Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

20. 11. 2017.  - Autor: Pressonline

BRNABIĆEVA U INTERVJUU ZA FAJNENŠEL TAJMS: Od Srbije ne tražiti da bira između Rusije i EU!

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u intervjuu za "Fajnenšel tajms" (FT) da "od Srbije ne bi trebalo tražiti da bira između Zapada i Rusije".

BRNABIĆEVA U INTERVJUU ZA FAJNENŠEL TAJMS: Od Srbije ne tražiti da bira između Rusije i EU!

Fonet/Nenad Đorđević 

List navodi da je Brnabićeva "insistirala na tome da veze Srbije sa Moskvom nisu prepreka njenoj kandidaturi za članstvo u Evropskoj uniji". FT navodi da je "izborom stručnjaka za reforme Ane Brnabić u junu poslat signal da je Beograd ulazak u EU postavio kao najvažniji cilj", ali da "put Srbije ka EU ostaje maglovit zbog raznolikog nivoa napretka kada su u pitanju reforme, umora od proširenja u evropskom bloku i skepticizma vezanog za političke, vojne i ekonomske veze Beograda sa Rusijom".

U uvodu intervjua FT takođe navodi da "evropski zvaničnici - koji pokazuju sve više opreza povodom uticaja Rusije na Balkanu - optužuju Moskvu da postiče nemire u regionu i s oprezom gledaju na balansiranje Beograda između Istoka i Zapada", kao i da "SAD takođe od Beograda traže da se jasno izjasni u vezi sa strateškim smerom u kojem ide, pa je visoki američki diplomata ovog meseca upozorio Srbiju da 'ne može da sedi istovremeno na dve stolice'".

FT ukazuje da je Brnabićeva u intervjuu kazala da "integracija u EU ostaje glavni spoljnopolitički cilj".

"Nije fer tražiti od Srbije da bira i odlučuje se i ja smatram da to nije potrebno. Mi nismo ni proamerički, ni proruski, već prosrpski orijentisani. Naš strateški fokus je na (članstvu u) EU i gde god da odemo, s kime god da pričamo, mi to govorimo", rekla je Brnabićeva.

Izvor: Pressonline

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage