Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

26. 06. 2018.

PET ZADATAKA ZA SRBIJU Kosovo je uslov svih uslova, ali to nije sve što EU očekuje od nas

Malo je onih koji imaju dilemu oko toga da je rešavanje odnosa između Beograda i Prištine stvar broj jedan kada je reč o evrointegracijama Srbije. Tim pre što ni evropske, kao ni srpske vlasti, naročito u poslednje vreme tu činjenicu ne propuštaju da apostofiraju. Ipak, to je samo jedna tačka od ukupno pet na kojima će EU isistirati u narednom periodu kada su u pitanju evrointegracije Srbije.

PET ZADATAKA ZA SRBIJU Kosovo je uslov svih uslova, ali to nije sve što EU očekuje od nas

Foto:Blic

Osim dobro poznatih, "starih" stvari koje nam se zameraju i čije se razrešavanja traži, "na spisku" se našla i poneka nova.

Kosovo - Glavni kamen spoticanja

Dileme nema da je Kosovo uslov svih uslova za ulazak Srbije u Uniju, tim pre što se jedno celo poglavlje (35) upravo bavi njima i, što je još važnije, ono je uslovno. U praksi, to znači da bez rešenja između Beograda i Prištine, za Srbiju neće biti ni Unije.

Foto: EU / Promo

Takođe, u Strategiji o proširenju EU navodi se da se, između ostalog, da "u slučaju Srbije, prelazna merila koja se tiču normalizacije odnosa sa Kosovom moraju da budu ispunjena, a pravno obavezujući sporazum mora da bude hitno postignut".

Na predstavljanju izveštaja o napretku Srbije, izvestilac Evropskog parlamenta (EP) Dejvid Mekalister konstatuje da Srbija nastavlja angažman na normalizaciji odnosa sa Kosovom i da se vodi unutrašnji dijalog.

- I Kosovo i Srbija treba sada da rade na punoj implementaciji svih već postignutih sporazuma i to u dobroj veri i na vreme. Formiranje Zajednice srpskih opština je prioritet, a mora se rešiti i pitanje energetike između dve strane - naveo je on.

Foto: A. Dimitrijević / RAS Srbija

Rešavanje odnosa Beograda i Prištine je uslov i za Kosovo i za Srbiju, pisaće i u zaključku Samita u Briselu koji će članice EU usvojiti ove nedelje. U nacrtu tog dokumenta izražava se zabrinutost zbog sporog ritma u procesu primene Briselskog sporazuma, ali se traži i njegovo okončanje. Jedna od poruka biće da će EU nastaviti da "pažljivo i kontinuirano prati angažovanje Srbije ka vidljivom i održivom napretku u normalizaciji odnosa s Kosovom, kako bi se omogućio nesmetani proces na evropskom putu kako za Srbiju tako i Kosovo”.

Vize - Zabrinuti smo

Iako do sada nije bio slučaj, Srbija bi mogla da dobije "packe" zbog jedne sasvim nove prakse - ukidanja viza za treće zemlje. Reč je o ukidanju viza za Iran i još neke Afričke države koje je u EU izazvalo brigu, kako navode, od otvaranja puta iranskim migrantima da preko Srbije ilegalno uđu u EU, dok u Srbiji tvrde da je reč o političkoj kritici. Kako je šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao: "ne smetaju njima migranti, već što se povećava broj država koje povlače priznanje Kosova". Među tim državama su, jasno je, i neke kojima je Srbija ukinula vize.

Prema nacrtu zaključaka koji će biti usvojeni na kraju sastanka u Briselu, EU će od Srbije zatražiti da poštuje zajedničku politiku o vizama.

Foto: Branko Jančaković / RAS Srbija

- Savet EU takođe poziva Srbiju da se uzdrži od odstupanja od zajedničke evropske politike o vizama, gde nedavna praksa, kao što je sklapanje sporazuma o liberalizaciji viznog režima sa određenim trećim zemljama, izaziva zabrinutost - piše u nartu zaključka, prenosi RSE.

Spoljna politika - Usaglasite se

Iako Srbija dosta dugo balansira između istoka i zapada, evropskog puta i Rusije, EU će je ovog puta i formalno upozoriti da odstupa od zajedničke spoljne politike. Zahtev upućen Srbiji biće da se postepeno usaglašava sa Briselom, što nije nikakva novina.

Foto: RAS Srbija

Ilustracije radi, Srbija nije uvela sankcije Rusiji kao što su to činile zemlje Unije već suprotno, a i u nekoliko navrata je ponavljano da to neće ni učiniti. Međutim, tu nije samo problem Rusije, već usaglašavanje i oko raznih dekleracija i mera.

Poslednji podaci govore da je od ukupno 41 deklaracije i mere iz Brisela, Srbija prošle godine prihvatila manje od pola, tačnije 19, kao i da ima najmanji stepen usaglašenosti od svih zemalja u regionu.

- Savet ponavlja svoj poziv Srbiji da se postepeno uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, u skladu sa pregovaračkim okvirom, i da da preokrene trenutni silazni trend, kao prioritetno pitanje - piše u nacrtu zaključaka.

Vladavina prava - Pojačati napore

Bez vladavine prava nema EU, u najkraćem bi mogla da bude suština onoga što svi slušamo na dnevnom nivou kada je reč o evrointegracijama. Koliko je ova oblast važna svedoči i to što je pregovaračko poglavlje koje se bavi vladavinom prava (23) uslovno, prvo otvoreno, i koje će biti poslednje zatvoreno u pregovorima sa Unijom.

Foto: V. Lalić / RAS Srbija

Reforma pravosuđa, nezavisno sudstvo, tužilaštvo, borba protiv korupcije, suđenje u razumnom roku... Sve ovo su stvari na kojima EU insistira da se još aktivnije radi. Jedna od njih su i ustavni amandmani koji se odnose upravo na ovu oblast, koji su prethodnih meseci izazvali pravu buru u javnosti jer su predstavnici vlasti tvrdili da oni umanjuju uticaj politike na pravosuđe, dok je struka tvrdila potpuno suprotno. Konačan "sud" u narednom periodu daće Venecijanska komisija, od čijih će preporuka i zavisiti šta će se sa pravosuđem dešavati.

Foto: Wikimedia / RAS Srbija

- Vladavina prava je "u srcu" pristupnih pregovora i napredak u toj oblasti neophodan je za ribližavanje Srbije EU. Iako Beograd pokazuje jasnu opredeljenost da reši neka od pitanja, važno je da se pojačaju napori, posebno u cilju obezbeđenja nezavisnosti pravosuđa i celokupnog pravosudnog sistema, i da se bezuslovno bori protiv korupcije i organizovanog kriminala - rekao je Mekalister govoreći o napretku Srbije ka EU.

Sloboda medija - Nije dovoljno doneti zakone

Sloboda medija je jedna od oblasti koja se svake godine analizira u izveštajima EU o Srbiji, a prema poslednjim informacijama, na Samitu u Briselu predsednici i premijeri zemalja EU će izraziti "sve veću zabrinutost" zbog nedostatka napretka u oblasti slobode izražavanja.

Foto: ThykingdomComeProd / Twitter

Slično kaže i izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister, koji navodi da medijske slobode moraju da budu garantovane, kao i da u narednoj godini situacija u medijima u Srbiji mora se popravi.

- Svi se slažemo u ovom Odboru da je sloboda medija u srcu demokratije. Ona se ne može postići samo usvajanjem zakona, već i stvaranjem pozitivne atmosfere za medije - istakao je on.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati