Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

27. 09. 2017.  - Autor: Pressonline

Čanak podržao Katalonce: Evo šta u LSV kažu o referendumu o statusu Vojvodine

Srbija u svom sastavu ima dve pokrajine, Kosovo i Metohiju - koja je pod međunarodnom upravom) i Vojvodinu, tako da je interesovanje građana i političkih partija za ishod dešavanja u Španiji, zemlji, koja nije priznala nezavisnost KiM više nego razumljivo.

Čanak podržao Katalonce: Evo šta u LSV kažu o referendumu o statusu Vojvodine

Foto: Tanjug/ Wikipedia

Za četiri dana u Kataloniji će održati referendum o nezavisnosti ove španske pokrajine, kome se zvanični Madrid oštro protivi. Srbija u svom sastavu ima dve pokrajine, Kosovo i Metohiju - koja je pod međunarodnom upravom) i Vojvodinu, tako da je interesovanje građana i političkih partija za ishod dešavanja u Španiji, zemlji, koja nije priznala nezavisnost KiM više nego razumljivo. Održavanje referenduma u Kataloniji podržalo je rukovodstvo LSV.

LSV je srpska regionalna stranka koja se u svom programu i delovanju zalaže za decentralizaciju zemlje i želi više autonomije za Vojvodinu. Takođe, članica je Evropske slobodne alijanse, EFA, koja okuplja regionalističke političke partije u Evropi. Istoj alijansi pripada i Eskuerra Republicana de Catalunia (Republikanska levica Katalonije), koja koja se zalaže za nezavisnost Katalonije i kontroverzni referendum u nedelju.

Šef LSV-a, Nenad Čanak poslao je poruku podrške nedeljnom katalonskom referendumu na Tvitteru.

- Volja Katalonaca se neće slomiti. Ni silom ni bilo čime drugim. Podrška - napisao je on.

U izjavi za Telegraf.rs, Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, kaže da je suština da je demokratski i važno i za Španiju i za Kataloniju i za čitavu Evropu, da Katalonci kažu ono što misle na referendumu i na taj način svima bude jasno da li je većina građana za ostanak u zajedničkoj državi ili nezavisnost.

- Zbog toga mi mislimo da Katalonija ima pravo da organizuje referendum. Kakav će rezultat biti, o tome treba da odluče građani Katalonije - rekao je Kostreš.

Izvor: Telegraf.rs

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage