Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

24. 02. 2007.  - Autor: ANA SAVIĆ

NOVOST U SRBIJI - BANKA SPERME

Do kraja godine biće usvojen zakon koji će omogućiti doniranje semena i pomoć ženama koje žele da zatrudne

s
s

Žene u Srbiji uskoro će moći da zatrudne uz pomoć banke sperme, a zainteresovani muškarci moći će da budu donatori semena! Ekskluzivno za Press Vasilije Antić, pomoćnik ministra zdravlja, kaže da očekuje da će prve banke sperme moći da se formiraju kod nas po usvajanju zakona o vantelesnoj oplodnji, koji je već napisan a čije se stupanje na snagu očekuje najkasnije do kraja godine!

- Očekujem da ćemo kao država prvu banku sperme otvoriti u državnoj ustanovi i mislim da će to biti Klinički centar "Beograd". Ali posle usvajanja zakona biće potrebno donošenje mnogih podzakonskih akata koji će se odnositi na ovu problematiku, počev od toga ko može biti donator sperme, pa do toga da li će se muškarcima za donaciju sperme plaćati, kao što se to radi u svetu - otkriva Antić.

Dve vrste žena

I dok u svetu postoje veb sajtovi posvećeni povezivanju donatora i njihovih potomaka, za nas su priče o začetoj deci preko banke sperme još naučna fantastika. A koliko se daleko otišlo u tome govori nedavno objavljena informacija o Džefriju Harisonu iz Los Anđelesa, čijim je redovnim donacijama sperme rođeno čak 150 dece širom Amerike. I u susednoj Hrvatskoj već postoje dve banke sperme!

a

Danci najveći donatori na svetu

Najveći donatori sperme u svetu su Danci, zahvaljujući lokalnoj firmi "Krios internešenel", koja je i najveća banka sperme na svetu. Zahvaljujući spermi danskih muškaraca, godišnje zatrudni 1.000 žena. Njihovi donatori su uglavnom studenti i sportisti, a prema poslednjim informacijama za donaciju se dobija 250 danskih kruna (40 dolara). Da bi neko mogao postati donator, potrebno je da zadovoljava visoke standarde, a praksa je pokazala da ih ispunjava samo deset odsto muškaraca.

Iako se o banci sperme u našoj zemlji razmišlja i priča, a stručnjaci se slažu da je i Srbiji potrebna jedna ovakva ustanova, očigledno je da je postojao kamen spoticanja i sukob različitih interesa pošto ona do sada nije otvorena. Apsurdno je što kod nas postoje banke sperme za bikove i veprove, ali ne i za ljude.

Vasilije Antić, koji je pisao zakon o vantelesnoj oplodnji, a kojim se reguliše i postojanje banke sperme, kaže da postoji realna potreba za ovakvom ustanovom i kod nas.

- Prema iskustvu iz drugih zemalja, uključujući i okolne zemlje, postoji interesovanje kod žena za bankom sperme. Postoje dva tipa žena: one koje ne žele da imaju seksualni odnos na normalan način i nisu u prilici da nađu muškarca sa kojim bi začele dete, a drugi slučaj su žene koje nemaju partnera a ne mogu ni normalnim putem da ostanu u drugom stanju pa moraju vantelesnom oplodnjom - smatra Antić.

Novim zakonom predviđeno je da i privatne i državne ustanove mogu da imaju banku sperme. Regulatorno telo davaće odobrenje za otvaranje banke, a njen rad moraće da se odvija pod strogim nadzorom i kontrolom. Vodiće se tačna evidencija ko je dao spermu, kome je ta sperma data, da bi u budućnosti dve osobe koje žele brak a začete su na ovaj način, mogle da provere da li su brat i sestra.

Osetljiva tema

Ova tema je vrlo osetljiva jer, iako nije protivzakonito zatrudneti uz pomoć nepoznatog donatora sperme, ima onih koji su protiv toga. Većini žena je sama pomisao da ne znaju ko je otac deteta zastrašujuća. Ali ima i onih kojima to ne smeta i kojima je banka sperme možda jedini način da postanu majke. Uostalom, već godinama žene širom planete na ovaj način ostaju u drugom stanju.

a1

Oplodnja iz inostranstva

Pomoćnik ministra zdravlja Vasilije Antić kaže da nacrt Zakona o vantelesnoj oplodnji predviđa mogućnost da se iz neke banke sperme iz inostranstva oplodi naša žena ili da se sperma nekog našeg donatora pošalje u inostranstvo. Zakon takođe neće braniti privatnim bankama sperme, kojih će sigurno biti u Srbiji, da njihovi donatori budu stranci.

Pomoćnik ministra smatra da će usvajanjem zakona o vantelesnoj oplodnji i našim ženama biti omogućena najšira ljudska prava.

- Ovaj naš zakon je među najmodernijim i najliberalnijim u Evropi. Namera je da se naučna dostignuća iskoriste isključivo kako bi žene mogle dobiti zdravo, pravo, željeno i voljeno dete - kaže Antić.

Da bi muškarac dao svoje seme, neophodno je da ispuni strogo definisane uslove. U svetu je zabranjeno da se sperma daje poznatim osobama i rođacima, već je ceo postupak anoniman. Muškarci mogu spermu dati do 40 godina starosti. Pre donacije testiraju se na HIV, hepatitis B i C, a mora da postoji i istorija naslednih oboljenja u porodici koja bi mogla da se prenesu na plod. Tako će biti i kod nas, ali stručnjaci iz ove oblasti tek treba precizno da definišu uslove za muškarce koji žele da budu donatori sperme.

Izvor: PRESS

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati