Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

01. 11. 2017.  - Autor: Pressonline

NEBOJŠA STEFANOVIĆ: Za četiri meseca, 7.847 hitnih mera za porodično nasilje!

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas da je policija od početka primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, za četiri meseca, izrekla 7.847 hitnih mera udaljenja nasilnika iz stana i zabrane prilaska žrtvi.

NEBOJŠA STEFANOVIĆ: Za četiri meseca, 7.847 hitnih mera za porodično nasilje!

Foto: MUP

Stefanović je na tribini „Zaustavimo nasilje, osnažimo žene“, koju je organizovala beogradska opština Voždovac, istakao da je država donošenjem Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je policiji dao efikasan mehanizam da izrekne hitnu meru i udalji nasilnika iz stana, čak i ako je vlasnik, napravila značaja korak u pravcu zaštite žrtve. 

Ministar je objasnio da je država i na taj način dodatnoosnažila žene da nasilnika prijave, jer su ranije zbog ekonomske zavisnosti neretko odustajale od prijave. 

- Donošenjem zakona razvili smo mehanizme za efikasnije postupanje državnih organa, a razvijanjem svesti o neprihvatljivosti nasilja, država je uspela da osnaži žene da nasilnike prijave - istakao je Stefanović.

Ministar se zapitao koliko je žena 30 godina unazad stradalo zbog nasilja u porodici, žena koje nisu smele da prijave nasilnika, jer nisu imale podršku državnih organa, porodice, okruženja. 

- Odbijanjem te činjenice, negacijom da se nasilje dešavalo, odbijamo da započnemo sa rešavanjem problema. Svi zajedno kao društvo moramo da razvijamo svest i da se suočimo sa tim da problem nasilja u porodici postoji i da to nije problem koji će rešiti policija, tužilaštvo, sud, već da je to problem društva i da je neophodno da se svi aktivno uključimo u njegovo rešavanje i pomognemo žrtvi - poručio je Stefanović. 

Izvor: Pressonline

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage