Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

27. 11. 2009.  - Autor: S. Vojinović

(VIDEO) Cirkus u Skupštini: Cipelama na Čomićku!

Radikalka Gordana Pop-Lazić za vreme sednice parlamenta obema cipelama gađala predsedavajuću Gordanu Čomić, ali je nijednom nije pogodila

s1
Gordana Pop-Lazić

- lak koža

- gumeni đon

- domaća proizvodnja

- RK „Beograd"

- 9.000 dinara

Posle brojnih pljuvanja, šamaranja, čupanja za kosu i uvreda, srpskim parlamentom su juče konačno letele i cipele! Naime, poslanica SRS-a Gordana Pop-Lazić pokušala je tokom zasedanja da se obračuna sa predsedavajućom Gordanom Čomić tako što ju je gađala cipelama u glavu! Pop-Lazićeva nije bila precizna, a za Press tvrdi da joj nije ni bila namera da pogodi Čomićku, već da joj stavi do znanja da mora da poštuje poslanike?

a

Čanak: A građani goli i bosi...

Predsednik LSV-a Nenad Čanak rekao je da se radikali razbacuju cipelama dok su građanke i građani Srbije goli i bosi.

- Teško je i zamisliti šta sve radikali rade u lokalnim samoupravama, daleko od javnosti i kamera. Tražićemo od nadležnih da preispitaju zašto je dozvoljen rad stranke koja ne samo da opstruiše parlamentarizam u Srbiji, nego i napore roditelja širom regiona da decu nauče lepom ponašanju. Ko je organizovao akciju „patike za Kosovo", organizovaće i akciju „cipelom na Skupštinu", kao uvod u akciju „čizmom na demokratiju" - rekao je Nenad Čanak.

Ovom teškom incidentu prethodila je rasprava o tome ko je potpisnik pisma u kojem je, navodno, Sinod SPC proletos upozorio državni vrh da je predloženi statut Vojvodine protivustavan. Radikal Aleksandar Martinović je uporno pokušavao da objasni odakle mu informacija da iza tog pisma stoji Sinod, na šta mu je predsedavajuća Gordana Čomić oduzela reč, pravdajući to povredom poslovnika. Na to je skočila radikalka Gordana Pop-Lazić, skinula obe cipele, i njima neuspešno gađala Čomićku.

Kazna 32.000 dinara

Pop-Lazićeva kaže za Press da je incident koji je napravila bio „simboličan čin kojim je pokazala neposlušnost i protest zbog vređanja dostojanstva poslanika".

- Prvo sam je gađala jednom cipelom, ali je ona odletela ulevo. Posle sam skinula i drugu, ali je ona udarila u sto. Ali meni nije ni bila namera da pogodim Čomićku, već da joj dam do znanja da mora da poštuje poslanike opozicije. Ona nas prekida, maltretira, vrši nad nama skupštinsko nasilje. Ma sreća njena što se radi o cipelama koje nemaju štiklu! Zamislite da sam je gađala onim „miu-miu" od 12 centimetara koje nosi predsednica Skupštine Slavica Đukić. Onim koje koštaju od 600 do 800 evra. Ne znam kako bi prošla! Ali ja nemam takve cipele, ove moje su lak koža, domaće proizvodnje, sa gumenim đonom, kupila sam ih za 9.000 dinara u RK „Beograd" - rekla je Pop-Lazićeva.

s2
Gordana Čomić

Nije bilo potrebe da eskivira kao Buš... Poslanici tvrde da ih Gordana Čomić mnogo nervira

Odmah posle ovog incidenta, predsedavajuća Gordana Čomić mirno je pozvala skupštinsko obezbeđenje i zamolila ih da radikalki vrate „njenu imovinu", a Pop-Lazićevu udaljila sa sednice, što poslanica SRS-a nije poslušala.

- Ja sam i dalje ostala u sali jer skupštinsko obezbeđenje nije reagovalo. Prema poslovniku sada moram da platim i kaznu od 32.000 dinara. Ali, ne kajem se. Ovo je dozvoljen i legitiman način protesta poslanika koji predstavlja narod, a koji u parlamentu ne može da kaže šta narod misli - dodaje Pop-Lazićeva.

Podrška DSS-a Pop-Lazićki

Interesantno je da je šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić podržao postupak Gordane Pop-Lazić, rekavši da je ona imala „svako opravdanje" da to uradi.

- Gordana Čomić vodi sednice suprotno poslovniku. U pitanju je skandalozno vođenje sednice i jedna vrsta tiranije koju je ona uspostavila. A Pop-Lazićeva je reagovala onako kako ja ne bih, ali u postojećim okolnostima ima svako opravdanje za takvu vrstu reakcije. Za ovakvu atmosferu u Skupštini najodgovornija je predsednica Slavica Đukić-Dejanović i DSS zbog toga traži njeno razrešenje - rekao je Aligrudić.

s3
Gordana Pop-Lazić baca cipele na Gordanu Čomić

Brža od kamere... Gordana Pop-Lazić baca cipele na Gordanu Čomić / Čišćenje... Poslanik Popović vraća cipelu

S druge strane, šefica poslaničke grupe ZES-a Nada Kolundžija ocenila je Gordana Čomić dosadašnjim načinom vođenja sednica nije prekršila poslovnik.

- Čomićka se obraća sa punim uvažavanjem svakom poslaniku, poštuje poslovnik i pravi izvesne vrste ustupaka predstavnicima opozicije, dopuštajući im ponekad da, zloupotrebljavajući poslovnik, kažu nešto šta hoće da kažu - kaže Kolundžija.

1
Izvor: www.rts.rs

Branko Ružić iz SPS-a kaže da potez Pop-Lazićeve govori o njenom kućnom vaspitanju i kulturi, ali i odnosu prema parlamentu i onima koji su je birali:

- To nije manir i način koji je dobrodošao u parlamentu i predstava SRS-a može da bude legitimna sa njihovog gledišta i da im donese koji politički poen, ali se tu radi o nekulturi.

s4
Episkop bački Irinej

Nisam ja pisao... Episkop bački Irinej

Sinod SPC, ipak, pisao državnom vrhu o Statutu!

BEOGRAD - Pismo Sinoda SPC, koje je u Skupštini pročitao radikal Aleksandar Martinović, a u kome se kritikuje predloženi statut Vojvodine, je autentično! Sinod SPC je takvo pismo poslao 6. februara ove godine predsedniku Tadiću, premijeru Cvetkoviću i Skupštini! Martinović je rekao i da je pismo potpisao episkop bački Irinej, što je vladika juče oštro demantovao tvrdeći da je u pitanju falsifikat?!

Sinod je u pismu iz februara, čije su postojanje tada potvrdili kabinet predsednika Tadića i predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, upozorio na sporne odredbe Statuta.

- Predlog statuta protivustavno dodeljuje pokrajini obeležja državnosti, poput prava da zaključuje međunarodne ugovore, osniva predstavništva u inostranstvu, da skupština donosi zakone i da se formira vojvođanska akademija nauka i umetnosti, čime se namerava da se vojvođanskim Srbima prida poseban nacionalni identitet - kaže su pismu Svetog sinoda, koje se može naći i na sajtu SPC (www.spc.rs).

Crkva je zatražila i da se njeno pismo „iznese na zasedanju Skupštine" kada se bude raspravljalo o statutu Vojvodine, „u nadi da će mu poslanici posvetiti dužnu pažnju i da će ovom očiglednom protivustavnom aktu uskratiti svoju saglasnost i potvrdu."

Vladika Irinej je oštro demantovao da je on sastavio pismo, tvrdeći da je to „čist falsifikat, što je krivično delo."

- Ni u ime Svetog arhijerejskog sinoda, ni u svoje lično ime, nisam se oglašavao o temi o kojoj Skupština upravo raspravlja. Sveti sinod SPC ima poverenja u zrelost i odgovornost narodnih poslanika, koji su dužni da brinu o celovitosti i jedinstvu zemlje - naveo je episkop i dodao:

- Ako bi se, ne daj Bože, ispostavilo da to nije slučaj, u što nikako ne verujem, Svetom sinodu bi bili na raspolaganju demokratski mehanizmi za iznošenje stava i za adekvatan apel. Lično pak smatram da okvir i merilo autonomije Vojvodine predstavlja Ustav Srbije. Uveren sam da isto misli i ogromna većina vernika SPC i građana Srbije uopšte - zaključio je vladika Irinej.

Poslanik SRS Aleksandar Martinović izvinio se episkopu Irineju što je pomenuo da je on potpisao pismo, ali je još jednom dodao da pismo postoji. D. Luković

b

Incidenti u Skupštini

9. jul 1992. Vojislav Šešelj (SRS) ispred ulaza u Skupštinu pištoljem pretio studentima

10. jul 1992. Vojislav Šešelj (SRS) u skupštinskom restoranu napao fotoreportera „Srpske reči" Đorđa Vukoja

1. jun 1993. Poslanik SRS iz Niša Branislav Vakić nokautirao poslanika SPO Mihaila Markovića

27. maj 1994. Draško Marković (SRS) polio vodom Radomana Božovića, a Vojislav Šešelj (SRS) počupao kablove sa govornice

17. jun 2001. Skupštinsko obezbeđenje iznelo Vojislava Šešelja i još dvojicu poslanika SRS koji nisu hteli da napuste salu

18. novembar 2002. Aleksandar Stefanović (DHSS) povukao za uvo, a zatim i lupio šamar Rajku Baraliću (SPS) na sednici Administrativnog odbora

13. maj 2002. Nataša Jovanović (SRS) polila vodom predsednicu Skupštine Natašu Mićić, a zatim počupala skupštinske kablove

9. septembar 2007. Nataša Jovanović (SRS) šutnula u cevanicu poslanika G17 Plus Miloljuba Albijanića

1. oktobar 2008. Poslanici SRS i SNS Srboljub Živanović i Predrag Mijatović šamarali se i pljuvali ispred Skupštine Srbije

27. decembar 2008. Tomislav Nikolić (Napred, Srbijo) počupao za kosu radikala Srboljuba Živanovića jer mu je psovao majku

12. februar 2009. Srboljub Živanović (SRS) udario poslanika „Napred, Srbijo" Igora Bečića i razbio mu nos

b2
Muntadar al Zeidi

Pola sveta žalilo što je Zeidi promašio Buša

Najpoznatiji napad cipelom izveo je irački novinar Muntadar el Zeidi, koji je 15. decembra prošle godine gađao predsednika SAD Džordža Buša na konferenciji za medije u zgradi Vlade u Bagdadu. Zeidi je svojim cipelama dva puta gađao Buša sa razdaljine od oko četiri metra, ali je Buš oba puta uspeo da eskivira napade. Pre bacanja cipela, El Zeidi je na arapskom poručio Bušu: „Ovo je oproštajni poljubac od iračkog naroda, psu! Ovo ti je od udovica, siročadi i svih izginulih u Iraku!"

Zbog ovog napada El Zeidi je osuđen na tri godine zatvora, ali mu je kazna smanjena na 12 meseci, jer ranije nije bio osuđivan. Oslobođen je 15. septembra 2009. posle devet meseci u zatvoru. Po izlasku je rekao da su ga irački policajci po nalogu SAD mučili batinanjem, bičevanjem i elektrošokovima.

Za cipelama kojima je El Zeidi gađao Buša nastala je prava pomama, a biznismen iz Saudijske Arabije ponudio je za njih čak 10 miliona dolara. Međutim, iračaka policija je saopštila da su cipele kojima je gađan Buš uništene tokom istrage, mada mnogi veruju da ih je uzelo obezbeđenje bivšeg predsednika SAD. El Zeidi je od svog poslodavca dobio četvorospratnu kuću i plate za vreme koje je proveo iza rešetaka, dok mu je bahreinski milioner Kureš Kan Kuneri poklonio raskošni „mercedes". Iz Maroka mu je obećan konj za zlatnim sedlom, a dobio je i brojne bračne ponude.

Izvor: PRESS

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati