Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

07. 02. 2018.  - Autor: Kurir/N1

Nova strategija za Zapadni Balkan

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je da nova Strategija za Zapadni Balkan prvi put ukazuje da postoji kredibilna perspektiva proširenja, kao i da te zemlje treba da budu fokusirane na ispunjenje reformi i svih kriterijuma koji moraju biti ispunjeni.

Nova strategija za Zapadni Balkan

Foto:Zorana Jevtić

"Sastavljamo periodičan izveštaj o stanju procesa pristupanja, u aprilu ćemo objaviti nešto preciznije indikacije, radimo na tome", izjavio je Fabrici.

"Objavićemo svoj redovni izveštaj, gde će jedan deo biti posvećen slobodi medija i slobodi izražavanja", najavio je on. Dodao da je Strategija dokument koji ima velike političke implikacije i mnogo inicijativa, te da su to dobre vesti za Evropu, kao i da se Evropa vratila u politički prostor.

"Menja se činjenica da prvi put postoji kredibilna perspektiva proširenja, na primer Srbija i Crna Gora, koje su dve zemlje koje su već otvorile pregovore o pristupanju sa EU, postoji implikacija da do 2025. godine imaju šanse da uđu u EU", istakao je Fabrici.

Strategija je, dodao je, predstavila korake kako da se stigne do proširenja, ali te zemlje treba da budu fokusirane na ispunjenje reformi i svih kriterijuma koji moraju biti ispunjeni.

Podsetio je da se Evropska unija zasniva na konceptu odgovornosti i solidarnosti, kao i da je zamisao da ako želite da uđete u EU, morate da reformišete svoje društvo.

"Srbija je već počela pregovore 2014. godine, tako da je već u procesu, brojne reforme su završene, druge će biti, na Srbiji je kao zemlji u celini da bude opredeljena za reforme", izjavio je Fabrici. Na kraju, istakao je on, postoji i taj element normalizacije odnosa sa Prištinom, što je ključan element u tom procesu.

Izvor: Kurir/N1

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage