Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

16. 12. 2013.

Rezolucija parlamenta: Idemo u EU radi blagostanja i boljeg života

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas Rezolucije o ulozi parlamenta i načelima u pregovorima o pristupanju Srbije EU, u kojoj se navodi da je cilj Srbije sticanje punopravnog članstva u EU u najkraćem roku.

Rezolucija parlamenta: Idemo u EU radi blagostanja i boljeg života

Za Rezoluciju, koja ima preambulu i 27 tačaka, glasalo je 158 poslanika, dok je devet poslanika D S S bilo protiv.

U preambuli, između ostalog, stoji i da je uz očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta cilj Srbije poštovanje tradicije i zaštite kulture i jezika kao osnove nacionalnog identiteta.

Skupština poziva vladu, koja je nadležna da vodi i koordinira pregovore o pristupanju EU, da to čini odgovorno i efikasno, vodeći računa o zaštiti nacionalnih interesa.

Parlament, kako se dodaje, aktivnim delovanjem nastoji da doprinese uspešnom vođenju i što skorijem okončanju pregovora o pristupanju Srbije EU, uvažavajući i unapređujući vrednosti i načela na kojima EU počiva.

Parlament ističe obavezu ispunjenja neophodnih kriterijuma za članstvo u EU, koji je temeljno definisao Evropski savet u Kopenhagenu i Madridu, a u skladu sa opredeljenjem Srbije da doprinosi izgradnji funkcionalnog, održivog i efikasnog sistema EU.

Skupština Srbije ukazuje na važnost da se pregovori o pristupanju vode sa ciljem da se obezbedi brz i stabilan ekonomski rast, vodeći računa o zaštiti privrednih grana koje su od vitalnog interesa za Srbiju u uslovima tržišne ekonomije.

Naročitu pažnju, kako se navodi, treba posvetiti uspostavljanju održivog razvoja i povećanju konkurentnosti privrede Srbije kroz sprovođenje ekonomskih i društvenih reformi, završetku procesa privredne tranzicije, razvijanju ekonomije zasnovane na znanju i ostvarivanju stabilnog finansijskog i makroekonomskog okruženja.

Parlament u rezoluciji ukazuje da se pregovori o pristupanju Srbije EU vode radi dostizanja blagostanja, pune socijalne sigurnosti i boljeg života građana Srbije uz očuvanje i unapređenje postignutog nivoa socijalnih prava i njihove zaštite.

U aktu se navodi i značaj stalnog dijaloga i usklađenog delovanja državnih organa u procesu pristupanja Srbije EU, a vlada se poziva da nastavi da sprovodi Nacionalni program za usvajanje pravnih tekovina EU.

Rezolucijom se naglašava značaj primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da će skupština kroz aktivnu saradnju sa Evropskim parlamentom, nacionalnim parlamentima država članica EU i parlamentima država uključenih u Proces stabilizacije i pridruživanja doprinositi predstavljanju pozicija i interesa Srbije.

Kao jedna od tačaka rezolucije, navodi se važnost efikasne saradnje parlamenta, vlade i predsednika Republike u toku procesa pregovora o pristupanju Srbije EU, kako bi u najkraćem roku bili ispunjeni svi potrebni politički, ekonomski, pravni i institucionalni kriterijumi za članstvo u EU.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati