Press Online :: Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/rss.html HARADINAJ UVREDIO MOGERINIJEVU: Visoka predstavnica EU napustila sastanak sa delegacijom Prištine! http://www.pressonline.rs/info/politika/402335/haradinaj-uvredio-mogerinijevu-visoka-predstavnica-eu-napustila-sastanak-sa-delegacijom-pristine.html Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini napustila je danas sastanak Saveta za pridruživanje i stabilizaciju uvređena zbog insistiranja kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da se poveća učešće SAD u procesu dijaloga Beograda i Prištine ]]> Kako Tanjug, nezvanično saznaje iz briselskih izvora, poruka EU kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju jeste da je Kosovo mora ozbiljno da radi na svojoj evropskoj perspektivi i da iskoristi priliku koju ceo region ima u pogledu evropske perspktive.

Ranije danas iznenada je otkazana konferencija za medije šefice EU diplomatije Federike Mogerini i premijera Kosova Ramuša Haradinaja koja je bila planirana po završetku satnka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Kosova.

Zvanično objašanjenje evropske strane bilo je da je razlog otkazivanja "pitanje agende".

Kosovski dopisnici iz Brisela javljaju o "lošoj amosferi" koja je vladala tokom sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Kosova koja je održana jutros u zgradi Evropskog saveta.

Izvori sa sastanka navode da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj insistirao na većem učešću SAD u procesu dijaloga između Beograda i Prištine kome posreduje EU.

Navodi se i da je šefica EU diplmatije to shvatila lično i napustila satanak Saveta pre njegovog završetka.

Inače, ovo je prva zvanična poseta Haradinaja Briselu d preuzianja premijerske funkcije.

On je pored učešća na sednici Saveta za S SP EU i Kosova, bilateralno razgovarao sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini i komesarom za pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

]]>
Fri, 17 Nov 2017 22:17:25 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/402335/haradinaj-uvredio-mogerinijevu-visoka-predstavnica-eu-napustila-sastanak-sa-delegacijom-pristine.html
CIA UDARA NA SRBIJU: Na sastanku u Podgorici dogovorene "radikalne mere" PROTIV BIA I VLASTI U SRBIJI! http://www.pressonline.rs/info/politika/402321/cia-udara-na-srbiju-na-sastanku-u-podgorici-dogovorene-radikalne-mere-protiv-bia-i-vlasti-u-srbiji.html Šefovi službi Crne Gore, BiH, Makedonije, Albanije, 'Kosova' i Hrvatske na poziv CIA sastali se u hotelu 'Podgorica' od 23. do 25. oktobra. Dogovorene 'radikalne mere' protiv državnog vrha Srbije i zajednički udar na BIA * Srbija označena kao 'ruska baza' na Balkanu ]]> Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) organizovala je prošlog meseca sastanak šefova crnogorske, makedonske, albanske, 'kosovske', bosanske i hrvatske tajne služe u hotelu 'Podgorica' u glavnom gradu Crne Gore! Na tom sastanku dogovaran je udar na Srbiju, ekskluzivno otkriva Informer!

Skup obaveštajaca iz regiona, kako saznajemo, održan je od 23. do 25. oktobra, a tokom njega su predložene i usvojene 'radikalne mere' protiv državnog vrha Srbije i udar na Bezbednosno-informativnu agenciju (BIA). Srbija je na ovom sastanku, prenose naši odlično obavešteni diplomatski izvori, označena kao 'opasna ruska baza na Balkanu' preko koje Vladimir Putin pokušava da destabilizuje čitav region!?!

- Sve službe iz regiona, konkretno SOA iz Hrvatske, ŠIK iz Albanije, UBK iz Makedonije, "KIA" sa takozvanog 'Kosova', OSA iz BiH i ANB iz Crne Gore, pod okriljem CIA sastale su se od 23. do 25. oktobra 2017. u hotelu "Podgorica". Tema sastanka bile su aktivnosti ruskih obaveštajaca na Balkanu i njihov rad sa srpskim obaveštajcima u cilju navodne destabilizacije regiona. U optužbama na račun Srbije bili su najglasniji članovi "kosovske", albanske i makedonske tajne službe, koji su predlagali radikalne mere i intenziviranje zajedničkog rada prema BIA - prenosi izvor Informera, visoko pozicionirani srpski obaveštajac. Prema njegovim rečima, na sastancima u Podgorici predlagane su i 'jako ozbiljne mere' protiv državnog rukovodstva Srbije.

]]>
Fri, 17 Nov 2017 21:20:45 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/402321/cia-udara-na-srbiju-na-sastanku-u-podgorici-dogovorene-radikalne-mere-protiv-bia-i-vlasti-u-srbiji.html
VUČIĆ danas na vojnoj vežbi padobranaca Srbije i SAD http://www.pressonline.rs/info/politika/402315/vucic-danas-na-vojnoj-vezbi-padobranaca-srbije-i-sad.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas zajedničkoj padobranskoj obuci američkih i srpskih padobranaca "Zima 2017" ]]> Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas zajedničkoj padobranskoj obuci američkih i srpskih padobranaca "Zima 2017"

]]>
Fri, 17 Nov 2017 07:17:31 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/402315/vucic-danas-na-vojnoj-vezbi-padobranaca-srbije-i-sad.html
ZEMANOV ŠAMAR EVROPI: Dvostruki aršini za Krim i Kosovo! http://www.pressonline.rs/info/politika/402309/zemanov-samar-evropi-dvostruki-arsini-za-krim-i-kosovo.html Češki predsednik Miloš Zeman izjavio je da su dvostruki aršini Evropske unije u pogledu pripajanja Krima Rusiji "loša praksa”. ]]> Kao primer tih dvojakih standarda naveo je - Kosovo i Krim.

 "S jedne strane, imate Kosovo, gde su Ujedinjene nacije bile garant, ali ta garancija nije bila obezbeđena, a sa druge strane - Krim, gde je održan referendum. To su dvostruki standardi i to je loše", rekao je on u intervjuu za Tas, uoči posete Rusiji.

 Zeman je i ranije više puta rekao da su UN garantovale autonomiju Kosova kao dela Jugoslavije, a da je onda međunarodna zajednica dozvolila bombardovanje Srbije, podseća ruska agencija. Prema Zemanovim rečima, to što je on jedini evropski političar koji je to izjavio ne znači da i ostali nemaju slična mišljenja.

On je zaključio da drugi "nemaju dovoljno hrabrosti da to (svoje mišljenje) javno iskažu". Češki predsednik će, kako je najavljeno, boraviti u zvaničnoj poseti Rusiji od 20. do 24. novembra, a razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom planiran je za 21. novembar, napominje Tas.

]]>
Fri, 17 Nov 2017 07:07:26 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/402309/zemanov-samar-evropi-dvostruki-arsini-za-krim-i-kosovo.html
SKUPŠTINA: Gojkovićeva sazvala posebnu sednicu parlamenta za ponedeljak http://www.pressonline.rs/info/politika/402297/skupstina-gojkoviceva-sazvala-posebnu-sednicu-parlamenta-za-ponedeljak.html Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sazvala je 14. posebnu sednicu za ponedeljak, 20. novembra, na kojoj će se obratiti predsednica Saveta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko. ]]> Foto: Nebojša Mandić 

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije Matvijenko će boraviti u zvaničnoj poseti Srbiji 20. i 21. novembra. 

Sednica će se održati u Domu Narodne skupštine, sa početkom 15 časova.

]]>
Fri, 17 Nov 2017 06:50:05 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/402297/skupstina-gojkoviceva-sazvala-posebnu-sednicu-parlamenta-za-ponedeljak.html
BRNABIĆKA POSLE SUSRETA SA MOGERINI: Srbija spremna za 5 poglavlja, u decembru očekujem otvaranje 3 ili 4 http://www.pressonline.rs/info/politika/402290/brnabicka-posle-susreta-sa-mogerini-srbija-spremna-za-5-poglavlja-u-decembru-ocekujem-otvaranje-3-ili-4.html Premijerka Ana Brnabić kaže da je Srbija spremna za otvaranje pet poglavlja, ali da očekuje da se u decembru otvore tri ili četiri poglavlja. ]]> "Pokušavamo da se ne vezujemo za brojeve, već da ostanemo fokusirani na primenu reformi i na to kuda idemo kao društvo", poručila je Brnabić iz Brisela. Ona je nakon sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije naglasila je da je Srbija u potpunosti usresređena na svoj evropski put i ponovila da su EU i evrointegracije "najveći strateški cilj Republike Srbije".

Podsetila je da se partnerstvo Srbije i EU najbolje ogleda u ekonomskoj saradnji navodeći da je od 2000. godine EU za podršku Srbiji izdvojila devet milijardi evra. Premijerka kaže da će Srbija nastaviti da predano radi na svojim reformama, ze naglašava da je fokus prethodne srpske vlade bio na ekonomskim reformama, koje su donele i donose rezultate. a da je sada trenutak da se Srbija fokusiura na reforme u vladavini prava i na zavrsetak reforme javne uprave. 

"Reforme koje sprovodimo su pre svega važne za građane, privrednike i investitore u Srbiji. Mi želimo da imamo makoroekonomsku stabilnost, fiskalno konsolidovanu i stabilnu državu, efikasnu i transparentnu javnu upravu, da nemamo administraciju koja će praviti lavirinte kako bi imala opravdanje za korupciju. Mi želimo da imamo efikasno pravosuđe. To sve želimo da radimo zbog nas. Svakako kada to budemo implementirali bićemo spremi da budemo i član evropske porodice zemalja", poručila je premijerka.

]]>
Fri, 17 Nov 2017 19:19:16 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/402290/brnabicka-posle-susreta-sa-mogerini-srbija-spremna-za-5-poglavlja-u-decembru-ocekujem-otvaranje-3-ili-4.html
JOHANES HAN O ULASKU SRBIJE U EU: 2025. godina je ambiciozan ali ostvariv datum http://www.pressonline.rs/info/politika/402288/johanes-han-o-ulasku-srbije-u-eu-2025-godina-je-ambiciozan-ali-ostvariv-datum.html Komesar za proširenje Johanes Han kaže da će Srbija i region postati članice EU "možda i ranije nego što se očekivalo", kao i da je 2025. godina "ambiciozan, ali i ostvariv datum" za pristupanje novih članica EU. ]]>  "Kao komesar koji se bavim ovim procesom svakodnevno smatram da datum 2025. jeste ambiciozan, ali ako svako bude doprineo i učesvovao u procesu, mislim i da je ostvariv. Nemojmo zaboraviti da za ulazak u EU u 2025. godini sav posao pregovora mora biti gotov do 2023. godine, jer tada kreće ratifikacioni postupak u zemljama članicama i Evropskom parlamentu", poručio je komesar Han po završetku četvrtog Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU. 

Han najavljuje da će Evropska komisija u februaru izaći sa Strategijom za proširenje koja će se odnositi na perspektivu proširenja svih zemalja u regionu. Han je dodao da je dobro što je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker ambiciozan i zastupa proširenje.


"To i nama daje vetar u leđa u našim naporima", zaključio je Han.

]]>
Thu, 16 Nov 2017 19:00:34 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/402288/johanes-han-o-ulasku-srbije-u-eu-2025-godina-je-ambiciozan-ali-ostvariv-datum.html
SUSRET U BRISELU: Mogerini uverena u uspeh nove faze dijaloga Beograd-Priština http://www.pressonline.rs/info/politika/402266/susret-u-briselu-mogerini-uverena-u-uspeh-nove-faze-dijaloga-beograd-pristina.html Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini je danas u Briselu izjavila da je uverena uspeh "nove faze dijaloga Beograd-Priština", ali je podvukla da "politički mora ostati zaštićen tok" te nove faze da bi se "zajamčio prostor za dogovore". ]]> Federika Mogerini je to rekla na konferenciji za štampu s predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i evropskim komesarom Johanesom Hanom, posle zasedanja Saveta za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija.

Ona je podvukla da ne želi ništa da kaže o tome kad bi mogao biti potpisan pravno obavezujući dogovor Beograd-Priština o normalizaciji odnosa, ali je istakla da su za Dijalog ključni ustanovljenje Zajednice srpskih opština (ZSO) i sprovođenje postignutih dogovora, a naročito dogovora o energetici.

Visoka predstavnica EU i premijerka Brnabić su naglasile da je za napredak Srbije na putu ka Uniji važna normalizacija odnosa Beograda i Prištine, kao i regionalna saradnja, a ukazale su na značaj unutrašnjeg dijaloga o Kosovu koji je pokrenuo srpski predsednik Aleksandar Vučić.

]]>
Thu, 16 Nov 2017 14:11:35 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/402266/susret-u-briselu-mogerini-uverena-u-uspeh-nove-faze-dijaloga-beograd-pristina.html
U PODNE SEDNICA SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST: Vučić zabrinut za mir i stabilnost u Srbiji i regionu! http://www.pressonline.rs/info/politika/402250/u-podne-sednica-saveta-za-nacionalnu-bezbednost-vucic-zabrinut-za-mir-i-stabilnost-u-srbiji-i-regionu.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je za danas u podne sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, jer je nakon izjave Bakira Izetbegovića da se nada da će BiH priznati nezavisno Kosovo zabrinut za mir i stabilnost u regionu,rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin. ]]> Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost sazvana je za danas u 12 časova, rekao je Vulin jutros za RTS i sazivanje sednice objasnio time što je Vučić "opravdano zabrinut za mir i stabilnost ne samo u Srbiji, nego i u regionu, jer je izjavom člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića o Kosovu mir i stabilnost čitavog regiona dovedena u pitanje".

 

"Mi Srbiju čuvamo i mirnom i stabilnom. Svaki naš građanin može da bude potpuno siguran u organe svoje države, u svog predsednika, nadležne službe i ministarstva da će sačuvati njegov svakodnevni način života i da ćemo sačuvati mir i stabilnost u našoj zemlji. Ali, mi ne živimo sami. Čitav region je doveden u pitanje", ocenio je Vulin.

]]>
Thu, 16 Nov 2017 09:30:54 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/402250/u-podne-sednica-saveta-za-nacionalnu-bezbednost-vucic-zabrinut-za-mir-i-stabilnost-u-srbiji-i-regionu.html
RAZGOVORI O VRŠNJAČKOM NASILJU Vučić danas u školi u Aranđelovcu u kojoj je pretučena devočica http://www.pressonline.rs/info/politika/402238/razgovori-o-vrsnjackom-nasilju-vucic-danas-u-skoli-u-arandjelovcu-u-kojoj-je-pretucena-devocica.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će obići Tehničku školu "€žMileta Nikolić" u Aranđelovcu, saopštila je Pres služba predsednika Republike. ]]> Tom prilikom, predsednik Vučić razgovaraće sa učenicima i nastavnim osobljem povodom slučaja vršnjačkog nasilja koje se dogodilo u ovoj školi.

]]>
Thu, 16 Nov 2017 07:24:05 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/402238/razgovori-o-vrsnjackom-nasilju-vucic-danas-u-skoli-u-arandjelovcu-u-kojoj-je-pretucena-devocica.html
VUČIĆ U BRISELU: Sastao sam se s Federikom Mogerini, ona podržava ubrzanje puta Srbije u EU http://www.pressonline.rs/info/politika/402233/vucic-u-briselu-sastao-sam-se-s-federikom-mogerini-ona-podrzava-ubrzanje-puta-srbije-u-eu.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas pre podne u Briselu sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini. ]]> Sastanak je održan u sedištu Evropske komisije. Vučić je izjavio posle sastanka sa Federikom Mogerini, da je šefica EU diplomatije dala snažnu podršku za ubrzanje EU puta Srbije. "Složili smo se da su stabilnost i mir najvažniji za Srbiju i za Evropsku uniju", rekao je Vučić novinarima. On je sa Mogerini razgovarao u sedištu Evropske komisije, a iz kancelarije Federike Mogerini uoči susreta je najavljeno da će osnovne teme razgovora biti odnosi Srbije i EU, napredak Srbije na putu ka EU, situacija u regionu kao i dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

- Razgovarali o ispunjavanju obaveze iz poglavalja 23 i 24( vladavina prava), o tome koja će nova poglavlja biti otvorena, ali i o onome što je, čini mi se, i najvažnije, a to je kako ćemo svi zajedno na Zapadnom Balkanu da nastavimo svoj EU put i međusobnu saradnju - rekao je predsednik Srbije. Vučić je dodao da očekuje da svi u regionu shvate da se od povratka u prošlost i života u prošlosti gubi mnogo dragocenog vremena potrebnog za izgradnju drugačije i bolje budućnosti. Upitan za izjave EU zvaničnika da postoji pozitivan momentum, koji treba iskoristiti kada su evrointegracije Srbije i regiona u pitanju, predsednik Srbije kaže da se nada da je to prilika za ceo region. Kada je Srbija u pitanju, Vučić kaže da očekuje ubrzano otvranje novih poglavlja.

 - Ja nemam nikakvih iluzija. Za nas ostaje ključno pitanje da sačuvamo mir i stabilnost, pre svega mir u BiH i da vidimo šta ćemo sa KiM. Poglavlje 35. se provlači i kroz mnoga druga poglavlja i neće biti zatvoreno do onoga što mi zovemo normalizacija odnosa Beograda i Prištine, a ovde kažu - Srbije i Kosova.

To je pretežak zadatak za jednu glavu, za nekoliko ljudi. U tome mora da učestvuje ceo naš narod i zato imamo i unutrašnji dijalog, kostatovao je predsednik Vučić. Kada je unutrašnji dijalog o Kosovu u pitanju, Vučić kaže da je zadovoljan time što je čuo na dva dosadašnja skupa različite stavove i što je neke stvari mogao da nauči.- Da smo imali te pameti i to radili pre 10- 12 godina možda bi neke stvari sada izgledale drugačije. Tako da, jesmo optimisti, a moramo da znamo da nas najtežee stvari tek čekaju - zaključio je Vučić.

]]>
Thu, 16 Nov 2017 07:12:50 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/402233/vucic-u-briselu-sastao-sam-se-s-federikom-mogerini-ona-podrzava-ubrzanje-puta-srbije-u-eu.html
BRNABIĆ: Novac za eventualne vanredne parlamenarne izbore, uvek se može iskoristiti za bolje stvari! http://www.pressonline.rs/info/politika/402227/brnabic-novac-za-eventualne-vanredne-parlamenarne-izbore-uvek-se-moze-iskoristiti-za-bolje-stvari.html Predsednica vlade Ana Brnabić izjavila je danas da se novac, koji bi bio izdvojen za eventualne vanredne parlamenarne izbore, uvek može iskoristiti za bolje stvari. ]]> Premijerka je naglasila da je to pitanje "kost benefit analize" - da li je u ovom trenutku bolje da imamo izbore ili je bolje da ih nemamo i novac za to investiramo na drugi način.

 "Ta odluka nije donesena. Svakako da može da se iskoristi taj novac za neke bolje stvari, ali važno je dobro odvagati i analizirati tu odluku", rekla je Brnabić novinarima, upitana da komentariše što RIK za 2018. nema planiran novac za vanredne izbore i da li bi sredstva za eventualne izbore mogla pametnije da se utroše. 

]]>
Thu, 16 Nov 2017 07:24:30 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/402227/brnabic-novac-za-eventualne-vanredne-parlamenarne-izbore-uvek-se-moze-iskoristiti-za-bolje-stvari.html
PAKLENI PLAN: Sprečite Blagoja Spaskovskog da pobegne iz zemlje! http://www.pressonline.rs/info/politika/402195/pakleni-plan-sprecite-blagoja-spaskovskog-da-pobegne-iz-zemlje.html Dugogodišnji šef borskog giganta već uveliko uklanja dokumentaciju koja ga kompromituje i dokazuje njegovu pljačku ]]> Foto: Dado Đilas

Nadležni organi morali bi hitno da zaustave direktora RTB „Bor“ Blagoja Spaskovskog u nameri da uništi dokumentaciju koja dokazuje kako je godinama pljačkao ovu državnu firmu, ali i da ga spreče da, kao što je planirao, pobegne iz zemlje, ocenjuju sagovornici Kurira.

Kako smo juče pisali, šef borskog giganta uklanja dokumentaciju koja ga kompromituje i dokazuje kako je iz RTB višegodišnjim pljačkanjem izvukao najmanje 150 miliona evra samo kroz „zlatni mulj“. Takođe, on uveliko razvija plan bekstva iz Srbije jer se policijska istraga poslovanja ove firme privodi kraju, a on je svestan da će se tako razotkriti sve njegovo muljanje.

Lider SRS Vojislav Šešelj kaže da policija mora hitno da reaguje i osujeti mutne planove Spaskovskog.

- Policija mora hitno da reaguje i spreči ga u uništavanju dokumentacije. Njegovo poslovanje mora da se ispita, ja se za to zalažem već tri godine - kaže on.

]]>
Wed, 15 Nov 2017 21:35:49 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/402195/pakleni-plan-sprecite-blagoja-spaskovskog-da-pobegne-iz-zemlje.html
NA PROLEĆE IZBORI I PROMENA USTAVA: Jorgovanka Tabaković viđena za novu premijerku http://www.pressonline.rs/info/politika/402184/na-prolece-izbori-i-promena-ustava-jorgovanka-tabakovic-vidjena-za-novu-premijerku.html Građani će se na biralištima izjašnjavati za gradsku vlast i eventualno novi saziv parlamenta, ali i o promeni najvišeg državnog akta. Izmene su potrebne zbog puta u EU ]]> Foto: Zorana Jevtić

Konačna odluka o gradskim i eventualno parlamentarnim izborima biće, kako je to najavio predsednik Aleksandar Vučić, poznata u subotu. Međutim, kako saznaje Kurir, državni vrh uveliko razmišlja da uz te izbore, koji će najverovatnije biti na proleće 2018. godine, raspiše i referendum o promeni Ustava. 

- Srbija mora, zbog evrointegracija, što pre da promeni Ustav. Državni vrh je toga svestan i zato će se sada koncentrisati na to. S predlozima izmena će se ubrzo krenuti, u to će biti uključen najširi krug ljudi, a nacrt izmena biće i na javnoj raspravi. Svako će, dakle, moći da kaže šta misli o novinama u najvišem državnom aktu - otkriva izvor Kurira i dodaje: 

- Ipak, konačni sud daće građani na referendumu, a procene su da bi najbolje bilo da se za to glasa kad i za novu beogradsku vlast i eventualno novi saziv parlamenta. U vrhu vlasti smatraju da je to najbolje rešenje, a uz to će se i uštedeti novac.

Bojan Klačar iz Cesida kaže da će referendum o Ustavu svakako biti neophodan, a da najave da može biti spojen s glasanjem na beogradskim izborima nisu bez osnova jer su slične izjave dolazile iz Ministarstva pravde.

- Takav scenario je moguć iz dva razloga. Prvo, ustavne promene u delu o pravosuđu moraju brzo da se sprovedu zbog obaveza iz Akcionog plana za poglavlje 23. A drugo su praktični razlozi, koji bi doveli do toga da izlaznost na referendum bude na pristojnom nivou, jer će se spojiti sa zanimljivom izbornom trkom - kaže Klačar i dodaje da bi ipak bilo najbolje da ustavni referendum bude odvojen od izbora, jer se radi o različitim temama i različitim odlukama.

]]>
Wed, 15 Nov 2017 01:13:02 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/402184/na-prolece-izbori-i-promena-ustava-jorgovanka-tabakovic-vidjena-za-novu-premijerku.html
PREMIJERKA PRIČALA SA GRUPOM ZA SLOBODU MEDIJA: Sastanak bio dug, težak i pun neslaganja http://www.pressonline.rs/info/politika/402181/premijerka-pricala-sa-grupom-za-slobodu-medija-sastanak-bio-dug-tezak-i-pun-neslaganja.html Sastanak premijerke Srbije Ana Brnabić s predstavnicima Grupe za slobodu medija, koju čine novinarska i medijska udruženja i organizacije civilnog društva, bio je dug i težak, ali je protekao u konstruktivnoj atmosferi, saopštila je danas Vlada Srbije. ]]> Foto: Zorana Jevtić

Predstavnici Grupe za slobodu medija predali su danas premijerki Brnabić zahteve za poboljšanje medijske situacije, medju kojima su formiranje nove radne gupe za izradu Medijske strategije, rasvetljavanje svih napada na novinare, kao i povlačenje država iz vlasništva u Politici, Večernjim novostima i Dnevniku i prestanak rada agencije Tanjug, ugašene Vladinom odlukom pre dve godine.

Vlada Srbije saopštile je posle da je "sastanak, koji je bio dug i težak i, pored brojnih početnih neslaganja, protekao u konstruktivnoj atmosferi" i da su obe strane pokazale dobru volju da se nastavi započeti dijalog.

Premijerka je obećala da će u narednih desetak dana odgovoriti na zahteve Grupe za slobodu medija, ne prejudicirajući kakvi će odgovori biti, navodi se u saopštenju i dodaje da će se posle današnjeg prvog radnog sastanak nastaviti započeti razgovori sa predstavnicima Grupe za slobodu medija.

]]>
Wed, 15 Nov 2017 01:06:45 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/402181/premijerka-pricala-sa-grupom-za-slobodu-medija-sastanak-bio-dug-tezak-i-pun-neslaganja.html
ZORANA MIHAJLOVIĆ: Krivci za smrt u nesreći na putu UB-Lajkovac će biti kažnjeni http://www.pressonline.rs/info/politika/402177/zorana-mihajlovic-krivci-za-smrt-u-nesreci-na-putu-ub-lajkovac-ce-biti-kaznjeni.html Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović danas je, povodom pogibije jedne osobe u udesu na neotvorenom delu autoputa Ub - Lajkovac rekla da policija i tužilaštvo rade svoj posao i da će biti procesuirani odgovorni za tu tragediju. ]]> Foto: Kurir.rs

"To je velika tragedija, svaki život koji se izgubi je velika tragedija. Nadležni organi, policija i tužilaštvo rade svoj posao. Zaštitna bankina teška 3,5 tona je tamo bila. Sačekaćemo da vidimo šta će reći nadležni organi, a svako ko je odgovoran, odgovaraće. Odgovornost uvek ima svoje ime i prezime", rekla je Zorana Mihajlović .

Ona je za Radio-televiziju Vojvodine kazala da je policija bila na licu mesta i da će tužilaštvo dobro analizirati sve činjenice, navodeći da neće sada da se izjašnjava o tome. U saobraćajnoj nesreći na putu Ub - Lajkovac u nedelju oko 5.00 ujutro jedna osoba je poginula, a dve su povredjene. 

Zorana Mihajlović je kazala da taj deo autoputa jeste gotov, ali da nije u funkciji jer "ni napred, ni nazad" nema ništa, dodajući da je "to čuvena deonica - iz njive u njivu". 

"Vrlo je dobro obeleženo to gradilište, stavljene su betonske bankine teške 3,5 tona... Da ipak sačekamo da vidimo šta će reći policija, i da vidimo kako je moguće da neko razbije betonske bankine, da li je to odgovornost Puteva, Koridora, ministra ili onih koji su upravljali vozilom", kazala je ona.

]]>
Wed, 15 Nov 2017 01:00:23 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/402177/zorana-mihajlovic-krivci-za-smrt-u-nesreci-na-putu-ub-lajkovac-ce-biti-kaznjeni.html
VUČIĆ REAGOVAO NA IZETBEGOVIĆEVE PROVOKACIJE: Da sam ja tražio nezavisnu Srpsku, završio bih u Hagu! http://www.pressonline.rs/info/politika/402170/vucic-reagovao-na-izetbegoviceve-provokacije-da-sam-ja-trazio-nezavisnu-srpsku-zavrsio-bih-u-hagu.html Neki misle da Srbija nije dovoljno pregažena i ponižena i da je samo pregažena i ponižena Srbija dobra Srbija, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić povodom stava Bakira Izetbegovića o priznavanju Kosova i Metohije i ocenio da će ta izjava imati dalekosežne političke i pravne posledice. ]]> Foto: Tanjug/AP

"Taj intervju komplikuje mnogo toga u regionu", rekao je Vučić novinarima, a na relativizovanje težine Izetbegovićeve izjave uzvratio opaskom da bi on, da je rekao da treba priznati nezavisnost Republike Srpske, završio u Hagu. 

Vučić smatra da je Izetbegovićev intervju kompleksan i da će imati dalekosežne političke i druge posledice, da će Srbija sve ozbiljno sagledati i dati odgovor, ali i da treba da nam bude jasno da treba sami pametno da radimo, jer nećemo imati podršku međunarodne zajednice.

 "Reč je o ozbiljnijoj izjavi nego što bilo ko u Srbiji u ovom trenutku može da sagleda", rekao je srpski predsednik.

]]>
Wed, 15 Nov 2017 00:49:19 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/402170/vucic-reagovao-na-izetbegoviceve-provokacije-da-sam-ja-trazio-nezavisnu-srpsku-zavrsio-bih-u-hagu.html
SRAMNO! BAKIR NAM ZABIO NOŽ U LEĐA: Bosna će priznati Kosovo! Opasan pokušaj ucene Srbije i Srpske http://www.pressonline.rs/info/politika/402139/sramno-bakir-nam-zabio-noz-u-ledja-bosna-ce-priznati-kosovo-opasan-pokusaj-ucene-srbije-i-srpske.html Bošnjački član Predsedništva najavio da će Federacija Bosne i Hercegovine priznati nezavisnost južne srpske pokrajine ]]> Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je da će BiH priznati nezavisnost Kosova.

U Srbiji je to shvaćeno kao opasna pretnja po krhku stabilnost u regionu, zbog čega će, kako je rekao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, u četvrtak biti sazvana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

]]>
Tue, 14 Nov 2017 07:05:13 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/402139/sramno-bakir-nam-zabio-noz-u-ledja-bosna-ce-priznati-kosovo-opasan-pokusaj-ucene-srbije-i-srpske.html
ĐURIĆ: Bakirova izjava skandalozna, odgovorićemo na pravi način! http://www.pressonline.rs/info/politika/402127/djuric-bakirova-izjava-skandalozna-odgovoricemo-na-pravi-nacin.html Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je izjava člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića o priznanju nezavisnosti Kosova ''skandalozna i šokantna'' i da, kako je rekao, iz korena menja ''stvari i odnose''. ]]> Foto: Nebojša Mandić 

''Sasvim sigurno da ovo neće ostati bez odgovora. To znači da BiH napušta princip poštovanja teritorijalnog identiteta i suvereniteta ne samo u slučaju Srbije, posto ne možete u slučaju Srbije primenjivati jedne aršine, a na druge države, pa i na vlastitu, druge aršine", rekao je Đurić za Pink. 

On je dodao da će nadležni organi Srbije vrlo brzo naći načina da daju, kako je rekao, pravi odgovor na šokantnu i skandaloznu izjavu Izetbegovića. Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović nezadovoljan je položajem Sandžaka i tvrdi da će Bosna i Hercegovina priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, što je, kaže, i dosad trebalo da učini. 

"Što se mene tiče, dosad Kosovo bi trebalo da bude priznato. Sad će se naljuti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su doneli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu", rekao je Izetbegović u intervjuu za Dojče vele. 

]]>
Tue, 14 Nov 2017 06:43:50 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/402127/djuric-bakirova-izjava-skandalozna-odgovoricemo-na-pravi-nacin.html
ANA BRNABIĆ: Atmosfera u Skupštini nije konstruktivna! MOŽDA ZATO I TREBA RASPISATI VANREDNE IZBORE http://www.pressonline.rs/info/politika/402121/ana-brnabic-atmosfera-u-skupstini-nije-konstruktivna-mozda-zato-i-treba-raspisati-vanredne-izbore.html Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da nije razmišljala o formalnom zahtevu vlade za raspisivanje vanrednih izbora, ali da je atmosfera u Skupštini Srbije "sve osim konstruktivne", te je to svakako razlog da se razmisli o eventualnoj proveri volje građana pred ustavne promene. ]]>
 "I sami ste videli kakva je situacija i atmosfera u Skupštini. Ona svakako je sve osim konstruktivne.To je moje mišljenje, nisam razmišljala o formalnom zahtevu vlade. Čim budemo imali formalni zahtev, ja ću ga reći" - rekla je Brnabić novinarima.

 Prema njenim rečima, u prilog opciji parlamentarnih izbora svakako ide i činjenica da se u okviru poglavlja 23 mora ići u promenu Ustava. 

"Ta promena Ustava nešto je što bi trebalo da se završi u narednim godinama. Svakako, verovatno u 2018. godini i važno je, da kada razgovaramo o promeni Ustava, u Skupštini imamo stranke koje na najbolji mogući način oslikavaju volju građana. Ja nisam sigurna da je to u ovom trenutku u Skupštini Srbije dobro oslikano", smatra predsednica vlade. 

O tome će se, kako je rekla, i dalje razmišljati i videti da li je bolja opcija da bude kako jeste, ili opcija da se pred ustavne promene još jednom proveri volja građana i da sastav Skupštine bude "upravo taj kakav u stvari i treba da bude da bi ti narodni poslanici razgovarali oko ustavnih promena".

]]>
Tue, 14 Nov 2017 06:34:42 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/402121/ana-brnabic-atmosfera-u-skupstini-nije-konstruktivna-mozda-zato-i-treba-raspisati-vanredne-izbore.html