Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

31. 01. 2018.  - Autor: Milena Gojkov

Srpski biznismen na crnoj listi SAD

Sjedinjene Američke Države stavile su nedavno na crnu listu 39 pojedinaca, među kojima je i biznismen iz Srbije Slobodan Tešić, označen "kao jedan od najvećih trgovaca oružjem na Balkanu".

Srpski biznismen na crnoj listi SAD

 

Foto:Interpol promo

Računi svih firmi koji se u SAD vode na Tešića su u blokadi i njemu je zabranjeno poslovanje sa američkim državljanima. U obrazloženju za uvođenje sankcija Tešiću navodi se da je američka administracija uvela novi, specijalan režim sankcija prema osobama koje imaju veze s korupcijom i kršenjem ljudskih prava. Ovo nije prvi put da se ime Slobodana Tešića vezuje za zabrane putovanja.

- Tešić je među najvećim trgovcima oružjem i municijom na Balkanu, bio je skoro deceniju na listi Ujedinjenih nacija - osoba kojima je zabranjeno putovanje zbog kršenja sankcija UN-a u vezi sa izvozom oružja u Liberiju - rekao je američki ministar finansija.

U obrazloženju odluke o uvođenju sankcija stoji da je Tešić, u cilju osiguranja ugovora o naoružanju, službenicima različitih zemalja direktno ili indirektno davao mito i finansijsku pomoć.

U dokumentima se navodi da je Tešić i na druge načine podmićivao sve one od kojih bi mogao da ima koristi. Tako je plaćao školovanje deci potencijalnih klijenata, skupe odmore i druge pogodnosti.

U američkom Kongresu 2016. godine dopunjen je tzv. Magnitski zakon koji omogućava američkoj administraciji da podvrgne sankcijama svaku osobu bilo gde u svetu za koju se utvrdi da je odgovorna za kršenje ljudskih prava ili ako počini ozbiljne koruptivne radnje.

Prema navodima SAD, Tešić poseduje ili kontroliše dve srpske kompanije, „Partizan Tek“ i „Tehnoglobal Sistems“ d.o.o. Beograd, i dve kiparske kompanije „Gravit Limitid“ i „Karso Limitid“.

- Tešić pregovara o prodaji oružja preko „Karso Limiteda“ i koristi „Gravit Limited“ kao mehanizam za finansiranje političara - navedeno je u saopštenju i dodaje se da je Kancelarija za kontrolu inostrane imovine OFAC zamrznula američku imovinu preduzeća „Partizan Tek“ d.o.o. Beograd, „Karso Limitid“, „Gravit Limitid“ i „Tehnoglobal Sistems“ d.o.o. Beograd.

Tešić se godinama unazad pominje kao ilegalni trgovac oružjem, a Sjedinjene Države su u više navrata tražile od Srbije istragu o njegovim poslovnim vezama koje vode do Libije i Iraka. Do toga, međutim, nikada nije došlo. Tešić je svojevremeno bio veoma blizak sa tadašnjim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a kako nezvanično saznajemo, kontroverzni trgovac oružjem ima i diplomatski pasoš.

Izvor: blic

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage