Press Online :: Vesti dana http://www.pressonline.rs/info/rss.html Najnovije vesti - Politika, Hronika, Srbija, Društvo, Biznis, Beograd, Kolumne, Komentar dana, Press RS sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Vesti dana http://www.pressonline.rs/info/rss.html Nema više opomena, od danas "OKO SOKOLOVO" PIŠE KAZNE i šalje na kućnu adresu, ovo su SVE CAKE novog sajber sistema http://www.pressonline.rs/info/beograd/420558/nema-vise-opomena-od-danas-oko-sokolovo-pise-kazne-i-salje-na-kucnu-adresu-ovo-su-sve-cake-novog-sajber-sistema.html Gotovo je sa probnom fazom i upozorenjima, sada kreće - kažnjavanje. Čuveni sistem “Oko sokolovo”, instaliran na 18 “rendž rovera” Komunalne milicije, od ovog ponedeljka će snimati sva nepropisno parkirana vozila i automatski “pisati” kazne. ]]> Foto:Blic

Dakle, dobro razmislite pre nego što odlučite da “na minut” ostavite vaše vozilo na ulici, na šinama, u žutoj traci, na trotoaru...

Uostalom krenimo redom, evo sve što treba da znate o ”novom gradskom šerifu”.

1. Šta će snimati?

Sistem “Oko sokolovo” snimaće nepropisno parkirane automobile na saobraćajnicama, u žutim trakama, na tramvajskim šinama, stajalištima javnog prevoza, pešačkim prelazima, rezervisanim mestima za osobe za invaliditetom, trotoarima...

Foto: Aleksandar Slavković / RAS Srbija

Dakle, one koji, na primer, ostave vozila na ulici kako bi kupili picu, otišli do prodavnice...

2. Kako funkcioniše sistem?

Sistem “Oko sokolovo” je napravljen tako da snima “apsolutno sve” 360 stepeni oko vozila.

- Kad naš sistem fotografiše vozilo, automatski registruje da li je ono regularno parkirano ili nepropisno, bahato, na šinama, žutoj traci, zelenoj površini. Kamera u vozilu prepoznaje da li u automobilu sedi vozač ili ne. Ukoliko su u automobilu uključena sva četiri migavca, a vozač sedi u vozilu, neće biti sankcije. Ako vozača nema u vozilu, platiće kaznu - objasnio je Ivan Divac, načelnik Komunalne milicije.

3. Spisak 93 ulice

Interesantno je da če 18 sajber vozila, koliko ih je nabavljeno u prvom krugu, imati zadatak da nadgledaju 93 najkritičnije ulice. Mahom se radi o saobraćajnicama u centru prestonice, ali i na Novom Beogradu.

Na spisku se, inače, ne nalazi Bulevar maršala Tolbuhina, bivša Goce Delčeva, odnosno popularna “dolina gladnih” u kojoj su svakodnevno od tri trake dve zauzete parkiranim vozilima!

Foto: Blic / RAS Srbija

4. Kazne od 5.000 do 25.000

Najdrastičnije kazne za fizička lica, od 25.000, izdaju se ako je vozilo parkirano na pešačkom prelazu, u žutoj traci, na tramvajskim šinama i na zelenim površinama.

Najblažu kaznu od 5.000 dinara platiće oni koji se parkiraju na trotoaru a ne ometaju kretanje pešaka ili u sporednim ulicama gde vozilo ne ometa saobraćaj ali je na kolovozu.

5. Kazne na kućnu adresu

Nesavesni vozači neće dobijati kaznu na licu mesta, već će za vozilo koje bude fotografisano obaveštenje o nepropisnom parkiranju dobiti vlasnik na kućnu adresu. Onda će on imati priliku da u roku od osam dana Komunalnoj miliciji dostavi podatke o tome ko je upravljao vozilom i, ako to dokaže, onda će prekršajni nalog dobiti osoba koja je upravljala vozilom.

Foto: Aleksandar Slavković / RAS Srbija

6. Do 2.000 prijava na sat

„Oko sokolovo” će, kako navode nadležni, biti u stanju da registruje od 1.500 do 2.000 prekršaja nepropisnog parkiranja samo u toku jednog sata.

Kako je najavljeno, ona će biti na ulicama 24 časa. I to njih 15 skoro non-stop, a tri “rendž rovera” u rezervi.

7. Da li su moguće mahinacije?

Iako se nadležni hvale kako će sistem biti potpuno autonoman, te da on neće moći da bira koga snima i kažnjava pošto se prekršaji evidentiraju uz pomoć softvera, nije baš tako.

- Sekretarijat za saobraćaj izdaje posebne dozvole određenim službama koje mogu da se zaustavljaju: taksi vozila, dostavna vozila, vozila javnog gradskog prevoza, vozila gradskih službi koje vrše hitne intervencije. Ta vozila biće uneta u sistem i neće biti sankcionisana – objasnio je Ivan Divac, prvi čovek Komunalne milicije.

Međutim, teoretski, mogla bi i privatna vozila da budu ubačena u sistem kako bi bila zaštićena.

8. Cena vozila 29.000 evra

Mnogo buke se diglo zbog odluke da “Oko sokolovo” bude instalirano u prilično skupe “rendž rovere”. Kako su obelodanili nadležni cena vozila iznosila je 29.000 evra (oprema dodatne 4.000).

Foto: Aleksandar Slavković / RAS Srbija

Međutim, tokom probnog perioda otkrivano je prosečno 1.200 prekršaja na dan. Kada bi se računalo da bude naplaćena minimalna kazna od nekih 40 evra, dolazimo do 50.000 evra na dnevnom nivou! Dakle, ako pojedini Beograđani nastave sa svojim bahatim ponašanjem u saobraćaju sistem bi se isplatio za mesec dana!

]]>
Mon, 10 Aug 2020 12:24:50 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/420558/nema-vise-opomena-od-danas-oko-sokolovo-pise-kazne-i-salje-na-kucnu-adresu-ovo-su-sve-cake-novog-sajber-sistema.html
SLUČAJ KOKAINA KOJI JE PLOVIO DUNAVOM Za vađenje droge angažovan ronilački tim iz Španije, akcija otkrivena zbog SVAĐE SRBA http://www.pressonline.rs/info/hronika/420557/slucaj-kokaina-koji-je-plovio-dunavom-za-vadjenje-droge-angazovan-ronilacki-tim-iz-spanije-akcija-otkrivena-zbog-svadje-srba.html Tužilaštvo u Rumuniji podiglo je optužnicu protiv 14 osoba koje su učestvovale u transportu kokaina iz Latinske Amerike do Rumunije. Akcija je otkrivena prošle godine kada su žitelji rumunskih sela na delti Dunava prijavili da droga pluta u vodi, a optužnicom su otkriveni detalji akcije koji do sada nisu bili poznati. ]]> Foto:Blic

U decembru 2018. godine, poznati libanski krijumčar droga Jozef Nur Edin Nasralah zvani Šeik, sa prebivalištem u Brazilu, koji je inače osuđen na pet doživotnih robija zbog trgovine drogom u domovini, organizovao je sastanak sa ciljem da iz Južne Amerike u Evropu prebaci tri tone kokaina visoke čistoće između 77% i 90%. U tom momentu Nasralah je imao tri tone kokaina iz Brazila i Kolumbije koji je bio skladišten u magacinu i, kako su naveli tužioci iz Bukurešta, samo mu je bio potreban kupac.

Akcija je zapravo započeta u januaru 2019. godine, kada je Šeik pronašao kupce sa Balkana. Ekipa pod rukovodstvom ozloglašenog Šeika pretovarila je kokain iz magacina u brazilskoj luci Belemu u nekoliko manjih čamaca kojim su je odvezli na brod RB "Eden" na prekookenasko putovanje.

Brod je 1. marta stigao u Tursku, gde je teret podeljen pošto je 300 kilograma preuzela lokalna organizacija, a ostatak je prebačen na drugo plovilo, brod "Sormovski 121" kojim je i stigla do Crnog mora, u blizini delte Dunava.

Droga je spakovana u torbe i vreće sa različitim logotipima za koje su bili privezani prsluci za spasavanje. Tužioci tvrde da je droga u moru završila najverovatnije 17. marta između 12.20 i 14.19, a za to vreme brod je nestao sa radara.

Istražitelji smatraju da se brod usidrio i da je na obali proveo 33 minuta, tokom kojih je droga sa prslucima bačena u more.

Tim za vađenje droge iz mora

Sledeći korak operacije bio je vađenje droge iz mora a tim za taj zadatak sastojao se od pet Rumuna, četiri Španaca i Ukrajinca specijalizovanih za ovu vrstu posla. Predvodio ih je Španac Leon Palasios Ruben Pedro čije se ime takođe našlo na spisku optuženih.

- Ovo je grupa profesionalnih ronilaca koji su toliko specijalizovani za ovaj posao da su ih španske kriminalne grupe često koristile za ovu vrstu akcije u tamošnjim vodama - rekli su tužioci iz Bukurešta.

Neki članovi tima nekoliko dana pre akcije doputovali su iz Malage specijalno zbog ovog zadatka. Nabavili su dva brza plovila iz kojih su izvadili nepotrebne delove kako bi mogli da natovare više droge, automobile i mobilne telefone i krenuli u akciju.

Brza plovila specijalnog tima otisnula su se na vodu 18. marta 2019. u 16.00, kako bi pod okriljem noći započeli akciju. Natovarili su vreće sa belim brahom na plovila i tada je njihov pakleni plan počeo da se ruši, pošto se jedan čamac u blizini mesta Sveti Đorđe prevrnuo i iz njega je ispala velika količina kokaina.

U unutrašnjosti tog čamca pronađeno je 935 kilograma kokaina, policija i obalska straža su uspeli da povrate još neki deo droge, oko 200 kilograma je stiglo do bugarske obale, a deo se izgubio na moru.

Srbi se posvađali dok su pretovarali drogu

Drugi čamac uspeo je da pobegne sa lica mesta praktično netakntu. Droga spakovana u 30 vreća premeštena je u kombi koji ju je prevezao do malog sela u delti, gde su ag pokupila dvojica vozača koji su radili za srpskog gangstera Predraga Stojića, za koga se u sudskim dokumentima navodi da je radio za balkanski kartel.

Dvojica srpskih vozača su 21. marta u večernjim satima prebacili drogu iz parkiranog kombija u jedan od kamiona, ali su se, dok su to radili, posvađali oko toga koliko tu droge ima i odlučili su da je vrate u kombi. Ključ od tog vozila ostavili su na prednji točak i otišli. Nisu ni slutili da je njihovu svađu iz prikrajka sve vreme posmatrao čuvar obližnjeg objekta...

Videvši da su Srbi otišli, čuvari su uzeli ključ sa točka i otvorili kombi, a zatim se šokirali prizorom. Odmah su pozvali policiju.

U međuvremenu, posvađani Srbi su se vratili do kombija i uzeli džakove kokaina pre dolaska policije. Ipak, nisu daleko odmakli.

Srpski vozači uhapšeni su dva dana kasnije, jedan kod kog nije pronađeno ništa sumnjivo, a drugome su lisice stavljene dok je pokušavao da uđe u Srbiju preko rumunske granice. Ni u njegovom kamionu nije pronađena droga, međutim tužilaštvo smatra da je on, čuvši da je njegov srpski kolega "pao", drogu pretovario u drugo vozilo.

Drogu naručili škaljarci?

Kako smo ranije pisali, kao naručilac kokaina čija ulična vrednost prema pisanju rumunskog portala "riseproject" dostiže 600 miliona evra, navode se Vranjanac Davor T. i jedan od šefova škaljarskog klana Igor Dedović koji je početkom godine likvidiran u Atini.

Njih dvojica su navodno kokain platili po pola, nameravajući da tako dele i uličnu zaradu.

- Davor T. inače predvodi međunarodnu kriminalnu grupu koja se bavi švercom kokaina iz Južne Amerike u zemlje EU, čiji članovi imaju precizno podeljene uloge i zadatke. U Srbiji je više puta hapšen, ali su prijave mahom odbacivane. Inače u inostranstvu poseduje mnoštvo restorana, skupocenih nekretnina i firmi - kazao je ranije naš sagovornik.

Mito od 2.000 evra

Istovremeno, deo tima za vađenje droge iz mora napustio je Rumuniju. Španskog vođu tima i njegovu devojku policija je zaustavila, ali su uspeli da im pobegnu. Unajmili su vozača da bude za volanom automobila koji je na prikolici prevozio gliser. Saobraćajni policajci su videli da vozač nema dozvolu, ali je sve rešeno mitom od 2.000 evra. Čamac je kasnije pronađen na parkingu u okolini Bukurešta sa 3 kilograma kokaina.

]]>
Mon, 10 Aug 2020 12:15:49 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/420557/slucaj-kokaina-koji-je-plovio-dunavom-za-vadjenje-droge-angazovan-ronilacki-tim-iz-spanije-akcija-otkrivena-zbog-svadje-srba.html
ZLATO KAO "LIČNI PRTLJAG" Na Gradini zaplenjeno oko 800 grama nakita vrednog MILION DINARA http://www.pressonline.rs/info/hronika/420556/zlato-kao-licni-prtljag-na-gradini-zaplenjeno-oko-800-grama-nakita-vrednog-milion-dinara.html Carinici su u dva slučaja na prelazu Gradina zaplenili oko 800 grama zlatnog nakita vrednog gotovo milion dinara, saopštila je danas Uprava carine. ]]> foto:blic

Oba slučaja otkrivena su u subotu, 8. avgusta.

Jedan prekršaj otkriven je oko osam sati, kada je na ulazu u zemlju za carinsku kontrolu stigao BMW nemačkih registarskih oznaka, kojim je četvoročlana porodica bugarskih državljana putovala ka Nemačkoj.

Mada su tvrdili da nemaju ništa osim ličnog prtljaga, prilikom detaljne kontrole je u torbi kod 32-godišnje putnice pronađeno gotovo pola kilograma neprijavljenog zlatnog nakita.

Više od 20 ogrlica, narukvica, prstenja i minđuša procenjeno je na oko 600.000 dinara.

Samo pola sata ranije neprijavljeni zlatni nakit pronađen je i prilikom detaljne kontrole "mercedesa" bugarskih registarskih oznaka, kojim je takođe ka Nemačkoj putovala petočlana porodica bugarskih državljana.

Ovoga puta više od 20 komada različitih komada zlatnog nakita, ukupne težine oko 300 grama, carinici su pronašli u ladici ispred suvozačkog sedišta i u pregradi za dokumenta između vozačkog i suvozačkog sedišta.

Kao vlasnica neprijavljenog zlata, čija je vrednost procenjena na oko 330.000 dinara, prijavila se 36-godišnja putnica, protiv koje je pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

]]>
Mon, 10 Aug 2020 11:49:04 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/420556/zlato-kao-licni-prtljag-na-gradini-zaplenjeno-oko-800-grama-nakita-vrednog-milion-dinara.html
"SITUACIJA JE PRELOMNA" Dr Tiodorović otkriva šta je potrebno da uradimo da bismo do kraja avgusta mogli da KONTROLIŠEMO VIRUS http://www.pressonline.rs/info/drustvo/420553/situacija-je-prelomna-dr-tiodorovic-otkriva-sta-je-potrebno-da-uradimo-da-bismo-do-kraja-avgusta-mogli-da-kontrolisemo-virus.html Epidemiolog dr Branislav Tiodorović izjavio je da se nalazimo u prelomnoj situaciji, koju ćemo, do kraja avgusta, možda moći da kontrolišemo. ]]> foto:blic

- Ako uzmemo u obzir situaciju u kojoj se nalazimo, ona je prelomna. Imamo bolju samodisciplinu i ako tako nastavimo onda ćemo do kraja avgusta možda doći do situacije kada ćemo moći da kontrolišemo ovu bolest - rekao je Tiodorović za "TV Prva".

"Broj pregleda se smanjio na trećinu"

Navodi da je situacija pod kontrolom, uprkos tome što je još uvek nesigurna zbog prisustva virusa.

- Ako pođemo od toga kako su kovid ambulante radile, broj pregleda se smanjio na trećinu ukupnog broja od pre sedam ili 10 dana. Klinički centar u Nišu je 229 bolesnika, od toga 10 dece od kojih su troje pozitivna. Nesigurna situacija jer je virus još uvek tu, ali pod kontrolom - izjavio je Tiodorović.

Za sutra je najavljena konačna odluka o polasku dece u školu.

- To je takođe jedan prelomni trenutak. Deca moraju krenuti u školu. Odnos svih nas, pa i dece, prema ovoj bolesti mora biti takav da živimo sa koronom. Prema tome, pogotovo prvi razred treba da bude u školi. Ako se sve svede na onlajn sistem, onda nećemo imati pravi razvoj deteta - poručio je Tiodorović i dodao da to podrazumeva kontrolu kako roditelja, tako i obrazovnih ustanova.

Navodi da se zalaže da se "Nišvil" i "Filmski sureti" održe, uz poštovanje propisanih mera, te da će konačnu odluku o tome doneti Krizni štab.

- Ovog trenutka je našem stanovništvu potrebno da se podigne moral, zadovoljstvo životom, da bude spreman da izdrži još malo i dođemo do tačke u kojoj ćemo imati samo povremenu pojavu oboljenja. Možemo organizovati ovakve manifestacije, ali po pravilia koja su već utvrđena, a to znači primenjivati sve mere zaštite, maske, distanca, dezinfekcija... To se postiže tako što ćemo smanjiti broj gledalaca na onaj koji će zadovoljiti da svako ima četiri kvadratna metra prostora - rekao je Tiodorović.

]]>
Mon, 10 Aug 2020 11:29:26 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/420553/situacija-je-prelomna-dr-tiodorovic-otkriva-sta-je-potrebno-da-uradimo-da-bismo-do-kraja-avgusta-mogli-da-kontrolisemo-virus.html
"SVAKI DRUGI SE ZARAZIO NA PROSLAVI" Dr Kon: Studenti dolaze u domove, bliže se isptini rokovi, to je RIZIK DA SE KORONA PONOVO RAŠIRI http://www.pressonline.rs/info/drustvo/420552/svaki-drugi-se-zarazio-na-proslavi-dr-kon-studenti-dolaze-u-domove-blize-se-isptini-rokovi-to-je-rizik-da-se-korona-ponovo-rasiri.html Uz ove rizike koji nas očekuju i koje moramo da prihvatimo teško je verovati da se može ugasiti ova epidemija tako brzo. Nekoliko godina bi trajalo bez vakcine to je sigurno, zavisi kako će se virus ponašati u budućnosti. On nam daje sve signale, samo što ne viče "ja ostajem ovde". Sve je manja mogućnost da nestane, ostaje ovde i kako će se dalje odvijati - ta nepoznanica sve nas nervira – to je odgovor epidemiologa dr Predraga Kona na pitanje o kraju epidemije. ]]> Foto:Blic

On je gostujući u jutarnjem programu na televiziji Prva istakao da je nošenje maski dalo rezultate.

- Treba da težimo da potpuno stupimo na nulu, ali je to teško dostižno. Maske su pokazale da daju rezultate. Ono što je činjenica je da to ide sporije nego što je išlo sa restriktivnim merama, ali ide. Virus je prisutan, vidi se smanjenje, sve više imamo kontrolnih pregleda. Sve je manje prvi put pregledanih i novih sumnjivih, ali još uvek je virus prisutan – objasnio je dr Kon.

"Beograd nije žarište u ovom trenutku"

Doktor Kon se osvrnuo i na predstojeće nove, potencijalne rizike koji nas očekuju u narednom periodu i rekao da Beograd nije žarište u ovom trenutku ali je potencijalno jer je mogućnost brzog širenja vrlo velika i dalje te je zbog toga potencijalno najveća opasnost.

- Imamo nove rizične situacije, dolaze studenti, isptini rokovi. Dolaze u domove, posebno u Beogradu, to je ponovo rizik. Priprema se situacija, tako da ima eventulno gde da se izoluju pozitivni, gde će čekati rezultate, spremaju se i posebna mesta gde će biti lečeni lakši slučajevi - istakao je on.

"Svaki drugi student je dobio virus na nekoj proslavi"

Podsetio je i da je prethodni porast broja novoobolelih počeo upravo od studenata.

- Porast je krenuo od studenata, ne u domovima, nego na raznim proslavama. Svaki drugi koji je dobio obolenje je davao izjavu o nekom druženju masovnijem i nije odmah reagovano tako da se to proširilo - upozorava dr Kon.

On je još jednom naglasio koliko je kontrola mera bitna.

- Moramo da se spustimo na dvocifren čak i na jednocifreni broj zaraženih. Dok je virus u cirkulaciji nesigurna je epidemiološka situacija. Dovoljno jednom da kažete da je nešto bolje i povoljnije odmah se vidi opuštanje. Dešavaju se stvari koje ne bi trebalo, imate okupljanja po splavovima. Okupljanja su i na Kalemegdanu, završi se sve u 23 sata i onda ta neka grupa ide dalje da nađe način kako da se druži. Kontrola nam je neophodna, jedna noga celokupnog oslonca je sa jedne strane izolacija, lečenje, samoizolacija. Treći stub je kontrola svega toga – istakao je dr Kon.

Nova školska godina

Epidemiolog se dotakao i početka nove školske godine.

- Škola je temelj društva i mora da se shvati da je najvažnije da odredite kako ćemo sa školom, socijalizacija male dece je nešto što je neophodno. Oni su prvi prioritet, da se obezbede uslovi da budu sigurni. Podela u dve grupe, makaksimalno po 15 đaka, svaki đak u svojoj klupi, maske i svi će biti zadovoljni. Teoretski deo, sve je već dogovoreno. Ono što je bitno jeste da su roditelji saradnici pa i u ovakvoj situaicji. Bitno je da samo zdravo dete dođe u školu - istakao je dr Kon.

On je istakao da svako dete koje ima povišenu temperaturu ne treba da ide u školu.

- Biće orgnizovani i produženi boravci, skraćenje časova je jasno. Mali će imati četiri časa, odmori između, to je ono što je dogovoreno. Između smena mora da bude pranje učionice, dezinfekcija, to su najosnovnije stvari. Kako će biti za vreme odmora, ne može bez maske, ne može se u učionicu bez pranja i dezinfekcije ruku. Svi će imati svoje obaveze – rekao je epidemiolog dr Kon.

Kada je reč o starijim učenicima za njih postoje razne mogućnosti.

- Postoji više mogućnosti, sa jedne strane na nedeljnom nivou, ali to će se znati tačno sutra. Oni mogu online, nastava na daljinu, mogu periodično da to menjaju. Oni imaju više časova. Stručne srednje škole isto, moraju na praksu, nema dileme. Taj deo će biti posebno za svaku školu u zavisnosti od prakse kako će to raditi – objasnio je dr Kon.

Drugi talas?

Broj novoobolelih raste svuda u svetu i epidemiološke situacije su još nestabilne u velikom broju zemalja, a svi čekamo 28 dana bez ijednog zaraženog.

- Svaka zemlja donosi zaštitne mere za svoju situaciju. Sve to je jedan talas, udari, pikovi, povećanja nijednom se nije desilo da se potpuno zaustavi i da imamo 28 dana na nuli, samo nekim zemljama. Većina, a i kod nas, ulazimo u određene rizike, kao što je početak škole, povratak studenata kada se može očekivati da dođe do prenosa. Ono što moramo da uradimo je da smanjimo prenos što je više moguće - rekao je dr Kon.

On je dodao i da je za početak školske godine i polazak u školu spremna velika kontrola kako bi sva deca bila bezbedna.

- Po svemu sudeći ovo je na vreme započeto i biće tesna saradnja između epidemioloških službi i škola, svaki slučaj će biti izdvojen. Ako dođe do zaražavanja, u tim slučajevima se prati zdravstveno stanje učenika. Ako se pojavi u nekom odeljenju jedan slučaj prati se celo odeljenje. Ukoliko se pojave bilo kakve tegobe, oni se zadržavaju kod kuće. Ono što je važno reći, posbno roditeljima dece do 12 godina, u tom uzrastu ekstremno su retki teški slučajevi. Pod ovakvom kontrolom kakvu planiramo za osnovne škole mislim da će biti bezbednija deca nego do sad, jer takva je kontola gde se otkriva odmah, na samom početku, da nema mogućnosti da se nešto doživi kao blago, pa da se iskomplikuje - objasnio je on.

Kada je reč o vakcinaciji, dr Kon je istakao da ne misli da je za decu to najpametnije.

- Treba sve učiniti da do zaražavanja dolazi što je moguće manje. Mislim da nije moguće potpuno isključiti, ali je daleko bolje da to bude pod ovakvom kontrolom, nego da se popsuti, da se ostave deca, da budu osetljiva. Ako ne idu u škole, u život, ostaće osetljiva i moraćemo da ih vaknišemo. Ne mislim da je za decu to najpametnije, ko hoće može, ali ne mislim i to je moje mišljenje. Značajnije je vakcinisati one koji su ozbiljni hronični bolesnici i decu sa hroničnim bolestima - objasnio je dr Kon i dodao da će korišćenje maske biti korisno i za zaštitu od sezonskog gripa.

]]>
Mon, 10 Aug 2020 11:25:50 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/420552/svaki-drugi-se-zarazio-na-proslavi-dr-kon-studenti-dolaze-u-domove-blize-se-isptini-rokovi-to-je-rizik-da-se-korona-ponovo-rasiri.html
"RANO JE ZA POGAČU POMIRENJA" Pupovac: U Hrvatskoj se događaju incidenti, napadaju se srpski turisti, ispisuje "za dom spremni" http://www.pressonline.rs/info/politika/420549/rano-je-za-pogacu-pomirenja-pupovac-u-hrvatskoj-se-dogadjaju-incidenti-napadaju-se-srpski-turisti-ispisuje-za-dom-spremni.html Poslanik u hrvatskom Saboru i predsednik SDSS Milorad Pupovac, rekao je večeras da ga raduje što je patrijarh srpski Irinej poslao poruku ohrabrenja za sve one koji se upute putem pomirenja Srbije i Hrvatske i naglasio da bi poklič "za dom spremni" trebalo skloniti iz javnog života. ]]> Foto:blic

Pupovac smatra da će biti potrebno još vremena, postupaka, reči i dela kako bi bila "ispečena i ukusna pogača pomirenja".

Odgovarajući na pitanje novinara RTL-a o tome da li će Beograd i Zagreb shvatiti poruku da je pravo vreme za pomirenje, rekao da je potrebno vreme da to valjano shvate obe strane.

- Mi smo napravili prve korake s predstavnicima državne vlasti u Hrvatskoj. Sada je na predstavnicima državne vlasti u Hrvatskoj da se predstavnicima državne vlasti u Srbiji naprave prve korake. U međuvremenu će biti napravljeni još neki koraci koji će učvrstiti veru u to da to nije privremen i prigodan čin, nego da je reč, govorimo o onome što se dogodilo u Kninu, nego da je reč o nečemu na čemu će se raditi još mesecima i godinama - objasnio je Pupovac.

Smatra da je za sve to bilo potrebno vreme, da stvari sazru i da dođu ljudi koji će moći da ponesu teret na leđima onoga što je poneseno u Kninu i što će se nositi još veoma dugo.

Pupovac je kategoričan da poklič "za dom spremni" treba skloniti iz javnog prostora.

- Treba ga maknuti iz legalnog prostora. To je, bez obzira što se koristio tokom rata 1991-1995, taj pozdrav je originalno ustaški pozdrav, pozdrav jedne kvislinške tvorevine koja je bila zločinačka i koja je počinila genocid na Jevrejima, Romima i Srbima, koja je istrebljivala sve protivnike režima, pre svega, antifašiste. Taj pozdrav narušava ono što je želja da se stvori u današnjoj Hrvatskoj, a to su čvrsti demokratski temelji, mir u zemlji, mir na granicama i pomirenje između Hrvata i Srba - kazao je Pupovac.

Oštra reakcija zbog ministra Radmana

On je objasnio i zašto je u subotu bio oštar prema ministru spoljnih poslova Gordanu Grliću Radmanu, istakavši da je u ovom trenutku veoma važno da svako doprinese otklanjanju nesporazuma i da se doprinese onome što je "zamešeno u Kninu u toj pogači pomirenja".

- Ne treba nastaviti retoriku kakvu smo imali dosad, bez obzira da li neko dao povod za to. Hrvatska sa svoje strane, s obzirom na to da je srpska zajednica učinila i doprinela, ne treba to da čini", kazao je on.

- A s druge strane, u Hrvatskoj se događaju incidenti. Incidenti koji se događaju svako leto i svake godine i ne samo leti i ne samo svake godine. Napadi na turiste. Ispisivanje na auto, traktor: 'za dom spremni'. Poruke, s jedne strane, podrugivanja sa žrtvama, a s druge strane proterivanja, a s treće strane, zločinačke poruke kada je posredi taj poklič - objasnio je Pupovac.

Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija

Da sam na mestu ministra Radmana, rekao je Pupovac, ja bih nazvao svog kolegu u Beogradu i rekao: žao mi je, učinićemo sve da se to ne ponovi.

- Ili bih napisao notu i poslao je u pisanoj formi. Ili bih zamolio gradonačelnika da on to uradi i poseti te ljude i da im kaže da Hrvatska takve stvari ne podržava. U ovom trenutku nama su potebni takvi postupci - zaključio je Pupovac.

]]>
Mon, 10 Aug 2020 11:02:32 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/420549/rano-je-za-pogacu-pomirenja-pupovac-u-hrvatskoj-se-dogadjaju-incidenti-napadaju-se-srpski-turisti-ispisuje-za-dom-spremni.html
OPŠTE LUDILO ZA TESTIRANJE! Neverovatne gužve ispred "Torlaka", REDOVI OD 4.00, ljudi došli iz cele Srbije, ali i iz INOSTRANSTVA http://www.pressonline.rs/info/drustvo/420550/opste-ludilo-za-testiranje-neverovatne-guzve-ispred-torlaka-redovi-od-400-ljudi-dosli-iz-cele-srbije-ali-i-iz-inostranstva.html Ogroman red građana koji čekaju PCR testiranje formirao se i jutros ispred Instituta za vakcine i serume "Torlak" u Beogradu. ]]> Foto:Blic

Već oko 4.30 stigli su najuporniji da zauzmu mesta, kako bi bili među prvima kada se vrata laboratorije otvore u osam sati.

U redu su građani iz svih delova Srbije, ali ima i onih koji su stigli iz Severne Makedonije, Republike Srpske. Razlog je to što se u Torlaku ne zakazuje testiranje, a rezultati se dobijaju istog dana.

Redovi ispred Foto: Zoran Žestić / Tanjug

Redovi ispred "Torlaka"

Među prvima je jutros oko 4.30 ispred Torlaka bio Slobodan Bugarski iz Beograda koji putuje večeras u Moskvu. Kaže da je znao da su velike gužve, ali da se odlučio za tu ustanovu jer nema zakazivanja i rezultati stižu istog dana.

On je u subotu radio PCR test, ali nije dobro izračunao, pa će mu dok stigne u Moskvu test biti stariji od 72 sata, i zato je jutros poranio da ponovi testiranje. Uplatio je ponovo 6.000 dinara i ponovo stao u red.

Iz Svilajnca je put Beograda zbog testiranja noćas krenuo i Milorad Pajić sa još dva prijatelja. Putuju u Austriju i neophodan im je negativan PCR test ili da budu 10 dana u karantinu.

- Čekamo u redu od pola pet. Odlučili smo se za 'Torlak' jer se ovde ne zakazuje i rezultati se dobijaju istoga dana, što nama odgovara zbog putovanja. Ukoliko bi odlučili da putujemo bez testa u Austriju, morali bi da provedemo u karantinu 10 dana ili da platimo testiranje koje tamo košta od 140 do 190 evra - rekao je Pajić Tanjugu.

U Ujedinjene Arapske Emirate u sredu putuje Miljan Bodžić. On kaže da je znao da su u "Torlaku" ogromne gužve, ali da se rezultati dobijaju najbrže i zbog toga se odlučio za tu ustanovu.

Prvi došli već oko 4.00 Foto: Zoran Žestić / Tanjug

Prvi došli već oko 4.00

- Znam da se rezultati ovde dobijaju najbrže. Vodio sam se logikom da je bolje da čekam rano ujutro po prijatnijem vremenu tri ili četiri sata, nego da čekamo u toku dana kada su veće vrućine. Došao sam rano i da se osiguram da ću uraditi test pošto sam čuo da je u petak testiranje rađeno samo do 11 sati - priča Miljan.

Navodi da je za UAE obavezan PCR test iz zemlje iz koje se putuje, ali i da se radi novo testiranje kada se stigne na odredište. Testiranje je besplatno u UAE za one koji imaju radnu dozvolu i koji zbog posla putuju.

Nenad Lukić iz Srebrenice večeras putuje u Moskvu. Upitan zbog čega testiranje nije radio u Republici Srpskoj, Lukić kaže da je boravio u Beogradu poslednjih dana, te se zbog toga odlučio za "Torlak".

Dolaze i iz Republike Srpske, Severne Makedonije... Foto: Zoran Žestić / Tanjug

Dolaze i iz Republike Srpske, Severne Makedonije...

- Znao sam da je gužva u 'Torlaku', rekao mi je prijatelj koji je već otišao u Moskvu. On je došao u pet i bio 260. po redu, ja sam došao ranije u 4.30 i 16. sam po redu. Večeras u osam putuje, u Istanbul, pa onda u Moskvu - naveo je Lukić.

Za državljane Srbije PCR testiranje na zahtev košta 6.000 dinara, a za strance 120 evra. Lukić je nezadovoljan što se gradjanima Republike Srpske naplaćuje 120 evra testiranje kao strancima jer je, kako kaže, reč o istom narodu, samo sa druge strane Drine.

U redu smo zatekli i porodicu sa troje dece iz Đevđelije u Makedoniji koji putuju u Nemačku, ali nisu bili raspoloženi za razgovor sa novinarima.

]]>
Mon, 10 Aug 2020 11:16:30 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/420550/opste-ludilo-za-testiranje-neverovatne-guzve-ispred-torlaka-redovi-od-400-ljudi-dosli-iz-cele-srbije-ali-i-iz-inostranstva.html
VUČIĆ UGOSTIO ANU BRNABIĆ U DVORIŠTU OČEVE KUĆE "Uskoro ćemo imati još dobrih vesti, posebno za ugostitelje i turističke radnike" http://www.pressonline.rs/info/politika/420551/vucic-ugostio-anu-brnabic-u-dvoristu-oceve-kuce-uskoro-cemo-imati-jos-dobrih-vesti-posebno-za-ugostitelje-i-turisticke-radnike.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučhić najavio je danas na Instagramu dobre vesti, posebno za ugostiteljske i turističke radnike, uz fotografiju s premijerkom Anom Brnabić. ]]> Foto:Blic

"Ugostio sam Anu Brnabić u dvorištu očeve kuće. Uskoro ćemo imati još dobrih vesti, posebno za ugostitelje i turističke radnike u gradovima Srbije", napisao je Vučić na Instagram nalogu Budućnostsrbijeav.

]]>
Mon, 10 Aug 2020 11:14:45 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/420551/vucic-ugostio-anu-brnabic-u-dvoristu-oceve-kuce-uskoro-cemo-imati-jos-dobrih-vesti-posebno-za-ugostitelje-i-turisticke-radnike.html
DANAS ISPLATA! 18.000 DINARA Novi minimalac za preduzeća koja su već koristila pomoć http://www.pressonline.rs/info/drustvo/420546/danas-isplata-18000-dinara-novi-minimalac-za-preduzeca-koja-su-vec-koristila-pomoc.html Za novoosnovane privredne subjekte koji žele da koriste mere pomoći biće otvoreni posebni namenski računi. ]]> Foto:pink

 

Država će danas isplatiti 60 odsto minimalne zarade, odnosno oko 18.000 dinara po zaposlenom, za 235.372 privredna subjekta u kojima radi 1.016.535 zaposlenih, a za tu svrhu iz budžeta biće opredeljeno 18,4 milijardi dinara.

Jedna od najvećih promena u odnosu na prvi paket mera je ta što je drugi paket usmeren i na privredne subjekte koji su osnovani nakon 15. marta, a najkasnije do 20. jula ove godine.Prema podacima Agencije za privredne registre, takvih firmi ima ukupno 13.550.Novac će novoosnovanim firmama na račune leći u septembru, i to u visini od 120 odsto minimalne zarade po zaposlenom.

Potrebno je da nove firme do 15. septembra podnesu PPP-PD obrazac na kome će kao datum dospeća poreza i doprinosa staviti 5. januar 2021. godine.Za novoosnovane privredne subjekte koji žele da koriste mere pomoći biće otvoreni posebni namenski računi.Druga uplata za sve ostale privredne subjekte, koji su već koristili pomoć, sledi u septembru, a za jedan mesec biće odloženi porezi i doprinosi na zarade.

Svi koji su dobili minimalnu zaradu u julu, neće morati da se prijavljuju za novi paket podrške, već će biti prijavljeni automatski.

- Onaj koji je ostvario pravo a novac ne želi, ili ne ispunjava uslove, samo ne treba da ga troši i sredstva će biti automatski vraćena u budžet, najkasnije do 31. oktobra - izjavio je ranije ministar finansija Siniša Mali.

Ministar je napomenuo da poslodavci imaju obavezu da ne smanjuju broj zaposlenih za više od 10 odsto u periodu od tri meseca od isplate poslednjeg direktnog davanja, odnosno najkasnije do kraja godine.Isplata novca će se izvršiti na već otvoreni kovid račun i direktna davanja se mogu koristiti isključivo, istakao je Mali, za isplate zarada i naknade zarada zaposlenima.

]]>
Fri, 7 Aug 2020 12:17:35 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/420546/danas-isplata-18000-dinara-novi-minimalac-za-preduzeca-koja-su-vec-koristila-pomoc.html
GODINU DANA OD ZLOČINA KOJI JE I DALJE PUN MISTERIJA Davor i njegova ljubavnica ubili su četiri osobe zbog SKRIVENOG NOVCA, a nakon toga svaki dan otkrivan je NOVI DETALJ http://www.pressonline.rs/info/hronika/420543/godinu-dana-od-zlocina-koji-je-i-dalje-pun-misterija-davor-i-njegova-ljubavnica-ubili-su-cetiri-osobe-zbog-skrivenog-novca-a-nakon-toga-svaki-dan-otkrivan-je-novi-detalj.html Raja Kazimirović (72), njegova majka Dragica (93), sestra Ljubinka Oprikić (76) i njena ćerka Dragana Jozeljić (53) ubijeni su pre tačno godinu dana, 7. avgusta prošle godine, i uprkos tome što je ubrzo uhapšen osumnjičeni Davor Pernić (35) još nije rasvetljeno da li je i njegova ljubavnica Maja Bađikić imala neku ulogu u zločinu ili je njeno uplitanje samo osveta bivšeg ljubavnika. ]]> Foto:Blic

U petak, 9. avgusta 2019, meštani su na imanju Velja Vrasna, u Jabukovcu, našli četiri tela. Sve žrtve su bile ubijene hicima iz vatrenog oružja. U prvi mah meštani, ali i javnost setili su se masovnog ubistva u ovom selu nadomak Negotina, krajem jula 2007. kada je pomahnitali Nikola Radosavljević usmrtio devetoro komšija.

Obavljen je uviđaj na imanju Kazimirovića i odmah se posumnjalo da je prava žrtva bio domaćin Raja, a da su majka, sestra i sestričina bile kolateralne žrtve - našle su se na "pogrešnom mestu u pogrešno vreme". U prilog tome da su one ubijene da zločinac ne bi ostavio žive svedoke išle su Dragičine godine, ali i to što su Ljubinka i Dragana živele u inostanstvu i u Jabukovac su došle na odmor, pa nisu ni sa kim bile u sukobu...

- U selu se pričalo da je Raja imao para koje je zaradio od poljoprivrede. Živeo je u kući bez struje, pa bi neko pomislio da je sirotan, ali su komšije znale da ima novca i da ga krije u kući. To sve je bilo u domenu pretpostvake, jer pare nisu nađene na uviđaju, a moglo se samo nagađati da je ubica odneo novac i koliko - priča sagovornik "Blica" povezan s istragom i dodaje da je bilo teško izolovati tragove zločinca jer je i pre samog masakra Rajina kuća bila više nego neuredna i prljava.

Osim što se sumnjalo da je Raja ubijen zbog para, sve je ukazivalo da je neko iz Jabukovca povezan sa zločinom. Direktno kao ubica ili posredno, kao "tiper". Sam način kako su ubijene žrtve ukazivao je i na to da ubica ima iskustva u rukovanju oružjem. Sve ovo je suzilo krug osumnjičenih, a materijalni dokazi su ukazalio da je meštanin Davor Pernić povezan sa zločinom i 25. avgusta uhapšen je.

Davor Pernić Foto: Drustvene mreze

Davor Pernić

Priznao je zločin, precizirajući da je žrtve ubio 7. avgusta oko 11 sati, a čak je pokazao i gde je na očevom imanju zakopao arsenal oružja - "škorpion", lovačku pušku i pištolj...

Kod masovnog ubice iz Jabukovca Davora Pernića nađen je čitav arsenal oružja zakopan nedaleko od mesta zločina

Kod masovnog ubice iz Jabukovca Davora Pernića nađen je čitav arsenal oružja zakopan nedaleko od mesta zločina

Prolazio je prvi mesec njegovog pritvora, i kada se taman poverovalo da je na tužilaštvu da već polako sprema optužnicu protiv njega, Pernić je promenio iskaz i sa zločinom povezao Maju Bađikić, sa kojom je ranije bio u emotivnoj vezi. Tvrdio je da je ona učestvovala u zločinu, 7. avgusta, ali ne prepodne, već u ranu zoru, kao i da ga je ona nagovorila na sve.

Bađikić je u to vreme u Austriji, sa sinom i suprugom, ali se ubrzo vratila u Srbiju na saslušanje.

U tužilaštvu je negirala da ima bilo kakve veze sa zločinom, ali je priznala da je bila sa Pernićem u vezi, jer ga se, kako je navela, "polašila i pretio je da će nauditi njenim najmilijima".

Maja Bađikić Foto: Drustvene mreze

Maja Bađikić

U tom momentu, nijedan materijalni dokaz nju nije postavljao ne mesto zločina, već samo Pernićev iskaz. Bila je u pritvoru tri meseca, tokom kojem su i ona i Pernić neuropsihijatrijski veštačeni i utvrđeno je da nisu neuračunljivi. Analizom oružja iz kojeg je, kako se veruje ubijeni Raja i njegove najbliže rođake, nađeni su samo Pernićevi biloški tragovi, ne i Majini.

Posle njenog puštanja iz pritvora, u nepsorednoj blizini mesta zločina, 30. decembra prošle i 24. januara ove godine, nađeni su opušci, a veštačenje je pokazalo da je na njima njen DNK.

Jabukovac Foto: Nemanja Jovanović / RAS Srbija

Jabukovac

Ubrzo, u februaru, protiv oboje je podignuta optužnica, Za zločin je osumnjičen Pernić, dok se Bađikić tereti za saučesništvo. Navodno su oboje ubilo po dvoje na salašu. Međutim, mesec dana kasnije Viši sud vratio na dopunu i naložio da se utvrdi starost opušaka na kojima su nađeni DNK Maje Bađikić.

Skoro pet meseci je prošlo od tada, ali još nema dopunjene optužnice, niti se zna koliko su opušci stari, kavim su sveemenskim uslovima bili izloženi, kao i kako su "promakli" u prvoj pretrazi terena oko kuće Kazimirovića.

Žrtve masakra u Jabukovcu Foto: RAS / RAS Srbija

Žrtve masakra u Jabukovcu

U dopuni istrage četvorostrukog ubistva u Jabukovcu, saslušan je M. Nj. (43), kriminalistički tehničar, protiv koga je nedavno podneta krivična prijava zbog sumnje da je iz sefa policijske stanice ukrao 8.000 evra, koje je posle sahran oca, u podrumu našao Rajin sin Nenad i poredao policiji. On je bio član ekipe krim-tehničatra bio je na uviđaju 9. avgusta prošle godine, kada su na salašu ubijeni domaćin i iskaz je dao upravo na okolnosti pretrage terena.

Ovaj policajac je posle podizanja optužnice, koju je sud vratio na dopunu, bio u žiži javnosti nakon što je priveden zbog sumnje da je iz policijskog sefa ukrao 8000 evra nađenih na mestu zločina. Naime, novac nie nađen na samom uviđaju već ga je kasnije u podrumu otkrio Nenad Kazimirović, sin ubijenog Raje i predao pripadnicima MUP-a. Shodno pravilima, deponovan je u sef, ali je M. NJ, kako se sumnja, uzeo ključ, otključao ga, uzeo evre. Sef je nakon toga zaključao i vratio na mesto na kome je stajao.

Kada je otkriveno da nedostaje novac, ali da sef nije obijen već otključan, u istrazi je utvrđeno da iza te krađe stoji M. NJ, pa je priveden i osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja. Navodno pare je ukrao da bi podmirio dugovanja svoje supruge za neke mobilne telefone.

]]>
Fri, 7 Aug 2020 11:41:55 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/420543/godinu-dana-od-zlocina-koji-je-i-dalje-pun-misterija-davor-i-njegova-ljubavnica-ubili-su-cetiri-osobe-zbog-skrivenog-novca-a-nakon-toga-svaki-dan-otkrivan-je-novi-detalj.html
OD POČETKA EPIDEMIJE U "MIŠOVIĆU" LEČENO SKORO 300 DECE Radojičić: "Bićemo odgovorni i pripremljeni za početak novog talasa i nove školske godine" http://www.pressonline.rs/info/beograd/420545/od-pocetka-epidemije-u-misovicu-leceno-skoro-300-dece-radojicic-bicemo-odgovorni-i-pripremljeni-za-pocetak-novog-talasa-i-nove-skolske-godine.html Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić poručio je večeras roditeljima da će grad, kao i sve gradske službe raditi na tome da sve bude pripremljeno za početak nove školske godine. ]]> Foto:Blic

Radojičić je podsetio da 1. septembra u prvi razred polazi 16.000 dece te da će se učiniti sve da deca imaju što bolje uslove.

- Potrebno je da roditelji deci pričaju i sigurno će razumeti. Deca treba da nose maske u školi, da grupe budu manje, a akcenat ćemo usmeriti na decu od prvog do četvrtog razreda, jer su ona i najosetljivija - istakao je gradonačelnik za RTS.

Foto: V. Lalić / RAS Srbija

Prema njegovim rečima, najvažnije pred početak školske godine je da epidemija bude pod kontrolom, a poslednji podaci ukazuju da polako ulazi pod kontrolu.

Radojičić je rekao da je od 6. marta 298 dece lečeno na pedijatrijskom odeljenju bolnice "Dr. Dragiša Mišović", koja je od početka Kovid centar, a i da je Tiršova imala 30-ak pozitivne dece.

- Najmanji broj zaraženih su deca. Oni koji su zaraženi imaju lake forme a i kada imaju teške lako se oporavljaju, što je najvažnije - naveo je Radojičić.

]]>
Fri, 7 Aug 2020 11:58:42 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/420545/od-pocetka-epidemije-u-misovicu-leceno-skoro-300-dece-radojicic-bicemo-odgovorni-i-pripremljeni-za-pocetak-novog-talasa-i-nove-skolske-godine.html
DA LI SMEJU KLIME DA RADE U VRTIĆIMA? Zbog različitog mišljenja roditelja i vaspitačica, nadležni doneli NOVE MERE http://www.pressonline.rs/info/drustvo/420541/da-li-smeju-klime-da-rade-u-vrticima-zbog-razlicitog-misljenja-roditelja-i-vaspitacica-nadlezni-doneli-nove-mere.html Jedna od glavnih tema poslednjih dana kada su vrtići u pitanju je da li treba koristiti klima uređaje u objektima ili ne, a razlog je, naravno, korona virus. ]]> Foto:Blic

Tim povodom morao je da se oglasi i Gradski zavod za javno zdravlje Beograda, kako bi rešio sve nedoumice i poslao jasne preporuke predškolskim ustanovama.

“Vezano za brojne dopise roditelja dece u predškolskim ustanovama, koji nam se obraćaju sa molbom za odobrenje korišćenja klima uređaja u zatvorenom prostoru predškolskih ustanova u periodu povećanih temperatura spoljnog vazduha, a uzimajući u obzir da je u toku epidemija izazvana virusom SARS-CoV-2, dajemo sledeće stručno mišljenje i preporuke:

S obzirom na dokaze međunarodnih relevantnih institucija da korišćenje veštačke ventilacije i klimatizacije zatvorenog prostora u uslovima epidemije izazvane korona virusom predstavlja rizik za širenje virusa i oboljevanje osoba koje u takvom prostoru borave, opšta preporuka je da se prioritet daje prirodnoj ventilaciji svih zatvorenih prostora, gde god i kada god je to moguće

Uzimajući u obzir da se tokom letnjih meseci, u pojedinim periodima dana, ne mogu obezbediti adekvatni mikroklimatski uslovi bez korišćenja rashladnih uređaja, što može generisati druge rizike sa nepovoljnim uticajem na zdravlje dece, ali i zdravlje i radnu sposobnost zaposlenih, u takvim prostorijama se dozvoljava korišćenje rashladnih uređaja, uslovno uz poštovanje sledećih mera:

Teško je preživeti leto bez klima uređaja Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija

Teško je preživeti leto bez klima uređaja

a) rashladne uređaje uključivati kada je temperatura spoljašnjeg vazduha veća od 28 stepeni. Kada su spoljašnje temperature niže, ne uključivati rashladne uređaje, jer se mogu obezbediti optimalni mikroklimatski uslovi prirodnim provetravanjem zatvorenog prostora. Optimalna temperatura vazduha zatvorenog prostora tokom letnjeg perioda treba da je za 5°C niža u odnosu na spoljnu temperaturu vazduha, odnosno leti da se kreće u rasponu 24-29°C, a zimi 20-24°C.

b) becirkulacija vazduha u zatvorenom prostoru je zabranjena! Sistemi za veštačku ventilaciju i klimatizaciju se mogu koristiti samo ukoliko uvlače vazduh isključivo iz spoljne sredine. Ne sme se koristiti recirkulišući vazduh;

c) dugogotrajnija držanja otvorenih prozora i/ili vrata radi povećanja stepena prirodne ventilacije, uz istovremeno uključenu i veštačku ventilaciju, se ne preporučuje zbog mogućeg povećanja vlage u zatvorenom prostoru koja pogoduje razmnožavanju mikroorganizama;

d) preporučujemo da se rashlađivanje prostora u punom kapacitetu obavlja najvećim delom u periodu kada je prostor prazan, dok se u toku rada, odnosno boravka dece u predškolskim objektima, hlađenje i kondicioniranje vazduha obavlja u nižem režimu rada, u skladu sa mogućim tehničkim uslovima;

e) izbegavati direktni protok (duvanje) vazduha prema prisutnima, jer je utvrđeno da se time omogućava širenje virusa sa potencijalnog nosioca na ostale zdrave osobe koje se nalaze u struji vazdušnog toka (isključiti mesta za sedenje, spavanje, igranje, ishranu dece i sl., kao i radna mesta zaposlenih u tim zonama);

f) službe i operateri na održavanju i funkcionisanju sistema za ventilaciju i klimatizaciju su u obavezi da pojačaju mere čišćenja i dezinfekcije izvoda, filtera, rešetki i svih delova sistema koji su inače tehničkim procedurama za to predviđeni.

]]>
Fri, 7 Aug 2020 12:27:33 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/420541/da-li-smeju-klime-da-rade-u-vrticima-zbog-razlicitog-misljenja-roditelja-i-vaspitacica-nadlezni-doneli-nove-mere.html
ZAPLENJENO 370 KILOGRAMA MARIHUANE Krijumčari pali na graničnom prelazu između Albanije i Severne Makedonije http://www.pressonline.rs/info/hronika/420542/zaplenjeno-370-kilograma-marihuane-krijumcari-pali-na-granicnom-prelazu-izmedju-albanije-i-severne-makedonije.html Albanska policija sprečila je pokušaj krijumčarenja 370 kilograma marihuane na graničnom prelazu "Blato" sa Severnom Makedonijom, što je do sada najveća količina zaplenjene droge na oba granična prelaza. ]]> Foto:Blic

Droga je pronađena u vozilu albanskih registarskih tablica i bila je namenjena tržištu Severne Makedonije, prenosi MIA.

Droga je pronađena tokom policijske kontrole i bila je sakrivena u posebnoj pregradi u podu, a utovarena je u Peškopiju.

]]>
Fri, 7 Aug 2020 11:39:19 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/420542/zaplenjeno-370-kilograma-marihuane-krijumcari-pali-na-granicnom-prelazu-izmedju-albanije-i-severne-makedonije.html
U Domu za stare u Velikom Popovcu ZARAŽENE SU 94 OSOBE, u stabilnom su stanju, ali se svi plaše da se NE PONOVI NIŠ http://www.pressonline.rs/info/drustvo/420540/u-domu-za-stare-u-velikom-popovcu-zarazene-su-94-osobe-u-stabilnom-su-stanju-ali-se-svi-plase-da-se-ne-ponovi-nis.html Epidemija korona virusa u Srbiji, iako se prema brojkama čini da je počela da jenjava, ne smiruje se u domovima za odrasla i starija lica. ]]> Foto:Blic

Posebnu pažnju javnosti izazvala je eksplozija korone u Ustanovi za smeštaj starih lica "Gvozden Jovančićević" iz Velikog Popovca, u kojem je virusom korona zaraženo 83 korisnika i 11 zaposlenih.

- Svi zaraženi imaju blažu kliničku sliku i u stabilnom su opštem stanju - rekao je kratko za "Blic" direktor ove ustanove, Dejan Marković.

Ministarstvo za rad - Ustanova za smeštaj starih lica Foto: Ministarstvo za rad / RAS Srbija

Ministarstvo za rad - Ustanova za smeštaj starih lica "Gvozden Jovančićević" Veliki Popovac

Kako stoji na zvaničnom sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kod 272 korisnika i 82 zaposlenih potvrđeno je prisustvo korona virusa u ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smeštaj odraslih i starih lica, zaključno sa današnjim danom.

Ministar Zoran Đorđević posetio je pre dva dana Ustanovu za smeštaj starih lica u Velikom Popovcu i izjavio da je "situacija pod kontrolom i da nema bojazni da će se stvoriti žarište".

- Zdravstveno stanje inficiranih korisnika je stabilno, sa blagom kliničkom slikom. Uspostavljena je dobra saradnja sa zdravstvenim ustanovama radi obezbeđivanja zdravstvene zaštite korisnika. Ustanova raspolaže dovoljnim brojem zaposlenih, funkcionišu bez većih problema i opremljeni su, kao i ostale ustanove za smeštaj korisnika, dovoljnim količinama lične zaštitne opreme i dezinficijenasa - navedeno je na sajtu Ministarstva.

Ministarstvo za rad - Ustanova za smeštaj starih lica Foto: Ministarstvo za rad / RAS Srbija

Ministarstvo za rad - Ustanova za smeštaj starih lica "Gvozden Jovančićević" Veliki Popovac

Kako je ranije rekla direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac Ana Jovanović u tom domu testirano je ukupno 198 osoba, od čega je 94 pozitivno na virus.

Ipak, ni članovi Kriznog štaba nisu krili zabrinutost što poslednjih dana imamo sve više starijih osoba među novozaraženima, jer su one i najugroženije.

Smrtnih slučajeva bilo je i u domu za stara lica u Negotinu Foto: Zoran Žestić / Tanjug

Smrtnih slučajeva bilo je i u domu za stara lica u Negotinu

Takođe, svi još dobro pamtimo prvi talas korone kada smo takođe mogli da čujemo kako "situacija u Gerontološkom centru u Nišu nije opasna, te da svi zaraženi korisnici imaju lakšu kliničku sliku".

Međutim, posle se ispostavilo da je preminulo više od 50 korisnika, a direktor ustanove je završio u zatvoru.

]]>
Fri, 7 Aug 2020 11:28:25 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/420540/u-domu-za-stare-u-velikom-popovcu-zarazene-su-94-osobe-u-stabilnom-su-stanju-ali-se-svi-plase-da-se-ne-ponovi-nis.html
Er Srbija i Turkiš erlajnz postigli sporazum o uspostavljanju kod-šer letova između Beograda i Istanbula http://www.pressonline.rs/info/drustvo/420539/er-srbija-i-turkis-erlajnz-postigli-sporazum-o-uspostavljanju-kod-ser-letova-izmedju-beograda-i-istanbula.html Er Srbija, srpski nacionalni avio-prevoznik i Turkiš erlajnz, nacionalna avio-kompanija Turske, postigli su sporazum o proširenju poslovne saradnje kod-šer ugovorom, koji će biti potpisan u bliskoj budućnosti i pokrivati destinacije iz saobraćajnih mreža obe kompanije. ]]> Foto:Blic

Unapređenjem partnerstva, Er Srbija i Turkiš erlajnz moći će da dodaju sopstvenu oznaku za let (marketing kod) na letove drugog partnera na relaciji Beograd-Istanbul, od 15. avgusta. Na osnovu ovog sporazuma, pored linije – Beograd-Istanbul, saradnja dveju kompanija biće proširena i na sledeće letove:

Iz Beograda

 • Banja Luka
 • Tivat

Iz Istanbula

 • Ankara
 • Izmir
 • Adana
 • Antalija
 • Dalaman
 • Gaziantep
 • Kajseri
 • Konija
 • Trabzon
 • Gazipaša
 • Bodrum

Zahvaljujući proširenom ugovoru o saradnji, putnici iz Beograda će na raspolaganju imati najbolju ponudu za putovanje u Istanbul, jedan od najvećih turističkih i saobraćajnih centara na svetu, a preko njega i za druge, dalje destinacije, dok će zajednički letovi takođe nuditi brze i dobre veze putnicima koji iz Istanbula putuju za Beograd i druge gradove.

Veoma smo zadovoljni razvojem saradnje sa Turkiš erlajnzom kroz ovo kod-šer partnerstvo, koje će putnicima obe kompanije omogućiti veći izbor i fleksibilnost prilikom planiranja putovanja. Uvereni smo da će ovo inspirativno i strateški važno partnerstvo unaprediti međusobne ekonomske odnose dveju zemalja. Sa velikim zadovoljstvom iščekujemo putnike partnerske kompanije Turkiš erlajnz na našim letovima ka Beogradu i drugim gradovima koje obuhvata saobraćajna mreža Er Srbije, izjavio je Jirži Marek, direktor komercijale i strategije Er Srbije.

Komplementarna struktura redova letenja oba avio-prevoznika i sporazum kojim se obezbeđuje njihova međusobna usklađenost omogućiće putnicima da uživaju u svim prednostima dobre povezanosti na matičnim aerodromima obe kompanije.

Saobraćajna mreža Turkiš erlajnza, koja obuhvata više zemalja i inostranih destinacija od bilo koje druge avio-kompanije na svetu, trenutno opslužuje preko 300 putničkih i robnih destinacija u 127 zemalja.

Od svog osnivanja 1927. godine, Er Srbija je lider u vazdušnom prevozu jugoistočne Evrope. Tokom 2019. godine, Er Srbija je uvela 23 nove destinacije širom Evrope i Afrike, koje opslužuje iz tri saobraćajna centra u Srbiji.

Turkiš erlajnz:

Turkiš erlajnz, kompanija osnovana 1933. godine, sa tadašnjom flotom od pet aviona, članica je Star alijanse, sada ima flotu od 361 letelice (za putnički i robni prevoz) kojom opslužuje 319 (269 inostranih i 50 domaćih) destinacija širom sveta. Detaljnije informacije o Turkiš erlajnzu potražite na zvaničnom veb sajtu kompanije www.turkishairlines.com ili putem društvenih mreža Facebook, Twitter, YouTube, LinkedIn i Instagram.

Er Srbija:

Er Srbija je pod tim imenom pokrenuta kao nacionalna avio-kompanija Republike Srbije u oktobru 2013. godine. Iz tri aerodroma u Srbiji (Beograd, Niš, Kraljevo), obavlja ili planira da leti ka više od 60 destinacija u Evropi, na Bliskom Istoku, u Severnoj Americi i Africi u putničkom i prevozu robe. Nudi i druge dugolinijske i međunarodne destinacije u Aziji, Australiji, Severnoj Americi i Africi posredstvom svojih kod-šer partnera i strateškog partnera, kompanije Etihad ervejz, sa udelom u vlasništvu od 49% kompanije. Flota Er Srbije obuhvata jednu širokotrupnu, 13 uskotrupnih i 5 turboelisnih letelica. Za detaljnije informacije posetite www.airserbia.com

Star Alliance:

Star Alliance je osnovana 1997. godine kao prva globalna alijansa avio-kompanija koja je putnicima nudila međunarodnu, priznatu saobraćajnu mrežu svetskih razmera i mogućnost da stignu do svojih destinacija sa minimalnim brojem presedanja. Njen uspeh na tržištu potvrđen je brojnim priznanjima, uključujući nagradu za vodeću ulogu na svetskom tržištu koju dodeljuje časopis Air Transport World i onu za najbolju alijansu avio-kompanija koju su joj dodelila dva časopisa, Business Traveller Magazine i Skytrax. Alijansu čine avio-kompanije: Aegean Airlines, Air Canada, Air China, Air India, Air New Zealand, ANA, Asiana Airlines, Austrian, Avianca, Brussels Airlines, Copa Airlines, Croatia Airlines, EGYPTAIR, Ethiopian Airlines, EVA Air, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Scandinavian Airlines, Shenzhen Airlines, Singapore Airlines, South African Airways, SWISS, TAP Air Portugal, THAI, Turkish Airlines i United. Zajedno, Star Alliance trenutno nudi preko 19000 dnevnih letova ka preko 1250 aerodroma u 195 zemalja. Vezane letove nudi partner Star alijanse za konekcije, Juneyao Airlines.

]]>
Fri, 7 Aug 2020 11:25:40 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/420539/er-srbija-i-turkis-erlajnz-postigli-sporazum-o-uspostavljanju-kod-ser-letova-izmedju-beograda-i-istanbula.html
Vučić danas predstavlja program za dalji razvoj Srbije http://www.pressonline.rs/info/politika/420537/vucic-danas-predstavlja-program-za-dalji-razvoj-srbije.html Predsednik Aleksandar Vučić predstaviće danas planove i programe za dalji razvoj i budućnost Srbije. ]]> Foto:Blic

Kako je najavila pres služba predsednika, na pres konferenciji u 11.00 u Predsedništvu Srbije učestvovaće i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Vučić je uz objavu o predstavljanju planova, na Instagramu juče objavio fotografije, na kojima se vidi da na terasi Predsedništva, kako je naveo, analizira rezultate i priprema planove i programe, koje će predstaviti.

]]>
Fri, 7 Aug 2020 11:13:37 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/420537/vucic-danas-predstavlja-program-za-dalji-razvoj-srbije.html
MLADIĆ IZ CRNE GORE UBIJEN U NJUJORKU Izrešetan u kolima u Kvinsu, otac: "Otišli smo iz domovine da spasemo živote, a ovde ih gubimo" http://www.pressonline.rs/info/hronika/420536/mladic-iz-crne-gore-ubijen-u-njujorku-izresetan-u-kolima-u-kvinsu-otac-otisli-smo-iz-domovine-da-spasemo-zivote-a-ovde-ih-gubimo.html Crnogorac Sanel Musić (21) je ubijen, a Elvis Lješnjanin ranjen u pucnjavi koja se dogodila u Kvinsu u četvrtak, oko 4.30 ujutro. Prema izvorima iz policije, Musić je sedeo na mestu vozača, a Lješnjanin stajao ispred vozila na uglu 91. ulice i 85. Avenije kada su iz tamnog "sedana" krenuli pucnji, piše Njujork post. ]]> Foto:blic

Musić je prevezen u bolnicu gde su ga sat i po kasnije proglasili mrtvim, saopštila je policija.

Njegov, od bola skrhani otac Orlo Musić, rekao je da nije imao priliku da se oprosti od sina.

- Nisu nam dozvolili da ga vidimo, upucan je više puta - rekao je u kratkom telefonskom razgovoru.

Orlo je pre više od 24 godine došao iz Crne Gore u SAD u potrazi za boljim životom.

Sanel, najmlađi od petoro dece, rođen u SAD-u.

- Moj sin je bio neverovatan. Bio je pun potencijala, ali mu je, kao američkom građaninu, život bio bezvredan, s obzirom na to da je ubijen na ulici. Voleo je trčanje i bio je usred traženja posla. Zbog Kovid-19 čekao je da se situacija stabilizuje. Svi su šokirani. Crnu Goru smo napustili da spasemo živote, a ovde ih gubimo - rekao je uplakani otac.

Lješnjanin, koji je upucan u levu ruku, prevezen je u Medicinski centar bolnice Jamajka i nalazi se u teškom stanju.

Kako prenosi NY Post, još niko nije uhapšen u vezi ovog slučaja.

]]>
Fri, 7 Aug 2020 11:05:53 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/420536/mladic-iz-crne-gore-ubijen-u-njujorku-izresetan-u-kolima-u-kvinsu-otac-otisli-smo-iz-domovine-da-spasemo-zivote-a-ovde-ih-gubimo.html
UJEDINJUJU SE, A PUCAJU PO ŠAVOVIMA Opozicija najavljuje nove saveze, a u živom programu gledamo SVAĐE, PROZIVKE I RAZLAZE http://www.pressonline.rs/info/politika/420538/ujedinjuju-se-a-pucaju-po-savovima-opozicija-najavljuje-nove-saveze-a-u-zivom-programu-gledamo-svadje-prozivke-i-razlaze.html Neprirodan, nekoherentan, neuspešan, nedelotvoran, raznorodan, protivrečan... samo su neki od epiteta koji su Savez za Srbiju (SzS) pratili od njegovog osnivanja. Nadu da bi rok trajanja mogao da mu bude produžen davao je bojkot, ali nakon njegovog kraha, lideri opozicije odlučili su da stave tačku - SZS više ne postoji. ]]> Foto:blic

Ali to ne znači da nije nestao, naprotiv. On će sada biti samo preimenovan, i zvaće se Udružena opozicija Srbije (UOS).

Deluje komplikovano? Još je komplikovanije...

I dok najavljuju da će nakon ponovnog udruživanja, na čelu sa SZS, Udružena opozicija sada biti mnogo jača, odlučnija i spremnija za borbu sa režimom, u realnosti sve suprotno: svađe, prozivke, prepucavanja, razlazi... Rečju, pucanje po šavovima.

Tome u prilog govori i činjenica da je još uvek nepoznato ni koje će se to sve partije i pokreti ujedinjiti u, sada, Udruženu opoziciju Srbije, niti kakava će im biti politička platforma.

"Pukla ljubav" sa Dverima

U novom - starom opozicionom savezu, osim promene imena, još jedna novina biće izostanak osnivača - Pokreta Dveri koje su odlučile da ponovno udruživanje preskoče iz, kako se prethodnih dana moglo čuti, više razloga.

Glavni je, kako izgleda, izostanak Kosova iz političke platforme Udružene opozicije.

Boško Obradović Foto: P. Marković / RAS Srbija

Boško Obradović

Iz Dveri poručuju da će početkom septembra predstaviti "novu verziju starih Dveri", sa novim programom i novim ljudima.

To je za "Blic" potvrdio i lider Pokreta Boško Obradović.

- Dosadašnje političko iskustvo SzS bilo je veoma dragoceno za budućnost srpske politike. U tom formatu smo naučili da sedimo zajedno, razgovaramo i dogovaramo se uprkos svim našim ideološkim i političkim razlikama. To je od velike važnosti za buduću srpsku političku scenu posle pada Vučićeve vlasti - rekao je on, istakavši da će Dveri u narednom periodu delovati mnogo samostalnije.

Osipa se Narodna stranka

Iz Jeremićevog tabora već neko vreme stižu najave da će nakon parlamentarnih izbora delovati znatno samostalnije. I dok u Dverima, čini se, istup iz udružene opozicije nailazi na pozdrave, soliranje "narodnjaka" ostavlja značajne posledice po ovu stranku.

Jovanović i Jeremić Foto: Blic / RAS Srbija

Jovanović i Jeremić

Prvo je, nakon razmirica sa liderom i neslaganja oko budućeg funkcionisanja organizacije, stranku napustio potpredsednik i predsednik Gradskog odbora stranke Nikola Jovanović, da bi posle svega mesec dana članske karte počeli da vraćaju i, priča se, kompletni odbori.

Takav primer stiže iz Smedereva, gde je i predsednik i znatan broj članova tog stranačkog odbora podneli ostavke na funkcije u Narodnoj stranci, a kako "Blic" saznaje iz izvora bliskih smederevskom odboru, oni će svoje političko delovanje nastaviti u Stranci slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa.

DS-ov "bosanski lonac"

Demokrate su po svoj prilici pale na "najniže grane" u svojoj dugogodišnjoj istoriji. Ni sami ne znaju koliko unutar stranke struja postoji niti kakav bi trebalo da bude dalji pravac delovanja DS-a. Podrška predsedniku Zoranu Lutovcu ozbiljno je uzdrmana, a on kao da se na to ni ne obazire, već sprovodi čistku nad svakim onim ko za njegovog mandata nije pristao da mu se povinuje.

Zoran Lutovac

Zoran Lutovac

Kritike dolaze sa svih strana, a najviše ih je upućeno na račun odluke o bojkotu i delovanju u okviru SZS-a.

Bivša narodna poslanica ove stranke, Nada Kolundžija nedavno je na Tviteru prokomentarisala novi opozicioni savez.

- Ovo preimenovanje Saveza za Srbiju u Udruženu opoziciju Srbije ako nas ne spasi, ništa neće. Ajde što vlast misli da ima posla sa slaboumnima, nego... šibicarenjem do slobode - napisala je ona.

I njen stranački kolega Balša Bozović prozvao je lidere opozicije, je se, kako kaže, još nisu izvinili građanima koji će plaćati cenu njihove "bezidejne politike".

- Još uvek se niste izvinili građanima koji će plaćati cenu vaše bezidejne politike i još uvek vas nije sramota što niste podneli ostavke za debakl u koji ste nas uveli - napisao je Božović na Tviteru.

Svi čekaju septembarske unutarstranačke izbore, a ukoliko na njima pobedi kandidat struje koja je najglasnija u napadima na Lutovca, gotovo da je izvesno da će i DS Udruženoj opoziciji Srbije reći "Adio".

Tadićeva "lakrdija" i Lutovčevo "ujedinjenje"

Lider Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić odlučio je da se, nakon najava o ponovnom udruživanju SzS u Udruženu opoziciju, i odluke DS da od njenog ujedinjenja sa SDS neće biti ništa, oglasi i srpskoj opoziciji pokuša da udeli po koju lekciju.

- Ako dobro razumem, najnovija "udružena opozicija" je manja od onog iz čega je nastala - SzS. Povodom donošenja ove odluke jedina vest o onima koji se udružuju je da se Dveri ne udružuju. Šalu na stranu, nužno je operativno i odgovorno udruživanje, a ne nove lakrdije i kontrola štete - napisao je Tadić na Tviteru.

Boris Tadić Foto: Tanja Valić / Tanjug

Boris Tadić

Iako nije želeo da postane deo "lakrdije", SzS bio je često na meti kritika nekadašnjeg predsednika, a prethodnih dana uspeo je da "potkači" i predsednika DS-a Zorana Lutovca, sa kojim je pregovarao o ujednjenju, sa istom onom strankom iz koje SDS pre nekoliko godina i nastala, i na čijem čelu je bio i sam Tadić.

To je samo nastavak njihove nedavne prepirke, čije su teme bile sve samo ne najavljeno ukrupnjavanje DS-a. Entiteti, pripadnici, elementarna logika, demokratija i moral, o svemu se tome pričalo, samo ne o ujedinjenju DS-a i SDS-a, od koga, na kraju neće biti ništa.

SDS definitivno neće u Ujdruženu opoziciju, a stopama Tadićeve stranke krenuće i Inicijativa Ne davimo Beograd iz koje stižu poruke da insistiranje na jednoj koloni ne vodi sinergiji, već građane gura u apstinente.

Sergej Trifunović: Nikad nisu znali šta da rade

Predsednik PSG Sergej Trifunović "zacementirao" je svaku moguću saranju sa ostalim opozicionim strankama izjavom da se, i pored izbornog neuspeha, ne kaje što se oglušio o ideju bojkota. U tome je svoje dojučerašnje kolege, lidere SzS, optužio je za propast protesta, koji su trajali više od godinu dana, kao i za sabotiranje njega lično.

Sergej Trifunović Foto: Petar Dimitrijević / RAS Srbija

Sergej Trifunović

On i PSG će, sudeći prema najavama, svoje delovanje nastaviti samostalno.

- Ne vidim da se nešto drastično promenilo time što se umesto SzS sada pominje ujedinjena opozicija, osim što se možda insinuira da oni koji nisu u tom bloku nisu opozicija. Ali ne želim da se bavim time, te igre reči me ne zanimaju - izjavio je on nedavno.

Radulovića neće niko

Lider pokreta Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović apsolutni je šampion kad su u pitanju prepirke i razmirice na opozicionoj sceni. Čini se da nema političkog takmaca sa kojim nije ušao u sukob.

Iz bojkota, na izbore, posle izbornog kraha u proteste do obaranja legitimiteta istih, do druženja sa raspopom Antonijem.

Radulović i raspop Antonije Foto: I.G.Ž. / RAS Srbija

Radulović i raspop Antonije

Na Radulovića izgleda, niko i ne računa....

]]>
Fri, 7 Aug 2020 11:16:57 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/420538/ujedinjuju-se-a-pucaju-po-savovima-opozicija-najavljuje-nove-saveze-a-u-zivom-programu-gledamo-svadje-prozivke-i-razlaze.html
Bljakaj o sramotnom veličanju OVK: Nema tog zakona koji može da NEGIRA BILO KOJI ZLOČIN http://www.pressonline.rs/info/politika/420531/bljakaj-o-sramotnom-velicanju-ovk-nema-tog-zakona-koji-moze-da-negira-bilo-koji-zlocin.html Eventualnim usvajanjem zakona o zaštiti vrednosti takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) ne mogu negirati zločini počinjeni nad Srbima i drugim nealbancima, kaže direktor kosovskog Fonda za humanitarno pravo Bekim Bljakaj, navodeći takođe da on ne može uticati na rad Specijalizovanih veća u Hagu. ]]> Foto:Blic

- Ne verujem da bi se ovim zakonom mogla odbaciti odgovornost za počinjene zločine i to ne bi trebalo da bude slučaj, nema tog zakona koji može da negira bilo koji zločin kad ima dokaza - istakao je Bljakaj za "Kosovo onlajn".

On navodi da predlog zakona u koji je imao uvid ne daje mnogo detalja o merama za zaštitu borbe OVK, ali navodi da jedan član tog zakona kaže da vlada u Prištini treba da preduzme radnje u trenutku kada sazna da je neki bivši pripadnik OVK uhapšen u nekoj trećoj zemlji zbog poternice koju je izdala Srbija.

Bljakaj dodaje da nije siguran šta to znači i na koji način će se zaključiti da je poternica politički motivisana, kao i da se ne znaju mere koje bi u tom slučaju trebala da preduzme vlada u Prištini.

On smatra da se ovaj zakon nikako se ne može dovesti u vezu s radom Specijalizovanih veća u Hagu, i dodaje da se on može posmatrati kao kontramera koja može da sprečava ili da utiče na rad tih veća.

Nacrt zakona izazvao je zabrinutost SAD, a u objavi na Tviteru američki ambasador u Prištini Filip Kosnet ocenio je da je "predloženi zakon pogrešan način pokazivanja poštovanja prema OVK".

On je ocenio da predlog zakona "kriminalizuje slobodu govora, zastrašuje građane i može skupo da košta".

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti OVK naći će se pred poslanicima kosovske skupštine u petak, 7. avgusta.

]]>
Thu, 6 Aug 2020 12:25:12 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/420531/bljakaj-o-sramotnom-velicanju-ovk-nema-tog-zakona-koji-moze-da-negira-bilo-koji-zlocin.html
Nikodijević najavio NOVE MERE NA ADI CIGANLIJI, posebnu ulogu imaće SPASIOCI http://www.pressonline.rs/info/beograd/420530/nikodijevic-najavio-nove-mere-na-adi-ciganliji-posebnu-ulogu-imace-spasioci.html Na Adi Ciganliji se poštuju mere koje je propisao Gradski zavod za javno zdravlje i one su jasno izložene na svakom delu ovog kupališta, rekao je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević za TV Prva. ]]> Foto:Blic

– Obavili smo razgovor sa ljudima koji rukovode preduzećem „Ada Ciganlija” i dogovorili smo se za uvođenje i dodatnih mera. Radi se sa maksimalnim brojem spasilaca koji, pored toga što vode računa o kupačima, upozoravaju na mere koje su trenutno na snazi – socijalna distanca, upotreba dezobarijera kod tuševa i dezinfekcionih sredstava. Ada ima svojih pet plaža i sve su otvorene. Zaposleni na Adi Ciganliji trude se da svi kupači imaju svoj komfor, ali i da budu bezbedni – kazao je Nikodijević.

On je istakao da je broj kupača mnogo lakše kontrolisati na gradskim bazenima gde postoje jasno određeni ulazi, kao i na kupalištu Lido do kojeg se stiže preko pontonskog mosta.

– S obzirom na to da se na Adu Ciganliju pristiže sa svih strana, teže je izvodljivo da se ovde utvrdi tačan broj ljudi koji koristi ovo izletište. Iz tog razloga kontrolišemo da li ljudi primenjuju mere koje je doneo Gradski zavod za javno zdravlje, a one kažu da peškiri ne mogu biti jedan do drugog, osim ako je reč o porodicama sa malom decom. Takođe, ležaljke privatnih objekata ne mogu biti jedna do druge, a stolovi u ugostiteljskim objektima moraju biti propisno udaljeni. Inspekcija obavlja nadzor, a tu su i spasioci koji opominju korisnike na propisana pravila. Ogromna većina poštuje ove mere i verujem da ćemo zajedno sa građanima uspeti da prevaziđemo ovu situaciju – kazao je Nikodijević.

]]>
Thu, 6 Aug 2020 12:21:45 +0200 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/420530/nikodijevic-najavio-nove-mere-na-adi-ciganliji-posebnu-ulogu-imace-spasioci.html