Press Online :: Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/rss.html PALMA – LAŽOV NAD LAŽOVIMA! http://www.pressonline.rs/info/politika/415140/palma--lazov-nad-lazovima.html Posle pisanja našeg portala o lopovluku jagodinskog „šerifa“ Dragana Markovića Palme, obratio mu se i novinar (vlasnik?) nedeljnika „Afera“ Gradiša Katić. Pravdajući se ovom novinaru, Palma je izrekao niz neistina. ]]> FOTO:Dragan Marković Palma

  1. Palma tvrdi da Megatrend nije plaćao ni dinar za zakup prostora! Laž! Postoji evidencija plaćanja zakupa, iz koje se vidi da je Megatrend „Visokogradnji“, takođe lopova, Vladana Radovanovića – uredno plaćao zakup od 11 evra po kvadratnom metru!

  2. Prethodnju tvrdnju ovaj lažov sam negira, tvrdeći da je Megatrendu nuđeno da se cena zakupa smanji za 50%. Znači. Laže da nije bilo zakupa!

  3. Palma Katiću šalje i „ugovor“ gde se vidi da se zakup umanjuje za 50%. Međutim, to je aneks ugovora, koji je poslat na potpis 5,5 godina, posle potpisivanja osnovnog ugovora! Dakle, prva neoboriva činjenica je da je Megatrend 5,5 godina bio u obavezi da plaća užasno visoku cenu od 11 evra po kvadratu, da bi, više od pet godina kasnije, Palma i njegov pajtaš lopov Vladan Radovanović, ponudili neverovatno umanjenje cene od 50%! Dakle, priznali su da je cena, više od pet godina, bila enormno visoka!

  4. Palma tvrdi da „nije kriv Mići što nije upisao dovoljan broj studenata, jer se fakultet, u međuvremenu, izblamirao i menjao dva puta ime…“ Ovde Palma potvrđuje da je lažov nad lažovima, pošto su klevete i laži o Megatrendu krenule 2014. godine, dakle više od četiri godine kasnije. Lažov i manipulator Palma je, za upis na prvu godinu studija, obećao 1,200 studenata, a upisano je manje od 100!!! Inače, te godine, Megatrend univerzitet upisao je više od 2,500 studenata, a naredne 2011. godine – čak 5,175 studenata! Lažov Palma je, i dalje, imao pad upisa u Jagodini, jedva osamdesetak studenata! Zašto? Zato što je lagao i studente i njihove roditelje i Megatrend i mnoge druge! Ništa nije ispunio od svojih političkih obećanja. Ustalio se na vlasti i više ga nije bilo briga ni za studente, a ni za Megatrend univerzitet.

Najnovija vest je da se Palma sprema da bude ministar u (eventualno) rekonstruisanoj Vladi premijerke Ane Brnabić. Da podsetimo: ovaj lažov nije podržao izbor Ane Brnabić, inače odlične premijerke, na to mesto! Lažovima nije mesto u Vladi!


]]>
Mon, 12 Nov 2018 22:16:18 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/415140/palma--lazov-nad-lazovima.html
Dosije Palma: Rabadžija, zločinac, političar i tajkun http://www.pressonline.rs/info/politika/415063/dosije-palma-rabadzija-zlocinac-politicar-i-tajkun.html Dragan Marković Palma rođen je 1960. godine u Končarevu. Završio je srednju školu učenika u privredi. Privatni je preduzetnik i vlasnik kompanije “Palma” koja se bavi transportom i trgovinom. Poseduje televiziju „Palma plus”, kik-boks klub “Palmini tigrovi”, a vodi i fond “Treće dete”. Proglašen je za najboljeg menadžera i preduzetnika Srbije u 1995.godini. ]]> Poslovna biografija

palma-kikbokserU Palminoj zvaničnoj biografiji navodi se da je poslovnu karijeru započeo pomažući ocu da peče ciglu, da bi kasnije počeo da iznajmljuje šatore za svadbe. Ubrzo Marković kupuje kamion i počinje da se bavi prevozom uglja. U to

m poslu postao je monopolista u snabdevanju sindikata Fabrike kablova, a zatim je ugljem snabdevao i vosjku SRJ.
Palma je na početku svoje poslovne karijere bio najobičniji rabadžija s konjskom zapregom da bi kasnije razvozio ugalj po Jagodini traktorom. Kako je taj isti taljigaš dospeo do mesta prvog čoveka u Jagodini? Poštenim radom? Ne. 1992. godine ambiciozni taljigaš iz Končareva, bez skrupula prema bilo kojoj vrsti krim

inala i korupcije, poslao je gomilu faksova Željku Ražnjatoviću Arkanu, pre nego što se dotični umilostivio da odgovori.
U tim faksovima molio je i preklinjao Arkana da ga uzme u svoju zaštitu i pomogne mu, a da će mu on zauzvrat biti veran i da će raditi sve što Arkan poželi. Tako je i bilo. Palma je Arkanu služio za iživljavanje, lupanje šamara (što sada Palma radi svojim potčinjenim) i širenje droge na teritoriji Jagodine i čitavog pomoravskog okruga.


Svi dileri droge i danas su na slobodi, iako ih jagodinska policija zna sve do jednog, bezbroj puta su hapšeni i puštani na slobodu. I za vreme dok je cvetao biznis sa nakoticima, niko nije mogao da kupi ni jedan jedini gram uglja iz Resavičkih rudnika, a da zaobiđe Palminu firmu. Tako je, uz pomoć mafije, jedan taljigaš postao ekskluzivni isporučilac Fabrici kablova u Jagodini i Vojsci SRJ, po naravno znatno većim cenama od realne. Otuda bogatstvo.


Jedinu senku na vrtoglavi uspon taljigaša bacao je nipodaštavajući odnos Arkana prema njemu, koji ga je tretirao kao slugu i više puta mu i pretio smrću. Na njegovu veliku radost Arkan je ubijen i više ništa mu nije stajalo na putu.


arkan-i-palmaPolitička biografija

Ono što su zvanične činjenice je sledeće: U politički život Palma je ušao 1993. godine kada sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i Borislavom Pelevićem osniva Stranku srpskog jedinstva, a 1998. postaje potpredsednik stranke. Bio je jedini odbornik SSJ-a u Jagodini posle izbora 1996. godine koje je u tom gradu dobila koalicija Zajedno. Na izborima 2000. godine izabran je za republičkog poslanika sa liste SSJ. U toj stranci ostaje do 2003. godine. Godine 2004. osniva stranku Jedinstvena Srbija, koja osvaja najviše glasova u Jagodini i Pomoravlju. Na parlamentarnim izborima 2007. godine, ušla je u koaliciju sa Demokratskom strankom Srbije i Novom Srbijom i dobila dva poslanička mesta. Jagodina je 2008. godine dobila status grada, a Marković postaje prvi gradonačelnik. Od 2008. godine bio je poslanik je u Skupštini Srbije, da bi zbog sukoba interesa septembra 2011. podneo ostavku na to mesto.


Nakon održanih izbora 2012. Marković ponovo postaje narodni poslanik, ali i predsednik Skupštine opštine Jagodina.
Ali zaista, kako je taljigaš dogurao do narodnog poslanika koji je izdao Kosovo i Metohiju?


Jagodina je jedno od prvih mesta u Srbiji koje je imalo ozbiljnu opoziciju Slobodanu Miloševiću. Bila je i jedan od prvih gradova u kome je počela lupnjava u šerpe i lonce. Kao što se vidi iz zvanične biografije, koalicija na čelu sa DS-om došla je u Jagodini na vlast još 1996.god. Potpuno nesposobni, skloni korupciji i neradu, za osam godina vlasti u Jagodini nisu uradili ništa. Građani su bili razočarani.


Palma, kao izuzetno ambiciozan čovek, za to vreme učio je i radio. Prvo je angažovao ličnog lektora da ga nauči da govori, jer do tada je bio potpuno nepismen čovek, što i kasnije dokazuje nekim ispadima u javnosti (šire poznat slučaj Betoven). Zatim je, svojom jasnom seljačkom inteligencijom, krenuo da popunjava prazan prostor – ugrožene socijalne grupe.
Zahvaljujući pljačkama u Kolubari, preprodaji uglja i droge, stekao je kapital koji je trebalo pametno uložiti da se uveća. To je i uradio. Pred izbore 2004.godine poklanjao je besplatno osnovne životne namirnice (brašno, šećer i sl.) Romima, ugroženim porodicama na selu i drugim najnižim socijalnim kategorijama. Svoju pobedi na tim izborima je platio. Ali već na sledećim mu se višestruko vratilo. Da bi pristao na koaliciju sa DS-om (SPS-JS-PUPS), njemu lično plaćeno je 10 miliona evra na privatan račun u Crnoj Gori. U međuvremenu, shvatio je da mora da kontroliše te ugrožene kategorije i da svoj opstanak na vlasti osigura za sve vreme vladavine, a ne samo pred izbore. Tako je osmišljen socijalni program i marketing koji će ga pratiti.


Socijalni program, kao što su besplatan prevoz za penzionere na teritoriji čitave opštine, ekskurzije za decu, studente i penzionere, davanja za trudnice i decu i sl. aktivnosti finansiraju se delom iz opštinskog budžeta čiji je deficit sve veći, a delom iz trgovine narkoticima. Privrednicima koji ga podržavaju dodeljuju se poslovi, a oni zauzvrat daju donacije za ZOO vrt, akva park i sve ostalo što je pametnom taljigašu potrebno. Zameri li mu se ko, niti ima niti će ikada imati posao na teritoriji opštine.


Marketing koji prati prevarantski socijalni program, ubedio je sve ljude koji ne žive u Jagodini da je to grad budućnosti. Ko tako misli, samo bi trebalo da pita ljude koji tamo žive šta u Jagodini radi od firmi i kolike su prosečne plate.
Kada Palma bude sišao sa vlasti, tada će stanovnici ovog mesta moći da vide koliko je koštao ovaj socijalni program i u kolikim su dugovima oni i njihova deca.

Privatan život

palmaZvanično, živi u rodnom Končarevu. Oženjen je, ima dva sina i dvoje unučadi.
Nezvanično, u privatno-poslovnom klubu Tigar, koji se nalazi u okviru kompleksa ZOO vrta, a koga su dosada posetili svi, ali baš svi najviši predstavnici države Srbije, od Borisa Tadića, pa do Tomislava Nikolića, a preko stranih diplomata i ambasadora na čelu sa američkim, odirgavaju se prave pravcate orgije koje običan čovek nije u stanju ni da zamisli.
Solidan broj devojaka koji se finansira iz istih sredstava kao i pomenuti socijalni program, non stop je na raspolaganju kompletnom državnom vrhu Srbije. Neke ucenjene zbog posla, neke zbog droge, neke jer tako žele…
Ove devojke i žene imaju na raspolaganju kreditne kartice i neograničen iznos na njima radi doterivanja i ulepšavanja, ali i za sve ostale sopstvene potrebe. Sve što moraju da urade je da dotrče na svaki poziv i ispunjavaju svaku, pa i najperverzniju želju, kao što je naprimer zabijanje viljuške u njihovo golo telo. Nije u pitanju samo pomenuti klub, jer se orgije sprovode u još nekoliko hotela i motela napravljenih u ovu svrhu, kao što je hotel u blizini ZOO vrta ili hotel na Moravi.
Veliki broj političara iz državnog vrha Srbije je zahvaljujući snimcima iz ovih legla perverzija i nemorala, ucenjen. Između ostalih, i premijer lično.


palma-2MISTERIJA OPREME TV BIJELJINA

Prilikom upada Arkanovih paravojnih formacija u Bijeljinu, za vreme rata u Bosni, sa obližnjeg brda nestao je repetitor lokalne televizije a kasnije i kompletna studijska oprema. Ubrzo nakon toga Palma je u Jagodini pokrenuo svoju lokalnu televiziju Palma plus. Koincidencija ili ne,zaključite sami.

MISTERIJA PALMINOG PRSTENA

Dugi niz godina Palma je na levom domalom prstu nosio zlatni prsten.Poreklo tog prstena je nepoznato ali nezvanično kruži priča da mu je taj prsten poklonio lično Arkan koji je prethodno prsten skinuo s prsta Bošnjaka kojeg je Arkan ubio u ratu u Bosni.Kada je u Srbiju stigla Parada ponosa,Palma je požurio da zarad skupljanja jeftinih političkih poena, pre svih, osudi taj skup ali tada je,verovatno na nečiji savet,skinuo prsten s leve ruke. Nakon toga,volšebno su sa interneta nestale sve Palmine fotografije na kojima se vidi zlatni prsten na domalom prstu leve ruke.

SLUČAJ PANTIĆ

U Palati pravde Palma  je obavio poligrafsko ispitivanje u vezi sa slučajem ubistva jagodinskog novinara Milana Pantića.Palmu su određeni krugovi sumnjičili za naručivanje ubistva novinara Večenjih novosti koji  je pisao o kriminalu i korupciji u Jagodini.Test je navodno pokazao da Marković nema „nikakvih direktnih niti indirektnih saznanja“ o zločinu i samim tim ne može biti doveden u vezu sa njim.

SLUČAJ KOLUBARA

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma jedan je od trojice najvećih ekstraprofitera na prodaji uglja iz Kolubare i Kostolca, navodi se u izveštaju Komisije za zaštitu konkurencije.

U izveštaju se navodi da je firma Palma iz Jagodine, koja se vodi na sina najpoznatijeg jagodinskog političara godinama kupovala ugalj iz Kostolca i Kolubare po povlašćenim cenama, a onda ga prodavala građanima i drugim firmama čak i po tri puta većoj ceni.

Komisija konstatuje da je time Markovićeva firma stekla ekstraprofit.

Osim Markovićeve firme, Komisija za zaštitu konkurencije navodi i još dve firme kao ekstraprofitere na prodaji uglja iz Kolubare i Kostolca – to su Ineks Morava iz Gadižinog Hana i Purda iz Sombora.

Prema navodima Komisije, Markovićeva firma prodavala je ugalj iz Kostolca po 224 odsto višoj ceni od nabavne.

Dragan Marković Palma da informacije koje je objavila Komisija za zaštitu konkurencije koje ga optužuju za ekstraprofit – nisu tačne.

„To su gluposti. Niti sam privilegovan kupac, niti sam prodavao ugalj po toliko višim cenama. Regularno smo izlazili na tender koji postoji već četiri godine. Imamo stovarište, vagu, utovarivač. Ispunjavamo sve uslove“, rekao je Marković.

On dodaje da je u 2010. tonu uglja kupovao po 2.200 dinara a prodavao po 4.800. U 2012. ugalj je kupovao po 2.995, a prodavao po 5.300 dinara.

„Komisija je od mene tražila podatke, ali im nisam dao tako da nemaju papire o mojoj firmi“, kaže on.

Jagodina: čudno mesto za još čudnije biljke

 
U Jagodini mogu da posluju jedino oni koji su u milosti vladajuće ekipe koju većgodinama predvodi Dragan Marković Palma. Neki će reći i da to nije vladajuća, većkriminalna ekipa

 
Nekada su Palma i njegovi saradnici krali na veliko i otimali cele fabrike. Sada je stigla kriza, nema se više kao nekada, pa se otima na malo. Važno je otimati, nebitno je koliko.


Novinar Milan Pantić bio je jedan od retkih koji su smeli da otvoreno pišu o jagodinskim problemima. Posle njegovog, do danas nerasvetljenog ubistva, u Jagodini je naizgled sve u najboljem redu. Poslednji slučaj na kojem je pokojni Pantić radio bila je pljačka nekada nadaleko poznate jagodinske pivare. Tadašnji direktor pivare bio je blizak Palmin saradnik, a u pljačkaški koloplet javnost je svrstavala i Radmila Bogdanovića, Miodraga Nikolića Femana, tadašnjeg značajnog finansijera DS-a, kao i Žiku Trifunovića, načelnika policije.


Palma je karijeru započeo još devedesetih godina prošlog veka, kada je zahvaljujući svojoj bliskosti sa Borislavom Pelevićem, a preko njega i sa Arkanom, otpočeo trgovinu ugljem na veliko. Kako je utvrđeno pred tadašnjim Anketnim odborom Savezne skupštine, Palma je za bagatelu otkupljivao celokupnu proizvodnju uglja pojedinih kopova, da bi taj isti ugalj zatim po višestruko višoj ceni prodavao krajnjim kupcima. Jedna od njegovih redovnih mušterija bila je i Vojska Jugoslavije, iako je VJ kao veliki kupac mogla ugalj da kupuje bez posrednika, direktno od rudnika.


Pošto je u ovu oblast delimično zaveden red, Palma je krenuo u pljačkanje u sopstvenom zabranu. Fabrika Resava iz Jagodine privatizovana je 2000. na taj način što je privatno preduzeće BCM otkupilo sve dugove ovog preduzeća, tada u stečajnom postupku. Pošto su na ovaj način isplaćeni svi poverioci, moglo je da se krene u proizvodnju. Nađeni su strani partneri, novi vlasnik je investirao u nabavku opreme i repromaterijala, a onda se isprečio Palma.


Vlasnik BCM-a Milisav Marković Buca nije hteo lokalnim oligarsima da plaća reket, pa je usledila neviđena pljačka njegovih preduzeća. Iako je poravnanjem završen stečajni postupak nad Resavom, opštinski sud dozvoljava naknadna prijavljivanja navodnih poverilaca koji se nisu pominjali za vreme stečaja, pa tako dolazi do pražnjenja računa ovog preduzeća.


U isto vreme opštinsko rukovodstvo vodi pravu kampanju protiv novog vlasnika Resave, tvrdeći da je preduzeće kupio daleko ispod njegove nominalne vrednosti. Da bi potkrepili ove svoje optužbe, opštinski mafijaši naručuju i reviziju procene vrednosti firme od jednog privatnog preduzeća, i za ovaj potpuno nepotreban posao plaćaju 250.000 tadašnjih dinara iz opštinskog budžeta.


Na ovaj način nahuškani radnici započinju štrajk i blokiraju rad svoje fabrike, a izmišljeni poverioci, pošto su ispraznili sve račune Resave, počinju sa zaplenom mašina i magacinske robe. Konačan rezultat: danas su svi nekadašnji radnici ove nekada uspešne firme na birou rada, a u fabrici nema ničega, čak ni instalacija koje je neko počupao i odneo. Preko sedam hiljada kvadrata poslovnog prostora nadomak centra Jagodine jedina je imovina kojomResava još raspolaže.


U trenutku izbijanja orkestriranog štrajka, da napomenemo, Resava je imala ugovore sa inopartnerima u vrednosti od nekoliko miliona dolara, koji nikada nisu mogli da budu realizovani zahvaljujući radničkoj pobuni i sudskim marifetlucima sa navodnim poveriocima.


Neposlušnom Buci nedavno je, opet zahvaljujući sprezi opštinske vlasti, mafije i pravosuđa, otet i stan pored lokala Irski pab. Bucin advokat tražio je donošenje privremene mere kojom bi se zabranilo uzurpatoru, preduzeću X Trade, da raspolaže spornim stanom do okončanja glavnog postupka. Sudija Gorica Milošević iz Osnovnog suda u Jagodini odbila je da donese traženo rešenje tvrdeći da nije konačno utvrđeno ko je vlasnik spornog prostora. Dakle, po sudiji, onaj ko je trenutno u tim prostorijama može da radi šta hoće, iako nije utvrđeno da on na tako nešto ima pravo. Zemlja Srbija.
Opklada

 
Krajem 2002. Milisav Marković Buca odlazi u kabinet Dragana Markovića Palme kako bi pokušao da nađe rešenje za krizu nastalu u Resavi. U tom razgovoru Palma mu nedvosmisleno stavlja do znanja da je jedini put za uspešno poslovanje u Jagodini bliska saradnja sa njim.

 
Na rastanku Palma sa gomile vizitkarti koje su stajale na njegovom stolu nasumice uzima jednu i daje je Buci. Palmine vizitkarte su u obliku malih knjižica u kojima je na svakoj strani po jedna od njegovih funkcija sa pripadujućim logom i brojevima telefona.

 Po izlasku iz kabineta Buca otkriva da je odmah na početnim stranama pomenute knjižice rukom ispisan tekst:

„Opklada Đinđić neće biti kad za (nečitko). Opklada odelo Pionir“. Tu je i datum 9.11.
Nekoliko meseci kasnije Zoran Đinđić je ubijen, a do danas se niko od zvaničnika nije zainteresovao da istraži sa kim su to Palma ili neki njegov najbliži saradnik sklapali opkladu o dužini roka trajanja tadašnjeg premijera.

]]>
Thu, 8 Nov 2018 13:47:23 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/415063/dosije-palma-rabadzija-zlocinac-politicar-i-tajkun.html
Ugljaninove pristalice u Novom Pazaru slavile uz povike "Sandžačka republika" i vređanje Vučića http://www.pressonline.rs/info/politika/414970/ugljaninove-pristalice-u-novom-pazaru-slavile-uz-povike-sandzacka-republika-i-vredjanje-vucica.html Nosilac liste "Samoopredeljenje" Sulejman Ugljanin je pobedu na izborima za nacionalne savete Bošnjaka proslavio u Novom Pazaru kao političku pobedu, sudeći po uzvicima njegovih pristalica "Sandžačka republika". ]]> Foto:Blic

Proglašavajući pobedu Ugljanin je poručio “Beogradu da mu propao posao preuzimanja Veća i da je ono ostalo bošnjačko”.

Ugljanin je sinoć pred okupljenima izjavio i da Bošnjaci još nisu rešili svoj status, da je srećan i ponosan što su izbori protekli bez incidenata, u pozitivnoj atmosferi, a da je Aleksandar Vučić poražen u Novom Pazaru.

Pristalice Bošnjačkog nacionalnog veća su njegovo obraćanje prekidale više puta, uzvikujući "Sandžačka republika', "Živela sandžačka zastava", "Suljo mi te volimo", "Vučiću pederu"...

Ugljanin: Najznačajniji izbori za Bošnjake od raspada SFRJ

Ugljanin je posle izbora rekao i da je BNV "boššnjačko javno dobro" čiji je cilj da unapredi ustavom i zakonima zagarantovana prava.

Kaže i da su to najznačajniji izbori za Boššnjake od raspada bivše SFRJ zato što Boššnjaci u Srbiji, kako tvrdi, "imaju mnogo nereššenih pitanja i veliki broj problema".

- Bošnjaci nemaju status konstitutivnog naroda u Srbiji, a nije rešen ni status Sandžaka koji je okupirana zemlja od 1912. godine. Srbija i Crna Gora nemaju tapiju nad Sandžakom, a ako žele da ga uknjiže kao svoju teritoriju moraće da u Ustavu uknjiže Bošnjake kao narod. Mi smo na tome dobili izbore i to ćemo zastupati – naveo je Ugljanin.

Ugljanin takođe tvrdi i da Veće ima zakonska ovlaššćenja da sa predstavnicima međunarodne zajednice reššava "nagomilane probleme".

Nacionalna veća inače brinu o poštovanju kulturnih, obrazovnih i drugih prava i interesa nacionalnih manjina.

U Srbiji su juče održani izbori za članove nacionalnih Saveta nacionalnih manjina na kojima je 18 manjinskih zajednica svoje članove nacionalnih saveta biralo na neposrednim izborima, dok su četiri manjinske zajednice, i to hrvatska, crnogorska, ruska i makedonska, svoje predstavnike birale putem elektorske skupštine.

Iz RIK je saopšteno da je glasanje proteklo bez uočenih nepravilnosti i da je rok za utvrđivanje i objavljivanje izvešštaja sa ukupnim rezultatima izbora je 96 časova od zatvaranja birališta, odnosno, 8. novembar u 20 časova.

]]>
Mon, 5 Nov 2018 14:13:57 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/414970/ugljaninove-pristalice-u-novom-pazaru-slavile-uz-povike-sandzacka-republika-i-vredjanje-vucica.html
PRIŠTINA SPREMA SRAMOTAN ZAKON Ko pomene ZLOČINCE IZ OVK u negativnom kontekstu, mogao bi da završi u ZATVORU http://www.pressonline.rs/info/politika/414969/pristina-sprema-sramotan-zakon-ko-pomene-zlocince-iz-ovk-u-negativnom-kontekstu-mogao-bi-da-zavrsi-u-zatvoru.html Svako ko živi na Kosovu i Metohiji, a usudi se da terorističku organizaciju OVK pomene u negativnom kontekstu, mogao bi da se suoči sa sudom i zatvorom! ]]> Foto:Blic

U najkraćem, tako izgleda jedna od ideja prištinskih vlasti koju žele da pretoče i u praksu, ukoliko se usvoji zakon o vrednosti borbe OVK. Suština ovog, za sada nacrta, u koji je "Blic" imao uvid, jeste da se kažnjava negativnog pominjanja zločina OVK čime Priština, praktično, želi da i pravno-formalno amnestira zločince koji su po Kosovu devedesetih godina mučili, ubijali, uništavali, spaljivali i otimali od Srba i nealbanskog stanovništva sve ono što im se nalazilo na putu.

Na ovaj način bi se još jednom "učvrstila" praksa da legalizacija ubistava i proterivanja srpskog stanovništva sa KiM kao najbrojnijeg, ostanu nekažnjena. Doduše, albanski političari su se i do sada prema tim zločinima odnosili kao da se nisu ni desili, a sa ovom idejom su zapravo smislili još jedan način da se o njima ćuti. To i ne treba da čudi s obzirom na to sa su mnogi od njih, koji danas zauzimaju najviše pozicije u "državnom rukovodstvu", zapravo bili pripadnici iste te OVK, koji su i sami činili brojne zločine.

Verbalni delikt

- Oni praktično hoće da uvedu verbalni delikt. Ako neko javno kaže da su pripadnici OVK ubice, mogao bi da bude kažnjen. Ako neki svedok na sudu kaže da su pripadnici OVK zločinci, mogao bi da bude kažnjen. Ako neko, kome su stradali najmiliji, uperi prstom u OVK kao odgovornu za, na primer, ubistvo, otići će u zatvor - priča izvor "Blica" sa KiM.

Nacrt zakona koji sve ovo predviđa još nije stavljen na dnevni red kosovskog parlamenta, ali je pripremljen, tako da ne bi bilo iznenađenje da se uskoro i nađe pred poslanicima.

Ovaj dokument, prema saznanjima "Blica", uređuje "institucionalnu i građansku obavezu za zaštitu vrednosti borbe OVK" koja je, kako se navodi, "svojim požrtvovanjem, angažovanjem dala neprocenjiv doprinos Oslobodilačkoj borbi Kosova i bila odlučujući faktor za slobodu i nezavisnost naroda Kosova".

Šta su "vrednosti borbe OVK", ako se pita Priština?

U Nacrtu se navodi da se pod zaštićenom vrednošću borbe OVK smatra: oružana borba naroda Kosova, na čelu sa OVK-a, u cilju oslobođenja Kosova; veteran, zastava, grb, generalni štab, politička uprava OVK, kao i Memorijalni kompleks "Adem Jašari". Takođe, "zaštićena vrednost" borbe je i sama OVK za koji se navodi da je "vojna formacija naoružana i organizovana na dobrovoljnoj osnovi, sa prepoznatljivom uniformom i oznakama, sa organizacionim jedinicama i komandnim lancem pod upravom Generalnog štaba, pod civilnom kontrolom političkog rukovodstva, sa jasnom misijom zaštite naroda Kosova i oslobođenja zemlje od okupacionih vojno-policijskih snaga i uprave Srbije na Kosovu".

Šta su "vrednosti" OVK u realnosti?

Najpoznatiji su po zločinima koje su činili pripadnici ove terorističke organizacije, koje nekadašnji njeni pripadnici i javno priznaju. To se desilo samo pre dva-tri dana sa Nasimom Haradinajem, veteranom OVK i bratom od strica kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, koji je javno rekao da je ubijao srpske vojnike kad god je imao priliku, kao i da mu je drago što je ubijao Srbe.

Međutim, ovo je samo jedna od priča u vezi sa OVK koja bi trebalo da dobije epilog na sudu koji je osnovan za zločine počinjene na KiM skrajem devedesetih godina, kada je u južnoj srpskoj pokrajini OVK najviše "operisala" sa jednim ciljem - proterati Srbe.

U toj zamisli desio se veliki broj zločina nad Srbima, od kidnapovanja rudara, preko Zočista, Opteruše, Retimlja, ubistva više od 40 civila, porodice Stolić i Simić, zločina u Livadicama i Starom Grackom...

Specijalni sud za OVK

Uz sve to treba dodati i izveštaj o nehumanom postupanju i trgovini ljudskim organima na Kosovu, koji je sačinio Dik Marti, bivši specijalni izvestilac Saveta Evrope, nakon čijeg objavljivanja je i formiran Specijalni sud za OVK. Upravo je Marti označio aktuelnog kosovskog predsednika Hašima Tačija kao jednog od čelnih ljudi grupe koja je ubijala političke protivnike i išla tako daleko da je ubijala civile i prodavala njihove bubrege ilegalnim trgovcima organa.

Međutim, Tači nije jedni za koga se spekuliše da bi mogao da se nađe na optužnici Specijalnog suda. Osim njega, tu je i aktuelni kosovski premijer Ramuš Haradinaj, kao i njegov mlađi brat Daut. Haradinaj stariji bio je jedan od komandanta OVK u Metohiji, koji je između ostalog potpisivao naredbe kojima je pripadnike OVK upućivao u koja mesta na Kosovu da idu i šta da rade. Zločini nad srpskim civilima, policajcima, pa čak i pojedinim Albancima nisu mu bili nepoznanica, a navodno je naređivao i zatvaranje dece u obore, njihovo maltretiranje, pa i ubistva. Na meti OVK bila je i policija u selu Lauš, a već do maja 1998. sela oko Peći, Đakovice, Dečana i Kline bila su etnički očišćena od srpskog stanovništva. Od marta do septembra 1998. na području koje su kontrolisale Haradinajeve jedinice ubijeno je 30 policajaca. To je samo jedan deo priče o Haradinaju starijem.

Sa druge strane, njegov mlađi brat Daut mogao bi da bude optužen zbog uloge koju je imao u zločinima na Radonjičkom jezeru, tačnije zbog učešća u ubistvu oko 40 Srba, Albanaca i Roma koji su na toj lokaciji pogubljeni, a njihova tela bačena u jezero.

Nema pravde za žrtve

Specijalni sud bi mogao da se pozabavi i sa aktuelnim predsednikom kosovske Skupštine Kadrijem Veseljijem, koji je bio prvi čovek obaveštajne službe OVK (ŠIK). Isti slučaj je i sa Fatmirom Ljimajem, takođe aktivnim političarem na Kosovu, koji je bio jedan od komandanata OVK za region Mališeva.

Kakav će epilog i njihovih zločina, ali i onih koje su počinili i drugi pripadnici OVK znaće se kada Specijalni sud bude podigao prve optužnice. Za sada procene nisu optimistične s obzirom na to da se ovaj sud osnivao godinama unazad, relativno skoro počeo sa radom, da je glavni tužilac već jednom bio zamenjen... Za sve to vreme, pravde za žrtve i njihove porodice nema.

Na Kosovu je tokom ratnih godina ubijeno više od 3.000 Srba i nealbanaca, kidnapovano vipe od 1.000 ljudi a, prema podacima UNMIK-a, u južnoj srpskoj pokrajini pronađeni su tragovi oko 140 privatnih zatvora i logora.

]]>
Mon, 5 Nov 2018 14:10:48 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/414969/pristina-sprema-sramotan-zakon-ko-pomene-zlocince-iz-ovk-u-negativnom-kontekstu-mogao-bi-da-zavrsi-u-zatvoru.html
Vučić danas sa kongresmenom Tedom Poom http://www.pressonline.rs/info/politika/414946/vucic-danas-sa-kongresmenom-tedom-poom.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa kongresmenom Tedom Poom, kopredsedavajućim Srpskog kokusa u Kongresu SAD. ]]> Foto:Blic

Sastanak je zakazan u 16 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Ted Po će se tokom boravka u Beogradu sastati i sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Republikanac Ted Po, jedan je od kongresmena koji su u pismu državnom sekretaru SAD Majku Pompeu zatražili da podrži Srbiju u njenim naporima da se dođe do rešenja za kosovski problem.

Osam američkih kongresmena zatražilo je od državnog sekretara SAD Majka Pompea kontinuiranu podršku zalaganjima Srbije u cilju traganja za mirnim, održivim i kroz pregovore postignutim rešenjem za odnose sa Kosovom. Kongresmeni su u pismu Pompeu naveli da bi takva diplomatska prekretnica ne samo dala mogućnost postizanja trajnog mira i stabilnosti na Balkanu, već bi još jednom potvrdila istrajnu posvećenost SAD transatlantskoj bezbednosti.

]]>
Fri, 2 Nov 2018 13:59:49 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/414946/vucic-danas-sa-kongresmenom-tedom-poom.html
Ljajić blizu podnošenja ostavke, a Šešeljeve optužbe su "samo KAP KOJA JE PRELILA ČAŠU" http://www.pressonline.rs/info/politika/414945/ljajic-blizu-podnosenja-ostavke-a-seseljeve-optuzbe-su-samo-kap-koja-je-prelila-casu.html Velike su šanse da potpredsednik Vlade i ministar unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić početkom sledeće nedelje podnese ostavku na mestu ministra, saznaje "Blic" od odlično obaveštenog izvora. ]]> Foto:Blic

To će biti, kako napominje naš sagovornik, odgovor lidera SDPS ako nijedna od nadležnih institucija u međuvremenu ne dokumentuje da li ima kriminalnu prošlost ili ne, imajući u vidu da ga je pre dva dana lider SRS Vojislav Šešelj optužio da je "vođa jednog od najjačih narko-kartela u Srbiji". Posle ovih teških reči na sednici parlamenta i neočekivane reakcije predsednice Skupštine Maje Gojković ("Da li je to istina ili nije, videćemo"), Ljajić nije bio na sednici Vlade, ali je održao sastanak sa najužim krugom ljudi iz stranke.

Kako za "Blic" otkriva jedan od narodnih poslanika koji je prisustvovao tom sastanku, Ljajić će odluku doneti posle izbora za Bošnjčko nacionalno veće koji treba da budu održani u nedelju, 4. novembra.

Šešelj optužio Ljajića da je vođa narko-kartela Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

Šešelj optužio Ljajića da je vođa narko-kartela

- Postoje dve opcije. Prva je da se on i cela naša stranka potpuno sklone iz vladajućih krugova, a druga je da samo on podnese ostavku na mesto ministra, ode iz Nemanjine 11, a da stranka do kraja mandata bude deo vladajuće koalicije i da mi, poslanici, nastavimo da dajemo podršku u Skupštini. Kako sada stvari stoje, Ljajić je trenutno bliži ovoj drugoj opciji, zato što smo izabrani na listi SNS i ne želimo da umanjimo podršku koju je lista dobila od građana - priča sagovornik "Blica".

Šešeljeve optužbe su, kako dodaje naš izvor koji je prisustvovao sastanku, samo kap u čaši koja je Ljajića pokrenula da razmišlja o ovim potezima.

- Lajić smatra da je potpuno jasno da se vladajuća SNS u izborima za BNV priklonila Muameru Zukorliću. Nije teško to zaključiti, s obzirom na to da su u Sandžaku sa mesta direktora javnih preduzeća smenjeni naši ljudi a postavljeni oni koji su bliski bivšem muftiji. Kulminacija svega bila je reakcija Gojkovićeve, koja je svojim rečima i ponašanjem stavila do znanja da ne može da računa na vladajuću stranku, i da je sve to deo šireg plana oko podrške Zukorlića - kaže naš sagovornik.

Kako je "Blic" već pisao, Ljajić je pozvao ministra policije Nebojšu Stefanovića i nadležne službe da iznesu sve podatke o njemu, i o tome da li je uradio bilo šta protivzakonito. Ujedno je optužio Šešelja i Zukorlića da šuruju protiv njega, i najavio da, ako se pokaže ijedna kriminalna delatnost vezana za njega, ni sekund neće biti u Vladi, i da se neće baviti ministarskim i nijednim javnim poslom.

Šešelj je opužio Ljajića i da je došao samo do četvrte godine Medicinskog fakulteta, a da se onda iznenada pojavio sa "gotovom diplomom". Na to lider SDPS je podsetio da je u vreme SFRJ fakultet trajao pet, a ne šest godina, i da nije pao nijedan ispit.

Nemamo saznanje i ne mogu da verujem

Ministarstvo unutrašnjih poslova ne raspolaže informacijama da je ministar Rasim Ljajić deo ili organizator neke organizovane kriminalne grupe, izjavio je juče potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Nebojša Stefanović Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija

Nebojša Stefanović

"Ja moram da iznesem lično uverenje da ja zaista u to ne bih mogao da verujem", rekao je Stefanović u Skupštini Srbije odgovarajući poslanici SRS Vjerici Radeti.

Radeta je pitala Stefanovića da li ima informaciju za Narodnu skupštinu, a vezano, kako je rekla, za "aferu" potpredsednika Vlade Srbije Rasima Ljajića.

"Da li ste utvrdili da li je tačno, da li ste preduzeli određene mere? Da li imate dokaze za Ljajića i njegovo učešće u narko-kartelu? Morate da odgovorite na to pitanje", rekla je Radeta.

Mihajlovićeva: Još nismo razgovarali o Ljajiću

Vlada Srbije još nije razgovarala o optužbama koje je izneo lider radikala Vojislav Šešelj na račun potpredsednika Vlade Rasima Ljajića, rekla je juče potpredsednica Vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović.

- Nismo još uvek razgovarali, ali kada se bude razgovaralo iznećemo stav. Što se tiče atmosfere u parlamentu, u Skupštini mora da bude mnogo više tolerancije u svakom smislu te reči - ocenila je ona.

]]>
Fri, 2 Nov 2018 13:52:03 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/414945/ljajic-blizu-podnosenja-ostavke-a-seseljeve-optuzbe-su-samo-kap-koja-je-prelila-casu.html
Podgorički Dan: Crna Gora ZABRANILA srpskim intelektualcima ulazak u zemlju, evo KO JE SVE NA LISTI http://www.pressonline.rs/info/politika/414891/podgoricki-dan-crna-gora-zabranila-srpskim-intelektualcima-ulazak-u-zemlju-evo-ko-je-sve-na-listi.html Crnogorska policija potvrdila je da je donela rešenje kojim se četvorici srpskih intelektualaca, među kojima je i književnik Matija Bećković, zabranjuje ulazak u Crnu Goru. ]]> Foto:Blic

- Prelazak državne granice, osim Bećkoviću, uskraćen je i istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću - saopšteno je podgoričkom "Danu" iz Granične policije.

Starešinama na svim graničnim prelazima je dostavljen spisak osoba koje, kako se navodi, "ni slučajno" ne smeju da uđu u zemlju, jer "ugrožavaju nacionalnu sigurnost Crne Gore".

Matija Bećković Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija

Matija Bećković

Srpski intelektualci kojima je zabranjen ulazak bili su najavljeni kao govornici na manifestaciji povodom proslave Podgoričke skupštine.

Kao glavni razlog zabrane navode se njihove ranije izjave, koje su, po proceni crnogorskih bezbednosnih službi, "opasnost po sigurnost države".

Centralna proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima biće održana 1. decembra u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a najavljeno je da će na njoj govoriti Bećković, preneo je "Dan".

Podgorički informativni portal IN4S je ranije pisao da crnogorska vlast priprema listu nepoželjnih srpskih intelektualaca kojima se uskraćuje boravak u Crnoj Gori. Iako se i o tome spekulisalo, IN4S saznaje da na listi nepoželjnih osoba, za sada, nema srpskog patrijarha Irineja.

Postojanje liste negirao je nedavno i premijer Crne Gore Duško Marković, koji međutim nije isključio mogućnost da se takav spisak, ipak, napravi.

Čedomir Antić Foto: D. Briza / RAS Srbija

Čedomir Antić

- Kada bude bilo potrebe za tim, kada budu postojali opravdani razlozi da takvu listu konstruišemo, takva lista neće biti skrivana od javnosti. Osim onih osoba koje su u kriminalnom miljeu i koje nisu dobrodošle ovde, druge liste nema - kazao je tada Marković.

Prema gledištima portala IN4S, indikativno je da Crna Gora sastavlja "crnu listu" nepoželjnih Srba, dok se "širokih ruku dočekuju brojni kriminalci i ratni zločinci - Tači, Haradinaj, Veselji i Čeku".

- Svi oni imaju hipoteku ratnih zločina nad Srbima, ali i Crnogorcima na Kosovu i Metohiji - zaključuje se u tekstu.

Bećković: Zvuči mi neverovatno

Akademik Matija Bećković, za koga je prema pisanju podgoričkog "Dana", Uprava granične policije Crne Gore donela rešenje o zabrani ulaska u Crnu Goru zbog navodnog ugrožavanja nacionalne sigurnosti Crne Gore, kazao je da nije dobio rešenje o zabrani ulaska.

On je rekao da mu povodom eventualne zabrane "sve zvuči neverovatno".

"Zvuči mi to neverovatno, ne znam da li da čekam da tu odluku i zvanično dobijem", izjavio je Bećković portalu Fos Media u Crnoj Gori.

On je upitao da li policija ima pravo to da uradi ističući u šaljivom tonu:

"Malo su me preduhitrili jer sam ja mislio da kad umrem, da živim u Crnoj Gori. Ne znam da li se to odnosi samo na živog ili na mrtvog".

]]>
Thu, 1 Nov 2018 13:35:46 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/414891/podgoricki-dan-crna-gora-zabranila-srpskim-intelektualcima-ulazak-u-zemlju-evo-ko-je-sve-na-listi.html
Priština planira u novembru da povuče PET POTEZA koji prete da ZAPALE VARNICE NA KOSOVU http://www.pressonline.rs/info/politika/414890/pristina-planira-u-novembru-da-povuce-pet-poteza-koji-prete-da-zapale-varnice-na-kosovu.html Kosovska vojska, Interpol, preuzimanje elektro-mreže kroz članstvo Kosova u Evropskoj asocijaciji operatora prenosnih sistema (ENTSO-E)... Sve su ovo stvari koje bi narednog meseca mogle da dovedu do još veće “vatre” u ionako zapaljivim odnosima između Beograda i Prištine. ]]> Foto:Blic

- Pred nama je težak mesec kad je reč o Kosovu i Metohiji. Priština namerava 28. novembra da formira Vojsku Kosova, a istovremeno pokušava da preuzme nadležnosti srpske “Elektromreže” - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prekjuče, govoreći o Kosovu i svemu onome što će se ovog novembra dešavati.

Potezi koje Priština planira da povuče, a koji su svi protivni interesima zvaničnog Beograda, mogli bi da dovedu po povećanja tenzija, što je još problematičnije budući da sve sve dešava u trenutku kada je briselski dijalog u blokadi.

Ipak, krenimo redom.

1. Vojska Kosova

Prvi u nizu poteza je formiranje vojske na mala vrata. Kako je sam predsednik Srbije u nekoliko navrata ponovio, prištinske vlasti će formirati vojsku 28. novembra kada se, između ostalog, i na Kosovu obeležava Dan albanske zastave.

Priča o formiranju kosovske vojske nije nova, ali jesu skorašnji potezi iz Prištine, koja se uprkos stalnim kritikama i sugestijama iz međunarodne zajednice da vojsku formira u skladu sa ustavnim promenama, odlučila za nešto drugo - transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u Kosovske snage bezbednosti mimo propisanih pravila.

Foto: Facebook

Iako je objašnjenje da je reč samo o kozmetičkoj promeni naziva, to je pratilo i usvajanje tri zakona pre nepunih mesec dana, koje predviđaju da KSB budu ustrojene praktično kao vojska, i da imaju sve njene zadatke i atribute, od komande, preko činova, odlikovanja, broja pripadnika, naoružanja...

Zanimlljivo je da će KBS, po tim zakonima, imati i svoje simbole, a navodi se i da će dan Kosovskih snaga bezbednosti biti 27. novembar, samo dan pre Dana kosovske zastave, koji se inače obeležava kao državni praznik, ustanovljen pre dve godine. Otuda sveopšta “bura” u srpskoj, kosovskoj, ali i evropskoj javnosti, od toga šta bi formiranje vojske loše moglo da donese, do pravdanja i objašnjenja da Kosovo na to ima pravo.

2. Interpol

Drugi potez je pokušaj prijema u Interpol. Da li će Kosovo, posle nekoliko neuspelih pokušaja, opstvariti svoj cilj i uspeti da se priključi svetskoj policijskoj organizaciji znaće se nakon 21. novembra, kada će biti završena četvorodnevna sednica Generalne skupštine ove organizacije u UAE.

Foto: rs.sputniknews.com / Promo

Ofanziva prištinski vlasti da se priključe Interpolu takođe traje godinama i u taj cilj se ulažu milionske sume. Ipak, do sada im to nije polazilo za rukom jer je Srbija, takođe zahvaljujući svojoj diplomatskoj ofanzivi, ali i “prijateljima” poput Kine i Rusije, uspevala da ih spreči. Ove godine je Kosovo, međutim, uspelo da se “ubaci” na dnevni red, na kome bi bilo reči o njegovom članstvu.

Posledice prijema Kosova u Interpol bi bile drastične, upozoravaju srpske vlasti, koje već neko vreme objašnjavaju da je reč o kršenju međunarodnog prava i presedanu, koji bi doveo da "lova na veštice", lažnih optužnica, ali i derogiranja Interpola.

3. Članstvo u ENTSO-E

Treći potez bi bio pokušaj preuzimanja elektro-mreže. Iako se u javnosti nije govorilo mnogo o pokušaju Kosova da postane članica Evropske asocijacije operatora prenosnih sistema (ENTSO-E), oni traju već neko vreme. Da li će se to zaista i desiti, znaće se 9. novembra kada će ova organizacija doneti konačnu odluku.

Foto: S Pasalic / RAS Srbija

Srpski predsednik je najavio da će povodom ugrožavanja rada “Elektromreže Srbije” i pokušaja prištinskih vlasti da preuzmu njene nadležnosti pisati Nemcima i Englezima, a ocenio je i da bi eventualna odluka ENTSO-E na štetu Srbije “bila apsolutni skandal”.

- Kad smo pregovarali, bilo je reči o dva preduzeća za prenos energije, a jednu bi formirala Zajednica srpskih opština, a sada hoće da nam i to otmu i da kažu da to pripada Kosovu - rekao je on.

Vučić je objasnio da Priština dopušta Albancima da kradu struju na potezu od Novog Pazara do severa KiM, pa onda optužuju EMS da nije u stanju da distribuira električnu energiju.

Upravo to se desilo već dva puta ove godine, kada je Srbija dobila “packe” od ove organizacije, jer su zbog ovog problema kasnili digitalni satovi u nekim evropskim zemljama. Suština je bila u manjem naponu strujne mreže u ovom delu Evrope, što je Srbija detektovala na Kosovu, koji se dalje reflektovao i na zemlje EU.

4. Ograničenje dijaloga

Četvrti potez bio bi pokušaj “ograničenja dijaloga”. Naime, suština je u tome što se kosovski parlament, odnosno jedan njegov, pre svega opozicioni deo, trudi iz sve snage da kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju “skrati krila” kada je reč o pregovorima Beograda i Prištine.

Skupština Kosova Foto: Anadolija

Skupština Kosova

To su pokušali i pre izvesnog vremena, ali i danas, na posebnoj sednici na kojoj pokušavaju da usvoje rezoluciju kojom bi se Tačiju zabranilo da vodi pregovore u ime Kosova i da se sa dnevnog reda u nastavku dijaloga Beograda i Prištine “skine” pitanje eventualne korekcije granica.

5. Kažnjavanje Srba za napad na tekovine OVK

Poslednji, peti potez, koji bi na svojoj koži osetili upravo Srbi na Kosovu jeste uvođenje pravne tekovine kojim bi se, prektično, kažnjavalo negativno pominjanje zločina terorističke OVK. Reč je o planu, o kojoj se za sada samo spekuliše u medijima, jeste potencijalna mogućnost da se na dnevni red neke od sednica kosovskog parlamenta nađe predlog da je kažnjivo napadati tekovine borbe takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

- To znači da svaki Srbin koji živi na KiM mora da hvali te tekovine - rekao je Vučić.

U skladu s takvim težnjama, ne treba ni da čudi kada se brat kosovskog premijera Nasim Haradinaj pojavi na televiziji i javno kaže kako mu je drago što je ubijalo Srbe.

]]>
Thu, 1 Nov 2018 13:32:19 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/414890/pristina-planira-u-novembru-da-povuce-pet-poteza-koji-prete-da-zapale-varnice-na-kosovu.html
Vučić o Kosovu: Dobio sam poruku od Lavrova, daleko smo od bilo kakvog KOMPROMISA http://www.pressonline.rs/info/politika/414852/vucic-o-kosovu-dobio-sam-poruku-od-lavrova-daleko-smo-od-bilo-kakvog-kompromisa.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se, po pitanju Kosova, iznose različite ideje i da je, na bezbroj mesta, sam govorio o raznim kompromisima i da Srbija mora nešto da izgubi da bi nešto dobila. ]]> Foto:Blic

Kako je rekao, on, međutim, danas ne zna gde je granica.

- Na jednu moju reč, koja je bila normalna, da treba da uspostavimo granicu, pošto ne znam gde je danas granica, mnogi su reagovali. Znam ja šta piše kod nas, ali kada idem na Kosovo čeka me druga granica koju su postavili oni koji su vladali pre nas 2011. godine. Kosovo je samoproglasilo svoju nezavisnost 2008., a 2010. smo svojim užasnim potezima doprineli presudi Međunarodnog suda pravde, koja je na štetu naših interesa - objasnio je on.

Kako je kazao, svo vreme traži kompromis koji bi bio mučan za obe strane, ali da obe budu zadovoljne.

- Nisam iznosio detalje o svom predlogu za rešenje kosovskog pitanja, jer nema ništa što bi neko prihvatio. O detaljima neću da govorim dok nešto nemamo u rukama.

- Moj posao je da zastrupam interese Srbije. Nikada nećemo nešto doneti bez naroda i bez Skupštine Srbije. Nemam ništa što bi prihvatio bilo ko, pa ne iznosim. Nikada nijedan akt nećemo donositi bez provere kod naroda i Skupštine. Da li ćemo imati šta da proveravamo? Plašim se da ne - kazao je on, uz opasku, da nije predočio detalje, "jer to mogu da urade samo oni koji žele da sve propadne".

Na pitanje o tome da li je tačna informacija da ruski i američki zvaničnici Sergej Lavrov i Džon Bolton zapravo imaju dogovor oko rešenja "kosovskog čvora", Vučić kaže da je to netačna informacija.

Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić Foto: Promo / RAS Srbija

Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić

- Ja sam dobio poruku od Lavrova. To je apsolutno netačno. Šta god da neko dogovara, mora Srbija da se dogovori. Mi smo mnogo daleko od bilo kakvog kompromisnog rešenja, i zato sam veoma zabrinut zbog pretnji o vojsci, članstvom u Interpolu, ograničenju dijaloga... - rekao je Vučić.

Kako je kazao, ima još jedna važna stvar, a to je da prištinske vlasti žele da na dnevni red skupštine stave da je kažnjivo napadati tekovine borbe OVK.

- To znači da svaki Srbin koji živi na KiM mora da hvali te tekovine - dodao je.

Kako je kazao, to su stvari koje ga veoma brinu.

- Koliko sam srećan kad vidim da neke dobre stvari radimo, od zdravstva, preko drugih oblasti, toliko me ove druge stvari, poput ovih sa Prištinom, vrate u surove realnosti - kazao je Vučić.

Rekao je i da će se u Parizu 11. novembra sastati sa raznim evropskim liderima, kao i sa kosovskom predsednikom Hašimom Tačijem ako zahteva za to bude bilo, ali u prisustvu Evropljana, i ako predstavnici Prištine to budu hteli.

- Sastaću se sa Tačijem, jer je bolje da razgovaramo, nego da se dešavaju svakojaka čuda koja se dešavaju - kazao je on.

Međutim, kaže, nerealno je očekivati da će taj dan biti ključan dan za rešavanje kosovskog pitanja.

- Tamo će biti svi oni koji su zainteresovani za to pitanje. Svi imaju svoje interese i svoju agendu po našem pitanju, i sada neće pustiti da sve to prođe bez njih. „Iz njihovog ugla gledano, nišu nas džabe bombardovali, proglašavali nezavisnost 2008. godine, a sada da piste da se sve desi bez njih. Niko nije naivan da u to poveruje - kazao je srpski predsednik.

Međutim, kako je istakao, rešenja nema bez dogovora Srba i Albanaca.

- Čak i da se drugi da se sklone, nije moguće doći do rešenja ako nema nekog dogovora između Srba i Albanaca, kao osnove.

Foto: EU / Promo

Kazao je i da smatra da "narod nema bilo šta pametno da čuje od naših političkih protivnika". Na pitanje o najavama opozicije da neće izaći na predstojeće lokalne izbore u četiri opštine, on je rekao neka rade šta hoće.

- Neće da izađu na izbore? Evio, sad ću da vam kažem: zašto su im u Lučanima izbori ispravni, a u Kuli, Kladovu i Doljevcu ostale tri opštine nisu? Tamo bi dobili 30 odsto, a na drugim mestima nemaju koga da kandiduju. Meni je svejedno da li će da učestvuju ili ne, baš me briga. Mi ćemo ljudima pokazati šta smo uradili - rekao je Vučić danas, na otvaranju Centra za "iks nož" u Kliničkom centru Srbije.

Kako je kazao, "biće neizvesno", a naveo i da opozicija smatra da u Lučanima može da pobedi, "jer je blizu Čačak, pa misle da su mnogo jaki".

Kosovo ne može u UN bez saglasnosti Srbije, Kine i Rusije

Predsednik Vučić je rekao da Kosovo ne može da postane članica Ujedinjenih nacija bez saglasnosti Srbije, Rusije i Kine.

- To je nemoguće. Ali, možda će u Srbiji uskoro pobediti neki drugi, a neki u opoziciji već govore da su za davanje stolice Kosovu u UN i to bez ičega, pa možda tako bude - rekao je Vučić.

Savet bezbednosti UN

Savet bezbednosti UN

Na pitanje da li veruje NATO-u i u Briselski dijalog, i da kosovske paravojne i policijske snage neće doći na sever KiM, Vučić je kazao:

- Nije važno da li verujem ili ne verujem. Moram da se oslanjam na dogovore koje smo napravili. Moramo da tražimo i molimo NATO da ti dogovori budu poštovani - istakao je Vučić.

Nisam dobio orden od Putina

Predsednik Srbije rekao je i da nije dobio orden od predsednika Rusije Vladimira Putina, ali da je ponosan na takvu mogućnost, kao i da bi to za njega bila ogromna satisfakcija za sve što je uradio.

- Ponosan sam na tu mogućnost i na to da Putin uopšte razmiljša o tome. Još uvek nisam dobio nikakav orden od predsednika Rusije, a ako bih dobio orden Svetog Aleksandra Nevskog, to će biti ogromna statisfakcija za sve što sam do sada uradio - rekao je Vučić, komentarišući medijske napise o tome da ga je odlikovao ruski predsednik.

Vučić je naveo da je orden Aleksandra Nevskog do sada dobilo šestoro Srba, medju kojima su kralj Aleksandar Karađorđević i Nikola Pašić, te da je prošlo skoro sto godina otkako je poslednjem Srbinu dodeljeno to priznanje.

- Suviše sam mali za Karađordjevića i Pašića, onda vam je jasno koliko sam počastvovan takvom idejom - rekao je srpski predsednik.

]]>
Wed, 31 Oct 2018 13:41:55 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/414852/vucic-o-kosovu-dobio-sam-poruku-od-lavrova-daleko-smo-od-bilo-kakvog-kompromisa.html
MONSTRUOZNO Haradinajev brat javno priznao užasne zločine: Ubijao sam srpske vojnike kad god sam mogao, ŽAO MI JE ŠTO NISAM VIŠE http://www.pressonline.rs/info/politika/414851/monstruozno-haradinajev-brat-javno-priznao-uzasne-zlocine-ubijao-sam-srpske-vojnike-kad-god-sam-mogao-zao-mi-je-sto-nisam-vise.html Predstavnik veterana takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Nasim Haradinaj, rekao je da se ne plaši Specijalnog suda i da javno priznaje da je ubijao srpske vojnike. ]]> Foto:Blic

U emisiji "Frontal", Haradinaj, koji je brat od strica kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, izrazio je revolt prema formiranju Suda za zločine OVK koji, kako smatra, jednostrano tretira ratne zločine.

On je rekao da se ne plaši takve institucije koja je, prema Haradinaju, nepravedno formirana, uspostavljena da sudi Albancima, a ne Srbima, za dela izvršena tokom poslednjeg rata na Kosovu, prenosi "Kossev".

Prištinski sajt "Insajderi" objavio je u utorak da je Haradinaj izrazio bes zbog formiranja suda koji se po njegovoj tvrdnji "jednostrano bavi ratnim zločinima".

- Ubijao sam srpske vojnike kada god sam imao prilike. Kažem porodici da mi je žao što ih nisam pobio koliko sam želeo. Žao mi je što su mi prijatelji ubijeni, ali mi je drago što sam ubijao Srbe - kazao je Nasim Haradinaj.

On je, inače, potpredsednik udruženja veterana OVK, a početkom ove godine bio je među najvećim zagovornicima ukidanja Specijalnog suda za ratne zločine, koje je počinila ta paravojna formacija tokom rata na KiM devedesetih godina.

Naime, bio je jedan od inicijatora inicijative da Kosovo promeni stav o formiranju suda za OVK (ukine specijalni sud) koja na kraju, i pod pritiskom međunarodne zajednice, nije ni došla na dnevni red kosovske skupštine.

Čitava "igranka" oko ove incijative, oko koje su SAD imale veoma tvrd stav, iziritirala je Nasima Haradinaja, koji je isprovociran time za doskorašnjeg američkog ambasadora u Prištini rekao da je "pajac".

Prema njegovorm sudu, Delavi je tada prekršio diplomatski kodeks kada je "izvršio pritisak" na poslanike kosovske skupštine da ne glasaju za ukidanje Specijalnog suda.

- Greg Delavi je najgora slika SAD. Ne izvinjavam se za te izjave. Kada se on izvini za napad na parlament, ja ću se njemu izviniti. Ko je on da se ja izvinjavam? Nemam razloga da se izvinim - rekao je Haradinaj tada za "Klan Kosova".

On je potvrdio da je Dalavija nazvao "pajacem", jer on to, kako je rekao, i jeste.

- Nije u diplomatskom kodeksu biti diplomata, a ponašati se kao čoban i govoriti ljudima šta da rade - rekao je Nasim Haradinaj, uz opasku da je Delavi optužio OVK da je činila zločine.

Eksplozija u stanu

Početkom ove godine desila se još jedna situacija za koju se spekulisalo da ima veze upravo sa Haradinajevim političkim delovanjem. Naime, u švedskom gradu Helsingburgu dogodila se eksplozija u kojoj je povređena njegova ćerka Ariana Haradinaj, koja se u ovoj zemlji školuje za medicinsku sestru. Eksplozija se desila u stanu u kome ona živi a njen otac samo je tada kratko rekao da ne želi da spekulišem o motivima napada, kao i da je na švedskim vlastima je da istraže i reše slučaj.

 

Međutim, Nasim Haradinaj nije jedini brat aktuelnog kosovskog premijera, čije je delovanje sporno. Sa njim rame uz rame, možda čak i više od njega, kosovska javnost govori o drugom Haradinajevom bratu - Dautu. Upravo za njega se spekuliše da bi mogao da se nađe među prvima na nekoj od optužnica specijalnog suda za zločine OVK.

Reč je o mlađem bratu Ramuša Haradinaja, koga još nazivaju Cufi i Obogaljeni, i koji važi za najpoverljivijeg i najbližeg saradnika starijeg brata koji je, prema pisanju kosovske štampe, sada u kriminalnim poslovima, dok se ranije bavio terorizmom.

Dautua Haradinaja su i srpski, ali i međunarodni istražitelji označili kao glavnog organizatora likvidacija neprijatelja klana Haradinaj, svedoka protiv Ramuša u Hagu, političkih protivnika iz stranke Ibrahima Rugove, kao i pripadnika drugih suparničkih klanova.

Početak rada OVK na Metohiji

Pripadnici OVK na području Metohije počinju sa većim terorističkim napadima u jesen 1997, a Ramuš Haradinaj je bio jedan od njihovih predvodnika. Tako je napadnuta 26. novembra 1997. policija u selu Lauša, ali su teroristi odbijeni i jedan od njih je poginuo (Hasim Geci). Na njegovoj svečanoj sahrani, dva dana kasnije, prvi put se pojavila grupa pripadnika OVK u uniformama i oznakama, a među njima i Daut Haradinaj. On sa svojom braćom organizuje glavni štab OVK u rodnim Glođanima i biva prvi zamenik Ramuša Haradinaja.

Daut i Ramuš Haradinaj Foto: Facebook

Daut i Ramuš Haradinaj

Kasnije je imenovan za člana Glavnog štaba OVK i komandanta 131. brigade "Isuf Grvala", čiji su pripadnici počinili veliki broj zločina na području Dečana. Napadi terorista postaju intenzivniji i već do maja 1998. sela oko Peći, Đakovice, Dečana i Kline bivaju etnički očišćena, tako da više nema Srba. Od marta do septembra 1998. na području koje kontrolišu jedinice pod komandom braće Haradinaj ubijeno je 30 policajaca. Daut u sukobima biva teško ranjen i ostaje bez dela jedne ruke, pa odatle nadimak Obogaljeni.

Kod sela Junik 24. maja 1998. grupa koju je predvodio Nasim Haradinaj, Ramušev brat od strica, otela je policajce Radeta Popovića i Nikolu Jovanovića, koji su prevozili hranu. Ubio ih je Idriz Baljaj Toger, koji je bio direktno pod komandom Haradinaja.

U junu 1998. OVK se reorganizuje u vojne oblasti. U selu Jablanica 23. juna 1998. održan je sastanak svih lokalnih komandanata OVK na Metohiji i Haradinaj je imenovan za komandanta operativne zone Dukađini (Metohija). Samo dan posle imenovanja doneo je naredbu o opštoj mobilizaciji i "pripremi stanovništva, boraca i starešina za rat", a jedna od najznačajnijih ipak je ona o regrutaciji omladine starosti od 18 do 35 godina za službu u OVK.

Brigade OVK

Po naredbi Haradinaja formirane su brigade OVK. Prve tri su bile "Jusuf Grvala", "Murat Zenelji" i "Adrijan Krasnići". Finansirale su se samostalno, što je takođe organizovao Haradinaj, i delom preko glavnog štaba iz koga su mesečno dobijale između 20.000 i 30.000 maraka.

Daut i Ramuš Haradinaj sa saborcima iz OVK Foto: Facebook

Daut i Ramuš Haradinaj sa saborcima iz OVK

Otvarani su i centri za vojnu pripremu pripadnika OVK, koji su nakon toga upućivani po raznim mestima sa nealbanskim stanovništvom gde su vršilo razne zločine, napade, otmice, mučenja, ubistva...

Mediji su pisali i da se sumnja da je Daut Haradinaj bio zadužen za pojedine likvidacije dok je njegov brat Ramuš bio pod optužbama u Haškom tribunalu. Haradinaja mlađeg inače je uhapsio i KFOR 2002. zbog sumnje da je umešan u kriminalne aktivnosti.

Suština je da se skoro čitava porodica Haradinaj, na čelu sa Ramušem, povezuje godinama unazad sa terorističkom oVK, njihovim delovanjem, kriminalom, ilegalnom trgovinom oružjem, drogom, akciznom robom, kradenim vozilima, kao i reketiranjem albanskog stanovništva.

]]>
Wed, 31 Oct 2018 13:38:34 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/414851/monstruozno-haradinajev-brat-javno-priznao-uzasne-zlocine-ubijao-sam-srpske-vojnike-kad-god-sam-mogao-zao-mi-je-sto-nisam-vise.html
Kukan: Stav da Srbije ne može u EU dok ne prizna Kosovo je SAMO NEMAČKI http://www.pressonline.rs/info/politika/414812/kukan-stav-da-srbije-ne-moze-u-eu-dok-ne-prizna-kosovo-je-samo-nemacki.html Stav Nemačke da Srbija ne može u EU dok ne prizna nezavisnost Kosova, koji je izneo poslanik CDU kancelarke Angele Merkel, Peter Bajer, samo je nemački stav, izjavio je poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan. ]]> Foto:Blic

"Evropska unija za sada nema zajednički stav po pitanju konačnog rešenja kosovskog pitanja", precizira Kukan u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug i dodaje da se još radi na usklađivanju i definisanju zajedničkog stava Unije po tom pitanju.

On napominje da će Merkel ostati na poziciji kancelarke još godinu dana ili nešto više, ali da je na Evropskoj uniji da "precizira kako će taj stav izgledati"“.

Na pitanje da li je u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim je razgovarao u ponedeljak u Beogradu, izneo neke sugestije u kom pravcu bi trebalo tražiti rešenje, Kukan kaže da je u tom susretu bilo reči o svim problemima, ne samo o dijalogu sa Prištinom, koji, inače, smatra veoma važnim.

„Predstavljajući stavove Evropskog parlamenta, ja sam mu preneo da očekujemo rešenje koje će proizaći iz dijaloga i samo kroz dijalog, ali koje će biti pre svega dugoročno“, ističe Kukan.

Vučiću je, kaže, potvrdio i da je pravnoobavezujući sporazum preduslov za dalji put Srbije ka Evropskoj uniji.

„Koliko god da je dijalog težak, koliko god da za to treba vremena, u svakom slučaju, Srbija, da bi postala članica Evropske unije, mora da ispuni taj zadatak“, ukazuje evropski poslanik.

Na pitanje da li je ideja razgraničenja zapravo još živa, Kukan navodi da Brisel veoma pomno prati tok dijaloga, ali da im i dalje nisu jasne određene pojedinosti o mogućem sporazumu, koji bi podrazumevao razgraničenje ili korekciju granice.

Da li Beograd i Priština mogu sami da dođu do rešenja? Na to Kukan odgovara:

„Mi ćemo biti ponosni ako oba partnera pronađu rešenje odnosno sporazum, ali neće biti postignut nikakav sporazum ako taj sporazum ne bude usklađen sa međunarodnim pravom“, smatra Kukan.

Ističe i da to mora biti sporazum koji neće destabilizovati situaciju u celom regionu Zapadnog Balkana, te da to podrazumeva nekoliko uslova koje potencijalni sporazum mora da ispuni.

Povodom medijskih špekulacija da bi susret lidera SAD, Rusije, Francuske i Nemačke u Parizu, tokom proslave 100 godina od kraja Prvog svetskog rata, mogao da donese preokret i napredak u traženju konačnog rešenja za Kosovo, Kukan smatra da ne treba gajiti prevelike nade.

„Bio bih veoma srečan ako bi se to dogodilo, ali smatram da je to previše dobro, da bi bilo istinito. Hajde da sačekamo, mada sam ja malo skeptičan po tom pitanju“, ističe Eduard Kukan.

On napominje da će Brisel nastaviti da vodi pregovore, ali skreće paznju na tajming i okolnosti u kojima će se dalje rešavati to pitanje:

„U maju imamo evropske izbore, imaćemo novi sastav parlamenta nakon sledećeg leta, i niko ne zna ko će biti u parlamentu. Zato smatram da ovo vreme što nam je preostalo sa Mogerinijevom moramo iskoristiti veoma efektivno. Treba da budemo svesni vremena koje imamo u svim ovim okolnostima. Znam da je situacija teška, postoje teška pitanja koja treba da se razreše, ali mi moramo dati sve od sebe“, kaže Kukan.

Za njega 2025. je veoma važan datum koji je bio postavljen od strane predsednika Evropske komisije.

„Ja smatram da je to orijentacioni datum i ja sam rekao juče tokom sastanaka u Beogradu da se u ovoj fazi Srbija veoma sporo kreće ka EU da bi uspela da se pridruži u 2025.“, ističe Kukan i sugeriše da se pregovori o poglavljima znatno ubrzaju.

„Smatram da je to dostižan datum, ali takođe da je potrebno mnogo uraditi, a to zahteva svu energiju u aktivnostima sa obe strane“, naglašava evropski poslanik.

Kada je reč o sledećem samitu Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana, smatra da je najavljivani datum samita u Zagrebu, 2020. godina, preambiciozan.

„Mi smo prethodno imali samit u 2003. A sledeći u Sofiji je bio održan nakon 15 godina. Ako pričamo o 2020. što je samo nakon dve godine, ja se bojim da će biti inflacija samita“, dodaje Kukan.

Kukan smatra da samit treba dobro pripremiti da bi doneo neke rezultate.

]]>
Tue, 30 Oct 2018 14:20:37 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/414812/kukan-stav-da-srbije-ne-moze-u-eu-dok-ne-prizna-kosovo-je-samo-nemacki.html
"TEŽAK MESEC ZA KOSOVO" Vučić: Priština planira formiranje vojske 28. novembra i OTIMANJE ELEKTRO-MREŽE http://www.pressonline.rs/info/politika/414811/tezak-mesec-za-kosovo-vucic-pristina-planira-formiranje-vojske-28-novembra-i-otimanje-elektro-mreze.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ima saznanja kada će se formirati kosovska vojska, odnosno da će to biti učinjeno 28. novembra, kada se obeležava Dan albanske zastave. ]]> Foto:Blic

Vučić je to rekao na sednici Vlade Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije koja je počela danas, oko 12 časova, u Palati Srbija u Beogradu.

- Imam saznanja da će 28. novembra biti formirana vojska Kosova - rekao je Vučić, i izrazio zabrinutost jer će to, kako je rekao, dovesti do destabilizacije regiona.

Kako je kazao, "Albanci na KiM imaju nameru da Dan zastave Albanaca, a imaju svi jednu zastavu, proslave i obeleže stvaranjem Vojske Kosova suprotno i njihovom Ustavu i svim međunarodnim sporazumima, i Rezolucije 1244, i kumanovskog sporazuma, i Brisleskog sporazuma i dogovora briselskog koji imamo sa NATO".

Predsednik je rekao i da Albanci u Prištini hoće i da ograniče delokrug rada svoje delegacije za dijalog u Briselu pa se, ocenio je, postavlja pitanje koji je smisao dijaloga.

- Albanci su potpuno ujedinjeni, parije im se ujedinjuju - rekao je srpski predsednik, i apelovao na jedinstvo naroda kod nas.

Naglasio je da ne traži da se kod nas političke partije ujedinjuju, niti je to potrebno, niti želi da se "oni koji su najgori" u ovoj zemlji ujedinjuju sa SNS, ali da je potrebno jedinstvo naroda.

Srpski predsednik je rekao da je "pred nama težak mesec kad je reč o Kosovu i Metohiji", objasnivši da Priština namerava 28. novembra da formira Vojsku Kosova, a istovremeno pokušava da preuze nadležnosti srpske "Elektromreže".

Foto: Rade Prelić / Tanjug

Srpski predsednik je najavio da će povodom ugrožavanja rada "Elektromreže Srbije" i pokušaja da preuzmu njene nadležnosti pisati Nemcima i Englezima, a ocenjuje da bi eventualna odluka EnC (Energy Community Secretariat), 9. novembra, na našu štetu bila apsolutni skandal.

- Kad smo pregovarali, bilo je reči o dva preduzeća za prenos energije, a jednu bi formirala Zajednica srpskih opština, a sada hoće da nam i to otmu i da kažu da to pripada Kosovu - rekao je on.

Kazao je i da će u narednih osamnaest meseci biti uloženo dodatnih 50 miliona evra više za investicije i ulaganje na Kosovu i Metohiji.

- U narednih 18 meseci biće uloženo više od šest milijardi dinara više nego što smo do sada ulagali, to je 50 miliona evra dodatnih investicija za naše ljude - rekao je Vučić.

Foto: Rade Prelić / Tanjug

On je naveo da će ta sredstva biti iskorišćena za podsticanje početka rada fabričkih postrojenja na severu KiM i izgradnju kliničkog centra u Kosovskoj Mitrovici i bolnice u Gračanici. Sredstva će ići i za pomoć poljoprivrednicima i južno i severno od Ibra, kao i za pravljenje turističkih centara poput Banjske, kao i dodatna ulaganja u infrastrukturu, puteve, vodovod i Univerzitet na KiM.

Kako je najavljeno, na današnjoj sednci vlade Srbije i predstavnika Srba sa KiM razgovaralo se o projektima koji su dogovarani prilikom poslednje posete srpskih zvaničnika Kosovu i Metohiji.

Vučić je ranije rekao da će se sa Srbima sa KiM dogovarati o tome kako im pomoći u svim sferama društvenog života. Takođe, najavio je da će se kratko obratiti i zamoliti ministre u Vladi Srbije da, u skladu, sa onim što je obećano srpskom narodu na Kosovu pomognu u svim oblastima od infrastrukturnih radova do podrške i pomoći u zdravstvu, obrazovnom sistemu i investicijama.

Foto: Rade Prelić / Tanjug

Direktor Kancelarije za KIM Marko Đurić, kako je ranije rekao, očekuje da će na sednici biti odobren najsveobuhvatniji paket pomoći i podrške srpskom narodu na KiM u poslednjoj deceniji.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić naveo je juče da sednica predstavlja finalizaciju svega što je dogovoreno na sastanku predsednika Vučića sa predstavicima Srba sa KiM tokom njegove posete južnoj pokrajini početkom septembra.

Mediji prenose da se radi o investicijama većim od 70 miliona evra koji će biti utrošeni na obnovu Kliničkog centra, puteva, bolnica, škola i drugih ustanova na KiM.

]]>
Tue, 30 Oct 2018 14:02:20 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/414811/tezak-mesec-za-kosovo-vucic-pristina-planira-formiranje-vojske-28-novembra-i-otimanje-elektro-mreze.html
VANREDNI IZBORI PONOVO NA DNEVNOM REDU Izborna "rukavica" je bačena, a samo jednoj stranci odgovara da je uhvati PRE 2020. GODINE http://www.pressonline.rs/info/politika/414777/vanredni-izbori-ponovo-na-dnevnom-redu-izborna-rukavica-je-bacena-a-samo-jednoj-stranci-odgovara-da-je-uhvati-pre-2020-godine.html “Redovni izbori su 2020. godine, ali...”, “Ima razloga za vanredne parlamentarne izbore”, “Vanredni izbori bi bili prilika da se građani izjasne...”, “Opozicija ih traži...” ]]> Foto:Blic

Ako je suditi po ovim izjavama koje su se čule u prethodnih nekoliko dana, vanredni parlamentarni izbori ponovo su tema. Pominjalo se i to da naredne godine Srbija praktično ulazi u predizbornu godinu, pa je svejedno da li će biti održani početkom 2020. ili tokom 2019. godine. Da li će ih zaista i biti, i kada, nepoznanica je jer, pita se najjača stranka na političkoj sceni - SNS.

Kako sada stvari stoje, izgleda neki od njenih najviših funkcionera žele da se to desi. I sam lider SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić ostavlja prostor da do njih ipak dođe.

- Redovni izbori su 2020. godine, ali ako pritisak bude veliki i ako ljudi budu želeli izbore, pošto ih narod mnogo voli, a pitanje legitimiteta je ključno - rekao je Vučić, i kazao da ne može sasvim da isključi mogućnost vanrednih izbora, ali da ne kaže ni da će ih biti.

Ukratko - može biti, ne mora da znači.

Vučićevi saradnici za vanredne izbore Foto: S.Radovanović / Tanjug

Vučićevi saradnici za vanredne izbore

Međutim, eksplicitniji je bio potpredsednik SNS Miloš Vučević, koji je kazao da bi vanredni parlamentarni izbori bili prilika da se građani izjasne “da li su za politiku mržnje i osporavanja očiglednih rezultata ili su za borbu za bolju Srbiju”.

Slično razmišljaju i koalicioni partneri naprednjaka SPS, ako je suditi po izjavi lidera socijalista Ivice Dačića. Za njega je opozicija razlog za održavanje vanrednih izbora.

- Ima razloga za vanredne parlamentarne izbore jer ako neko stalno nešto traži, onda mu dajte to. Niko nije glup da ne zna kome najviše odgovaraju izbori u ovom trenutku - Vučiću. A što onda traže izbore? Zato što očekuju da im Vučić kaže: Neću da vam dam vanredne izbore. A on će da im da izbore i pobediće ih opet - kazao je Dačić.

Opozicija pak, kaže da vladajućim strankama ne veruje, ali se za izbore ipak sprema.

Kako za “Blic” objašnjava programski direktor Cesida Bojan Klačar, činjenica jeste da Srbija ulazi u takozvanu predizbornu godinu ali, kako kaže, “to nije opredeljujući faktor za vladajuću većinu da li će ih biti ili neće”. Međutim, po njemu, važne su druge dve stvari.

Opozicija ne veruje, ali se sprema Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Opozicija ne veruje, ali se sprema

- Prvo, to je procena SNS da li je za njih bolje da se održe pre, ili u redovnom roku 2020. godine. Drugo, reč je o situaciji sa Kosovom i pregovorima Beograda i Prištine. Ako se bude išlo na rešavanje tog pitanja i pravno obavezujući sporazum, rastu šanse za to da se izbori održe pre svega toga, i pre eventualnog referenduma o budućem statusu Kosova. To je, čini mi se, za njih važnije nego da li je reč o predizbornoj godini - priča on.

Takođe, kaže, 2020. godina je ona u kojoj se održavaju i lokalni izbori, “ali ne bi bilo iznenađenje da ih imamo i sledeće godine”.

- Da je odluka doneta, verujem da nije, a da li se o varnrednim izborima razmišlja, itekako da - ističe Klačar.

Sa stanovišta vladajuće većine i najveće stranke - SNS - njena popularnost je, kaže, stabilna. Ipak, kada je turbulentan period, pokazalo se u istraživanjima da njen rejting može malo i da padne, i da SNS ne uspeva da kontroliše baš sve što se dešava.

- Zbog toga naprednjacima vanredni izbori idu na ruku - priča Klačar.

Bojan Klačar Foto: Medija centar Beograd / Promo

Bojan Klačar

Sa druge strane, za opoziciju je po njegovom sudu verovatno bolja varijanta da se izbori održe u redovnom roku. Na taj način, ona bi imala praktično još godinu i po dana za razne aktivnosti na terenu, pre svega Savez za Srbiju, koji je skoro osnovan, i kome treba neko vreme da se učvsti na političkoj sceni.

- Kada je reč o biračima, najbolje bi bilo da imaju izbore u redovnom roku i razdvojene, lokalne i parlamentarne, kako bi se ne bi za sve nivoe vlasti glasalo po inerciji. Na ovaj način bi se stranke i pojedinci na lokalu ozbiljnije pozabavile svojim poslom, liderima, i programima, što bi građani na kraju ocenjivali - zaključuje on.

Poslednji parlamentarni izbori u Srbiji održani su 24. aprila 2016. godine, pre toga 16. marta 2014. godine, kao i 6. maja 2012. godine.

]]>
Mon, 29 Oct 2018 14:09:13 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/414777/vanredni-izbori-ponovo-na-dnevnom-redu-izborna-rukavica-je-bacena-a-samo-jednoj-stranci-odgovara-da-je-uhvati-pre-2020-godine.html
Vučić s Kukanom: Vojska Kosova destabilizuje region http://www.pressonline.rs/info/politika/414775/vucic-s-kukanom-vojska-kosova-destabilizuje-region.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas u razgovoru sa predsedavajućim Delegaciji Evropskog parlamenta pri Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija Eduardom Kukanom da punopravno članstvo u EU predstavlja spoljnopolitički prioritet Srbije i naglasio da je celom regionu mesto u Evropskoj uniji, što bi doprinelo bržem ekonomskom razvoju zemalja Zapadnog Balkana. ]]> Foto:blic

Srpski predsednik je obavestio predsedavajućeg Delegaciji Eduarda Kukana o razlozima za prekid dijaloga sa Prištinom, naglasivši da nije ispunjena obaveza iz Briselskog sporazuma, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština.

On je izrazio zabrinutost namerama Prištine da formiraju tzv. vojsku Kosova i naglasio da će to dovesti do destabilizacije situacije u regionu.

Foto: EU parlament / Promo

“Srbija je spremna za nastavak dijaloga, čak i u situaciji pojačanih političkih i bezbednosnih tenzija nepovoljnih, pre svega, za Srbe na Kosovu i Metohiji”, istakao je predsednik Vučić, saopšteno je.

Predsednik Vučić je naglasio da je, u skladu sa novim preporukama Venecijanske komisije, u septembru ove godine predstavljen revidirani Nacrt ustavnih amandmana u oblasti pravosudja.

Predsedavajući Delegaciji Eduard Kukan je pozitivno ocenio ekonomski napredak Srbije, istakavši da su strani investitori zadovoljni poslovnom klimom u Srbiji, što Evropska unija pozdravlja.

On je naglasio da mu je drago što je Srbija stub stabilnosti u regionu i dodao da je neophodno raditi na poboljšanju situacije u oblasti vladavine prava i slobode medija.

]]>
Mon, 29 Oct 2018 13:59:23 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/414775/vucic-s-kukanom-vojska-kosova-destabilizuje-region.html
"NAJN" RAZGRANIČENJU Poslanik Bundestaga u Beograd nije doneo samo hladan tuš, već i NEMAČKI PREDLOG REŠENJA ZA KOSOVO http://www.pressonline.rs/info/politika/414750/najn-razgranicenju-poslanik-bundestaga-u-beograd-nije-doneo-samo-hladan-tus-vec-i-nemacki-predlog-resenja-za-kosovo.html Priča o razgraničenju između Srbija i Albanaca, bar što se tiče najmoćnije članice EU, nema mnogo izgleda. Iako negativan stav Berlina po ovom pitanju i nije nešto novo, jučerašnja izjava poslanika vladajuće CDU, partije kancelarke Angele Merkel došla je kao hladan tuš. ]]> Foto:blic

Poslanik nemačkog Bundestaga Peter Bajer, ovih dana je boravio u Prištini i Beogradu, naime, smatra da je Kosovo faktički teritorijalno nezavisno i da Srbija treba da prizna "de jure" "suverenu državu Republiku Kosovo", jer u suprotnom neće ući u Evropsku uniju. Istovremeno, on navodi da se "uopšte ne razmišlja o pružanju podrške razgraničenju i da se ta pozicija nemačke kancelarke Angele Merkel neće promeniti".

- Merkel je bila jedini šef države u EU koja je jasno rekla da ovo nije dobra ideja, da je opasna, ne samo po stabilnost Srbije i Kosova, već i opasna za Republiku Srpsku ili Ukrajinu i slučaj Krim, ili druge delove istočne Evrope, i da upravo zbog toga svi moraju da odustanu od takve ideje odmah - istakao je on.

Na ovu izjavu reagovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić koja je navela da je reč o izjavi jednog poslanika, i da kao takav on ne predstavlja zvaničnu politiku Nemačke: Ima svoje mišljenje, može da ga kaže, mi se sa tim mišljenjem ne slažemo. Njemu sam juče predstavila stav vlade Srbije da kada se pregovara o kompromisu nije dobro imati "crvene linije". Njegov stav ne vredi ništa više od stava nekog drugog poslanika. Stav Nemačke nije novost, naše je da sa njima razgovaramo, i taj njihov stav promenimo - rekla je predsednica Vlade Srbije.

Model Dve Nemačke

Ipak, nemački poslanik je osim ovakvog stava u Beogradu po prvi put jasno verbalizovao i konkretan nemački predlog za rešenje kosovskog pitanja - model Dve Nemačke.

Tako je, praktično, ovo "najn" iz Berlina vratilo priču o rešenju kosovskog pitanja na svoj početak i dobro poznati i često pominjani model.

Foto: Pres služba predsednika Srbije / Promo

A kakav je to model? U praksi, prema svim dosadašnjim tumačenjima, on bi omogućio da Kosovo dobije stolicu u UN, ali da istovremeno ne dođe do formalnog priznanja Kosova od strane Srbije.

Stari-novi predlog

Model dve Nemačke je zapravo prvi zvanični predlog za rešenje kosovskog pitanja, a izneo ga je 2007. godine nemački političar Volfgang Išinger, tadašnji predstavnik EU u pregovorima o Kosovu, po ugledu na način na koji su 1972. normalizovani odnosi tadašnje prozapadne Savezne Republike Nemačke i Demokratske Republike Nemačke.

Foto: Klix.ba / Promo

Dve strane su tada potpisale ugovor kojim su se obavezale da će razvijati dobrosusedske odnose i nepovredivost međusobnih granica. Takođe, dogovorile su se da će poštovati nezavisnost i samostalnost svake od dveju država, kao i da će sklopiti niz sporazuma radi unapređenja odnosa u oblastima privrede, kulture, zdravstva, telekomunikacija, sporta...

Mada se u tom sporazumu nigde izričito nije govorilo o međusobnom priznavanju dve države, pominje se "nepovredivost granica", "dobrosusedski odnosi" i "poštovanje nezavisnosti država".

Šta to znači u slučaju Srbije i Kosova?

U slučaju da Beograd i Priština prihvate da po ovom modelu normalizuju međusobne odnose, to bi praktično značilo da Kosovo dobija stolicu u Ujedinjenim nacijama. Mada SR Nemačka i DR Nemačka nikada nisu jedna drugu priznale, obe su postale članice UN-a.

Generalna skupština UN Foto: AP photo / RAS Srbija

Generalna skupština UN

U ovom slučaju ne bi moralo da dođe do formalnog priznaja nezavisnost Kosova, ali, prema tumačenjima, Srbija bi trebalo da menja Ustav, odnosno da izbriše preambulu o KiM, o čemu bi građani morali da se izjašnjavaju na referendumu. Upravo to predviđa najviši pravni akt, u kome stoji da se o "svakoj promeni koja se odnosi na preambulu moraju izjasniti građani".

Neki domaći pravnici predložili su da se preambula ne briše, već da se samo promeni i da u njoj piše da je "Kosovo sastavni deo Srbije, nad kojima ona nema suverenitet".

Šta bi Srbija dobila?

Brže članstvo u Evropskoj uniji bilo bi ono što bi Srbija očekivala, što uostalom u poslednje vreme vrlo eksplicitno naglašavaju i evropski zvaničnici, uslovljavajući taj put rešenjem "kosovskog čvora".

Pominjalo se i da bi Srbi mogli da zatraže veća ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština, nego što je to definisano Briselskim sporazumom. Ipak, ZSO do danas nije formirana, iako je od potpisivanja Sporazuma prošlo pet godina.

Konačan razlaz

Međutim, treba imati u vidu da ovaj model ne može imati isti efekat kao što je bilo u slučaju dve Nemačke, jer je u te dve države, koje su se kasnije ujedinile, živeo isti narod. U slučaju Kosova i Srbije, ti bi praktično značilo konačan razlaz.

Prednost ovom modelu brojni političari i analitičari, na čelu sa Merkelovom, daju i zbog toga što bi svaki drugi, u prvom redu korekcija granica, mogla da dovede do novog menjanja granica na Balkanu i secesije, a time i do novih sukoba (BiH, Republika Srpska, Makedonija...).

]]>
Fri, 26 Oct 2018 14:17:23 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/414750/najn-razgranicenju-poslanik-bundestaga-u-beograd-nije-doneo-samo-hladan-tus-vec-i-nemacki-predlog-resenja-za-kosovo.html
Amerika i Priština su u jednom danu povukle dva poteza sa ISTIM CILJEM, ali mogu li da ZAOBIĐU RUSIJU http://www.pressonline.rs/info/politika/414749/amerika-i-pristina-su-u-jednom-danu-povukle-dva-poteza-sa-istim-ciljem-ali-mogu-li-da-zaobidju-rusiju.html Slučajno ili namerno, desilo se da se pismo sada već bivše ambasadorke SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli o povlačenju misije UNMIK-a sa Kosova poklopilo sa usvajanjem zakona u kosovskoj skupštini, koje će omogućiti Prištini da formira svoju vojsku. ]]> Foto:Blic

Tako su, čini se, prištinske vlasti došle korak bliže cilju da dobiju svoje oružane sile, a time, kako se nadaju, još jedan simbol svog suvereniteta. Ako se tome doda i stav SAD, koji je srpskoj javnosti preneo zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer da Amerika podržava tranziciju Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) u vojsku, čini se da se stvari, iz ugla Prištine, kreću u željenom smeru.

Upravo zbog svega ovoga, nametnulo se pitanje da li Amerikanci mogu da “izguraju” UNMIK sa Kosova i da li je pismo Hejlijeve bio samo jedan korak ka “čišćenju prostora” za kosovsku vojsku. Kako za sada stvari stoje, odgovor je negativan, a razlog tome je pre svega što proces uklanjanja UNMIK-a sa Kosova ne može da zaobiđe SB UN, pa samim tim ni potencijalni ruski veto. Naime, misija UNMIK-a na Kosovu prisutna upravo zahvaljujući Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija i za njeno uklanjanje bilo bi potrebno donošenje nove rezolucije.

Sagovornici “Blica” saglasni su da potezi koje su SAD povukle u poslednjih nekoliko dana nisu novost, ali navode i da Amerikanci u isto vreme pokušavaju da jednim udarcem “ubiju nekoliko muva” - da smanje troškove i prisustvo svojih ljudi na Kosovu, ubrzaju pregovore između Beograda i Prištine, a uz to dovedu i do formiranja kosovske vojske, jer bi upravo ona bila još jedan od simbola kosovske nezavisnosti, čiji je sponzor upravo Amerika.

- Ne može se jasno tvrditi da pismo Niki Hejli predstavlja novi politički stav SAD-a. U širem smislu se sve više čini da SAD nema spoljnu politiku, odnosno da je Stejt Department već dve godine u rukama neiskusnih i nesposobnih sekretara dok profesionalci odlaze, a u isto vreme jedna mala grupa avanturista u Beloj kući improvizuje političke poteze bez jasnog plana. Zbog toga je teško predvideti koja će izjava odjeknuti na planu konkretne politike, kao i koliko će trajati bilo kakva politika koja je najavljena - kaže za “Blic” Erik Gordi, profesor političke i kulturne sociologije na londonskom UCL-u.

Ujedinjene nacije Foto: Promo

Ujedinjene nacije

Prema njegovom sudu, jedino UN mogu da proglase mandat UNMIK-a nevažećim i, mada je verovatnoća da će to raditi nešto veća ako to predlažu SAD, takav predlog teško može da prođe bez valjanog razloga, kao na primer da opasnost po sigurnosti građana više ne postoji.

Erik Gordi

Erik Gordi

- Pošto to nije slučaj, i pošto je Srbija već izrazila svoje protivljenje tom potezu, najverovatnije taj predlog neće ni doći na glasanje. Čitav slučaj ukazuje na zavisnost Srba i Albanaca na Kosovu od međunarodne podrške, kao i na opasnost od ishitrenih poteza od strane uticajnih država, pa samim tim ukazuje na potrebu za saradnju između Srbije i Kosova - rekao je Gordi.

Tu smo dok hoće Rusi i Kinezi

Ukoliko UN eventualno budu donele novu rezoluciju kojom je predviđeno ukidanje UNMIK, ova misija će prestati da postoji na Kosovu. Iako je reč o misiji čija su ovlašćenja i ljudstvo tokom godina svedeni na minimum, ona će nastaviti da egzistira dok je na snazi Rezolucija 1244, smatra doktorand na Fakultetu političkih nauka (FPN) Stefan Surlić.

Stefan Surlić Foto: Privatna arhiva

Stefan Surlić

- Prestala je da u svom prvobitnom kapacitetu postoji i misija EULEX, koja je ranije od UNMIK preuzela značajan broj nadležnosti, tako da se ova misija UN od većine zapadnih zemalja smatra reliktom prošlosti. Kako je jednom prilikom rekao predstavnik UNMIK-a: “Mi smo formalno tu dok to Rusi i Kinezi budu želeli” - priča Surlić za “Blic”.

Kaže i da ovaj postez SAD ne bi dovodio u direktnu vezu sa formiranjem vojske Kosova, već smatra da je na delu “želja SAD da svoje snage na Kosovu svede na minimum, a lokalnim snagama pokloni veću odgovornost a, takođe, i da pred finalni sporazum sa Beogradom pokaže kako je Kosovo zaokružilo svoju nezavisnost”.

Međutim, sve ovo što se dešava ne bi trebalo da bude preveliko iznenađenje, smatra Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, jer se godinama unazad vodi rasprava o tome da li je UNMIK na Kosovu uopšte potreban. Kaže i da od 2015. godine Priština radi na tome da menja i prilagođava zakone i sve što je neophodno kako bi došla do vojske. Kako bi prekinule celu priču i “višegodišnju agoniju”, priča on, SAD su se odlučile da UNMIK izvuku iz te priče, jer je reč o skupoj i ne naročito efikasnij misiji, koju između ostalog plaćaju i SAD.

KFOR Foto: Facebook

KFOR

- Što se nas tiče, UNMIK je simbolički dokaz da je Rezolucija 1244 u životu, iako je ona u “debelom ledu” - priča Janjć.

Da je tako, kaže on, svedoči i to što Kosovske snage bezbednosti ne mogu da se aktiviraju bez odobrenja KFOR-a, koji je zapravo deo NATO. To znači da, objašnjava, “u praksi tamo nema UNMIK-a, već je NATO glavni”.

Dušan Janjić Foto: Medija centar / Promo

Dušan Janjić

- Raščišćavaju se i pojednostavljuju stvari da se dođe do vojske i u slučaju sukoba i terorističkih akata, kako bi se smanjio pritisak i na NATO vojnike. Poruka je: ako ste mislili da se igrate i pretite, zaboravite na nas, i snosite svu odgovornost, i Beograd i Priština - objašnjava Janjić, i navodi da su efekti ovakve odluke višestruki: smanjenje troškova, ubrzanje pregovora u Briselu, a praktični cilj je da se dođe do vojske.

Ako bude sporazuma, rezolucije su nebitne

On navodi i da Rezolucija 1244 ne mora da se menja ukoliko se desi da Beograd i Priština postignu pravno-obavezujući sporazum. Onda će, kaže, Generalna skupština UN samo da konstatuje da je taj posao obavljen, tako da rezolucije ne znači ništa.

- Savet bezbednosti UN uopšte nije neophodan za ovu priču - ističe on.

Sličnog stava je i Danijel Server, profesor vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins i ekspert za Balkan, koji u potezu SAD pre svega vidi “deo opšte strategije SAD da umanje angažovanje mirovnih misija Ujedinjenih nacija”. Međutim, objašnjava i da povlačenje UNMIK-a sa Kosova bez dogovora o konačnom statusu bi verovatno zahtevalo novu rezoluciju Saveta Bezbednosti UN, i da bi njeno donošenje bi zavisilo od Rusije.

- Da li je moguće da se UNMIK povuče sa Kosova bez dogovora o konačnom statusu, pretpostavljam da jeste, ali bi to verovatno zahtevalo novu rezoluciju Saveta Bezbednosti UN, a naravno, Rusija bi kontrolisala da li bi ona prošla ili ne. Mislim da će Amerikanci najverovatnije pokušati da umanje broj osoblja i budžet UN - rekao je Server za RSE.

Foto: M.Mitrović / RAS Srbija

Da bi Rusija mogla da umeša prste u celu priču smatra i bivši ambasador pri UN Pavle Jevremović.

- Misija UNMIK-a uspostavljena je na osnovu odluke Saveta bezbednosti UN i odgovarajuće rezolucije i za njeno gašenje bila bi potrebna saglasnost većine u tom telu UN, gde bi izvesno naišla na veto Rusije i moguće protivljenje Kine - rekao je on.

Ipak, i on ima ogradu kada je reč o ovom američkom potezu, jer navodi da je teško zaključiti da li to znači promenu američkog stava i da li predstavlja neki oblik pritiska na UNMIK, uz opasku “da je očigledno da postoji neka vrsta zasićenosti misijom UN, jer je status kvo na Kosovu, što se tiče tretmana u SB, već dugo godina nepromenjen”.

Zašto je UNMIK važan za Srbiju?

Prisustvo UNMIK-a, odnosno Ujedninjenih nacija na Kosovu, kaže Server, za Srbiju je dokaz njenog suvereniteta na Kosovu. Ona je u ranijim vremenima imala veoma veliki autoritet. UNMIK je simbol Rezolucije 1244.

UNMIK Foto: Wikipedia

UNMIK

Sa druge strane, Jevremović navodi da je UN značajan element stabilnosti i kanal uticaja međunarodnih faktora na lokalnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

Mandat Misije privremene uprave UN na Kosovu i Metohiji definisan je kao pomoć u uspostavljanju uslova za miran i normalan život svih građana Kosova i stabilnost regiona Zapadnog Balkana. UNMIK je statusno neutralna, civilna misija. Nekada je brojala 15.000, a danas ima oko 380 pripadnika.

]]>
Fri, 26 Oct 2018 14:10:46 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/414749/amerika-i-pristina-su-u-jednom-danu-povukle-dva-poteza-sa-istim-ciljem-ali-mogu-li-da-zaobidju-rusiju.html
HLADAN TUŠ BERLINA Bajer: Bez priznanja Kosova Srbija NEĆE UĆI U EU http://www.pressonline.rs/info/politika/414688/hladan-tus-berlina-bajer-bez-priznanja-kosova-srbija-nece-uci-u-eu.html Poslanik nemačkog Bundestaga Peter Bajer smatra da je Kosovo faktički teritorijalno nezavisno i da Srbija treba da prizna "de jure" "suverenu državu Republiku Kosovo", jer u suprotnom neće ući u Evropsku uniju, te da je to, između ostalog poruka, sa kojom je došao u Beograd. ]]> Foto:Blic

"Važno je da svako razume da je od samog početka procesa dijaloga bilo jasno da neće doći do normalizaciju odnosa, ili dijaloga uopšte, bez de fakto priznanja teritorijalnog integritetu Republike Kosova. To treba da bude jasno", izričit je Bajer u tumačenju nemačkog stava oko konačnog rešenja za kosovski problem.

Bajer, koji je inače čan Hrišćanske-demokratske unije (CDU) Angele Merkel i koordinator transatlantske saradnje u nemačkom Bundestagu, u razgovoru za Tanjug objašnjava da je njegova izjava da će novembar biti „mesec donoššenja odluka“ za dijalog Kosova i Srbije pod posredstvom EU, ustvari nije njegova ocena, već "predviđanje kosovskog predsednika Tačija".

On ponavlja da je Nemačka protiv razmene teritorija ili korekcije granice.

Bajer navodi da je cij njegove posete Beogradu, osim upoznavanja sa napretkom Srbije u procesu evropskih integracija, da prenese stav Nemačke da su ideje o razmeni teritorija, loše i opasne.

"Uopšte ne razmišljamo o pružanju podrške takvim idejama i ta pozicija nemačke kancelarke Angele Merkel se neće promeniti i to je ono ključno što želim da prenesem kao poruku Berlina", izričit je Bajer.

On podseća da je Merkel bila je jedini šef države u EU koja je jasno rekla da ovo nije dobra ideja, da je opasna, ne samo po stabilnost Srbije i Kosova, već i opasna za Republiku Srpsku ili Ukrajinu i slučaj Krim, ili druge delove istočne Evrope, i da upravo zbog toga"svi moraju da odustanu od takve ideje odmah".

Šta je rešenje?

Na pitanje šta onda Nemačka vidi kao moguće rešenje Bajer savetuje:

"Koncentrišete se na Briselski sporazum i njegovu implementaciju. Nema novih uslova, niti crvene linije koje postavljamo. Smatram da obe strane, Srbi i Kosovari, kao i Komisija EUe i visoke predstavnice EU, treba da se vrate korak nazad i pročitaju šta je bilo dogovoreno u Briselskom sporazumu i šta je postignuto do sada", poručuje on.

A kao jedno od prihvatljivih opcija za rešenje Bajer navodi takozvani model "Dve Nemačke".

"Sada je vreme da se analizira ovaj model i druge opcije, ali niko ne sme da živi u iluziji da će postići mirno rešenje crtajući nove granice zasnovane na etničkom principu", izričit je Bajer.

On istovremeno ističe da proces dijaloga Beograda i Prištine nije mrtav, niti veruje u opciju zamrznutog konflikta.

"Znamo da se nastavlja dijalog na tehničkom nivou, i to jeste napredak koji jasno pokazuje da proces nije mrtav. Ovo nije zamrznuti konflikt, niti će biti. Srbija i Kosovo, kao i EU, treba da budu aktivne i niko ne treba da se zaleće ka lakim rešenjima ili rešenjima koje na prvu loptu izgledaju lake, zaključuje Bajer.

On objašnjava da je u procesu stabilizacije i integracije u EU sada odlučujuća svaka nedelja i da je zbog toga smatrao da je vreme da dođe u Beograd i razgovara o predlogu o razmeni teritorija, odnosno da je želeo da se lično uveri kakav napredak je postigla Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

"To je najvažnije. Koliko ste suštinski napredovali u pravnim reformama, u vladavini prava, borbi protiv korupcije".

Na pitanje kakav je stav Nemačke o procesu formiranja kosovskih oružanih snaga Bajer kaže da je nemacka vojska večh 20 godina na Kosovu u okviru KFOR i da je to najduži staž koji je imala do sada u stranim misijama, ali da je njihova brojnost tokom godina smanjena, a aktivnosti sada usmerene "na trening i konsultacije".

" Srbija ne treba da bude uplašena zbog procesa transformacije kosovske bezbednosnih snaga u kovosku vojsku", smatra Bajer

Stav Nemačke je, kaže, da tranzicija treba da bude urađena glatko, ne previše brzo. To je važan proces, kaže on, "jer Kosovo treba da preuzme odgovornost za svoju bezbednost u budućnosti."

]]>
Thu, 25 Oct 2018 13:56:45 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/414688/hladan-tus-berlina-bajer-bez-priznanja-kosova-srbija-nece-uci-u-eu.html
KO JE BAHATI TAČIJEV BRAT Špijun i nasilnik kratkog fitilja kome je KFOR tokom racije našao 250.000 DOLARA ispod dečijeg dušeka http://www.pressonline.rs/info/politika/414687/ko-je-bahati-tacijev-brat-spijun-i-nasilnik-kratkog-fitilja-kome-je-kfor-tokom-racije-nasao-250000-dolara-ispod-decijeg-duseka.html Gani Tači, stariji brat predsednika Kosova Hašima Tačija, poznat široj javnosti tek posle rata na Kosovu, hapšen, privođen, a od danas i zvanično nasilan, pošto je priveden nakon što se potukao sa dvojicom ljudi usred sastanka u kosovskom birou za osiguranje. ]]> Foto:Blic

Međutim, ovo mu nije prva javna tuča, s obzirom da se pre nekoliko godina, opet fizički, obračunavao sa nekadašnjim direktorom kosovke Pošte, koga je tada udario pesnicom u glavu.

Međutim, tuče su samo deo priče o starijem Tačijevom bratu.

Kako su u više navrata pisali prištinski mediji, za Tačijevog brata naširoko se čulo tek kada je KFOR, svojevremeno, u njegovom stanu tokom racije pronašao nekoliko stotina hiljada dolara.

O sumnjivim poslovima Ganija Tačija pisao je i BBC, gde je navedeno da je tom prilikom pored ilegalnog oružja, kod starijeg brata pronađeno i 250.000 dolara u gotovini, i to ispod dečijeg dušeka.

Tači je tada rekao policiji da mu je novac dala građevinska firma koja radi na Kosovu, “Meridian Resources”, dok je ista ova kompanija potvrdila da je Tačiju dala 60.000 dolara za “posredničke usluge”, tačnije za pomoć u potpisivanju ugovora sa nekoliko kompanija čije je poslove, pisao je BBC, nakon rata preuzela “uprava Hašima Tačija”. Čelnik ove kompanije tada je rekao da je na Kosovu teško poslovati bez posla sa bivšim pripadnicima OVK.

Prištinski mediji navode da je bio mnogo poznatiji u lokalnoj zajednici u kojoj je živeo, ali i da imidž Ganija Tačija nije bio previše dobar. Čak se spekulisao da je bio među naručiocima nekih ubistava na Kosovu, kao i da se ilegalno bogatio, što bi mogla da potvrdi i ova situacija o kojoj je izveštavao BBC.

Hašim Tači

Hašim Tači

Pre rata na Kosovu bio je vlasnik malog kafića u Srbici. Međutim, ako je suditi prema pisanju medija na albanskom jeziku, Ganij Tači je radio za Resor državne bezbednosti Jugoslavije, i to sve do kasnih devedesetih godina 20. veka. On se pominje kao jedna od važnih osoba tokom studentskih demonstracija u Prištini 1981. godine, koje su nasilno ugušene. Spekulisalo se da je upravo on pustio policiju u studenski dom.

Takođe, pisalo se i da je pikupljao i davao informacije o takozvanoj Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK) i Ademu Jašariju, osnivaču OVK. Neki prištinski mediji su tvrdili da je Gani Tači nastavio i posle 2000. godine da radi za srpsku tajnu službu.

Međutim, nakon 2000. godine “pomerio”, i sa porodicom Tači ušao u ozbiljne poslove na Kosovu. U brojnim medijskim izveštajima upravo se on pominje kao jedna od osoba koja je rukovodi poslovima porodice Tači na Kosovu, od rudarstva i nafte, do energije i osiguranja.

Upravo se u osiguranju i "udomio", gde je jedan od čelnika u kosovskom birou za osiguranja.

]]>
Thu, 25 Oct 2018 13:53:24 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/414687/ko-je-bahati-tacijev-brat-spijun-i-nasilnik-kratkog-fitilja-kome-je-kfor-tokom-racije-nasao-250000-dolara-ispod-decijeg-duseka.html
SRBIJA IZMEĐU VELIKIH SILA Zapad više ne pita za Ruse, imaju novu NAJVEĆU BRIGU http://www.pressonline.rs/info/politika/414649/srbija-izmedju-velikih-sila-zapad-vise-ne-pita-za-ruse-imaju-novu-najvecu-brigu.html Širenje uticaja Rusije u Srbiji i regionu nije više najvažnije pitanje za Zapad. Na sastancima sa srpskim zvaničnicima, listom svi zapadni političari pitaju za ulogu i poslove Kine. ]]> Foto:blic

Kako je za “Blic” reklo više državnih funkcionera, poslednjih meseci stvar se okrenula - prvo pitanje sada je - šta hoće Kina pa tek onda dokle su u širenju uticaja u našoj zemlji stigli Rusi.

Foto: Blic / RAS Srbija

- Sve se u kratkom roku promenilo. Nekoliko završenih poslova, potpisanih ugovora i najavljenih projekata bilo je dovoljno da zapadne diplomate promene fokus interesovanja - kaže sagovornik “Blica” iz vrha vlasti.

Ovakvoj promeni kursa kumovala je u dobroj meri i promena prilika na globalnoj sceni, ali svakako i trgovinski rat Sjedinjene Države - Kina.

Kako otkrivaju naši izvori, najzabrinutija je Nemačka, čiji zvaničnici nikad ne zaborave da pitaju za kineski uticaj. Osim njih i ljudi iz Trampove administracije koji su u komunikaciji sa predstavnicima naših vlasti, raspituju se o potezima koje zvanični Peking vuče ili planira da vuče u Srbiji.

Dok su sve oči bile uprte u delovanje Moskve na ovim prostorima i u Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, te kupovinu ruskog oružja, Kina je neprimetno ušla na ovdašnje tržište. Osim toga, Kinezi su najkonzistentniji kada je reč o političkoj podršci Srbiji i takozvani siguran glas Srbije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Foto: Blic / RAS Srbija

Prvi veliki posao napravljen je kada je kineska kompanija “Hestil” privatizovala Železaru Smederevo, a poziciju je potvrdila nedavno i nakon što je “Zijin” preuzela RTB “Bor”.

Tokom nedavne posete Pekingu i Tjenđinu, predsednika Srbije Aleksandra Vučića primili su svi najvažniji državni zvaničnici. Delegacija koju je predvodio vratila se u Srbiju sa potpisanim poslovima u vrednosti višoj od tri milijarde evra.

- Ovo što smo u Kini uradili jeste ogromna šansa za Srbiju i njen ubrzani razvoj. Ideja nam je da naša država bude luka za sve kineske investicije i čvorište za njihova ulaganja na Balkanu - izjavio je Vučić.

I šef diplomatije Ivica Dačić kaže za „Blic“ da je položaj Srbije u Kini privilegovan.

Si Đinping i Aleksandar Vučić Foto: Ivana Jasnić Mastilović / RAS Srbija

Si Đinping i Aleksandar Vučić

- Pažljivo smo gradili te odnose i retko koja zemlja može da se pohvali značajnim posetama kineskog rukovodstva. Srbija je jedna od zemalja koja je svakako najveći prijatelj Kine u Evropi i najviše koristi mogućnosti kineskog investiranja. Ovo je samo još jedan pokazatelj ispravnosti politike Srbije, koja razvija odnose sa zapadnim zemljama, ali i sa Moskvom i Pekingom - kaže Dačić.

Antić: RTB, lokomotiva razvoja

Ministar energetike Aleksandar Antić je izjavio juče na 18. Ekonomskom samitu Srbije da je rudarstvo velika razvojna šansa i da projekti “Jadar” i “Timok” na nalazištu Čukaru peki, zajedno sa razvojem RTB-a „Bor“, mogu puno da utiču na ubrzani privredni razvoj zemlje. On je istakao da RTB „Bor“ sa strateškim partnerom Zijin može da bude lokomotiva razvoja Srbije i da bi, ako bude sinergije sa projektom Timok (nalazište bakra i zlata), što je izvesno, RTB mogao u periodu od šest godina da počne da proizvodi iz sopstvenih koncentrata između 200.000 i 250.000 tona bakra godišnje.

- To će nas staviti na treće mesto po prizvodnji bakra u Evropi i RTB će učestvovati sa oko pet odsto u BDP-u samo sa proizvodnjom bakra - naglasio je Antić.

Izrazio je očkivanje da ćemo iskoristiti tu ogromnu priliku.

]]>
Wed, 24 Oct 2018 13:59:47 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/414649/srbija-izmedju-velikih-sila-zapad-vise-ne-pita-za-ruse-imaju-novu-najvecu-brigu.html
VUČIĆ REFORMIŠE SNS Oprostiće se od "umornih ministara", a šansu će dobiti "MLADI LAVOVI" http://www.pressonline.rs/info/politika/414648/vucic-reformise-sns-oprostice-se-od-umornih-ministara-a-sansu-ce-dobiti-mladi-lavovi.html Promene u rukovodstvu vladajuće Srpske napredne stranke, koje je lider Aleksandar Vučić najavio, između ostalog, znače i veći broj „mladih lavova” pri vrhu SNS. ]]> Foto:Blic

To za „Blic“ kaže izvor iz vrha SNS, podsećajući da je Vučić na obeležavanju desetog rođendana stranke u Kraljevu zatražio od članstva podršku za održavanje vanredne skupštine SNS iduće godine, na kojoj bi se biralo novo rukovodstvo. Lider SNS je ranije pomenuo da bi ona mogla da se održi u maju ili u septembru sledeće godine.

Vučić na Glavnom odboru SNS Foto: Emil Čonkić / RAS Srbija

Vučić na Glavnom odboru SNS

- Oni koji nisu pošteno radili svoj posao i koji nisu radili dovoljno biće smenjeni na sledećoj skupštini stranke i ustupiće mesto novim ljudima koji će umeti da brane interese stranke i Srbije bolje i jače. Tražim podršku i za dodatno podmlađivanje stranke kako bi ljudi koji do sada nisu bili na funkcijama dobili priliku da pokažu šta znaju i da nastave u još jačem ritmu. Vidim da se mnogi funkcioneri ne raduju tome i zato tražim veći aplauz - rekao je Vučić.

Neki u SNS su se umorili, dodao je, neki moraju da budu i zamenjeni, a neki nisu odgovorili izazovu teškog vremena.

- Spreman sam da pružim celog sebe i da svaki dan posvetim budućnosti Srbije, ali to tražim i od članova SNS. Da se borite za budućnost, da ne kukate, da ljubite stope svojih potomaka, a ne predaka i da stvarate nove vrednosti - kazao je Vučić.

Vučić je, kako otkriva sagovornik „Blica“, tim redovima mislio na “svakog pomalo” unutar SNS, kako na one u Nemanjinoj 11 tako i na važnim pozicijama u drugim institucijama.

- Veliki deo kritika odnosi se na kadrove koji su trenutno u ministarskim foteljama, otud i nedavna izjava da bi bar troje ministara htelo da dođe na čelo BIA. Svestan je da je dosta onih sa velikim ambicijama, što samo po sebi nije ništa loše, ali jeste kada te svoje ambicije ne mogu da isprate, pa se preigraju. Mnogo je i onih koji bi po svaku cenu da uđu u Nemanjinu 11, koji se ne smiruju i povlače svakakve poteze i tako štete SNS. Sve to otvara vrata za dolazak mladih lavova u vrh SNS, a jedino Vučić zna koga ima na umu pošto prati ko, šta i kako radi - napominje izvor SNS.

Dobar deo kritike, kaže naš sagovornik, odnosi se i na ponašanje lokalnog rukovodstva, ali i na njihovu pogrešnu percepciju da vrh stranke nije upoznat sa postupcima koji štete ugledu stranke.

- Nekima unutar SNS je priselo kada je Vučić na poslednjem Glavnom odboru kritikovao članove koji su kupili džipove od kako su u stranci. Jedan od onih koji su upravo pazarili luksuznog četvorotočkaša upravo se spremao da se osveži kada je čuo Vučićeve reči, zamalo se nije zagrcnuo. To su oni koji se pozivaju na Vučićevo ime i SNS zarad svojih ličnih interesa ne bi li uvećavali svoje bogatstvo. Bilo je problema sa lošim radom rukovodstva u Užicu, Požegi, Lajkovcu, Požarevcu, Bosilegradu i Brusu - kaže naš sagovornik.

Nije isključeno i da „osveženje“ stranke bude i dolazak premijerke Ane Brnabić u SNS. Brnabićeva je to prošle nedelje prvi put pomenula u javnosti, a onda i juče ponovila.

- SNS me je podržao od prvog dana kada sam postala ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, podržali su me u Skupštini Srbije, kada je bilo najvažnije. Nikada mi nije nametano da budem član stranke i nikada ta podrška nije zavisila od toga da li sam član stranke ili nisam. Nisam sigurna da osim SNS postoji još neka stranka koja tako podržava nekoga ko nije član stranke - rekla je Brnabićeva.

Nikolić ponovo među naprednjacima

Bivši lider SNS i predsednik Srbije Tomislav Nikolić propustio je prethodne dve proslave rođendana SNS (na Tašmajdanu i u Smederevu), ali na iznenađenje mnogih, ne i ovogodišnje obeležavanje deset godina stranke.

Tomislav Nikolić Foto: Z. Ilić / RAS Srbija

Tomislav Nikolić

- Vučićevo najavljivanje podmlađivanja i promena može da se protumači i kao poruka da nema povratka na staro - smatra izvor „Blica“.

]]>
Wed, 24 Oct 2018 13:55:35 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/414648/vucic-reformise-sns-oprostice-se-od-umornih-ministara-a-sansu-ce-dobiti-mladi-lavovi.html