Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

S čime domaća privreda ide u Evropu?

23. 07. 2009.  - Autor: N. Sekulić

Srpske mašine pola veka stare

Na jugu Srbije fabrička oprema stara oko 50 godina! Prosečna starost industrijskih mašina u Srbiji 30, a u Evropi manje od 10 godina. Domaće fabrike koriste tehnologiju iz vremena Josipa Broza Tita

1

Privreda Srbije tehnološki zaostaje za Evropskom unijom najmanje 20 godina, a prosečna starost mašina u domaćoj industriji je čitavih 30 godina!

a

Previsoke bankarske kamate

Član Socijalno-ekonomskog saveta Srbije Dragan Mijanović kaže da su previsoke bankarske kamate, 50 do 140 procenata veće nego u okruženju, prepreka zaduživanju privrednika.

- Dok namirite zaposlene i državu, ostavite novac za reinvestiranje i repromaterijal, ne ostane dovoljno novca za nove tehnologije i onda možete samo da odete u banku i podignete kredit sa astronomskim kamatama. Mašine i opremu možete da nabavljate i na lizing, ali i to je veoma nepovoljno, jer u proseku na vrednost kupljene mašine platite još 50 do 85 odsto lizing kući, što samo najbogatiji privrednici mogu da izdrže - ocenjuje Mijanović.

Srpska industrija u proseku radi sa opremom kupljenom 1980, odnosno u vreme smrti Josipa Broza Tita. Ovi šokantni podaci su rezultat istraživanja Unije poslodavaca Srbije sprovedenog na reprezentativnom uzorku od 154 mala, srednja i velika domaća preduzeća. Istraživanjem su obuhvaćene gotovo sve privredne grane.

Prosečna starost mašina i opreme u Austriji iznosi 8,5 godina. Ta zemlja ima slične prirodne, društvene i populacione karakteristike u odnosu na Srbiju, pa je, tvrde autori istraživanja - dobra za poređenje. U odnosu na ovu zemlju, Srbija zaostaje 21 godinu. Najstarije mašine su u tekstilnoj industriji - čak 35 godina. U mašinskoj industriji 34,5 godine, a najsavremeniji su farmaceuti sa prosekom od „svega" 21 godinom.

Opreme, mašine, visokotehnološki alati i druga proizvodna sredstva najzaostaliji su kod preduzeća sa juga Srbije, prosečne starosti neverovatnih 47 godina. U istočnoj Srbiji mašine su stare oko 41, a u zapadnoj 38,5 godina. Najbolje je stanje u Bačkoj sa 18,5 godina starosti i u Beogradu sa 20,5 godina.

- Po zastarelom proizvodnom parku prednjače neprivatizovane kompanije u državnom vlasništvu, kod kojih je više od 40 odsto mašina i alata starije od 50 godina, što znači da potiču iz perioda pre 1960. godine - kaže za Press Dragoljub Rajić, portparol Unije poslodavaca Srbije.

a2

Evropska unija:
Prosečna starost mašina - 9,67 godina

Nemačka - 5,14 godina

Holandiji - 5, 27 godina

Danska - 7,64 godine

Velika Britanija - 8,35 godina

Švedska - 8,47 godina

Francuska - 8,71 godina

Španija - 8,8 godina

Italija - 9,12 godina

Rumunija - 16,9 godina

Bugarska - 17,17 godina

- Imajući u vidu da Srbija jednostrano primenjuje Prelazni trgovinski sporazum sa EU, rđavo tehnološko stanje srpske privrede zahteva hitnu reakciju države, jer sa ovakvom tehnologijom domaći proizvođači imaju malo šansi da prežive konkurenciju tehnološki superiornih kompanija iz Evrope i povećaju izvoz na evropska tržišta - upozorava on.

Rajić ističe da Unija poslodavaca Srbije zato predlaže Vladi Republike Srbije da od 1. septembra 2009. godine potpuno oslobodi carina, PDV-a i svih drugih uvoznih taksi sve uvoznike polovnih i novih mašina, visokotehnoloških alata, industrijske opreme i drugih proizvodnih sredstava.

- Država bi se privremeno odrekla izvesnih prihoda, ali bi sav novac za nekoliko godina privreda višestruko vratila, jer bi povećala proizvodnju i izvoza na strana tržišta. Ovakav vid stimulacije predstavlja dugoročno isplativu investiciju, koja će povećati konkurentnost srpske privrede u trenutku kada se ona sprema da zakorači u neizvesnu tržišnu utakmicu sa daleko bogatijom i tehnološki superiornijom konkurencijom iz Evropske unije - smatra Rajić.  

Izvor: Press

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage