Press Online :: Vesti dana http://www.pressonline.rs/info/rss.html Najnovije vesti - Politika, Hronika, Srbija, Društvo, Biznis, Beograd, Kolumne, Komentar dana, Press RS sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Vesti dana http://www.pressonline.rs/info/rss.html BG: Lokali zjape prazni, zato velike promene http://www.pressonline.rs/info/biznis/397717/bg-lokali-zjape-prazni-zato-velike-promene.html Rekonstrukcija Karađorđeve ulice između Brankovog mosta i Beton hale u Beogradu počeće krajem godine, najavio je glavni gradski urbanista Milutin Folić. ]]> Foto:B92.net

"Trotoari pored zgrada biće prošireni na pet metara, što će se pozitivno odraziti na komercijalne potencijale u prizemlju objekata koji sada zjape prazni. Na toj strani biće drvoredi, a nastavićemo i sa obnovom fasada. Tramvajska pruga pomera se prema reci, a baštice popločavaju kamenim kockama", naveo je Folić, a preneo danas Beoinfo.

Autobusi kojima je dozvoljeno da prelaze prugu da bi tik do reke pokupili turiste koji brodovima stižu u prestonicu posle rekonstrukcije dobiće rezervisana parking mesta uz ulicu, kako bi šetalište bilo oslobođeno od saobraćaja.

Potez uz Savu trebalo bi da bude prepoznatljiv i po obilju zelenila koje će presecati obnovljena biciklistička i pešačka staza, navodi se u saopštenju gradskog Sekretarijata za informiranje.

"Povezaćemo postojeću biciklističku stazu na pristaništu sa onom koja treba da se izgradi duž Crnogorske ulice. Delovi šetališta biće obloženi drvetom. Planirane su nove klupe, dečje igralište, prostor za skulpture, a spomenik lučkom radniku biće premešten na poziciju na kojoj će biti vidljiviji - na pravcu silaza sa velikih stepenica na reku", ističe Folić.

Projekat predviđa i uređenje platoa ispred velikog stepeništa, koje će funkcionalnije povezati Kosančićev venac i reku, a susret grada i Save u zoni Karadjordjeve ulice biće na još dva mesta kod malih stepenica i u podnožju Brankovog mosta.

"Prugu oko Kalemegdana izmestićemo 2019. i tek tada ćemo konačno moći da kažemo da se grad spustio na reku. Železnički tunel trebalo bi da postane prostor za javne, kulturno-umetničke i komercijalne sadržaje", dodaje gradski urbanista.

]]>
Wed, 26 Jul 2017 14:07:48 +0200 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/397717/bg-lokali-zjape-prazni-zato-velike-promene.html
TV svaki put iz štekera, inače ode račun http://www.pressonline.rs/info/biznis/397718/tv-svaki-put-iz-stekera-inace-ode-racun.html U Srbiji 2,5 miliona domaćinstava potroši skoro pet puta više struje od evropskog proseka, istaknuto je tribini "Edukacija kupaca o liberalizaciji tržišta". ]]> Foto:b92.net

Na skupu u organizaciji agencije Ninamedia i "Elektroprivrede Srbije" u opštini Palilula u Beogradu, rečeno je da štedljive sijalice u domaćinstvu koristi nešto više od polovine građana Srbije, a u proteklih nekoliko godina, 38 odsto građana Srbije ugradilo je novu stolariju i toplotnu izolaciju.

Istraživanje Ninamedije pokazalo je da 62 odsto građana nema ugrađenu izolaciju i to najviše u Beogradskom regionu.

"Energetsku efikasnist ne teba posmatrati kao štednju jer ona podrazumeva odricanja, dok se energetskom efikasnošću ne narušava kvalitet života već smanjujemo troškove i čuvamo životnu sredinu", kaže inženjer elektrotehnike Stefan Sikimić.

Govoreći o načinima kako svako domaćinstvo u Srbiji može da uštedi racionalnim korišćenjem kućnih aparata, Sikimić je istakao da samo jedan centimetar leda u frižideru povećava potrošnju tog aparata za deset odsto, te je neophodno, poručuje, redovno "topiti" frižidere.

"Najosnovnije je i da obične sijalice zamenimo štedljivim led sijalicama koje traju i do šest puta duže i mogu da se recikliraju. Televizor, na primer, iako je isključen troši 24 odsto energije, te ga je potrebno isključiti iz struje nakon izlaska iz stana", objašnjava Sikimić.

Istraživanje pokazuje i da je upotreba štedljivih sijalica najmanja u regionu Beograda, u odnosu na ostale regione u Srbiji, a najveće štediše su i dalje, penzioneri.

Podaci istraživanja pokazuju da 81 odsto građana Srbije štedi električnu energiju u svom domaćinstvu, dok 19 odsto to ne radi.

Prema mišljenju 30,8 odsto građana Srbije, najveća posledica prekomerne potrošnje električne energije na globalnom nivou je nesigurnost u snadbevanju električnom energijom, i to u većoj meri smatraju ispitanici iz regiona Beograda i Zapadne Srbije.

Polovina građana smatra da lično, kao pojedinci, mogu pozitivno da utiču na održivi razvoj i prekomernu potrošnju struje i to su uglavnom građani sa završenom višom školom i fakultetom.

Takođe, kažu brojke, više od polovine građana Srbije (52,7 odsto) navodi da se najviše greju na drva, dok nešto manje od četvrtine (23,4 odsto) koristi centralno grejanje, a 12,6 odsto ispitanika se greje na struju dok se svega 7,2 građana greje na gas.

]]>
Wed, 26 Jul 2017 14:09:54 +0200 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/397718/tv-svaki-put-iz-stekera-inace-ode-racun.html
Brnabić danas sa Savetom za borbu protiv korupcije http://www.pressonline.rs/info/politika/397716/brnabic-danas-sa-savetom-za-borbu-protiv-korupcije.html Premijerka Ana Brnabić sastaće se danas sa članovima vladinog Saveta za borbu protiv korupcije, potvrđeno je Tanjugu u kabinetu predsednice vlade. ]]> Foto:B92.net

Prema nezvaničnim informacijama, sastanak je organizovan na traženje članova Saveta povodom polemike koja se u javnosti povela o izboru novih članova tog tela.

Savet za borbu protiv korupcije u više navrata je kritikovao praksu da se njihovi izveštaji u poslednje vreme ne razmatraju, a novi članovi Saveta izabrani bez konsultacija sa tim telom.

]]>
Wed, 26 Jul 2017 14:05:28 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/397716/brnabic-danas-sa-savetom-za-borbu-protiv-korupcije.html
Hapšenje u BG: Omamljivali građane,pa pljačkali i silovali http://www.pressonline.rs/info/hronika/397715/hapsenje-u-bg-omamljivali-gradjanepa-pljackali-i-silovali.html Pripadnici MUP-a u Beogradu uhapsili su B.B. (1979) i A.G. (1980) osumnjičene da su izvršili više krivičnih dela razbojništva, teške krađe i prevare u Beogradu. ]]> Foto:B92.net

Kako se navodi u saopštenju, postoje osnovi sumnje da su se javljali na oglase za izdavanje stanova i bračne ponude i nakon dogovaranja o uslovima iznajmljivanja stana ili sklapanja poznanstva, i potom sipali u piće oštećenima, koristeći njihovu nepažnju, omamljujuća sredstva, od kojih su gubili svest.

Nakon toga, vršili su premetačinu i uzimali iz stanova novac, nakit i druge vredne predmete i skidali prstenje, minđuše i ogrlice sa oštećenih.

B.B. se takođe tereti i da je nakon omamljivanja jedne od oštećenih, iskoristivši njenu nemoć, izvršio i krivično delo nedozvoljene polne radnje.

Po nalogu tužioca, B.B. i A.G. je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Sumnja se da ima više oštećenih nego što je dosadašnjim radom utvrđeno i policija ih poziva da se, ukoliko prepoznaju osumnjičene na fotografijama, jave Policijskoj upravi za grad Beograd na brojeve telefona 011/2797470 i 064/8920755.

]]>
Wed, 26 Jul 2017 14:03:20 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/397715/hapsenje-u-bg-omamljivali-gradjanepa-pljackali-i-silovali.html
Zbog radova u Jurija Gagarina tramvaji menjaju trasu http://www.pressonline.rs/info/drustvo/397714/zbog-radova-u-jurija-gagarina-tramvaji-menjaju-trasu.html Zbog rаdovа u Ulici Jurijа Gаgаrinа na Novom Beogradu od subote 29. jula do ponedeljka 31. jula doći će do izmene kretanja četiri tramvajske linije. ]]> Foto:b92.net

Kako navodi JKP GSP "Beograd", režim rada promeniće tramvaji sa linija 7, 9L, 11 i 13.

"Tramvaji sa linije 7 sаobrаćаće nа relаciji Ustаničkа - Bulevаr Milutinа Milаnkovićа i nosiće oznаku 7L, a tramvaj 9L će saobraćati na relаciji Kаlemegdаn /Donji grаd/ - Dorćol - Trg Slаvijа - Bulevаr Milutinа Milаnkovićа ; i nosiće oznаku 9L1", navodi se u saopštenju.

Na relаciji Kаlemegdаn /Donji grаd/ - Pristаnište - Bulevаr Milutinа Milаnkovićа saobraćaće tramvajska linija 11 sa oznakom 11L, dok će na relaciji Bаnovo brdo – Bulevаr Milutinа Milаnkovićа saobraćati 13 i nosiće oznаku 13L.

Od Bloka 45 do Tržnog centra "Ušće" uvešće se autobuska linija 7A.

"Trаsа linije u obа smerа biće: Blok 45 - Dr Ivаnа Ribаrа - Jurijа Gаgаrinа - Antifаšističke borbe - Bulevаr Milutinа Milаnkovićа - Milentijа Popovićа – TC Ušće", navodi se.

Tokom trajanja radova za tramvajske linije biće uspostavljeno izlazno stajalište "Milutinа Milаnkovićа" u Bulevаru Milutinа Milаnkovićа, posle rаskrsnice sа Ulicom Antifаšističke borbe, dok početno stajalište ostaje isto.

Radovi će početi u subotu od 1 sat iza ponoći i trajaće do ponedeljka do 3.30.

]]>
Wed, 26 Jul 2017 14:00:52 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/397714/zbog-radova-u-jurija-gagarina-tramvaji-menjaju-trasu.html
Vučić: Plate i penzije stalno veće, biće 500 EUR http://www.pressonline.rs/info/biznis/397708/vucic-plate-i-penzije-stalno-vece-bice-500-eur.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će do kraja godine biti značajno povećane plate i penzije. ]]> Foto:B92.net

"Biće povećavane plate stalno, biće povećavane penzije. Dakle, ove godine će biti značajno povećavanje plata i značajnije povećanje penzija nego što je bilo prethodnih godina", rekao je Vučić za televiziju Pink.

Naveo je da će konačnu odluku o povećanju doneti Vlada Srbije i da za to ima potencijala zbog dobrih rezultata državne kase, ističući da je više puta o tome razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić.

Vučić je rekao da za 60 odsto penzionera penzije nisu nikada smanjivane.

"Danas već negde oko 69 odsto penzionera ima veće penzije nego što je ikada imalo. Očekujem da to uskoro dođe od nivoa preko 85-90 odsto", rekao je Vučić.

Vučić je ponovio je da očekuje da će prosečna plata do kraja iduće godine porasti na skoro 500 evra.

]]>
Tue, 25 Jul 2017 11:45:20 +0200 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/397708/vucic-plate-i-penzije-stalno-vece-bice-500-eur.html
Pevačima odzvonilo, Vlada Srbije donela odluku http://www.pressonline.rs/info/biznis/397707/pevacima-odzvonilo-vlada-srbije-donela-odluku.html Pevači u Srbiji više neće moći da rade na crno. Svi estradni umetnici će po novoj odluci Vlade morati da imaju ugovor sa klubom ili restoranom u kom nastupaju . ]]> foto:B92.net

U tom ugovoru će jasno biti navedeno koliko su plaćeni. Ipak, još nije poznato kako će se kontrolisati primena na terenu.

Da li je na, na primer, ovaj novac plaćen porez? Nije, jer se ne zna ni ko ga je dao ni koliko ga je dao. Ipak, to bi uskoro moglo da se promeni. Gotovo isti kolektivni ugovor donet je još 2015. godine, ali nikada nije zaživeo u praksi.

“Kada poslodavac angažuje nekog umetnika, imaće obavezu da potpiše ugovor po kome će da mu uplati na račun, a državi da plati porez, PIO, socijalno...”, objašnjava Žarko Šakić iz Unije poslodavaca Srbije.

A na pitanje kako će se kontrolisati bakšiš kažu da se to nigde na svetu ne kontroliše.

Za to vreme, estradna umetnica i vlasnica kafane Zorica Marković svodi račune.

“Nemoj da me pitaš, boli me glava od sabiranja, platiti se mora. Ja sam se sabrala da se ne bih oduzela”, kaže Markovićeva.

Ipak, tvrdi da poštuje zakon jer za nju je država kuća, a u kuću se mora ulagati.

“Muzičari koji su prijavljeni u nekim udruženjima dogovorlili su platu i njima odgovara, sve im je to simpatično. Mnogi traže makar pola, trećinu...ja sam to izbegavala, možda me neko ocinkari pa me to košta. Neće biti lako ni njima ni ljudima koji drže kafane...”, ističe ona.

Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača angažovaće i svoje kontrolore. Država u sivoj zoni na ovakav način gubi stotine hiljada evra godišnje ali ipak na pitanje poreskoj upravi na koji način će i koliko inspektora kontrolisati sprovođenje novih pravila, nismo dobili odgovor.

]]>
Tue, 25 Jul 2017 11:39:19 +0200 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/397707/pevacima-odzvonilo-vlada-srbije-donela-odluku.html
Eplu prekipelo, Samsung gubi posao veka http://www.pressonline.rs/info/biznis/397706/eplu-prekipelo-samsung-gubi-posao-veka.html Epl planira da otvori fabriku u kojoj će proizvoditi samostalno OLED ekrane i tako smanji zavisnost od drugih. ]]> foto:b92.net

Podsetimo, zna se da je Samsung dobavljač OLED ekrana za Eplov novi ajfon, odnosno "osmicu“.

Šuška se da bi ta kompanija mogla da bude i dobavljač za sledeću generaciju ajfona, ali da ne ide sve kak bi trebalo, govore predviđanja da bi „osmica“ mogla da kasni i dva meseca, jer Samsung ne može da postigne proizvodnju u pogonima zbopg ograničenog kapaciteta.

Zbog svega toga, u Eplu su počeli da razmišljaju o svojoj proizvodnju OLED ekrana.

]]>
Tue, 25 Jul 2017 11:37:29 +0200 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/397706/eplu-prekipelo-samsung-gubi-posao-veka.html
Brnabićeva danas sa Zaharijevom http://www.pressonline.rs/info/politika/397701/brnabiceva-danas-sa-zaharijevom.html Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastaće se danas sa ministarkom spoljnih poslova Bugarske Ekaterinom Zaharijevom. ]]> Foto:B92.net

Zaharijeva boravi u poseti Srbiji i juče je razgovarala sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem.

]]>
Tue, 25 Jul 2017 11:16:16 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/397701/brnabiceva-danas-sa-zaharijevom.html
Vučić u jednodnevnoj poseti Italiji http://www.pressonline.rs/info/politika/397700/vucic-u-jednodnevnoj-poseti-italiji.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u jednodnevnoj zvaničnoj poseti Italiji. ]]> Foto:b92.net

Tokom posete Rimu, predsednik Vučić sastaće se sa predsednikom Italije Serđom Matarelom i premijerom Paolom Đentilonijem, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

On će, najpre, razgovarati sa premijerom Đentilonijem u palati „Kiđii“, a zatim će se sastati sa predsednikom Italije u palati “Kvirinale”, koji će nakon razgovora za visokog gosta iz Srbije prirediti ručak.

Najavljeni su razgovori o bilateralnim odnosima dve zemlje, situaciji u regionu, kao i o podršci koju Italija pruža Srbiji na evropskom putu.

Poseta Italiji poslednja je u nizu sastanaka koje je Vučić, od stupanja na mesto predsednika Srbije, organizovao sa svetskim, evropskim i regionalnim liderima kako bi ostvario ambicioznu agendu političkog i ekonomskog napretka zemlje i ubrzanja puta Srbije ka članstvu u EU.

Poseta predsednika Srbije Italiji takođe dolazi neposredno posle Samita Zapadnog Balkana i EU, kojem je Italija takođe bila domaćin.

Trst je bio četvrta stanica Berlinskog procesa pokrenutog 2014. godine sa namerom boljeg regionalnog povezivanja država Zapadnog Balkanu, kao i povezivanja regiona sa EU u cilju efikasnijeg puta i pripreme zemalja Zapadnog Balkana za članstvo u EU.

A upravo je jasna evropska perspektiva i njen dostižan realan vremenski okvir ono što i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić želi da čuje ne samo od Rima već i od Brisela i evropske 28-ce.

Ekonomski odnosi dve zemlje biće svakako jedna od glavnih tema razgovora Vučića sa italijanskim zvaničnicima, imajući u vidu da je Italija prvorazredni privredni partner Srbije.

Prema podacima NBS, Italija je na listi najvećih investitora u Srbiju, a kako je naveo nedavno ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco, u našoj zemlji prisutno je više od 600 italijanskih firmi koje zapošljavaju više od 26.000 radnika.

]]>
Tue, 25 Jul 2017 11:08:06 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/397700/vucic-u-jednodnevnoj-poseti-italiji.html
Vulin: Izrael neće priznati Kosovo http://www.pressonline.rs/info/politika/397699/vulin-izrael-nece-priznati-kosovo.html Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je tokom posete Izraelu dobio potvrde zvaničnika te zemlje da neće priznati nezavisnost Kosova. ]]> Foto:B92.net

Takođe, Vulin kaže da je u Izraelu dobio uverenje da ta zemlja neće glasati za članstvo Kosova u Unesko.

Komentarišući posetu Tel Avivu gde je sa izraelskim kolegom Avigdorom Libermanom potpisao sporazum o saradnji dva ministarstva odbrane, Vulin je za Radio-televiziju Srbije kazao da Beograd želi da širi svoj uticaj i stvara prijatelje na Bliskom istoku.

"Izrael ima stanovnika skoro koliko i Srbija a mnogo veći BDP. Imamo šta da naučimo od njih i što se tilče političke neutralnosti ali i kako se u softverskoj bezbednosti vodi računa o zemlji", kazao je ministar odbrane.

Vulin je dodao da je tokom posete Izraelu razgovarao i sa jerusalimskim patrijarhom Teofilom koji mu je poručio da su Kosovo i Metohija "srpski Jerusalim", "teritorija koja ne može biti oteta od Srbije".

]]>
Tue, 25 Jul 2017 11:05:00 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/397699/vulin-izrael-nece-priznati-kosovo.html
"Politika": Velika čistka u SNS na lokalu http://www.pressonline.rs/info/politika/397698/politika-velika-cistka-u-sns-na-lokalu.html List "Politika" piše da će Srpska napredna stranka do kraja avgusta smeniti rukovodstva u više od 10 stranačkih lokalnih odbora širom Srbije. ]]> Foto:b92.net

Predsednik IO te stranke Darko Glišić kaže da će biti promena u nekim lokalnim odborima, kao i da spisak još nije okončan.

"Naš odbor u Zaječaru je raspušten i u još nekoliko odbora je došlo do personalnih promena. Do smena u Zeječaru je došlo zbog lošeg izbornog rezultata, lošeg rada u lokalnoj vlasti i gotovo nikakvih stranačkih aktivnosti. Da li će i kada neki drugi odbor snositi sankcije zavisi od toga kako se ponašaju i rade. Čim se pokažu loši rezultati ili se uoči problem reagujemo sa adekvatnom merom", kazao je Glišić za "Politiku".

Kako je kazao, nije isključeno da je možda neko od naprednjaka na lokalu zloupotrebio svoju funkciju da bi ostvario lični interes i istakao da članska karta SNS-a ne može i neće biti zaštita od takvih radnji.

List navodi da je još krajem godine uočeno da neki opštinski odbori SNS-a rade loše, što je jedan od razloga za kadrovske promene, a raspuštanje odbora odlagano je zbog predsedničkih izbora i predsedničkih obaveza.

Upitan kakve su reakcije lokalnih funkcionera kada ih kritikuje za to što nemaju rezultat, i što svoju "nesposobnost kriju iza autoriteta predsednika stranke Aleksandra Vučića", Glišić kaže da Vučić "nije i ne može da bude paravan nesposobnim lokalnim funkcionerima".

"Imam nultu toleranciju za njihove izgovore i opravdanja zašto nešto nisu uradili, pogotovo ako su glupi i besmisleni. Građani koji su za nas glasali žele viši stepen odgovornosti, marljiviji rad i konkretne rezultate u rešavanju problema. Svako u stranci mora da bude svestan da, ukoliko nije odgovorio na takav zadatak mora da snosi odgovornost", navodi Glišić.

Na pitanje da li će biti promena u pojedinim beogradskim odborima, Glišić navodi da su u toku pripreme za beogradske izbore. "Na izborima će se videti ko može da odgovori stranačkim obavezama, a ko ne. U skladu sa tim biće doneta i odluka", kaže Glišić.

Govoreći o smeni gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, o čemu su pisali mediji navodeći da vrh SNS-a nije zadovoljan njegovim radom, Glišić kaže da je SNS ozbiljna stranka koja se ne bavi temama rekla - kazala i dodao da veliki broj odbora veoma dobro radi.

]]>
Tue, 25 Jul 2017 10:59:59 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/397698/politika-velika-cistka-u-sns-na-lokalu.html
Pad temperature, kiša, grmljavina - moguće i nepogode http://www.pressonline.rs/info/srbija/397697/pad-temperature-kisa-grmljavina---moguce-i-nepogode.html U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno i osetno svežije, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, saopštio je RHMZ. ]]> Foto:B92.net

RHMZ upozorava da se ponegde očekuju nepogode sa jakim pljuskom, vetrom i gradom.

U nekim mestima će pasti više od 20 milimetra za tri sata, upozorava RHMZ.

Najniža temperatura biće od 17 do 22, najviša od 23 na zapadu do 32 stepena na jugoistoku zemlje.

U Beogradu će danas biti promenljivo oblačno i osetno svežije, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Moguća je i nepogoda sa jakim pljuskom, vetrom i gradom. Najniža temperatura biće 18, najviša 24 stepena.

Očekivana biometeorološka situacija može imati nepovolјan uticaj na hronično obolele i osetlјive osobe. Naročit oprez se savetuje cerebrovaskularnim bolesnicima i astmatičarima. Kod meteoropata su mogući bolovi u mišićima, nervoza i glavobolјa.

]]>
Tue, 25 Jul 2017 10:53:27 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/397697/pad-temperature-kisa-grmljavina---moguce-i-nepogode.html
Saobraćaj i dalje pojačan ka morskim destinacijama http://www.pressonline.rs/info/drustvo/397696/saobracaj-i-dalje-pojacan-ka-morskim-destinacijama.html U Srbiji je saobraćaj jutros bio jači na putevima ka Crnoj Gori, Bugarskoj i Makedoniji, a na drugim putevima slabiji nego prethodnih dana, saopštio je AMSS. ]]> Foto:B92.net

Auto moto savez Srbije vozače upozorava na očekivanu kišu, pljuskove i grad.

Po podacima Uprave Granične policije Srbije, na graničnim prelazima putnička vozila čekaju do 30 minuta.

"Na granici s Hrvatskom došlo je do pada sistema, što dovodi do stvaranja kraćih kolona", naveo je AMSS.

Auto-put E-75 je zbog radova mestimično sužen kod Subotice, zatim na deonici Beograd-Novi Sad, kao i na deonici kroz Beograd u oba smera.

Do 25. jula, od 7.00 do 17.00 časova, auto-put E-75, Beograd-Niš, je zbog radova na sužen od petlje "Pojate", preko petlje "Ražanj", do petlje "Aleksinački rudnici", u oba smera.

Na deonici auto-puta E-75 između Leskovca i Vranja kroz Grdeličku klisuru, Predejane i Caričinu dolinu vozila prolaze naizmenično.

Zbog radova na mostu "Pavlovića ćuprija" preko reke Drine, na granici Srbije i BIH, vozila prolaze naizmenično.

]]>
Tue, 25 Jul 2017 10:47:46 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/397696/saobracaj-i-dalje-pojacan-ka-morskim-destinacijama.html
Ako mislite da je tropskim vrućinama kraj, varate se http://www.pressonline.rs/info/srbija/397695/ako-mislite-da-je-tropskim-vrucinama-kraj-varate-se.html Osetno zahlađenje u naredna dva dana samo će biti kratak predah od tropskog talasa koji će pratiti Srbiju sve do polovine avgusta. ]]> Foto:B92.net

Na području Srbije juče se vreme izmenilo za samo nekoliko časova. Od vrelih i sušnih dana, dočekali su nas izraženi pad temperature, i to od 10 stepeni, pljuskovi, olujna kiša i grad. Hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje za danas i sutra, zbog promene temerature, ali i zbog količine padavina koje nas očekuju.

"Osveženje će trajati do vikenda, kada nas očekuje novi vreo talas", kaže Slobodan Sovilj iz RHMZ-a za "Blic".

Poljoprivrednici, koji su najviše trpeli teret sušnog perioda, mogu samo nakratko da odahnu. 2Svaka količina padavina je dobrodošla, ali teško da će nekoliko kišnih dana nadomestiti sušni period koji je iza nas", dodaje Sovilj.

U glavnom gradu temperatura će za 24 sata pasti sa 38 na 24 stepena, koliko se maksimalno očekuje danas.

Već za vikend će se ponovo uspostaviti toplo vreme, a vreli dani, sa temperaturama iznad proseka za ovo doba godine, očekuju se sve do sredine avgusta.

Nakon toga, kako objašnjavaju iz RHMZ-a, temperatura će postepeno padati, a vreme će biti nestabilno, lokalno sa pljuskovima i grmljavinama, a u tom periodu očekuju se i vremenske nepogode, praćene olujnim vetrom i gradom.

]]>
Tue, 25 Jul 2017 10:36:43 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/397695/ako-mislite-da-je-tropskim-vrucinama-kraj-varate-se.html
Počela prodaja karata za BG-Peking, cena je ... http://www.pressonline.rs/info/biznis/397679/pocela-prodaja-karata-za-bg-peking-cena-je-.html Kineska aviokompanija Hainan erlajnz počela je da prodaje aviokarte za novu liniju između Beograda i Pekinga koja će biti uspostavljena od septembra. ]]> Foto:B92.net

Povratne aviokarte za letove Beograd-Peking mogu da se kupe po ceni od 550 evra, prenosi Wisebroker.

Linija Peking-Beograd biće uspostavljena od 15. septembra, a letovi će se obavljati dva puta nedeljno, ponedeljkom i petkom.

Najkraće putovanje između dva glavna grada bi trebalo da traje oko 12 sati i 30 minuta, a aviokompanija Hainan erlajnz, piše portal, obavljaće letove avionom erbas A330-300 sa 292 sedišta, 260 u ekonomskoj i 32 u biznis klasi.

Letovi će se obavljati preko Praga, a kineska aviokompanija, navodi ovaj portal, je dobila dozvolu, takozvanu "Vazduhoplovnu petu slobodu", da prodaje i aviokarte samo za letove iz Beograda do Praga.

]]>
Mon, 24 Jul 2017 10:56:41 +0200 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/397679/pocela-prodaja-karata-za-bg-peking-cena-je-.html
Kako u prodavnici 500 RSD a u otkupu ni 150? http://www.pressonline.rs/info/biznis/397678/kako-u-prodavnici-500-rsd-a-u-otkupu-ni-150.html Cenu maline određuje tržište i ne može tu biti velikog dogovaranja, kaže ministar poljoprede Branislav Nedimović. ]]> Foto:b92.net

Dodaje da će malinari biti redovno izveštavani po kojoj ceni se njihovi proizvodi izvoze u inostranstvo.

"Mi kao ministarstvo obezbedićemo transparentnost da malinari budu upoznati po kojoj ceni se njihove maline prodaju u inostranstvu. Sve to je vidljivo na graničnom prelazu. Postoji veliko nepoverenje hladnjačara i malinara", rekao je Nedimović za RTS.

On je naveo da je potražnja sa zapadnog tržišta za malinama manja, ali da je od početka otkupne sezone bilo pomaka, te se od 110 dinara na početku sezone, malina na pojedinim mestima u Srbiji sada otkupljuje po 165 do 170 dinara, ali da ima mesta gde je otkupna cena 135 do 140 dinara.

"Naše tržište je Nemačka, Francuska, Holandija, Švajcarska. Tamo mi najveću količinu malina šaljemo. U ovom trenutku smanjen je broj upita od strane velikih trgovinskih lanaca, što ne znači da ih neće biti već danas", naglasio je ministar.

Upitan zbog čega cena maline u Srbiji u maloprodajnim objektima iznosi i do 500 dinara, on je rekao da stvari treba ogoliti, da treba da se zna da 97 odsto maline koja se proizvede u Srbiji ide u izvoz, a svega tri odsto maline ide na srpsko tržište.

"Od toga Srbija svake godine ima 270 miliona evra, srpski proizvođači. U našoj tradiciji do sada nije bilo toliko izražena potražnja. Moramo raditi da povećamo kapacitet konzumiranja. Imamo mnoge akcije koje se vode u okruženju, recimo, BiH pokušava da poveća konzumiranje te robe, kako ne bi samo zavisili od stranog tržišta", zaključio je Nedimović.

]]>
Mon, 24 Jul 2017 10:53:49 +0200 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/397678/kako-u-prodavnici-500-rsd-a-u-otkupu-ni-150.html
"Čemu drama oko Ustava? Zašto se svuda umeće preambula?" http://www.pressonline.rs/info/politika/397673/cemu-drama-oko-ustava-zasto-se-svuda-umece-preambula.html Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da ne razume toliku dramu u vezi sa promenom Ustava. ]]> Foto:B92.net

Ona ističe da postoje realne potrebe za promenom Ustava u nekim segmentima.

"Posebno u pogledu načina izbora sudija i tužilaca, što je deo i akcionog plana za poglavlje 23 (u pregovorima sa EU). To je konkretna stvar povezana sa unapređenjem efikasnosti i nezavisnosti pravosuđa, mislim da je to neosporna stvar i interes svakog građanina Srbije", rekla je Joksimovićeva za list Alo, odgovarajući na pitanje da li ćemo pre prijema u EU morati da promenimo Ustav i iz njega izbrišemo preambulu

Ne znam, kaže ona, zašto se svuda umeće preambula kao "skriveni razlog" promene Ustava.

"Naravno, kada idete u našem sistemu na promenu Ustava u nekim delovima uvek se otvara i šira javna debata o drugim važnim pitanjima, jer je Ustav najviši pravni, ali i politički dokument jedne zemlje", kazale je ministarka.

Na pitanje kako komentarišete podeljenost u društvu, vladi i skoro svim nivoima po pitanju - Rusija ili EU, Joksimovićeva ističe duboko uverenje da su u Srbiji ljudi zainteresovani za bolji život, za stabilnost i mir, prosperitet.

"Tu ne bi trebao da bude podela. Poslednje istraživanje kaže da 49 odsto građana Srbije apsolutno vidi EU kao najbolji način da se to postigne, 24 odsto nema do kraja jasan stav, a 27 odsto je protiv. Mislim da to pokazuje jasnu orijentaciju građana prema evropskim integracijama. Možete da gajite naklonost prema narodima i državama, iz ovih ili onih razloga, ali mi treba da gledamo naše interese kao što svi drugi gledaju samo i isključivo svoje. To rade uspešna društva", kazala je ona.

Joksimovićeva ističe da Vlada radi dobro, da su uglavnom to ministri i ljudi koji su radili i u prethodnoj, Vučićevoj vladi, uz neke manje izmene.

"Vučić je čovek koji je svojom posvećenošću u radu nametnuo standarde i tempo, a Ana (Brnabić) je bila ministarka u njegovoj vladi, tako da smo dosta uigrani i uhodani. Meni, inače, niko ne mora da nameće ni tempo ni disciplinu, pošto mnogo tražim i od sebe i od drugih. Uvek sam bila takva, karakter vam je sudbina", navela je ministarka.

Naglašava da je premijer jedan, da nema dva premijera.

"Politika i ekonomija su nerazdvonji, međusobno uslovljeni i neraskidivi. Svi se mi kao ministri bavimo i politikom i ekonomijom kroz svoje resore, i tako radimo sa premijerom, koji naš rad usmerava i objedinjuje", zaključila je Jadranka Joksimović.

]]>
Mon, 24 Jul 2017 10:31:33 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/397673/cemu-drama-oko-ustava-zasto-se-svuda-umece-preambula.html
Kvadrat stana 30 EUR i kao da nikoga nije briga http://www.pressonline.rs/info/biznis/397677/kvadrat-stana-30-eur-i-kao-da-nikoga-nije-briga.html Za 30 evra u Nemačkoj se na primer može kupiti jedan srednje veliki buket cveća ili namirnice za nekoliko dana, kompjutersku igricu, knjigu… ]]> Foto:B92.net

Ili toliko, prema studiji časopisa Finanztest, košta mesečno samo jedan jedini kvadratni metar stana u najboljem delu Minhena. Za stan od stotinjak metara to znači najam od 3.000 evra mesečno. Bez režija.

Ovo je ekstremni primer jer se radi o najskupljem gradu u Nemačkoj i dobrom položaju i opremi stana. Ali prosečna cena unajmljenog stana je poslednjih godina u Nemačkoj porasla do neslućenih visina. Prosečna cena kvadratnog metra stana u Minhenu ali i ostalim atraktivnim većim gradovima poput Kelna, Hamburga, Dizeldorfa, Štutgarta, Frankfurta ili Berlina se popela na više od 10 evra. U Minhenu je prosek 11,18 evra. I za one koji se odluče na kupovinu stana situacija nije mnogo drugačija: 3.500 evra po kvadratnom metru nije retkost, a cene vrtoglavo rastu jer je i potražnja nezapamćena. Jagma za velikim gradovima je posledica procesa reurbanizacije.

“Više od pola pripadnika jednog naraštaja u međuvremenu studira. A ne studira se na selu nego u većim gradovima. Jasno je da gradovi privlače mlade”, kaže Susane Heeg, profesorica za geografski urbanizam na Univerzitetu u Frankfurtu. Ko to može priuštiti, nakon studija i ostaje u gradu.

Do 2020. bi, prema procenama Saveznog instituta za gradnju i urbanizam (BBSR) godišnje trebalo biti izgrađeno 272.000 stanova kako bi se podmirile potrebe. Prema podacima Nemačkog saveza stanara (DMB) u Nemačkoj trenutno nedostaje milion stanova. Ali 2016. je izgrađeno samo 53.000 stanova, mnogo manje od potrebe. Posebno je kritična situacija s tzv. socijalnim stanovima za one s manjim prihodima. Prema podacima Pestel instituta iz Hanovera, u proteklih 10 godina je s tržišta nestalo preko 100.000 stanova sa socijalno pristupačnim cenama.

Uzroke u ovom “nestanku” jeftinih stanova treba tražiti u velikim strukturnim promenama na nemačkom tržištu poslednjih desetak godina. Mnogi opšinski stambeni blokovi su prodati privatnim investitorima, koncernima često sa sedištem u inostranstvu.

“Ovi koncerni rade za svoje deoničare i zanima ih jedino dobit”, kaže Susanne Heeg.

Osim toga u vreme niskih kamata sve više građana kupovinu atraktivnog stana vidi kao neku vrstu penzijskog osiguranja. U “betonsko zlato” se više isplati investirati nego u nesigurne privatne penzione fondove.

Ovo ne mora biti namešten prizor: teško je preći čak i prvi “prag” i uopšte dobiti termin samo pogledati stan – nakon što ste stajali u dugom repu. To se redovno događa, čak i ako je stanarina već “paprena”.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ova situacija najteže pogađa građane u “donjoj trećini građana po prihodima” kako to karakteriše Pestel Institut.

“Tek svaka peta osoba iz ovog segmenta ima izgleda doći do socijalnog stana”, stoji u jednoj studiji ovog instituta. DMB upozorava na sve učestaliju pojavu nestanka siromašnijih slojeva društva iz nekih četvrti. Sve to nekako podseća na Francusku gde su zloglasne “Banlieues” na rubovima gradova već odavno stvarnost.

“I u Frankfurtu imamo situaciju gde određene grupe građana više ne mogu priuštiti život unutar ‘gradskih zidina’. I onda imamo situaciju s neredima i tučama mladih koji tako odgovaraju na nezadovoljstvo uslovima u kojima žive”, kaže Heeg. Posledice su mnogo šire. Građani koji plaćaju sve više stanarine, ređe putuju na odmor. I kulturne priredbe u središtima gradova sve češće posećuje samo jedan sloj publike.

Problem je već odavno zahvatio i srednji stalež.

“Gotovo svaki stanar koji dolazi na savetovanje ima neki problem”, kaže Lukas Siebenkotten iz DMB-a. Ali politika reaguje nevoljno kada je stanogradnja u pitanju. Doduše i demohrišćani i socijaldemokrati žele da podstiču stanogradnju. No u predizbornoj kampanji ova problematika se gotovo i ne spominje. “Potpuno nerazumljivo s obzirom na raspoloženje među građanima”, kaže Siebenkotte.

]]>
Mon, 24 Jul 2017 10:47:51 +0200 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/397677/kvadrat-stana-30-eur-i-kao-da-nikoga-nije-briga.html
Vučić danas s Zaharievom http://www.pressonline.rs/info/politika/397672/vucic-danas-s-zaharievom.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa Ekaterinom Zaharievom, ministarkom spoljnih poslova Republike Bugarske. ]]> Foto:B92.net

Sastanak je zakazan u 17.00 sati, u zgradi Generalnog sekretarijata, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Zaharieva dolazi u dvodnevnu posetu Srbiji gde će se u ponedeljak sastati sa predsednikom Vučićem, a u utorak sa premijerkom Anom Brnabić, prvim potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i ministarkom pravde Nelom Kuburović.

Zaharieva će tokom posete predstaviti prioritete bugarskog predsedavanja EU 2018. godine, koji će se fokusirati na evropsku perspektivu balkanskih zemalja, navodi se u saopštenju, prenela je BTA.

Kako se navodi, Zaharieva će u utorak otvoriti i konferenciju o manjinskoj politiici i promociji integracije u Srbiji, koja je finansirana u okviru programa saradnje za razvoj bugarskog Ministarstva spoljnih poslova.

]]>
Mon, 24 Jul 2017 10:29:29 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/397672/vucic-danas-s-zaharievom.html