Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

21. 07. 2009.

Čiplić: Zakon koji će Srbiji služiti na čast

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić izjavio je danas da je Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina jedan od retkih koji obezbeđuje mehanizme neposrednog uživanja ljudskih prava

Obrazlažući predlog tog zakonskog akta u Skupštini Srbije Čiplić je naglasio da će Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina u pravnom i političkom značenju, kada bude usvojen, biti zakon koji će Srbiji služiti na čast.
On je naveo da su predložena rešenja prošla proveru samih nacionalnih manjina i da na osnovu učešća njihovih tela postoji konsenzus oko načina izbora i ovlašćenja.
Ministar je rekao da predložene odredbe treba da doprinesu da saveti nacionalnih manjina budu što odgovorniji i da raspolažu efikasnim mehanizmima za ostvarivanje ustavnih prava nacionalnih manjina.
Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji 16 izabranih saveta i 28 nacionalnih manjina.
Predloženim rešenjima, kako je naveo Čiplić, predviđeno je da nacionalni saveti predstavljaju mehanizam koji će građanima Srbije omogućiti da Ustavom garantovana manjinska prava realizuju kroz manjinsku samoupravu.
"Nacionalni saveti kao izraz slobodne volje pripadnika nacionalnih manjina treba da budu neposredno birani. Pretpostavka za to su posebni birački spiskov i to je delikatno pitanje", rekao je Čiplić.
On je istakao da ne postoji dilema da formiranje posebnih biračkih spiskova ne ugrožava ustavna i građanska prava manjina, jer su ih prihvatili nacionalni saveti.
Čiplić je napomenuo da prijavljivanje za upis u birački spisak za svaku nacionalnu zajednicu nije obaveza i da neprijavljivanje ne znači gubitak ustavnih sloboda i prava.
"Postoje nacionalne manjine koje nisu bile spremne i voljne da izađu na neposredne izbore imajući strahove prema biračkim spsiskovima", kazao je Čiplić.
On je objasnio da izborni sistem podrazumeva formiranje posebnih biračkih spiskova i da manjine koje upišu više od 50 odsto svojih pripadnika idu na neposredne izbore, a one koje to ne učine idu na elektorski sistem.
Ukazavši da je vlada svesna da takav izborni sistem nije proveren u Srbiji i da zahteva posebnu pažnju i pristup pri izbornim radnjama, Čiplić je naveo da je predviđena izrada tehničkih akata kojima će se te izborne radnje precizirati.
"Elektorski sistem je modifikovan i u tom pravcu da kandidacione izjave moraju biti overene pred državnim organima, čime će verodostojnost podrške garantovati onaj koji je izjavu potpisao", naveo je ministar.
Prema njegovim rečima, pored načina izbora, značajna su i ovlašćenja saveta i u opštim sistemima kao što su obrazovanje, zdravstvo, informisanje, upotreba jezika i pisma u kojima se tim telima moraju propisati takve nadležnosti koje će omogućiti realizovanje ustavnih normi.
"Uspeli smo da dosegnemo sve one kapacitete koje Ustav u odredbama koje se tiču prava nacionalnih manjina garantuje", zaključio je Čiplić.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati