Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Monstruozni zločini Ramuša Haradinaja

05. 04. 2008.  - Autor: D. Isailović

ČOVEK ZVER!

Haradinajeva banda ubila na desetine Srba i Albanaca i bacila ih u Radonjićko jezero, krajem 1998. godine u kafiću u Peći izrešetana šestorica srpskih mladića

S
S

Bivši vođa OVK Ramuš Haradinaj, koga je Haški sud pre dva dana oslobodio svih optužbi, ima impozantnu biografiju zločinca, teroriste i klasičnog kriminalca. Pomoć Haškom tužilaštvu u prikupljanju dokaza protiv Haradinaja pružile su i srpske službe bezbednosti i institucije nadležne za saradnju s Hagom, koje su dostavile obimnu dokumentaciju o zločinima nekadašnjeg premijera Kosova, a u koju je Press imao uvid.

Haradinaj je 1996. godine počeo da organizuje napade na policiju, i to u mestima Rznić, Dečani i Glođani. Iste godine, nedaleko od Đakovice, ulazi u sukob i s jugoslovenskom vojskom, kada gine njegov mlađi brat Ljuan. Od tog dana Haradinaj počinje da se ponaša kao ranjena zver, a meta njegovih bandita nisu samo policija i vojska, već i nevini civili, i to i Srbi i Albanci skoro podjednako.

Ubijali redom

A

Biografija zločinca

Ramuš Haradinaj rođen je 3. jula 1968. godine u selu Glođane u opštini Dečani. Završio je srednju školu u Đakovici, a u Pirotu je služio vojni rok. Završio je Pravni fakultet u Prištini.

Početkom 1990. otišao je u Švajcarsku, gde je obavljao sezonske fizičke poslove, a tada je uspostavio kontakt sa ekstremnom albanskom emigracijom i uključio se u Narodni pokret Kosova. U Švajcarskoj je dobio status političkog azilanta, a onda je otišao u Švedsku. Oženio se Finkinjom Johanom Karlson, s kojom je bio u braku do kraja 2001. i s kojom ima sina Škeljzena. S drugom suprugom Anitom venčao se maja 2003. godine i s njom ima dvoje dece.

Haradinaj je od 2000. bio zamenik komandanta KZK. Povezan je i s terorističkom grupom „Crni orlovi", koja je u međuvremenu formirana i vrlo mu je odana. 2004. postao je premijer Kosova, a po podizanju haške optužnice podneo je ostavku i dobrovoljno se predao Tribunalu.

Kako se navodi u haškom dosijeu, Haradinaj i njegovi ljudi maltretirali su i srpske izbeglice iz Hrvatske koje su se nastanile u kosovskim selima Balaboć i Junik. Marta 1998. u selu Glođane teroristi su napali policijsku patrolu i ubili Miodraga Otovića, a godinu dana kasnije u sličnoj akciji i njegovog kolegu Slobodana Praščevića. Policajci Rade Popović i Nikola Jovanović kidnapovani su, mučeni i masakrirani, a njihova tela bačena su u Radonjićko jezero. Na dnu ovog jezera, ali i u okolnim seoskim bunarima, završilo je na desetine Srba i Roma iz sela Rznava, Ratiš, Dašinovac, ali i dosta Albanaca koji su odbijali da učestvuju u zločinima nad Srbima.

Iz Radonjićkog jezera do sada je izvučeno i identifikovano 30-ak žrtava, a imena ubijenih navedena su u optužnici Haškog tužilaštva. Iz jezera su izvađeni i identifikovani leševi Vukosave Marković i njene sestre Darinke. Dve starice su 21. aprila 1998. odvedene iz svoje kuće u Dečanima, a njihova tela pronađena su u betonskom kanalu kod jezera. Na istom mestu pronađeno je i telo Milovana Vlahovića, koji je sa suprugom Milom kidnapovan 22. aprila iste godine. Mila se i dalje vodi kao nestala.

Dan kasnije, 23. aprila, u selu Dašinovac kidnapovani su Slobodan Radošević i Miloš i Milica Radunović. Ilija Antić je kidnapovan kada je krenuo u posetu svom bratu u selo Glođane, dok je Velizar Stošić iz Peći otet kada je krenuo na njivu. Zdravko Radunović je kidnapovan na putu za Đakovicu. Na dnu Radonjićkog jezera završio je i Rom Adžim Seferaj, kome su ubice bukvalno razbile lobanju.

Masakr u kafiću

U stilu drumskog razbojnika, Ramuš Haradinaj lično je presreo autobus na relaciji Đakovica-Prizren i iz njega izveo Albance Hajrulaha Gašija i Jusufa Hodžu, čija su izmasakrirana tela kasnije identifikovali srpski forenzičari. Ramuševa banda osumnjičena je da je odvela Iliru i Tuša Frokaja krajem 1998. godine, kojima se od tada gubi svaki trag. Iz Rznića su kao zarobljenici odvedeni, mučeni i ubijeni Srbin Zdravko Radunović i Ivan Zarić, Albanci Safet Kući, Agron Beriša, Burim Bejt, kao i mnogi drugi Srbi, Albanci i Romi.

U Haradinajevom rodnom selu Glođane formiran je improvizovani zatvor, kao i u mestima Smonica i Jablanica, gde su Srbi mučeni i ubijani.

Najteži pojedinačni zločin dogodio se 14. decembra 1998. godine kada su dvojica terorista, po nalogu Ramuša i Dauta Haradinaja, u kafiću „Panda" u Peći ubila šestoricu srpskih mladića.

S2

Haradinaj bi morao da robija i zbog kriminalnih aktivnosti, jer su on i njegova braća bili vođe mafijaškog klana koji se bavio reketiranjem, švercom i klasičnim krađama, i koji je zbog toga često upadao u sukobe s konkurentskim klanom Streoc. Braća Haradinaj nisu se libila da uklonjaju konkurente, pa su tako brutalno likvidirani članovi porodice Musaj, Baljaj i Zemaj.

Oni su oslobodili Haradinaja

Sudija Alfons Martinus Marija Ori (61), Holandija, studirao na univerzitetima u Lejdenu i Briselu. Savetnik holandskog ministra spoljnih poslova, češkog ministra pravde i savetnik u dijalogu između EU i Kine u vezi s međunarodnim krivičnim pravom. Član Tribunala od 2001.

S3

Sudija Ole Bjorn Stole (58), Norveška, diplomirao na Univerzitetu u Bergenu. Sudija Vrhovnog suda u Oslu i predsedavajući norveškog Potkomiteta za krivično pravo. Član Tribunala od jula 2006.

Sudija Frank Hopfel (56), Austrija, diplomirao na univerzitetima u Ženevi i Kembridžu, a doktorirao na Univerzitetu u Inzbruku. Savetnik austrijskog ministra pravde i konsultant UN komesara za ljudska prava. Vanredni profesor na Univerzitetu u Ljubljani 2002. i 2005. Član Tribunala od 2005.

Izvor: PRESS

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage