Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

04. 09. 2009.  - Autor: SVETLANA VOJINOVIĆ

Šokantno otkriće Pressa:Tribunal uništio sve dokaze o trgovini organima Kosovskih Srba

Tribunal 2006. godine naredio uništavanje svih materijalnih dokaza o trgovini organima zarobljenih Srba sa Kosmeta

Haški zločin
s
zuta kuca

Prefarbali je u belo... „Žuta kuća" u Burelju u kojoj su Srbima vadili organe

Haški tribunal je tokom suđenja Ramušu Haradinaju 2006. godine uništio sve materijalne dokaze o monstruoznoj trgovini organima Srba koji su tokom rata oteti na Kosovu i Metohiji! Tako je Hag sprečio da se sazna puna istina o strašnim zločinima koji su na severu Albanije počinjeni pod direktnom kontrolom komandanata OVK! Sve ovo dokazuju zvanični dokumenti Haškog suda do kojih je došao Press!

Haški tribunal je, naime, još 13. januara 2005. pokrenuo istragu koja je nosila naziv „Don Kihot", a koja se odnosila na predmete koji su istražitelji pronašli u zloglasnoj „žutoj kući" u Burelju, na severu Albanije. U ovoj kući su, kako se osnovano sumnja, zarobljenim Srbima vađeni vitalni organi, koji su kasnije za velike pare prodavani na crnom tržištu. Međutim, samo godinu dana kasnije, Haški tribunal je, umesto da sprovede istragu do kraja, naredio da se svi materijalni dokazi unište!

a

Hag bez odgovora

U Tužilaštvu u Hagu juče nisu hteli da komentarišu dokument do kojeg je Press došao, niti da odgovore da li je tačno da su dokazi iz „žute kuće" uništeni, i po čijem nalogu.
- Na ta pitanja u ovom trenutku ne mogu da odgovorim, sem da oni nisu uništavani kako bi se Haradinaj oslobodio - rekla je za Press portparol Haškog tužilaštva Olga Kavran.

U dokumentu od 13. januara 2005. do kog smo došli, a koji je službeno u Hagu zaveden pod oznakom SFO/09/99-8045, Bob Rid, zamenik glavnog haškog istražitelja, traži da se urade hemijske analize sumnjivih predmeta pronađenih u „žutoj kući". Dalje se nabraja šta je sve poslato na analizu: plastične posude, prazne boce sa oznakom lekova „tranxene", „chlooraphemical", „cinarizine" i „biscopean" (preparati koji se koriste pri operacijama, prim. ur.), kao i „metalne krhotine koje odgovaraju hirurškoj opremi".

Stravični detalji

Pored toga, u ovom dopisu se detaljno opisuju stravični zločini nad zarobljenim Srbima:

„Postoje navodi da su nad zatvorenicima vršene operacije kako bi se iz njihovih tela odstranjivali organi, verovatno bubrezi, za transplantaciju i prodaju najboljem ponuđaču. Žrtve su nakon toga ubijane ili su umirale od posledica operativnog zahvata ili nedostatka medicinske nege. Treba naglasiti da su ovi nađeni predmeti upakovani u vrećice i zapečaćeni od pripadnika Misije UN na Kosovu, odnosno njihove Kancelarije za nestala lica i za forenzička ispitivanja (OMPF). Iako su predstavnici Međunarodnog krivičnog suda u Hagu za bivšu Jugoslaviju bili prisutni, oni su tamo bili u svojstvu posmatrača i nisu učestvovali u pronalaženju, registrovanju i pečaćenju tih predmeta. Ti predmeti su kasnije predati MKSJ, kako bi se prosledili na analizu u forenzičku laboratoriju. Materijal koji je MKSJ predao holandskoj forenzičkoj laboratoriji nosi brojevne oznake koje je dao OMPF UNMIK: BURO 01, predmeti 001A, 002A i 003A. Zbog samog dokaznog materijala predmeti su zadržani u vrećicama u koje su prvobitno zakopavani i zapečaćeni".

Međutim, godinu dana kasnije, početkom 2006, po nalogu Haškog tribunala svi ovi dokazi su uništeni kao „nebitni" za dalju istragu!?! Upućeni sumnjaju da su uništeni posle pritiska zapadnih moćnika da Ramuš Haradinaj bude oslobođen optužbi. Haradinaja je, naime, nekoliko svedoka tokom istrage označilo kao jednog od organizatora stravičnih zločina!

Uništeno 2.500 dokaza

Producent dokumentarca „Logori OVK u Albaniji" Majkl Montgomeri potvrđuje da su svi dokazi iz „žute kuće" uništeni po haškom nalogu.

a

fakti

n Karla del Ponte je u svojoj knjizi „Lov" objavila da je tokom 1999. najmanje 300 ljudi oteto na Kosovu i odvedeno na sever Albanije
n Ona tvrdi da je velika grupa otetih Srba bila pritvorena u baraci iza jedne „žute kuće", dvadesetak kilometara južno od grada Burelj. Jedna soba u toj kući služila je kao operaciona sala u kojoj su hirurzi vadili organe zatvorenicima!
n Organe bi zatim, preko aerodroma Rinas kod Tirane, slali u hirurške klinike u inostranstvu, gde su korišćeni za presađivanje bogatim klijentima koji bi to debelo plaćali
n Ramuš Haradinaj u Hagu je bio optužen za zločine na Kosovu 1998. godine
n U aprilu prošle godine je prvostepenom presudom oslobođen. Tužilaštvo je uložilo žalbu

- Tačno je, Haški tribunal je uništio medicinske dokaze i materijal koji su korišćeni u „žutoj kući", a bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte o tome nije znala ništa. Zašto je to urađeno, o tome možemo samo da nagađamo i sumnjamo... - kaže Montgomeri.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić kaže za Press da je Hag uništio više od 2.000 dokaza, uključujući i one koji se odnose za zločine na severu Albanije.

- Što se tiče konkretnog otkrića Pressa, videćemo o čemu se tu radi. Znamo da je u Hagu uništeno oko 2.500 dokaza koji se odnose na bivšu SFRJ, uključujući i sever Albanije. Inače, „predmet Haradinaj" pratile su mnoge čudne stvari, ali s obzirom na to da je u toku drugostepeni postupak protiv njega, ne bih želeo dalje da komentarišem ovaj slučaj... Ipak, ne treba zaboraviti da je upravo „žuta kuća" u Haškom tribunalu vezana direktno za Haradinaja - priča Vekarić.

Jedan od haških advokata, Toma Fila, ubeđen je da je istraga o „žutoj kući" zaustavljena kako bi Ramuš Haradinaj bio oslobođen.

- Tribunal je celu istragu i dokaze uništio po nalogu SAD, koje su od početka lobirale za Albance sa Kosova. Tako da me uopšte ne iznenađuje i ovo što se desilo sa „žutom kućom". I ubeđen sam da su dokazi uništeni kako bi Haradinaj bio oslobođen... - komentariše Fila.

Inače, prema podacima do kojih je došlo Tužilaštvo za ratne zločine, Haradinaj je često boravio u Albaniji posle završetka sukoba 1999. godine i lično je organizovao prebacivanje osoba srpske nacionalnosti koje su bile zarobljene na severu te zemlje. Haradinaj je, kako se navodi, u tom periodu bar jednom nedeljno avionom putovao u Tiranu, odakle se vraćao sa torbom punom para. Sumnja se da je reč o zaradi od trgovine organima.

Izvor: PRESS

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati