Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

18. 12. 2018.

KO JE BIO ZA, A KO PROTIV NAS U NJUJORKU Burna rasprava, velike sile oprečno o Kosovu na sednici SB UN

Da svetske sile imaju oprečne stavove po pitanju Kosova nije nepoznanica, a jučerašnja sednica Saveta bezbednosti je to pokazala u punom svetlu. U raspravi koja je usledila nakon obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija jasno se moglo zaključiti koje su zemlje bliske stavovima Beograda, a koje imaju potpuno drugačije viđenje kosovskog pitanja.

KO JE BIO ZA, A KO PROTIV NAS U NJUJORKU Burna rasprava, velike sile oprečno o Kosovu na sednici SB UN

Foto:Blic

Oba stava imala su i svoje najglasnije zastupnike, pa tako, dok je Rusija tvrdila da je formiranje kosovske vojske zapravo pretnja miru, i da je reč o bezakonju, SAD i Velika Britanija, očekivano, navele da ta odluka Prištine nije protivna pravu.

Istog stava su, recimo, i Francuska i Holandija, dok je svoj "sud" dala je i Kina koja je ponovila stav Pekinga da ova zemlja poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, i da podržava njene napore da pronađe političko rešenje za kosovsko pitanje.

Sednica SB UN održana je sinoć na zahtev Srbije, a povod je bila odluka prištinskih vlasti od pre nekoliko dana da Kosovske bezbednosne snage (KBS) transformiše u vojsku.

Govoreći na vanrednoj sednici SB UN o Kosovu, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i kosovski predsednik Hašim Tači, predstavnik SAD je rekao da je odluka o transformaciju KBS u vojsku u skladu sa Rezolucijom 1244.

- Rezolucija 1244 ovlaššćuje međunarodno vojno prisustvo na Kosovu, zadužženo za razoružžavanje OVK i drugih oružžanih grupa, i ne odnosi se na formiranje bezbednosnih snaga - rekao je američki predstavnik, dodajući da dijalog treba da bude prioritet i pozivajući obe strane da odmah preduzmu korake kako bi se smirile tenzije.

Velika Britanija: Nema pravnih prepreka za vojsku

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Karen Pirs je navela da nema pravne prepreke za transformaciju KBS u vojsku i da taj proces spada u nadležžnost suverene držžave, ali da to treba da se sprovede u dogovoru sa KFOR-om i međunarodnom zajednicom.

Foto: Anadolija

Prema njenim rečima, niššta u Ahtisarijevom planu, Rezoluciji 1244 niti u kosovskom ustavu ne isključuje mogućnost transformacije KBS u vojsku.

- Svi problemi su nastali zbog odsustva normalizacije odnosa, ali to je jedini način da obe strane napreduju, kroz dijalog pod posredovanjem EU, koja je budućnost Kosova i Srbije - navela je ona.

Rusija: Pretnja po mir

S druge strane, ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da deli zabrinutost koju je predsednik Srbije izrazio povodom situacije na Kosovu i Metohiji, i istakao da je odluka o transformaciji KBS u kosovsku vojsku "grubo kršenje" Rezolucije 1244 SB UN i da ugrožžava mir i bezbednost u regionu.

On je ocenio i da je KFOR selektivan u ispunjavanju svog mandata.

Kina: Nastaviti dijalog

Predstavnik Kine je rekao da ova zemlja poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, pohvalivši napore Beograda da postigne političko reššenje sa Prišštinom.

Foto: Facebook

- Da bi strane postigle dogovor, obe strane se moraju držati Rezolucije 1244 UN, kao ključnog osnova za bezbednost Kosova, i promovisati toleranciju, ekonomski napredak, mir i stabilnost na Balkanu - naveo je on.

Uz to, ohrabrio je obe strane da nastave dijalog kako bi se postigao obostrano prihvatljiv sporazum.

Francuska i Holandija: Kosovo je nezavisno, ali..

Na istoj sednici Saveta bezbednosti, ambasadori Holandije i Francuske ponovili su da podržžavaju nezavisnost Kosova. Francuski predstavnik je pozvao "obe strane" da svoje razlike rešavaju kroz nastavak dijaloga i izbegnu eskalaciju, a Prištinu da poštuje ovlašćenja KFOR-a u skladu sa Rezolucijom 1244.

- Odluka o formiranju kosovske vojske ne dolazi u dobrom trenutku s obzirom na dijalog sa Beogradom - rekao je on, i pozvao Prišštinu da ukine takse na robu iz centralne Srbije.

Prioritet je, kako je rekao, normalizacija odnosa radi zajedničke budućnosti u EU.

I ambasador Holandije rekao je da odluka Kosova o formiranju vojske dolazi u osetljivom trenutku i da obe strane moraju da pokažžu odgovornost, da izbegavaju ekscese koji bi podržali dalji dijalog i međusovno poverenje i da pokažžu političku volju za normalizaciju kroz dijalog u kojem posreduje EU.

Peru: Kršenje rezolucije

Predstavnik Perua je rekao da podržava proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i stabilnost na Balkanu.

- Verujemo da je od suštinskog značaja da svi ostanu posvećeni primeni rezolucije 1244 i Briselskog sporazuma, a da SB bude jedinstven i da se fokusira na obaveze koje ima kao neko ko to treba da garantuje. Važna je uloga KFOR-a - istakao je on.

Foto: Vlada Srbije / Promo

Peru veruje da tri zakona usvojena u kosovskom parlamentu s ciljem forimiranja vojske Kosova nisu u skladu sa Rezolucijom 1244 i Briselskim sporazumom.

Etiopija: Podržavamo suverenitet Srbije

Predstavnik Etiopije je rekao da je njihov stav konzistentan:

- Snažno podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i mirno rešenje svih preostalih pitanja u skladu sa postojećim dokumentima - kazao je.

On se pozvao i na nedavnu izjavu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i zabrinutost koju je izrazio zbog poteza kosovskog parlamenta.

Foto: Anadolija

Predstavnik Etiopije je istakao da Rezolucija 1244 obezbeđuje pravi okvir za funkcionisanje Kfora koji treba da osigura bezbednost na Kosovu.

- Svaka druga akcija nije od pomoći - zaključio je on.

Kazahstan je zabrinut zbog formiranja vojske Kosova, naveo je predstavnik te zemlje u UN.

- Jednostrane mere ugrožavaju mir - rekao je ambasador Kazahstana.

Bolivija: Poštujte Rezoluciju

Predstavnik Ekvitorijalne Gvineje je istakao da se zalaže za dijalog Beograda i Prištine, i istakao da ta zemlja odbacuje unilateralne akcije u vezi sa transformacijom u oružane snage. Pružio je podršku teritorijalnom integritetu Srbije i mirnom i političkom rešenju svih preostalih pitanja i podržao Rezoluciju 1244.

Savet bezbednosti UN

Savet bezbednosti UN

I predstavnik Bolivije je pozvao na poštovanje Rezolucije 1244 i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

- Ta rezolucija predstavlja jedini pravni okvir za međunarodno prisustvo i KFOR je taj koji garantuje bezbednost - istakao je on.

- Tri zakona koja je usvojio kosovski parlament su alarmantna stvar i nisu u skladu sa Rezolucijom 1244, i predstavljaju kršenje međunarodnog prava. Pozivamo Prištinu da se uzdrži od toga - rekao je predstavnik Bolivije.

Obala Slonovače: Vratite se za sto

Predstavnik Obale Slonovače u UN kazao je da je formiranje vojske Kosova protivno Rezoluciji 1244 i pozvao obe strane da se uzdrže od unilateralnih poteza koji bi mogli da ugroze stabilnost u regionu.

- Pozivamo obe strane da se vrate za pregovarački sto pod pokroviteljstvom EU kako bi se smanjile tenzije i stvorili uslovi da se reše sva otvorena pitanja - rekao je on, dodavši da je Obala Slonovače uverena da je traženje mira kroz dijalog jedini način da se postigne mir na Balkanu.

Predstavnik te zemlje je naveo i da je nedavno usvajanje tri zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga izazvalo reakciju međunarodne zajednice, te da ta inicijativa može uticati na mandat UNMIK-a i Kfora.

Poljska: Oružane snage su pitanje Kosova

Predstavnik Poljske, koja je inače priznala nezavisnost Kosova, kaže da smatra da je tranzicija bezbednosnih u oružane snage pitanje Kosova, ali i da buduće oružane snage treba da budu formirane u skladu sa ustavom i u okviru inkluzivnog procesa.

- Samo tada mogu da rade u interesu bezbednosti svih. Verujemo da će se svi akteri u regionu uzdržati od izjava i akcija koja će voditi ka eskalaciji. Dijalog je jedini put kojim se može doći do trajne stabilnosti - ocenio je predstavnik Poljske.

Foto: Anadolija

Predstavnik Kuvajta, koji je priznao nezavisnost Kosova, smatra da odluke kosovskog parlamenta predstavljaju suvereno pravo ida Kosovo ima pravo da formira oružane snage u skaldu sa Ustavom, mada priznaje da razume da to izaziva zabrinutost Srbije.

Smatra da te odluke nisu u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, pozvao je na dijalog koji je pravi okrvir za rešvanje svih pitanja između Beograda i Prištine.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati