Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

16. 08. 2017.  - Autor: Pressonline

Analiza nemačkih medija: Aleksandar Vučić odlučno radi na približavanju Srbije EU

Vučić danas najtešnji oslonac traži posebno u Angeli Merkel i CDU-u.

Analiza nemačkih medija: Aleksandar Vučić odlučno radi na približavanju Srbije EU

Foto: Tanjug

Danas u Srbiji nema ni jednog političara koji odlučnije radi na približavanju zemlje Evropskoj uniji od Vučića, koji je bio premijer pre nego što je u aprilu, apsolutnom većinom glasova, izabran za predsednika države, stoji u tekstu uglednog nemačkog novinara, Mihaela Martensa objavljenom u nedeljnom izdanju visokotiražnog Frankfurter Algemajne Cajtunga.

Vučić, rođen 1970. godine u Beogradu, jeste da ima maniju kontrolisanja, ali on je istovremeno i ribar ljudskih duša, koji ume da za sebe veže sposobne ljude, navodi Martens i podseća da Vučića u Beogradu već upoređuju sa jugoslovenskim državnim poglavarom Titom. Ovo poređenje, međutim, vodi u ćorsokak, navodi Martens i dodaje da Vučić puno više pripada tradiciji Milana Stojadinovića, kraljevskog jugoslovenskog ministra finansija, a od 1939. godine šefa vlade i ministra spoljnih poslova Kraljevine Jugoslavije.

- Stojadinović je prvo konsolidovao jugoslovenski budžet (poput njega i Vučić danas srpski), pre nego što je potražio oslonac u Berlinu: ne iz ljubavi prema kancelaru Hitleru, nego upravo stoga što je u tome video najbolju zaštitu od nemačke agresije.


- Vučić, koji veoma intenzivno razmišlja u istorijsko-geografskim kontekstima i koji se stoga veoma iscrpno bavio Stojadinovićem, danas najtešnji oslonac traži posebno u Angeli Merkel i CDU-u i ulaže u to da će odlični odnosi sa nemačkim konzervativcima pospešiti put Srbije u EU - piše ugledni nemački novinar Mihael Martens u nedeljnom izdanju Frankfurter Algemajne Cajtunga.

Izvor: Pressonline

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage