Press Online :: Vesti dana http://www.pressonline.rs/info/rss.html Najnovije vesti - Politika, Hronika, Srbija, Društvo, Biznis, Beograd, Kolumne, Komentar dana, Press RS sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Vesti dana http://www.pressonline.rs/info/rss.html BEOGRAD ĆE BITI ZAVEJAN Štab za vanredne situacije tokom vikenda očekuje VIŠE OD 30 CM SNEGA http://www.pressonline.rs/info/drustvo/415984/beograd-ce-biti-zavejan-stab-za-vanredne-situacije-tokom-vikenda-ocekuje-vise-od-30-cm-snega.html Beograđane tokom vikenda očekuje više od 30 centimetara snega, obelodanjeno je na sednici Štaba za vanredne situacije koja je održana u Skupštini grada, a kojom je predsedavao gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić. Tom prilikom se razgovaralo o spremnosti i merama koje će se preduzeti povodom snežnih padavina. ]]> Foto:Blic

Radojičić je rekao da su ulice tretirane i pre padavina, kao i da su ekipe raspoređene po terenu.

- Više od 120 kamiona je napunjeno solju i posipanje je uveliko počelo. Od danas više od 1.600 radnika i 300 vozila će na beogradskim ulicama u sve tri smene voditi računa da Beograd funkcioniše najbolje moguće – rekao je gradonačelnik.

Tokom sednice saradnici su ga obavestili da su komunalne službe spremne i koordinisane, s obzirom na to da se tokom vikenda očekuje više od 30 centimetara snega.

Gradonačelnik je istakao da će rasporediti svoje saradnike po svim važnim  punktovima, da će se ujutru redovno proveravati stanje na ključnim lokacijama i da u svakom trenutku moramo biti sigurni da sistem funkcioniše.

Ekipe i mehanizacija već spremni Foto: D. Milenković / RAS Srbija

Ekipe i mehanizacija već spremni

- Beograd jeste spreman, ali moramo biti realni. S obzirom na količinu padavina problemi se mogu očekivati posebno u saobraćaju koji će biti otežan jer će sneg padati i u špicu. Zbog toga apelujem na građane da budu strpljivi, a na vozače da prednost u kretanju daju vozilima komunalnih službi, kako bi sve aktivnosti na vreme bile urađene – kaže Radojičić.

Sednici Štaba za vanredne situacije prisustvovali su predstavnici gradskih preduzeća i sekretarijata.

]]>
Fri, 14 Dec 2018 14:28:24 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/415984/beograd-ce-biti-zavejan-stab-za-vanredne-situacije-tokom-vikenda-ocekuje-vise-od-30-cm-snega.html
STIGLA REAKCIJA NATO Stoltenberg: Žalim zbog vojske Kosova, preispitaćemo saradnju sa njima http://www.pressonline.rs/info/politika/415981/stigla-reakcija-nato-stoltenberg-zalim-zbog-vojske-kosova-preispitacemo-saradnju-sa-njima.html Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da žali što je kosovski parlament doneo odluku o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga uprkos zabrinutosti Alijanse. ]]> Foto:Blic

"I mada je tranzicija Kosovskih bezbednosnih snaga u principu stvar o kojoj odlučuje Kosovo, mi smo jasno stavili do znanja da taj potez dolazi u pogrešno vreme", poručio je Stoltenberg.

Kako kaže Stoltenberg, NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa njihovim tekućim mandatom.

"Sa promenom mandata, Severnoatlantski savet će sada morati da izvrši ponovnu procenu stepena saradnje NATO sa KBS", navodi se u saopštenju Alijanse.

Stoletenberg navodi i da NATO i dalje, kroz Kfor, ostaje posvećen bezbednosti i sigurnosti na Kosovu i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Sve strane moraju da osiguraju da današnja odluka neće dalje dovesti do povećanja tenzija u regionu. Svi odgovorni politički akteri u regionu moraju da se usredsrede na napredak reformi i dijalog", ističe šef Alijanse.

Ponovio je poziv i Beogradu i Prištini da ostanu mirni i da se uzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje bi mogle da vode ka eskalaciji.

"NATO nastavlaj da podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU kao jedino održivo političko rešenje za region", zaključuje se u saopštenju.

]]>
Fri, 14 Dec 2018 14:13:34 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/415981/stigla-reakcija-nato-stoltenberg-zalim-zbog-vojske-kosova-preispitacemo-saradnju-sa-njima.html
EKSTRA PARKING ZONA Parkiranje po novim cenama i samo na 30 minuta biće u OVIM ULICAMA http://www.pressonline.rs/info/beograd/415983/ekstra-parking-zona-parkiranje-po-novim-cenama-i-samo-na-30-minuta-bice-u-ovim-ulicama.html Na potezu između ulica Brankove, Carice Milice, Gračaničke, Pariske i Karađorđeve nalaziće se nova "ekstra" ljubičasta zona, koju je pre nekoliko dana najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, potvrdili su za "Blic" iz Sekretarijata za saobraćaj grada Beograda. ]]> Foto:Blic

Nova "luksuzna" zona, na delovima gde su proširivane pešačke zone, u kojoj će zadržavanje vozila biti najviše do 30 minuta, naplaćivaće se više u odnosu na druge zone, ali još uvek nisu određene cene.

Mapa ljubičaste zone Foto: screenshot

Mapa ljubičaste zone

- Na taj način rasteretiće se centralne gradske ulice i smanjiti problem sa slobodnim parking mestima, a građani će imati gde da ostave svoje vozilo na 30 minuta kako bi završili svoje poslove - rekao je za "Blic" Novica Mićević, iz Sekretarijata za saobraćaj.

To nije jedina novina u vezi sa parkiranjem. Kako je juče najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, Beograd bi do juna 2019. trebao dobiti novih 3.000 parking mesta, čime bi ukupan broj dostigao 25.000.

Takođe, vozači će ubuduće u svim zonama moći da ostave vozila sat duže, ali će tih 60 minuta biti naplaćeno po višoj ceni. O kojoj se tačno sumi radi, biće naknadno određeno.

]]>
Fri, 14 Dec 2018 14:23:13 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/415983/ekstra-parking-zona-parkiranje-po-novim-cenama-i-samo-na-30-minuta-bice-u-ovim-ulicama.html
Državni službenici moraće da budu ljubazni kao u bankama http://www.pressonline.rs/info/drustvo/415982/drzavni-sluzbenici-morace-da-budu-ljubazni-kao-u-bankama.html Kako komunicirati sa građanima i organizovati rad, kako treba da izgleda radni prostor, ali i kada se ide na pauzu - to će biti lekcije za službenike javne uprave koji će proći kroz Nacionalnu akademiju za javnu upravu. ]]> Foto:Blic

Program je zamišljen u skladu sa ciljem da je građanima neophodno pružiti bolje javne usluge. Na obuku će ići kako službenici u ministarstvima, gradskim i opštinskim upravama, tako i zaposleni u drugim organima javne uprave - sudstvu, tužilaštvu, državnom pravobranilaštvu, ali i u samostalnim i nezavisnim državnim organima i organizacijama u koje spadaju: zaštitnik građana, Državna revizorska institucija, Republička izborna komisija, Agencija za borbu protiv korupcije, Nacionalni savet za visoko obrazovanje, Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge, Narodna banka Srbije...

Zaposleni će učiti kako se pružaju usluge građanima, sprovođenje propisa i služenje građana, digitalnu pismenost, timski rad, odnose sa javnošću, vođenje podataka, pripremanje i pisanje strategija, kreiranje javne politike i druge veštine.

Dražen Maravić, v.d. direktora Nacionalne akademije za javnu upravu, kaže za "Blic" da je jedan od najvećih zadataka akademije "da razvije servisnu orijentaciju službenika".

- Cilj je da se službenici u budućnosti ponašaju onako kako se danas ponašaju zaposleni u bankama ili u osiguravajućim kućama. Trenutna situacija za nas predstavlja veliki izazov. Od službenika će se zahtevati da dobro poznaju svoj posao i da ga rade na ljubazan, prijatan i efikasan način i upravo to sve će se učiti na akademiji. Želimo da postignemo određeni standard ponašanja. Takođe će biti obuhvaćeno i to kako radnik održava radni prostor. Neće se moći, kao pre, ići na pauzu kada nije predviđeno vreme za nju, i neće biti više situacija da se jede u toku rada sa strankom - objašnjava Maravić.

On kaže da na Akademiji očekuju velike izazove i otpor službenika koji će neminovno doći sa promenama, ali naglašava da ih to neće pokolebati.

- Veliki deo posla će biti na rukovodiocima jer će oni voditi računa o tome kako se zaposleni ponašaju na šalterima. Oni će morati da rešavaju kako da promene način rada zaposlenih u javnoj upravi, kako da upravljaju promenama u svom resoru, ali i kako da se nose sa otporima koji će se javiti zbog ovih promena. Rukovodioci ranije nisu imali priliku da se usavrše u ovim oblastima u dovoljnoj meri, a to je neophodno kako bi se poboljšala usluga građanima - istakao je Maravić.

Ciljna grupa Akademije su svi zaposleni, ali neće odjednom svi oni prolaziti obuku.

- Svaki državni organ je samostalan i rukovodioci će imati zadatak da prepoznaju koja će grupa zaposlenih ići na obuku. Postojaće nekoliko varijanti, kada se završi obuka jednih, nastavljaće drugi, zatim, postojaće i fokusirana obuka, a konkretni zadaci će dolaziti od ministarstava, dok će određeni zaposleni prolaziti obuke koje su određene zakonom. Zato prvenstveno imamo u planu da uložimo u znanje, odnosno obuku rukovodilaca - dodaje Maravić.

Obuke se već sprovode od marta i akademskog su tipa.

- Obuke traju dva, tri dana i obavljaju se u toku radnog vremena. Nekada je to ceo dan, a nekada nije, u zavisnosti od problematike. U pitanju su klasična predavanja ili radionice. Koristi se mentorstvo koje je naročito važno u odnosu rukovodilac-službenik. Pravi početak rada akademije biće onda kada se za to dobije namenska zgrada u kojoj će biti trening centar, a to će biti na leto sledeće godine. Za sada se to sve odvija u našim kancelarijama. Vlada je opredelila zgradu za Nacionalnu akademiju koja će konkretno imati 12 učionica za obuku za jezike i računar - objasnio je Dražen Maravić.

Posledice za one koji se ne budu pridržavali pravila

Službenici koji ne budu želeli da se pridržavaju novih uputstava za rad snosiće posledice.

Dražen Maravić, v.d.  direktora akademije Foto: Promo

Dražen Maravić, v.d. direktora akademije

- Siguran sam da će biti takvih primera i zato će rukovodioci imati veliku odgovornost, a zaposleni koji budu odstupali od pravila trpeće posledice. Vladina služba za upravljanje kadrovima pružaće rukovodiocima stručnu pomoć ako imaju nerešiv problem. Sarađujemo sa Francuskom, Austrijom i Finskom, jer one imaju vrhunske administracije, dok nam je u planu za sledeću godinu uvid u to kako to rade Britanija i Nemačka. Želimo da učimo od najboljih i da primenimo najbolju evropsku praksu. Sve ove zemlje su se suočile sa istim izazovima, sa kojima se mi suočavamo - zaključuje Maravić.

]]>
Fri, 14 Dec 2018 14:19:35 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/415982/drzavni-sluzbenici-morace-da-budu-ljubazni-kao-u-bankama.html
OGLASILI SE I AMERIKANCI Ambasada SAD u Prištini reagovala na formiranje vojske http://www.pressonline.rs/info/politika/415980/oglasili-se-i-amerikanci-ambasada-sad-u-pristini-reagovala-na-formiranje-vojske.html Američka ambasada u Prištini posle usvajanja zakona o formiranju kosovske vojske u parlamentu Prištine, oglasila se saoštenjem u kome ponavlja podršku SAD, kako je navedeno " tranziciji Kosovskih bezbednosnih snaga u snage sa mandatom teritorijalne odbrane", uz ocenu da je to suvereno pravo Kosova. ]]> Foto:Blic

"Ovi zakoni ne donose nikakve neposredne promene u strukturi, misiji ili operativnom radu snaga, već predstavljaju početak praktičnog i stalnog rada na izgradnji transparentne i multietničke snage u operativnoj povezanosti sa NATO, koja služi svim kosovskim zajednicama, u skladu sa desetogodišnjim planom tranzicije kosovske vlade", navodi se u saopštenju.

Američka ambasada je pozvala vladu u Prištini da nastavi blisku saradnju sa NATO saveznicima i partnerima i da se uključi u animiranje manjinskih zajednica kako sada, tako i tokom čitavog višegodišnjeg procesa koji sledi.

"Očekujemo da će se postojeći aranžmani sa Kforom koje se tiču kretanja i operacija snaga na Kosovu nastaviti. Svi akteri unutar i van Kosova trebalo bi da podrže i podstaknu građane manjinskih zajednica na Kosovu da učestvuju u svojim bezbednosnim snagama zarad svojih zajednica i zemlje. SAD su posvećene radu sa KSB kako bi one unapredile svoj profesionalni razvoj i organizacionu evoluciju što će doprineti miru i stabilnosti na Kosovu i u regionu", navodi se dalje u saopštenju.

Regionalna stabilnost zahteva da Kosovo "učini istinske napore da normalizuje odnose "sa susedom Srbijom", navela je američka ambasada u Prištini, ističući da ohrabruje obe strane da preduzmu neodložne korake za smanjenje tenzija i stvaranje uslova za brz napredak u dijalogu.

Cilj je, kako se navodi, postizanja obostrano korisnog dogovora koji će unaprediti mir, stabilnost i prosperitet na Kosovu i u regionu , što je najviši prioritet SAD na Kosovu.

"Pozivamo sve zainteresovane strane da preusmere svoju energiju i angažuju se ozbiljno i konstruktivno u ostvarivanju ovog cilja", ističe se u saopštenju američke ambasade.

]]>
Fri, 14 Dec 2018 14:07:59 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/415980/oglasili-se-i-amerikanci-ambasada-sad-u-pristini-reagovala-na-formiranje-vojske.html
DOBIO JE "GLOK" SA 15 METAKA I NAREĐENJE Alan Kožar po nalogu Luke Bojovića organizovao likvidaciju nekadašnjeg KRALJA KOCKE http://www.pressonline.rs/info/hronika/415977/dobio-je-glok-sa-15-metaka-i-naredjenje-alan-kozar-po-nalogu-luke-bojovica-organizovao-likvidaciju-nekadasnjeg-kralja-kocke.html Specijalno državno tužilaštvo prikupilo je dokaze koji ukazuju na osnovanu sumnju da je Baranin Alan Kožar organizovao ubistvo Slobodana Šaranovića. Zbog toga će do kraja godine protiv Kožara biti podignuta optužnica, potvrđeno je crnogorskim medijima. ]]> Foto:Blic

Kožar, koji je prema policijskim evidencijama, vođa jednog od barskih klanova, na čijem je čelu nasledio pokojnog Luku Đurovića, spominjan je i u istrazio o planiranju Šaranovićevog ubistva u decembru 2016. godine.

Tokom višemesečne istrage, prema saznanjima "Dana", pojavili su se dokazi da je on organizovao ubistvo Danilovgrađanina koja je počinjena u martu prošle godine, prenosi CdM.

Alan Kožar Foto: Foto: Vijesti.me, Savo Prelević / RAS Srbija

Alan Kožar

Prema sumnjama Specijalnog državnog tužilaštva, Kožar je ubistvo Šaranovića organizovao po nalogu navodnog vođe "zemunskog klana" Luke Bojovića, koji je trenutno u zatvoru u Španiji.

 

Nakon toga, Baranin je, kako sumnjaju u tužilaštvu, pronašao profesionalnog ubicu s kojim se dogovorio da likvidira Šaranovića za veliku novčanu nagradu.

Pomagač u tome navodno mu je bio Nišlija Milan Dinić (25). Ime Kožara i Dinića prvo je pominjano u istrazi o planiranju ubistva Šaranovića.

U decembru 2016. godine u Baru, Kožar se sastao sa Dinićem i predao mu pištolj marke "glok", 15 metaka i mobilni telefon marke "blekberi" sa SIM karticom i dao uputstvo da liši života sada pokojnog Šaranović Slobodana.

Međutim, ispostavilo se da Dinić ipak nije bio prava osoba za taj zadatak.

Upero pištolj, pa se predomislio i otkrio ko su nalogodavci

Naime, prema sumnjama SDT-a, Dinić je krajem 2016. godine prišao Danilograđaninu i predao mu pištolj kojim je navodno trebalo da ga ubije, nakon čega je ovaj to odmah prijavio policiji.

Milan Dinić i Slobodan Šaranović Foto: RAS / RAS Srbija

Milan Dinić i Slobodan Šaranović

- Šaranović je tada inspektorima budvanske policije ispričao da mu je na ulici prišao mladić i uperio pištolj u njega i rekao da ima zadatak da ga ubije. Nakon toga, predao mu je pištolj i mobilni telefon i pobegao - pisali su tada crnogorski mediji.

Iako je pakleni plan Alana Kožara tada propao, u martu 2017. godine Slobodan Šaranović je ubijen ispred svoje kuće u budvanskom mestu Dubovica, kada su napadači na njega pucali iz kola u pokretu, nakon čega je Šaranović ostao mrtav na licu mesta.

Tokom istrage je zaključeno da su ova dva događaja povezana, te da iza oba slučaja stoji Kožar, koji je radio po Bojovićevom nalogu.

Šaranović naručio ubistvo Bojovića?

Pre nego što je ubijen, Slobodan Šaranović je sumnjičen za organizovanje ubistva Beograđanina Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića. Iz pritvora je pušten nedugo pre nego što je ubijen, a tužilaštvo ga je teretilo da je naredio ubistvo Bojovića kako bi se osvetio za ubistvo svog brata Branislava Šaranovića, koji je ubijen 2009. godine u Beogradu.

Nikola Bojović Foto: RAS Srbija

Nikola Bojović

Nedugo nakon ubistva brata, Slobodan je u izlog svoje menjačnice u Beogradu postavio plakat sa bratovljevom slikom i porukom da će vredno nagraditi svakog ko mu pomogne da otkrije nalogodavce ubistva.

Slobodan Šaranović je bio vlasnik više preduzeća u Srbiji, Crnoj Gori i Austriji. Preko srpskih kompanija "Lutrijafilnik" i "40 kamenje", posedovao je devet menjačnica i nekoliko kockarnica. Vlasnik je bio i firme "Filnik", sa sedištem u Beču, uključene u kockarski biznis. U Crnoj Gori, su njegovom vlasništvu bile i kompanije "Slobšar&Cok" iz Budve i "Quercus" iz Podgorice, ugašene 2008. godine.

]]>
Fri, 14 Dec 2018 13:45:44 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/415977/dobio-je-glok-sa-15-metaka-i-naredjenje-alan-kozar-po-nalogu-luke-bojovica-organizovao-likvidaciju-nekadasnjeg-kralja-kocke.html
dRUMELODY elektro izvođač objavio novi spot http://www.pressonline.rs/info/srbija/415985/drumelody-elektro-izvodjac-objavio-novi-spot.html dRUMELODY aka Berin Tuzlić sarajevski multimedijalni umetnik nedavno je objavio spot za traku „Golden Vine“ sa novog albuma „Hyperbola“ čija je promocija održana i u Beogradu ovog jula. ]]> Tuzlićev jedinstveni muzički stil na ovom albumu odražava se specifično minimalistički, zadržavajućumisteriznu notu koja istovremeno odiše i svojevrsnom melanholijom.

Traka „Golden Vine“ konačno je, nakon prvenca „Hyperbola“ i letnjeg hita „Antigen“, oslikanaspotom. Ovaj vokalni chill doživljaj odiše blagom usamljenošću koji podseća na nordijski noar, aglavne figure koje ga oslikavaju specijalnom koreografijom je bosansko-hercegovački plesni par kojisavršeno prati priču pokretima.

Tuzlićev autentičan pristup muzici nastao je spajanjem DJ-inga i perkusija, s tim da bubanj kaoinstrument ipak vodi glavnu „reč“ posebno na live nastupima na kojima se Tuzlić posebno proslavio, akoji su posebno upečatljivi.

Svojim live act nastupima dRUMELODY privlači pažnju i van regionalnih granica, pa tako beleži inastupe po klubovima i festivalima u Berlinu, Amsterdamu,Talinu, Dubaiju itd.

Album „Hyperbola“ Berin je svojoj publici predstavio i na USB narukvici, namenjenoj upravo novijimgeneracijama koje su navikle na ekspresni download i streming.

Spot pogledajte OVDE.

]]>
Fri, 14 Dec 2018 22:57:16 +0100 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/415985/drumelody-elektro-izvodjac-objavio-novi-spot.html
OKUPACIJA, PRETNJA MIRU, KRŠENJE PRAVA Prve reakcije Srbije na formiranje vojske KOSOVA http://www.pressonline.rs/info/politika/415979/okupacija-pretnja-miru-krsenje-prava-prve-reakcije-srbije-na-formiranje-vojske-kosova.html Kosovska skupština danas je usvojila set zakona kojim je, praktično, počela transformacija Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku, a stigle su i prve reakcije srpskih zvaničnika. ]]> Foto:Blic

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da formiranje takozvane vojske Kosova predstavlja najveću pojedinačnu pretnju regionalnom miru na Balkanu, i dodaje da je sada "posle ovog velikog koraka unazad, teško govoriti o pregovorima".

- Izuzetno nas zabrinjava. Ne samo da je vojska Kosova u suprotnosti sa svim međunarodnim sporazumima, već je i kršenje Ustava koji su oni sami izradili i usvojili. Na taj način, oni zapravo pokazuju, a to zvuči neverovatno, da su spremni da prekrše sopstveni Ustav - rekla je Brnabić u intervjuu za italijansku "Republiku".

Ona se zahvalila Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama jer su pozvale na oprez, odnosno osudile takvu odluku o formiranju vojske, što je uradio i generalni sekretar NATO-a Stoltenberg.

- Haradinaj je izjavio da vojska neće delovati protiv Srba na Kosovu, već će pomagati Iračanima. To je smešno. Ovo je najveća pretnja miru - navela je premijerka, koja je kazala i da se Srbi na Kosovu spremaju da dočekaju Božić i Novu godinu sa oskudnim zalihama hrane, sve manjom količinom goriva za ogrev, kao i lekova i medicinskih sredstava.

 

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, ona ističe da Srbija želi normalizaciju i kompromis.

- Ono što Priština traži, priznanje nezavisnosti, predstavlja ultimatum. To se nikada neće desiti - naglasila je ona.

Ona je danas, nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Srbije i Svetskog ekonomskog foruma, rekla da Srbija ostaje na putu mira i stabilnosti.

- Treba da gradimo budućnost, a ne da dižemo barijere, da sprečavamo medije na maternjem jeziku, da sprečavamo saradnju i da ljude zaplašimo - rekla je Brnabić.

Predsednica Skupštine Srbije Maje Gojković rekla je da odluka privremenih institucija u Priština o formiranju „vojske Kosova“ predstavlja brutalan čin kršenja Rezolucije SB UN 1244. Dodala je i da je odluka u direktnoj je suprotnosti sa svim relevantnim regionalnim sporazumima.

- Reč je o poslednjem u nizu jednostranih i nasilnih rešenja kojima Priština pribegava, a koja su usmerena protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i kojim se razaraju temelji bezbednosne arhitekture koja je stvarana poslednjih decenija sa ciljem da se obezbedi dugoročna stabilnost regiona - navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Maja Gojković Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug

Maja Gojković

Ona je navela da "ovakva pretnja miru i stabilnosti regiona ne sme da ostane bez odgovora međunarodnih institucija, a pre svega onih čija je neposredna odgovornost da se staraju o očuvanju pravnog poretka i garantovanju bezbednosti svih građana KiM".

Reagovao je i generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković, koji je kazao da je sada jasno da je međunarodno pravo "mrtvo".

- Oni koji su doprineli da međunarodno pravo nestane, da umre, više se ni ne pretvaraju u tim svojim delima, više se i ne foliraju, kao što bi narod rekao. Ranije su izmišljali, kontruisali različite događaje poput Račka, izmišljali takozvane humanitrarne katastrofe ne bi li opravdali kršenje međunarodnog prava. Od danas više ni to ne rade - rekao je Selaković za RTS.

Kako je kazao: "ko to čini - i SAD, Velika Britanija, to čini i Nemačka i čitav deo takozvane međunarodne zajednice koji prihvata formiranje takozvane Vojske Kosova i koji je podržavao i sponzorisao i promovisao takozvanu kosovsku nezavisnost".

Rekao je i da ne može da kaže kakve će predsednik ili država odluke doneti, "jer to zavisi od niza okolnosti".

- Ono što mi se čini kao moguće je proglašenje okupacije dela naše teritorije, a to zahteva sadejstvo predsednika, vlade i skupštine. Jedna izuzetno ozbiljna odluka koja može imati ozbiljne, teške, komplikovane i dugoročne posledice - rekao je Selaković.

Druga je, kaže, odluka o upotreba oružanih snaga.

- Ne moram da vam pričam kakve to posledice sa sobom nosi, ali ono što je očigledno, niko od nas ne može da kaže kakva će odluka biti doneta - istakao je Selaković.

Foto: Anadolija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić sve odluke donositi na osnovu neposrednog uvida u sve što se dešava na terenu, ali i da je "vojska spremna".

- Mi smo kao vojska spremni da ispunimo svako naređenje našeg vrhovnog komandatna, to je naš zadatak - istakao je on.

]]>
Fri, 14 Dec 2018 13:57:31 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/415979/okupacija-pretnja-miru-krsenje-prava-prve-reakcije-srbije-na-formiranje-vojske-kosova.html
FORMIRANA VOJSKA KOSOVA Usvojeni zakoni, Albanci slave, Haradinaj: Vojnici i na jugu i na SEVERU http://www.pressonline.rs/info/politika/415978/formirana-vojska-kosova-usvojeni-zakoni-albanci-slave-haradinaj-vojnici-i-na-jugu-i-na-severu-.html Kosovski parlament usvojio je sva tri zakona kojima se započinje proces transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku Kosova. ]]> Foto:Blic

Svi zakoni i svi amandmani koji su na njih predloženi usvojeni su jednoglasno i ekspresno, za oko sat vremena. Sednici nisu prisustvovali poslanici Srpske liste.

Nakon usvajanja poslednjeg amandmana, svi prisutni u sali kosovske skupštine počeli su da aplaudiraju i jedni drugima čestitaju, od poslanika, preko članova vlade, do kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Usvojeni su zakoni o transformaciji Ministarstva KSB u Ministarstvo odbrane, kao i onaj po kome se KBS dodeljuju vojna zaduženja, kao svim vojskama u suverenim i nezavisnim zemljama, i treći, zakon o službi u bezbednosnim snagama. Ova odlika podržana je od strane SAD i Nemačke, dok su se njoj usprotivili EU i NATO.

Sednica parlamenta je na predlog predsednika Kadrija Veseljija, počela minutom ćutanja za žrtve "borbe za oslobođenje i državnost".

Zaključujući sednicu parlamenta, Veselji je rekao da je ovo istorijski datum za Kosovo.

- Čestitam svim vojnicima - rekao je Veselji.

Haradinaj je na svom Fejsbuk profilu napisao: "Stara vojska, vojska", a medijima je rekao da će njeni pripadnici biti raspoređeni po celom Kosovu, na jugu i severu. Vojska neće, kako je rekao i to na srpskom jeziku, biti upotrebljena protiv svog naroda.

- To je vojska svih građana, mi ćemo uvek biti za mir. Vojska neće biti okrenuta protiv svojih građana, jer i na jugu kao i na severu oni su kao kod svoje kuće. Vojska Kosova nikada neće biti upotrebljena protiv njih - tvrdi Haradinaj, preneo je "Ekspres onlajn".

Kosovski predsednik Tači je poručio da je posle dve decenije napornog rada, konačno zatvoren proces "izgadnje države Kosovo".

 

- Kao društvo i država, pokazali smo se hrabrim, odgovornim i znamo da treba da ostanemo ujedinjeni u odbrani interesa našeg naroda i naše države. Stvaranje vojske Kosova i Ministarstva odbrane je najbolji poklon za ovogodišnji kraj godine - naveo je Tači.

Nakon sednice parlamenta, komandant KBS Rahman Rama rekao je da će kosovska vojska biti u službi svih građana i da će obavljati dužnosti na čitavoj teritoriji takozvane Republike Kosovo. On je listu "Zeri" kazao da će vojska imati mandat da izlazi i na "sever zemlje". Bez obzira na činjenicu da je za dva do tri meseca KBS napustilo oko 71 pripadnika srpske zajednice, Rama tvrdi da će vojska Kosova biti multietnička kao što je, kaže, KBS bila i do sada.

Daut Haradinaj, poslanik Alijanse za budućnost Kosova, stranke koju predvodi njegov rođeni brat i premijer Ramuš Haradinaj, rekao je da od danas Kosovo ima svoju vojsku.

- Time će biti zaokružena Republika Kosovo. To je zasluga svih žrtava koje smo dali do današnjeg dana - rekao je Haradinaj za TV "Klan Kosova".

Kako je rekao, "mi ne stvaramo etničku vojsku, mi vam kažemo da od sada imate posla sa Kosovskom vojskom", prenela je "GazetaExpress".

Odmah nakon glasanja u kosovskoj skupštini oglasio se i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, koji je rekao da je "pozicija Evropske unije je veoma jasna povodom formiranja kosovske vojske, mi delimo stav NATO, a to je da proces transformacije bezbednosnih snaga Kosova treba da bude inkluzivan i dugoročan, u skladu sa Ustavom".

- Pozivamo Kosovo da poštuje sve sporazume koji su postignuti 2013. sa EU i Beogradom. Naša pozicija je jasna i tu poziciju ne menjamo - istakao je Fabrici.

Kako je kazao, EU ostaje da glavni "sponzor" dijaloga između Beograda i Prištine, napominjući da je ova faza izazovna.

- Vidim da su lideri na obe strane posvećeni dijalogu, potvrđujući da ne postoji alternativa tome. To je poruka koju smo mi čuli od njih i to je poruka koju smo čuli i na Savetu ministara EU, kada su ministri spoljnih poslova država članica EU potvrdili značaj dijaloga i ponovili poverenje Federiki Mogerini da bude ključni medijator - kazao je on.

Reagovao je i američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet, koji je rekao da sada, više nego ikada, vlada Kosova mora da se angažuje kada je reč o manjinskim zajednicama i blisko koordinira sa saveznicima i partnerima NATO-a, pošto počinje desetogodišnju tranziciju svojih bezbednosnih snaga.

- SAD će biti sa vama - poručio je on.

Uoči današnjeg glasanja u kosovskom parlamentu o formiranju vojske Kosova, na mostu koji deli severni i južžni deo Kosovske Mitrovice stacionirano je višše vozila KFOR-a. Na ulazu u južžni deo Kosovske Mitrovice parkirana su četiri oklopna vozila i jedan kamion i džžip, a reč je o austrijskom kontignetu Kfora, javlja izvešštač Tanjuga sa lica mesta.

Na mostu je prisutna i kosovska policija (KPS) koja zbog današnjeg dana postupa po posebnom operativnom planu. Pripadnici policije su pre početka zasedanja izvršili temeljnu proveru zgrade parlamenta.

Sednica skupštine na kojoj će na dnevnom redu biti samo jedna tačka, odnosno paket od tri zakona koji će obezbediti formiranje kosovske vojske, počela je oko 10. 30 sati.

Kosovska skupština Foto: screenshot

Kosovska skupština

Da će ih podržati još ranije su se izjasnile su se sve albanske parlamentarne grupe i manjinske zajednice, osim Srpske liste. Tokom razmatranja između dva čitanja, preporučeno je i više od 40 amandmana, sa izuzimanjem funkcionalnih odbora.

Glasanje za amandmane Foto: screenshot

Glasanje za amandmane

Sednici parlamenta prisustvovao je predsednik Kosova Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj, ambasadori zapadnih zemalja, kao i predstavnici KFOR-a, Unimka i Euleksa.

Pre njenog početka, Haradinaj napisao je na Fesjbuku da Prištinu samo nekoliko trenutaka deli od, kako je naveo, "istorijskog glasanja za formiranje vojske Kosova".

 

Obećavamo, naveo je on, da ćemo obezbediti mir svima koji žive "sa nama, u našem zajedničkom domu".

- Da bi Kosovo postalo deo NATO pakta, buduća vojska će uvek štititi život, dostojanstvo i integritet građana - napisao je Haradinaj.

U međuvremenu, Priština je jutros osvanula ukrašena i zastavama zemalja članica Kvitnte, a grad nadleću helikopteri NATO, prenosi "Koha onlajn". Prethodnih dana, u ovom gradu je postavljen veliki broj zastava SAD a jutros, pored albanske, na ulicama i glavnom trgu su zastave Nemačke, Velike Britanije, Italije i Francuske.

Kako se navodi, naulicama i trgu su istaknute zastave zemalja članica EU koje su dale najveći doprinos "slobodi Kosova, njegovoj nezavisnosti i izgradnji KBS-a i njenoj transformaciji u vojsku".

Sa druge strane, u severnom delu Kosovske Mitrovice, terase i lokali duž šetališne zone od sinoć su ukrašeni zastavama Srbije.

Građani komentarišu da su srpske trobojke okačene kao odgovor na najavu usvajanja zakona o formiranju vojske samoproglašenog Kosova, i kao odgovor na američke zastave u Prištini, južnoj Mitrovici i širom južnog dela Kosova.

 

KFOR se i jutros oglasio, i na svojoj Fejsbuk stranici naveo da jedinice KFOR-a sprovode vežbe duž glavnih puteva Kosova, i da se vojnici obučavaju da budu spremni da se brzo rasporede širom Kosova kako bi sprečili bilo kakvu pretnju po sigurnost.

 

- KFOR je odlučan da ispuni svoj mandat prema Rezoluciji UN 1244 - navodi se na Fejbuku.

U međuvremenu, iz srpskog Ministarstva odbrane najavljeno je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar vojni Aleksandar Vulin, i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović posetiti Kopnenu zonu bezbednosti, reon odgovornosti Treće i Četvrte brigade Vojske Srbije.

- Predsednik je u neprekidnoj komunikaciji sa vojnim rukovodstvom, ali i sa svim onima koji mogu da doprinesu nekom informacijom za sve što se dešava na KiM - rekao je Vulin.

On je naveo da je sagledana situacija na prostoru KiM zbog najave formiranja kosovske vojske, i da je o svakom detalju obavešten i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Do kasno sinoć imali smo sastanke sa predsednikom Republike i vrhovnim komadantom Aleksandrom Vučićem. On je obavešten o svakom detalju sa svim onim šta se dešava na prostoru KiM, ne samo od predstavnika Vojske Srbije, već i od BIA, ministarstva unutradšnjih i spoljnih poslova - rekao je Vulin za TV Pink.

Šta predviđaju zakoni?

Prema zakonima, čije je usvajanje u toku, KBS štite suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo. Takođe, navodi se da su KBS multietničke profesionalne vojne snage, naoružane i ovlašćene da služe u zemlji i van nje, u skladu sa mandatom koji joj daje Ustav i zakoni. Opšte aktivnosti koje se pripisuju KBS su: zaštita teritorijalnog integriteta Kosova, građana i zajednica Kosova, vojna podrška civilnim vlastima, i učešće u međunarodnim operacijama.

Foto: Anadolija

Kada zakonu budu usvojeni u Skupštini, najavljeno je da će u kasarni "Adem Jašari" biti održana svečana ceremonija na kojoj će KBS biti proglašene vojskom. Na tom mestu će biti izvršena smotra "garde i svih jednica KBS, a zastavu vojske Kosova Tači će predati komandantu kosovskih bezbjednosnih snaga", prenose prištinski mediji.

]]>
Fri, 14 Dec 2018 13:54:38 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/415978/formirana-vojska-kosova-usvojeni-zakoni-albanci-slave-haradinaj-vojnici-i-na-jugu-i-na-severu-.html
ZLOČIN KOJI JE ŠOKIRAO REGION Na Fejsbuku ostavljao dirljive poruke deci, a onda ih je IZBO NOŽEM, porodica: "Pretio je, al nismo mu verovali" http://www.pressonline.rs/info/hronika/415976/zlocin-koji-je-sokirao-region-na-fejsbuku-ostavljao-dirljive-poruke-deci-a-onda-ih-je-izbo-nozem-porodica-pretio-je-al-nismo-mu-verovali-.html Stravičan zločin u porodici Sović u bihaćkom naselju Mali lug potresao je regiju. Otac Admir Sović (37) ubio je svoje troje dece, a zatim izvršio samoubistvo. ]]> Foto:Blic

Sve troje anđela bilo je plavokoso. Najmlađi A. S. u oktobru je napunio dve, nije jadničak ni stigao da živi, pričaju komšije.

Otac Admir Sović (37) iz Bihaća tada mu je napisao ovako: “Dragi sine, danas je tvoj dan, sretan ti rođendan, da mi budeš živ, zdrav i veseo, takav kakav jesi da te dragi Bog čuva, da ti sreću podari”, prenosi Jutarnji list.

Devojčica N. A. šesti je rođendan trebalo da proslavi za tačno sedam dana, a najstarijem A. S. u januaru je otac poželeo puno sreće: “Sine dragi, dan po dan i evo Bogu hvala i punih 7 godina ti danas puniš. Budi mi pametan kao što si do sada i neka te sreća prati. Sretan ti rođendan, sine dragi”. Zvao ga je i “vrednom dušom babinom”.

Svi su juče pronađeni mrtvi, troje dece i njihov otac. Oni prerezanih vratova, a on obešen na konopcu. Kada ih je tačno ubio i je li to bilo juče neposredno pre nego što ih je oko 17 časova pronašao Admirov šurjak, sinoć se još nije znalo.

Motiv se još uvek nagađa, ali mnogi misle da se Admir na užas odlučio jer je njega i decu pre dvadesetak dana napustila supruga i otišla iz stana u bihaćkom naselju Mali Lug, gde su živeli kao podstanari.

Da li je ovo bila njegova osveta ili nije znao da brine o deci sam, pa se odlučio na ovaj potez, nije poznato i verovatno nikada neće ni biti.

Portparol policije Unsko-sanskog kantona Snježana Galić potvrdila je događaj.

– Na licu mesta su pripadnici i načelnik MUP USK. Još skupljamo informacije – rekla je kratko Galić.

- Prijavu smo dobili od jednog pripadnika MUP, koji je ušao u kuću i zatekao stravičan prizor – rekao je predstavnik MUP Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić koji je takođe otišao na mesto zločina i rukovodio uviđajem.

Mesto zločina u Bihaću Foto: RAS Srbija

Mesto zločina u Bihaću

Mučni prizor koji su zatekli na mestu događaja šokirao je pripadnike MUP, jer s takvom se strahotom nijedan od njih u životu nije sreo.

"Nije mogao da se pomiri sa odlaskom supruge"

Policiji se javio jedan od Sovićevih prijatelja, koji im je ispričao kako Sović nikako nije mogao da se pomiri s odlaskom supruge te je njoj i svojim najbližim prijateljima poručio kako će ubiti decu i sebe zato što ga je napustila. To je dovoljno strašno zvučalo i ovako izrečeno, valjda zato nije niko verovao da je sposoban tako nešto i učiniti.

– Bilo mi je žao kada su neki ljudi otišli bez razloga iz mog života, sada mi je žao što nisu otišli ranije – ovo je na svom profilu na “Fejsbuku” Admir napisao 23. novembra u sitnim noćnim satima.

Verovatno je to bila njegova poruka supruzi koja je te večeri spakovala kofere i otišla, jer samo tri dana kasnije objavio je da traži ženu za čuvanje dece u Bihaću. Dodao je da plata po dogovoru. Nije poznato da li ikoga našao.

Završio medresu, često citirao navode iz Kurana

Navodno su Sovići nedavno doselili u ovaj bihaćko naselje, ako je suditi po njegovoj objavi na društvenoj mreži, ranija adresa bila im je u slovenskom Portorožu. Rodom je iz Cazina, a supruga mu iz Bihaća. Za sebe je napisao da je završio Medresu Džemaluddin ef. Čaušević u Cazinu, radi se o islamskoj verskoj školi. Bio je praktičan vernik te je često citirao navode iz Kurana. Za Dan očeva objavio je da je “tata jedini prijatelj koji se voli i čuva do kraja života”.

Ispod te objave kao i nekih drugih tokom cele večeri zgražaju se i tuguju njegovi prijatelji, ali i nepoznati komentatori: “Đubre jedno, eto kako si ih sačuvao, bolje bi bilo da ih je sam vrag čuvao, nego ti, manje bi patili”, glasi jedan.

Poslednja zajednička objava majke i oca je iz septembra, kada su u novu školsku godinu ispraćali najstarijeg sina.

– Ponekad se čovek zapita, što je to što te čini sretnim, ne moraš dugo razmišljati, dovoljan je pogled na najlepša bića, svoju decu. Svaki dan s njima je sretniji i veseliji, što si sretniji pored njih i oni su sretni, vidiš one sretne okice i sve same govore. Posvetiš im pažnju, ljubav, osmeh i ne brini, znaj da su sretni, učiš ih svemu što znaš da je najbolje za njih, ponekad nisu zadovoljni kad nešto kažeš, al objasniš i shvate da nisu u pravu, pustiš ih u igru i shvatiš da danas se igraju, a sutra već odrasli, možda nekad čovek pogreši i ne dozvoli sve, al sve što danas sprečiš sutra nećeš morati, jer će shvatiti sami što nije dobro za njih. Njih na ovom svetu ni za što, a za njih sve – tako je majka opisivala svoju ljubav prema deci u neka sretnija vremena.

Na njenom profilu takođe su ljudi počeli komentisati tragediju. Neki je osuđuju što nije povela i decu, a drugi joj daju podršku da izdrži neopisivu tragediju.

]]>
Fri, 14 Dec 2018 13:42:30 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/415976/zlocin-koji-je-sokirao-region-na-fejsbuku-ostavljao-dirljive-poruke-deci-a-onda-ih-je-izbo-nozem-porodica-pretio-je-al-nismo-mu-verovali-.html
SNEG STIŽE I U GRADOVE! Sutra sunčano i toplo, a za vikend ćemo GAZITI 20 CENTIMETARA belog pokrivača http://www.pressonline.rs/info/drustvo/415901/sneg-stize-i-u-gradove-sutra-suncano-i-toplo-a-za-vikend-cemo-gaziti-20-centimetara-belog-pokrivaca.html Pripremite sanke, čizme, rukavice, kape jer nam konačno stiže - pravi sneg. Čak i u prestonici. ]]> Foto:Blic

Prema prognozama meteorologa biće i do 30 centimetra snega u delovima Vojvodine, a do 20 u Beogradu. Dakle, deca će konačno moći na sankanje i grudvanje jer nam beli pokrivač stiže baš kad treba - za vikend.

U Beogradu hladnije i sneg Foto: weather2umbrella / screenshot

U Beogradu hladnije i sneg

Prema trenutnim prognozama meteorologa, u Beogradu se očekuje 10 do 20 centimetra snega, u zavisnosti od dela grada, a u Vojvodini i preko 20, a ako se prognoze i ostvare, u zapadnim delovima Bačke, lokalno, i oko 30 centimetra.

Najmanje snega biće na jugu i jugositoku Srbije i za vikend će građani tamo imati uglavnom kišu.

Biće lepo Foto: N. Mihajlović / RAS Srbija

Biće lepo

Đorđe Đurić, meteorolog iz "Weather2Umbrella", kaže za "Blic" da će sutra u celoj zemlji biti pretežno sunčano, a tokom jutra u većini predela slab mraz.

"Četvrtak sunčan i topao"

- Jutarnje temperature kretaće se od -5 na jugu do 0 na severu, a tokom dana od 3 do 7 stepeni Celzijusovih. Na krajnjem jugu Srbije prognoze kažu da se očekuje povećanje oblačnosti, tako da će tamo biti uslova za susnežicu i sneg. U petak sa jugozapada sledi naoblačenje, koje će se tokom dana proširiti na veći deo Srbije i doneće celoj zemlji kišu, a planinskim predelima susnežicu i sneg. Maksimalne dnevne temeprature vazduha biće od 1 do 7 stepeni. Tog dana uveče i delom u subotu ponegde bi bilo uslova za ledenu kišu uglavnom u Timočkoj i Negotinskoj krajini. Takođe, u istom periodu u košavskom području duvaće jak vetar. Na jugu Banata i donjem delu Podunavlja imaće olujen udare - navodi on.

U četvrtak u nižim predelima lepo vreme Foto: R. Getel / RAS Srbija

U četvrtak u nižim predelima lepo vreme

Prema njegovim rečima, tokom noći između petka i subote kiša će preći u susnežicu i sneg i na severu, zapadu i nižim predelima jugozapadne Srbije.

"U subotu i nedelju sneg"

- U subotu, u severnim i zapadnim predelima tokom celog dana se očekuje sneg. Biće oblačno, a na jugu kiša. Veća količina snežnih padavina biće tokom večeri i noći i to na severozapadu Srbije. U subotu će biti od 0 na severozapadu do 11 stepeni na jugoistoku. Najviše snega očekuje se u Bačkoj i u Sremu. U nedelju u celoj zemlji biće oblačno sa snegom. Temperature će se kretati od 0 do 5 stepeni. I tog dana najviše snega biće u Bačkoj i Sremu. U tim predelima će pasti preko 20 centimetra, u Beogradu od 10 do 20, ako se obistine prognoze, a lokalno u Bačkoj i 30 centimetra - kaže on.

Zabeleće se parkići Foto: Milan Ilic / RAS Srbija

Zabeleće se parkići

Prema njegovim rečima, neće biti toliko hladno u celoj zemlji, niti u Beogradu, gde se sutra očekuje najviša dnevna oko 4 stepena, u petak za stepen niža, u subotu 2, u nedelju od - 1 do 1.

- Jutarnje temperature će biti identične. Ponedeljak će biti suv, tmuran i prohladni dan. Ujutru slab mraz, a dnevna oko +2. U utorak čitav dan će biti oko nule - prognozira on.

"Krivac je ciklon s Mediterana"

Kako Đurić objašnjava, u petak i tokom vikenda naše područje biće pod uticajem ciklona s Mediterana.

- On će se svojim centrom premeštati južno od Srbije. Bez obzira na to, uticaće na vremenske prilike u našoj zemlji donoseći oblačnost i padavine. Povučiće nešto hladniju vazdušnu masu sa severa. Imaćemo dotok vlage s Mediterana, ali i hladnijeg vazduha - kazao je on.

]]>
Wed, 12 Dec 2018 14:26:34 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/415901/sneg-stize-i-u-gradove-sutra-suncano-i-toplo-a-za-vikend-cemo-gaziti-20-centimetara-belog-pokrivaca.html
Bebu ostavljenu ispred crkve u Čajetini život I DALJE NE MAZI http://www.pressonline.rs/info/drustvo/415900/bebu-ostavljenu-ispred-crkve-u-cajetini-zivot-i-dalje-ne-mazi.html Jovan Gavrilović, ostavljena beba koja je 9. oktobra pronađena ispred crkve u Čajetini pre dva dana napunila je dva meseca, a naredne nedelje će biti poznata kuda će je neslavno započet životni put odvesti. ]]> Foto:Blic

Mališan kome je Centar za socijalni rad je i dalje njegov zakonski staratelj, bolničko okruženje u kome se nalazi, uskoro će zameniti porodičnim.

Beba ostavljena ispred vrata crkve u Čajetini napunila dva meseca Foto: V. Lojanica / RAS Srbija

Beba ostavljena ispred vrata crkve u Čajetini napunila dva meseca

- Još nije poznato da li će Jovan prvo biti smešten u hraniteljsku porodicu odakle će ići na usvojenje, ili će odmah biti usvojen. Sačekaćemo do naredne sedmice sa odlukom, a vodićemo se određenim preporukama nadležnog ministarstva - kaže za "Blic" Pajo Bogdanović, direktor Centra za socijalni rad u Čajetini.

Bliži se dan kada će Jovan napustiti bolnicu, ali za njegovo usvajanje interesovanje, nažalost, nije veliko.

- Interesovanje za njegovo usvajanje nije veliko, kao što je bilo onih dana po rođenju kada je bilo poziva i iz inostranstva. Bez obzira, voljnih da usvoje Jovana Gavrilovića je mnogo i radimo na tome da mu obezbedimo porodicu u kojoj će imati najbolje uslove - kažu u Centru za socijalni rad u Čajetini.

Mali Jovan još živi u bolnici Foto: RTS / screenshot

Mali Jovan još živi u bolnici

Ko su roditelji dečaka i dalje je nepoznato, jer policijska istraga nije dala rezultate. S obzirom na to da su prečešljani zdravstveni kartoni svih porodilja sa ovog područja i da se policija dobro raspitala o ženama koje su eventualno krile trudnoću, pretpostavka je da beba uopšte nije rođena u užičkom kraju, već je doneta sa strane.

Kako se nije znalo ko su mu biološki roditelji, a po slovu zakona morao je mesec dana po rođenju biti upisan u matične knjige, dečak je dobio ime Jovan - po Jovanu Bogoslovu na čiji praznik je pronađen, a prezime Gavrilović po Arahgelu Gavrilu čije ime nosi crkva u Čajetini.

- Dečak je po prijemu na neonatologiju, onog jutra kada je pronađen, bio težak tri kilograma, a za dva meseca napredovao je 1,6 kilogram. Dobrog je zdravlja, počeo je pogledom da prati oko sebe, a na Dečjem odeljenju gde se sada nalazi, izolovan je od druge dece - kažu u Opštoj bolnici Užice.

]]>
Wed, 12 Dec 2018 14:19:55 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/415900/bebu-ostavljenu-ispred-crkve-u-cajetini-zivot-i-dalje-ne-mazi.html
UHAPŠEN MLADIĆ U BEOGRADU Obljubio maloletnicu, snimao je tokom seksa, pa sve objavio na PORNO SAJTU http://www.pressonline.rs/info/hronika/415896/uhapsen-mladic-u-beogradu-obljubio-maloletnicu-snimao-je-tokom-seksa-pa-sve-objavio-na-porno-sajtu.html Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, uhapsili su A.M. (26) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo prikazivanje, pribavljanje i posedovanje pornografskog materijala i iskorišćavanje maloletnog lica za pornografiju. ]]> Foto:Blic

On je osumnjičen da je u to vreme maloletnu oštećenu, fotografisao nagu mobilnim telefonom i snimao tokom seksualnih odnosa, nakon čega je materijale objavio na pornografskom sajtu.

Osumnjičeni je, uz krivičnu prijavu, priveden Posebnom odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

]]>
Wed, 12 Dec 2018 13:42:02 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/415896/uhapsen-mladic-u-beogradu-obljubio-maloletnicu-snimao-je-tokom-seksa-pa-sve-objavio-na-porno-sajtu.html
VUČIĆ SVE BLIŽE ODLUCI O IZBORIMA "Okupio je ljude od poverenja i rekao im da je spreman" http://www.pressonline.rs/info/politika/415898/vucic-sve-blize-odluci-o-izborima-okupio-je-ljude-od-poverenja-i-rekao-im-da-je-spreman.html Srbija bi na proleće opet mogla na vanredne parlamentarne izbore. Kako saznaje "Blic" predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić razgovarao je sa saradnicima i sve je bliže da donese takvu odluku. ]]> Foto:blic

Predsednik Vučić je, prema saznanjima našeg lista, na ovu temu razgovarao sa vrhom svoje stranke.

- Vučić je u nedelju kasno uveče razgovarao sa rukovodstvom naprednjaka. On je okupio ljude od poverenja i poručio im da je spreman da odmah nakon lokalnih izbora u Lučanima, 16. decembra, donese odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora - kaže sagovornik našeg lista.

Naš izvor navodi i da je Vučić dao nalog predsedsedniku Izvršnog odbora SNS Darku Glišiću da podiže stranačku infrastrukturu u tu svrhu.

- Vučić je dao nalog svim stranačkim organima da budu spremni za izbore na proleće - otkriva isti izvor.

Kako saznajemo, većina naprednjaka koji su bili na sastanku s Vučićem, podržala je odluku o raspisivanju vanrednih izbora.

- Trebalo bi da se održi još nekoliko sastanaka i da konačna odluka bude doneta do kraja sledeće nedelje - tvrdi naš sagovornik.

Vučić je, kako nezvanično saznajemo, na sastanku poručio stranačkom rukovodstvu da "neće da trpi pritiske i ucene sa ulice, a posebno ne u trenutku kada razapinju srpski narod na KiM", kao i da je "sit prevaranata i najgorih lopova koji bi da vrate zemlju u 2000. i još jedanput razore sve što je mukom sazidano".

Ukoliko se ove namere Vučića ostvare, to će biti četvrti parlamentarni izbori od 2012. godine kada je SNS došla na vlast.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar za "Blic" kaže da veruje da postoje realne šanse da do tih izbora dođe, ali da ta odluka nije ni pri kraju da bude doneta.

Bojan Klačar Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Bojan Klačar

- Vučić i SNS će raspisati ili neće te izbore vodeći računa o rešenju kosovskog problema i ustavnim reformama. Šanse rastu ako na vidiku bude rešenje između između Beograda i Prištine. Logički sled je da se ide na izbore, pa na rešavanje statusa Kosova - navodi Klačar.

Vlada je Skupštini poslala nacrt ustavnih amandmana, a kako se to sad privodi kraju, Klačar kaže da ne bi bilo iznenađenje da se ustavni referendum spoji sa vanrednim izborima.

- Ustavni referendum sam po sebi nije atraktivan za širu javnost, pa bi to bila prilika da se spoji sa glasanjem za parlament - ističe on.

Klačar smatra da će SNS jako voditi računa o rezultatima istraživanja javnog mnjenja. Takođe, protesti koji su organizovani pre nekoliko dana predstavljaju po njemu jednu dobru akciju opozicije, a SNS će sigurno voditi računa da se neke stvari ne izmaknu kontroli.

- Naprednjaci imaju stabilan rejting, a videćemo hoće li tako ostati i nakon turbulencija oko Kosova i ukoliko dođe do nekog osetnijeg rasta SzS. Ukoliko uoče promene, neće rizikovati, već će raspisati izbore - navodi Klačar.

On zaključuje da to hoće li biti vanrednih izbora zavisi na prvom mestu od odluke Aleksandra Vučića, ali dodaje da postoje objektivne šanse da do toga dođe.

- Sa vanrednim parlamentarnim izborima na proleće opozicija ne bi imala dovoljno vremena da se organizuje - zaključuje Bojan Klačar za "Blic".

Svi parlamentarni izbori od dolaska SNS na vlast

  • 6. maj 2012.
  • 16. mart 2014.
  • 24. april 2016.
  • Proleće 2019?
]]>
Wed, 12 Dec 2018 14:00:03 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/415898/vucic-sve-blize-odluci-o-izborima-okupio-je-ljude-od-poverenja-i-rekao-im-da-je-spreman.html
Đurić: Srpečite Prištinu da destabilizuje ceo region http://www.pressonline.rs/info/politika/415897/djuric-srpecite-pristinu-da-destabilizuje-ceo-region.html Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić apelovao je na međunarodnu zajednicu da preduzme hitne korake kako bi neprijatelji stabilnosti i mira u Prištini bili obuzdani i sprečeni u nameri da destabilizuju čitav region. ]]> Foto:Blic

Đurić je ovaj apel uputio nakon što je u Lipljanu grupa pripadnika albanske nacionalnosti preskočila ogradu Osnovne škole "„Braća Aksić"“, koju pohadjaju srpska deca, i na zidu sprejom ispisala „UČK (OVK)“.

To je, poručio je Đurić, među učenicima i nastavnicima izazvalo veliku uznemirenost, i dodao da je potom isti grafit nedaleko odatle ispisan i na jednoj srpskoj kući.

Đurić ističe da je jasno da je za stvaranje društvene klime, u kojoj se čak i srpska deca izlažu ovakvoj vrsti pretnji i nasilja, jedino i isključivo odgovorna Priština.

- Nacionalistička i šovinistička histerija među pojedinim Albancima već nedeljama se generiše iz Prištine najavama formiranja takozvane vojske Kosova, i ispisivanje slogana ove vrste ne može se shvatiti drugačije nego kao pretnja čitavom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji - naveo je Đurić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

 

Prema njegovim rečima, ovakvi izlivi neprijateljstva prema srpskom narodu nesumnjivo su i posledica početka rada Specijalnog suda za zločine nekadašnje UČK što je, očigledno, uplašilo i onespokojilo zločince koji su u protekle dve decenije na Kosovu i Metohiji često slavljeni kao heroji.

- Apelujem još jednom na međunarodnu zajednicu da preduzme hitne korake kako bi neprijatelji stabilnosti i mira u Prištini bili obuzdani i sprečeni u nameri da destabilizuju čitav region - poručio je Đurić.

]]>
Wed, 12 Dec 2018 13:49:15 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/415897/djuric-srpecite-pristinu-da-destabilizuje-ceo-region.html
BAHATI CARINIK-PLJAČKAŠ U PRITVORU Stavio rukavice i fantomku na glavu, pa krenuo da opljačka GLUVONEMI PAR koji je živeo u NJEGOVOJ KUĆI http://www.pressonline.rs/info/hronika/415895/bahati-carinik-pljackas-u-pritvoru-stavio-rukavice-i-fantomku-na-glavu-pa-krenuo-da-opljacka-gluvonemi-par-koji-je-ziveo-u-njegovoj-kuci.html Bošku V. (54), cariniku iz Negotina, koji je u nedelju u ranim jutarnjim časovima uhvaćen kako iz kuće starijeg bračnog para pokušava da iznese plen od 106 hiljada evra, posle saslušanja određen je pritvor do 30 dana. Da stvar bude još bizarnija, carinik koji je uhvaćen na delu kako trpa novac u torbu koju je poneo u krađu, pljačkao je dom gluvonemnih staraca Marice i Dragutina Logofetića. ]]> Foto:Blic

- U kući, u kojoj je policija zatekla Boška V. bilo je tačno 245 hiljada evra - navodi izvor iz istrage dodajući da je Boško priznao izvršenje dela.

On je rekao da je za informaciju o novcu u kući Logofetića čuo sasvim slučajno, od samih staraca kada je bio da uzme kiriju za kuću koju iznajmljuje ljudima koji drže dom za stara lica po ceni od 1.000 evra mesečno.

Voleo lagodan život

Boško V., šef carinske uprave Majdanpek, koji je uhvaćen u krađi u trenutku kada je sa fantomkom na glavi iz jedne kuće u Negotinu pokušao da odnese 106.000 evra, uživa u lagodnom životu, voli brze automobile i motore, a ako je sudeći po njegovom profilu na društvenoj mreži, letuje na luksuznim destinacijama.

Šef carinske ispostave u Majdanpeku pokušao je, poput najgorih razbojnika, sa fantomkom na glavi i torbom pod rukom, da iznese 106.000 evra iz kuće u Negotinu.

Boško V. Foto: Privatna arhiva

Boško V.

Ova drska pljačka je sprečena tako što je komšija video svetlost baterijske lampe u mračnoj kući i odmah pozvao policiju.

Kada su policajci stigli na lice mesta, imali su šta da vide: carinski službenik s fantomkom na glavi i rukavicama na rukama, u ulozi okorelog razbojnika koji je pljačku isplanirao i razradio do detalja, trpa novac u torbu koju je doneo sa sobom.

Da čitava stvar bude još bizarnija, pljačka je pokušana u kući starijeg bračnog para koji je novac stekao radom u inostranstvu i trenutno boravi u staračkom domu u selu Mileševo, a dom je smešten u kući koju iznajmljuje upravo carinik Boško.

Boško V. Foto: Privatna arhiva

Boško V.

Sumnja se da se korisnik doma u čiju kuću je Boško provalio sam poverio cariniku rekavši da u šteku ima toliko novca.

Da Boško voli da uživa u luksuznom životu na visokoj nozi može se doći do zaključka i uvidom u njegov profil na društvenoj mreži.

Foto: Facebook

Carinik, koji je zarad novca skliznuo na drugu stranu zakona, obožava skupe automobile, motore i putovanja. Tako se na svom profilu pohvalio fotografijom iz skupocenog "bmv-a" sa crvenim, kožnim sedištima, ali i slikom na crvenom trkačkom motoru.

Pored njih, Boško je pozirao i na skupom takozvanom "skuteru", a o njegovim afinitetima prema putovanjima govori fotografija iz Crne Gore na kojoj pozira pored popularnog ostrva Sveti Stefan.

Boško je odmah po hapšenju priznao da je počinio krivično delo.

]]>
Wed, 12 Dec 2018 13:37:55 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/415895/bahati-carinik-pljackas-u-pritvoru-stavio-rukavice-i-fantomku-na-glavu-pa-krenuo-da-opljacka-gluvonemi-par-koji-je-ziveo-u-njegovoj-kuci.html
UDAR NA BRAĆU KRIMINALCE Članovi su ozloglašenog crnogorska klana, a sada im je oduzeto sve - BLINDIRANA KOLA, novac, telefoni http://www.pressonline.rs/info/hronika/415894/udar-na-bracu-kriminalce-clanovi-su-ozloglasenog-crnogorska-klana-a-sada-im-je-oduzeto-sve---blindirana-kola-novac-telefoni.html Podgorička policija je u zajedno sa pripadnicima SAJ prilikom pretresa lokacija koja koriste bezbedonosno interesantne osobe Marko, Milić i Novak Šaković oduzela pet luksuznih vozila, više platnih kartica, 12.800 evra, više mobilnih telefona, saopšteno je iz Uprave policije. ]]> Foto:Blic

- Prilikom pretresa policija je pronašla i oduzela: više platnih kartica poslovnih banaka u Crnoj Gori, 12.800 evra bez potvrde o poreklu, više mobilnih telefona od kojih tri kriptovana marke "Blekberi", više SIM kartica, lap top i druge elektronske uređaje, kao i video nadzore. Takođe, oduzeto je više vozila, i to dva blindirana vozila marke "bmv" i marke "audi A6", dok je prethodno od njih oduzeto blindirano vozilo "audi A8". Takođe su oduzeti "vv golf 7" i "vv tiguan" - ističu u Upravi policije.

Svi oduzeti predmeti i stvari će biti predmet provera i veštačenja, u cilju dokazivanja izvršenja najtežih krivičnih dela, dok će privremeno oduzeta imovina biti predmet finansijskih provera u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom.

Ko su braća Šaković?

Foto: Foto: Vijesti, Savo Prelević / Promo

Braća Šaković godinama se pominju kao bezbednosno interesantne osobe u Crnoj Gori, a kako se sukob zaraćenih klanova preneo i na srpske ulice, poznati su i ovdašnjoj javnosti.

Milić i Marko Šaković osuđeni su za ubistvo Miroja Baošića koji je 2005. godine ubijen u sačekuši ispred svoje kuće. Sukob između Baošića i Šakovića datirao je od ranije, a Baošić je 2004. godine teško ranio Marka Šakovića koji je tada imao svega 19 godina.

Milić Šaković je 8. septembra teško ranjen ispred lokala "Auto Zeta". Tada je ubijen njegov poznanik Ivan Nedović koji nije bio sklon incidentima. Važio je za gradskog momka koji se nije nikome zamerao, te se sumnja da je Nedović u tom napadu bio slučajna žrtva, a da je meta bio upravo Šaković.

Foto: Foto: Vijesti, Savo Prelević / Promo

Izvori bliski istrazi kazali su da je Šaković tada preživio pukom srećom jer ga je njegov brat Marko oborio na zemlju i tako zaštitio. Automobil je nešto kasnije pronađen zapaljen, kao i puška iz koje je pucano na njega.

Milić umešan u ubistvo Saleta Mutavog?

Za Milićem je tragala beogradska policija zbog sumnje da je učestvovao u likvidaciji vođe navijača Partizana, Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi sredinom oktobra prošle godine.

Šaković je iste godine privođen kada je policija u specijalnoj pregradi njegovog blindiranog vozila pronašla dva repertirana pištolja sa po 15 metaka. Međutim, posle saslušanja je pušten na slobodu, jer je njegov drug izjavio da sporni pištolji pripadaju njemu.

Pojedini saradnici Aleksandra Stankovića su za beogradske medije ispričali da je on bio povezan sa crnogorskim mafijašima, bliskim kavačkoj grupi iz Kotora.

Foto: Foto: Vijesti, Savo Prelević / Promo

Brat Miloš ubijen u kafiću u Podgorici

Veliku pažnju ovdašnje javnosti zadobio je incident koji se odigrao u podgoričkom kafiću, kada je ubijen Miloš Šaković, ali i slučajna žrtva Radivoje Jovanović.

Tada je usred bela dana u baštu kafića ušetao nepoznati napadač i otvorio vatru na Šakovića. Zbog loše bezbednosne situacije u Crnoj Gori tada su podneli ostavke direktor Uprave i podgoričke policije Slavko Stojanović i Jovica Rečević.

Inače, braća Miloš i Milić Minja bili su pripadnici suparničkih klanova, Minja u škaljarskom, Miloš u kavačkom, a izvori bliski kriminalnim krugovima tvrdili su da njih dvojica odavno nisu u dobrim odnosima.

Isti izvor kazao je da je Miloš Šaković bio u veoma dobrim odnosima sa Igorom Božovićem, jednim od vođa kavačkog klana.

]]>
Wed, 12 Dec 2018 13:32:20 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/415894/udar-na-bracu-kriminalce-clanovi-su-ozloglasenog-crnogorska-klana-a-sada-im-je-oduzeto-sve---blindirana-kola-novac-telefoni.html
MEGA-JELKA vraćena u centar grada, a evo kako sad izgleda http://www.pressonline.rs/info/beograd/415874/mega-jelka-vracena-u-centar-grada-a-evo-kako-sad-izgleda.html Čuvena novogodišnja jelka, visoka 18 metara, vraćena je u centar grada u punom sjaju i postavljena je u Knez Mihailovoj ulici. ]]> Foto:Blic

Beograđani i turisti već sada mogu da uživaju u čarima jelke koja je, u vreme kada je nabavljena, prvo plaćena 80.000 evra, a onda je ipak poklonjena gradu.

Cena mega-jelke svojevremeno je iznenadila i tadašnjeg gradonačenika Sinišu Malog, te je nakon toga firma "Kip lajt" odlučila da jelku pokloni Beograđanima.

]]>
Tue, 11 Dec 2018 14:25:47 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/415874/mega-jelka-vracena-u-centar-grada-a-evo-kako-sad-izgleda.html
DANJU ŠEF CARINE, NOĆU OKORELI PLJAČKAŠ Voli skupe automobile i motore, a na delu uhvaćen SA FANTOMKOM NA GLAVI http://www.pressonline.rs/info/hronika/415870/danju-sef-carine-nocu-okoreli-pljackas-voli-skupe-automobile-i-motore-a-na-delu-uhvacen-sa-fantomkom-na-glavi.html Boško V., šef carinske uprave Majdanpek, koji je uhvaćen u krađi u trenutku kada je sa fantomkom na glavi iz jedne kuće u Negotinu pokušao da odnese 106.000 evra, uživa u lagodnom životu, voli brze automobile i motore, a ako je sudeći po njegovom profilu na društvenoj mreži, letuje na luksuznim destinacijama. ]]> Foto:Blic

Šef carinske ispostave u Majdanpeku pokušao je, poput najgorih razbojnika, sa fantomkom na glavi i torbom pod rukom, da iznese 106.000 evra iz kuće u Negotinu.

Ova drska pljačka je sprečena tako što je komšija video svetlost baterijske lampe u mračnoj kući i odmah pozvao policiju.

Boško voli skupe trkačke motore Foto: Facebook

Boško voli skupe trkačke motore

Kada su policajci stigli na lice mesta, imali su šta da vide: carinski službenik s fantomkom na glavi i rukavicama na rukama, u ulozi okorelog razbojnika koji je pljačku isplanirao i razradio do detalja, trpa novac u torbu koju je doneo sa sobom.

Da čitava stvar bude još bizarnija, pljačka je pokušana u kući starijeg bračnog para koji je novac stekao radom u inostranstvu i trenutno boravi u staračkom domu u selu Mileševo, a dom je smešten u kući koju iznajmljuje upravo carinik Boško.

Sumnja se da se korisnik doma u čiju kuću je Boško provalio sam poverio cariniku rekavši da u šteku ima toliko novca.

Carinik-razbojnik, o kom već dva dana bruje svi mediji, za izdavanje te kuće svakog meseca dobija po 1.000 evra, što Bošku, očigledno, nije bilo dovoljno.

Da Boško voli da uživa u luksuznom životu na visokoj nozi može se doći do zaključka i uvidom u njegov profil na društvenoj mreži.

Foto: Facebook

Carinik, koji je zarad novca skliznuo na drugu stranu zakona, obožava skupe automobile, motore i putovanja. Tako se na svom profilu pohvalio fotografijom iz skupocenog "bmv-a" sa crvenim, kožnim sedištima, ali i slikom na crvenom trkačkom motoru.

Pored njih, Boško je pozirao i na skupom takozvanom "skuteru", a o njegovim afinitetima prema putovanjima govori fotografija iz Crne Gore na kojoj pozira pored popularnog ostrva Sveti Stefan.

Boško je odmah po hapšenju priznao da je počinio krivično delo, i protiv njega je podneta prijava zbog teške krađe i određen mu je pritvor do 48 sati.

]]>
Tue, 11 Dec 2018 14:03:05 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/415870/danju-sef-carine-nocu-okoreli-pljackas-voli-skupe-automobile-i-motore-a-na-delu-uhvacen-sa-fantomkom-na-glavi.html
ŠTA SE KRIJE IZA NOVIH MERA PRIŠTINE Haradinaj želi da UBIJE DIJALOG, a takse su SAMO POČETAK http://www.pressonline.rs/info/politika/415872/sta-se-krije-iza-novih-mera-pristine-haradinaj-zeli-da-ubije-dijalog-a-takse-su-samo-pocetak.html Briselski dijalog deluje kao daleko prošlo vreme nakon novih najava premijera Kosova Ramuša Haradinaja da će Priština preduzeti još drastičnije mere posle podizanja administrativnih taksa na 100 odsto na srpske proizvode. ]]> Foto:Blic

Sudeći po porukama u javnosti, Beograd i Priština u ovom milenijumu verovatno nisu bili udaljeniji. Poslednji ekser na kovčeg normalizaciji odnosa pokušava da ukuca Haradinaj najsvežijim nerazumnim pretnjama. Naime, kako su preneli prištinski mediji, premijer Kosova najavio je u intervjuu za albansku TV A2 još gore korake prema Beogradu. Haradinaj je istakao da postoje i druge akcije koje mogu preduzeti a koje nemaju veze sa tarifama.

Foto: Tanjug/AP

- Videćete kakve kada se budu dogodile - naveo je premijer Kosova, ali nije precizirao o kakvim je akcijama reč. Vlada Kosova bi odluku o novim merama trebalo da donese sutra, rekao je Haradinaj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da s velikom dozom straha iščekuje nove mere. On tvrdi da bi Haradinaj mogao da preduzme tri nove mere usmerene protiv Srbije i Srba na Kosovu, od kojih se ne zna koja je gora za Srbe. Kako pišu mediji, radi se o ukidanju platnog prometa na severu Kosova, o zabrani ulaska ministrima i funkcionerima, kao i o zabrani ulaska vozilima sa srpskim tablicama. Predsednik Srbije istakao je da nove mere Prištine očekuje s velikom dozom straha zbog srpskog naroda na KiM, ali da to neće biti dobro ni za Haradinaja, koji, kako kaže, stvari gleda kratkoročno.

- Vidim da je to ludilo postalo bezgranično. Za to je delom odgovorna međunarodna zajednica, jer to nije odmah sprečila u danu kada su doneli odluku o uvođenju takse od 10 odsto - rekao je Vučić.

Što je viši stepen ludila u donošenju odluka protiv Srbije, kaže Vučić, to je veća popularnost albanskih političara, koji to sada koriste za svoje unutrašnje obračune dok srpski narod strada.

- Mislim da je za nas bilo važno da pokazujemo stabilno, snažno, a uvek mirno suprotstavljanje takvim merama, ali videćemo šta će preduzeti i u skladu sa tim donosićemo odluke - rekao je Vučić.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ističe da ovakvim porukama Priština želi u potpunosti da iščaši briselski dijalog dok na proleće ne istekne mandat aktuelnom sazivu evropskog parlamenta.

Foto: Rade Prelić / Tanjug

- Čini se da nikome ne odgovara da se sada nastavi briselski dijalog, pa čak ni srpskoj strani jer vlast u Beogradu ima malu podršku za postizanje eventualno pravnoobavezujućeg sporazuma sa Prištinom. Takođe, EU se pokazala nesposobnom da reši kosovski problem zbog čega stvari u svoje ruke sve više preuzima SAD. Nevolja je u tome što se Trampova administracija pokazala kao veći zaštitnik Kosova od Obamine garniture. Zato bez obzira na sporadična blaga upozorenja, SAD daje puni blagoslov Prištini za sve drastične mere, kako za takse tako i za formiranje vojske - naglašava Popov.

S druge strane, Marko Savković iz Beogradskog centra za političku izuzetnost, ističe da bi srpska strana želela da nastavi briselski dijalog, ali da je osnovni problem u tome što se i dalje ne zna čemu taj proces vodi.

- Šta je normalizacija odnosa? Ta fraza mora da dobije sadržaj. Imali smo pet godina dijalog i je l‘ ovo normalno stanje“ - pita se Savković.

Đurić: U Prištini sede ljudi spremni na sve

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je veoma zabrinut zbog situacije na Kosovu i Metohiji i izrazio bojazan da našom južnom pokrajinom upravljaju ljudi koji su gotovo van bilo kakve kontrole i spremni su na sve.

- Veoma sam zabrinut zbog situacije na Kosovu i Metohiji. Gledam nagomilane albanske snage sa dugim cevima prethodnih nedelja kako se šetaju i šepure i po južnoj Mitrovici i po raznim drugim delovima Kosova i Metohije - rekao je Marko Đurić.

- Znam da u Prištini sede ljudi koji su spremni bukvalno na sve da bi zaštitili svoju ličnu slobodu i ono za šta su se borili prethodnih 20 godina i bojim se da našom južnom pokrajinom upravljaju ljudi koji su gotovo van bilo kakve kontrole i koji su spremni na sve. To je jako opasna situacija - kazao je Đurić za Prvi program Radio Beograda.

Marko Đurić Foto: Zoran Žestić / Tanjug

Marko Đurić

Upitan da prokomentariše dogovor da Vojska Srbije uspostavi svakodnevni kontakt sa KFOR-om, postignut sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, direktor Kancelarije za KiM kaže da sarađujemo sa svima koji mogu na bilo kakav način da doprinesu očuvanju mira i stabilnosti.

- Zbog toga je taj kontakt sa KFOR-om značajan, zato što je u krajnjoj liniji po rezoluciji 1244, koju mi priznajemo i koja je za nas okvir za funkcionisanje svega na Kosovu i Metohiji, KFOR dužan i obavezan da bude prvi koji će zaštiti srpski narod - rekao je Đurić.

Na pitanje da li će, kada i u kom formatu biti nastavljen dijalog, Đurić odgovara da je format pitanje tehnike i da rešenja svakako nema bez svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i EU.

- Sve velike države su nam potrebne za rešenje. Ali u ovom trenutku, s obzirom na to da rešenja na vidiku nema, najbitnije je da onaj deo međunarodne zajednice koji je preuzeo na sebe odgovornost da stvara i da podržava tu takozvanu nezavisnost Kosova sada preuzme odgovornost, da zaustavi divljanje ekstremnih krugova - naglasio je on.

]]>
Tue, 11 Dec 2018 14:14:12 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/415872/sta-se-krije-iza-novih-mera-pristine-haradinaj-zeli-da-ubije-dijalog-a-takse-su-samo-pocetak.html