Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

24. 11. 2017.  - Autor: Pressonline

MOSKVA O PRESUDI MLADIĆU: Tribunal u Hagu je antisrpski!

Presuda ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću predstavlja nastavak "politizovane i pristrasne linije" koja je od početka postojala u radu Haškog tribunala, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

MOSKVA O PRESUDI MLADIĆU: Tribunal u Hagu je antisrpski!

"Jednostrano, antisrpsko tumačenje tragičnih dogadjaja koje je veštački stvorio Tribunal, ne samo da ne doprinosi realizaciji osnovnog principa neminovnosti kažnjavanja zločina, već i podriva obnavljanje uzajamnog poverenja na Balkanu", rekla je Zaharova odgavarajući na pitanje agencije Beta kako Moskva tumači presudu Haškog tribunala u slučaju Mladića.

Ona je rekla da Haški tribunal nije uspeo da funkcioniše nepristrasno za kažnjavanje "svih krivaca užasnih zločina", već da je niz lica i opravdao uprkos postojećim dokazima i dao im svojevsrni "aranžman za politički život".

Prvostepeno veće Haškog tribunala osudilo je juče Mladića na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i za zločine protiv čovečnosti u 15 bosanskih opština, koji obuhvataju progone, istrebljenja, ubistva, deportacije i prisilna premeštanja. Proglašen je krivim po svim tačkama optužnice izuzev prve koja se odnosi na genocid u šest opština u BiH.

Zaharova je rekla da Moskva očekuje da će razmatranje svih predmeta predatih Tribunalu, kao i moguća Mladićeva žalba, biti "maksimalno efikasno, profesionalno i nepristrasno razmotreni" radi stabilnosti na Balkanu.

Ona je rekla da je indikativno što ni Haški tribunal, ni sud BiH, "koji je kopirao njegova dejstva", nisu videli elemente zločina u slučaju Nasera Orića, "čiji su se borci 1992. do 1994. skrivali u Srebrenici i odatle napadali civilno srpsko stanivništvo".

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije ;je optužila Tribunal da nije vodio računa o opšteprihvaćenim standardima, kao što su rokovi sudjenja, fundamentalnih prava na život, očuvanje zdravlja i medicinska pomoć.

Zaharova je rekla da je Tribunal u maju odbio da privremeno pusti Mladića na slobodu radi lečenja u Rusiji, "bez obzira na to što je Rusija dala detaljne garancije".

Izvor: Pressonline

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage