Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

19. 12. 2006.  - Autor: I. PEŠIĆ

MADE IN CEFTA

Srbija potpisala sporazum o slobodnoj trgovini u regionu, koji omogućava uvoz i izvoz na tržište od čak 30 miliona potrošača. Na proizvodima će, gde god bili proizvedeni, kao zemlja porekla stajati "made in CEFTA", odnosno "napravljeno u CEFTA", kaže Milan Parivodić. Oštrija konkurencija će dovesti do pada cena, pa će proizvodi koje uvozimo iz regiona automatski biti mnogo jeftiniji i pristupačniji za naše građane, objašnjava Saša Đogović.

s
s

Srbija je juče potpisala novi Sporazum o zoni slobodne trgovine u regionu CEFTA 2006, čime je stekla mogućnost da svoju robu bez carina uvozi i izvozi na tržište koje ima više od 30 miliona potrošača.

Na samitu CEFTA u Bukureštu, sporazum su potpisali i Crna Gora, BiH, Albanija, Moldavija i Kosovo, koje zastupa UNMIK, kao i Hrvatska i Makedonija, koje su već članice ovog sporazuma. Iz CEFTA će, međutim 1. januara 2007. morati da se povuku Rumunija i Bugarska jer tada postaju članice Evropske unije.

Sporazum CEFTA u ime Srbije potpisao je ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić. On je tom prilikom rekao da ovaj sporazum omogućava da Srbija posluje u okviru slobodne zone, što znači da je oslobođena carina i izvoznih ograničenja.

- Sporazum će podstaći konkurenciju u regionu, osloboditi mnogo veće tržište za naše proizvode i privući strane investitore, jer će Beograd postati centar regiona. Takođe, mnogo više naših artikala će kao finalni proizvod moći da se izvozi na tržište EU i Rusije, jer CEFTA sadrži standarde koji se primenjuju u Evropskoj uniji. Na proizvodima će, gde god bili proizvedeni, kao zemlja porekla stajati "made in CEFTA", odnosno "napravljeno u CEFTA" - rekao je Parivodić.

Saša Đogović, stručni saradnik VIP-a, objašnjava za Press da će sporazumom o zoni slobodne trgovine biti na dobitku i naši građani i privreda.

a

"Filip Moris": Prilagodićemo se

Kompanija "Filip Moris", vlasnik Duvanske industrije Niš, tvrdi da će primena sporazuma CEFTA dovesti do lošijeg konkurentskog položaja srpske duvanske industrije.
- Dodatne ugovorne obaveze koje imaju domaći proizvođači cigareta znatno smanjuju troškovnu prilagodljivost domaće duvanske industrije - ističu u toj kompaniji, i navode da je neposredno pre privatizacije Vlada donela dugoročnu akciznu politiku, pretočenu u zakon, kojim je jasno utvrđen podsticaj za domaću proizvodnju u odnosu na uvoz. Oni navode da će, imajući u vidu novonastale okolnosti, prilagoditi svoje poslovne planove promenjenom poslovnom okruženju i tržišnim uslovima.

- Jedinstveno tržište bez carina uticaće na povećanje konkurencije i povećanje asortimana proizvoda koji su dostupni građanima. Oštrija konkurencija dovešće do pada cena, pa će proizvodi koje uvozimo iz Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Albanije i drugih zemalja automatski biti mnogo jeftiniji i pristupačniji za naše građane. S druge strane, važno je napomenuti da će naši privrednici imati interes da plasiraju robu na celo tržište CEFTA, pa će velike koristi od ovog imati privreda, a naravno i zaposleni - kaže Đogović.

Parafiranje sporazuma CEFTA u republičkoj skupštini predviđeno je za 31. mart sledeće godine, ali će do tada Srbija morati da reši sporna pitanja sa Hrvatskom i BiH. Podsetimo, Hrvatska nije odustala od zahteva da Srbija izjednači akcize za strane i domaće cigarete, dok će BiH i zvanično zatražiti od Srbije i Hrvatske da joj dozvole zaštitu za prehrambene i poljoprivredne proizvode

Koštunica: Preduslov za članstvo u EU

Premijer Srbije Vojislav Koštunica rekao je juče u Bukureštu da će potpisivanje sporazuma CEFTA doprineti da srpska privreda još više ojača.

- Srbija je dosad izvozila u članice CEFTA 32 odsto svojih proizvoda, a posle potpisivanja sporazuma, taj procenat će sigurno biti povećan. Takođe, zemlje jugoistočne Evrope su sporazumom CEFTA istovremeno prihvatile pravila Svetske trgovinske organizacije i, što je još važnije, to je preduslov za članstvo u Evropskoj uniji - istakao je Koštunica.

On je dodao da će potpisivanje ovog sporazuma obezbediti povoljne uslove za razvoj međusobne trgovine, za povećanje zaposlenosti, konkurentnosti, za značajniju primenu znanja, istraživanje i naučnih dostignuća i, s tim u vezi, za rast prosperiteta i stabilnosti u regionu.

s
sa

Tadić: Korist za ekonomiju

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je potpisivanje sporazuma CEFTA u Bukureštu izuzetno korisno za srpsku ekonomiju i da je u interesu svakog građanina Srbije.

- CEFTA je interes Srbije, jer prioritet naše privrede treba pre svega da bude region u kome živimo - rekao je Tadić.

On je naglasio da je Srbiji potrebno da se otvara prema drugim tržištima "jer se zatvaranjem ne rešavaju problemi", i ukazao na to da je neophodna dobra razvojna politika. Tadić je dodao da je važno i da se poboljša kvalitet srpskih proizvoda da bi bili konkurentni na inostranom tržištu.

SRS: Razaranje srpske ekonomije

Aleksandar Vučić, generalni sekretar Srpske radikalne stranke, kaže da aktuelna vlada Srbije nastavlja razaranje srpske privrede i da nema šanse da se zemlja izvuče iz krize.

- Potpisivanje CEFTA sporazuma nije nikakva regionalna saradnja, već se radi o ispunjenju političkog naloga da se srpska ekonomija rasturi do kraja - rekao je on, i dodao da CEFTA podrazumeva da Bosna i Hrvatska mogu da podignu carine na srpske proizvode, dok Srbiji to nije dozvoljeno.

BAT: Tražimo zaštitu

Jelena Udicki, direktor za korporativne i regulatorne poslove "Britiš Amerikan tobaka" (BAT), kaže da će ta kompanija insistirati da se domaći proizvođači cigareta carinski zaštite do 2010. godine.

- Carinske stope na uvoz cigareta zanemarljivo su male i domaća industrija će sigurno pretrpeti štetu ujednačavanjem tarifa. Domaća industrija će čak biti diskriminisana u odnosu na uvoznike koji u Srbiju nisu uložili ni jedan evro i nemaju obaveze prema Zakonu o duvanu, niti prema ugovorima o kupoprodaji društvenog kapitala - kaže Udicki.

Izvor: Press / Foto: Beta

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati