Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

02. 10. 2017.  - Autor: Pressonline

Vučić: Čuvaćemo slobodu bez obzira na sve pritiske (FOTO)

- Pogledajte Jajince i smrt i recite sebi i meni i svetu šta hoćete da radimo danas i sutra. U šta da investiramo - rekao je Vučić.

Vučić: Čuvaćemo slobodu bez obzira na sve pritiske (FOTO)

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Sloboda i nezavisnost nemaju cenu i obećavam da ćemo ih čuvati bez obzira ne sve pritiske, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić sa komemoracije u Spomen parku Jajinci.

Vučić je, u obraćanju na državnoj komemorativnoj svečanosti posvećenoj očuvanju sećanja na više desetina hiljada stradalih na tom stratištu u Drugom svetskom ratu, rekao da Srbija danas piše stranice svoje dudućnosti - nezavisne, suverene i slobodne zemlje, koja ne želi ništa tuđe, ali jasno i nedvosmisleno kaže da neće dati nikome ono što joj pripada.

Jajinci su bili jedna od najstrašnijih fabrika smrti u Evropi, koja je radila po "strašnoj" rutini - doručak, ručak , večera, spavanje, streljanje - rekao je predsednik i podsetio da su tu dovođeni Srbi, Jevreji, Romi, svi drugi koji misle drugačije, svakog dana u jame je bacano po 300 ljudi.

- I danas znamo šta je nacizam, zahvaljujući i Jajincima, Jadovnu, Prebilovcima, a to je dugoročno ''investiranje'' u mržnju. Moramo da se sećamo i da se podsećamo na količinu smrti koja je ovde proizvedena - poručio je i dodao da dobro pamtimo, da zaboraviti ne smemo, kao što ne smemo ni stati na putu za bogatiju i srećniju Srbiju.

Kako je rekao, "stojimo ovde i samo nas svest može odvojiti od zastrašujućeg ponavljanja istorije i farse i nekoga ko hoće ponovo da investira u mržnju i smrt".

- Mi hoćemo da investiramo u život i budućnost u dogovore, razumevanje, mir i rad koji taj mir obezbeđuje - rekao je predsednik Srbije.

Malo je država i naroda u svetu koji su tokom čitave istorije doživeli stradanja tih razmera kao što su Srbija i Srbi.
On je rekao da gotovo da nema mesta u Srbiji gde se bar jednom nije dogodio neki strašan pogrom i veliko stradanje i podvukao da smo najveća stradanja doživeli u 20 veku, koji je obeležio prosperitet i napredak, ali i dva svetska rata iz kojih smo izašli kao pobednici, ali i platili ogromnu žrtvu - oko polovine stanovništa stradalo je u njima.

Upitao je i šta se to dogodilo ljudima koji su postali takvi zločinci, šta ih je nateralo da ustanu ujutru, doručkuju, umiju se, a onda odu i pucaju u neke druge ljude, vezane, mučene - u srce, potiljak...

Izvor: Pressonline

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage