Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

24. 10. 2009.  - Autor: (S. G. - AG.)

Primena novog zakona o izgradnji: Legalizacija kuće od 100 kvm - 2.600 evra!

Ministar Oliver Dulić objavio Pravilnik o legalizaciji objekata u Srbiji, čitav posao treba da se završi za dve godine, a država planira da zaradi 400 miliona evra

s
Oliver Dulić

Uređenje prostora... Oliver Dulić

Legalizacija kuća i stanova do 100 kvadratnih metara koštaće 60 odsto jeftinije nego što je prvobitno bilo planirano, najavio je juče ministar prostornog planiranja Oliver Dulić. Prema Pravilniku resornog ministarstva, građani perifernih beogradskih naselja za legalizaciju kuće od 100 kvadrata moraće tako da plate oko 2.600 evra, umesto 6.600.

a1

U Subotici pet evra po kvadratu

Pomoćnik ministra za prostorno planiranje Nebojša Janjić naglašava da će za periferiju Beograda naknada za uređenje građevinskog zemljišta iznositi, u proseku, po 26 evra za kvadratni metar.

- Najviše nelegalizovanih objekata je upravo u četvrtoj zoni, odnosno na periferiji grada, i zato smo to uzeli za primer. Pored toga, poznati su mi i podaci za Suboticu, gde cena legalizacije neće biti veća od pet evra po kvadratu - kaže Janjić.

Ministar Dulić je rekao da su Pravilnikom predviđeni kriterijumi za formiranje cena legalizacije.

Kvadrat 2.466 dinara

- Na primer, cena legalizacije u zoni 4, na obodu Beograda, kojoj pripadaju naselja Altina, Plavi horizonti i Mirijevo i gde ima najviše bespravnih objekata, biće znatno snižena, sa oko 6.166 na 2.466 dinara po kvadratnom metru. To znači da će objekat od 60 do 70 metara kvadratnih moći da se legalizuje za 150.000 do 200.000 dinara - istakao je Dulić.

On je ocenio da je očekivani rok za legalizaciju u Srbiji dve godine i da od legalizacije očekuje prihode između 300 i 400 miliona evra. Prema ranijim procenama nadležnih, u Srbiji ima ukupno oko milion nelegalizovanih objekata. Dulić je kazao i da građani koji su ranije podneli zahtev za legalizaciju ne moraju ponovo da ga podnose.

Pomoćnik ministra Nebojša Janjić objašnjava za Press da je cena legalizacije naknada koju građani plaćaju za uređenje građevinskog zemljišta. Ova naknada plaća se po kvadratu prostora, a ne po kvadratu zemljišta.

- Visinu naknade za građevinsko zemljište određuje svaka opština pojedinačno, tako da se ona razlikuje od opštine do opštine. U Beogradu je ova naknada utvrđena po zonama, i najveća je u ekstra zoni, a najmanja u četvrtoj zoni, na periferiji. Pravilnik koje je donelo ministarstvo propisuje da se ova naknada u globalu smanjuje za 60 odsto i da to moraju da poštuju sve opštine u Srbiji - kaže Janjić.

a2

Potrebna dokumenta za legalizaciju kuće ili stana

- Dokaz o pravu svojine

- Fotografija kuće/stana

- Tehnički izveštaj o stanju objekta

- Dokaz o uplati administrativne takse

- Zahtev za naknadno izdavanje građevinske dozvole

- Dokaz da je plaćena naknada za uređenje zemljišta

On ističe da će visinu naknade, odnosno cenu legalizacije, za stambene objekte veće od 100 kvadrata određivati lokalne samouprave.

Povoljni krediti

Pravilnik o legalizaciji objekata, koji će stupiti na snagu osam dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku", predviđa i rok za dostavljanje dokaza o plaćenoj naknadi za postupak legalizacije, koji iznosi 60 dana od dana dobijanja obaveštenja o mogućnosti legalizacije. Pravilnikom je predviđeno i izdavanje građevinske dozvole u roku od 15 dana od dana dostavljanja uredne dokumentacije, a opštine imaju obavezu da do 11. decembra Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja dostave spisak svih nelegalno izgrađenih objekata na njihovim teritorijama.

Ministar Dulić je rekao da postoje prijave o novoj divljoj gradnji u Srbiji, ali da su novim zakonom pooštrene kazne i data šira ovlašćenja inspekcijama u pogledu sprečavanja takve gradnje. On je pozvao sve da spreče divlju gradnju i podsetio da građani imaju mogućnost da legalizuju objekat po povoljnim cenama, dobiju povoljne kredite za legalizaciju, i da za takav postupak podnose manje dokumentacije nego do sada.

b

Dozvolu neće moći da dobiju objekti:

- izgrađeni na zemljištu nepovoljnom za građenje, klizištima, močvarnom tlu i slično

- izgrađeni od materijala koji ne obezbeđuje trajnost i sigurnost objekta

- napravljeni na javnim površinama planiranim za izgradnju javnih objekata

- izgrađeni u zoni zaštite prirodnog ili kulturnog dobra

- izgrađeni sa namenom koja je u suprotnosti sa pretežnom namenom u toj zoni

- nepropisno udaljeni od susednog objekta

- napravljeni tako da je visina objekta veća od propisane mere

Izvor: PRESS

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage