Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

26. 10. 2018.

Amerika i Priština su u jednom danu povukle dva poteza sa ISTIM CILJEM, ali mogu li da ZAOBIĐU RUSIJU

Slučajno ili namerno, desilo se da se pismo sada već bivše ambasadorke SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli o povlačenju misije UNMIK-a sa Kosova poklopilo sa usvajanjem zakona u kosovskoj skupštini, koje će omogućiti Prištini da formira svoju vojsku.

Amerika i Priština su u jednom danu povukle dva poteza sa ISTIM CILJEM, ali mogu li da ZAOBIĐU RUSIJU

Foto:Blic

Tako su, čini se, prištinske vlasti došle korak bliže cilju da dobiju svoje oružane sile, a time, kako se nadaju, još jedan simbol svog suvereniteta. Ako se tome doda i stav SAD, koji je srpskoj javnosti preneo zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer da Amerika podržava tranziciju Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) u vojsku, čini se da se stvari, iz ugla Prištine, kreću u željenom smeru.

Upravo zbog svega ovoga, nametnulo se pitanje da li Amerikanci mogu da “izguraju” UNMIK sa Kosova i da li je pismo Hejlijeve bio samo jedan korak ka “čišćenju prostora” za kosovsku vojsku. Kako za sada stvari stoje, odgovor je negativan, a razlog tome je pre svega što proces uklanjanja UNMIK-a sa Kosova ne može da zaobiđe SB UN, pa samim tim ni potencijalni ruski veto. Naime, misija UNMIK-a na Kosovu prisutna upravo zahvaljujući Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija i za njeno uklanjanje bilo bi potrebno donošenje nove rezolucije.

Sagovornici “Blica” saglasni su da potezi koje su SAD povukle u poslednjih nekoliko dana nisu novost, ali navode i da Amerikanci u isto vreme pokušavaju da jednim udarcem “ubiju nekoliko muva” - da smanje troškove i prisustvo svojih ljudi na Kosovu, ubrzaju pregovore između Beograda i Prištine, a uz to dovedu i do formiranja kosovske vojske, jer bi upravo ona bila još jedan od simbola kosovske nezavisnosti, čiji je sponzor upravo Amerika.

- Ne može se jasno tvrditi da pismo Niki Hejli predstavlja novi politički stav SAD-a. U širem smislu se sve više čini da SAD nema spoljnu politiku, odnosno da je Stejt Department već dve godine u rukama neiskusnih i nesposobnih sekretara dok profesionalci odlaze, a u isto vreme jedna mala grupa avanturista u Beloj kući improvizuje političke poteze bez jasnog plana. Zbog toga je teško predvideti koja će izjava odjeknuti na planu konkretne politike, kao i koliko će trajati bilo kakva politika koja je najavljena - kaže za “Blic” Erik Gordi, profesor političke i kulturne sociologije na londonskom UCL-u.

Ujedinjene nacije Foto: Promo

Ujedinjene nacije

Prema njegovom sudu, jedino UN mogu da proglase mandat UNMIK-a nevažećim i, mada je verovatnoća da će to raditi nešto veća ako to predlažu SAD, takav predlog teško može da prođe bez valjanog razloga, kao na primer da opasnost po sigurnosti građana više ne postoji.

Erik Gordi

Erik Gordi

- Pošto to nije slučaj, i pošto je Srbija već izrazila svoje protivljenje tom potezu, najverovatnije taj predlog neće ni doći na glasanje. Čitav slučaj ukazuje na zavisnost Srba i Albanaca na Kosovu od međunarodne podrške, kao i na opasnost od ishitrenih poteza od strane uticajnih država, pa samim tim ukazuje na potrebu za saradnju između Srbije i Kosova - rekao je Gordi.

Tu smo dok hoće Rusi i Kinezi

Ukoliko UN eventualno budu donele novu rezoluciju kojom je predviđeno ukidanje UNMIK, ova misija će prestati da postoji na Kosovu. Iako je reč o misiji čija su ovlašćenja i ljudstvo tokom godina svedeni na minimum, ona će nastaviti da egzistira dok je na snazi Rezolucija 1244, smatra doktorand na Fakultetu političkih nauka (FPN) Stefan Surlić.

Stefan Surlić Foto: Privatna arhiva

Stefan Surlić

- Prestala je da u svom prvobitnom kapacitetu postoji i misija EULEX, koja je ranije od UNMIK preuzela značajan broj nadležnosti, tako da se ova misija UN od većine zapadnih zemalja smatra reliktom prošlosti. Kako je jednom prilikom rekao predstavnik UNMIK-a: “Mi smo formalno tu dok to Rusi i Kinezi budu želeli” - priča Surlić za “Blic”.

Kaže i da ovaj postez SAD ne bi dovodio u direktnu vezu sa formiranjem vojske Kosova, već smatra da je na delu “želja SAD da svoje snage na Kosovu svede na minimum, a lokalnim snagama pokloni veću odgovornost a, takođe, i da pred finalni sporazum sa Beogradom pokaže kako je Kosovo zaokružilo svoju nezavisnost”.

Međutim, sve ovo što se dešava ne bi trebalo da bude preveliko iznenađenje, smatra Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, jer se godinama unazad vodi rasprava o tome da li je UNMIK na Kosovu uopšte potreban. Kaže i da od 2015. godine Priština radi na tome da menja i prilagođava zakone i sve što je neophodno kako bi došla do vojske. Kako bi prekinule celu priču i “višegodišnju agoniju”, priča on, SAD su se odlučile da UNMIK izvuku iz te priče, jer je reč o skupoj i ne naročito efikasnij misiji, koju između ostalog plaćaju i SAD.

KFOR Foto: Facebook

KFOR

- Što se nas tiče, UNMIK je simbolički dokaz da je Rezolucija 1244 u životu, iako je ona u “debelom ledu” - priča Janjć.

Da je tako, kaže on, svedoči i to što Kosovske snage bezbednosti ne mogu da se aktiviraju bez odobrenja KFOR-a, koji je zapravo deo NATO. To znači da, objašnjava, “u praksi tamo nema UNMIK-a, već je NATO glavni”.

Dušan Janjić Foto: Medija centar / Promo

Dušan Janjić

- Raščišćavaju se i pojednostavljuju stvari da se dođe do vojske i u slučaju sukoba i terorističkih akata, kako bi se smanjio pritisak i na NATO vojnike. Poruka je: ako ste mislili da se igrate i pretite, zaboravite na nas, i snosite svu odgovornost, i Beograd i Priština - objašnjava Janjić, i navodi da su efekti ovakve odluke višestruki: smanjenje troškova, ubrzanje pregovora u Briselu, a praktični cilj je da se dođe do vojske.

Ako bude sporazuma, rezolucije su nebitne

On navodi i da Rezolucija 1244 ne mora da se menja ukoliko se desi da Beograd i Priština postignu pravno-obavezujući sporazum. Onda će, kaže, Generalna skupština UN samo da konstatuje da je taj posao obavljen, tako da rezolucije ne znači ništa.

- Savet bezbednosti UN uopšte nije neophodan za ovu priču - ističe on.

Sličnog stava je i Danijel Server, profesor vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins i ekspert za Balkan, koji u potezu SAD pre svega vidi “deo opšte strategije SAD da umanje angažovanje mirovnih misija Ujedinjenih nacija”. Međutim, objašnjava i da povlačenje UNMIK-a sa Kosova bez dogovora o konačnom statusu bi verovatno zahtevalo novu rezoluciju Saveta Bezbednosti UN, i da bi njeno donošenje bi zavisilo od Rusije.

- Da li je moguće da se UNMIK povuče sa Kosova bez dogovora o konačnom statusu, pretpostavljam da jeste, ali bi to verovatno zahtevalo novu rezoluciju Saveta Bezbednosti UN, a naravno, Rusija bi kontrolisala da li bi ona prošla ili ne. Mislim da će Amerikanci najverovatnije pokušati da umanje broj osoblja i budžet UN - rekao je Server za RSE.

Foto: M.Mitrović / RAS Srbija

Da bi Rusija mogla da umeša prste u celu priču smatra i bivši ambasador pri UN Pavle Jevremović.

- Misija UNMIK-a uspostavljena je na osnovu odluke Saveta bezbednosti UN i odgovarajuće rezolucije i za njeno gašenje bila bi potrebna saglasnost većine u tom telu UN, gde bi izvesno naišla na veto Rusije i moguće protivljenje Kine - rekao je on.

Ipak, i on ima ogradu kada je reč o ovom američkom potezu, jer navodi da je teško zaključiti da li to znači promenu američkog stava i da li predstavlja neki oblik pritiska na UNMIK, uz opasku “da je očigledno da postoji neka vrsta zasićenosti misijom UN, jer je status kvo na Kosovu, što se tiče tretmana u SB, već dugo godina nepromenjen”.

Zašto je UNMIK važan za Srbiju?

Prisustvo UNMIK-a, odnosno Ujedninjenih nacija na Kosovu, kaže Server, za Srbiju je dokaz njenog suvereniteta na Kosovu. Ona je u ranijim vremenima imala veoma veliki autoritet. UNMIK je simbol Rezolucije 1244.

UNMIK Foto: Wikipedia

UNMIK

Sa druge strane, Jevremović navodi da je UN značajan element stabilnosti i kanal uticaja međunarodnih faktora na lokalnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

Mandat Misije privremene uprave UN na Kosovu i Metohiji definisan je kao pomoć u uspostavljanju uslova za miran i normalan život svih građana Kosova i stabilnost regiona Zapadnog Balkana. UNMIK je statusno neutralna, civilna misija. Nekada je brojala 15.000, a danas ima oko 380 pripadnika.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati