Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Monstruozni zločini Ramuša Haradinaja

05. 04. 2008.  - Autor: D. Isailović

ČOVEK ZVER!

Haradinajeva banda ubila na desetine Srba i Albanaca i bacila ih u Radonjićko jezero, krajem 1998. godine u kafiću u Peći izrešetana šestorica srpskih mladića

S
S

Bivši vođa OVK Ramuš Haradinaj, koga je Haški sud pre dva dana oslobodio svih optužbi, ima impozantnu biografiju zločinca, teroriste i klasičnog kriminalca. Pomoć Haškom tužilaštvu u prikupljanju dokaza protiv Haradinaja pružile su i srpske službe bezbednosti i institucije nadležne za saradnju s Hagom, koje su dostavile obimnu dokumentaciju o zločinima nekadašnjeg premijera Kosova, a u koju je Press imao uvid.

Haradinaj je 1996. godine počeo da organizuje napade na policiju, i to u mestima Rznić, Dečani i Glođani. Iste godine, nedaleko od Đakovice, ulazi u sukob i s jugoslovenskom vojskom, kada gine njegov mlađi brat Ljuan. Od tog dana Haradinaj počinje da se ponaša kao ranjena zver, a meta njegovih bandita nisu samo policija i vojska, već i nevini civili, i to i Srbi i Albanci skoro podjednako.

Ubijali redom

A

Biografija zločinca

Ramuš Haradinaj rođen je 3. jula 1968. godine u selu Glođane u opštini Dečani. Završio je srednju školu u Đakovici, a u Pirotu je služio vojni rok. Završio je Pravni fakultet u Prištini.

Početkom 1990. otišao je u Švajcarsku, gde je obavljao sezonske fizičke poslove, a tada je uspostavio kontakt sa ekstremnom albanskom emigracijom i uključio se u Narodni pokret Kosova. U Švajcarskoj je dobio status političkog azilanta, a onda je otišao u Švedsku. Oženio se Finkinjom Johanom Karlson, s kojom je bio u braku do kraja 2001. i s kojom ima sina Škeljzena. S drugom suprugom Anitom venčao se maja 2003. godine i s njom ima dvoje dece.

Haradinaj je od 2000. bio zamenik komandanta KZK. Povezan je i s terorističkom grupom „Crni orlovi", koja je u međuvremenu formirana i vrlo mu je odana. 2004. postao je premijer Kosova, a po podizanju haške optužnice podneo je ostavku i dobrovoljno se predao Tribunalu.

Kako se navodi u haškom dosijeu, Haradinaj i njegovi ljudi maltretirali su i srpske izbeglice iz Hrvatske koje su se nastanile u kosovskim selima Balaboć i Junik. Marta 1998. u selu Glođane teroristi su napali policijsku patrolu i ubili Miodraga Otovića, a godinu dana kasnije u sličnoj akciji i njegovog kolegu Slobodana Praščevića. Policajci Rade Popović i Nikola Jovanović kidnapovani su, mučeni i masakrirani, a njihova tela bačena su u Radonjićko jezero. Na dnu ovog jezera, ali i u okolnim seoskim bunarima, završilo je na desetine Srba i Roma iz sela Rznava, Ratiš, Dašinovac, ali i dosta Albanaca koji su odbijali da učestvuju u zločinima nad Srbima.

Iz Radonjićkog jezera do sada je izvučeno i identifikovano 30-ak žrtava, a imena ubijenih navedena su u optužnici Haškog tužilaštva. Iz jezera su izvađeni i identifikovani leševi Vukosave Marković i njene sestre Darinke. Dve starice su 21. aprila 1998. odvedene iz svoje kuće u Dečanima, a njihova tela pronađena su u betonskom kanalu kod jezera. Na istom mestu pronađeno je i telo Milovana Vlahovića, koji je sa suprugom Milom kidnapovan 22. aprila iste godine. Mila se i dalje vodi kao nestala.

Dan kasnije, 23. aprila, u selu Dašinovac kidnapovani su Slobodan Radošević i Miloš i Milica Radunović. Ilija Antić je kidnapovan kada je krenuo u posetu svom bratu u selo Glođane, dok je Velizar Stošić iz Peći otet kada je krenuo na njivu. Zdravko Radunović je kidnapovan na putu za Đakovicu. Na dnu Radonjićkog jezera završio je i Rom Adžim Seferaj, kome su ubice bukvalno razbile lobanju.

Masakr u kafiću

U stilu drumskog razbojnika, Ramuš Haradinaj lično je presreo autobus na relaciji Đakovica-Prizren i iz njega izveo Albance Hajrulaha Gašija i Jusufa Hodžu, čija su izmasakrirana tela kasnije identifikovali srpski forenzičari. Ramuševa banda osumnjičena je da je odvela Iliru i Tuša Frokaja krajem 1998. godine, kojima se od tada gubi svaki trag. Iz Rznića su kao zarobljenici odvedeni, mučeni i ubijeni Srbin Zdravko Radunović i Ivan Zarić, Albanci Safet Kući, Agron Beriša, Burim Bejt, kao i mnogi drugi Srbi, Albanci i Romi.

U Haradinajevom rodnom selu Glođane formiran je improvizovani zatvor, kao i u mestima Smonica i Jablanica, gde su Srbi mučeni i ubijani.

Najteži pojedinačni zločin dogodio se 14. decembra 1998. godine kada su dvojica terorista, po nalogu Ramuša i Dauta Haradinaja, u kafiću „Panda" u Peći ubila šestoricu srpskih mladića.

S2

Haradinaj bi morao da robija i zbog kriminalnih aktivnosti, jer su on i njegova braća bili vođe mafijaškog klana koji se bavio reketiranjem, švercom i klasičnim krađama, i koji je zbog toga često upadao u sukobe s konkurentskim klanom Streoc. Braća Haradinaj nisu se libila da uklonjaju konkurente, pa su tako brutalno likvidirani članovi porodice Musaj, Baljaj i Zemaj.

Oni su oslobodili Haradinaja

Sudija Alfons Martinus Marija Ori (61), Holandija, studirao na univerzitetima u Lejdenu i Briselu. Savetnik holandskog ministra spoljnih poslova, češkog ministra pravde i savetnik u dijalogu između EU i Kine u vezi s međunarodnim krivičnim pravom. Član Tribunala od 2001.

S3

Sudija Ole Bjorn Stole (58), Norveška, diplomirao na Univerzitetu u Bergenu. Sudija Vrhovnog suda u Oslu i predsedavajući norveškog Potkomiteta za krivično pravo. Član Tribunala od jula 2006.

Sudija Frank Hopfel (56), Austrija, diplomirao na univerzitetima u Ženevi i Kembridžu, a doktorirao na Univerzitetu u Inzbruku. Savetnik austrijskog ministra pravde i konsultant UN komesara za ljudska prava. Vanredni profesor na Univerzitetu u Ljubljani 2002. i 2005. Član Tribunala od 2005.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Da li bi Srbija danas bila bolje mesto za život da je Đinđić živ!?

Siguran sam da bi!

Naravno da ne, bilo bi gore!

Bilo bi apsolutno isto!

Rezultati

Facebook