Press Online :: Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/rss.html "Jedan čovek je mogao da promeni istoriju Srbije, samo da nije glasao za Miloševića" http://www.pressonline.rs/info/politika/413837/jedan-covek-je-mogao-da-promeni-istoriju-srbije-samo-da-nije-glasao-za-milosevica.html Osma sednica bila istinski početak vladavine Slobodana Miloševića. Jedan "običan unutarpartijski obračun" na kom je Milošević srušio i u političku istoriju poslao svog kuma i dotadašnjeg zaštitnika Ivana Stambolića, kao i tadašnjeg prvog čoveka partijske organizacije Beograda Dragišu Bucu Pavlovića, ubrzo je u istoriji zauzeo mesto prekretnice za ružna vremena koja će doći. ]]> Foto:Blic

Posebno se apostrofiralo da je taj Miloševićev poslednji korak u dolasku na vlast, bio ujedno i prvi korak u raspadu Jugoslavije. I često se postavljalo pitanje da li je mogla da se sačuva Jugoslavija da je Osma sednica imala drugačiji ishod. U to vreme dok se Milošević Srbima još uvek obraćao sa "drugarice i drugovi"..., piše list Nedeljnik.

Milošević je tada povukao jedan neočekivani potez, uveo je televizijske kamere. Žestoki obračun u državnom vrhu Srbije, a on je pustio da građani Srbije mogu da gledaju. Sednica je počela 23. septembra u kasnim poslepodnevnim časovima, a završena je 25. septembra u ranim jutarnjim satima. I sve je to bilo na televiziji. Milošević je to uradio zato što je u tipičnom komunističkom maniru pre toga 'završio posao' i pripremio ishod te sednice.

Dragiša Buca Pavlović, šef beogradske partijske organizacije, bio je glavna Miloševićeva meta na Osmoj sednici. On je na tom mestu nasledio upravo Slobodana Miloševića. Pavlović je 11. septembra osudio srpski nacionalizam kada je izgovorio čuvenu rečenicu o "olako obećanoj brzini" i rekao da zapaljive reči ne donose ništa osim požara.

Već 14. septembra usledio je napad na njega u tekstu 'Olake ocene Dragiše Pavlovića' objavljenom u Politici ekspres.

Istoga dana Ivan Stambolić je pred delegatima srpske Skupštine obrazlagao predlog Predsedništva da se pristupi promeni republičkog Ustava. Milošević je sedeo u prvom redu, u društvu generala Nikole Ljubičića.

Dragiša Pavlović i Ivan Stambolić pokušavaju da se odbrane. Pavlović 17. septembra održava sednicu Gradskog komiteta u proširenom sastavu, gde je dobio podršku. Većina ljudi je na njegovoj strani, ali mnogi se kolebaju.

- Ostaje upamćen primer Aleksandra Bakočevića i Dragana Tomića koji su 17. septembra podržali Pavlovića, a na Osmoj sednici Miloševića. Za razliku od njih, Radoš Smiljković, Jagoš Purić, Slobodanka Gruden, Dušan Mitević, Slobodan Jovanović, Zoran Todorović Kundak i Snežana Aleksić odmah su podržali Miloševića, navodi i istoričar Kosta Nikolić za Nedeljnik.

Pre okršaja sa Dragišom Bucom Pavlovićem i Ivanom Stambolićem na čuivenoj Osmoj sednici, Slobodan Milošević je prethodno odrganizovao 18. i 19. septembra prelomnu zatvorenu sednicu Predsedništva CK SKS u proširenom sastavu Predsedništva, sa predsednicima regionalnih komiteta, vodećim funkcionerima republike, predstavnicima pokrajina, predsednicima komisija Centralnog komiteta i predstavnicima federalnog vrha...

Foto: D. Vojinović / RAS Srbija

Ta sednica trajala je 23 sata, a u debati je učestvovalo 49 govornika. Predsedništvo je odlučilo da predloži Centralnom komitetu da se Dragiša Pavlović razreši dužnosti člana Predsedništva CK. Za taj predlog glasalo je 11 članova, a četvoro je bilo protiv, uz petoro uzdržanih. Da je jedan manje bio "za", ne bi bilo većine.

Na toj zatvorenoj sednici stvari nisu bile toliko izgledne za Miloševića. Zato se i navodi da je to zapravo ključna tačka njegovog dolaska na vlast, kada je istorija možda mogla da ode u drugom smeru.

U nekim tadašnjim organima, kao u Predsedništvu RK SSO Srbije, za odluku bilo je potrebno da glasova 'za' bude više nego onih koji su 'uzdržani' i 'protiv'. Ako se to pravilo primenjivalo i u Predsedništvu CK SKS, onda je praktično Milošević na toj sednici pobedio za samo jedan glas.

- Na toj zatvorenoj sednici jedan glas je odlučio. Istorija bi se drugačije pisala. Vidite šta jedan glas odluči. Ta sednica je dugo trajala. Iza ponoći zove me Momčilo Baljak da mi javi: Bucu će proterati iz Partije, tebe u Sibir... Tu je sve odlučeno. Sve posle je bio šou za publiku, ispričao je za aktuelni broj Nedeljnika Radmilo Kljajić, u to vreme jedan od najbližih Stambolićevih i Pavlovićevih saradnika.

Jedan glas od 11 kojih su glasali za Miloševića, možda je mogao da promeni sve...

]]>
Mon, 24 Sep 2018 13:33:18 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/413837/jedan-covek-je-mogao-da-promeni-istoriju-srbije-samo-da-nije-glasao-za-milosevica.html
Vulin: Vučić je državnik, ima hrabrosti da kaže ono što ne želimo da čujemo http://www.pressonline.rs/info/politika/413836/vulin-vucic-je-drzavnik-ima-hrabrosti-da-kaze-ono-sto-ne-zelimo-da-cujemo.html Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je obesmišljavanje dijaloga u Briselu od strane Prištine posledica toga što je "rešavanje pitanja Kosova i Metohije izbačeno iz Saveta bezbednosti UN" i prebačeno u nadležnost Evropske unije. ]]> Foto:Blic

- Problem je u tome što je rešavanje pitanja Kosova i Metohije izbačeno iz Saveta bezbednosti UN gde smo imali prijatelje, kao što su Rusija i Kina, i doveli nas na nivo Evropske unije, gde je većina zemalja priznala kosovsku nezavisnost i tako se i ponašaju - rekao je Vulin u jutarnjem programu Televizije Pink.

On je za to optužio prethodnu vlast u Srbiji.

- To su Srbi uradili. To bez Srbije nije moglo da se uradi, nije mogao Euleks da uđe na prostor Kosova i Metohije bez Srba. Tadašnja vlast je to uradila i mi se sad nosimo s tim posledicama. Pratio sam briselske sporazume od početka, znam kako se klima menjala, koliko je to sad počelo da ide u pravcu interesa Srbije i Srba, a koliko je to bilo napravljeno da bude cementiranje kosovske nezavisnosti - rekao je Vulin.

On je u poboljšanju položaja Srbije posebno istakao ulogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, za koga je rekao da "to radi na izuzetan način", čime je pokazao i u čemu je razlika izmedju državnika i političara.

Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

- Vučić je pokazao da je državnik, da ima hrabrosti da izađe pred svoju naciju, da kaže i ono što ne volimo da čujemo i ono što možda bude teško, da strancima kaže i ono što nikada ne vole da čuju. Tome sam bio svedok i slušao sam to nebrojeno puta, kada razgovara sa njima, sa moćnim strancima, na način na koji zaista nije lako pomisliti da bi jedan političar iz Srbije imao hrabrosti uopšte da govori tako - rekao je Vulin.

]]>
Mon, 24 Sep 2018 13:26:03 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/413836/vulin-vucic-je-drzavnik-ima-hrabrosti-da-kaze-ono-sto-ne-zelimo-da-cujemo.html
Šalja: Skupština da podrži transformaciju KSB u "vosjku Kosova" http://www.pressonline.rs/info/politika/413783/salja-skupstina-da-podrzi-transformaciju-ksb-u-vosjku-kosova.html Predsednik odbora kosovske skupštine za unutrašnja pitanja, bezbednost i nadzor Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) Hadži Šalja kaže da je inicijativa za transformaciju KSB u vojsku putem zakona preduzeta u pravom trenutku i da bi Skupština trebalo da je podrži što pre, prenosi danas "Epoka e re". ]]> Foto:blic

Istovremeno, prištinski dnevnik "Koha ditore" navodi da, čak i da skupština usvoji tri predloga zakona u vezi sa KSB, neće biti dovoljnog budžeta za njihovu primenu.

Šalja je za "Epoku" rekao da je inicijativa za transformaciju KSB preduzeta u koordinaciji sa međunarodnim faktorom, navodeći da je tranformacija nužna i da se ne preduzima u cilju sakupljanja političkih i izbornih poena.

Prema predlozima zakona s tim u vezi, prosečan godišnji budžet za KSB biće 57 miliona evra čime, kako "Koha" napominje, nije obuhvaćena kupovina oružja niti isplata sredstava za dodatne pripadnike KSB.

Ministarstvo finansija KiM je saopštilo da neće biti potrebe za izdvajanjem dodatnih budžetskih sredstava, jer aktivnosti izložene u predlozima zakona o KSB mogu biti pokrivene troškovima za period od 2019. do 2021, navodi "Koha".

]]>
Thu, 20 Sep 2018 13:31:06 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/413783/salja-skupstina-da-podrzi-transformaciju-ksb-u-vosjku-kosova.html
Haradinaj: Otvorićemo granicu s Albanijom za Novu godinu http://www.pressonline.rs/info/politika/413782/haradinaj-otvoricemo-granicu-s-albanijom-za-novu-godinu.html Kosovski premijer Ramuš Haradinaj najavio je da od Nove godine više neće biti fizičkih prepreka na granici Kosova i Albanije, piše prištinski Zeri. ]]> Foto:blic

Ovaj medij navodi da je ta nada Haradinaja zasnovana na razgovorima i planovima sa premijerom Albanije, Edijem Ramom.

Zeri podseća da je Haradinaj u jednom intervjuu ranije rekao da je, kada je putovao za Tiranu, pola sata čekao da uđe u Albaniju i pola sata da uđe na Kosovo.

Na konstataciju novinara da "u svim ostalim zemljama EU nema granica, te da su granice ostale samo ruševine prošlosti" i pitanje šta će Priština uraditi da ih ukloni, Haradinaj je rekao da je sa premijerom Ramom i ostalim kolegama razgovarao o tome da se negde na prelasku iz jedne godine u drugu, ta granica otvori.

Na insistiranje novinara da kaže da li će to biti u novogodišnjoj noći, Haradinaj je rekao da se nada.

- Nadam se da hoćemo. Konačno. Biće kamera. Biće praćenja, ali neće biti fizičke prepreke, neće biti fizičkog prisustva kontrole - rekao je Haradina, preneo je portal Zeri.info.

Ako menjamo granice na Kosovu, biće nam opet potrebne vojničke čizme

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj kaže da je čak i sam razgovor o "pitanju granica Kosova" opasan po stabilnost regiona, prenosi danas prištinski portal "Telegrafi".

- Granice Kosova su uspostavljene (vojničkim) čizmama, a ne za stolovima i u pregovorima... Ako se one pomere, mnoge vojničke čizme sa obe strane biće ponovo potrebne - rekao je Haradinaj televiziji "Kljan" sa sedištem u Tirani.

On je naveo da neće prihvatiti nikakav dogovor sa Beogradom koji podstiče "izmenu granica" i da taj plan ne smatra ozbiljnim.

- Posle sve što se dogodilo, ne mogu da verujem da je predsednik Hašim Tači to smatrao ozbiljnim projektom. Mislim da je to deo njegove političke taktike - zaključio je Haradinaj.

]]>
Thu, 20 Sep 2018 13:28:24 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/413782/haradinaj-otvoricemo-granicu-s-albanijom-za-novu-godinu.html
Si Đinping uzvraća posetu, Vučiću poručio: Srbija je čelični prijatelj Kine http://www.pressonline.rs/info/politika/413691/si-djinping-uzvraca-posetu-vucicu-porucio-srbija-je-celicni-prijatelj-kine.html Srbija je čelični prijatelj Kine - poručio je danas predsednik Kine Si Đinping predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji boravi u trodnevnoj poseti toj zemlji. ]]> Foto:Blic

- Prvi međunarodni forum "Jedan pojas, jedan put", gde ste bili naš gost, zaista je naišao na pozitivne reakcije svih strana. Zato će u aprilu biti drugi forum, 40 lidera zemalja. Ja vas sada pozivam na taj forum. Lično sam samo dvojici ljudi uručio ovaj poziv - Putinu i vama - izjavio je Vučić.

Aleksandar Vučić i Si Đinping tokom današnjeg susreta u Kini Foto: Ivana Jasnić Mastilović / RAS Srbija

Aleksandar Vučić i Si Đinping tokom današnjeg susreta u Kini

Predsednik Vučić rekao je kineskom kolegi da zna da dolazi "ispred male zemlje i malog naroda", kao i da zna da kineski kolega ima mnogo posla na globalnom nivou, ali da je njegova jedina molba da mu uruči poziv i da ga moli da dođe ponovo u Srbiju.

Si Đinping taj poziv prihvatio.

- Naredio svom ministru Vangu da sa Vučićevim timom dogovori posetu - izjavio je Si tokom susreta sa predsednikom Srbije.

Kako je rekao, ko toliko puta kuca na vrata, ta se vrata otvaraju.

- Lični odnosi nas dvojice su odnosi najvećeg poverenja. Zato naše dve zemlje imaju čelične odnose. A čelični prijatelj je najbolji od najboljeg - poručio je Đinping Vučiću.

Vučić: Drhtale su mi ruke i noge

- Ruke i noge su mi drhtale, ali uradio sam ono što sam obećao. Predsednik Kine Si Đinping dao je nalog da se organizuje njegova poseta Srbiji - izjavio je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, nakon razgovora sa kineskim predsednikom.

- Posle posete Kosovu, živeo sam za ovo. Dugo sam se i samo za to pripremao. Imali smo dug razgovor - naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, kineskom kolegi je rekao da će uvek da dođe kada ga god on pozove, kao što je to forum "Jedan pojas, jedan put", ali da narod u Srbiji želi da im dođe kineski predsednik.

- Dva puta sam mu uputio poziv, treći put je dao nalog da se pripremi njegov dolazak u Srbiju - rekao je Vučić.

Susret prijatelja: Aleksandar Vučić i Si Đinping Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug

Susret prijatelja: Aleksandar Vučić i Si Đinping

Predsednik Vučić je u susretu istakao da je veoma počastvovan, da mu je drago što je u Kini, a Sija je oslovio sa "prijatelju".

Rekao je da dve zemlje gaje prijateljske odnose i da Sija smatra prijateljem.

Srbija izuzetno ceni ekonomske odnose sa Kinom.

- Predsedniče Si, od vas sam naučio prošle godine, i vi ste to rekli na Samitu "Jedan pojas - jedan put", da ta ideja ne donosi samo plodove radosti i sreće kineskom narodu već i svim drugim narodima, koji se nalaze na tom putu. Srbija je najbolji primer za to, jer Srbija ubira mnoge plodove vaše predivne i izvanredne ideje "Jedan pojas - jedan put" - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je uoči susreta sa Sijem ocenio, na tviteru, da je današšnji dan važan za Srbiju, kao i da je ova poseta šansa za ubrzani napredak naše zemlje.

Đinping: Saradnja Kine i Srbije je veoma važna

Đinping je istakao da su odnosi između dve zemlje veoma jasni i poručio da je Srbija dobar prijatelj i partner Kine.

- Vi ste nam dobri prijatelji i partneri i dugoročno radite na unapređenju naših odnosa i naše saradnje i ja to zaista visoko cenim - rekao je Đinping.

- U svetu se dešavaju duboke i složene promene i u tom svetlu, međunarodna saradanja je sve značajnija, a saradnja Kine i Srbije je veoma važna - konstatovao je kineski predsednik.

On je rekao da je spreman da i dalje podržava komunikaciju i razmenu mišljenja sa predsednikom Srbije i da se dalje radi na unapređenju odnosa.

]]>
Tue, 18 Sep 2018 13:31:59 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/413691/si-djinping-uzvraca-posetu-vucicu-porucio-srbija-je-celicni-prijatelj-kine.html
"Verujem da će neke od najvećih kineskih kompanija doći u Srbiju" http://www.pressonline.rs/info/politika/413690/verujem-da-ce-neke-od-najvecih-kineskih-kompanija-doci-u-srbiju.html Aleksandar Vučić izjavio je u Kini da da će sutra razgovarati sa predstavnicima najvećih kompanija, kao i da veruje da će neke od njih doći uz Srbiju. ]]> Foto:Blic

On je, posle susreta sa kineskim predsednik Si Đinpingom, naveo da je Železara Smederevo, koju je inače kupio kineski "Hestil", bila jedna od najvećih problema za Srbiju, a da danas imamo kompaniju koja uskoro postaje naš najveći izvoznik.

- Plaćaju gas i struju, troškove proizvodnje, država ni dinar ne daje. Predsednik Si je emotivno govorio o Železari. Rekao je da je lično vezan za radnike i da je bio dirnut prilikom svoje posete Srbiji i dodao da će se uvek lično brinuti o poslovanju kompanije. I RTB Bor je bio veliki problem Srbiji, jer su gubici bili veliki - prepričao je Vučić razgoor iza zatvorenih vrata.

On je rekao da je zamolio kineskog predsednika za pomoć i podršku za dodatno tehnološko unapređenje Srbije, odnosno za inovativne tehnologije i veštačku inteligenciju.

- Voleli bismo da u Evropi budemo mesto gde mogu najveće tehnologije da se razvijaju. Imam neke ideje koje sam dobio posle razgovora sa šeikom Muhamedom Bin Zajedom, nešto oni rade i zajedno - rekao je predsednik i istakao da Srbija želi da u tim okvirima nađe svoje mesto, te da sačuvamo mlade i obrazovane ljude.

Bilo je, kaže, reči i o industrijskoj zoni, te najavio da se sastaje u Kini sa rukovodiocima nekih od najmoćnijih kineskih kompanija.

- Toliko važan sastanak, da ne mogu sve utiske u ovako kratkom vremenu da saberem. Naši ljudi su zadovoljni. Neki su mislili da neću biti toliko uporan, ali se na kraju isplatilo. Si je rekao da ko uporno kuca na vrata, ta vrata se na kraju i otvore - zaključio je zadovoljno predsednik Vučić.

Poslednjeg dana posete Vučić će učestvovati u radu redovnog godišnjeg sastanka pod nazivom "Nju Čempions", u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma (Letnji Davos). Forum će okupiti više od 2.000 predstavnika političke, poslovne i naučne elite, kao i ličnosti iz sveta kulture.

]]>
Tue, 18 Sep 2018 13:29:26 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/413690/verujem-da-ce-neke-od-najvecih-kineskih-kompanija-doci-u-srbiju.html
Rebić: Hapšenja 220 osoba rezultat dugoročnog i posvećenog rada http://www.pressonline.rs/info/politika/413665/rebic-hapsenja-220-osoba-rezultat-dugorocnog-i-posvecenog-rada.html Direktor policije Vladimir posebno je danas upozorio građane da budu oprezniji i da ne nasedaju lako na razne vrste prevara, nakon što su pripadnici srpske policije u proteklih nekoliko dana uhapsili 220 osoba osumnjičenih za krivična dela iz oblasti privrednog i opšteg kriminala. ]]> Foto:Blic

To je, kazao je Rebić, rezultat dugoročnog i posvećenog rada policije i nadležnih tužilaštva na otkrivanju svih oblika malverzacija u srpskom društvu.

On je za RTS precizirao da je 26 osoba uhapšeno zbog krivičnih dela u oblasti privrede, 56 zbog šverca narkotika, a 112 zbog tzv. krivičnih dela opšteg kriminaliteta.

Govoreći o uhapšenima zbog počinjenih krivičnih dela iz oblasti privrede i korupcije, Rebić je naglasio da se 26 osoba sumnjiče da su oštetili državni budžet u višemilionskom iznosu, kao i određen broj građana.

Kao primere neposrednih prevara građana, Rebić je naveo zloupotrebe u radu zaposlenih u turističkim agencijama, "koji su ugovarali poslove sa građanima, znajući unapred da im neće ispunuti ugovorene obaveze, i uzeli određen novac".

On je naglasio da postoje i preduzeća koja su oštetila budžet države, odnosno vlasnici preduzeća koji su svesno falsifikovali određene račune.

Među primerima različitih obmana, Rebić je naveo čoveka koji se lažno predstavljao kao načelnik VMA, kao i ženu koja je skupljala humanitarnu pomoć, iako joj nije potrebna, tako što je falsifikovala medicinsku dokumentaciju kako bi ubedila građane u svoju tešku situaciju.

On je dodao i da su pripadnici MUP-a u Kragujevcu pronašli više zasada sa ukupno 140 kilograma marihuane.

Rebić ukazuje da je u proteklom periodu naročito bila aktivna policijska stanica u Jagodini u čijem je rejonu pronađeno devet zasada.

Foto: Petar Marković / RAS Srbija

Zasade su, kako je naveo, pronađene čak i okućnicama.

- Tu smo imali dve situacije u Boru, jednu u đali, kod Kikinde, i jednu u blizini Beograda- rekao je Rebić napominjući da se jako veliki broj ljudi odlučuje na uzgoj marihuane, što je nedozvoljeno.

On je dodao da je u prethodnih nekoliko dana zaplenjeno oko 600 kilograma marihuane i heroina.

Napomenuo je da je policija "imala dobre zaplene" na graničnom prelažu Preševo u prethodna dva dana, a da je nedelju uveče zapljenjeno oko 19 kilograma marihane i jedan kilogram heroina.

U Beogradu je, dodao je, zaplenjeno 35 kilograma marihuane.

- To jasno pokazuje opredeljenost policije u hvatanju u koštac sa narkoticima- rekao je Rebić navdoeći da se to odnosi i na lica koja se bave distribucijom droge i neposrednim izvršiocima te distribucije, koji prodaju drogu deci u blizini škola.

Osvrnuo se i na sutrašnju utakmicu u okviru Lige šampiona, koja se igra u Beogradu, navodeći da će biti dovoljno angažovanih policajaca.

Rebić nije želeo da precizira o kojem broju je reč jer, kako je naveo, još uvek se prikupljaju informacije o dolasku gostujućih navijača.

- Prema broju čarter letova i informacijama koje imamo od italijanske policije, ne očekujemo značajno veliki broj navijača, možda malo više od 1.000 italijanskih navijača- rekao je Rebić.

Direktor policije je naglasio da će policija svakako obezbediti grad omogućiti da se svi navijači osećaju bezbedno u Srbiji.

Istakao je da je formiran i štab koji će učiniti da svi koji pokušaju da naruše javni red i mir budu brzo procesuirani.

]]>
Mon, 17 Sep 2018 13:30:28 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/413665/rebic-hapsenja-220-osoba-rezultat-dugorocnog-i-posvecenog-rada.html
SUDAR DIVOVA NA BALKANU Amerika i Nemačka u klinču zbog Kosova, ko će da PREVAGNE http://www.pressonline.rs/info/politika/413664/sudar-divova-na-balkanu-amerika-i-nemacka-u-klincu-zbog-kosova-ko-ce-da-prevagne.html Od priznavanja nezavisnosti Kosova, Nemačka i SAD prvi put su se našli na suprotnim stranama kada je reč o rešavanju kosovskog problema. I dok Vašington podržava svaki dogovor Beograda i Prištine, pa čak i razgraničenje, Berlin i dalje insistira na svojim "crvenim linijama" i kategorično se protivi korekciji granica. ]]> Foto:Blic

Dve najveće zapadne sile među prvima su priznale nezavisnost južne srpske pokrajine i sve do skoro imale gotovo identičnu politiku prema Kosovu. Svih prethodnih godina Berlin je predlagao Srbiji da reši pitanje Kosova po modelu dve Nemačke, dok su američki zvaničnici na nezavisnost Kosova gledali kao svoj projekat i za njih je to bila završena priča.

Foto: Profimedia

Međutim, predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači izašli su sa svojim predlozima o "razgraničenju" i "korekciji granica", koji se praktično svode na podelu Kosova i razmenu teritorija. I dok se Vašington, iznenađujuće, složio sa dogovorom dve strane, uključujući i promenu granica, Berlin je predloge na stolu odmah odbacio.

Da sasvim drugačije gledaju na rešavanje kosovskog problema, u Beogradu je potvrdio i Ron Džonson, američki senator i bliski Trampov saradnik.

Ron  Džonson Foto: D. Kujundžić / Tanjug

Ron Džonson

- Rekao bih da je Nemačka podvukla crvenu liniju u odnosu na to koliko će daleko ići u rešavanju pitanja odnosa Srbije i Kosova, dok SAD nisu - izjavio je Džonson.

Da li je moguće postići i sprovesti bilo kakav dogovor bez saglasnosti Nemačke? Koliko je stav Berlina "tvrd" i postoji li ikakava šansa da se on promeni?

"Dva uslova da Nemačka promeni stav"

Po Stefanu Surliću, asistentu na FPN, nemački stav može biti presudan, jer "ako je odlučan i rezolutan može ugroziti dalji put Srbije prema Evropskoj uniji".

- To može da se dogodi ukoliko se Beograd odluči za scenario koji ne odgovara Berlinu. Nemačka Zapadni Balkan posmatra kao rubikovu kocku i misle da ako dođe do razgraničenja da će to izazvati promene i u drugim zemljama regiona. Na kraju od nemačkog stava zavisi kada ćemo postati članica EU - objašnjava za "Blic" Surlić.

Stefan Surlić Foto: Privatna arhiva

Stefan Surlić

Sa druge strane, dodaje on, SAD smatraju da je ključno da Kosovo dobije pun međunarodni subjektivitet, posebno članstvo u UN.

- Odsustvo "crvenih linija" bi moglo da se čita kao da sve što je prihvatljivo za Beograd i Prištinu, uz poštovanje mira i bezbednosti ljudi, prihvatljivo je za razmatranje i u Vašingtonu - zaključuje Surlić.

On smatra da je promena stava Berlina moguća ukoliko oko ideje razgraničenja bude postojao široki konsenzus Srba i Albanaca, kao i ako zemlje u regionu zvanično podrže takvo rešenje.

- Pošto su ta dva uslova u ovom trenutku neostvariva, male su šanse da Berlin promeni stav - navodi Surlić.

"Beograd da bude oprezan sa porukama Vašingtona"

Jelica Minić, predsednica Foruma za međunarodne odnose, ne veruje da bi neko stavio veto na rešenje koje je prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu.

- Predlog o razgraničenju prihvatljiv je za EU, SAD i Rusiju. Međutim, Nemačka je veoma važna i pita se. Ukoliko Beograd i Priština postignu dogovor, potrebno je uložiti puno eneregije da se ubedi Berlin da podrži to rešenje - kaže za "Blic" Minićeva.

Jelica Minić Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug

Jelica Minić

Ona, međutim, podseća da mi zapravo ne znamo šta stoji u predlogu o razgraničenju, kao i da li postoji jedinstvo Vučića i Tačija oko njega. Ona takođe upozorava da Beograd i Priština moraju da budu oprezni oko poruka koje stižu iz Amerike.

- Kao što su u Prištini verovali da imaju punu podršku SAD-a u pregovorima sa Beogradom i politikom koju Kosovo vodi, što se ispostavilo da nije tako, i Beograd bi trebalo da razmisli da li je podrška koja dolazi iz Vašingtona bezrezervna. SAD prekraja granice u drugim delovima sveta (podržava ujedinjenje Palestine i Jordana), što je opasno. Dve strane bi trebalo da se dogovore bez precenjivanja mišljenja velikih sila - zaključuje Minićeva.

ŠTA SU REKLI O "RAZGRANIČENJU"?

Džon Bolton, savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost: "Američka politika je da ako dve strane mogu da se međusobno dogovore i postignu sporazum, mi ne isključujemo teritorijalne korekcije".

Angela Merkel, nemačka kancelarka: "Nema promena granica na Balkanu. Izgleda da svaki put moram to da ponavljam".

Johanes Han, komesar za proširenje: "Predlog o razmeni teritorija između Srbije i Kosova treba ostaviti njima, neka oni o tome raspravljaju. Jasno znaju šta su naši uslovni okviri i smatram da, ako želite nešto postići, trebati razmišljati i izvan kutije. Svako rešenje mora doprineti široj stabilnosti ovog regiona".

Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova: "Rusija se zalaže za doslednost i suverenitet srpske teritorije, ali ćemo poštovati sve odluke koje Srbija donese u vezi sa Kosovom".

]]>
Mon, 17 Sep 2018 13:28:00 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/413664/sudar-divova-na-balkanu-amerika-i-nemacka-u-klincu-zbog-kosova-ko-ce-da-prevagne.html
IZVEŠTAJ KONGRESA SAD O SRBIJI Rusija je OMČA OKO VRATA, dve stvari šire strah i obe imaju veze sa VOJNOM PRETNJOM http://www.pressonline.rs/info/politika/413611/izvestaj-kongresa-sad-o-srbiji-rusija-je-omca-oko-vrata-dve-stvari-sire-strah-i-obe-imaju-veze-sa-vojnom-pretnjom.html Američki zvaničnici na Srbiju gledaju kao na strateški ključnu zemlju Balkana i potencijalnog pokretača ekonomskog razvoja u regionu. Ipak, u izveštaju "Pozadina i odnosi sa SAD", koji je napravila Istraživačka služba američkog Kongresa, provejava i zaključak da bi Srbiji u evroatlanskim integracijama veliku omču oko vrata mogla da napravi Rusija. ]]> Foto:Blic

Sudeći po nazivu, izveštaj je trebalo da se bazira na odnosima Srbije i Amerike, ali je veliki prostor dat analizi odnosa sa Rusijom, ali i Kosovom i EU. Ipak, u svakoj od analiza, bilo da je reč o onim sa SAD-om, Kosovom ili EU, pominje se uticaj zvanične Moskve.

Kongres SAD Foto: Wikipedia

Kongres SAD

U ovom trenutku najveću glavobolju im zadaju izveštaji koji dolaze iz Beograda, a u kojima se navodi da je Srbija zainteresovana za kupovinu ruskog vazdušnog odbrambenog sistema (verovatno misle na raketni sistem S-300, prim.aut), kao i moguće otvaranje centra za popravku ruskih helikoptera. I dok bi kupovinom naoružanja, zaključuje se u izveštaju, došlo do podizanja tenzija sa susednim državama i pokretanja trke u naoružanju u regionu, po mišljenju američkih analitičara otvaranje centra za ruske helikoptere bilo bi ravno otvaranju ruske vojne baze na srpskoj teritoriji.

Dmitrij Rogozin Foto: Wikipedia

Dmitrij Rogozin

Inače, nije poznato da država Srbija ima nameru da otvori centar u kojem bi se remontovali helikopteri iz Rusije. Želju za tim, ali još pre skoro dve godine, izrazio je Dmitrij Rogozin, tada potpredsednik ruske vlade.

- Mi bismo hteli da u Srbiji postoji međunarodni, ili barem regionalni servisni centar za popravku helikoptera ruske, sovjetske proizvodnje. Bez obzira kakvih - vojnih, civilnih... - naveo je Rogozin, nakon čega se o tome, bar ne javno, nije razgovaralo.

Neizbežna tema za Amerikance je i Ruski humanitarni centar u Nišu, koji je takođe pomenut u izveštaju Kongresa. U njemu piše da njegov rad izaziva zabrinutost u SAD-u i EU, jer Moskva kroz Centar suptilno sprovodi obaveštajne i vojne operacije pod okriljem Kremlja, kao i da špijunira SAD. U tom dokumentu se podseća da se Ruski centar nalazi na lokaciji koja je relativno blizu NATO mirovnim snagama na Kosovu.

SAD se oštro protivi zahtevu iz Rusije da se da imunitet zaposlenima u tom centru, uz podsećanje da su američki zvaničnici upozorili Srbiju da ozbiljno razmisli da li će im izaći u susret. U izveštaju se pominje i da su ruski agenti u Srbiji sprovodili obaveštajne operacije i da su bili stacionirani u Beogradu.

Vojne vežbe i sa NATO i sa ruskom vojskom

U delu izveštaja koji je posvećen analizi odnosa Srbije i Ruske Federacije piše i da Moskva navodno podržava nekoliko srpskih partija - politički i finansijski, kao i da su 2016. tri srpske stranke - DSS, Dveri i SNP potpisali deklaraciju sa Jedinstvenom Rusijom, čiji je predsednik Vladimir Putin.

Vežbe Vojske Srbije i NATO snaga Foto: NATO / Promo

Vežbe Vojske Srbije i NATO snaga

U dokumentu Kongresa pominje se i da uprkos bliskim odnosima sa Rusijom, Srbija učestvuje u Partnerstvu za mir i navodi da NATO ima malu kancelariju u Beogradu. Takođe, ističe se i da je Srbija 2015. potpisala sporazum o o višem nivou saradnje namenjen zemljama koje nemaju nameru da se priključe NATO-u.

Vežbe sa Rusima Foto: Ministarstvo odbrane / Promo

Vežbe sa Rusima

U izveštaju se ističe da su srpske snage učestvovale u 13 vojnih vežbi sa članicama Alijanse i sedam sa američkim snagama. Istovremeno, dodaje se, Vojska Srbije održavala je vojne vežbe i sa ruskom, uključujući dve sa ruskim i beloruskim snagama 2017.

Srbija plaća 900 miliona evra spoljnog duga Kosova

U delu u kojem se analiziraju odnosi Srbije sa Kosovom podseća se na političke prilike od devedesetih do danas, sukobi, etnička čišćenja, tok pregovora Beograda i Prištine, ali i voz sa natpisom "Kosovo je Srbija", koji je "zaustavljen pre prelaska granice".

U izveštaju se konstatuje da Srbija i dalje isplaćuje 900 miliona evra ili oko milijardu dolara spoljnog duga Kosova Pariskom i Londonskom klubu, te EBRD, koji je nastao između 1970. i 1990, jer, kako piše, Srbija smatra da je njena "bivša" pokrajina i dalje srpska teritorija.

Ilustracija Foto: RAS Srbija

Ilustracija

Američki Kongres konstatuje da su se nakon ubistva Olivera Ivanovića dve strane obavezale da će sarađivati kako bi identifikovali i procesuirali počinioce, ali se sve oteže i razvlači.

Oliver Ivanović Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

Oliver Ivanović

Navodi se da i je uprkos tenzijama na liniji Beograd - Priština došlo do promena, pa je Priština dozvolila Aleksandru Vučiću da sprovodi kampanju za predsedničke izbore 2017. na Kosovu.

U izveštaju piše i da kosovska vlada nije očekivala da će Aleksandar Vučić priznati nezavisnost Kosova, ali se nadala da će napraviti ustupke, koji bi smanjili tenzije i relaksirali odnose Srbije sa EU. Verovalo se da će Beograd pronaći način da normalizuje odnose sa Prištinom bez eksplicitnog priznanja Kosova, što bi KiM omogućilo da se na primer učlani u UNESKO.

Foto: Wikipedia Krzysztof Dudzik / RAS Srbija

U dokumentu Kongresa navodi se da se tokom leta pojavila ideja o razgraničenju, po kojoj bi kosovske vlasti pristale da ustupe delove na severu Kosova u zamenu za priznanje nezavisnosti ili Preševsku dolinu u kojoj većinom žive Albanci.

Iako su ranije na KiM odbacivali takvu ideju, u izveštaju se konstatuje da je Hašim Tači izašao sa predlogom "korekcije granica".

Moguće odlaganje učlanjenja Srbije u EU

Izveštaj se bavi i rokovima u kojima bi Srbija mogla da uđe u EU. Citira se izjava predsednika EK Žan Klod Junkera da su Srbija i Crna Gora dva najranija kandidata za pridruživanje Uniji, te da bi mogle da postanu članice 2025. godine. Međutim, razlike oko rešavanja pitanja Kosova ceo proces bi mogle da uspore.

Foto: O. Bunić / RAS Srbija

Napominje se i da je Srbija glavni kandidat za ulazak u EU, uprkos neslaganjima pojedinih zvaničnika sa njenom politikom prema Rusiji. U izveštaju se podseća da Srbija nije uvela sankcije prema Rusiji, što su u EU neki oštro kritikovali.

]]>
Fri, 14 Sep 2018 13:42:41 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/413611/izvestaj-kongresa-sad-o-srbiji-rusija-je-omca-oko-vrata-dve-stvari-sire-strah-i-obe-imaju-veze-sa-vojnom-pretnjom.html
NAORUŽANI, MASKIRANI I PRETE Albanski ekstremisti u novom snimku upozorili Prištinu da odustane od RAZMENE TERITORIJA http://www.pressonline.rs/info/politika/413575/naoruzani-maskirani-i-prete-albanski-ekstremisti-u-novom-snimku-upozorili-pristinu-da-odustane-od-razmene-teritorija.html Naoružana ekstremistička grupa, koja se predstavlja kao Albanska nacionalna armija (ANA), postavila je video, u kojem od albanske i kosovske vlade traži da ne "trguju" teritorijama. ]]> Foto:Blic

- Tražimo od političara da prekinu da prodaju ili trguju teritorijom zarad svojih ličnih interesa - poručuju naoružani, maskirani ekstremisti na snimku, na albanskom jeziku, iza kojih stoji albanska zastava.

Na tviteru je albansko-holandski novinar Vinsent (Vincent) Trieste sa albanskog preveo njihove pretnje.

- Moramo direktno da prekinemo razgovore o trgovini teritorijama Severne Mitrovice i Preševske doline - dalje su poručili ekstremisti.

Trieste je naveo da je reč o ekstremističkoj organizaciji, koja je opremljena lakim naoružanjem, "kalašnjikovima" i snajperima.

To je prva oružana grupa koja govori protiv podele teritorije između Beograda i Prištine, istakao je on i skrenuo pažnju na to da se, po prvi put, čuje "južnoalbanski akcenat" jer obično, kako je pojasnio, osoba na snimcima ima kosovski akcenat.

Toj organizaciju, kako navodi, ne daje se veći značaj.

]]>
Thu, 13 Sep 2018 13:30:02 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/413575/naoruzani-maskirani-i-prete-albanski-ekstremisti-u-novom-snimku-upozorili-pristinu-da-odustane-od-razmene-teritorija.html
PREOKRET Kako su Amerikanci omekšali stav prema Srbiji http://www.pressonline.rs/info/politika/413574/preokret-kako-su-amerikanci-omeksali-stav-prema-srbiji.html Sjedinjene Američke Države su popustile, Kosovo više po njima nije "završena stvar", već će dati šansu rukovodstvima u Beogradu i Prištini da se dogovore. ]]> Foto:Blic

Nakon Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, koji je prvi zvanično pre nekoliko nedelja izneo taj stav, isto je ponovio i američki republikanski senator i predsedavajući Odbora za unutrašnju bezbednost Ron Džonson tokom posete Beogradu.

- Američki stav je prilično konzistentan po pitanju moguće promene granica između Kosova i Srbije, a to je da rešenje mora doći od strana u sporu - izjavio je Džonson.

On je rekao da SAD, za razliku od Nemačke, nemaju crvenu liniju po pitanju granica, da pozdravljaju dijalog, ali da ne podvlače nikakvu crtu.

Isto je, kako saznajemo, ponovio tokom sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Ovo znatno podiže lestvicu naših pregovarača u dijalogu sa Prištinom jer praktično, pored Rusije i Kine, Srbija sada ima pozitivan stav i Vašingtona, što je značajna promena u međunarodnim okolnostima.

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot na pitanje da li izjava senatora da SAD nisu podvukle crtu kada je reč o promeni granica znači da bi Amerika podržala takvo rešenje, ne odgovara ni sa da ni sa ne.

"Ja mislim da je sad najvažnije ne da kažem da ili ne, nego da Srbija i Kosovo postignu dogovor. Mi ćemo na dogovor gledati pozitivno ako je to dogovor između strana u konfliktu. Naša ocena će, kakav god bio dogovor, biti u zavisnosti od toga hoće li to izgraditi stabilnost u regionu. I u Srbiji i na Kosovu", rekao je Skot.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam kaže za "Blic" da ga promena stava Amerike ne iznenađuje i naglašava da su najviši zvaničnici Rusije pre samo nekoliko nedelja rekli istu stvar - da će prihvatiti svaki dogovor na koji Srbija pristane.

- Na ovaj način dve najveće sile, SAD i Rusija, unele su razdor u Evropsku uniju jer je Johanes Han podržao varijantu u kojoj se dve strane dogovaraju, dok Angela Merkel i Emanuel Makron ne popuštaju od svojih stavova - navodi Popov.

Popov kaže i da je ovo još jedna situacija u kojoj se preko Srbije prelamaju interesi velikih sila.

- Za vlast u Srbiji ovo je više nego dobitna kombinacija jer predstavlja jednu vrstu alibija. Naša vlast sada će reći "eto, nismo izgubili sve kao naši prethodnici, za razliku od njih, dobili smo nešto" - ističe Popov.

Programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost Marko Savković saglasan je s tim da se stav SAD prema regionu menja jer postoji želja Trampove administracije da raskrsti s Obaminim politikama.

- Ključni ljudi za Srbiju su potpredsednik Pens, koji je bio u srpskom kokusu, i Džon Bolton, koji je kao savetnik za nacionalnu bezbednost Trampa veoma uticajan, a obojica imaju blag stav prema Srbiji. Neko kaže da je to potreba da se stvori nov, svež pristup, a neki da je to samo napuštanje pređašnjeg stanovišta - ističe Savković.

Makron dolazi u decembru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona u Srbiju početkom decembra.

Emanuel Makron

Emanuel Makron

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim senatorom Olivijeom Kadikom naglasio da će Makronova poseta Srbiji biti velika i veoma važna poseta za nas. On je zamolio Kadika da Makronu prenese pozdrave i naveo da će francuski predsednik u Srbiji biti dočekan na domaćinski način.

- Sigurni smo da će se u Beogradu odlično osećati, a rezultati posete će biti veoma dobri kako za Francusku tako i Srbiju - uveren je Vučić.

]]>
Thu, 13 Sep 2018 13:27:32 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/413574/preokret-kako-su-amerikanci-omeksali-stav-prema-srbiji.html
DOSIJE KOSOVO Otkrivamo sve detalje PRLJAVOG RATA albanskih političara za premoć koji divlja u Prištini http://www.pressonline.rs/info/politika/413536/dosije-kosovo-otkrivamo-sve-detalje-prljavog-rata-albanskih-politicara-za-premoc-koji-divlja-u-pristini.html Iako poslovnično deluje da su kosovski Albanci jedinstveni, a njihovi lideri složni, stanje unutar kosovske političke scene je najblaže rečeno - konfuzno. U toku je ozbiljna borba za premoć, a onaj koji iz ovog "rata" izađe kao pobednik veruje da će biti taj koji će staviti pečat na kosovsku nezavisnost. ]]> Foto:Blic

"Blic" otkriva odnose među kosovskim političarima i njihove međusobne žestoke javne, ali i one obračune iza kulisa, koji dosežu čak i do pitanja sporazuma o kosovskoj nezavisnosti. Glavni igrači na sceni se nisu promenili, tu su i dalje Hašim Tači i Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji... Ali su se promenili njihovi odnosi i uticaj koji imaju.

Podele među prištinskim političarima su i unutar samih stranaka, na relaciji između vladajućih partija, a pride na Kosovu vlast ima i te kako ozbiljnu opoziciju koja nikako nije za zanemarivanje. Osim što bi svako od glavnih igrača trenutno na vlasti hteo za sebe deo "kosovske nezavisnosti", koju, međutim, ne vide isto, među njima vlada borba za prevlast ne samo u parlamentu i Vladi već i na terenu.

Vodeća partija - Demokratska partija Kosova (PDK) koja ima predsednika samoproglašene države Kosovo Hašima Tačija i predsednika kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija praktično je pocepana, potpuno podeljena. Borba unutar PDK nikada nije prestajala i traje i danas samo je dobila na žestini. I pre nego se odrekao liderske pozicije u stranci dolaskom na mesto predsednika, Tači ovom partijom nije potpuno vladao. Dobar deo opštinskih odbora držao je Veselji, čovek koga mediji u centralnoj Srbiji opisuju kao gazdu Kosova. Danas Veselji drži preko 50 odbora vladajuće stranke, uz sebe ima mlađe članove, ali i one kojima je rat uporište. Tači se manje-više sveo na funkciju predsednika takozvane države i pregovarača koji je stalno na meti kritika. Jednostavno, iako u javnosti važe za dobre prijatelje, između dvojice glavnih ljudi vladajuće partije Veseljija i Tačija uvek je bilo rivaliteta, koji u poslednje vreme kako se najavljuje rešavanje pitanje Kosova i Metohije sve više uzima maha. Logično se postavlja pitanje ko se tu zapravo pita. Tači, Veselji, obojica ili niko od njih? Da li mogu bez Ramuša Haradinaja i njegovog brata Dauta?

Početni deo odgovora je u rečenici Kadrija Veseljija upućenoj Tačiju: "Ako padnemo, ti ćeš dublje, a neko će i da ustane, a neko ne."

Na terenu prevlast možda najbolje možemo da opišemo prvim primerom koji će dati delimičan odgovor na pitanje ko na Kosovu donosi odluke. Dolazimo do Rašita Ćaljaja, koji je od 28. avgusta na funkciji generlanog direktora kosovske policija, a do tada je bio na čelu odeljenja za operacije kosovske policije.

Kadri Veselji i Ramuš Haradinaj Foto: Petrit Prenaj / RAS Srbija

Kadri Veselji i Ramuš Haradinaj

Sve što je u centralnoj Srbiji naišlo na osudu, zaključno sa prekjučerašnjima barikadama za delegaciju iz Srbije, ne može da se izvede bez ovog čoveka. On sluša prvenstveno sve što dolazi iz stranke PDK, međutim, malo više sve koji imaju veze sa takozvanom kosovskom službom ŠIK. Nema tačnog datuma, pa čak ni godine kada je ova organizacija nastala, ali je činjenica da je sa početkom rata na Kosovu ŠIK formirala svoju strukturu, a na čelu je bio Kadri Veselji. Zamenik mu je bio Iljmi Rečica, a sadašnji direktor policije nema bližeg sebi prijatelja od upravo ovog nekadašnjeg zamenika Veseljija.

Veselji koji ne pregovara je moćniji, uticajniji. Ima jake diplomatske veze, od kojih većina nije javna. Najjednostavnije rečeno - i legalne i nelegalne veze Veseljija su jače od onih koje ima Hašim Tači. "Blicov" izvor diplomata iz Prištine kaže da je Veselji protiv bilo kakve podele, razgraničenja, zamene teritorije.

- On prosto samo daje vetar u leđa Tačiju, a iza tih leđa uradi ono što mu je potrebno.

Tačija potresaju afere, dok je Veselji pažljiv, ali nikako i čist - kaže diplomata.

Međutim, ko se još pita i da li je Veselji apsolutni kralj prostora takozvane države Kosovo?

Sadašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj, lice na kosovskoj političkoj sceni je ono kog se plaše. On može da "digne" pećki region, može da okupi ekstremne elemente i ne haje mnogo za pretnje. Upućeni u kosovsku političku scenu kažu da prevaspitavanja kod Haradinaja nema.

- Kod Ramuša Haradinaja ništa nije pomoglo. Nijedno prevaspitavanje niti pretnja pa ni ono kada su mu Veselji i Tači namestili hapšenje u Francuskoj - kaže "Blicov" sagovornik.

Odnosi između Haradinaja i Veseljija se najprostije mogu opisati sa - ne mirišu se. Međutim, blago ih održavaju, a srdačnost se više može podvesti pod lažnu. Ono u čemu se sada slažu je da nema ustupaka, niti podela. Osim Ramuša Haradinaja možda je još žešći faktor na terenu je brat Daut, sada poslanik u takozvanom kosovskom parlamentu. Kada bi se merilo ko može više da destabilizuje, pobedu bi odneo brat Daut.

Prvi policijski operativac pije i jede svinjetinu

Direktor kosovske policije Rašit Ćaljaj pre rata imao je kafić u Prizrenu. Zanimljivo je da, praktično prvi operativac, ne posti, pije alkohol i jede svinjetinu.

Nerazdvojni prijatelji:  Rašit Ćaljaj (levo) i Iljmi Rečica (desno) Foto: RAS Srbija

Nerazdvojni prijatelji: Rašit Ćaljaj (levo) i Iljmi Rečica (desno)

Ovaj izbor Kadrija Veseljija voli da šeta, putuje, sviđa mu se Slovenija. Međutim, Ćaljaj je uticajan i za ciljeve kosovskih Albanaca, ocenjuje se, sposoban kadar. Lideri Samoopredeljenja bi radije videli nekog drugog na toj poziciji.

Daut: Nema razmene

Prema saznanjima "Blica" , u poslednje vreme otkako je pominjana mogućnost da se Beograd i Priština dogovore, Daut Haradinaj se dodatno aktivirao. Kako saznajemo, prošle nedelje on se susreo u Prištini sa pojedinim liderima Albanaca iz preševske doline.

Daut i Ramuš Haradinaj Foto: Facebook / RAS Srbija

Daut i Ramuš Haradinaj

- Suština poruke je da nema razmene, zamene, podele. Daut je preneo da kosovski Albanci poseduju i sever i jug i nema šta da menjaju, niti pristaju na kompromis - kaže izvor "Blica".

]]>
Wed, 12 Sep 2018 13:36:07 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/413536/dosije-kosovo-otkrivamo-sve-detalje-prljavog-rata-albanskih-politicara-za-premoc-koji-divlja-u-pristini.html
"ZOVU ME DEČKO, PANTELA, SULTANIJA" Premijerka Srbije prvi put javno o svom opredeljenju, diskriminaciji i PARTNERKI http://www.pressonline.rs/info/politika/413497/zovu-me-decko-pantela-sultanija-premijerka-srbije-prvi-put-javno-o-svom-opredeljenju-diskriminaciji-i-partnerki.html I pre nego što sam ušla u Vladu, moja porodica i prijatelji su znali kakva je moja seksualna orijentacija, kao što su, naravno poznavali i moju partnerku. Bila sam svesna da će to biti deo moje biografije, ako to mogu tako da nazovem, koji će biti interesantan javnosti u Srbiji, kaže premijerka Srbije Ana Brnabić. ]]> Foto:Blic

U intervjuu za beogradski prajd magazin "Ponos", premijerka je govorila o seksualnoj orjentaciji, ali i o diskriminaciji sa kojom se, kaže, suočava svakondevno. Podršku najbližih ima, ali se nada i da će priče podelama na "gej" i "strejt" prestati da budu tabu.

Kaže da joj nije smetalo to što će se, od kada se prihvatila posla u vladi Srbije, najpre kao ministarka, a zatim i premijerka, njeno seksualno opredeljenje biti nešto za šta će se ljudi "hvatati".

- Nije mi smetalo jer sam smatrala da se i tako Srbija menja i da će naučiti da prihvata različitost. Nadala sam se da će to pomoći nekim drugim ljudima da se osećaju komotnije u svojoj koži, da smognu hrabrosti da žive svoj život. Doduše, bio je izazov to što se o tome na samom početku govorilo mnogo više nego o mojoj profesionalnoj biografiji i kompetencijama koje su ipak jedine relevantne za posao za koji me tadašnji premijer pozvao da obavljam - navela je ona.

Uvrede od onih od kojih nisam očekivala

Kaže i da su je iznenadile reakcije, i da je sve to što jeste brzo prihvaćeno.

- Pozitivno me je iznenadilo to što je većina građana, čak i onih starijih i tradicionalnijih, to brzo prihvatila i stavila "ad akta". Uvek kada putujem po Srbiji ljudi me dočekaju prisno, bez ikakvih dobacivanja ili uvreda - priča Brnabić.

Međutim, kaže i da je uvreda i prozivki bilo upravo tamo gde ih nije očekivala kod, kako kaže, "takozvane demokratske i evropske elite".

Ana Brnabić na Prajdu Foto: B. Bogosav / RAS Srbija

Ana Brnabić na Prajdu

- Nisam očekivala i istinski me je zapanjilo to što sam od te takozvane "demokratske" i "evropske" elite dobijala, a i danas dobijam, najveće uvrede i neprimerene komentare, među kojima se svakako ističu nazivi "homopremijerka" ili pitanja tipa "imaju li gej premijerke neki poseban tretman na robiji ili onako isto kao svima". Oba ova komentara došla su od ljudi koji su se u prošlosti predstavljali kao izuzetno liberalni, ali je prava istina očigledno mnogo drugačija - priča ona.

Kaže i da je, iako je na funkciji premijera, bila diskriminisana upravo zbog svoje seksualne orijentacije. Kaže i da deo poslanika koji čine vladajuću većinu nije glasao za program vlade koji je predstavljala u Skupštini, kao ni za njen tim, i to "isključivo zbog moje seksualne orijentacije".

- Izuzetno sam zahvalna i imam ogromno poštovanje prema SNS-u i svim njihovim poslanicima koji su, nesumnjivo i pored nekih svojih ličnih nerazumevanja i vrednosti, stavili to po strani i pružili mi šansu. Imali smo i u samom mom timu u Vladi neke sukobe mišljenja. Ja to poštujem, takve stvari i treba da se debatuju kako bi se društvo menjalo, ali kada se radi o timu one ne treba tu i da se debatuju, a ne u javnosti - navodi ona.

Brat, dečko, Pantela...

Premijerka navodi i da diskriminaciju trpi od političkih neistomišljenika. Kaže i da teško da ima imena koje nisu upotrebili za nju, "od homopremijerka, preko toga da ne znaju da li da mi se obraćaju sa gospodin ili gospođica, do toga da me zovu brate ili dečko, Pantela, sultanija...".

- Ali dobro. Moja nada je da će se "ispucati" na meni, da će polako navići da nema razlike u jednoj osobi, u njenim ljudskim kvalitetima ili nedostatku istih, da smo svi u tom smislu isti i jednaki, bez obzira da li je neko "strejt" ili LGBT, da će vremenom to prestati da bude tabu i zanimljivo, da će prečestom i pregrubom upotrebom ta oštrica prema drugim ljudima otupeti - priča ona.

Ana Brnabić sa partnerkom Foto: Petar Dimitrijević / RAS Srbija

Ana Brnabić sa partnerkom

Kaže i da je uvek imala podršku najbližih, ali i da mnogi nisu u toj situaciji.

- Nemam nikakvih dilema da moja seksualna orijentacija ne treba da bude skrivena, tim pre što sam sada javna ličnost. Zahvalna sam neizmerno mojoj partnerki što je pristala da me u tome prati, iako nikada nije želela da bude javna ličnost - navodi Brnabić.

Kada je reč o savetima, ona objašnjava da to što je neko "gej" ili "strejt" nije stvar izbora, "već jednostavno toga ko ste vi". - Kao što to da li ste rođeni beli ili crni nije stvar izbora - ističe.

Prajd - dan kada smo prevazišli mržnju

Parada ponosa, koja se svake godine održava u Beogradu, za nju je dan "kada pokazujemo da smo prevazišli mržnju, i kada pokazujemo da svako ima pravo da se šeta svojim gradom, svojom zemljom, i da ima pravo da živi kako hoće bez da to ugrožava druge sugrađane".

Foto: U. Arsić / RAS Srbija

- Ulaskom u politiku licimerno je da kao prva otvoreno gej ministarka, i sada premijerka, ne dam podršku Prajdu i ne pošaljem političku poruku da šetnja ne treba da bude još jedna od stvari za podelu u našem društvu. Za mene je to način da dam aktivan doprinos da se izborimo sa stereotipima i predrasudama. To je poruka da zajedno gradimo društvo koje je otvoreno, koje poštuje različitosti, koje uvažava različite stavove i neguje dijalog. To su vrednosti u koje verujem - zaključila je Brnabić za "Ponos".

]]>
Tue, 11 Sep 2018 13:23:39 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/413497/zovu-me-decko-pantela-sultanija-premijerka-srbije-prvi-put-javno-o-svom-opredeljenju-diskriminaciji-i-partnerki.html
"ZA VAS JE MILOŠEVIĆ NOBELOVAC" Kako je Dačić optužio današnju opoziciju za ratove devedesetih http://www.pressonline.rs/info/politika/413496/za-vas-je-milosevic-nobelovac-kako-je-dacic-optuzio-danasnju-opoziciju-za-ratove-devedesetih.html Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da to što Srbija gradi dobre odnose sa Sjedinjenim američkim državama (SAD) ne znači da će da kvari odnose sa Rusijom, između ostalog zato ššto Rusija ima jaku poziciju u Ujedinjenim nacijama i sprečava ulazak Kosova u UN stavljanjem veta u Savetu bezbednosti. ]]> Foto:Blic

On je naglasio da se politika vodi na osnovu sopstvenih interesa i da Srbija treba da ima dobre odnose sa svim svetskim silama sa kojima je to moguće.

- Naš je interes što bolji odnosi sa SAD. Međutim, politika se nekada odvija u talasima, a mi ne dozvoljavamo da nas talasi odnesu na drugu stranu. Ako gradimo dobre odnose sa SAD, ne znači da ćemo da kvarimo sa Rusijom - rekao je Dačić za TV Pink.

Rusija ima, kako kaže, jaku poziciju u Ujedinjenim nacijama i ona sprečava ulazak Kosova u UN stavljanjem veta u Savetu bezbedniosti.

- Ako Kosovo uđe u UN, tu više nema razgovora. Kvariti odnose sa Rusijom to bi bilo političko samoubistvo - naglasio je on.

Dodaje da je Srbija uspela da promeni poziciju SAD, ali je ona promenjena i zato što to njima odgovara.

- Ako ovo (pregovori Beograda i Prištine) krene u pozitivnom smeru da je moguće da dođe do nekog rešenja, 100 posto će potpisivanje toga biti u SAD. Ko je lud da ne uzme dobijenu poziciju, to je pozitivna stvar - rekao je ministar.

Poseta ostvarila cilj

Za posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji kaže da je ostvarila cilj, jer se iz nje jasno videla politika Srbije i njena iskrena želja da se dođe do trajnog rešenja.

- Bez obzira da li će doći do trajnog rešenja, mi treba da pomažemo Srbe u deset opština. Ako tamo ne mogu da školuju decu, ako ne mogu da se zaposle, ako nemaju zdravstvenu zaštitu onda neće ostati tamo. Ako nema Srba nema ni srpskog Kosova - naglasio je Dačić.

Iz govora predsednika, dodaje, Albancima je najviše zasmetalo što je pričao o imovini na KiM, gde je nastala jedna apsurdna situacija da prištinska vlast smatra da je njihovo što je na KiM, a da Srbija investira u objekte i otplaćuje kredite.

- Srbija je vratila pola milijarde dolara kredita jer smatra da je Kosovo Srbija. Njima(Albancima) to ne smeta. Onda vi ste platili kredite a imovina je naša - ističe Dačić.

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug

Aleksandar Vučić

On je kazao i da je neprimereno porediti govore predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Kosovskoj Mitrovici i nekadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića na Gazimestanu, jer je potpuno drugačiji istorijski kontekst u kojem su ti govori održani, kazao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je naveo da se danas analiziraju govori Miloševića iz 1989. godine, i da bi trebalo analizirati i govore drugih političara u to vreme, naročito iz opozicije.

Za njih je Milošević nobelovac

- Za njih je Milošević bio dobitnik Nobelove nagrade za mir. Oni su tražili da se seku ruke svakom ko maše turskim zastavama, a onda je DS ubeđivala Karadžića da ne prihvati mirovne planove na Palama - kazao je Dačić.

Dodao je da je Milošević bio prvi koji je ukazao na probleme Srba na KiM, jer je prvi podržao SANU, za razliku od drugih zvaničnika koji su kritikovali SANU zbog srpskog nacionalizma. Prema njegovim rečima, Srbija je do tada imala princip da se o tome ćuti, da svako podizanje te teme je veliko-srpski hegemonizam, nacionalizam...

- Drugačija je bila situacija, još je bila Jugoslavija, socijalizam, Hladni rat, Srbija je tek promenila svoj Ustav, drugačije je bilo vreme, ali Milošević ni tada nije govorio da će Srbija da vodi neki rat. Pomenuo je bitke, ali ne oružane i dodao da ni one nisu isključene. Da li mi možemo danas da kažemo da su sve te bitke isključene - kazao je ministar.

Drugačija situacija

Kako je naveo, Srbija je tada imala državu, vojsku, policiju na KiM, a danas je situacija drugačija.

- Drugačija je danas pozicija Vučića i Srbije, zato što je u međuvremenu pozicija Srbije posle bombardovanja, na Kosovu slabija. Srbija nema instrumente vlasti, koji mogu van severa Kosova da neposredno intervenišu kada je ugrožena bezbednost - naveo je.

Vučić na Kosovu i Milošević na Gazimestanu Foto: RAS / RAS Srbija

Vučić na Kosovu i Milošević na Gazimestanu

Dačić je kazao da je u tom smislu govor Vučića okrenut ka potrebi dogovora i rešavanja problema u sadašnjosti i u budućnosti, te da upravo taj govor kritikuje poziciju sa kojom smo suočeni svih ovih godina, gde ljudi stalno govore da je celo Kosovo naše.

- To jeste u književnosti, ali u vršenju vlasti trenutno ljudima treba da date odgovor na dnevno politička i dnevna životna pitanja sa kojima se susreću. Šta će Srbin iz Gračanice ili Štrbca, koje će tablice - Kosova ili Srbije da stavi, čije će dokumente da uzme - kazao je Dačić, i dodao da se mora odgovoriti na pitanja u vezi zapošljavanja, socijanlne zaštite, zdravstva...

Da se okrenemo budućnosti

Kako je rekao, "morate da date odgovor na ta pitanja i kada je Tadić to prebacio na Brisel bilo je rečeno da se priča o tehničkim pitanjima, a sva ona se na kraju dotiču suštinskih pitanja".

- Sve su to pitanja sa kojima se ljudi suočavaju i zato je Vučić i hteo da kaže da mi sada ne treba da se trudimo da vodimo bitke koje ne možemo da dobijemo, nego da se okrenemo budućnosti i realnim ljudima koji tamo žive - kazao je Dačić.

Srpski šef diplomatije rekao je i da kosovski predsednik Hašim Tači sigurno neće posetiti Preševo, i da je to bila lažna vest.

- To je bila lažna vest koja je objavljena da bi skrenula pažnju sa uspešne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji - rekao je Dačić za TV Pink.

Tači neće u Preševo

On je dodao da je odmah utvrđeno da je lažna vest jer je navodno trebalo da dođe u Preševo sa komesarom Johanesom Hanom, ali da je iz kabineta komesara Hana to demantovano.

- Nije bilo zahteva za odobravanje njegove posete. Mi smo zvali i Hanov kabinet i oni su nam rekli da on nije planirao posetu Preševu i da je tada u Strazburu - naglasio je Dačić.

On je rekao da je i sam Tači svestan da ne može da dođe u Preševo, i da je rekao medijima u Prištini da problem za njegov dolazak predstavlja presuda i poternica.

]]>
Tue, 11 Sep 2018 13:19:13 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/413496/za-vas-je-milosevic-nobelovac-kako-je-dacic-optuzio-danasnju-opoziciju-za-ratove-devedesetih.html
Zbog ovog snimka Marko Đurić optužen da je KLOVN, a on odgovorio: POZDRAV HEJTERIMA! http://www.pressonline.rs/info/politika/413495/zbog-ovog-snimka-marko-djuric-optuzen-da-je-klovn-a-on-odgovorio-pozdrav-hejterima.html Marko Đurić, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju, "zapalio" je društvene mreže kada je objavljen snimak njegovog gostovanja u emisiji "Slobodno srpski", gde je govorio o stanju na Kosmetu i usled emisije prasnuo u smeh. ]]> Foto:Blic

Na snimku, za koji Đurić tvrdi da je napravljen pre tri godine, on tvrdi da će se "ove godine (2015.) u Kosovskoj Mitrovici roditi 100 beba više nego prošle".

Na to ga je voditelj kroz smeh upitao:

- Kako vi to znate?

A Đurić je odgovorio: "Pa, bio sam tamo."

Iako se načas učinilo da će se razgovor nastaviti u ozbiljnom tonu, dogodilo se suprotno - neko sa strane, van kadra, zasmejao je Đurića koji je takođe prasnuo u glasan smeh, kao i voditelj.

Đurić se na kraju i rukovao sa voditeljem Foto: screenshot

Đurić se na kraju i rukovao sa voditeljem

Đurić je posle objavljivanja snimka na društvenim mrežama zasut salvom kritika zbog svog nastupa, dok je od opozicionih lidera i aktivista optužen da je klovn i da izvrće ruglu muke srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Kada je video kakav je odjek imao njegov nastup, Đurić je na svom tviter nalogu objavio da mu je drago što je snimak postao viralan, i uz smajli dodao:

"Samo da nas bude više. Pozdrav hejterima."

U sledećem tvitu je kritikovao opozicionare koji ga ismevaju:

"Onog trenutka kada zaboravimo da se smejemo i šalimo na svoj račun naši životi neće biti vredni življenja. Nadam se da opozicionari smrknutih lica ne nameravaju da nam dekretom zabrane dobro raspoloženje. Bebe nam vraćaju osmeh na lica, želim da Srbija ima sve više razloga za osmeh."

]]>
Tue, 11 Sep 2018 13:15:47 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/413495/zbog-ovog-snimka-marko-djuric-optuzen-da-je-klovn-a-on-odgovorio-pozdrav-hejterima.html
"SENATOR ZA SPECIJALNE MISIJE" Ko je Ron Džonson, Trampov čovek koji donosi u Beograd PORUKU O KOSOVU http://www.pressonline.rs/info/politika/413454/senator-za-specijalne-misije-ko-je-ron-dzonson-trampov-covek-koji-donosi-u-beograd-poruku-o-kosovu.html Američki senator i predsedavajući Komisije za državnu bezbednost Ron Džonson u ponedeljak i utorak boraviće u Srbiji, a kako se već spekuliše, od njega se očekuje da prenese poruku podrške Donalda Trampa dogovoru Beograda i Prištine. Džonson, koji važi za jednog od Trampovih najodanijih saradnika, otići će i na Kosovo, ali i u Grčku i Makedoniju, koje se takođe nalaze pred rešenjem višedecenijskog spora. ]]> Foto:Blic

Ovo neće biti prvi dolazak u Beograd ovog senatora za "specijalne misije". U Srbiji je bio i u februaru ove godine, kada je takođe u fokusu bilo pitanje Kosova. Tada je srpski predsednik Aleksandar Vučić od njega tražio da pomogne u stabilizaciji regiona i to tako što će "zamoliti kosovske Albance da budu spremni za kompromis".

- Dogovor Beograda i Prištine mora biti pravedan za sve strane i mora se uzeti u obzir budućnost svih - odgovorio je Džonson Vučiću.

Zbog Rusije upozorio Beograd

Ovaj američki senator dolazio je i u srpsku prestonicu i u vreme velikog pritiska Moskve da se Ruskom centru u Nišu da diplomatski imunitet. On je zapravio bio i prvi američki zvaničnik koji je Beogradu javno stavio do znanja da takvo popuštanje Rusiji "ne bi bilo dobro za Srbiju", što se moglo protumačiti i kao upozorenje Vašingtona.

- Ukoliko bi Ruski centar dobio imunitet time bi se poslao veoma loš signal i to ne bi bilo u interesu Srbije u kontekstu privlačenja zapadnog kapitala koji bi pomogao njenoj ekonomiji - rekao je Džonson.

Ron Džonson sa premijerkom Anom Brnabić Foto: Promo

Ron Džonson sa premijerkom Anom Brnabić

To nije bila prva izjava Džonsona vezana za ruski uticaj na Balkanu, na kojem je republikanski senator boravio i u maju prošle godine, i tada poručio da je ponašanje Rusije širom istočne Evrope opasno.

- Ne možemo da zapostavimo Balkan, jednostavno ne možemo. Mislim da EU mora da nastavi politiku prihvatanja novih članica - govorio je Džonson.

On je tada naglasio da je došao u posetu Beogradu, iako je imao veoma gust raspored i da je to učinio zbog važnosti Srbije.

Pozitivan stav o Srbiji

O tome koliko mu je važna Srbija i ovaj region govori i njegovo izlaganje na prošlogodišnjoj konferenciji Atlanskog saveta SAD-a u Vašingtonu, na kojoj je predstavljen izveštaj "Balkan napred - nova američka strategija za region". U izveštaju se predlaže istorijsko približavanje Srbiji i partnerstvo sa Beogradom, a Džonson je tada objasnio zašto je važno da se Zapad posveti Zapadnom Balkanu.

- Ako ne obraćamo pažnju i ne učinimo sve što možemo da ojačamo te veze i pomognemo Balkanu da postane ekonomski stabilan, propustićemo ovu tačku u našoj istoriji - naveo je tada Džonson.

Upućeni tvrde da Džonson važi za umerenog republikanca, koji ima pozitivan stav o Srbiji i koji bi i ovog puta u Beograd mogao da donese pozitivne poruke. Njegov dolazak u Beograd prate i spekulacije da nosi poruku da će predsednik SAD podržati, a možda i doći u Srbiju da finalizira eventualni dogovor Srba i Albanaca.

Odan, ali i ponekad kritičan prema Trampu

Odnos Džonsona sa američkim predsednikom i te kako je zanimljiv. U najvećoj meri podržava ga u medijskim nastupima i slovi za njegovog čoveka "do srži", a Tramp mu poklanja puno poverenje. Ipak, za razliku od mnogih bliskih saradnika šefa Bele kuće, ne pruža mu podršku po svaku cenu i ne boji se da iznese i sopstveno mišljenje.

Donald Tramp Foto: Tanjug / AP / RAS Srbija

Donald Tramp

Ne libi se da stavove, suprotne Trampu, iznese i na društvenim mrežama. To je bio slučaj i sa uvođenjem tarifnih tarifnih mera prema Kini i trgovinskim ratom između Vašingtona i Pekinga, što je otvoreno kritikovao i na Tviteru.

"Ja podržavam poziv Donalda Trampa za recipročnom trgovinom i njegov napor da zaustavi kinesku krađu američke intelektualne svojine. Ali, mi moramo da prestanemo da sami nonosimo permanentnu štetu ekonomiji Amerike putem tarifa i trgovinskog rata", napisao je on.

Ron Džonson nije samo senator. On je i predsedavajući Komisije za državnu bezbednost i predsedavajući Podkomiteta za Evropu pri Odboru za spoljne poslove u američkom senatu. Reč je o biznismenu iz Viskonsina, koji je pre manje od decenije stupio na vašingtonsku političku scenu.

]]>
Mon, 10 Sep 2018 10:10:59 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/413454/senator-za-specijalne-misije-ko-je-ron-dzonson-trampov-covek-koji-donosi-u-beograd-poruku-o-kosovu.html
IZA KULISA KOSOVSKOG HAOSA Paljenje i blokade naredio čovek koga zovu GOSPODAROM KOSOVA http://www.pressonline.rs/info/politika/413453/iza-kulisa-kosovskog-haosa-paljenje-i-blokade-naredio-covek-koga-zovu-gospodarom-kosova.html Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji stoji iza jučerašnjih nereda tokom posete predsednika Aleksandra Vučića Kosovu, kada je nekoliko stotina Albanaca blokiralo put sprečavajući Vučića da dođe do mesta Banje. ]]> Foto:Blic

Atmosfera tokom posete predsednika Srbije na momente je bivala dramatična. Nekadašnjem lideru OVK i prvom čoveku kosovske službe ŠIK, koga zovu i gospodarom Kosova, a danas predsedniku kosovskog parlamenta malo je trebalo da se vrati u ulogu koja mu je očigledno najviše pristajala. Veselji je, prema informacijama do kojih je "Blic" došao, organizovao totalnu blokadu na više lokacija - traktorima, kamionima i balvanima. Na barikadama su bili postavljeni transparenti "Vučiću, nećeš proći", paljene su automobilske gume i drva. Bio je primetan veliki broj naoružanih ljudi, a čuli su se i pucnji.

Lično organizovao nerede: Kadri Veselji Foto: RAS Srbija

Lično organizovao nerede: Kadri Veselji

Sve ovo, kako otkriva izvor "Blica", Veselji je uradio uz podršku predsednika opština Srbica i Glogovac, a naređenje je dao i pored upozorenja Sjedinjenih Država da to ne čini.

Prema informacijama Kosovske policije, iz automatske puške pucao je izvesni Rahim Geci iz mesta Lauša, što je potvrdio i Vučić.

- Izvesni Rahim Geci je u selu Lauša pucao iz svog naoružanja, valjda da pokaže da je mnogo jak. Sad su organizovane blokade svuda. Mi znamo ko su i lica koja učestvuju i ko su organizatori. To samo pokazuje nemoć i da nisu u stanju da čuju poruke mira i da čuju da laptopovima i knjigama rešavamo probleme, a ne oružjem - rekao je Vučić.

Potom je dodao da je dobio poruku da su Kfor i Kosovska policija odobrili odlazak u selo Banje od prvog trenutka.

Totalna blokada kamionima i traktorima Foto: Tanjug/AP

Totalna blokada kamionima i traktorima

- Pokušaćemo okolnim putem, videćemo da li ćemo stići - rekao je on.

Protestima u Drenici pridružio se i lično predsednik opštine Srbica Bekim Jašari, inače brat Adema Jašarija, teroriste i jednog od osnivača OVK-a. Na barikadama su bili i poslanici Nuredin Ljuštaku i Bekim Hadžiju, i gradonačelnik Ramiz Ljadovci.

Ubrzo je stigla i odluka Vlade Kosova da se Vučićeva poseta selu Banje otkazuje iz bezbednosnih razloga. I pored toga, predsednik Srbije nastavio je put. Međutim, na putu Zubin Potok - Banje kolonu vozila u kojoj je bio zaustavila je Kosovska policija. Vučić je lično razgovarao sa policajcima koji su mu objasnili da su barikade na samo dva kilometra odatle, a potom se naša delegaciju vratila u Mitrovicu.

Foto: Tanjug

"Blic" je pre nekoliko meseci objavio feljton "Dosije Veselji" u kojem smo otkrili sve zločine aktuelnog predsednika kosovskog parlamenta. Veselji je, kako smo tada pisali, dve decenije prvi obaveštajac među Albancima, završio je kurseve terorističke obuke u Albaniji, Nemačkoj i Švajcarskoj, a veruje se da i danas kontroliše tokove novca na KiM, kriminal, trgovinu drogom, naftom, kao i da je odgovorna za brojne likvidacije. Veselji je blizak prijatelj kosovskog predsednika Hašima Tačija, koga je zamenio i na čelu stranke DPK. Inače, i on, kao i Tači i Haradinaj, bili su protivnici osnivanja Specijalnog suda za zločine OVK, tim pre što su joj sva trojica pripadali.

Konvoj kamiona Kfora i vojnici u pripravnosti Foto: Tanjug/AP

Konvoj kamiona Kfora i vojnici u pripravnosti

Direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović ocenio je juče da protest veterana OVK na putu prema selu Banje kojim je predsednik Aleksandar Vučić trebalo da prođe pokazuje nervozu Albanaca sa ciljem da se zastraše Srbi i poremeti poseta.

"Sami smo postavili granice"

Otkazivanje posete Vučića selu Banje je sramota za Prištinu, jer je kosovska vlada upravo na tom mestu postavila političku granicu između Srbije i Kosova - ocenio je poslanik opozicionog Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku.

On je rekao da su kosovski lideri pokazali da Vučić ne može u Drenicu, ali da može u Mitrovicu.

- Kakav ponižavajući poraz pred celim svetom. Ova poseta je trebalo da bude zabranjena širom Kosova i da ne bude dozvoljena nikada - napisao je Abdidžiku.

]]>
Mon, 10 Sep 2018 10:08:53 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/413453/iza-kulisa-kosovskog-haosa-paljenje-i-blokade-naredio-covek-koga-zovu-gospodarom-kosova.html
TENZIJE POSLE PROVOKACIJA Vojska, policija i BIA prekidaju komunikaciju sa službama na KiM, Vučić se ne sastaje s Tačijem, poseta Kosovu i dalje NEIZVESNA http://www.pressonline.rs/info/politika/413415/tenzije-posle-provokacija-vojska-policija-i-bia-prekidaju-komunikaciju-sa-sluzbama-na-kim-vucic-se-ne-sastaje-s-tacijem-poseta-kosovu-i-dalje-neizvesna.html Dva dana uoči najavljene posete Aleksandra Vučića Kosovu i današnjih pregovora u Briselu, posle niza provokacija podignute su tenzije na liniji Beograd - Priština. Rezultat tih tenzija je odluka Vučića da se danas ne sastane sa albanskim predstavnicima, iako je to bilo planirano, a njegova najavljena poseta Kosovu i Metohiji ovog vikenda i dalje je neizvesna. ]]> Foto:Blic

Vučić se, naime, jutros, u sedištu EK sastao sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini sa kojom je razgovarao više od dva sata, ali je otkazan sastanak sa Hašimom Tačijem i doveden u pitanje nastavak pregovora. S druge strane, konačna odluka o njegovoj poseti Kosovu, o kojoj su mnogi govorili kao o "Vučićevom Gazimestanu" biće doneta večeras.

Federika Mogerini i Aleksandar Vučić Foto: Maja Kocijančić / Twitter

Federika Mogerini i Aleksandar Vučić

Iako su poslednjih dana evropski zvaničnici širili su optimizam o konačnom dogovoru Srbije i Kosova i rešenju kosovskog problema, sve se paktično zakomplikovalo u roku od 24 sata, nakon što je predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji praktično zapretio Vučiću hapšenjem ako tokom svoje posete Kosovu obiđe jezero Gazivode.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je danas u Briselu da je sada pitanje da li će se i kada uopšte nastaviti pregovori sa Prištinom.

- Predsednik se na to odlučio zbog svih prevara, pretnji i laži kosovskih Albanaca - rekao je Đurić u Briselu.

S druge strane, zbog dešavanja poslednjih dana predsednik Srbije je naredio vojsci, a zatim zatražio od policije i BIA, da prekinu svaku komunikaciju sa kosovskom policijom, Kforom i bilo kojim albanskim i međunarodnim predstavnicima koji deluju na teritoriji AP Kosovo, a povodom njegove posete.

Inicijalne kapisle

Tenzije na liniji Beograd - Priština počele su nakon što je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio da mu je zabranjeno da uđe na KiM, te da je vraćen sa administrativne linije. Taj potez kosovske policije ocenio je kao skandalozan i suprotan postignutom sporazumu. Druga strana to je, međutim, demantovala i saopštila da je Đurić dobio dozvolu, ali da nije ušao, jer je imao "svoje razloge".

Marko Đurić Foto: S.Radovanović / Tanjug

Marko Đurić

Situacija je eskalirala nakon izjave predsednika Skupštine Kosovo Kadrija Veseljija, koja je i bila okidač za naređenje Vučića vojsci Srbije i "molbu" policiji i BIA da prekinu svaku komunikaciju sa policijskim organima Kosova, KFOR-om i međunarodnim predstavnicima na KiM.

Veselji je izjavio da je Vučić dobio dozvolu za posetu Kosovu, ali da ta odluka, u slučaju destabilizacije, može biti i promenjena. On je zapretio i da će Vučić, u slučaju da uđe na KiM bez dozvole, proći isto kao Marko Đurić.

Kadri Veselji Foto: Facebook

Kadri Veselji

- Neka proba bez dozvole, zna kako je to prošlo sa onim drugim (Markom Đurićem) - rekao je on i dodao da Vučić nema šta da traži na jezeru Gazivode.

Ranije je najavljeno da će predsednik Srbije u suobotu i nedelju posetiti Kosovo. Prvog dana bilo je u planu da dođe u Zubin Potok,  kao i jezero i hidrocentralu Gazivode, koji pripadaju toj opštini. Uz to, razmatran je i odlazak u Lešak, naselje u Leposaviću.

Za nedelju je planirano da Vučić poseti severnu Kosovsku Mitrovicu, gde se pripremao sastanak sa privrednicima, predstavnicima zdravstvenih, obrazovnih i kulturnih institucija, ali i sa predstavnicima političkih organizacija, kao i direktno s narodom.

Stefanović: Garantujem da Vučića neće uhapsiti

Nakon poruka iz Prištine, doveden je u pitanje njegov odlazak na pregovore u Brisel, gde je ipak na kraju otišao. Međutim, odlučeno da je zargovora sa kosovskim predstavnicima neće biti. Još se ne zna se da li će Vučić otići u dvodnevnu posetu Kosovu. Kako smo nezvanično saznali, ona će biti otkazana u slučaju da mu Priština zabrani ulazak.

Nebojša Stefanović

Nebojša Stefanović

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da će odluka o odlasku na KiM biti doneta nakon što se predsednik Srbije vrati iz Brisela. On je istakao i da "garantuje da Vučića niko tamo neće hapsiti".

- Ako predsednik odluči da ide na KiM, garantujem da njega tamo niko neće hapsiti, jer dobro poznajem Vučića i ljude koji će biti sa njim - naveo je Stefanović i dodao da je odluka da prekinu svaku komunikaciju sa kosovskom policijom, kao i albanskim i međunarodnim predstavnicima doneta na osnovu neodgovornosti svih tih instituacija da obezbede pristojnu posetu.

Tači: Podržavam dolazak Vučića na Kosovo

U Brisel je otputovao i kosovski predsednik Hašim Tači. On je tamo izjavio da poštuje legitimno interesovanje predstavnika Srbije da razgovara sa predstavnicima srpske zajednice na KiM.

Hašim Tači Foto: Tanjug/AP

Hašim Tači

- Odluka kosovskih institucija o poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu je poznata - rekao je Tači.

On je rekao da podržava sastanak Vučića sa predstavnicim Srba na KiM, kako bi i njima objasnili da nije potreban strah i panika.

- „Nadam se da će biti poslate poruke o dobrosusedskim odnosima, miru, zajedničkom životu i neophodnosti za postizanje konačnog sporazuma između Srbije i Kosova - istakao je Tači.

Vulin: Ili će oni obezbediti bezbednos, ili ćemo mi

Ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je danas da će svako naređenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića biti izvršeno, a da će ako Vučić donese odluku da poseti Kosovo i Metohiju poseta biti bezbedna i po planu koji predsednik odobri.

"Ako predsednik Vučić donese odluku da poseti Kosovo i Metohiju poseta će biti bezbedna i po planu koji odobri predsednik Vučić. Njegovu bezbednost će omogućiti organi na Kosovu i Metohiji ili ćemo to uraditi mi. Izbor je na ŠŠiptarima bašš kao i na Kforu i Euleksu", izjavio je Vulin, navodi se u saopštenju ministarstva.

]]>
Fri, 7 Sep 2018 13:23:51 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/413415/tenzije-posle-provokacija-vojska-policija-i-bia-prekidaju-komunikaciju-sa-sluzbama-na-kim-vucic-se-ne-sastaje-s-tacijem-poseta-kosovu-i-dalje-neizvesna.html
"JASNA ZABRANA PRIŠTINE" Đurić: Ovo je dokaz da TAČI LAŽE http://www.pressonline.rs/info/politika/413414/jasna-zabrana-pristine-djuric-ovo-je-dokaz-da-taci-laze.html Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić objavio je na Tviteru, kako je naveo, dokaz sa "Tači laže", a reč je o prepisci u kojoj se vidi da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću onemogućeno da tokom posete Kosovu i Metohiji ovog vikenda obiđe Gazivode. Đurić je u svom tvitu naveo da je reč o jasnoj zabrani Prištine da se obiđu Gazivode, čiju je, kako je naveo, "rekonstrukciju upravo završila država Srbija". ]]> Foto:Blic

Naime, Đurić je objavio dokument koji je dobio iz Prištine, a u kojem stoji da nije odobrena njegova poseta Gazivodama.

"Ovim potvrđujemo da smo dobili obaveštenje i potrebnu agendu za predstojeću posetu Kosovu tokom vikenda. Skrećem pažnju da je agenda posete Kosovu delimično odobrena. U vezi predložene agende ne možemo da vam pozitivno odgovorimo na zahtev posete postrojenja Gazivode. Hvala unapred na razumevaju", navodi se u mejlu, koji je Dželal Šaćiri u ime prištinskih vlasti uputio oficiru za vezu Dejanu Pavićeviću.

Da će Priština zabraniti Vučiću da obiđe Gazivode, moglo se naslutiti nakon izjave Kadrija Veseljija.

Kadri Veselji i Hašim Tači Foto: AP, Tanjug, Tanjug / RAS Srbija

Kadri Veselji i Hašim Tači

- Ako predsednik Srbije dođe na KiM, nema šta da traži na Gazivodama - naveo je Veselji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je da sutra i prekosutra poseti KiM. U subotu je trebalo da boravi Zubin Potok, kao i jezero i hidrocentralu Gazivode, razmatran je i odlazak u Lešak, naselje u Leposaviću.

Sutradan, u nedelju 9. septembra, planirano je da Vučić poseti severnu Kosovsku Mitrovicu.

Ipak, nakon poslednjih dešavanja poseta Kosovu dovedena je u pitanje.

Đurić: Ako Vučić ode na KiM, posetiće Gazivode

Marko Đurić izjavio je da su podeljena mišljenja o odlasku na Kosovo, kao i da se predsednik Srbije do večeras po tom pitanju neće obraćati.

- Ako se bude odlučio da ide, sasvim je sigurno da će posetiti i jezero Gazivode - naveo je Đurić.

Marko Đurić Foto: screenshot

Marko Đurić

Na pitanje da li se Vučić plaši eventualnog hapšenja na Kosovu, Đurić odgovara da se ne plaši i da, ako bude odlučio da ode na Kosovo, sigurno neće biti uhapšen, kao i da je "sigurno da će se slobodno kretati na teritoriji KiM".

Đurić je takođe pozvao građane na Kosovu i Metohiji da u što većem broju dođu i čuju predsednika Vučića.

Upitan da prokomentariše izjavu Hašima Tačija da nema prepreka za posetu Vučića južnoj pokrajini, Đurić je kazao da ne želi da priča o lažima i cinizmu i dodao da su Albanci iz Prištine "lagali i vezano za njegovu posetu u sredu, „pa im nije bilo dosta to što su pokušali da zabrane i vrate ga sa administrativnog prelaza, nego su morali da lažu i da nije bio tamo"“.

- „I EU koja je garant te vrste sporazuma ima sve prepiske između nas, tako da me od tih lažova i prevaranata ništa ne čudi - kazao je Đurić.

Pacoli potvrdio: Nema dozvole za Gazivode

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli indirektno je danas potvrdio da Priština nije odobrila posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića hidroelektrani Gazivode.

Bedžet Pacoli Foto: EPA/VALDRIN XHEMA / RAS Srbija

Bedžet Pacoli

Pacoli je, naime, na pitanje da li će Priština osujetiti pristup predsednika Vučića Gazivodama, ukoliko ne odustane od posete Kosovu i Metohiji, odgovorio da prištinske vlasti "nisu dobile artikulisan zahtev" o tome.

Dodao je da će mu to "dozvoliti ukoliko dobije artikulisan zahtev i ukoliko dolazi u dobroj nameri".

- Onda je dobrodošao - kaže Pacoli.

]]>
Fri, 7 Sep 2018 13:18:13 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/413414/jasna-zabrana-pristine-djuric-ovo-je-dokaz-da-taci-laze.html
TAČI NA STAKLENIM NOGAMA Jedna stvar je trenutno najveći problem EU u dijalogu Beograda i Prištine i NEMA NIKAKVE VEZE SA NAMA http://www.pressonline.rs/info/politika/413383/taci-na-staklenim-nogama-jedna-stvar-je-trenutno-najveci-problem-eu-u-dijalogu-beograda-i-pristine-i-nema-nikakve-veze-sa-nama.html Dijalog između Beograda i Prištine biće nastavljen u Briselu za tri dana, a sem što je izgubila podršku međunarodne zajednica, Priština se suočava i sa sumnjom Zapada da može da sprovede kompromis o razgraničenju ako bude postignut, navodi izvor "Blica". ]]> Foto:Blic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem 7. septembra u Briselu. Od ovog sastanka dosta se očekuje, a diplomatski izvor "Blica" kaže da je nakon neformalnog sastanka šefova diplomatija EU u Beču jasnije da međunarodna zajednica sumnja u sposobnost Kosova da sprovede dogovor.

Foto: VALDRIN XHEMAJ / EPA;

- Rešenja pitanja Kosova i postizanje kompromisa još nisu ni na vidiku. Podrška Evropske unije nije sporna, pod znakom pitanja je i dalje Nemačka, ali su velike šanse da i ona spusti loptu. Deo međunarodne zajednice problem vidi u Kosovu, odnosno u tome da li će Tači dobiti podršku da se postigne kompromis i uspeti da savlada protivljenje premijera Haradinaja. Deo zvaničnika u Prištini se teško snalazi sa novonastalom situacijom, od nezavisnosti su došli do razgraničenja, izgubili su podršku velikih sila i teško im je da sada objasne svoju poziciju - kaže izvor "Blica".

Ideja razgraničenja u javnosti se pojavila pre mesec dana, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je to "samo jedna ideja, ali da drugih ideja i nema", i dodaje:

- Sigurno je jedino da se neće raspravljati o dve stvari - da KiM bude autonomija unutar Srbije i da Srbija prizna jednostrano proglašeno Kosovo. Traži se kompromis, ali se postavlja pitanje šta je kompromis. Razgraničenje je jedna od ideja. Ali drugih ideja nema. Baš zato je lavina otpora i u Prištini i u Beogradu - smatra Dačić.

On je ocenio da su tom idejom nezadovoljne i evropske zemlje, jer se time pokazuje da su one ipak prebrzo priznale nezavisnost Kosova.

- Ukoliko dijalog ne bude išao u smeru razgraničenja, može se očekivati nastavak pritisaka na Srbiju da prizna Kosovo ovako kako jeste. Taj pritisak manifestovaće se tako što će se usporiti naš put ka EU. To može dovesti i do toga da možda neko na KiM napravi planove za kosovsku "Oluju", znajući da će Srbija na to možda morati da reaguje, da možda uđe u sukob sa KFOR-om, da Srbija zatraži pomoć Rusije... - priča Dačić.

U SAD, kako je napomenuo, sada "duvaju novi vetrovi", otvara se mogućnost za kompromisno rešenje.

- Ove stvari nisu pale sa neba, za njima tragamo godinama. Nama je cilj međunarodna konferencija i da, osim EU, svi budu garant onoga što je dogovoreno - rekao je Dačić.

Kako kaže, oni koji se protive razgraničenju treba da znaju da je celovito Kosovo moguće jedino kao nezavisna država.

- Mi sever KiM nećemo nikada dati, tu dileme nema. Šta možemo još? Nemamo teritorijalnu povezanost da svi krajevi gde žive Srbi ostanu u Srbiji - rekao je Dačić.

Šef kabineta kosovskog predsednika Bekim Čolaku rekao je da je postizanje sporazuma o punoj normalizaciji od ključne važnosti.

- Beograd i Priština posle šest godina ulaze u poslednju fazu dijaloga. Dve strane su prešle dug put otkako je dijalog počeo i kraj počinje da se nazire. Direktni kanali komunikacije su otvoreni, ograničena je eskalacija tenzija - što je bilo nezamislivo pre 2011. godine - a izgledi za puno priznavanje rastu iz dana u dan - navodi Čolaku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem 7. septembra u Briselu. Od ovog sastanka dosta se očekuje, a diplomatski izvor "Blica" kaže da je nakon neformalnog sastanka šefova diplomatija EU u Beču jasnije da međunarodna zajednica sumnja u sposobnost Kosova da sprovede dogovor.

- Rešenja pitanja Kosova i postizanje kompromisa još nisu ni na vidiku. Podrška Evropske unije nije sporna, pod znakom pitanja je i dalje Nemačka, ali su velike šanse da i ona spusti loptu. Deo međunarodne zajednice problem vidi u Kosovu, odnosno u tome da li će Tači dobiti podršku da se postigne kompromis i uspeti da savlada protivljenje premijera Haradinaja. Deo zvaničnika u Prištini se teško snalazi sa novonastalom situacijom, od nezavisnosti su došli do razgraničenja, izgubili su podršku velikih sila i teško im je da sada objasne svoju poziciju - kaže izvor "Blica".

Ideja razgraničenja u javnosti se pojavila pre mesec dana, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je to "samo jedna ideja, ali da drugih ideja i nema", i dodaje:

- Sigurno je jedino da se neće raspravljati o dve stvari - da KiM bude autonomija unutar Srbije i da Srbija prizna jednostrano proglašeno Kosovo. Traži se kompromis, ali se postavlja pitanje šta je kompromis. Razgraničenje je jedna od ideja. Ali drugih ideja nema. Baš zato je lavina otpora i u Prištini i u Beogradu - smatra Dačić.

On je ocenio da su tom idejom nezadovoljne i evropske zemlje, jer se time pokazuje da su one ipak prebrzo priznale nezavisnost Kosova.

- Ukoliko dijalog ne bude išao u smeru razgraničenja, može se očekivati nastavak pritisaka na Srbiju da prizna Kosovo ovako kako jeste. Taj pritisak manifestovaće se tako što će se usporiti naš put ka EU. To može dovesti i do toga da možda neko na KiM napravi planove za kosovsku "Oluju", znajući da će Srbija na to možda morati da reaguje, da možda uđe u sukob sa KFOR-om, da Srbija zatraži pomoć Rusije... - priča Dačić.

U SAD, kako je napomenuo, sada "duvaju novi vetrovi", otvara se mogućnost za kompromisno rešenje.

- Ove stvari nisu pale sa neba, za njima tragamo godinama. Nama je cilj međunarodna konferencija i da, osim EU, svi budu garant onoga što je dogovoreno - rekao je Dačić.

Kako kaže, oni koji se protive razgraničenju treba da znaju da je celovito Kosovo moguće jedino kao nezavisna država.

- Mi sever KiM nećemo nikada dati, tu dileme nema. Šta možemo još? Nemamo teritorijalnu povezanost da svi krajevi gde žive Srbi ostanu u Srbiji - rekao je Dačić.

Šef kabineta kosovskog predsednika Bekim Čolaku rekao je da je postizanje sporazuma o punoj normalizaciji od ključne važnosti.

- Beograd i Priština posle šest godina ulaze u poslednju fazu dijaloga. Dve strane su prešle dug put otkako je dijalog počeo i kraj počinje da se nazire. Direktni kanali komunikacije su otvoreni, ograničena je eskalacija tenzija - što je bilo nezamislivo pre 2011. godine - a izgledi za puno priznavanje rastu iz dana u dan - navodi Čolaku.

Mogerini: Realna šansa za sporazum

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je da veruje da postoji realna šansa za postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije narednih meseci.

Foto: FLORIAN WIESER / EPA;

"Verujem da postoji realna šansa da predsednici (Aleksandar) Vučić i (Hašim) Tači mogu postići sporazum o svim otvorenim pitanjima između Beograda i Prištine, sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa dve strane, sporazum koji je u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i koji može doprineti stabilizaciji čitavog regiona", rekla je Mogerinijeva u obraćanju ambasadorima EU u Briselu, prenosi N1.

Mogerinijeva je dodala da EU mora da "nastavi rad na Balkanu sa odlučnošću, istrajnošću i tvrdoglavošću", dodajući da je "prošla godina bila intenzivna" i da će "naredni meseci biti još više odlučujući".

Vilmer: I Tirana da se uključi

Dok traje potraga za rešenjem uz posredstvo Evropske unije, deo stručnjaka, poput Vilija Vilmera, bivšeg državnog sekretara ministarstva odbrane Nemačke i poslanika u Bundestagu, ukazuju na to da bi prste trebalo da umeša i Albanija.

- Razgovori između Beograda i Prištine nisu osnova za trajna rešenja jer su oni samo nastavak procesa koji su do toga i doveli. Rasprava o postojećim problemima mogla bi se u tim okolnostima ispostaviti kao potrebna pre sa Tiranom nego sa Prištinom. Albanska suštinska moć leži u Tirani, a nipošto u Prištini. U dijalogu sa Tiranom moglo bi se postići trajnije rešenje pre nego li sporazumom sa Prištinom uz posredovanje EU. Dijalogom Beograda i Tirane moglo bi da se stvori političko-ekonomsko težište za ceo Balkan - napisao je Vilmer za "Novosti".

]]>
Thu, 6 Sep 2018 13:25:11 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/413383/taci-na-staklenim-nogama-jedna-stvar-je-trenutno-najveci-problem-eu-u-dijalogu-beograda-i-pristine-i-nema-nikakve-veze-sa-nama.html