Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

25. 01. 2010.  - Autor: Biljana Bojić

Patrijarh Irinej ne menja liturgiju, ni stari kalendar

Novi srpski patrijarh neće menjati liturgiju, niti stari crkveni kalendar, ali će se obnoviti dijalog sa Makedoncima i Rimokatoličkom crkvom

Patrijarh srpski gospodin Irinej: DOSTOJAN
s
Patrijarh Irinej

Nastavlja utabanom stazom... Patrijarh Irinej

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej u svim značajnim crkvenim stvarima nastaviće put svog prethodnika patrijarha Pavla. Novoizabrani poglavar SPC neće dozvoliti bilo kakve promene crkvenog kalendara, niti načina služenja liturgije, uprkos dosta jakoj grupi vladika koja se zalaže upravo za reforme u tom pravcu, ocenjuju sagovornici Pressa, poznavaoci prilika u vrhu SPC.

a1

Danas sednica Sinoda

Patrijarh Irinej je odmah po ustoličenju pristupio redovnim dužnostima. Juče je služio liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, u Ulici admirala Geprata.

Za danas je, prema odluci Sabora, zakazana sednica Sinoda SPC. Kako nam je objašnjeno u Patrijaršiji, sednica Sinoda ima jednu tačku dnevnog reda - utvrđivanje daljeg pravca rada. Posle zasedanja Sinoda očekuje se prvo obraćanje patrijarha Irineja medijima.

Patrijarh Irinej, kao čovek kompromisa, posvetiće se jačanju jedinstva SPC, očuvanju ugleda naše crkve u pravoslavnom svetu, kao i obnovi pregovora sa nepriznatom makedonskom crkvom. Istovremeno, sagovornici Pressa napominju da će patrijarh Irinej raditi na uspostavljanju korektnih odnosa sa drugim crkvama i verskim zajednicama i u tom pogledu treba očekivati ekumenski iskorak i dijalog sa predstavnicima Rimokatoličke crkve.

U Nišu 2013.

Jovan Janjić, biograf patrijarha Pavla i novinar „NIN-a", smatra da će u svim bitnim stvarima patrijarh Irinej nastaviti put svog prethodnika i duhovnog oca patrijarha Pavla.

- Verujem da će on ostati potpuno privržen dosadašnjem služenju liturgije, ali on će slediti stav većine arhijereja u Saboru SPC. Takođe, uveren sam da neće dozvoliti bilo kakve promene po pitanju kalendara, jer je to jako osetljivo pitanje koje bi moglo da izazove suštinske promene - kaže Janjić. On navodi da će novi patrijarh raditi na širenju misije SPC, očuvanju i jačanju njenog ugleda u pravoslavnom svetu, ali i da će insistirati na uspostavljanju korektnih odnosa sa drugim crkvama i verskim zajednicama.

- Patrijarh se ranije, kao episkop niški, zauzimao za održavanje velikog skupa u Nišu povodom 17 vekova od Milanskog edikta 2013. u Nišu, rodnom mestu cara Konstantina. To će verovatno biti jedan od najvećih hrišćanskih skupova u novijoj istoriji, na kom bi trebalo ponovo da se sastanu predstavnici sada razdvojenih crkava. Patrijarh Irinej je ranije rekao da bi papa tada bio dobrodošao u Srbiju... - podseća Janjić.

Teolog i bivši dekan Bogoslovskog fakulteta Dimitrije Kalezić tvrdi da je koncept patrijarha Irineja tradicija, „ali ne idolopoklonstvo prema prošlosti, već budnost u otvorenom hodu napred".

- Ne očekujem promene kalendara, niti liturgije. Sudeći prema njegovim dosadašnjim besedama, on nije čovek koji zateže u dijalogu. On, tako, ne stavlja tačku, nego zapetu u odnosima i sa predstavnicima Rimokatoličke crkve - priča Kalezić.

Sledi izbor Sinoda

I sociolog religije Mirko Đorđević kaže da je patrijarh Irinej umeren i tolerantan, čovek kompromisa određenih struja u vrhu SPC koje se sučeljavaju oko liturgije, kalendara, odnosa prema Rimokatoličkoj crkvi. Đorđević očekuje da će novi poglavar SPC napraviti ekumenski iskorak u odnosu na patrijarha Pavla.

- Već je rekao da 2013. godine očekuje okupljanje svih hrišćanskih, ne samo pravoslavnih, poglavara na proslavi u Nišu. Na osnovu toga sudim da će prihvatiti dijalog sa katolicima u duhu ekumenizma - kaže Đorđević. On dodaje da je izvesno da će obnoviti pregovore sa predstavnicima crkve u Makedoniji, s kojima je 2002. godine kao episkop niški aktivno razgovarao.

a2

fakti

n Pod predsedništvom patrijarha Pavla, Sabor je maja 2007. za članove Sinoda imenovao mitropolita Amfilohija, episkope žičkog Hrizostoma, bihaćko-petrovačkog Hrizostoma i mileševskog Filareta

n Kada je patrijarh Pavle primljen na VMA, predsedavanje Sinodom preuzima mitropolit Amfilohije

n Sabor je tek 21. maja 2009. izabrao četiri nova člana Sinoda: Irineja niškog, Irineja bačkog, Fotija dalmatinskog i Grigorija zahumsko-hercegovačkog

n Na istom Saboru je odlučeno da zbog odsustva patrijarha Pavla, Sinodom i dalje predsedava najstariji po hirotoniji mitropolit Amfilohije

n Odugovlačenje sa promenom članova Sinoda objašnjeno je time da je takvo upravljanje crkvom i njeno funkcionisanje uslovljeno odsustvom patrijarha Pavla

Naši sagovornici očekuju da će ova pitanja, ali i izbor novih članova Sinoda, biti tema redovnog prolećnog Sabora. Naime, patrijarh Irinej je u svojstvu episkopa niškog, uz episkope bačkog Irineja, dalmatinskog Fotija i zahumsko-hercegovačkog Grigorija, do sada bio član Sinoda. Prema Ustavu SPC, patrijarh je predsednik Sinoda i sad je jedno mesto u „crkvenoj vladi" prazno. Takođe, izvesno je da ni mitropolit Amfilohije neće više biti član Sinoda, jer mu je istekao dvogodišnji mandat (pogledaj fakte).

Prema Ustavu SPC, članove Sinoda na predlog patrijarha bira Sabor na dve godine, svake godine po dvojicu. Zamenjeni članovi, po automatizmu, postaju zamenici članova Sinoda.

Mirko Đorđević, pak, ne isključuje mogućnost da patrijarh Irinej predloži potpuno novi sastav „crkvene vlade":

- Pošto su izabrani 2009, nijednom od preostale trojice episkopa u Sinodu nije istekao dvogodišnji mandat. Ali, moguće je i da patrijarh Irinej sada da svoj nov sastav Sinoda, njemu bliske episkope - kaže Đorđević.

Izvor: PRESS

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage