Press Online :: Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/rss.html Vučić: Predstoji nam teška borba za očuvanje nezavisnosti http://www.pressonline.rs/info/politika/408555/vucic-predstoji-nam-teska-borba-za-ocuvanje-nezavisnosti.html Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je da Srbiji predstoji teška borba za očuvanje nezavisnosti zemlje ]]> Foto:Tanjug

"Jer kada pričamo o Kosovu, mi ne razgovaramo sa kim treba, odnosno sa Kosovom, već sa njihovim moćnim zaštitnicima... Problem je kada treba da razgovarate sa onima koji su razarali Srbiju 1999. godine i priznali državu Kosovo 2008. godine. Oni su veoma moćni i snažni", rekao je Vučić u Nišu.

Prilikom otvaranja novog pogona fabrike Leoni u Nišu, Vučić je rekao da u toj politici Srbija mora da bude razumna i racionalna, da sačuva svoju nezavisnost i zaštiti zemlju, ali da je ni na koji način ne ugrozi.

"Hoćemo da imamo mir i budućnost", rekao je Vučić.

On je rekao da u razgovoru sa svetskim liderima u lice kaže sve ono što njegovi prethodnici u proteklih 20 do 25 godina nisu smeli, ali da uvek vodi računa o Srbiji, jer želi da zemlja ima veći ugled.

"Hoću da budemo poštovani i na istoku i na zapadu. Vi to zaslužujete, jer ste svojim izborom omogućili Srbiji da ide napred", rekao je Vučić.

]]>
Wed, 25 Apr 2018 16:01:22 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/408555/vucic-predstoji-nam-teska-borba-za-ocuvanje-nezavisnosti.html
PUTINOVA LEPOTICA U BEOGRADU Natalija Polonskaja ima fanove širom sveta, a ovde je zbog Boška Obradovića http://www.pressonline.rs/info/politika/408546/putinova-lepotica-u-beogradu-natalija-polonskaja-ima-fanove-sirom-sveta-a-ovde-je-zbog-boska-obradovica.html Zamenik predsednika Odbora za bezbednost i borbu protiv korupcije Državne dume Ruske Federacije Natalija Poklonskaja, sastaće se danas u Beogradu sa članovima Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu. ]]> Foto:Blic.rs

Ona u Srbiju dolazi na poziv "Dveri", odnosno lidera ovog Pokreta Boška Obradovića koji je prošle nedelje boravio na Krimu, i koji je tada pozvao da poseti Srbiju.

Foto: Profimedia

- Poklonskaja je poziv dobila prilikom boravka srpke delegacije na Krimu prošlog vikenda, i na naše veliko zadovoljstvo odmah se odazvala - kažu za "Blic" u Pokretu "Dveri", čiji će poslanik i predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Ivan Kostić biti njen domaćin.

Svakako da je zadovoljstvo, s obzirom na to da je lepa Natalija, zvezda u usponu, uzdanica predsednika Ruske federecije Vladimira Putina, dama koja ima čin generala-majora, i koja ima armiju obožavatelja.

Uz nju idu obavezno idu epiteti poput lepa, seksi, doterana...

Natalija Poklonskaja Foto: Profimedia

Natalija Poklonskaja

Nazivaju je još i Putinovom "čeličnom princezom", koja je na mesto državnog tužioca Krima došla 11. marta 2014. godine.

Međutim, kada se Poklonskaja pojavila u javnosti, više nije bila važna ni funkcija, niti to što je pravnica, niti bilo šta drugo, jer su mnogi ostali zasenjeni njenom lepotom i šarmom.

Foto: Profimedia

Na funkciju tužioca postavio je nekadašnji premijer Krima Sergej Aksjonov, iako su se pre toga poznavali samo nekoliko dana. Poklonskaja se nijednog trenutka nije dvoumila kada je primila njegov poziv.

Snimak njenog prvog pojavljivanja u javnosti, na konferenciji za novinare, postao je masovno gledan na "Jutjubu" i to ne zbog onoga šta je pričala, već zbog toga kako je izgledala njegova "glavna zvezda".

Čini se da joj, bar to prvo vreme, medijska pažnja nije baš prijala, pa je svojevremeno rekla da je ona čini nesrećnom i da je ometa u poslu.

- Ja sam tužiteljka, a ne Pokemon - poručila je tada ona.

Foto: Profimedia

Bez obzira na to njena popularnost je rasla, a svoje obožavaoce stekla je širom Rusije, pa i u Japanu, gde je dobila nadimak "Slatka tužiteljka", i gde postoji i kult njenih sledbenika koji sebe nazivaju "Natalijati".

Ono što je još zanimljivo, jeste da Poklonskaja ima srpsko poreklo, što je i sama potvrdila. Kako je pre nekoliko dana rekla za "Sputnik", ne zna sa sigurnošću iz kog dela Srbije potiču njeni koreni, ali je istakla da joj je želja da to sazna.

Foto: Profimedia

- Znam da su moji preci otišli iz Srbije uoči početka Prvog svetskog rata. Njih je car Nikolaj Drugi prihvatio i oni su prešli u Donbas, tačnije Slavjanoserbiju. Tamo su nastavili da žive, ali su oni poreklom iz Srbije. Iz kojeg sela, iz kojeg grada, ne znam, ali pokušaću da to saznam - navela je ona.

Inače, da nije sve tako lepo i slatko, svedoči i podatak da je Poklonskaja bila meta atentata, ali je prošla bez posledica.

Ukrajinske vlasti je optužuju za "aktivnosti preduzete radi nasilne promene ustavnog uređenja ili zauzimanje državne vlasti, kao i za zaveru za sprovođenje takvih aktivnosti".

Takođe, ona je među ruskim zvaničnicima koji se nalaze na sankcionom spisku Brisela.

]]>
Wed, 25 Apr 2018 13:06:20 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/408546/putinova-lepotica-u-beogradu-natalija-polonskaja-ima-fanove-sirom-sveta-a-ovde-je-zbog-boska-obradovica.html
"Nema pomaka u istrazi ubistva Olivera Ivanovića" http://www.pressonline.rs/info/politika/408491/nema-pomaka-u-istrazi-ubistva-olivera-ivanovica.html Beograd -- Premijerka Ana Brnabić je izjavila da nema pomaka u istrazi ubistva Olivera Ivanovića. ]]> Foto:Tanjug

Na pitanje novina šta ona kao premijer zna danas i šta bi mogla javnosti da kaže u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, Branbić je rekla da ne bi danas razgovala o tome zato što ne može da daje paušalne informacije.

Na pitanje da li je informisana o tome, Brnabić je rekla: "Apsolutno, svakako". 

"Ono što se, nažalost, ispostavilo kao tačno, što je i predsednik Vučić najavljivao, kao i razni ministri u Vladi Srbije, ja takođe i Marko Đurić, nažalost, nismo videli nikakav pomak u toj istrazi. I da Priština svakako nije učinila dovoljno da se nađu krivci za taj teroristički akt", naglasila je Brnabićeva. 

Olivera Ivanovića su 16. januara ujutru u Kosovskoj Mitrovici, iz vatrenog oružja, ubili i dalje nepoznati napadači.

]]>
Tue, 24 Apr 2018 17:52:15 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/408491/nema-pomaka-u-istrazi-ubistva-olivera-ivanovica.html
Kosovska policija pokrenula istragu o hapšenju Marka Đurića http://www.pressonline.rs/info/politika/408474/kosovska-policija-pokrenula-istragu-o-hapsenju-marka-djurica.html Kosovska policija je pokrenula istragu protiv svih pripadnika koji su učestvovali u hapšenju zvaničnika Vlade Srbije Marka Đurića, u Kosovskoj Mitrovici, 25. marta, piše prištinski Zeri. ]]> Foto:Blic.rs

Istraga je, kako se navodi, otvorena na zahtev zamenika ministra unutrašnjih poslova Milana Radojevića.

Prilikom hapšenja Đurića, koji je u Kosovskoj Mitrovici učestvovao na okruglom stolu o unutrašnjem dijalogu o normalizciji odnosa Beograda i Prištine, povređeno je nekoliko osoba među kojima i ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Nenad Rikalo, navodi se u pregledu štampe Unmika.

]]>
Tue, 24 Apr 2018 12:43:26 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/408474/kosovska-policija-pokrenula-istragu-o-hapsenju-marka-djurica.html
Premijer Belgije stigao u Beograd, dočekao ga Dačić http://www.pressonline.rs/info/politika/408448/premijer-belgije-stigao-u-beograd-docekao-ga-dacic.html Beograd -- Predsednik Vlade Belgije Šarl Mišel doputovao je u Beograd, gde ga je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. ]]> Foto:Screenshot

Mišel će sutra, tokom zvaničnog dela posete, odvojeno razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

 

 

 

]]>
Mon, 23 Apr 2018 20:23:46 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/408448/premijer-belgije-stigao-u-beograd-docekao-ga-dacic.html
"POSTOJI PRVI PUT ZA SVE" Ambasador SAD "naleteo" na Šešelja na proslavi islamske zajednice http://www.pressonline.rs/info/politika/408356/postoji-prvi-put-za-sve-ambasador-sad-naleteo-na-seselja-na-proslavi-islamske-zajednice.html Ambasador SAD Kajl Skot objavio je večeras da je na prijemu povodom 150 godina Islamske zajednice u Srbiji "naleteo" na Vojislava Šešelja. ]]> Foto:Blic.rs

"Čestitke Islamskoj zajednici Srbije koja danas slavi 150 godina postojanja! Na prijemu naleteo na #Šešelj – drago mi je da čak i on slavi versku različitost Srbije. Postoji prvi put za sve", napisao je ambasador na Tviteru.

Šešelj je juče napravio diplomatski incident kada je na ulazu u Skupštinu Srbije zgazio hrvatsku zastavu.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 12:51:00 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/408356/postoji-prvi-put-za-sve-ambasador-sad-naleteo-na-seselja-na-proslavi-islamske-zajednice.html
IZBACITE ŠEŠELJA IZ SKUPŠTINE Mogu već danas da mu oduzmu mandat, AKO HOĆE, i da ga gone za bar dva krivična dela http://www.pressonline.rs/info/politika/408354/izbacite-seselja-iz-skupstine-mogu-vec-danas-da-mu-oduzmu-mandat-ako-hoce-i-da-ga-gone-za-bar-dva-krivicna-dela.html Vojislav Šešelj kao osuđeni ratni zločinac više ne sme da bude poslanik u Skupštini Srbije, a tužilaštvo ima najmanje dva osnova da ga goni - zbog "ugrožavanja sigurnosti poslanika" i "povreda ugleda strane države". ]]> Foto:Blic.rs

Zakon o izboru narodnih poslanika je vrlo jasan - poslaniku prestaje mandat ako je "pravosnažnom sudskom odlukom osuđen na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest meseci".

Šešelj je osuđen u Hagu na 10 godina zatvora zbog progona i podstrekivanja na deportaciju Hrvata Hrtkovcima 1992. godine.

Zašto mu ne uzmu mandat?

U Zakonu se nigde ne navodi da to ne važi za odluke stranih sudova, niti da se ta odredba primenjuje samo na one koji idu na odsluženje zatvorske kazne, što su argumenti na koje se poziva Šešelj, ali i pojedini poslanici naprednjaka i vladajuće koalicije. Dakle, već danas (a morao je i ranije) predsednik Administrativnog odbora Aleksandar Martinović, držeći se isključivo zakona, morao bi da zakaže sednicu tog tela i na dnevni red stavi ukidanje mandata predsedniku SRS-a.

Aleksandar Martinović Foto: M.Mitrović / RAS Srbija

Aleksandar Martinović

Martinović: Ja neću tražiti presudu, Šešelj ostaje poslanik

Ipak, sudeći po izjavi koju je Martinović dao "Blicu" pre dva dana, to se neće dogoditi. Kako je rekao, takve odluke ne može da donosi samo na osnovu pisanja medija, praveći se neupućen i tražeći od nas podatke o Šešeljevim krivičnim delima i kazni na koju je osuđen.

- Ne mogu ništa da uradim dok ne dobijem presudu. Ne mogu da pokrenem na osnovu pisanja "Blica". A, pošto mi Mehanizam sam neće poslati presudu, a ja je neću tražiti, Šešelj ostaje poslanik - rekao je Martinović, koji je i šef poslaničke grupe SNS, pre nego što je Šešelj po sopstvenom priznanju u Skupštini cepao i gazio hrvatsku zastavu. Martinović nam je naveo da se na taj slučaj ne primenjuje samo Zakon o izboru narodnih poslanika, već i pitanja priznavanja stranih sudskih odluka, Krivičnog zakonika i Zakona o radu.

Nakon izazivanja jučerašnjeg diplomatskog incidenta, odnosno gaženja hrvatske zastave i psovanja "majke ustaške" visokim hrvatskim zvaničnicima u Skupštini, "Blic" je ponovo pozvao Martinovića, ali on nije odgovarao na naše pozive.

Maja Gojković Foto: E. Čonkić / RAS Srbija

Maja Gojković

I Gojkovićeva ćuti

Na naše pitanje nije odgovorila ni predsednica parlamenta Maja Gojković, mada je među prvima osudila Šešelja nakon što je izazvao diplomatski incident.

Neverovatan odgovor "Blicu" iz Višeg tužilaštva

I nadležni državni organi koji bi lidera radikala trebalo krivično da gone, prave se nemoćni. Šešelj je u više navrata pretio da će ponoviti svoje zločine i da će krenuti od Tomislava Žigmanova, predsednika DSHV, i Nenada Čanka, lidera LSV-a. Nekoliko poslanika SRS-a poručilo je poslanici DS Aleksandri Jerkov da će razbiti "njušku" ovih dana i da se pripazi, a i vređali su je rečiam "kurvo ustaška", "izdajice" i "spodobo".

Šešelj i radikali u Skupštini Foto: F. Kraincanic / Tanjug

Šešelj i radikali u Skupštini

Time su počinili krivično delo ugrožavanja sigurnosti poslanika, za koji je određena kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Gaženjem hrvatske zastave u Skupštini, Šešelj je počinio i krivično delo povrede ugleda strane države, za koje je zaprećena novčana ili kazna zatvora do tri meseca.

Na pitanje da li će protiv Šešelja i njegovih stranačkih kolega pokrenuti prijavu, u Višem tužilaštvu u Beogradu dobili smo neverovatan odgovor.

- Kada budem imala te informacije, obavestiću vas - navodi za "Blic" Tatjana Sekulić, zamenica javnog tužioca i portparolka Višeg tužilaštva.

Prelević: Hrvatska nema boljeg vojnika od Šešelja

Advokat Božo Prelević smatra da ono što Vojislav Šešelj radi u kontinuitetu 30 godina predstavlja nanošenje štete Srbiji. On navodi da je lider radikala gaženjem hrvatske zastave napravio uslugu Hrvatima.

- Hrvatska nema boljeg vojnika u Srbiji od Šešelja, da dokaže da Srbiji nije mesto u EU. Desničari u Hrvatskoj nisu mogli da dobiju bolji poklon od onog što je on napravio u Skupštini, a Srbi od toga nisu mogli da dobiju veću štetu - zaključuje Prelević u izjavi za "Blic".

Božo Prelević Foto: RAS Srbija

Božo Prelević

On navodi da je Vojislav Šešelj u sred najvišeg zakonodavnog tela pokazao da zakoni ne važe.

- To više nije Skupština. Poslanici bi trebalo da imaju odgovornost i da imaju zaštitu, a srpski poslanici nemaju nijedno ni drugo. Od institucija u Srbiji je napravljeno smeće - kaže on.

"Šešelj od zemunaca dobijao pare za kampanju"

Vojislav Šešelj bio je okrivljen za saradnju sa zloglasnim zemunskim klanom i podstrekivanje na ubistvo premijera Zorana Đinđića, ali postupak protiv njega nije vođen jer je bio u Hagu. Taj postupak do danas nije nastavljen, iako se lider radikala pre skoro četiri godine vratio iz Haga. Svedoci saradnici poprotiv zemunskog klana su svedočili su da je imao veoma česte kontakte sa vođom Dušanom Spasojevićem, što je Šešelj i potvrdio.

Članovi nekadašnjeg zemunskog klana Foto: RAS Srbija

Članovi nekadašnjeg zemunskog klana

Svedočili su i da su pripadnici klana bili angažovani da se fizički obračunavaju sa demonstrantima protiv radikala u Zemunu, kao i da su spalili štampariju koja je štampala publikacije protiv Šešelja i njegove stranke. Svedoci saradnici su govorili i da je Šešelj od "zemunaca" dobijao novac za političke kampanje kao i da mu je Spasojević poklonio džip.

Ubijeni svedok saradnik Zoran Vukojević svedočio je i da je Šešelj od Spasojevića tražio da ubije premijera Đinđića. Takođe, Spasojević i Mile Luković Kum otkupili su veoma povoljno placeve i započeli gradnju zdanja u Šilerovoj ulici, dok su Šešelj i SRS devedesetih držali vlast u Zemunu.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 12:41:47 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/408354/izbacite-seselja-iz-skupstine-mogu-vec-danas-da-mu-oduzmu-mandat-ako-hoce-i-da-ga-gone-za-bar-dva-krivicna-dela.html
Vučić sutra ponovo sa Sorošem http://www.pressonline.rs/info/politika/408323/vucic-sutra-ponovo-sa-sorosem.html Beograd -- Predsednik Aleksandar Vučić sastaće se u petak sa zamenikom predsednika Upravnog odbora Fondacije za otvoreno društvo Aleksom Sorošem. ]]> Foto:Tanjug

U saopštenju Vučićeve pres službe nije navedeno šta je tema razgovora.

Predsednik Srbije i sin Džordža Soroša tako će se videti treći opet posle šest meseci -prvi susret njih dvojice dogodio se u septembru prošle godine u Njujorku, a drugi krajem novembra u Beogradu.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 20:29:36 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/408323/vucic-sutra-ponovo-sa-sorosem.html
Mogerini: Uskoro otvaranje novih poglavlja http://www.pressonline.rs/info/politika/408315/mogerini-uskoro-otvaranje-novih-poglavlja.html Beograd -- Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je da pristupni pregovori Srbije i EU dobro napreduju, iako ima oblasti u kojima nije zabeležen veći napredak. ]]> Foto:Tanjug

Mogerini je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekla da se uskoro može očekivati otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU, tj. tokom bugarskog predsedavanja.

"Sigurna sam ne samo u posvećenost predsednika, već i Vlade, da postignu progres i u oblastima koje dosad nisu imale dobar napredak. Idete u dobrom pravcu", rekla je Mogerini. 

Visoka predstavnica je rekla da je s Vučićem razgovarala o dijalogu s Prištinom i dodala da treba u potpunosti primeniti sve postignute sporazume, uključujući i onaj o osnivanju Zajednice srpskih opština, ali i o energetici. 

"Poslednje je vreme da se oni primene", rekla je Mogerini. 

Predstojeći samit u Sofiji je važan sastanak, rekla je Mogerini i izrazila nadu da će to dati nov podstrek dubljoj saradnji u regionu.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 19:54:44 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/408315/mogerini-uskoro-otvaranje-novih-poglavlja.html
Šta zapravo znači Makronovo "STOP" i ko se još protivi ulasku BALKANA U EU? http://www.pressonline.rs/info/politika/408291/sta-zapravo-znaci-makronovo-stop-i-ko-se-jos-protivi-ulasku-balkana-u-eu.html U Evropskoj uniji tek nekoliko glasova zagovara da treba da se obustavi proširenje Evropske unije, a poslednji je to izrekao juče francuski predsednik Emanuel Makron. ]]> Foto:Blic.rs

Kako je Makron rekao za agenciju "Asošijejted pres", dok se u EU do kraja ne sprovedu temeljne reforme ne sme biti proširenja zajednice evropskih naroda. Ipak, naglasio je da želi da zemlje Zapadnog Balkana ostanu "usidrene" na evropskom projektu, ali da nije trenutak da se bilo koja nova članica primi u Uniju.

- Podržaću proširenje samo nakon produbljenja i reforme naše Evrope - rekao je Makron.

Francuski predsednik koji se sve više ističe kao lider na međunarodnoj sceni, istakao je da ne želi Balkan koji se okreće prema Turskoj ili Rusiji, ali ne želi ni da Evropa koja funkcioniše sa poteškoćama sa trenutnih 28 članica, nastavi da galopira sutra sa 30 ili 32 članice, po istim pravilima.

Angela Merkel Foto: A. P. / RAS Srbija

Angela Merkel

- Sudeći po njegovoj izjavi, ne bih rekao da je Makron rekao da se protivi proširenju, već da nije da u ovom trenutku dođe do prijema novih članova. Evropska unije trenutno nije u mogućnosti za prijem novih zemalja, a sa druge strane EU mora da se konsoliduje na relaciji Pariz-Berlin. Videli smo i na primerima migrantske i ekonomske krize da nije bilo zajedničkih reakcija u Evropi. Evropska unija je trenutno u procesu Bregzita, što mora da reši uz druge probleme pre nego što otpočne prijem novih članica - kaže za "Blic" Dragan Đukanović iz Evropskog pokreta.

Kako ističe naš sagovornik, to ne znači da zemlje Zapadnog Balkana treba da odustanu od evropskog puta.

Andrej Babiš Foto: By David Sedlecký - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41383185 / Wikipedia

Andrej Babiš

- Strategija za članstvo do 2025. godine ostaje, iako je ambiciozan projekat. Ali, mislim da nije neostvariv.

Makron nije prvi političar koji je rekao da EU ne treba da nastavi proširenje. Sličnu retoriku, ali u populističke svrhe upotrebio je lider čaškog pokreta ANO (DA) Andrej Babiš, koji se tokom kampanje za parlamentarne izbore zalagao za obustavu proširenja Evrpopske unije.

Dejvid Kameron Foto: RAS Srbija

Dejvid Kameron

Milijarder, kojeg porede sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, osvojio je premijerski mandat u Pragu politikom da državu "treba voditi kao preduzeće". Njegova populistička retorika obilovala je antimigrantskom kampanjom i zaustavljanjem proširenja EU. Ipak, uticaj Čaške u ključnim pitanjima EU nema velikog uticaja, smatra Đukanović.

- U Češkoj smo imali predsednika koji je bio protivnik Evropske unije. To ništa ne menja, bitno je šta se odluči na liniji Berlina i Pariza - kaže Đukanović.

Tereza Mej Foto: Wikipedia

Tereza Mej

Pre Bregzita, bivši premijer Velike Britanije Dejvid Kameron takođe je bio jedan od zagovornika proširenja Unije. Tokom 2013. godine čak je pretio i vetom na proširenje EU. Njegovu politiku podržavala je i aktuelna premijerka ostrvskog kraljevstva Tereza Mej, koja je bila ministarka u Kameronovoj vladi.

Razlozi Britanije za zatvaranje evropskih vrata ogledali su se u prilivu migranata, naročito iz Turske. Međutim, London je danas na putu da napusti Uniju.

Viktor Orban Foto: Tanjug/AP

Viktor Orban

S druge strane gotovo da nema političara u Evropi koji se protivi proširenju, čak i među ekstremnom desnicom.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je juče da EU mora da bude otvorena za prijem novih članova sa Zapadnog Balkana. S njegovim stavom redom su saglasni vodeći političari u Evropi, među kojima je i nemačka kancelarka Angela Merkel.

I austrijski desničar Hans-Kristijan Štrahe koji je sa svojom Slobodarskom partijom ušao u bečku vladu podržao je Srbiju na evropskom putu. I mađarski premijer Viktor Orban takođe zagovara prijem Srbije u EU.

Hajns Kristijan Štrahe Foto: SPÖ Presse und Kommunikation / Wikipedia

Hajns Kristijan Štrahe

- Mislim da će proces sada biti mnogo jednostavniji kada je jasno da Turska više nije na dnevnom redu. Konsolidacije EU, koja je već u toku formiranjem nemačke vlade i drugim procesima, dovešće vrlo brzo do dijaloga između Berlina i Pariza. S druge strane među populističkim pokretima koji su ojačali u Evropi ima i protivnika Unije. Trend je u Francuskoj recimo zaustavljen u Francuskoj pobedom Makrona na izborima prošle godine, ali će sa populizmom Evropa morati da nastavi da se bori. Potrebno je javnom mnjenju predočiti benefite članstva u zajednicu - kaže za "Blic" Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 12:55:32 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/408291/sta-zapravo-znaci-makronovo-stop-i-ko-se-jos-protivi-ulasku-balkana-u-eu.html
Vučić sutra sa Mogerini http://www.pressonline.rs/info/politika/408252/vucic-sutra-sa-mogerini.html Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u četvrtak sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini ]]> Foto:Tanjug

Sastanak počinje u 18 sati, a potom su predviđene izjave za medije, najavila je Pres služba predsednika Srbije.

Mogerini dolazi u Beograd nakon što je Evropska komisija objavila godišnji Izveštaj o napretku Srbije i drugih kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU.

Mogerini će tim povodom posetiti i druge balkanske prestonice.

]]>
Wed, 18 Apr 2018 16:14:49 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/408252/vucic-sutra-sa-mogerini.html
"Beograd dobija 54 fontane - Vučićeva inicijativa" http://www.pressonline.rs/info/politika/408204/beograd-dobija-54-fontane---vuciceva-inicijativa.html Beograd -- Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da će Beograd dobiti 54 fontane i to, kako kaže, na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. ]]> Fpto:Tanjug

Kako prenosi Beoinfo, Vesić je kazao da to neće biti fontane veličine poput one na trgu Slavija, ali da će se graditi na mestima na kojima ih do sada nije bilo.

"Beogrаd će dobiti 54 fontаne nа inicijаtivu predsednikа Aleksаndrа Vučićа i to nа mestimа kojа sаdа izgledаju zаpušteno, poput kružnih tokovа nа Novom Beogrаdu i kod Bogoslovije, odnosno Topčiderske zvezde", kazao je Vesić. 

On je rekаo dа će fontаne biti izgrаđene u nаrednih nekoliko godinа i nаglаsio dа je u pitаnju deo kontinuirаnih nаporа dа se ulepšа grаd, poput sređivаnjа fаsаdа i sаmog centrа grаdа. 

"Vаžno je istаći dа će svаkа prigrаdskа opštinа tаkode dobiti po jednu fontаnu, jer grаđаni Obrenovcа, Lаzаrevcа, Grocke i ostаlih prigrаdskih opštinа zаslužuju dа im se ulepšа okruženje", rekаo je Vesić.

]]>
Tue, 17 Apr 2018 21:00:28 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/408204/beograd-dobija-54-fontane---vuciceva-inicijativa.html
"Ima mnogo razloga za izlazak opozicije iz parlamenta" http://www.pressonline.rs/info/politika/408196/ima-mnogo-razloga-za-izlazak-opozicije-iz-parlamenta.html Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe "Pokret za spas Srbije-Nova Srbija" kaže da ima mnogo razloga za izlazak opozicije iz parlamenta i jako malo za ostanak. ]]> Foto:Tanjug

On je agenciji Beta rekao da se praksom vladajuće većine da podnosi "fantomske" amandmane "ulazi u zonu" bojkota i napuštanja sednica i bez ozbiljne objave, jer opozicija u sali ne sedi, pošto je besmisleno slušati obrazlaganje tih amandamana.

"Uskoro više neće biti pitanje da li treba izaći, jer korak po korak oni zapravo izguravaju opoziciju, ali ne znam da li im je to namera ili zato što ne mogu da čuju ni malo kritickog glasa koji postoji", kazao je Vukadinović. 

On je istakao da se mora uspostaviti jasna komunikacija parlamentarne opozicije, a onda parlamentarne i vanpralamentarne opozicije. 

"Komunikacija je užasno loša i jako je teško i parlamentarnu opoziciju okupiti. Potrebni su stalni sastanci šefova i predstavnika poslaničkih klubova i da se reaguje jedinstveno kao što smo to učinili prošle nedelje, kada je sa sednice udaljem poslanik SDS Marko Đurić "kada je u znak solidarnosti sednicu napustilo više opozcionih poslanika", rekao je Vukadinović. 

PSG je juče pozvao poslanike koji "stvarno predstavljaju građane i koji poštuju instituciju Narodne skupštine" da sednice organizuju "na slobodnim trgovima i ulicama, sa ljudima koji traže slobodu i pravdu", a da u zgradi parlamenta ostanu samo poslanici vladajuće stranke. 

Njih je na poziv navelo to što je vladajuća većina ponovo podnela veliki broj amandmana na prvu tačku dnevnog reda na koji će biti utrošeno gotovo sve vreme za raspravu u pojedinostima, a da se neće govoriti o preostalim zakonima sa dnevnog reda.

]]>
Tue, 17 Apr 2018 18:17:37 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/408196/ima-mnogo-razloga-za-izlazak-opozicije-iz-parlamenta.html
Haradinaj: Kosovo nema spoljnu politiku, nas vodi Amerika, i nije nam problem to da priznamo http://www.pressonline.rs/info/politika/408182/haradinaj-kosovo-nema-spoljnu-politiku-nas-vodi-amerika-i-nije-nam-problem-to-da-priznamo.html Kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je da Kosovo nema spoljnu politiku i da "pripada klubu koji vodi Amerika". ]]> Foto:Blic.rs

Mi smo deo Evrope i sarađujemo sa Briselom i Berlinom. Međutim, kada je spoljna politika u pitanju, mi smo deo kluba zemalja koji predvodi Amerika. Nama to nije problem da priznamo, nemamo ni vremena da se bavimo problemima u svetu - rekao je Haradinaj u intervjuu za Hepi televiziju.

Kaže i da je bio deo kosovske ekipe koja je podržavala Briselski sporazum, ali ostaje pri stavu da ZSO može biti formirana samo na osnovu kosovskog Ustava. Prethodno je, kaže, potrebno ustanoviti "o kakvoj ZSO je reč, pa tek onda kada će biti formirana".

Na konstataciju da se Srbi plaše da će ta ZSO biti formirana tako da bude pod potpunom kontrolom Prištine, Haradinaj je rekao: "Ne mora se to zvati strahom, ali Kosovo postoji i izvor našeg postojanja je Ustav. Tako svi ovde funkcionišemo".

On kaže i da dok Srbija ne prizna Kosovo postojaće dva stava "kako mi to vidimo, dve istine".

- Realnost je da Kosovo postoji - rekao je Haradinaj.

Tvrdi da za Srbe na nema prepreka ni pretnji i mogu da žive na Kosovu.

Situaciju u vezi hapšenja šefa vladine Kancelarije Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici, Haradinaj naziva “čudnom”, te dodaje da se zbog toga “niko nije osećao dobro”. On je rekao da znao da će Đurić biti uhapšen, jer mu je, kako je rekao, ulaz na Kosovo bio zabranjen, ne obrazloživši pritom zbog čega. Prema njegovim rečima, već sutradan ta zabrana ne bi postojala.

- Čak sam ga lično molio, preko svih kanala, da sačeka do sutra kada istekne zabrana ulaska. Da je samo sačekao dan kasnije i sve bi bilo u redu. Znate, da nismo reagovali opozicija bi reagovala. Bio je to nespretan splet okolnosti i moram reći da je i Srbija tu pogrešila - rekao je on.

Na pitanje na koga je mislio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je jedan poziv oslobodio Marka Đurića, Haradinaj kaže: "Najverovatnije je predsednik Vučić zvao nekoga u Prištini i niko ovde nije želeo da se to oduži. Mene niko nije zvao, a bio sam za to da se ne dovodi u Prištinu, da se što pre to završi i da se čovek vrati svojoj kući".

Na pitanje kako je nastala legenda o crnom Haradinaju, zločincu odgovornim za stradanje Srba, kosovski premijer kaže da je video to na srpskoj televiziji, te da je to, kaže, bila propaganda.

- Za mene je normalno da se to govori tokom rata, kada su dve strane u sukobu. Ali mi nije jasno zašto se to nastavilo posle sukoba - navodi on.

Konkretno upitan da li je nekoga ubio, Haradinaj odgovara: "Ne znam, verovatno, rat je rat. Ja sam obukao uniformu svestan posledica. Izgubio sam dva brata u uniformi, a isto tako razmišlja i srpski vojnik kada krene u rat. Ako ne možeš to da podneseš, onda nemoj ulaziti u sukob".

Hašku robiju je, kaže, u dva navrata izbegao "istinom", a opisujući svoj boravak u Haškom tribunalu kaže da je to bila “nova Jugoslavija, ali iz nacionalističke perspective”. Tamo je upoznao i Srbe poput Šljivančanina i Šešelja koji su mu i uputili pozdrave. Tvrdi da su "Amerikanci dali Miloševiću sve da uništi OVK i nije uspeo u tome".

Na pitanje kako to da u zatvoru može da se druži sa Srbima, a ne i na slobodi, Haradinaj pita: "Ko je to rekao".

- Pa, viđam se sa Srbima i družim. Evo čestitao sam im Božić i Uskrs, ne slažemo se uvek, ali se slažemo - kaže on.

Navodi i da Albanci nisu muslimani po identitetu i da se ne ponosi onim snimcima rušenja srpskih crkava i manastira u pogromu.

- Bio sam sa srpskim porodicama, posećivao sam srpske manastire, ali neću reći koje, neka oni kažu. Imamo mi i pravoslavne, albanske, crkve - tvrdi Haradinaj.

Na pomalo šaljivo pitanje kako to da droga svuda izaziva zavisnost, samo na Kosovu nezavisnost, Haradinaj kaže: "Nema ovde droge, samo kukuruz i pasulj. Ovde droga ne raste".

Za kraj razgovora, Haradinaj je nagovestio da su se Srbi i Albanci, navodno, zajedno borili protiv Otomanskog carstva.

- Ne znam da li ovo znate, ali kada govorimo o Kosovskom boju, treba reći da su albanske jedinice učestvovale i da ni njima nije bilo drago da im dođe neko izdaleka na njihovu teritoriju - rekao je on.

]]>
Tue, 17 Apr 2018 10:52:05 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/408182/haradinaj-kosovo-nema-spoljnu-politiku-nas-vodi-amerika-i-nije-nam-problem-to-da-priznamo.html
Šta će biti sa Šešeljevih 200.000 dolara na računima u Americi i Australiji http://www.pressonline.rs/info/politika/408181/sta-ce-biti-sa-seseljevih-200000-dolara-na-racunima-u-americi-i-australiji.html Lider radikala Vojislav Šešelj odslužio je desetogodišnju kaznu zatvora na koju je zbog zločina u Hrtkovcima pravosnažno osuđen prošle srede u Hagu. Time su se, pravno gledano, stekli uslovi da mu budu odmrznuta dva računa u SAD-u i Australiji, na kojima ima ušteđevinu od oko 200.000 dolara. ]]> Foto:Blic.rs

Kako nam je i sam Šešelj potvrdio, u čuvenoj "Siti banci" u Njujorku ima oko 70.000 dolara, dok je u jednoj banci u Australiji položio ušteđevinu od 117.000 australijskih dolara. Taj novac, rekao je on, stekao je prodajom knjiga, koje su u zemlji bile zabranjene, i to pre više od tri decenije.

Siti banka u Njujorku Foto: Tanjug/AP

Siti banka u Njujorku

Ta sredstva predsedniku SRS-a blokirana su kada je protiv njega u Haškom tribunalu podignuta optužnica.

Šešelj za "Blic" kaže da očekuje da će mu taj novac uskoro biti odmrznut.

- Kada će se to dogoditi ne znam. Ne žuri mi se. Ne znam ni kakva je procedura. Kada dođe vreme i ako bude bilo potrebe, tražiću da budu odblokirana - navodi on.

Lider radikala dodaje da još ne zna šta će uraditi sa tim novcem.

- Ostavio sam ga kao porodičnu rezervu. Kada mi ta sredstva budu dostupna, odlučiću šta ću sa njima dalje - navodi Šešelj.

Predsednik SRS je pre nekoliko dana pravosnažno osuđen u Hagu na desetogodišnju zatvorsku kaznu i to zbog podstrekivanja na zločine protiv čovečnosti u Hrtkovcima 1992. godine (progone, deportacije i prisilno premaštanje Hrvata). Budući da je kaznu odslužio, njegova ušteđevina u Americi i Australiji bi trebalo da bude odblokirana.

Nije lako "sići" sa crne liste SAD-a

Ipak, pitanje je da li će se to dogoditi. Mada se protiv njega više ne vode nikakvi postupci, on se i dalje nalazi na crnoj listi SAD. To se može videti i na sajtu Ministarstva finansija, odnosno Kancelarije za nadzor nad stranim sredstvima (OFAC), koja od 2001. godine objavljuje listu osoba i organizacija "pod posebnom prismotrom kojima je blokirana imovina u Americi".

Vojislav Šešelj na Foto: screenshot

Vojislav Šešelj na "crnoj listi" SAD-a

Koliko je teško "sići" sa ove liste, pokazuje i slučaj Slobodana Miloševića, koji se i dalje na njoj nalazi, mada je prošlo 12 godina od njegove smrti. Isti je slučaj sa Goranom Hadžićem, bivšim predsednikom Republike Srpske Krajine, koji je preminuo u julu 2016. godine.

Advokat Branislav Tapušković, koji je bio prijatelj suda u predmetu protiv Miloševića u Hagu, smatra da više nema razloga da Šešelju bude nedostupna njegova imovina u inostranstvu.

Branislav Tapušković Foto: Media centar Beograd / Promo

Branislav Tapušković

- On je izdržao kaznu i pravno nema osnova da njegov novac bude blokiran u bankama - kaže Tapušković za "Blic".

Imovina i novac brojnih haških optuženika bili su blokirani i u Srbiji i u inostranstvu, mada su njihovi advokati govorili da oni nemaju nikave račune van Srbije. To i dalje tvrdi Toma Fila, koji je svojvremeno branio i Miloševića i Hadžića.

Toma Fila Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Toma Fila

- Ni Slobodan Milošević ni Mira Marković nisu imali račune u stranim bankama, a bilo je zvanično saopšteno da su u blokadi. Šešelju bi posle svega trebalo da bude odmrznuta imovina, ali to nema veze sa pravom, nego sa politikom - navodi Fila za "Blic".

Mladićev račun sa oko 3,5 miliona

U vreme dok su bili u bekstvu Evropska unija blokirala je račune i Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Svetozar Vujačić, koji je bio advokat bivšeg predsednika Republike Srpske, svojevremeno je izjavio da Karadžić nije imao nikakve račune.

Radovan Karadzic i Ratko Mladic Foto: RAS Arhiva / screenshot

Radovan Karadzic i Ratko Mladic

- Zar mislite da bi radio kao nadrilekar da je imao bilo kakve račune. On nema imovinu u Srbiji, a u Republici Srpskoj se uglavnom sve vodi na njegovu suprugu Ljiljanu i decu Sonju i Sašu. A to je tamo pod ingerencijom visokog predstavnika - kazao je ranije Vujačić.

Miloš Šaljić, koji je zastupao suprugu i sina Ratka Mladić, priznao je da bivši general ima samo jedan račun i to kada je njegova porodica 2010. godine tražila da se on proglasi mrtvim. Na taj račun navodno je uplaćivana njegova penzija i u tom trenutku na njemu je bilo oko 3,5 miliona dinara.

]]>
Tue, 17 Apr 2018 10:50:09 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/408181/sta-ce-biti-sa-seseljevih-200000-dolara-na-racunima-u-americi-i-australiji.html
Dačić: Još bez odluke ko će iz Srbije na samit u Sofiji http://www.pressonline.rs/info/politika/408153/dacic-jos-bez-odluke-ko-ce-iz-srbije-na-samit-u-sofiji.html Beograd -- Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da još nije doneta odluka ko će iz Srbije učestvovati na Samitu EU i Zapadnog Balkana u maju u Sofiji. ]]> Foto:EPA

"Do sada nije, koliko sam upoznat, doneta odluka ko (iz Srbije) će učestvovati ma samitu u Sofiji", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.Ministar je rekao da to pitanje treba uputiti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić budući da je reč o sastanku šefova država i vlada.

Ministri spoljnih poslova EU razgovaraće danas u Luksemburgu i o Zapadnom Balkanu. Prema pisanju EU Obzervera, na tom sastanku bi moglo biti reči i o tome kako da se reši pitanje predstavljanja Kosova u deklaraciji Samita EU - Zapadni Balkan u Sofiji, imajući u vidu da Kosovo nije priznalo pet članica EU. 

Vučić je učešće Srbije na samitu najavio nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel prošle sedmice. ; 

"Ja sam objasnio sve kako to ide, kao i da bi taj samit bez Srbije značio štetu i problem za nas i da mi to sebi ne možemo da dopustimo", rekao je Vučić. 

Predstojeći samit u Sofiji je sporan jer su pojedine zemlje objavile da "ne žele da sede za istim stolom" sa predstavnicima Kosova.

]]>
Mon, 16 Apr 2018 22:59:22 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/408153/dacic-jos-bez-odluke-ko-ce-iz-srbije-na-samit-u-sofiji.html
Vučić će se sastati s direktorom ruske obaveštajne službe http://www.pressonline.rs/info/politika/408134/vucic-ce-se-sastati-s-direktorom-ruske-obavestajne-sluzbe.html Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u ponedeljak sa direktorom Spoljne obaveštajne službe (SVR) Ruske Federacije Sergejem Nariškinom. ]]> Foto:B92.net

Kako je najavila predsednikova Služba za saradnju s medijima, nakon sastanka u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, biće prosledjeno saopštenje.

]]>
Mon, 16 Apr 2018 11:16:19 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/408134/vucic-ce-se-sastati-s-direktorom-ruske-obavestajne-sluzbe.html
Za Haradinaja Preševo i Bujanovac "istočno Kosovo" http://www.pressonline.rs/info/politika/408132/za-haradinaja-presevo-i-bujanovac-istocno-kosovo.html Kosovski premijer Ramuš Haradinaj kaže da će auto-putem Priština-Gnjilane-Belo brdo biti povezana "Anamorava" sa "istočnim Kosovom" (Preševo i Bujanovac). ]]> Foto:B92.net

To prenosi prenosi RTS, pozivajući se na lokalne medije.

Haradinaj je to izjavio na ceremoniji povodom početka gradnje auto-puta u selu Žegovac kod Gnjilana, dodavši da je za realizaciju prvog dela tog projekta obezbeđeno 87 miliona evra, a da će projekat izgradnje autoputa trajati 30 meseci.

Za novinare srpskih redakcija koji su pratili ovaj događaj nije bio obezbeđen prevod na srpski jezik, iako je on, po kosovskom ustavu, zvaničan u upotrebi i ravnorpavan sa albanskim, preneo je portal RTV Puls.

]]>
Mon, 16 Apr 2018 11:10:44 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/408132/za-haradinaja-presevo-i-bujanovac-istocno-kosovo.html
Šešelj "preti" Žigmanovu i Čanku, Zagreb oštro osuđuje http://www.pressonline.rs/info/politika/408089/seselj-preti-zigmanovu-i-canku-zagreb-ostro-osudjuje.html Zagreb -- Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osudilo pretnje koje je Vojislav Šešelj uputio Tomislavu Žigmanovu kao i poslaniku Nenadu Čanku. ]]> Foto:Tanjug

Ministarstvo je zatražilo da Srbija pravno reaguje na pretnje, prenela je agencija Hina.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da "najoštrije osuđuje pretnje koje je pravosnažno osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj" uputio predsedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavu Žigmanovu i lideru LSV Nenadu Čanku, prenosi Hina. 

Šešelj je juče za "Blic" izjavio da se "intenzivno priprema za ponavljanje svojih ratnih zločina", i da će, kako je rekao, "krenuti od Tomislava Žigmanova i Nenada Čanka". 

MVEP ističe da je Šešelj pretnje prema predstavnicima hrvatske zajednice u Vojvodini ponovio samo 24 sata nakon što mu je Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove izreklo presudu i kaznu od 10 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti zbog, kako se navodi, huškačkog govora u Hrtkovcima 6. maja 1992., "koji je rezultirao deportacijom, progonom, prisilnim raseljavanjem i drugim nečovečnim postupanjem protiv vojvođanskih Hrvata", prenosi Hina. 

Hrvatsko ministarstvo je u saopštenju izrazilo "ozbiljnu zabrinutost što su nadležne institucije Republike Srbije ostale potpuno neme na pretnje ponavljanjem najtežih međunarodnih zločina za koje je osuđen Vojislav Šešelj", prenosi agencija. 

U saopštenju se dodaje da MVEP "odlučno traži i očekuje odgovarajuću pravnu reakciju nadležnih tela Republike Srbije na ove ponovne izlive mržnje i direktne pretnje upućene pripadnicima iste one manjinske zajednice u Vojvodini koja je bila objekt brutalnog etnički motivisanog nasilja devedesetih godina prošlog veka i čije su rane još uvek sveže", navodi Hina. 

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova takođe traži od institucija Srbije da "spreči svaki oblik fizičkog i verbalnog nasilja i netolerancije prema pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji", navodi se u saopštenju.

]]>
Fri, 13 Apr 2018 21:56:58 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/408089/seselj-preti-zigmanovu-i-canku-zagreb-ostro-osudjuje.html
Merkelova: Tu smo da pomognemo http://www.pressonline.rs/info/politika/408074/merkelova-tu-smo-da-pomognemo.html Nemačka kancelarka i predsednik Srbije obratili se medijima pre sastanka. Angela Merkel: Srbija igra ključnu ulogu što se tiče Kosova. ]]> Foto:B92.net

Merkelova, koja se prva obratila medijima, naglasila je da će sa Aleksandrom Vučićem razgovarati o važnosti dijaloga Srbije i Kosova pod okriljem EU, ali i o evrointegracijama. Takođe, kako je istakla, u procesima evrointegracija veoma je važna bliska saradnja i razgovori, a rekla je i da je Srbija preduzela ohrabrujuće reforme, za šta je uputila pohvale premijerki Srbije.

"Tu smo da pomognemo da se pronađe rešenje, ma koliko to teško izgledalo", kazala je nemačka kancelarka.

Nakon što se zahvalio Angeli Merkel na njenoj ličnoj zainteresovanosti za Balkan i Srbiju, predsednik Vučić je istakao da, što se tiče bilateralnih odnosa, Srbija i Nemačka idu krupnim koracima napred.

"Nemačka i Srbija imaju svake godine sve veću trgovinsku razmenu. Nemačka je najznačajnija zemlja u EU za nas", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, pred Srbijom su teški i bolni koraci na putu ka članstvu u EU. "Da li će to biti 2025. godine ili ne, to u najvećoj meri zavisi od nas, i da li ćemo biti u stanju da sprovedemo reforme, kao i od nekih drugih stvari u regionu", rekao je Vučić. Na tom putu, kako je istakao, "Srija je posvećena miru i stabilnosti".

"Bilo kakav sukob bi sve naše zemlje i narode vratio 100 godina unazad. Težimo ka tome da se tenzije, sukobi i destabilizacija izbegnu", rekao je Vučić i dodao da u Srbiji uvek dominiraju loše vesti.

"Juče je postavljen kamen temeljac za dve nemačke fabrike, ali dominiraju loše vesti poput destabilizacije regiona. Verujem da ćemo uz Nemačku to da prevaziđemo", zaključio je on.

Nakon obraćanja medijima, Vučić i Merkelova otišli su na sastanak.

]]>
Fri, 13 Apr 2018 13:19:21 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/408074/merkelova-tu-smo-da-pomognemo.html