Press Online :: Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/rss.html "Vlast je počela da preti ratom" http://www.pressonline.rs/info/politika/411577/vlast-je-pocela-da-preti-ratom.html PSG ocenio je da je vlast Srpske napredne stranke počela da preti ratom ukoliko joj se ne dopusti da radi šta hoće i kako hoće. ]]>

To je saopšteno povodom izjave direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića o sukobima ukoliko ne dođe do dogovora sa Prištnom.

Kako se navodi u saopštenju, predsednik PSG-a Saša Janković ocenio je da do sukoba neće doći, jer će nedemokratski režimi u regionu biti "rasformirani". 

"Plašenje ljudi ratom s jedne, i ratnohuškačka politika s druge strane, znakovi su krajnjeg kukavičluka i nesposobnosti za državnički posao. Građani treba da znaju da nikakvog rata neće biti, već da će nedemokratski režimi u regionu, jedan po jedan, biti rasformirani i uspostavljene moderne, civilizovane, stabilne države", rekao je Janković. 

PSG navodi da Srbija ima unutrašnju snagu i podršku u evropskoj i međunarodnoj zajednici da bude normalna evropska država, a da je vladavina Aleksandra Vučića "velika greška" na tom putu.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 20:34:01 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/411577/vlast-je-pocela-da-preti-ratom.html
"Ja sam ministar i Ugljaninu i Pacoliju" http://www.pressonline.rs/info/politika/411575/ja-sam-ministar-i-ugljaninu-i-pacoliju.html Vrlo je zanimljivo kako se Sulejman Ugljanin, očigledno prema finansijskim potrebama, okreće ka Beogradu ili Prištini. ]]>
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

To je izjavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić povodom poziva koje je Bošnjačko nacionalno veće na čijem je čelu Ugljanin uputilo Bedžetu Pacoliju na svečanost u Novi Pazar, oslovljavajući ga kao "ministra spoljnih poslova Republike Kosovo".

Dačić je za "Novosti" rekao da Ugljaninu, dok je bio u Vladi Srbije, ništa nije smetalo i bio je zadovoljan. 

"Čim je izgubio mesto u vlasti, postao je opozicija svojoj državi", kaže Dačić. 

Poziv Pacoliju na svečanost u Novi Pazar, u kome se Pacoliju obraća kao šefu diplomatije, uperen je protiv Srbije, koja se u ovim teškim trenucima bori za očuvanje svoje teritorije, naglasio je Dačić. 

"I neka nadležni organi ispitaju da li tu ima osnova za neki postupak. Što se mene tiče, Ugljanin i Pacoli su građani države čiji sam ja šef diplomatije. A sve što radimo u poslednje vreme oko priznavanja Kosova daje nam za pravo na zakljucak da će Pacoli uskoro biti samo Ugljaninov ministar", ističe Dačić.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 20:18:10 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/411575/ja-sam-ministar-i-ugljaninu-i-pacoliju.html
Odnosi s Egiptom odlični, Egipat podržava Srbiju http://www.pressonline.rs/info/politika/411574/odnosi-s-egiptom-odlicni-egipat-podrzava-srbiju.html Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Parlamenta Egipta Alij Abdel Aal razgovarali o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i globalnim pitanjima. ]]>
 
Tanjug, Dragan Kujundžić
Tanjug, Dragan Kujundžić

Predsednik Vučić je istakao da je Egipat iskreni prijatelj i Srbije i srpskog naroda i naglasio da je neophodno raditi na intenziviranju saradnje na svim nivoima, naročito na jačanju ekonomskih odnosa. 

Vučić je izrazio nadu da će Egipat i dalje uvažavati interese Srbije u međunarodnim organizacijama. On je istakao da Srbija na Balkanu i Egipat na Bliskom istoku i afričkom kontinentu dele odgovornost za stabilnost tih regiona, što je još jedna dodirna tačka za jačanje odnosa dveju zemalja. 

Predsednik Parlamenta Egipta je istakao da su Egipat i Srbija na regionalnom i međunarodnom nivou prijateljske države, i naglasio da Egipat ne zaboravlja podršku koju im je Srbija pružila 1973. i 2013. godine u borbi protiv terorizma. 

On je rekao da ekonomska saradnja ne prati političke odnose i dodao da Egipat ima dobre građevinske kompanije koje rade širom sveta, naročito na izgradnji mostova, kanala i puteva, nadajući se skorom ulasku egipatskih kompanija na srpsko tržište. Tokom susreta, dvojica sagovornika razgovarali su i o značaju saradnje u oblasti gradjevinarstva i turizma, kao i o uspostavljanju redovne avio linije Beograd-Kairo. 

Predsednik Vučić uputio je poziv predsedniku Arapske Republike Egipat Abdelu Fatahu el Sisiju da poseti Srbiju. 

Pre Vučića, Ali Abdel Ali razgovarao je s predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, a dvoje sagovornika je ocenilo da Egipat na međunarodnom planu nikada ne glasa protiv interesa Srbije. 

Gojković se posebno zahvalila Egiptu što "kao iskren prijatelj podržava međunarodne stavove i poziciju Srbije". Na zajedničkoj konferenciji za medije posle sastanka, Gojković je rekla da je s Abdel Alom imala "veoma dobar i sadržajan razgovor" o svim mogućnostima unapređenja bilateralnih odnosa, "posebno na polju parlamentarne saradnje i podrške na multilateralnom planu". 

Abdel Al je rekao da je uoči današnje posete u parlamentu Egipta osnovana grupa prijateljstva sa Srbijom, a Gojković je ocenila da to govori "koliko Egipat polaže na odnose" i dodala da je predložila da dve delegacije potpišu memorandum o saradnji prilikom sledećeg sastanka. Gojković je navela da današnja poseta otvara mogućnost razvoja ekonomske saradnje i da je s egipatskim kolegom razgovarala o mogućnosti otvaranja direktne avionske linije Beograd-Kairo.

]]>
Thu, 19 Jul 2018 20:16:56 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/411574/odnosi-s-egiptom-odlicni-egipat-podrzava-srbiju.html
Vučić danas kod Makrona, sutra u Briselu s Tačijem http://www.pressonline.rs/info/politika/411482/vucic-danas-kod-makrona-sutra-u-briselu-s-tacijem.html Pariz -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao u Pariz. Danas ima sastanak s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom ]]>
Tanjug, Tanja Valić
Tanjug, Tanja Valić

Tokom ove radne posete, Vučić će sa Makronom razgovarati o bilateralnim odnosima, naročito o ekonomskoj saradnji dveju zemalja, zatim o situaciji u regionu, sa posebnim osvrtom na dijalog Beograda i Prištine, kao i o evropskim integracijama Srbije, saopštila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

Po završetku susreta biće održan radni ručak, koji Makron priređuje za Vučića u Jelisejskoj palati, nakon kojeg je predviđeno obraćanje dvojice predsednika, navedeno je u saopštenju. 

Današnja poseta odigrava se u delikatnom političkom trenutku, dan pre nove runde briselskog dijaloga Beograda i Prištine. 

Predsednik Srbije izjavio je ranije da mnogo očekuje od razgovora sa predsednikom Makronom. "Mislim da je taj susret veoma važan za Srbiju. Nismo imali takvu komunikaciju u prethodnom periodu sa više francuskih predsednika i njihovih srpskih kolega. Poslednja poseta, i to kratka, datira pre više od 15 godina, kada je Žak Širak posetio Beograd", rekao je on. 

Vučić je kazao da će najpre sa Makronom imati razgovore u četiri oka, gde će sa njim razmeniti mišljenje o regionalnim pitanjima, pre svega o Kosovu i Metohiji, ali i o bilateralnim odnosima, uključujući i investicije, kao i da će potom razgovori biti nastavljeni sa delegacijama. 

Uoči posete srpskog predsednika Francuskoj, ambasador te zemlje u Srbiji Frederik Mondolini za Tanjug je rekao da će Francuska imati bar tri važne poruke - razvijanje bilateralanih odnosa, podršku Francuske Srbiji na evropskom putu i obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine. 

Kad je reč o proširenju bilateralnih odnosa, francuski ambasador kaže da to znači na ekonomskom, političkom i kulturnom planu, te posebno ističe da se to događa u godini kad se obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata. 

Ponovio je da Francuska snažno podržava Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji, uz opasku da i EU treba da se reformiše, a kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, rekao je da se nada da će obnovljeni dijalog doneti rezultat i napredak ka normalizaciji odnosa.

]]>
Tue, 17 Jul 2018 19:17:32 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/411482/vucic-danas-kod-makrona-sutra-u-briselu-s-tacijem.html
Prvi čovek Mladenovca o "direktorki i njenom sinu" http://www.pressonline.rs/info/politika/411476/prvi-covek-mladenovca-o-direktorki-i-njenom-sinu.html Predsednik GO Mladenovac Vladan Glišić prokomentarisao je ostavku direktorke mladenovačke osnovne škole Vesne Vlajić. ]]>
screenshot
screenshot

Ona je navela da je to učinila zbog pritisaka, uprkos podršci kolektiva koju je dobila, a prvi čovek te beogradske opštine je ocenio da je “ona iskusan političar“.

“Dala je izjavu gde prvo sebe predstavlja kao dobrog direktora, zatim kao svog sina kao dobrog političara. Našla je krivca, a to je predsednik Opštine. Na kraju sebe predstavlja kao žrtvu. Ja moram da priznam da je uspela i vas da izmanipuliše, niste uspeli da joj postavite pitanja oko redovne sednice koja je održana 5. jula. Koristim priliku da čestitam Školskom odboru, prvo na doslednosti, hrabrosti, istrajnosti. Takođe, čestitam predsedniku Školskog odbora na odluci koju su doneli. Ja joj želim puno uspeha u karijeri, kolektiv ubeđen sam da će se vrlo brzo vratiti na puteve stare slave i obrazovanja“, naveo je Glišić. 

Podsetimo, u Mladenovcu je u subotu održan i protest povodom najavljenog preispitivanja poverenja direktorki OŠ “Momčilo Živojinović”. 

Vlajićeva je o podnošenju ostavke obavestila kolektiv, lokalne medije, a vest o tome na svom Fejsbuk profilu podelio je i njen sin Stevan Vlajić, aktivista i idejni tvorac lika Belog Preletačevića.

 

 

]]>
Tue, 17 Jul 2018 18:53:15 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/411476/prvi-covek-mladenovca-o-direktorki-i-njenom-sinu.html
"Ima odličnih vesti za Zapadni Balkan" http://www.pressonline.rs/info/politika/411245/ima-odlicnih-vesti-za-zapadni-balkan.html Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je na Samitu o Zapadnom Balkanu u Londonu da ima odličnih vesti za Zapadni Balkan i regionalnu saradnju. ]]>
Foto: Tanjug / Filip Krainčanić
Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

Ona je istakla i da se na Samitu razgovaralo o onome što je ostvareno u proteklih godinu dana.

U izjavama novinarima u Londonu Brnabić je rekla da je poslednjih godinu dana od prethodnog Samita ostvaren dobar napredak u implementaciji akcionog plana za regionalno ekonomsko povezivanje, pre svega oko dodatnih protokola u okviru Cefta sporazuma, što je najvažnije za međusobnu trgovinu, zatim u oblasti priznavanja međusobnih profesionalnih i akademskih kvalifikacija gde su oformljeni timovi za pregovore, elektronske razmene podataka na granicama između carina, i konačno u radu regionalne kancelarije za saradnju mladih.Regionalna kancelarija za saradnju mladih ima jedanaest projekata, rekla je Brnabić i dodala da će lično mnogo više da se uključi u rad kancelariji jer misli da je "regionalno poverenje i pomirenje i saradnja treba da ide od najmlađih, koji su budućnost". Ukazala je takođe da je svim zemljama u regionu problem odlazak mladih. 

Rekla da je dobro što je juče parafiran i ugovor o sedištu Transportne zajednice jugoistočne Evrope koji će biti u Beogradu. 

Ona je rekla da na ovakvim skupovima ogromnu senku bacaju svi neodgovorni nastupi Prištine. 

"Ogromnu senku bacaju svi oni neodgovorni nastupi koje Priština ima iz meseca u mesec kako ide dalje dijalog između Beograda i Prištine, mislim da se Priština ponaša nažalost sve neodgovornije i sve agresivnije", rekla je Brnabić i ukazala da je samo od maja bilo više od 20 incidenata na Kosovu. 

Tu su, kako je rekla, napadi na Srbe, privođenja Srba, krađa imovine srpskih porodica kako bi im se onemogućio dalji bezbedan život na Kosovu, i da je to uvek neka senka koja se baca na sve regionalne skupove ali da Srbija nastavlja da bude "posvećena saradnji". 

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je Srbija pokazala svoje pravo lice u vreme migrantske krize i da je pokazala da deli evropske vrednosti više od nekih zemalja članica Evrposke unije. 

"Kroz Srbiju je prošlo više od milion migranata, u ovom trenutku u Srbiji je oko 4.000 migranata," rekla Brnabić i dodala da sva maloletna lica migranti idu u škole, i zajedno su sa drugom decom. 

Ona je rekla da je je ponosna kako je Srbija odgovorila na migrantsku krizu i kako je odgovorila. 

Brnabić je rekla da će Srbija nastaviti da bude konstruktivan partner što se tiče zajedničke evrposke politike prema migrantima.

]]>
Tue, 10 Jul 2018 20:18:46 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/411245/ima-odlicnih-vesti-za-zapadni-balkan.html
"Slanje vojnika na KiM nije neprijateljski čin" http://www.pressonline.rs/info/politika/411199/slanje-vojnika-na-kim-nije-neprijateljski-cin.html Crnogorski ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović ocenio je da slanje crnogorskih oficira u misiju Kfora "nije neprijateljski čin" prema Srbiji ]]>
Foto: EPA / Valdrin Xhemaj
Foto: EPA / Valdrin Xhemaj

Darmanović je nado da je to "ispunjavanje međunarodnih" obaveza Crne Gore.

"Nema ništa neprijateljsko, Crna Gora je verna ispunjavanju svojih međunarodnih obaveza i tome da doprinosi stabilnosti u regionu. To je jedina svrha našeg angažmana", rekao je Darmanović na samitu u Londonu, a preneli podgoričku mediji.

Skupština Crne Gore je nedavno odlučila da pošalje dva štabna oficira u misiju Kfora na Kosovu, što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić okarakterisao kao "neprijateljski čin". 

Vučić je rekao da je crnogorski premijer Duško Marković, prilikom posete Beogradu i u razgovoru sa njim, rekao da Crna Gora razume koliko je kosovsko pitanje bolno i teško za Srbiju i da će se odnositi prema njemu s posebnom pažnjom, uzimajući u obzir i interese Srbije. 

"Niti su nas pitali", dodao je Vučić i zaključio da je Crna Gora suverena država.

]]>
Mon, 9 Jul 2018 18:27:31 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/411199/slanje-vojnika-na-kim-nije-neprijateljski-cin.html
Vulin o "kosovskoj vojsci": Svaki Srbin treba da zna... http://www.pressonline.rs/info/politika/411153/vulin-o-kosovskoj-vojsci-svaki-srbin-treba-da-zna.html Za državu Srbiju i za njenu vojsku formiranje bilo kakve vojske na teritoriji KiM apsolutno nije prihvatljivo, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin ]]> Foto:Tanjug

“Sve što nije u skladu s Rezolucijom 1244, sve što nije KFOR, za nas predstavlja destabilizaciju regiona i nešto sa čime ne možemo i nećemo da se složimo“, rekao je ministar Vulin novinarima povodom izjava o formiranju tzv. vojske Kosova.

Svaki Srbin koji živi na prostoru Kosova i Metohije, istakao je on, treba dobro da zna da služenje u nekakvoj lažnoj vojsci Kosova jeste služenje protiv sopstvenog naroda i služenje protv sopstvene države. 

“Oni koji prave vojsku Kosova ne prave je da bi ratovali s Albanijom, ni da bi na Kosovu uspostavili red, ni da bi se sukobili sa bilo kojim susedom. Oni je prave isključivo, i samo sa jednim povodom - da bi destabilizovali region, a da bi pokušali da ugroze Srbiju i Srbe. Nema drugog razloga za postojanje vojske Kosova“, kazao je ministar odbrane. 

Kako je istakao Vulin, zato svaki Srbin na prostoru Kosova i Metohije treba da zna da mu tu nije mesto i da njegovo služenje u takvoj vojsci na kraju dovodi samo do toga da se sukobljava sa svojim rođacima i svojom braćom.

]]>
Fri, 6 Jul 2018 19:49:09 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/411153/vulin-o-kosovskoj-vojsci-svaki-srbin-treba-da-zna.html
Samit Zapadnog Balkana iduće nedelje u Londonu http://www.pressonline.rs/info/politika/411087/samit-zapadnog-balkana-iduce-nedelje-u-londonu.html Peti samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa biće održan sledeće nedeljeu Londonu. ]]>
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Glavne teme 9. i 10. jula biće unapređenje ekonomske stabilnosti, bezbednosti i političke saradnje.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa nemačke kancelarke Angela Merkel, čiji je cilj da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana i unaprede regionalna saradnja i evrointegracije regiona

Pored premijera Albanije, Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije i Kosova, Britanija je kao domaćin na samit pozvala EU partnere, uključujući Austriju, Hrvatsku, Francusku, Nemačku, Italiju i Sloveniju. 

Pozvana je i Bugarska, koja je bila domaćin samita EU-Zapadni Balkan u maju u Sofiji, kao i Poljska koja će biti domaćin Samita ZB 2019. 

Na samitu u Londonu učestovaće prvi put i Grčka, rekao je juče grčki premijer Aleksis Cipras u Solunu posle sastanka sa premijerima Rumunije i Bugarske i predsednikom Srbije. 

Kada je reč o ciljevima Samita, prvi se odnosi na povećanje ekonomske stabilnosti kroz unapređenje poslovnog okruženja, ohrabrivanje preduzetništva, rešavanje problema nezaposlenosti mladih i poboljšanje regionalne međupovezanosti. 

Drugi cilj tiče se regionalne bezbednosne saradnje kako bi se odgovorilo na zajedničke pretnje, uključujući korupciju, organizovani kriminal, trgovinu ljudima, drogom i oružjem, terorizam i nasilni ekstremizam. 

Lideri ZB i evropski partneri radiće i na unapređenju političke saradnje radi rešavanja bilateralnih sporova i prevazilaženja problema koji su proistekli iz sukoba devedesetih, kao i sa ciljem jačanja demokratije i rodne ravnopravnosti. 

U okviru Berlinskog procesa do sada su održana četiri samita - u Berlinu (2014. godine), Beču (2015), Parizu (2016) i Trstu (2017). 

"Velika Britanija želi snažan, stabilan i prosperitetan region Zapadnog Balkana. Kao domaćin skupa u Londonu pokazujemo naše interesovanje i angažman na stabilnosti regiona pred izlazak iz EU", navodi se na sajtu britanske vlade. 

Na marginama Samita biće održani forumi i paneli uz učešće civilnog društva.

]]>
Thu, 5 Jul 2018 16:18:44 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/411087/samit-zapadnog-balkana-iduce-nedelje-u-londonu.html
Nesmetani NATO preleti iznad CG i Albanije http://www.pressonline.rs/info/politika/410975/nesmetani-nato-preleti-iznad-cg-i-albanije.html Podgorica -- Ministri odbrane Crne Gore i Albanije potpisali su u Skadru Sporazum o saradnji u oblasti prekograničnih operacija u okviru misije zaštite vazdušnog prostora. ]]> Foto:EPA

To će omogućiti avionima oružanih snaga Grčke i Italije da nesmetano prelaze državne granice Crne Gore i Albanije.

Sporazum su, posle zajedničke sednice Vlade Crne Gore i Saveta ministara Albanije, potpisali crnogorski ministar Predrag Bošković i albanska ministarka odbrane Olta Džaka. 

Ovim sporazumom će, kako je saopštilo crnogorsko Ministarstvo odbrane, vršenje misije zaštite vazdušnog prostora Crne Gore biti značajno pojednostavljeno, prenosi RTCG. 

Iz ministarstva podsećaju da je misija zaštite vazdušnog prostora Crne Gore počela 5. juna, na godišnjicu članstva u NATO.

]]>
Tue, 3 Jul 2018 16:25:35 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/410975/nesmetani-nato-preleti-iznad-cg-i-albanije.html
Dačić: Još jedna država povlači priznanje Kosova http://www.pressonline.rs/info/politika/410880/dacic-jos-jedna-drzava-povlaci-priznanje-kosova.html Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nagovestio je danas da će još jedna država povući priznanje Kosova. ]]> Foto:blic

Dačić, koji je gostovao u jutarnjem Dnevniku RTS, nije želeo da kaže koja država je u pitanju, ali se nada da će danas popodne moći da saopšti više informacija.

Pacoli da ima papir o ambasadi Liberije, on bi ga pokazao

Kada se radi o Liberiji, Ministarstvo spoljnih poslova je 20. juna saopštilo da je ta država povukla priznanje samoproglašenog Kosova, ali je kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli uprkos tome juče najavio da Liberija otvara svoju ambasadu na Kosovu.

Dačić naglašava da "Liberija deset godina nije videla nikoga sa Kosova. Priznala je Kosovo".

- Sada kada su povukli priznanje, u Liberiju su se sjatili Amerikanci, Englezi, Pacoli je otišao u Liberju, primio ga je Vea (Džordž, predsednik Liberije). Objavio je da će Liberija da otvori ambasadu u Prištini. Pacoli, da ima neki papir, on bi ga pokazao. Ja pokazujem papire - rekao je Dačić.

Danas šesta zemlja

Prema njegovim rečima, do sada su četiri zemlje povukle priznanje, pre nekoliko godina i Sao Tome i Principe, a danas će biti šesta.

- Cilj mi je da bude ispod 100 zemalja koje su priznale, ponovio je šef diplomatije.

Povodom ideje o podeli Kosova, Dačić ističe da nije kasno i da to govore oni koji misle da to ne može da se ostvari.

- Onaj ko vam kaže da je kasno za podelu ili da je protiv podele, ili ne razume način u kojem se sada nalazimo ili želi da ratom mi to vratimo ili želi da vodimo politiku da to čekamo nekoliko stotina godina pa da to vratimo - rekao je Dačić.

]]>
Fri, 29 Jun 2018 13:29:52 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/410880/dacic-jos-jedna-drzava-povlaci-priznanje-kosova.html
Mira Marković presudu na godinu dana zatvora dočekala u ELITNOM NASELJU U MOSKVI http://www.pressonline.rs/info/politika/410879/mira-markovic-presudu-na-godinu-dana-zatvora-docekala-u-elitnom-naselju-u-moskvi.html Mirjana Marković će svoj 76 rođendan 10. jula dočekati sa presudom za kriminal, ali u elitnom naselju Moskve i luksuzu, sa novcem za koji se opravdano sumnja da je pokraden od građana Srbije. ]]> Foto:blic

Supruga Slobodana Miloševića, koja je juče, posle postupka koji je trajao 15 godina, osuđena na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe položaja prilikom dodele stana dadilji njenog unuka Iloni Pešić, pobegla je iz Srbije pred ubistvo Zorana Đinđića počekom 2003.

U međuvremenu su se u javosti sproradično pojavljivale informacije o njoj, njenoj porodici, deci Mariji i Marku Milošević, i životu na visokoj nozi u prestonici Rusije. Govorila je svojevremeno da sanja kada će se vratiti kući, ali da joj je taj san sve tanji.

Poslednji put se oglasila nedavno, preko nekih tabloidnih medija u Srbiji, nakon što se luksuzan stan njene ćerke Marije na Dedinju od 253 kvadrata našao na dobošu. Ona se tada, prema navodima iz medija, bacila u odbranu ćerke i njene na sumnjiv način stečene imovine, koja se sada našla u rukama izvršitelja. Navela je da im je stan "na prevaru" uzeo jedan beogradski advokat, prijatelj Marije Milošević.

Mira Marković je danas nedostupna organima Srbije i nalazi se u Moskvi gde je dobila politički azil.

Slobodan Milošević i Mirjana Marković Foto: Profimedia

Slobodan Milošević i Mirjana Marković

Od čega ona danas živi siva eminencija zločinačkog režima, kako finansira boravak u elitnom naselju u Moskvi, sa kim je u Srbiji u kontaktu i da li je i dalje nekim poslovima vezana za Srbiju?

Finansije - kako je iznošen novac u Moskvu

O finansijama porodice Milošević - Marković se malo zna, ali je poznato da je 25. aprila 2000. ubijen direktor JAT-a Živorad Žika Petrović ispred svog stana u Beogradu, a njegovo zaduženje je bilo iznošenje novca iz zemlje. Ime šefice zloglasnog JUL-a pojavilo se u u više kriminalnih istraga, koje su većinom bile vezane i za velike finansijske prevare.

Sumnja se da novac od koga oni danas žive u Moskvi delom dolazi i iz tih sumnjivih aranžmana, za koje onda do danas u Srbiji nije odgovarala.

Primera radi, protiv Mirjane Marković i njenog sina Marka Miloševića u Tužilaštvu za organizovani kriminal pokrenut je predkrivični postupak zbog šverca cigareta. Ona je označena kao važna karika jer je kako se sumnja bio dovoljno jedna njen poziv direktoru Carine Mihalju Kertesu da propusti transport cigareta koje je organizovao njen sin. Pre više godina i sam Keretes je dao iskaz o ovome navodeći njene pozive. Tak postupak je privremeno obustavljen, jer ona nije dostupna Srbiji.

Deo bogatstva nesumnjivo dolazi o poslova njenog sina, Marka Miloševića.

Bivši diktator Slobodan Milošević je milione njegovog sina obrazlagao sada već čuvenom izjavom da je bio vredan i “nosio gajbice”. Osim što se zna da je u Srbiji posedovao “Bambilend” i lanac parfimerija, Milošević junior je bio nasilan, a sumnja se da je kriminalnim grupama švercovao cigarete.

Marko Milošević i Mirjana Marković Foto: EPA/ Saša Stanković / Promo

Marko Milošević i Mirjana Marković

Naime, ime Marka Miloševića pojavilo se u policijskoj akciji “Mreža” vođenoj protiv organizovanih grupa švercera cigareta. Protiv njega i njegove majke Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi i dalje predkrivični postupak. Prema policijskim podacima, on nije samo uzimao procenat od drugih državnih grupa švercera cigareta, već je i sam poslovao. Zarada koju je ostvario procenjuje se na nekoliko stotina miliona nemačkih maraka.

Prema tim podacima, Marko Milošević je cigarete legalno kupovao u Bugarskoj, a one su zatim brodovima stizale u luku Burgas, a potom u Sofiju. Na graničnom prelazu u Srbiji cigarete su se “pretvarale“ u nameštaj koji se navodno izvozi za Mađarsku.

U ovim slučajevima ključan je bio telefonski poziv Markove majke direktoru Carine Mihalju Kertesu. Kertes je već osuđen kao pripadnik grupe švercera cigareta braće Radovana Stojičića Badže, tadašnjeg prvog policajca, i njegovog brata Siniše. Markove cigarete u Beograd su dopremane na tri lokacije, kao i na jednu lokaciju u Novom Sadu.

Bivši osuđeni šef DB Radomir Marković je, osim što je priznao da je Slobodan Milošević naredio politička ubistva govorio i o švercu cigareta. Naveo je da je novac iznesen u Moskvu.

Gde živi?

Mirjana Marković danas živi u eltnom delu Moskve u rezidneciji pod obezbeđenjem.

Predstavnici Generalnog tužilaštva Ruske Federacije su 2010. na insistiranje Srbije saopštili da ona u toj državi uživa status političke izbeglice i da ne može da bude uhapšena po poternici srpskog Interpola, koja je raspisana za njom i još je na snazi.

Ako je verovati Draganu Hadži Antiću, bliskog prijatelja Mire Marković, ona u Moskvi živi od 58.000 dinara profesorske penzije, koju joj on redovno šalje iz Beograda.

To je oko 620 dolara, što je za moskovske prilike izuzetno malo. Sirotinja u drugom najskupljem gradu na svetu živi sa 1.000 dolara mesečno. Kafa u restoranu košta oko šest dolara, večera najmanje stotinu, patike isto toliko, a bar 150 dolara je najjeftinija pozorišna karta.

Gde su Miloš i Marija?

Marko Milošević se kreće i posluje na područiju bivšeg Sovjetskog saveza.

Marija Milošević je član porodice čije je ime najmanje dovođeno u vezu sa kriminalom i zločinima. Međutim, prilikom hapšenja njenog oca Slobodana Miloševića 1. aprila 2001. u vili Mir na Dedinju ona je pucala iz pištolja na istražnog sudiju Gorana Čavlinu i ljude koji su bili sa njim.

Marija Milošević Foto: Slobodan Pikula / RAS Srbija

Marija Milošević

Protiv nje je te godine poveden krivični postupak i optužena je za izazivanje opšte opasnosti i nelegalno držanje pištolja. Ona je saslušana i dala je odbranu, ali je zatim pobegla u Crnu Goru.

Marija Milošević se branila da je “pucala u modro plavo nebo” i da je pre toga popila tablete za smirenje i dosta alkohola, te da nikoga nije htela da povredi.

Od kraja maja 2006. na snazi je poternica i određivanje pritvora, jer se nije odazivala na pozive suda. U međuvremenu je 2007. zastareo deo optužnice za nezakonito držanje pištolja iz koga je pucala.

Ona je bila prvostepeno osuđena krajem septembra 2002. uslovno na osam meseci zatvora sa rokom provere od dve godine. Međutim, na žalbu njenih branioca ta presuda je poništena i suđenje je krenulo iz početka. Postupak je trenutno u prekidu.

Takođe je pokušala da se odrekne srpskog državljanstva, ali to nije bilo moguće jer se protiv nje vodi krivični postupak.

Izjašnjava se kao Crnogorka i podržala je i nepriznatu takozvanu crnogorsku pravoslavnu crkvu. Živi godina u Crnoj Gori.

]]>
Fri, 29 Jun 2018 13:25:06 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/410879/mira-markovic-presudu-na-godinu-dana-zatvora-docekala-u-elitnom-naselju-u-moskvi.html
BLOKADE PUTEVA NA VIDOVDAN Kosovska policija pripremila poseban "operativni plan" http://www.pressonline.rs/info/politika/410835/blokade-puteva-na-vidovdan-kosovska-policija-pripremila-poseban-operativni-plan.html Kosovska policija saopštila je da je pripremila poseban operativni plan kako bi garantovala javnu bezbednost pre i posle obeležavanja pravoslavnog praznika Vidovdana. ]]> Foto:Blic

Kako se dodaje, policija je preduzela sve potrebne mere za održavanje javnog reda i mira, sprovođenje zakona, kao i povećanje mera bezbednosti.

"U cilju garantovanja slobode i slobodnog kretanja za sve građane, na lokacijama gde budu ograničenja, potpune ili delimične blokade određenih putnih pravaca, u područjima gde se smatra da će se održavati razne manifestacije, kao što su Priština, Gračanica, Gazimestan itd, angažovaće se dovoljan broj službenika policije", navodi se u saopštenju.

Zavisno od okolnosti koje će se pojaviti kao rezultat priliva vozila i broja učesnika u obeležavanju praznika, policija će preduzimati sve dodatne potrebne radnje da bi garantovala bezbednost, javni red i mir, uključujući usmeravanja ili druga dodatna ograničenja puteva.

Policija je apelovala na pomoć, poverenje i razumevanje svih građana.

Policija takođe apeluje na građane da ne podležu bilo kakvim provokacijama.

]]>
Thu, 28 Jun 2018 13:24:11 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/410835/blokade-puteva-na-vidovdan-kosovska-policija-pripremila-poseban-operativni-plan.html
AMERIČKA VEZA Ko je žena koja će biti "glavni link" Beograda, Prištine i SAD u pregovorima o Kosovu http://www.pressonline.rs/info/politika/410799/americka-veza-ko-je-zena-koja-ce-biti-glavni-link-beograda-pristine-i-sad-u-pregovorima-o-kosovu.html Razgovori predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija održani u nedelju u Briselu uz posredovanje EU, uveli su u igru i jedno, za širu javnost, novo lice - Angelinu Ajnhorst. Ona će, prema sazanjima "Blica", biti stara-nova spona između Beograda, Prištine, EU, ali i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u pregovrima o Kosovu. ]]> Foto:Blic

Ova činovnica iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) se, inače, nalazi na čelu Odseka za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u ovoj instituciji.

Do sada nije bila toliko eksponirana kao drugi evropski zvaničnici, ali bi to moglo da se promeni, s obzirom na to da će joj jedan od zadataka biti da intenzivira i ubrza razgovore između predstavnika Beograda i Prištine. Takođe, u opisu posla joj je i da poradi na tome da se već postignuti sporazumi sprovode u što većoj meri.

Angelina Ajhorst  
Foto: Wikipedia

Angelina Ajhorst

Diplomatski izvori “Blica” objašnjavaju da to nije ništa neuobičajeno, jer je Ajnhorst sve to i do sada radila, doduše ne na način da sa tim bude upoznata šira javnost. Ona je zapravo u ime šefice evropske diplomatije Federike Mogerini razgovarala sa svima, ali je njen zadatak sada za nijansu drugačiji jer se, prema najavama sve tri strane u dijalogu, približava konačno rešenje, a zahtevi za većom uključenošu sila izvan EU su sve glasniji.

- Ona je i do sada odlazila po raznim zemljama gde je razgovarala o mogućem trajnom rešenju. U suštini, dijalog između Beograda i Prištine ostaje u istom formatu, samo što će ona sada između tih sastanka koordinirati, usaglašavati i usklađivati stavove - priča naš izvor.

Međutim, ono što je “zaparalo uši” jeste da će, osim po Evropi, Ajnhorst posećivati i Ameriku u vezi sa Briselskim dijalogom. To je potrvdio i srpski šef diplomatije Ivica Dačić koji je naveo da nema nikakvih novina, i da ona “dolazi kod jednih i drugih, razgovara, ide u Ameriku, učestvuje kao deo tima šefice diplomatije EU Federike Mogerini”.

Aleksandar Vučić, Federika Mogerini i Hašim Tači  
Foto: I.M.J. / RAS Srbija

Aleksandar Vučić, Federika Mogerini i Hašim Tači

Zanimljiv momenat u celoj priči je to što se Ajnhorst pojavljuje kao spona između dve suprotstavljene strane i SAD, baš u periodu kada prištinske vlasti, i to mesecima unazad, traže uključivanje Amerike u dijalog. To je činio i kosovski premijer Ramuš Haradinaj, kao i predsednik Hašim Tači.

Kako će brifovati Amerikance

Iako je u više navrata sugerisano da se Amerika neće direktno uključiti u razgovore “pored žive i zdrave EU”, niko nema sumnje da SAD itekako u tim razgovorima, doduše indirektno, učestvuju.

To potvrđuju i izvori “Blica” koji navode da je njen posao da sa Amerikancima koordinira rad, obaveštava ih šta se dešava...

- Izveštava ih, drži ih u toku, sugeriše ako negde treba da “pritisnu” Albance za koje su, u prvom redu, oni “zaduženi” - priča naš izvor.

"Šatl diplomatija"

Ajnhorst će u narednim mesecima biti u stalnom kontaktu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, po principu “šatl-diplomatije”, tako što će učestalo putovati na liniji Brisel-Beograd-Priština i pokušavati da uskladi stavove dve strane.

Aleksandar Vučić i Angelina Ajnhorst  
Foto: Pres služba predsednika Srbije / Promo

Aleksandar Vučić i Angelina Ajnhorst

Ti sastanci će, navode “Novosti”, nekada biti javni, a nekada ne, kao i da bi ona mogla da, kada ima potrebe, “signalizira da se u Briselu organizuju sastanci na najvišem političkom nivou”.

Sve ovo nije nikakvo iznenađenje, s obzirom na sve učestalije najave da bi dijalog između Beograda i Prištine trebalo da se intenzivira, ubrza i da, kako se navodi u evropskim dokumentima, “Srbija hitno postigne pravno obavezujući sporazum sa Kosovom”.

Po funkciji koju obavlja, Ajnhorst je uključena i u Briselski dijalog, a u njega je bila uključena i direktno, pre nekoliko dana, kada je posredovala u tehničkim pregovorima Beograda i Prištine u Briselu, koji su bili prethodnica Vučićevog i Tačijevog nedeljnog susreta.

Ko je Ajnhorst?

Angelina Ajnhorst, inače Holanđanka, pri Evropskoj uniji radi više od 20 godina. Tačnije, 1996. godine dolazi u Evropsku komisiju u Brisel, gde je obavljala različite poslove. Radila je i kao savetnik, a bila je i na raznim funkcijama, od šefica za razvoj i regionalnu saradnju pri Delegaciji EU u Jordanu, od 2008. je predvodila delegaciju EU u Siriji za političke i ekonomske poslove, štampu, informacije i kulturu. Dve godine kasnije imenovana je za ambasadora EU u Libanu, a od 2015. je na funckiji direktora za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku pri EEAS.

Angelina Ajnhorst i Ivica Dačić  
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije / Promo

Angelina Ajnhorst i Ivica Dačić

Ajnhorst je studirala je jezike i kulturu, a ima i specijalističke diplome iz međunarodnog prava, ljudskih prava i prava međunarodnih organizacija. Pre EU, radila je u raznim organizacijama civilnog društva u Somaliji, Kairu, kao i u Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

Čest gost Beograda

Iako se može čuti da je možda naklonjenija albanskoj pre nego srpskoj strani, Ajnhorstova uglavnom govori isto što i drugi evropski zvaničnici, pre svega kao i njena nadređena, šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

U Beogradu je boravila na desetine puta, gde se najčešće sretala sa aktuelnim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, sa kojima je imala razgovore i po inostranstvu, na raznim evropskim skupovima.

]]>
Wed, 27 Jun 2018 12:58:16 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/410799/americka-veza-ko-je-zena-koja-ce-biti-glavni-link-beograda-pristine-i-sad-u-pregovorima-o-kosovu.html
PET ZADATAKA ZA SRBIJU Kosovo je uslov svih uslova, ali to nije sve što EU očekuje od nas http://www.pressonline.rs/info/politika/410714/pet-zadataka-za-srbiju-kosovo-je-uslov-svih-uslova-ali-to-nije-sve-sto-eu-ocekuje-od-nas.html Malo je onih koji imaju dilemu oko toga da je rešavanje odnosa između Beograda i Prištine stvar broj jedan kada je reč o evrointegracijama Srbije. Tim pre što ni evropske, kao ni srpske vlasti, naročito u poslednje vreme tu činjenicu ne propuštaju da apostofiraju. Ipak, to je samo jedna tačka od ukupno pet na kojima će EU isistirati u narednom periodu kada su u pitanju evrointegracije Srbije. ]]> Foto:Blic

Osim dobro poznatih, "starih" stvari koje nam se zameraju i čije se razrešavanja traži, "na spisku" se našla i poneka nova.

Kosovo - Glavni kamen spoticanja

Dileme nema da je Kosovo uslov svih uslova za ulazak Srbije u Uniju, tim pre što se jedno celo poglavlje (35) upravo bavi njima i, što je još važnije, ono je uslovno. U praksi, to znači da bez rešenja između Beograda i Prištine, za Srbiju neće biti ni Unije.

Foto: EU / Promo

Takođe, u Strategiji o proširenju EU navodi se da se, između ostalog, da "u slučaju Srbije, prelazna merila koja se tiču normalizacije odnosa sa Kosovom moraju da budu ispunjena, a pravno obavezujući sporazum mora da bude hitno postignut".

Na predstavljanju izveštaja o napretku Srbije, izvestilac Evropskog parlamenta (EP) Dejvid Mekalister konstatuje da Srbija nastavlja angažman na normalizaciji odnosa sa Kosovom i da se vodi unutrašnji dijalog.

- I Kosovo i Srbija treba sada da rade na punoj implementaciji svih već postignutih sporazuma i to u dobroj veri i na vreme. Formiranje Zajednice srpskih opština je prioritet, a mora se rešiti i pitanje energetike između dve strane - naveo je on.

Foto: A. Dimitrijević / RAS Srbija

Rešavanje odnosa Beograda i Prištine je uslov i za Kosovo i za Srbiju, pisaće i u zaključku Samita u Briselu koji će članice EU usvojiti ove nedelje. U nacrtu tog dokumenta izražava se zabrinutost zbog sporog ritma u procesu primene Briselskog sporazuma, ali se traži i njegovo okončanje. Jedna od poruka biće da će EU nastaviti da "pažljivo i kontinuirano prati angažovanje Srbije ka vidljivom i održivom napretku u normalizaciji odnosa s Kosovom, kako bi se omogućio nesmetani proces na evropskom putu kako za Srbiju tako i Kosovo”.

Vize - Zabrinuti smo

Iako do sada nije bio slučaj, Srbija bi mogla da dobije "packe" zbog jedne sasvim nove prakse - ukidanja viza za treće zemlje. Reč je o ukidanju viza za Iran i još neke Afričke države koje je u EU izazvalo brigu, kako navode, od otvaranja puta iranskim migrantima da preko Srbije ilegalno uđu u EU, dok u Srbiji tvrde da je reč o političkoj kritici. Kako je šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao: "ne smetaju njima migranti, već što se povećava broj država koje povlače priznanje Kosova". Među tim državama su, jasno je, i neke kojima je Srbija ukinula vize.

Prema nacrtu zaključaka koji će biti usvojeni na kraju sastanka u Briselu, EU će od Srbije zatražiti da poštuje zajedničku politiku o vizama.

Foto: Branko Jančaković / RAS Srbija

- Savet EU takođe poziva Srbiju da se uzdrži od odstupanja od zajedničke evropske politike o vizama, gde nedavna praksa, kao što je sklapanje sporazuma o liberalizaciji viznog režima sa određenim trećim zemljama, izaziva zabrinutost - piše u nartu zaključka, prenosi RSE.

Spoljna politika - Usaglasite se

Iako Srbija dosta dugo balansira između istoka i zapada, evropskog puta i Rusije, EU će je ovog puta i formalno upozoriti da odstupa od zajedničke spoljne politike. Zahtev upućen Srbiji biće da se postepeno usaglašava sa Briselom, što nije nikakva novina.

Foto: RAS Srbija

Ilustracije radi, Srbija nije uvela sankcije Rusiji kao što su to činile zemlje Unije već suprotno, a i u nekoliko navrata je ponavljano da to neće ni učiniti. Međutim, tu nije samo problem Rusije, već usaglašavanje i oko raznih dekleracija i mera.

Poslednji podaci govore da je od ukupno 41 deklaracije i mere iz Brisela, Srbija prošle godine prihvatila manje od pola, tačnije 19, kao i da ima najmanji stepen usaglašenosti od svih zemalja u regionu.

- Savet ponavlja svoj poziv Srbiji da se postepeno uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, u skladu sa pregovaračkim okvirom, i da da preokrene trenutni silazni trend, kao prioritetno pitanje - piše u nacrtu zaključaka.

Vladavina prava - Pojačati napore

Bez vladavine prava nema EU, u najkraćem bi mogla da bude suština onoga što svi slušamo na dnevnom nivou kada je reč o evrointegracijama. Koliko je ova oblast važna svedoči i to što je pregovaračko poglavlje koje se bavi vladavinom prava (23) uslovno, prvo otvoreno, i koje će biti poslednje zatvoreno u pregovorima sa Unijom.

Foto: V. Lalić / RAS Srbija

Reforma pravosuđa, nezavisno sudstvo, tužilaštvo, borba protiv korupcije, suđenje u razumnom roku... Sve ovo su stvari na kojima EU insistira da se još aktivnije radi. Jedna od njih su i ustavni amandmani koji se odnose upravo na ovu oblast, koji su prethodnih meseci izazvali pravu buru u javnosti jer su predstavnici vlasti tvrdili da oni umanjuju uticaj politike na pravosuđe, dok je struka tvrdila potpuno suprotno. Konačan "sud" u narednom periodu daće Venecijanska komisija, od čijih će preporuka i zavisiti šta će se sa pravosuđem dešavati.

Foto: Wikimedia / RAS Srbija

- Vladavina prava je "u srcu" pristupnih pregovora i napredak u toj oblasti neophodan je za ribližavanje Srbije EU. Iako Beograd pokazuje jasnu opredeljenost da reši neka od pitanja, važno je da se pojačaju napori, posebno u cilju obezbeđenja nezavisnosti pravosuđa i celokupnog pravosudnog sistema, i da se bezuslovno bori protiv korupcije i organizovanog kriminala - rekao je Mekalister govoreći o napretku Srbije ka EU.

Sloboda medija - Nije dovoljno doneti zakone

Sloboda medija je jedna od oblasti koja se svake godine analizira u izveštajima EU o Srbiji, a prema poslednjim informacijama, na Samitu u Briselu predsednici i premijeri zemalja EU će izraziti "sve veću zabrinutost" zbog nedostatka napretka u oblasti slobode izražavanja.

Foto: ThykingdomComeProd / Twitter

Slično kaže i izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister, koji navodi da medijske slobode moraju da budu garantovane, kao i da u narednoj godini situacija u medijima u Srbiji mora se popravi.

- Svi se slažemo u ovom Odboru da je sloboda medija u srcu demokratije. Ona se ne može postići samo usvajanjem zakona, već i stvaranjem pozitivne atmosfere za medije - istakao je on.

]]>
Tue, 26 Jun 2018 13:08:11 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/410714/pet-zadataka-za-srbiju-kosovo-je-uslov-svih-uslova-ali-to-nije-sve-sto-eu-ocekuje-od-nas.html
Srbija danas otvara dva nova poglavlja u pregovorima sa EU http://www.pressonline.rs/info/politika/410685/srbija-danas-otvara-dva-nova-poglavlja-u-pregovorima-sa-eu.html U Luksemburgu se danas održava Međuvladina konferencija na kojoj će Srbija otvoriti još dva poglavlja u pregovorima sa EU - 33 (finansijske i budžetske odredbe) i poglavlje 13 (ribarstvo). Sa dva nova poglavlja, Srbija će imati 14 otvorenih poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena. ]]> Foto:blic

Međuvladna konferencija se organizuje u okviru Saveta EU, i prva je tokom bugarskog predsedavanja EU. Početak je planiran za 19.30 sati u zgradi Saveta EU u Luksemburgu.

Delegaciju Srbije ovom prilikom predvodiće ministrarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, a EU će biti predstavljena od strane Evropske komisije i bugarskog predsedavanja EU.

- Mislim da to pokazuje da se pozitivan trend nastavlja. Da nema napretka ne bismo otvorili nijedno poglavlje” - ocenila je Joksimović.

Jadranka Joksimović Foto: Ministarstvo za evropske integracije Srbije / Promo

Jadranka Joksimović

Ona je naglasila da Srbija ima još spremnih poglavlja za otvaranje, i da će nastaviti da radi na pripremi novih pregovaračkih pozicija.

Pred zemljama članicama u ovom trenutku je već poglavlje 9 (finansijske usluge), kao i poglavlja 17 (ekonomska i monetarna politika) i 18 (statstika), za koje je Srbija predala svoje pregovaračke pozicije.

U Briselu napominju da je zemljama članicama potrebno između četiri i pet meseci od dobijanja pregovaračke pozicije da završe tehničke porcedure oko otvaranja poglavlja.

Od 1. jula do kraja godine Austrija preuzima rotirajuće predsedavanje EU od Bugarske.

Zvanični Beč je već najvio da će proširenje i konkretno ubrzanje pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom biti jedan od prioriteta predstojećeg austrijskog predsedavanja EU.

U diplomatskim izvorima se napominje da bi Srbija mogla da ubrza tempo otvarnja pregovaračkih poglavlja i da je do kraja godine moguće organizovati još dve Međuvladine konferencije, jednu tokom oktobra i drugu u decembru.

Iz EU ponavljaju da pored tehničkog rada na poglavljima na napredak u procesu pristupnih pregovora Srbije utiče postignuto u oblasti poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava u zemlji, i poglavlju 35 koje prati normalizaciju odnosa Beograda sa Prištinom.

]]>
Mon, 25 Jun 2018 12:38:44 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/410685/srbija-danas-otvara-dva-nova-poglavlja-u-pregovorima-sa-eu.html
Pet zemalja je povuklo priznanje Kosova, ali nije sve išlo TAKO GLATKO http://www.pressonline.rs/info/politika/410609/pet-zemalja-je-povuklo-priznanje-kosova-ali-nije-sve-islo-tako-glatko.html Do sada je ukupno pet zemalja povuklo svoje odluke o priznanju kosovske nezavisnosti, a poslednja među njima je Liberija, što se desilo juče. ]]> Foto:blic

Međutim, stvari ni po ovom pitanju ne idu baš “glatko”, naročito ako se uzmu u obzir izjave koje stižu iz Beograda i Prištine, koje su u svakom od ovih slučajeva bile protivurečne.

Svaki od pet procesa povlačenja priznanja pratile su kontroverze, a evo kako je to u praksi izgledalo.

Surinam

Problem se najpre desio sa Surinamom, koji je prva država na svetu koja je povukla priznanje krajem oktobra prošle godine. Tada je srpski šef diplomatije Ivica Dačić rekao da se “na ovome dugo radilo i mogo razgovaralo”. Takođe, naveo je i da je u ovoj “operaciji” pomogao “naš čovek koji ima kontakte sa vlastima u Surinamu”.

Pismo države Surinam Foto: Blic / RAS Srbija

Pismo države Surinam

Iz Prištine su poricali da se ovo zaista i dogodilo.

- Povlačenje priznanja ne postoji kao koncept u međunarodnom pravu. Sve je to kleveta, dok je Dačić šarlatan - rekao je tada savetnik ministra spoljnih poslova Kosova Bedžeta Pacolija, Jetljir Zumberaj.

Na kraju se ispostavilo da je priznanje i zaista povučeno.

Sao Tome i Principe

Ubrzo nakon ovog događaja, Dačić je govorio i o državi Sao Tome i Principe. Ovo je možda malo specifičniji slučaj jer je svojevremeno, tokom političkih turbulencija u toj zemlji, koaliciona vlada 2012. godine donela odluku da prizna nezavisnost Kosova.

Međutim, nakon promene vlade u toj zemlji, nova vlast je poništila tu odluku i optužila svoje prethodnike za korupciju oko priznanja. Sve se dešavalo 2013. godine.

Sa druge strane, kosovski zvaničnici su tvrdili da priznanje stoji, jer je u Prištinu stigla “verbalna nota”.

Gvineja Bisao

Vest da je Gvineja Bisao povukla priznanje Kosova saopštena je krajem novembra prošle godine na konferenciji za medije, na kojoj su zajedno govorili Ivica Dačić i premijer Gvineje Bisao Umaro Sisko Embalo. Upravo je on demantovao dotadašnje informacije da je njegova zemlja priznala Kosovo kao nezavisnu državu.

Umaro Sisko Embalo i Ivica Dačić Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije / Promo

Umaro Sisko Embalo i Ivica Dačić

- Nisam video nijedan papir o priznanju Kosova - rekao je tada on.

Međutim, samo dva meseca od povlačenja priznanja Kosova, kosovski zvaničnici su ustvrdili da je ova zemlja ponovo je priznala nezavisnost južne srpske pokrajine.

Tačnije, to je učinio kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli na Tviteru, istakavši da je vlada Gvineje Bisao potvrdila da je priznanje Kosova “valjano”.

Međutim, u Srbiju nikada nije stigao dokument koji bi govori u prilog tvrdnjama iz Prištine.

Burundi

U februaru ove godine Dačić je obavestio javnost da je država Burundi povukla priznanje Kosova.

Delegacija Burundija boravila je u aprilu ove godine u Beogradu Foto: MUP Srbije / Promo

Delegacija Burundija boravila je u aprilu ove godine u Beogradu

- Ovih dana u Prištini se obeležava desetogodišnjica od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Želim da dam prilog. Doneo sam notu Ministarstva inostranih poslova Burundi gde oni povlače priznanje Kosova - naveo je tada Dačić.

Liberija

Poslednji slučaj povlačenja priznanja desio se juče, kada je Liberija to učinila. Notu o tome primio je Dačić od svog liberijskog kolege Gbezongara Miltona Findleja. U noti se, između ostalog, navodi da je Liberija 2008. godine priznala kosovsku nezavisnost na osnovu saznanja da Beograd nije spreman da pregovara o rešenju sa južnom pokrajinom Kosovo.

Srbiju je pre izveskog vremena posetila i delegacija Liberije Foto: Skupština Srbije / Promo

Srbiju je pre izveskog vremena posetila i delegacija Liberije

Danas, ova zemlja želi da poštuje “pravične rezultate pregovora koji budu ostvareni između Beograda i Prištine”.

Vrlo brzo nakon ovoga, oglasio se kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, koji je rekao da je u pitanju lažna vest, što su mu potvrdili i u vladi Liberije sa kojom je, po sopstvenom priznanju, razgovarao.

- Vesti i nota koju šire srpski mediji su lažene i deo pokušaja ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da širi lažne vesti - napisao je Pacoli na Tviteru.

]]>
Fri, 22 Jun 2018 13:03:55 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/410609/pet-zemalja-je-povuklo-priznanje-kosova-ali-nije-sve-islo-tako-glatko.html
ZAŠTO JE EU LJUTA NA SRBIJU? Brisel ubeđen da ukidanjem viza nagrađujemo zemlje koje ne priznaju Kosovo http://www.pressonline.rs/info/politika/410573/zasto-je-eu-ljuta-na-srbiju-brisel-ubedjen-da-ukidanjem-viza-nagradjujemo-zemlje-koje-ne-priznaju-kosovo.html Vlasti u Srbiji u poslednjih mesec dana trpe oštre kritike iz EU, jer su za godinu dana ukinule vize građanima velikog broja "trećih zemalja". Iako Brisel zvanično tvrdi da se time otežava borba protiv ilegalnih migranata, problem je i što Srbija ukidanjem viznog režima "nagrađuje" države koje nisu priznale Kosovo ili su povukle njegovo priznanje. ]]> Foto:blic

U proteklih godinu dana vize smo ukinuli Indiji, Iranu, Bahamima, Barbadosu, Jamajci, Mauricijusu, Meksiku, Sent Vinsentu, Grenadinima, Paragvaju i Kolumbiji. Takođe, bezvizni režim sa Srbijom dobili su i Surinam, Gvineja Bisao i Burundi.

Da postoji veliki problem srpske politike prema viznoj liberalizaciji sa trećim zemljama ukazao je prvo državni sekretar u slovenačkom MUP-u Boštjan Šefic, koji je kao naročito problematično izdvojio ukidanje viza Iranu i još nekim afričkim državama.

Potom su kritike stigle i iz Evropskog saveta koji je u svom izveštaju naveo da bi Srbija trebalo da se "uzdrži od skretanja od zajedničke vizne politike, te da nova praksa sklapanja sporazuma sa trećim državama izaziva zabrinutost”".

Zagrebački "Jutarnji list" otišao je korak dalje i preneo reči neimenovanog evropskog zvaničnika, koji je naveo da bi zbog svega toga Srbiji mogao da bude ukinut bezvizni režim.

Da li je ta opcija zaista moguća i šta je u pozadini ovih kritika koje dolaze iz EU?

Problem Irana

Istina je da je Srbija možda i nesmotreno ukinula vize građanima pojedinih država, a tu se naročito izdvajaju oni koji dolaze iz Irana. Sa ovom zemljom srpske vlasti sklopile su sporazum o viznoj liberalizaciji u avgustu 2017. godine, od kada naglo raste priliv iranskih "turista".

Prihvatni centar za migrante u Krnjači Foto: D. Milenković / RAS Srbija

Prihvatni centar za migrante u Krnjači

Prema zvaničnim podacima, od septembra do danas u Beograd je stiglo 16.268 iranskih državljana i to avio-letovima turskih i zalivskih kompanija. Zbog povećane potražnje za Beogradom kao destinacijom, nakon 27 godina pauze, dve iranske avio-kompanije su ugovorile direktne letove Teheran-Beograd.

Srpskim vlastima se zamera što se veliki broj tih "turista", navodno, ne vraća u svoju državu, već ilegalnim putevima nastavlja put ka Zapadnoj Evropi.

Ministar turizma Rasim Ljajić međutim navodi da nisu tačne cifre da na hiljade njih ostaje u Srbiji po kampovima i da odlaze dalje na Zapad. On za "Blic" kaže da se u prihvatne centre prijavilo ukupno 508 Iranaca, kao i da su 554 iranska državljanina sprečena da uđu u Srbiju, uglavnom zbog falsifikovanih isprava.

Rasim Ljajić

Rasim Ljajić

- Najveći broj njih se vraća svojim kućama. Mi imamo najveći interes da sprečimo zloupotrebe bezviznog režima. U septembru ćemo potpisati sporazum o readmisiji, a iranske vlasti su saglasne da vratimo sve njihove državljane koji zloupotrebljavaju bezvizni režim - ističe Ljajić.

Ukidanje viza - Kosovo

Za Brisel je, čini se, možda veći problem što Srbija ukidanjem viza nagrađuje zemlje koje nisu priznale Kosovo ili koje su povukle priznanje nezavisnosti KiM. Ako se pogleda lista država kojima su ukinute vize za Srbiju, samo jedna među njima je priznala južnu pokrajinu i reč je o Kolumbiji. Sve ostale su ili čvrste u stavu da ne priznaju nezavisnost KiM ili su povukle priznanje.

A kakva je bila dinamika ukidanja viza "trećim zemljama"?

Ilustracija Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

Ilustracija

U avgustu 2017. bezvizni režim je uveden za građane Indije i Irana, koje podržavaju stav Srbije oko Kosova. U novembru iste godine priznanje KiM je povukla Gvineja Bisao, da bi joj u aprilu 2018. bile ukinute vize. U međuvremenu su vlasti u Prištini tvrdile da je ta država ponovo priznala Kosovo, ali je predsednik Skupštine te zemlje prilikom njegove posete Srbiji 31. maja ove godine to negirao.

U februaru 2018. je bezvizni režim uveden za građane Bahama, Jamajke, Mauricijusa, Meksika, Sent Vinsenta, Grenadina, Paragvaja i Kolumbije, koja je jedina u toj grupi država priznala Kosovo.

Istog meseca ukinute su vize i Barbadosu, koji se svega šest dana kasnije ipak odlučio da prizna nezavisnost KiM.

Bezviznim režimom "nagrađen" je i Surinam, koji je u oktobru prošle godine povukao priznanje južne pokrajine, a građanima te države dva meseca kasnije ukinute su vize.

Priznanje nezavisnosti KiM povukao je i Burundi u februaru ove godine, a krajem maja uveden je bezvizni režim za građane te države.

Dačić: Politički pritisak zbog Kosova

Gledajući spisak zemalja sa kojima je Srbija skopila sporazume o viznoj liberalizaciji, jasno je da problem ne može da bude u migrantima, osim u slučaju Irana, a pitanje da li se uopšte radi o velikom broju.

Ivica Dačić Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije / Promo

Ivica Dačić

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, kaže za "Blic" da će razgovarati sa predstavnicima EU, ali da kada se pogleda statistika biće jasno da nema nikakve veze između ukidanja viza i povećanja broja migranata iz tih država.

- Pokazaćemo statističke podatke. Spremni smo i da revidiramo odluku, ako zaista ima problema. Međutim, ovde je problem nešto drugo. Oni misle da na taj način utičemo na njihove odluke o Kosovu. Ovde se radi o političkom pritisku, a do ukidanja bezviznog režima sigurno neće doći - navodi Dačić.

]]>
Thu, 21 Jun 2018 13:25:20 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/410573/zasto-je-eu-ljuta-na-srbiju-brisel-ubedjen-da-ukidanjem-viza-nagradjujemo-zemlje-koje-ne-priznaju-kosovo.html
Zašto je delegacija iz Prištine otišla u Brisel šest dana PRE NAŠE http://www.pressonline.rs/info/politika/410523/zasto-je-delegacija-iz-pristine-otisla-u-brisel-sest-dana-pre-nase.html Pregovori Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou biće nastavljeni u Briselu, posle skoro tri meseca “zastoja”, razgovorima Aleksandra Vučića i Hašima Tačija. Period uoči nastavka pregovora obeležile su ozbiljne tenzije, od čestih i agresivnih napada na Srbe na Kosovu pa do dezinformacija koje je Priština plasirala u javnost povodom nastavka pregovora. ]]> Foto:Blic

Zanimljivo je da je prištinska delegacija još juče, nekoliko dana pre delegacije Srbije, otputovala u Brisel na konsultacije za koje upućeni tvrde da su upravo posledica tenzičnih dešavanja u pokrajini i ponašanja kosovskih lidera.

Naime, prištinska delegacija na čelu sa glavnim pregovaračem Avnijem Arifijem šest dana pred nastavak razgovora našla u Briselu, a to je otvorilo niz pitanja - da li su razlog ovoj "poseti" konsultacije pred novu rundu, neka vrsta pritiska, "packe" za kosovsku stranu, ili možda sugestije o "novim pravilima ponašanja" u dijalogu sa Beogradom?

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose navodi da niko u Brisel na konsultacije niko ne odlazi bez poziva, pa tako ni kosovska delegacija.

Ramuš Haradinaj i Hašim Tači Foto: VALDRIN XHEMAJ / EPA;

Ramuš Haradinaj i Hašim Tači

- Sasvim sigurno je cilj da se razgovara o odnosima sa Beogradom, ali i drugim temama. Sigurno je bilo i osvrta na niz antievropskih izjava od premijera Ramuša Haradinaja, preko šefa pregovaračkog tima Avnija Arifija, pa i samog Tačija, ali i zabrinjavajućih događaja na Kosovu. Ipak, ti razgovori su sigurno bili širi s obzirom da se krajem juna očekuje odluka u vezi sa viznom liberalizacijom za Kosovo - priča on.

Šta se konkretno desilo na tim razgovorima, ne zna se ni u prištinskoj javnosti. Sa druge strane, pokazalo se da treba biti obazriv sa izjavama koje stižu iz Prištine jer su kosovske vlasti pokazale da im ne smeta da se bave raznim “igrama”, od toga da usvajaju, pa povlače platformu za pregovore, tvrde da odbijaju pozive na sastanak o ZSO, koji nikada nije ni zakazan, postavljaju uslove EU...

Ipak, šta se može očekivati od pregovora zakazanih za nedelju?

Najbolji scenario - politički dogovor

U najboljem slučaju, smatra Janjić, treba očekivati politički dogovor o obnovi i nastavku dijaloga u Briselu.

Dušan Janjić Foto: P. Dimitrijević / RAS Srbija

Dušan Janjić

- Ne možemo očekivati da se sve reši tog dana, ali razgovor o određenim stvarima bi mogao da se desi. Na primer, o povratku Srpske liste u parlamet, zatim razgovor o vraćanju cele priče oko dijaloga u kosovski parlament, o pregovaračkim timovima... Drugi deo priče mogao bi da bude oko Statuta ZSO, odnosno da li postoji taj nacrt. Bilo bi dobro da se izlistaju svi problemi koji postoje, i da se nastavi sa agendom iz marta ove godine i tehničkim razgovorima - priča Janjić.

"U kom grmu leži zec"

Prema njegovom viđenju, sasvim sigurno je bilo reči i o ZSO koja nije jedino, ali jeste jedno od najvažnijih pitanja, što je i sama EU potvrdila i na čemu insistira.

- Čini mi se da Haradinaj nije najbolje razumeo “u kom grmu leži zec”, i da ne može da se igra kako hoće govoreći o ZSO kao nekoj sporednoj stvari. Rok za njeno formiranje ističe, pa će se videti hoće li Priština dati maksimum onoga što može da da, ili će postati deo krize Briselskog dijaloga - kaže Janjić, uz opasku da se u najgorem slučaju može desiti da se pregovarači dogovore “da se vide ponovo, nekada”.

I ZSO i energetika

Da bi moglo da dođe do ublažavanja tenzija i nastavka razgovora između Beograda i Prištine smatra i Stefan Surlić, doktorant Fakulteta političkoh nauka. Uostalo, to je i u interesu EU koja se, objašnjava, dobro pokazala na primeru Makedonije, i da bi valjalo da svoj uticaj demonstrira i na kosovskom pitanju.

Stefan Surlić Foto: Privatna arhiva

Stefan Surlić

- Očekivao bi i da se Vučić i Tači usaglase i oko tema o kojima će se u narednom periodu razgovarati na nižem nivou, kao i o ZSO na čemu insistira Srbija, i energetici na čemu insistira Priština. Rešenje bi možda moglo da bude da se na obe stvari radi u isto vreme, kako bi svi bili zadovoljni - priča on.

Kako navodi, i odlazak kosovske delegacije u Brisel na konsultacije, kao i boravak predstavnika Srpske liste u Vašingtonu prošle nedelje sugeriše da se “neki procesi dešavaju, i da je reć o mogućem usklađivanju agendi obe strane”.

Šta očekivati?

Smirivanje tenzija ili njihovo novo potpirivanje, Zajednica srpskih opština (ZSO), energetika, pravno obavezujući sporazum, postignuti i nepostignuti dogovori... Sve ovo mogle bi da budu teme sastanka koji će dvojica predsednika imati sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Avni Arifi Foto: youtube

Avni Arifi

Međutim, o čemu će tačno biti reči, može samo da se nagađa, s obzirom da i ovih dana, a naročito u prethodnom periodu, stižu potpuno oprečne informacije o tome ko će na čemu tokom razgovora insistirati.

Dok je za Beograd tema broj jedan ZSO i njeno formiranje, koje kasni nekoliko godina, dotle prištinska strana insistira na razgovorima o energetici, uz opasku da ZSO za njih nije među najvažnijim stvarima o kojima bi trebalo pričati.

Upravljački tim ZSO Foto: kancelarija za KIM / Promo

Upravljački tim ZSO

Na sve to, treba dodati i tenzije koje traju mesecima unazad, koje su kulminirale hapšenjem direktora kancelarije za KiM Marka Đurića, ali i poslednjim događanjima na Kosovu gde su Srbi učestale mete napada, i na šta kosovske vlasti uglavnom ostaju neme.

]]>
Wed, 20 Jun 2018 13:30:59 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/410523/zasto-je-delegacija-iz-pristine-otisla-u-brisel-sest-dana-pre-nase.html
Jedno rešenje za Kosovo se sve češće pominje, ali da li je IZVODLJIVO? http://www.pressonline.rs/info/politika/410495/jedno-resenje-za-kosovo-se-sve-cesce-pominje-ali-da-li-je-izvodljivo.html Nakon ministra Dačića, i ministri Ljajić i Vulin poslednjih dana otvoreno su govorili o podeli Kosova kao najpovoljnijem scenariju za rešenje krize u južnoj srpskoj pokraijini. Šta Srbija dobija, a šta gubi u slučaju takvog scenarija? ]]> Foto:blic

Barjak plana o podeli Kosova kao najbezbolnijem rešenju krize godinama je bio u rukama samo jednog istaknutog političara - lidera SPS Ivice Dačića. Poslednji put Dačić je ovu ideju ponovio krajem maja, kada je rekao da i dalje veruje da bi Albanci pristali na podelu kada ne bi bili pod uticajem svojih "mentora". Dan-dva kasnije ambasador Čepurin rekao je medijima da bi "Rusija prihvatila podelu Kosova ako Srbija bude smatrala da je to najbolje rešenje za nju". Njihovi stavovi su bili izolovani - donedavno. Jer poslednjih dana klima se, po svemu sudeći, menja.

Najpre je ministar trgovine Rasim Ljajić u intervjuu "Blicu" rekao da je podela Kosova dobro, premda zakasnelo rešenje.

Foto: M.Mitrović / RAS Srbija

- Da je to neko Albancima ponudio 1999. godine, verujem da bi oberučke prihvatili - rekao je Ljajić, ali je istovremeno rekao i da je protiv ovog rešenja dobar deo međunarodne zajednice.

Ministar Vulin je, takođe za vikend, u intervjuu za Tanjug izneo, kako je rekao, lični stav po kome bi najbolje rešenje za KiM bilo "razgraničenje".

- Smatram da je razgraničenje najbolje rešenje za Kosovo i Metohiju. Takvim rešenjem osujetilo bi se stvaranje velike Albanije, koju, sad već i kao ministar i političar, vidim kao najveću opasnost za region. Na KiM se mora zaustaviti širenje velike Albanije i mora se zaustaviti proces destabilizacije ovog regiona. Drugačije nije moguće - rekao je Vulin. On je precizirao da je razgraničenje samo okvirna ideja koja bi morala da se razradi.

U susret pravnoobavezujućem sporazumu Beograda i Prištine, projektovanom za kraj ove godine, pritisak raste, a opcija podele se sve ozbiljnije razmatra. Šta su njene prednosti, a šta mane?

Foto: D. Milenković / RAS Srbija

Podela Kosova je najracionalnije rešenje, smatra analitičar Dragomir Anđelković.

- Da, verovatno bismo dobili više da smo to predložili ranije, ali šta je tu je. Treba imati na umu da bez dogovora sa nama Kosovo nikada neće biti prava država. Po mom mišljenju, u pitanju je dobro rešenje, ali samo ako se podela Kosova veže za pitanje Republike Srpske - kaže Anđelković.

U ovom scenariju podrazumeva se da bi manastiri južno od Ibra dobili eksteritorijalnost, što bi morao da garantuje Unesko.

- Što se tiče mana, sporazumom bismo se odrekli dela teritorije, u istoriji bi to tako bilo zapisano. Ipak, to bi se moralo prihvatiti, ali sa kompenzacijom - kaže Anđelković.

Programski direktor CESID-a Bojan Klačar, međutim, ove istupe ministara vidi kao signale toga da državni vrh opipava puls povodom teme o kojoj nema jasnog stava. Samu podelu ne vidi kao realno rešenje.

Foto: Wikipedia

- Srbija kaže da treba praviti kompromis uz poštovanje naših "crvenih linija", ali je vidno da nemamo konkretno rešenje. Verujem, uz dužno poštovanje ministara, da će ta odluka na kraju biti Vučićeva. Problem je što smo mi post festum shvatili da je proces osamostaljenja Kosova suviše daleko otišao i sad postavljamo taktiku "da vidimo šta možemo da izvučemo" - kaže Klačar, koji smatra da podela nije realno rešenje iz dva razloga:

- Sve najuticajnije države koje su priznale Kosovo su protiv toga, a i Albanci nisu spremni da koriguju ono što su iz njihove perspektive dobili na težak način. Ne manje važno je i to da bi podela značila novo prekrajanje granica na Balkanu, što sa sobom vuče niz pitanja: kako će se ta granica povući, šta će biti sa Srbima južno od Ibra, šta će biti sa izrazito albanskim opštinama na jugu Srbije? - zaključuje Klačar.

Trampova administracija spremna na kompromise

Foto: Clemens Bilan / EPA;

Za Dragomira Anđelkovića o pitanju Kosova će, na koncu, odlučivati velike sile.

- Albanci nisu samostalan faktor. Ako Vašington kaže da je podela KiM povoljno rešenje, to će prihvatiti i Priština. S druge strane, Trampova administracija je pokazala da je spremna na kompromis, da popusti konopac, kao u Severnoj Koreji. S tim u vezi, rešenje kosovskog pitanja moglo bi biti proizvod razgovora Moskve i Vašingtona. To je ipak pitanje geopolitike - kaže Anđelković, i naglašava da sa rešenjem ne treba žuriti zbog EU integracija.

Srbiji severne opštine

Prema svim dosadašnjim razmatranjima podele, Srbiji bi pripao severni deo Kosova, odnosno opštine Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, dok bi srpske crkve i manastiri uživali eksteritorijalnost, uz maksimalnu zaštitu srpskog stanovništva koje živi u opštinama na jugu pokrajine.

]]>
Tue, 19 Jun 2018 13:33:23 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/410495/jedno-resenje-za-kosovo-se-sve-cesce-pominje-ali-da-li-je-izvodljivo.html