Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

09. 11. 2017.  - Autor: Pressonline

ANTIĆ: Srbija je lider u energetskoj saradnji sa Kinom

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas u Bukureštu da je Savet ministara mehanizma Kina plus 16 zemalja centralne i istočne Evrope odlučio da budu nastavljena zajednička istraživanja u energetici. Antić je novinarima rekao da će kroz zajednička istraživanja ekspertski timovi razmenjivati iskustva, a da će prva delegacija posetiti Kinu u prvom kvartalu 2018. godine.

ANTIĆ: Srbija je lider u energetskoj saradnji sa Kinom

Foto: Zorana Jevtić 

On je kazao da je na današnjem ministarskom sastanku ocenjeno da je Srbija lider u saradnji sa Kinom i da je najpraktičnija jer brzo počinje realizaciju projekata. Govoreći o saradnji Srbije i Kine u energetici, Antić je kazao da je u Kostolcu završena prva faza revitalizacije blokova B1 i B2 vredna oko 300 miliona dolara, a da je sada u toku rad na drugoj fazi u okviru koje je planirano povećanje proizvodnje uglja na kopu Drmno sa devet na 12 miliona tona godišnje i izgradnja nove termoelektrane snage 350 megavata, što je projekat vredan oko 700 miliona dolara. 

On je rekao da mehanizam Kina plus 16 zemalja ima dva ključna efekta - jačanje saradnje sa Kinom i regionalna saradnja, a da su energetska bezbednost i sigurnost snabdevanja regionalna pitanja i da se ne mogu posmatrati izolovano. Antić je kazao da Srbije ima tri ozbiljne energetske interkonekcije koje su u fazi razmatranja i da je danas sa rumunskim predstavnicima razgovarao o gasnoj interkonekcije Srbije i Rumunije.Naveo je da će saradnja Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope na ministarskom nivou postati redovna, a da će sekretarijat tog mehanizma biti Rumunski energetski centar.

Izvor: Pressonline

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage