Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

16. 08. 2017.  - Autor: Pressonline

SEDNICA SB UN O KOSOVU: Dačić kritikuje izveštaj UNMIK, Srbi su žrtve genocida, a ne Albanci!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravlja o Kosovu. Šef UNMIK-a upozorio na ćorsokak u koji je Kosovo zapalo posle izbora. Dačić oštro kritikovao zastoj u primeni Briselskog sporazuma i oslobađanje nekolicine bivših pripadnika OVK.

SEDNICA SB UN O KOSOVU: Dačić kritikuje izveštaj UNMIK, Srbi su žrtve genocida, a ne Albanci!

Foto: Reuters

18.31 - Političari u Prištini se osećaju zaštićeno i ne ispunjavaju dogovore iz Brisela, rekao je ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja. U svetlu napada na kosovske Srbe i ostale nealbance, tražimo garancije za njihovu bezbednost.

18.21 - Britanski ambasador pri UN Majkl Rajkroft, podržao zahtev SAD i Prištine, da se misija UN na Kosovo postepeno privede kraju, navodeći da rastući budžet UNMIK-a ne odgovara stanju na terenu. Takođe, Rajkroft je rekao da nema potrebe za tromesečnim "žučnim raspravama" predstavnika Beograda i Prištine u Njujorku, jer se politički dijalog odvija u Briselu. Smanjenje angažmana UN na Kosovu podržali su i predstavnici Francuske i Japana. 

18.00 - Drugi čovek kineske misije pri UN, Vu Haitao usprotovio se inicijativi da se smanji ili ukine misija svetske organizacije na Kosovu, naglašavajući značaj UNMIK-a. 

17. 40 - Sjedinjene Američke Države zatražile da Kosovo što pre formira novu vladu, ratifikuje sporazum o granici sa Crnom Gorom i napravi korake ka izgradnji multietničkog društva, rekla je zamenica američke ambasadorke pri UN Mišel Sison. Ona je zatražila i da se postepeno smanji i na kraju ukine misija Un na Kosovu, kao i da se izveštaji Savetu bezbednosti sa sadašnja tri predaju na šest meseci

17.30 - Šef Misije UN na Kosovu Zahir Tanin poručio da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da se nastavi što pre, ističući da "postizanje fer, teških i često bolnih kopromisa iziskuje snažno liderstvo sa svih strana".

17.20 - OVK nije teroristička armija već najuspešnija oslobodilačka vojska u istoriji- rekla je Čitaku.

17.13 - Čitaku je optužila Beogradu da "opstruiše" seriju sporazuma proisteklih iz briselskog dijaloga, kao i da bivšoj kosovskoj predsednici Atifete Jahjagi nije dozvoljeno da u Beogradu održi govor o žrtvama nasilja na Kosovu. 

16.37 - Dačić je upozorio na "ogromnu političku nestabilnost" na Kosovu. Šef srpske diplomatije je, takođe, rekao i da pravosuđe na Kosovu "nije u stanju ili ne želi" da procesuira počinioce zločina nad Srbima. Naveo je odluke kosovskih sudova da oslobode Samija Ljuštakua i Ljirima Jakupija, poznatog i pod nadimkom "komandant Naci", obustavljanje istrage o ubistvu Srba u Starom Gracku, kao i nepronalaženje počinilaca ubistva srpskih dečaka kraj reke Bistrice.

16.31 - Nema napretka o formiranju Zajednici srpskih opština i pravosuđu, rekao je Dačić, upozoravajući da je sporazum o SZO potpisan pre četiri godine. "Uvek možemo pronaći razlog za odgađanje... Očekujem vaše sagledavanje objektivnog stanja, a ne stavove koji relativizuju. Srbija će ispuniti sve što je predviđeno Briselskim sporazumom", rekao je Dačić. 

Izvor: Informer.rs

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage