Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

29. 09. 2017.  - Autor: Pressonline

Brnabić na Svetskom ekonomskom forumu u Milanu: Evropa treba da shvati migracije kao priliku (FOTO)

Brnabić je prvi predstavnik Srbije koji je predsedavao radnom grupom u okviru Svetskog ekonomskog foruma.

Foto: Vlada Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predstavila je, na završnoj sesiji u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Milanu, rezultate radne grupe koja je analizirala pitanja migracije i granica poručujući da Evropa treba da percipira migracije kao priliku. Brnabić je prvi predstavnik Srbije koji je predsedavao radnom grupom u okviru Svetskog ekonomskog foruma.

Članovi radne grupe predstavnici su međunarodnih institucija, ekspertskih organizacija, akademskih institucija, parlamenata i ministarstava iz velikog broja evropskih zemalja.

- Evropi treba da percipira migracije kao priliku, jer može imati veliku korist od nje ukoliko je uspešno pretvori u motor za ekonomski rast - izjavila je Ana Brnabić.

U tom cilju, neophodno je da se poboljša integracija migranata u evropska društva i tržišta rada, navodi se u saopštenju kabineta premijerke.

Veliki problem migracije je činjenica da je udeo visokoobrazovanih migranata u Evropi niži nego u Severnoj Americi.

Nizak nivo obrazovanja migranata u Evropi znatno otežava zapošljavanje i njihovu integraciju i zato je potrebno ulaganje u edukativne programe i stručnu obuku za migrante, jedan je od zaključaka grupe.

U okviru diskusije, razmatrane su i mogućnosti primene novih tehnologija i digitalizacije za rešavanje problema efikasne kontrole granica i kontrole tokova migranata.

- Razgovarali smo i o mogućnostima formulisanja zajedničke evropske politike migracija i potrebi poštovanja i primene te politike - naglasila je Brnabić.

Ta politika mora biti povezana sa drugim globalnim ciljevima, kao što su Ciljevi održivog razvoja UN do 2030. godine, dodala je predsednica Vlade.

Radna grupa za migracije i granice posebno je analizirala mogućnosti za poboljšanje javne slike o migrantima i odnosa većinskog evropskog javnog mnjenja prema migrantima.

- Kao jedan od globalnih lidera, Evropa mora da teži stvaranju inkluzivnog društva i da insistira na vrednostima otvorenosti i poštovanja različitosti - istakla je Ana Brnabić.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage