Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

29. 11. 2018.

USVOJENA REZOLUCIJA EP Kosovo i dalje ključno za napredak, ali to nije jedini PROBLEM PRED SRBIJOM T

Evropski parlament je velikom većinom od 503 glasa "za" usvojio Rezoluciju o Srbiji, kojom se konstatuje napredak zemlje na putu pristupanja EU. Protiv je bilo 85, a uzdržanih 47 poslanika.

USVOJENA REZOLUCIJA EP Kosovo i dalje ključno za napredak, ali to nije jedini PROBLEM PRED SRBIJOM      T

Foto:Blic

Normalizacija odnosa sa Kosovom ponovo je naznačena kao ključna za dalji napredak Srbije, a rezolucijom se ukazuje na potrebu jačanja reformi posebno u oblasti vladavine prava.

Rezolucija o Srbiji u osnovi ima izveštaj izvestioca Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera, koji je težište stavio na pet oblasti: ekonomski rast, vladavinu prava, medijske slobode, dijalog sa Kosovom i rad Parlamenta Srbije.

Srbija je i ove godne najviše pohvala dobila na račun sprovedenih ekonomskih reformi, jačanja privrednog rasta i makroekonomske stabilnosti. Najviše pažnje i ovoga puta Evropski parlament dao je oblasti vladavine prva u Srbiji, uz konstatciju da je napredak u toj oblasti ključan za celeokuni napredak Srbije ka članstvu u EU.

Posebno se instira na nezavisnosti pravosuđa, jačoj borbi protiv korupcije i organzovanog kriminala, kao i na obezbeđivanju uslova za medijske slobode i slobodu izražavanja.

Evropski parlament pohvalio je Srbiju za konstruktivne bilateralne odnose u regionu, ali i naznačio važnost normalizacije odnosa sa Kosovom.

Srbija se poziva na primenu svih do sada postignutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, pri čemu se posebno insistira na formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

Foto: Srpska lista / Facebook

Naglašava se važnost ubrzanja ”nove faze dijaloga” koja se se odnosi na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova kroz ”definisani pravno obavezujući sporazum”, a od Evropske službe za spoljne poslove traži se ocenjivanje rada obe strane u procesu ispunjavanja obaveza.

Rezolucija o Srbiji ove godine ima istovetan deo teksta kao i Rezolucija o Kosovu u kome se naglašava ”multietnička prioroda i Kosova i Srbije”, kao i činjenica da ”etnički homogene države ne bi trebalo da budu cilj u regionu”.

”Podržava se dijalog kome posreduje EU kao okvir za postizanje sveobuhvatnog dogovora između Srbije i Kosova. Samatra se da svaki sporazum može biti prihvatljiv samo ako je obostrano usaglašen, uzima u obzir ukupnu stabilnost regiona i međunarodno pravo”, stoji u testu obe Rezolucije.

Foto: EU / Promo

I ove godine Evropski parlament pozvao je Srbiju da više usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, ”uključujuči i politiku prema Rusiji”.

Izvestilac Evropskog paralmenta za Srbiju Dejvid Mekalister je povodom usvajnja Rezolucije o Srbiji poručio da je zemlja

napredovala na svom evropskom putu, i da postoji široka podrška među evropskim parlamentarnim grupama za put Srbije ka članstvu u Uniji.

”- Srbija će se pridružiti EU kada bude spremna, nadam se pre nego kasnije. Ta spremnost zavisi od nastavka reformi i nastavka politike dobrosusedskih odnosa i pomirenja, iako razumem da nije lak trenutka u odnosima Beograda i Prištine zbog odluka donetih od strene Priššrine - poručio je Mekalister.

Učestvujući u debati koja je prethodila usvajanju Rezolucije o Srbiji, evropski komesar za pregovore o pristupanju Johane Han takođe je označio rešavanje kosovskog pitanja i vladavinu prvava kao ključne na EU putu Srbije.

”- Srbija je usvojila važne mere u oblasti vladavine prva i sprovela neophodne institucionalne refome. Ipak kašnjenja se gomilaju u mnogim oblastima, a konkretne rezulatate je teško prikazati - ocenio je Johanes Han.

Johanes Han Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Johanes Han

On je pozvao na jači napredak u oblasti reforme pravosuđa, u borbi protiv korupcije, kao i u zaštiti fundamentalnih prava, uključujući i medijske slobode. Evropski komesar je ocenio da je EU najznačajniji partner Srbije i pozvao vlasti u zemlji da građanima jasnije predstave evropske vrednosti kao i dobrobiti i obaveze koje proističu iz članstva u EU.

Rezolucije Evropskog parlamenta nemaju obavezujući karakter, ali služe kao važne političke smernice zemljama koje se nalaze na putu evrointegracija kao i zemljama članicama EU.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati