Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

10. 05. 2018.

Vučić: U odnosima Srbije i Kipra prijateljstvo je potpuno iskreno, nema previše interesa

Kipar je jedna od članica EU koje najsnažnije štite međunarodno pravo i teritorijalni integritet Srbije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsednikom Kipra Nikosom Anastasijadisom.

Vučić: U odnosima Srbije i Kipra prijateljstvo je potpuno iskreno, nema previše interesa

Foto:Blic.rs

Predsednik Srbije se zahvalio na "iskrenom prijateljstvu koje kiparski narod i država pružaju građanima Srbije i našoj zemlji", preneo je RTS.

- U međunarodnim odnosima uvek imate interese kao glavnu vodilju, ali u odnosima Srbije i Kipra prijateljstvo je potpuno iskreno, nema previše interesa, već mnogo više iskrene bliskosti, onoga što danas jeste retkost u međunarodnoj areni - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić i Nikos Anastasijadis Foto: Zoran Žestić / Tanjug

Aleksandar Vučić i Nikos Anastasijadis

Predsednik Srbije je naglasio da je Srbija zahvalna Anastasijadisu i kiparskoj vladi u podršci Srbiji kada je u pitanju Kosovo.

- Kipar je jedna od članica EU koje najsnažnije štite međunarodno pravo i teritorijalni integritet Srbije - naveo je Vučić.

Srbija razgovara sa svima i sa svima mora da ima dobre odnose, ali, ističe Vučić, "moraju da znaju da gajimo poseban odnos prema narodima koji su bili uz Srbiju u najtežim trenucima u savremenoj istoriji".

- Vi lično ste to bezbroj puta potvrdili - rekao je Vučić obraćajući se predsedniku Kipra.

Ne prihvatamo samo albanski interes

On je još kazao i da sa Srbijiom niko ne može da razgovara jezikom ultimatuma i pretnji, i da "nam mimo međunarodnog javnog prava određuje da prihvatimo samo ono što je albanski interes".

Vučić je naveo i da je predsednika Kipra upoznao sa Briselskim sporazumom i time šta je Beograd uradio, a šta Priština nije, kao i o dvostrukim standardima. Dodao je i da su razgovarali o tome šta se zbiva oko Kosova i Metohije, u regionu, koliko je važno sačuvati mir i stabilnost, kao i da je Srbija zainteresovana za komprimisno rešenje problema KiM.

Foto: Zoran Žestić / Tanjug

- Mi ćemo naš put nastaviti, a kažem težak, jer je tu poglavlje 35 koje se tiče KiM, a sličan uslov nije imala nijedna druga zemlja, ali se nadam da ćemo i tu pronaći rešenje - rekao je Vučić, koji je naveo da je oblast turizma u odnosima dve zemlje jako važna, ali i o građevinske kompanije, infrastruktura, izvoz žitarica, bankarska saradnja...

- Naša trgovinska razmena mora biti veća. Imali smo značajna ulaganja Kipra u Srbiju, ali nadamo se da će ona biti veća, i da će sa rastom standarda rasti broj Srba koji idu na Kipar - naveo je Vučić.

Kosovska nezavisnost nezakonita

Njegov kiparski kolega je, govoreći o KiM, rekao da sve dok je na snazi Rezolucija SB UN 1244, za Republiku Kipar je jednostrano proglašena kosovska nezavisnost nezakonita. On je naveo i da je Srbiji mesto u EU, kao i da će Beograd od njegove zemlje imati punu podršku i pomoć tokom tog procesa.

Foto: Zoran Žestić / Tanjug

- U odnose naše dve zemlje duboko su ukorenjene istoroijske, prijateljske i verske veze, a zajednička saradnja je od obostranog interesa. Dogovorili smo da krajem ove godine po drugi put na Kipru bude održan jedan poslovni forum u cilju daljeg jačanja saradnje u privrednom, trgovinskom i turističkom sektoru - kazao je Anastasijadis.

Prvi čovek Kipra rekao da je sa Vučićem razgovarao o evropskom putu Srbije i pregovorima koje Beograd vodi a koji su, kako je rekao, "dug i bolan" proces imajući u vidu značajan napredak koji je naša zemlja napravila. On je kazao i da je Vučića obavestio o dešavanjima u vezi sa kiparskim pitanjima i izazovima u Egejskom moru.

Foto: Zoran Žestić / Tanjug

On je kazao i da je cilj tamošnjih vlasti konačno rešenje za Kipar na osnovu evropskih tekovina i pravila koja važe i u UN.

- Predsedniče Vučiću, želim javno da iskažem duboku zahvalnost na punoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kipra, kao i zalaganju da se problemi rešavaju na osnovu rezolucije UN - rekao je Anastasijadis.

On se zahvalio i na učešću Srbije u mirovnim misijala na Kipru.

Foto: Zoran Žestić / Tanjug

- Želimo saradnju i strukturni dijalog, i drago mi je što ću danas sa svima sa kojima se srećem moći da razmenim mjišljenja na ove teme - kazao je predsednik Kipra koji se Vučiću zahvalio na gostoprimstvu, i pozvao ga da poseti ovu zemlju.

Razmena ordenja

Nakon zajedničke konferencije za medije, Vučić i je uručio Orden Republike Srbije na lenti kiparskom predsedniku, koji je srpskog predsednika odlikovao Velikim ordenom reda Makarijus treći na ogrlici.

Foto: Zoran Žestić / Tanjug

Anastasijades je Vučiću uručio orden za izuzetne bilateralne odnose i tradicionalno prijateljstvo između srpskog i kiparsko naroda, dok je predsednik Srbije svog kiparskog kolegu odlikovao za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Kipra.

Svečani doček ispred Palate Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je ranije danas ispred Palate Srbija svečani doček za kiparskog predsednika koji boravi u dvodnevnoj poseti našoj zemlji.

Vučić je Anastasijadisa dočekao uz najviše državne počasti, intoniranje himni i postrojenu Gardu Vojske Srbije.

Foto: Zoran Žestić / Tanjug

Posle dočeka usledio je tet-a-tet razgovor, a zatim i plenarni razgovori delegacija dve zemlje, predvođeni Vučićem i Anastasijadisom.

Foto: Zoran Žestić / Tanjug

Anastasijadis će se danas sastati i sa predsednicom vlade Anom Brnabić, a kako je ranije saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova, predsednik Kipra i srpski zvaničnici razgovaraće o bilateralnoj saradnji, evrointegracijama Srbije, briselskom dijalogu, kao i o aktuelnim dešavanjima na Zapadnom Balkanu.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage