Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

03. 05. 2018.

Turski ambasador: Nema zadnjih namera u napredovanju političkih odnosa između Turske i Srbije

Ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič izjavio je da će tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Turskoj u Ankari biti održan i prvi sastanak Visokog saveta za saradnju i da će to još više unaprediti odnose dve zemlje.

Turski ambasador: Nema zadnjih namera u napredovanju političkih odnosa između Turske i Srbije

Foto:Blic.rs

Odnos između Turske i Srbije napreduje iz dana u dan i čak bi se moglo reći da su na najvišem nivou u svojoj istoriji. Odnosi napreduju na svim nivoima, a glavni motor tog napredovanja je ekonomska saradnja - rekao je turski ambasador.

On je rekao da je cilj da se unapredi saradnja sa Srbijom na svim poljima, ne samo političke odnose nego i saradnju na polju kulture i turizma.

- Ovo poslednje je jedan od prioriteta Turske. Svake godine veliki broj turista iz Srbije posećuje Tursku. Istovremeno turisti iz Turske su najbrojniji strani tursti u Srbiji i prednjače po broju turstičkih poseta - rekao je on u intervjuu za dnevni list "Danas".

Foto: N. Kočović / RAS Srbija

Turski ambasador kaže da niko ne treba da sumnja, niti da traži zadnje namere u napredovanju političkih odnosa između dve suverene zemlje kakve su Turska i Srbija.

- Iz istorijskih razloga Turska ima jako duboke odnose sa zemljama u regionu. Činjenica je da ti istorijski i kulturni odnosi omogućavaju bolje međusobno razumevanje i zato nikoga ne treba da čudi što su odnosi između Turske i Srbije dostigli sadašnji nivo u jako kratkom periodu. Uostalom, Turska podržava Srbiju i u procesu pristupanja EU, kao i u pogledu članstva u evroatlanskim institucijama. Zato, smatram da bi trebalo da svi budu srećni što su odnosi između Turske i Srbije ovako dobri - smatra Bilgič.

Trgovinska razmena od 1,1 milijardu dolara

Kako je dodao, obim bilateralne trgovinske razmene koji je u 2016. godini bio 900 miliona dolara, zahvaljujući dobrim odnosima dostigao je 1,1 milijardu dolara.

- Zahvaljujući postignutoj reviziji Sporazuma o slobodnoj trgovini očekujemo dalje ubrzanje sa ciljem da taj broj udvostručimo u narednom periodu. Osim toga, interesovanje turskih investitora za Srbiju je u poslednje vreme značajno poraslo. Turski privrednici svojim investicijama u različitim delovima Srbije daju značajan doprinos porastu zapošljavanja - rekao je on.

Izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo

Naveo je da će se tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Ankari 7. maja biti razgovara i o gradnji autoputa Beograd-Sarajevo.

- Naš predsednik je poslednji put u januaru razmatrao auto-put Beograd - Sarajevo zajedno sa predsednikom Vučićem i predsedavajućim Predsedništva BiH Izedbegovićem u Istanbulu. Jedna naša delegacije je proteklih meseci bila u Beogradu kako bi radila na tehničkim pitanjimai ispitivala maršrutu. u okviru priprema studije izvodljivosti, sa srpskom stranomrazmatramo i model finansiranja projekta. Nadamo se da ćemo uskoro po ovom pitanju imati dobre vesti za građane Srbije - rekao je Bilgič.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage