Press Online :: Vesti dana http://www.pressonline.rs/info/rss.html Najnovije vesti - Politika, Hronika, Srbija, Društvo, Biznis, Beograd, Kolumne, Komentar dana, Press RS sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Vesti dana http://www.pressonline.rs/info/rss.html AP: Put Srbije ka EU ometen politikom i propagandom Moskve http://www.pressonline.rs/info/politika/409568/ap-put-srbije-ka-eu-ometen-politikom-i-propagandom-moskve.html Američka agencija AP prenosi izjavu premijerke Ane Brnabić da je cilj Srbije da se pridruži EU, uprkos pozivu ministra Aleksandra Vulina za okretanje ka Rusij ]]> Foto:Tanjug

Brnabićeva je rekla da Vulin ima pravo na svoje mišljenje, ali da Srbija ima svoj kurs, i da zna šta je njen strateški cilj - "a to je Evropska unija", prenosi AP i ukazuje da je Vulin, za koga kaže da je poznat po svom proruskom stavu, rekao da bi Srbija možda trebalo da promeni ciljeve svoje spoljne politike ukoliko EU insistira da rešenje kosovskog pitanja bude glavni uslov za njeno članstvo. 

Američka agencija napominje da Beograd ne priznaje nezavisnost Kosova, proglašenu 2008. godine, kao i da Rusija podržava Srbiju u tom stavu, dok su glavne zapadne zemlje, uključujući SAD, priznale nezavisnost Kosova. 

U tekstu se, takođe, navodi da je Srbiji, za koju AP kaže da je "ključni saveznik Rusije na Balkanu", nevoljno obećan ulazak u EU ukoliko ispuni niz preduslova, među kojima je i "uspostavljanje mira sa kosovskim Albancima". 

Prema oceni agencije, izgledan put Srbije prema EU ometen je političkim i propagandnim pritiskom Moskve, čiji je cilj da zadrži region Balkana dalje od NATO i drugih zapadnih organizacija. 

AP, takođe, navodi da u Vladi Srbije ima određen broj "proruski nastrojenih" ministara koji, kako tvrdi, redovno pokušavaju da podriju njen zvanični cilj - pridruživanje EU. 

Agencija dodaje da su na samitu koji se nedavno održao u Sofiji, lideri EU ohrabrili Srbiju i druge balkanske zemlje da ostanu na putu evropskih reformi, ali su bile hladne prema mogućnosti da se ijedna od tih zemalja pridruži Uniji u bliskoj budućnosti.

]]>
Mon, 21 May 2018 21:55:29 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/409568/ap-put-srbije-ka-eu-ometen-politikom-i-propagandom-moskve.html
"Situacija na Balkanu nije ružičasta, fokus "srećom"..." http://www.pressonline.rs/info/politika/409566/situacija-na-balkanu-nije-ruzicasta-fokus-srecom.html Predsednik Aleksandar Vučić kaže da međunarodni odnosi nikad nisu bili složeniji i dodaje da nikad nije bilo više različitih sila koje vuku na različite strane. ]]> Foto:EPA

I uprkos tome što svet "nije nikada bio manje stabilan", ukazao je srpski predsednik, postoji veliki broj odgovornih naroda i velikih sila.

"Ali, ako pogledate šta se događa sa italijanskim obveznicama, pritiskom na Tursku, situacijom od Latinske Amerike do izbora u Venecueli, napuštanjem zemalja od strane ambasadora... Onda vam je jasno da se nalazimo u turbulentnom periodu", primetio je Vučić u izjavi za RTS u Bakuu. 

Vučić je poručio da o situaciji na Balkanu u ovom trenutku nema potrebe govoriti, te da je, i pored toga što situacija nije ružičasta, fokus "srećom" na drugim zemljama, jer postoje mnogi interesi koji nisu jednostavni. 

"Nije lako definisati interese velikih sila, a ne naroda koji žive na Balkanu", zaključio je predsednik.

]]>
Mon, 21 May 2018 21:23:57 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/409566/situacija-na-balkanu-nije-ruzicasta-fokus-srecom.html
Uhapšen Šapčanin zbog prevara preko oglasa http://www.pressonline.rs/info/hronika/409561/uhapsen-sapcanin-zbog-prevara-preko-oglasa.html Jagodina -- Policijska uprava u Jagodini saopštila je danas da je uhapšen M.H (31) iz Šapca, zbog više prevara preko oglasa. ]]> Foto:Freeimages

Njemu je, po nalogu osnovnog javnog tužioca u Jagodini, određeno zadržavanje do 48 sati, "zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio više krivičnih dela prevara, posle čega će, uz krivičnu prijavu biti priveden u tužilaštvo", stoji u saopštenju.

"Sumnja se da je, u prethodnom periodu, preuzimao tehničku robu i muzičke uređaje od vlasnika koji su dali oglas, a kao dokaz im slao fotografije naloga za uplatu koje je prethodno sam napravio. M.H je potom, kako se sumnja, ovako kupljenu tehniku i muzičke uređaje preprodavao, takođe preko oglasa", navodi se u saopšetnju.

]]>
Mon, 21 May 2018 19:23:49 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/409561/uhapsen-sapcanin-zbog-prevara-preko-oglasa.html
Vezana za stolicu je gledala kako joj otac ubija mamu, pa sebe, a sada ju je silovao ujak? Detalji zločina koji je potresao Pomoravlje http://www.pressonline.rs/info/hronika/409543/vezana-za-stolicu-je-gledala-kako-joj-otac-ubija-mamu-pa-sebe-a-sada-ju-je-silovao-ujak-detalji-zlocina-koji-je-potresao-pomoravlje.html Gorana Marinkovića (38) iz Velikog Popovića kod Despotovca uhapsila je jagodinska policija i odredila mu zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je silovao šesnaestogodišnju sestričinu M.T., čiji je staratelj. Obavljena su saslušanja i medicinski pregledi, a devojčica je premeštena kod dede i nastavila je školovanje. On je 2014. godine posle ubistva sestre Gordane T. iz Svilajnca preuzeo brigu o njene dve kćeri. Starija je sada na fakultetu, a mlađa je u srednjoj školi i trenira fudbal. ]]> Foto:telegraf

Devojčica je do detalja opisala kako je Goran počinio zločin, ali inspektori proveravaju i mogućnost da je M. T. sve to izmislila da bi se osvetila, prenose Novosti.

-Niko nikada nije posumnjao, niti skrenuo pažnju na neko neubičajeno dešavanje. Reč je ipak o krvnom srodstvu. Kada god bi ih socijalni radnici posetili sve je bilo fantastično, posvećenost, rodbinska briga, bog zna kako. Tako nešto niko ni u snu nije mogao da pretpostavi, rođeni ujak. Čudno je da devojčica nije signalizirala socijalnim radnicima ili policiji, kao i ponašanje ostalih ukućana - kažu upućeni u ovaj slučaj, piše Centralmedia.rs.

Kako Novosti saznaju u porodici Marinković, Goran i njegova supruga Mirjana su hranitelji devojčice već četiri godine, otkad je Srbislav, njen otac, zbog ljubomore 2014. ubio njenu majku Gordanu, a potom izvršio samoubistvo. Devojčica je tome prisustvovala, vezana za stolicu. Na kraju je uspela da se odveže i pobegne u kupatilo.

Marinkoviću je održano policijsko zadržavanje do 48 sati Facebook/Goran Marinkovic

- Ona je prijavila da se to dogodilo prošle godine. Nema nikakve dokaze. Znači, sada je njena reč protiv njegove. Mislim da je do problema došlo zbog toga što je htela da se zabavlja sa devojkom, a mi smo joj branili. Mi smo držali disciplinu i zato što je htela da ode od nas. Ako je to želela, mogla je da kaže, a ne da otera čoveka u zatvor. Sve nas je to mnogo pogodilo. Goran je nju voleo kao svoju ćerku i nije pravio razliku između naše dece i nje - kaže Mirjana.

Supruga uhapšenog Gorana ističe da su "devojčici uzimali telefon u 22 sata, jer je ujutru išla u školu, a da su je deda i baba, koji žive u Dublju kod Svilajnca, puštali u diskoteku do jutra kada bude kod njih".

- Imamo i dva sina od 11 i 17 godina, koji još ne znaju da im je otac uhapšen. U selu možete bilo koga da pitate za mog supruga, svi će da kažu da je domaćin i čovek za primer. A deda i baba M. T. će da nas ocrne, jer smo vodili borbu za starateljstvo nad njom. Ako je kriv, neka ide u zatvor, ali šta ćemo ako nije kriv - pita se Mirjana.

Slobodan, deda M. T., kaže da je ona povremeno dolazila kod njega i bake Nadežde.

- Dobio sam starateljstvo nad M. T., ali su oni prijavili da je moj sin ubio ženu i da smo mi stari. I Goran je tako uzeo dete koje meni pripada. Ona je sad kod mene. Rekli su mi da je ništa ne pitam o tome što se dogodilo, tako da ne znam detalje - priča deda devojčice.

Slobodan kaže da je bio u Centru za socijalni rad i da podnosi zahtev za starateljstvo nad detetom.

Nakon ubista sestre, preuzeo je brigu o njenim ćerkama Foto: Facebook/Goran Marinkovic

Nadležni su saznali za slučaj silovanja kada se devojčica požalila drugarici.

- Postoje neproverene inidicije da devojčica nije bila jedina u toj "igrici" i da su možda bile uključene i neke njene drugarice. Treba i ukućani što šta da kažu o svemu. Treba temeljno odraditi istragu. Dete nije ni bilo svesno cele situacije - ističu upućeni.

Posle zadržavanja Marinković će biti izveden pred tužioca i sudiju.

MEŠTANI KAŽU DA SU MARINKOVIĆI DOBRA PORODICA

Meštani Velikog Popovića bili su u neverici što je Goran uhapšen i opisali ga kao domaćina i poštenog čoveka.

- Ne mogu da tvrdim, ali ne verujem da je on mogao da uradi tako nešto. Izdržava celu porodicu, decu su lepo čuvali. Znam da je strogo držao i svoju decu, za koju nemam ružne reči. Goranova majka Sneža, baba M. T., svakog dana je kod njih i ne verujem da bi dozvolila da neko maltretira dete - priča komšinica koja je htela da ostane anonimna.

Meštani ne veruju da je Marinković počinio užasan zločin Foto: Facebook/Goran Marinkovic

I ostali meštani kažu da su Marinkovići domaćinska porodica, za primer, i da ne veruju da je Goran mogao da uradi tako nešto.

TRAGIČNA SUDBINA DEVOJČICE

Tragedija porodice devojčice je na ovaj način dobila još jedan tužni momenat. Njen otac Srbislav je zaklao suprugu Gordanu, a onda sebe ubadao po vratu, grudima i stomaku i preminuo u bolnici. Tada je mlađa ćerka ispričala policiji da je videla kako otac tuče majku rukama, da je pobegla i sakrila se u kupatilu, odakle je dozivala pomoć. Nije pomenula da je videla nož u rukama oca. Kada je policija ušla u stan, ona je izvedena iz kupatila, ali nije videla krvava tela roditelja.

]]>
Mon, 21 May 2018 12:58:33 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/409543/vezana-za-stolicu-je-gledala-kako-joj-otac-ubija-mamu-pa-sebe-a-sada-ju-je-silovao-ujak-detalji-zlocina-koji-je-potresao-pomoravlje.html
12.000, 18.000 ILI 30.000 DINARA Od 1. jula počinje primena mera za PODSTICAJ RAĐANJA http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409546/12000-18000-ili-30000-dinara-od-1-jula-pocinje-primena-mera-za-podsticaj-radjanja.html Od 1. jula počeće primena mera za podsticaj rađanja, pa će tako roditelji za treće dete dobijati mesečno 12.000 dinara narednih deset godina, a za četvrto 18.000 dinara, izjavila je danas ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović. ]]> Foto:Blic.rs

Ona je pojasnila da se privode kraju zakonske izmene koje regulišu pitanje finsiranja, a to je Zakon o finansijskoj podršci porodici i Zakon iz sfere biomedicinski potpomognute oplodnje.

- To su mere koje direktno ublažavaju ekonomsku meru podizanja dece i to trećeg i četvrtog deteta. Ako majka u bliskom periodu rodi treće i četvrto dete ona će imati 30.000 dinara da bi standard života trećeg i četvrtog deteta bio kao i dece koja su ranije rođena - pojasnila je Đukić Dejanović nakon raspisivanja konkursa za dodelu sredstava opštinama za podsticaj rađanja.

Jedna od podsticajnih mera koja će početi da se primenjuje jeste i to da žene koje su rodile dete u postupku vantelesne oplodnje imaju pravo na još tri pokušaja o trošku države za rađanje drugog deteta.

Pravo na dobijanje sredstava imaju roditelji koji su dobili treće ili četvrto dete od početka godine.

]]>
Mon, 21 May 2018 13:09:55 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409546/12000-18000-ili-30000-dinara-od-1-jula-pocinje-primena-mera-za-podsticaj-radjanja.html
KRIVA IM JE CRKVA ZA KOSOVO Političari zamenili teze a evo i 16 dokaza za to http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409545/kriva-im-je-crkva-za-kosovo-politicari-zamenili-teze-a-evo-i-16-dokaza-za-to.html Srpska pravoslavna crkva poslednjih dana optužena je za ratove, stradanja, patnju, da je među krivcima za najveće nacionalne i državne tragedije. Sa navodom o zveckanju oružjem počeo je šef diplomatije Ivica Dačić, a retoriku su dodatno zaoštrili predsednici političkih partija LDP i SPO Čedomir Jovanović i Vuk Drašković. ]]> Foto:Blic.rs

Optužbe koje su upućene na adresu SPC odnose se na period kada je u tronu Srpske crkve bio patrijarh Pavle. Raspad države, brutalno krvavi ratovi, stradanje, izbeglice... da su sa blagoslovom Crkve počinjeni zločini na Kosovu i Metohiji. Sve to i “opredeljenje za smrt” pripisano Crkvi. Okidač je bio stav Sabora SPC - ni nezavisnost ni podela Kosova i Metohije.

Među prvima, u talasu koji je potom uzeo maha, oglasio se Ivica Dačić. Dan posle objavljivanja stava Crkve, isprva, gostujući na televiziji, on je ukazao na opasnost od napada na sever Kosova i upitao: “Da li smo svi mi spremni da reagujemo i učestvujemo”. Potom je tokom dana, na pitanje “Blica”: Ko hoće da napadne sever Kosova ili kako je to zaključio iz Saborskog stava Crkve, ublažio svoj stav.

- Nisam mislio zaista na napad, kao ni da će do njega doći. Nisam ja to govorio o Crkvi. Ja se zalažem da se ne prizna Kosovo čak i po cenu da to zakoči naše evropske integracije, ali da li su svi spremni na to - rekao je Dačić za “Blic”.

Patrijarh Pavle na Kosovu i Metohiji Foto: Tanjug/AP

Patrijarh Pavle na Kosovu i Metohiji

On, ipak dodaje “lako je donositi rezolucije i apele, ali šta uraditi”. Ističe “veliki bi uspeh bio ako bi došli do kompromisa”. Na pitanja, šta je to ostvariv kompromis, misli li na podelu KiM i ko nam to kao rešenje nudi, Dačić odgovara:

- To što ja pričam razgraničenje, oni (zapadne države) misle da sam lud - kaže Dačić.

Do sada ipak najglasniji u osudi Crkve su Čedomir Jovanović (LDP) i Vuk Drašković (SPO). Jovanović je između ostalog rekao, da su sa blagoslovom Crkve počinjeni zločini širom Kosova. Drašković koji je bio sklon zapaljivim izjavama devedesetih je naglasio: Vek iza nas opominje nas da je SPC među krivcima za najveće tragedije”... Iako je i sam jedno vreme bio saradnik režima Miloševića, Drašković je osudio: “Crkva račun za gubitak Kosova nije ni pokušala da ispostavi Slobodanu Miloševiću", “kao i da vladike ne zanima hoće li, ako se posluša glas ‘majke Crkve’, biti ijednog Srbina”.

Patrijarh Irinej i iguman Dečana Sava u Velikoj Hoči Foto: Srpska pravoslavna crkva / Promo

Patrijarh Irinej i iguman Dečana Sava u Velikoj Hoči

Mora se priznati da, kada je reč o BiH i Hrvatskoj bilo je poteza za osudu a najviše u sećanju ostaje jedan, sada već smenjeni vladika Filaret, koji se i slikao sa mrtvačkim glavama. Međutim, šta se odigralo sa Crkvom na Kosovu i Metohiji odnosno, kako se pre, tokom i posle rata, ponašalo i šta je radilo sveštenstvo Eparhije raško-prizrenske. Jednostavno, šta se događalo sa Crkvom u vreme i na prostoru o kome danas pričaju političari:

1. Crkva je jedina srpska institucija koja 1999. godine posle povlačenja vojske i policije, ostala na Kosovu i Metohiji. Ovaj prostor nije napustila, ni pre ni posle.

Narodu na Kosovu i Metohiji crkva je jedino utočište Foto: Privatna arhiva

Narodu na Kosovu i Metohiji crkva je jedino utočište

2. 25. februara 1999. godine SPC je izdala Deklaraciju o miru i toleranciji na Kosovu i Metohiji osuđujući svaku vrstu nasilja.

3. SPC na Kosovu i Metohiji, kontinuirano je pozivala na dijalog i mir. Bila jedan od naglasnijih protivnika rata i režima Slobodana Miloševića i svih onih koji su učestvovali u njegovoj vlasti. Iako su bili proglašavani izdajnicima, iz SPC sa Kosova je neprestano upozoravano na pogibeljnu nacionalističku politiku koja vodi ka ratu i konfliktu. Pojedini ugledni monasi obraćali su se javnosti i davali izjave. Jednu od njih pred samo bombardovanje Srbije je teško zaboraviti: Miloševićev režim i UČK imaju iste finansijere.

4. Može se slobodno tvrditi, da su u jednom periodu potpune izolacije Srbije i ocene Srba kao zločinačkog naroda, jedini koji su pozivani i imali komunikaciju sa strancima bili, predstavnici Crkve. Još od 1997. godine predstavnici Eparhije Raško-prizrenske su pozivani od strane Stejt Departmenta, Američkog Kongresa, vlada evropskih zemalja. Ti susreti bili su prilika da se negde čuje o progonu Srba, a ostvarivani kontakti pomogli su, pokazaće se kasnije, tamošnjem sveštenstvu da izdejstvuju pomoć za preostali narod.

Vladika raško-prizrenski Teodosije u jednoj od srpskih enklava Foto: Privatna arhiva

Vladika raško-prizrenski Teodosije u jednoj od srpskih enklava

5. Na hearingu u Kongresu 1998. godine u SAD predstavnici SPC i kancelarija SPC koju je vodio sadašnji Episkop Istočno-američki Irinej (Dobrijević) najoštrije su osudili preteranu upotrebu sile prilikom obračuna policije sa ekstremistickom grupom Adema Jasharija gde je stradao i jedan broj civila. Stradanje civila, bio je jedan od usuda i za centralnu Srbiju. Crkva je na istom skupu glasno i jasno govorila i o albanskoj oružanoj pobuni koja za cilj ima upravo izazivanje novih incidenata i proširenje oružanog konflikta računajući da će Milosevićev rezim upasti u zamku, što se i dogodilo.

6. Predstavnici SPC i predstavnici Srpskog nacionalnog veća sa KiM sreli su se čak i sa državnom sekretarkom Medlin Olbrajt neposredno pre bombardovanja Srbije u zimu 1999. godine umoljavajući je i ukazujući na pogibeljne posledice tada još neizvesne ali moguće intervencije.

Mati Teodora, Manastir Gorioč Foto: Ž. Jevtić / RAS Srbija

Mati Teodora, Manastir Gorioč

7. Manastir Visoki Dečani je još 1998. godine osudio upotrebu nasilja sa bilo koje strane i pozvao na mirno rešavanje problema u cilju mirnog zajedničkog zivota.

8. Crkva na Kosovu i Metohiji nije zaslužna samo za ostanak naroda već i njegov opstanak. Ali Eparhiju ne karakteriše samo to. Za vreme rata manastir Visoki Dečani zbrinuo je i zaštitio 200 albanskih muslimana. To je prilikom posete Dečanima 2010. godine posebno naglasio Džo Bajden, tadašnji američki potpredsednik.

9. Odmah po zavrsetku bombardovanja monaštvo sa Kosova je poručilo da su kosovski Srbi taoci režima u Beogradu.

10. 16. juna 1999. Srpska pravoslavna crkva zahteva od predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševica da hitno podnese ostavku.

11. SPC je ušla u kosovske institucije kada je bilo kakva pomisao na to u Beogradu bila jeres. Kasnije će se ispostaviti da je to bio jedini način ako Srbi žele da opstanu i izdejstvuje bilo šta od vode, preko struje...

Monasi i deca u Goraždevcu Foto: Privatna arhiva

Monasi i deca u Goraždevcu

12. 2005. godine Patrijarh Pavle je sa tadasnjim kosovskim ministrom kulture potpisao sporazum o obnovi srpskih svetinja pod patronatom Saveta Evrope i pored toga što Beograd nije učestvovao u nikakvom dijalogu sa Albancima.

13. Na Kosovu i Metohiji 1999. godine ubijeni su monasi Hariton (Lukić) i Stefan (Purić). Srušeno je i uništeno preko 150 manastira i crkava od kojih je do danas deo obnovljen.

Staro Gracko posle masakra 1999. godine Foto: Tanjug/AP

Staro Gracko posle masakra 1999. godine

14. Pripadnici UČK upadali su u manastire. Primer: Monahinje manastira Devič kod Srbice od sigurne smrti posle višednevnog maltretiranja u poslednjem trenutku spasila je igumanija Sokolice Makarija. Ona je u manastir dovela vojnike Kfor (francuski kontigent sa severa). I danas je u manastiru Devič živo. Na Liturgije dolaze Srbi sa KiM i centralne Srbije.

Manastir Devič Foto: Tanjug/AP

Manastir Devič

15. Tokom rata na Kosovu i Metohiji osim tada nadležnog episkopa, boravilo je još nekoliko vladika. Jedan od njih je vladika Atanasije (Jeftić) koji je obilazio sela, hranio i sahranjivao. Srpski episkopi pomagali su i Albance koji su bili žrtve njihovih vođa, a jedan od primera koji oslikava ratne godine je - kada bi naišli na telo čitali bi molitve ne znajući koje je vere ubijeni ili da li je kršten. Srbi sa KiM danas kažu: “Ispratili bi dušu, a ne znajući o kome je reč oni bi u molitvi umesto “rab Božji” (za kršetnog i pravoslavnog) izgovarali “stvorenje Božje”, što smo svi mi ljudi, zapravo”.

16. Stavljanje SPC i Eparhije raško-prizrenske na stub srama uz navod da je podržavala zločine na KIM u vreme rata, je do sada po prvi put izgovorena optužba. Do sada je nije pomenuo niti izgovorio niko od međunarodnih predstavnika, sklonih osudi Srba.

Sada već davno, poglavar SPC u vreme ratova, Pavle, koji će ostati upamćen i po poruci “Budimo ljudi”, rekao je:

Neki su mene optuživali da pozivam srpski narod u razaranje, ovu nesreću i rat, samo da bi se održala velika Srbija. Ja sam rekao njima, ponavljam to i sada svima – da kad bi velika Srbija trebalo da se održi po cenu nečeg nečovečnog, neljudskog, ja ne bih pristao. Ne bih pristao po tu cenu da se održi ni mala Srbija. Kada bi po cenu neljudskog, nečovečnog trebalo da se održi poslednji Srbin i kada bi ja bio taj Srbin, ne bih pristao. Nama je bolje da nestanemo kao ljudi, nego da opstanemo, biološki, da preživimo kao zločinci i neljudi.

]]>
Mon, 21 May 2018 13:07:55 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409545/kriva-im-je-crkva-za-kosovo-politicari-zamenili-teze-a-evo-i-16-dokaza-za-to.html
LJUTA BORBA U SNS Jedan kandidat ima podršku stranke, drugi ulaže najviše energije, a samo Vučić zna KO ĆE BITI GRADONAČELNIK http://www.pressonline.rs/info/politika/409544/ljuta-borba-u-sns-jedan-kandidat-ima-podrsku-stranke-drugi-ulaze-najvise-energije-a-samo-vucic-zna-ko-ce-biti-gradonacelnik.html Ime novog gradonačelnika Beograda, koji će u naredne četiri godine voditi prestonicu, biće konačno obelodanjeno za dve nedelje, saznaje "Blic" u vrhu SNS. ]]> Foto:Blic.rs

Izvor "Blica" kaže da je predsednik Srpske napredne stranke i šef Srbije Aleksandar Vučić prelomio i doneo odluku o tome, a da će uskoro o svom predlogu razgovarati i unutar partije koju vodi.

- Samo Vučić zna ime osobe koja će biti gradonačelnik, nije još to nikome saopštio. Ostaje da stranka da svoju reč, mada niko i ne očekuje da će biti glasova protiv. Vodi se računa o tome da gradonačelnik bude neko ko je sposoban da upravlja Beogradom, nastavi započete projekte i započne nove. Važan deo tog posla je i briga o gradskoj kasi i finansijskoj stabilnosti grada – napominje naš sagovornik.

U međuvremenu, unutar SNS se, kako se do sada moglo čuti iz više izvora, vodi ljuta borba oko toga ko će preuzeti palicu od aktuelnog gradonačelnika Siniše Malog. Jer, funkcija gradonačelnika je treća po važnosti u državi i sa sobom sem obaveza nosi i dosta privilegija.

Foto: Anadolija

Prema saznanjima "Blica", svi čije ime se spominje kao moguće se direktno ili indirektno preporučuju i koriste priliku da kažu zašto misle da bi baš oni bili dobar izbor za naslednika Malog. A na spisku su aktuelni gradski menadžer Goran Vesić, predsednica opštine Savski venac Irena Vujović i direktor Dečje klinike u Tiršovoj Zoran Radojičić.

- Čini se da najveću energiju u to ulaže Vesić koji je operativno najobučeniji da vodi grad, ali nisu svi u stranci za takvu odluku. Stranka najviše simpatije daje Ireni Vujović koja je odlično vodila Savski venac, dok prvi na listi dr Radojičić ima veliku ambiciju da završi svoj projekat u Tiršovoj – kaže naš sagovornk.

U Skupštini Beograda se, međutim, može čuti da se ne bi iznenadili da im ostane isti šef.

- Mali se, iako je objavljeno da će preći u Nemanjinu 11, i dalje nada da postoji šansa da ostane na mestu gradonačelnika. Ipak, svi su svesni da će se na kraju povinovati Vučićevoj odluci - kaže naš izvor.

Kako su raspoređeni mandati u Skupštini grada

Izbori u Beogradu održani su 4. marta, Skupština Beograda je konstituisana 9. maja, a 8. jun je poslednji dan za izbor novog gradonačelnika. Na izborima su cenzus prešle samo četiri liste, SNS, SPS-JS, lista okupljena oko Dragana Đilasa i lista okupljena oko Aleksandra Šapića. Naprednjacima su pripala 64 mandata, listi oko Ðilasa 26, Šapiću 12, a koaliciji SPS i JS osam mandata.

]]>
Mon, 21 May 2018 13:05:19 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/409544/ljuta-borba-u-sns-jedan-kandidat-ima-podrsku-stranke-drugi-ulaze-najvise-energije-a-samo-vucic-zna-ko-ce-biti-gradonacelnik.html
Silovatelju Živoradu preti 19 godina zatvora: Dva dana je zverski napastvovao ćerku (16), pretukao je i odsekao joj kosu http://www.pressonline.rs/info/hronika/409542/silovatelju-zivoradu-preti-19-godina-zatvora-dva-dana-je-zverski-napastvovao-cerku-16-pretukao-je-i-odsekao-joj-kosu.html U vreme kada je ćerku više puta brutalno pretukao i silovao, oni su u kući bili sami, jer ga je njegova supruga napustila zbog nasilja, a sina je još ranije izbacio iz kuće ]]> Foto:telegraf

Živoradu M. (60) iz Smoljinca kod Malog Crnića određen je jednomesečni pritvor, zbog sumnje da je od 10. do 12. maja ove godine u više navrata silovao svoju maloletnu ćerku A. M. (16), pišu Novosti. Pritvor mu je određen kako ne bi ponovio krivično delo i da ne bi uticao na svedoke, ali i zbog uznemirenja javnosti.

U istrazi koja sledi, pred višim javnim tužiocem svoje iskaze daće maloletna ćerka, sin i supruga osumnjičenoga, kao i petoro svedoka. Kako se nezvanično saznaje, uhapšeni se na saslušanju ponašao arogantno, ne želeći da se izjašnjava o svojoj krivici, već se branio ćutanjem.

ODSEKAO JOJ KOSU

- U vreme kada je ćerku više puta brutalno pretukao i silovao, oni su u kući bili sami, jer ga je njegova supruga napustila zbog nasilja, a sina je još ranije izbacio iz kuće. Posle napastvovanja, on je ćerki na silu odsekao kosu skoro do glave, nakon čega je ona pobegla od kuće – saznaje se iz izvora bliskog istrazi.

U istrazi će svoje iskaze dati maloletna ćerka, sin i supruga osumnjičenog, kao i petoro svedoka, Foto: Profimedia/imageBROKER

Posle odlaska od kuće, A. M. je majci poslala potresno pismo, u kojem je navela da joj je desilo nešto strašno. Nakon toga su se sastale, a onda Živorada zajedno prijavile policiji, koji je ubrzo uhapšen. On je u februaru ove godine izašao pre vremena iz zatvora Zabela, u kojem je izdržao 10, od ukupno 14 godina na koje je osuđen zbog ubistva Roberta Todorovića (31) iz Smoljinca.

Pušten je pre vremena zbog dobrog vladanja i zbog toga što je oboleo od leukemije. Ukoliko se dokaže da je silovao ćerku, može biti osuđen na pet do 15 godina zatvora, plus četiri godine, koliko mu je preostalo od prethodne kazne, jer je na slobodu pušten uslovno

]]>
Mon, 21 May 2018 12:54:38 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/409542/silovatelju-zivoradu-preti-19-godina-zatvora-dva-dana-je-zverski-napastvovao-cerku-16-pretukao-je-i-odsekao-joj-kosu.html
Jezivo samoubistvo? Taksista u Beogradu uleteo u kontrasmer i zabio se u kombi sa šestoro ljudi http://www.pressonline.rs/info/hronika/409541/jezivo-samoubistvo-taksista-u-beogradu-uleteo-u-kontrasmer-i-zabio-se-u-kombi-sa-sestoro-ljudi.html Poginuli Milomir Belić je upravljao neregistrovanim autom, prepunim smeća, a u poslednje vreme je imao psihičkih problema. ]]> Foto:telegraf

Bivši taksista Milomir Belić (65) ubio se u subotu uveče, oko 23.50 časova, tako što je "opel astrom" namerno uleteo u kontrasmer na auto-putu na Novom Beogradu i direktno se zabio u "folksvagen kedi". Belić je na mestu ostao mrtav, dok je šestoro putnika iz mini-vena pukom srećom preživelo stravičan sudar, piše Informer.

Belić je upravljao neregistrovanim autom, prepunim smeća, a u poslednje vreme je imao psihičkih problema. On je vozio "opel astru" suprotnim smerom najmanje 650 metara od isključenja za Tošin bunar. U policiji pretpostavljaju da je čovek hteo da se ubije zbog psihičkih problema.

Belić se nekoliko godina nije bavio taksiranjem, Foto-ilustracija: Flickr/Claudio Riccio

Bojan Marić (38) koji je upravljao "kedijem" i njegovi saputnici nisu teže povređeni.

- Svi su bili uredno vezani, dok Belić nije imao vezan sigurnosni pojas u svom vozilu. Dvoje povređenih su prevezeni u Urgentni centar, a ostalima je pomoć ukazana na mestu udesa - kaže sagovornik iz policije.

ŽIVEO KAO BESKUĆNIK

Istragom je utvrđeno da je Belić ranije radio kao taksista, ali da se time ne bavi već nekoliko godina. On je iz Zemuna, a njegovi poznanici su potvrdili da je u poslednje vreme bio psihički netabilan. Auto mu je stalno bio pun otpada, živeo je kao beskućnik, iako to nije bio. Sve ukazuje na to da je želeo da okonča sebi život u svom autu, navodi izvor iz istrage.

Belićevo telo je prevezeno na Institut za sudsku medicinu zbog obdukcije, koja bi trebalo da pokaže da li je u momentu nesreće bio pod dejstvom alkohola ili nekih psihoaktivnih supstanci.

]]>
Mon, 21 May 2018 12:50:06 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/409541/jezivo-samoubistvo-taksista-u-beogradu-uleteo-u-kontrasmer-i-zabio-se-u-kombi-sa-sestoro-ljudi.html
NA VENČANJE SRPSKOG KRALJA DOŠAO JE CEO SVET: Gosti su bili čak i Austrijanci, samo je jednoj zemlji bio ZABRANJEN PRISTU http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409495/na-vencanje-srpskog-kralja-dosao-je-ceo-svet-gosti-su-bili-cak-i-austrijanci-samo-je-jednoj-zemlji-bio-zabranjen-pristu.html Organizacija svadbe je poverena našem proslavljenom komediografu Branislavu Nušiću, a 24 sata uoči venčanja kralja Aleksandra Karađorđevića i kraljice Marije u Beograd je doputovalo više od 20.000 ljud ]]> Kada su užasi Prvog svetskog rata počeli polako da blede i kada je stvorena Kraljevina SHS, Aleksandar Karađorđević već je bio "stari momak" - imao je 34 godine i od 1921. bio je kralj, ali bez kraljice. Zato je stvar njegove ženidbe ubrzo postala ne samo lična stvar mladog monarha, već i ozbiljno državno pitanje.

 

Pošto venčanje monarha nikada nije samo njegova lična stvar, u izbor supruge za jugoslovenskog kralja uključio se i politički vrh novostvorene države. Glavno pitanje je bilo da li kraljica treba da bude "iz naroda" ili je bolje izabrati neku princezu ili knjeginju sa evropskih dvorova. Kako je u dinastiji Karađorđević do tada preovladavao običaj da se vladari žene Srpkinjama, zaključeno je da bi dobri bilo da kralj Aleksandar izabere "strankinju" i tako istovremeno "oplemeni dinastiju" i podigne međunarodni ugled kraljevine.

 

FOTO: WIKIPEDIA

Državne provodadžike tako su se razmilele po dvorovima Starog kontinenta i izbor je uskoro pao na rumunsku princezu Mariju, jednu od najlepših i najobrazovanijih princeza tadašnje Evrope. Ova dama je osim lepote i obrazovanja imala i veoma visoko poreklo - rođena je kao treće dete rumunskog kralja Ferdinanda, njena baka po majci je bila sestra ruskog cara Aleksandra III, a deda po majci drugi sin britanske kraljice Viktorije. Imala je nadimak Minjon, a školovala se na najprestižnijim školama. Osim rumunskog govorila je tečno engleski, nemački i francuski jezik.

 

Srpski prosci odmah su pohitali na rumunski dvor. Iako je reč bila o "ugovorenom braku" priča kaže da je princeza pristala čim su joj pokazali fotografije kralja Aleksandra. I ne samo to! Marija je odmah počela da uči srpski jezik i do trenutka polaska za Beograd već je vladala osnovama i mogla je da se sporazumeva.

 

Nepoželjni gosti

 

Kada je sve bilo ugovoreno, beogradski zvaničnici su se bacili na spremanje venčanja i uređenje grada. Organizacija je poverena našem proslavljenom komediografu Branislavu Nušiću, tada upravniku Umetničkog odseka Ministarstva prosvete. Svadba je zakazana u relativno kratkom roku, a bilo je potrebno sve spremiti za dolazak velikog broja stranih zvanica.

 

Na kraljevsku svadbu u Beogradu svoje izaslanike poslale su mnoge države. Predstavnike su poslali čak i Persija, pa i daleki Japan, a doputovao je i gost iz Austrije, sa kojom je do pre četiri godine Srbija ratovala. Jedini kojima je bio zabranjen dolazak bili su Bugari... sećanje na zločine koje je nad Srbima počinila ova vojska tokom Prvog svetskog rata bilo je još uvek suviše sveže i očigledno jače od diplomatske etikecije. Kako bilo, bilans je na kraju delovao skoro nestvarno - 24 sata uoči venčanja u Beograd je doputovalo više od 20.000 ljudi!

 

]]>
Fri, 18 May 2018 18:54:52 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409495/na-vencanje-srpskog-kralja-dosao-je-ceo-svet-gosti-su-bili-cak-i-austrijanci-samo-je-jednoj-zemlji-bio-zabranjen-pristu.html
NS: Prevrnuo se automobil, povređeni maturanti http://www.pressonline.rs/info/hronika/409487/ns-prevrnuo-se-automobil-povredjeni-maturanti.html U Fruškogorskoj ulici u Novom Sadu oko 14:20 h se dogodila saobraćajna nezgoda kada je automobil izleteo sa puta i prevrnuo se na krov, saznaje 021.rs ]]>

Portparolka Hitne pomoći Mirjana Bursać kaže da su povrede zadobila dvojica 19-godišnjaka.

Jedan momak je zadobio kontuzione povrede glave, grudnog koša i vrata, a drugi povrede leđa. Obojica su prebačena u Urgentni centar Kliničkog centra Vojvodina na dodatne preglede, javlja 021.rs. 

Prema nezvaničnim informacijama, sudar se dogodio kada je vozač "sitroena" koji se kretao Fruškogorskom ulicom izgubio kontrolu nad vozilom, izleteo sa puta i potom se prevrnuo na krov. 

Povređenima su odmah pomogli prolaznici, a za sada nije poznato zbog čega je vozač izgubio kontrolu. Od svedoka se može čuti i da su se maturanti koji su bili u automobilu vraćali iz centra gde su učestvovali na tradicionalnom kvadrilu - plesu za maturante, dodaje se.

]]>
Fri, 18 May 2018 17:20:50 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/409487/ns-prevrnuo-se-automobil-povredjeni-maturanti.html
Uskoro ćemo svi biti DONORI ORGANA, ali ipak ostaje jedan USLOV http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409478/uskoro-cemo-svi-biti-donori-organa-ali-ipak-ostaje-jedan-uslov.html Srbija bi uskoro mogla da dobije novi Zakon o presađivanju organa, po kome su svi građani donori i nakon smrti mogu da im se uzmu organi za transplantaciju. U praksi će, ipak, kao i u svim drugim zemljama, konačnu odluku donositi porodica. ]]> Foto:Blic

- Ničiji organi, čak i ako se za života osoba nije izričito izjasnila protiv zaveštanja, neće moći da budu presađeni, ako porodica za to ne da saglasnost - izričita je dr Vesna Rakonjac, direktrka Uprave za biomedicinu.

Kaže i da je Zakon o presađivanju organa ušao u skupštinsku proceduru i da se sada čeka da se stavi na dnevni red pred poslanike.

Izmenom Zakona o presađivanju organa sa takozvane informisane saglasnosti, koja se sada primenjuje, prelazi se na pretpostavljenu saglasnost.

Po tom modelu potencijalni donori su svi koji se izričito ne izjasne protiv toga da im se, ako se nađu u stanju moždane smrti, uzmu organi. Takav model, u susednoj Hrvatskoj, koja je izbila u sam evropski vrh po broju urađenih transplantacija, primenjuje se od 1998. godine.

Prvi tinejdžer u Srbiji kome je transplantirano srce Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

Prvi tinejdžer u Srbiji kome je transplantirano srce

- Ipak želeli smo da zaštitimo pacijente i njihove porodice, zbog čega će konačnu odluku o doniranju organa donositi upravo porodica. Imali smo nedavno slučaj kada su otac i ćerka želili da doniraju organe svoje supruge i majke, ali se tome usprotivila njena rođena sestra. Zbog toga do transplantacije nije ni došlo. Takva pravila važiće i kada se donese novi zakon - objašnjava dr Rakonjac.

Na transplantaciju organa u Srbiji i dalje čeka veliki broj ljudi. Za 770 pacijenata jedini spas je novi bubrega, dok na jetru čeka 38 ljudi. Na transplantaicju srca čeka oko 40 ljudi. Međutim, najveći problem u ovoj oblasti je nedostatak donora, jer se u Srbiji trenutno beleži šest donora na milion stanovnika, za razliku od zemalja bivše SFRJ koje su stalne članice organizacije "Evrotransplant" i koje imaju od 25 do 30 u Sloveniji, a u Hrvatskoj taj broj je veći od 40.

Foto: Ilustracija / Promo

Ove godine imali smo samo 10 donora i urađeno je 27 transplantacija. od toga bubrege je dobilo 15 ljudi koji više ne moraju da idu na dijalizu, sedmoro je dobilo jetru i petoro novo srce.

Međutim, da bi Srbija išla krupnijim koracima napred, o značaju zaveštanja i darivanja organa mora podjednako da se priča i u političkom, zdravstvenom i u svakom segmentu društva.

Neophodno je da država, struka, ali i građani, shvate da broj transplantacija pokazuje koliko je jedno društvo razvijeno i solidarno, ali i kakav nam je zdravstveni sistem. Treba da budemo posrednici u jednom dobrom humanom činu, gde jedan deo naših građana koji je nažalost doživeo tragediju omogućava dalje lečene ljudi kojima je takva vrsta lečenja potrebna.

Stručnjaci u Srbiji nadaju se da će novi Zakon o transplantaciji popraviti situaciju u ovoj oblasti i da će stvari početi da se menja.

Tekst je napisan po ugledu na zemlje koje imaju i do 30 donora na milion stanovnika i po ugledu na zemlje čije stanovništvo shvata da su mnogo veće šanse da nam tokom života zatreba transplantacija nego da budemo donor.

]]>
Fri, 18 May 2018 13:14:47 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409478/uskoro-cemo-svi-biti-donori-organa-ali-ipak-ostaje-jedan-uslov.html
IZAŠAO IZ ZATVORA, PA SILOVAO ĆERKU Ubica dva dana silovao i brutalno tukao tinejdžerku http://www.pressonline.rs/info/hronika/409476/izasao-iz-zatvora-pa-silovao-cerku-ubica-dva-dana-silovao-i-brutalno-tukao-tinejdzerku.html Požarevačka policija uhapsila je Milorada Ž. (60) zbog sumnje da je dva dana u porodičnoj kući silovao i tukao svoju maloletnu ćerku(16). ]]> Foto:Blic.rs

Sumnja se da je on u periodu od 10. do 12. maja ove godine više puta primorao maloletnu ćerku na seksualne odnose.

Brutalne povrede od batina na tinejdžerki videla je majka koja je sve prijavila policiji.

Milorad Ž. je ubrzo uhapšen i po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Požarevcu, određeno mu je zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden tužiocu.

On se sumnjiči za dva krivična dela: silovanje i nanošenje teških telesnih povreda svojoj ćerki.

Milorad Ž. je inače pre samo tri meseca izašao iz zatvora u kom je proveo 10 godina iza rešetaka zbog ubistva!

]]>
Fri, 18 May 2018 13:01:54 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/409476/izasao-iz-zatvora-pa-silovao-cerku-ubica-dva-dana-silovao-i-brutalno-tukao-tinejdzerku.html
BRUTALNO NASILJE Beograđanin zatekao ćerku sa cigarom, pa je TUKAO DOK NIJE POČELA DA KRVARI, a onda je UZEO MAKAZE http://www.pressonline.rs/info/hronika/409477/brutalno-nasilje-beogradjanin-zatekao-cerku-sa-cigarom-pa-je-tukao-dok-nije-pocela-da-krvari-a-onda-je-uzeo-makaze.html U okolini Beograda juče je uhapšen je M. Ž. (38), jer je brutalno, do krvi, pretukao svoju trinaestogodišnju ćerku i zatim je ošišao na kratko, saznaje "Blic". ]]> Foto:blic.rs

Ovom nasilniku određeno je policijsko zadržavanje od 48 sati, zbog sumnje da je počinio krivično delo nasilje u porodici, nakon čega će biti priveden nadležnom tužilaštvu, dok je dete sklonjeno u sigurnu kuću za nezbrinutu decu u Beogradu.

Kako "Blic" saznaje sve se dešavalo u sredu 16. maja uveče u porodičnoj kući u jednom selu kraj Beograda. Osumnjičeni je oko 21 čas ušao u sobu ćerke (13), koja se nalazi na spratu porodične kuće, i zatekao je da puši. U piksili su bili opušci cigareta. Besno ju je pozvao da siđe u sa njim u prizemlje kuće. Čim su sišli počeo je da joj udara šamare dok dete nije palo na pod. Kada je devojčica pala, njen otac je odmah nastavio da je šutira nogom u glavi i po telu. Dete je počelo da krvari iz usta i nosa. Njenog oca to nije zaustavilo već je neko vreme nastavio da je šutira. Kada je prestao da je udara nogama, devojčica se zbog bolova teško popela uz stepenice do svoje sobe, gde se sklonila. Međutim, tu nije bio kraj maltretiranju. Otac ju je besno i preteći ponovo pozvao da siđe. Kada je preplašeno i krvavo dete sišlo, njen otac je uzeo mašinicu za šišanje i ošišao je na kratko.

Foto: Shutterstock

Devojčica je juče otišla u školu na časove, jer je dobar đak, bez obzira na brutalno maltretiranje koje doživela veće pre toga. U šlolu je došla sa vidnim oteklinama na licu i ošišana. To nije moglo da prođe neprimećeno. O svemu je odmah obaveštena dirktorka te osnovne škole, koja odmah prijavljuje slučaj lokalnoj policiji.

Dete je prvo odvedeno na lekarski pregled u lokalnu bolnicu, gde su lekari konstatovali da ima hematome po glavi i telu. Dete je zbog povreda na glavi i licu upućuno na dalje preglede, ali na sreću nije bilo unutrašnjih krvarenja.

Devojčica je dala izjavu dežurnom policajcu specijalizovanom za nasilje u porodici, gde je detaljno ispričala kako ju je otac tukao i maltretirao. Takođe je istovremeno angažovan i socijalni radnik. Na osnovu svih dosada prikupljenih podataka doneta je odluka da se dete skloni u prihvatilište za nezbrinutu decu u Beogradu. Otac je uhapšen zbog sumnje da počinio krivično delo nasilja u porodici i određeno mu je za sada policijsko zadržavanje. Njega će po isteku 48 sati saslušati nadležan tužilac koji može da traži i određivanje pritvora do 30 dana o čemu će odlučiti sudija za prethodni postupak.

Osumnjičeni je ranije osuđivan zbog krivičnih dela što će biti otežavajuća okolnost za njega.

Kazna do 10 godina zatvora

Krivični zakon propisuje da je ako je krivično delo nasilje u porodici učinjeno prema maloletnom licu da je kazna od 2 do 10 godina zatvora. Predviđena je i kazna u slučaju da okrivljeni prekrši mere zaštite od nasilja u porodici koje mu je sud izrekao kazna za to je od novčane do zatvora od tri godine.

]]>
Fri, 18 May 2018 13:07:56 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/409477/brutalno-nasilje-beogradjanin-zatekao-cerku-sa-cigarom-pa-je-tukao-dok-nije-pocela-da-krvari-a-onda-je-uzeo-makaze.html
Skupština o komisiji za istragu posledica bombradovanja http://www.pressonline.rs/info/politika/409463/skupstina-o-komisiji-za-istragu-posledica-bombradovanja.html Beograd -- Poslanici Skupštine Srbije pitali su članove vlade i nadležne organe, a interesovalo ih je kada će biti ukinut Zakon o načinu isplate penzija. ]]>
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pitali su i dokle se stiglo sa istragom za ubistvo Olivera Ivanovića, kao i o štrajku u fabrici "Kajzen"

Poslanik Nove Srbije - Pokret za spas Srbije Djorđe Vukadinović osvrnuo se na sastanak EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, navodeći da je najavljivan kao konačna prekretnica na evropskom putu. 

On je ranije pitao šta Srbija čini i da li koordinira napore u vezi sa tim Samitom sa Španijom koja je najavila da neće prisustvovati, a zatim konstatovao da je očigledno da nije, jer je Srbija poslala najvišu državnu delegaciju u Sofiju. 

"To je samo po sebi zabrinjavajuće. Stvar postaje gotovo komična kada se prisetimo da će uskoro 15 godina od takozvanog Solunskog samita EU u julu 2003. godine kada je data jasna evropska perspektiva zemljama Zapadnog Balkana", rekao je Vukadinović. 

Poslanik SRS Miljan Damjanović pitao je predsednika i premijerku o "famoznom planu za Kosovu koji je stigao". 

To je, primetio je Damjanović, nešto što se već dešavalo u Rambujeu, i ukazao na izjave zvaničnika da bez predaje KiM nema ulaska u EU. 

Navodeći da se i dalje donose zakoni koji su u skladu sa evropskim i da se govori o ulasku u EU, Damjanović je pitao da je doneta odluka da vladajuće stranke priznaju KIM i predaju ga "šiptarskim teroristima". 

Mirjana Dragaš iz SPS pitala je koliko je sredstava u 2018. godini opredeljeno za mere populacione politike jedinicama lokalne samouprave, da li postoje projekcije da se ona povećavaju i da li se planiraju nove mere. 

Nenada Božića iz poslaničkog kluba Slobodnih poslanika zanimalo je dokle se stiglo sa istragom ubistva Olivera Ivanovića s obzirom da, kako kaže, Ivanovićevi saradnici strahuju da se na istražne organe vrši pritisak i da su šanse manje da se uradi kvalitetna istraga kako vreme protiče. 

Pitanje za Agenciju za borbu protiv korupcije i MUP imala je samostalna poslanica Marinika Tepić. 

Ona ih je pitala da li su upoznati sa "koruptivnim radnjama", za koje tvrdi da ima dokaze, u čijem je lancu učestvovala Apoteka Pančevo, narodni poslanik Željko Sušec i Smiljka Sušec za koju, kaže, postoje dokazi da je majka poslanika. 

"Koruptivne radnje se odnose na period od 2013. i nekoliko godina nakon toga. Posedujem dokaze. Apoteka je uplaćivala 40.000 evra na racun zanatske radnje čija je vlasnica Smiljka Sušec, majka narodnog poslanika", rekla je Tepić. 

Poslanica DS Gordana Čomić imala je pitajne za ministra Zorana Djorđevića - šta je ministarstvo za rad uradilo povodom štrajka u fabrici Kajzen gde su radnice nedavno obustavile rad, tražeći isplatu zarada i prekovremenog rada. 

"Uobičajeni sindikalni zahtev u svim normalnim državama. Ono sto nije uobičajeno jeste reakcija poslodavca i izostanak reakcije nadleznih", rekla je Čomić. 

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić pitao je predsednika i Vladu Srbije kada će biti ukinut Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija. 

"Ovih dana slušamo da MMF traži ukidanje zakona, a sa druge strane premijerku koja kaze da oni ne mogu da ukinu taj zakon, jer bi se njime smanjile penzije sto nema logike", smatra Aleksić.

]]>
Thu, 17 May 2018 22:26:37 +0200 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/409463/skupstina-o-komisiji-za-istragu-posledica-bombradovanja.html
Penzije u Srbiji: Ovo su 3 moguća scenarija VIDEO http://www.pressonline.rs/info/srbija/409458/penzije-u-srbiji-ovo-su-3-moguca-scenarija-video.html Beograd -- Ko bi rekao da će MMF i penzioeri biti na jednoj, a Vlada Srbije na suprotnoj strani? ]]> Foto:Thinkstock

Ova neprirodna podela stvorena je pitanjem: da li i kako ukinuti Zakon o privremenom umanjenju penzija.

Ni Vlada - ni predsednik nisu precizirali da li će ukinuti sporni Zakon, pa je list "Politika " na osnovu podataka napravila tri scenarija: 

Prvi - Ukoliko se ne ukine, već se samo povećaju penzije linerano svima za 8%, biće to veliki trošak za budžet. 

Drugi - Ukoliko se vrati polovine oduzetog penzionerima čija je penzija veća od 25.000 dinara i linerano povećaju penzije svima za 5%, trošak je 27 milijardi dinara. 

Treći scenario je da se vrati ceo iznos oduzete penzije i poveća penzija 3%, trošak je 15 milijardi dinara.Jedna od autorki teksta kaže da penzioneri pre svega traže ukidanje spornog zakona! 

"To je njihovo ustavno i zakonsko pravo koje niko ne može d im ospori bilo kakvom matematikom kojom Vlada sada pokušava da napravi kako bi nova rešenja na umanjenim pebnzajam radil uvećanje.dakle, tu zakonski ne mogu da prođu ni na jednom sudu i bojim s eako ne nudu ispoštovali zakon i ustav da će im s eovo vratiti kao bumerang ili tužbom našeg ustavnog suda ili u Strazuburu", objašnjava novinarka "Poltike", Jasna Petrović - Stojanović. 

Ekonomisti poručuju Vladi da ne pravi scenraija,već da ukine Zakon koji je ionako važio do docembra 2017 i krene u usklađivanje penzije kako Bog zapoveda:dva puta godišnje kako se kreće inflacija i potrošačka korpa! 

"Januira 2018. svaki penzioner je trebalo da dočekasa novim iznosom penzije na svom čeku,a on bi trebalo da izgleda ako ćemo pšteno ovako:2014 u zadnjoj penziji i uvećati je za ono što neko zakonsko rešenje pre donošenja zakona i uskladiti i to je početak isplate penzija bez mnogo mudrosti", rekao je profesor na Ekonomskom fakultetu, Ljubodrag Savić. 

Ocena stručnjaka je da ako se država ne nagodi sa penzionerima, rizikuje tužbe u Strazburu, apresude bi došl sa kamatom tako da nas tad niejdan scenario ne bi spasio.

 

 

]]>
Thu, 17 May 2018 20:25:47 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/409458/penzije-u-srbiji-ovo-su-3-moguca-scenarija-video.html
Promet na Berzi uzleteo na milijardu RSD http://www.pressonline.rs/info/srbija/409455/promet-na-berzi-uzleteo-na-milijardu-rsd.html Beograd -- Trgovanje državnim obveznicama, ali i veća investiciona aktivnost na domaćem tržištu akcija, rezultirali su odličnim ukupnim prometom na Beogradskoj berzi. ]]> Foto:Thinkstock

Nastavljen je i rast berzanskih indeksa, a ukupan promet na trgovanju iznosio je 998,9 miliona dinara (8,4 miliona evra).

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, ojačao je za 0,2 odsto na 741,97 poena, a za isti procenat je porastao i BELEXlajn, zaključivši trgovanje na 1.551,09 poena. 

Proizvođač i distributer tehničkih gasova, Mešer Tehnogas, bio je drugi dan uzastopno najtrgovanija akcija sa prometom od 7,7 miliona dinara, uz pad cene od 0,2 posto na 11.511 dinara. 

Naftna industrija Srbije je skočila za 0,7 odsto na 725 dinara i ostvarila trgovanje u iznosu od 2,7 miliona dinara, a Galenika Fitofarmacija, koja je juče bila najveći gubitnik, danas se oporavila za petinu procenta na 2.819 dinara, uz realizaciju od 2,5 miliona dinara. 

Gornjomilanovački Metalac se zadržao na cenovnom nivou od 2.040 dinara, uz promet od 1,2 miliona dinara, a Aerodrom "Nikola Tesla" je zabeležio trgovanje vredno 1,0 milion dinara, takođe po nepromenjenoj ceni u odnosu na juče od 1.682 dinara. 

Bečejski Sojaprotein je predvodio listu dobitnika s rastom cene od 5,0 procenata na 210 dinara, uz neveliku realizaciju, dok je preferencijalna akcija Komercijalne banke bila najveći gubitnik oslabivši za 7,0 posto na 808 dinara, uz promet od 0,2 miliona dinara. 

Dobar promet, težak 0,9 miliona dinara, registrovalo je Akcionarsko društvo za unutrašnju i spoljnu trgovinu Hempro iz Beograda, čije su akcije zaključene u plusu za 0,6 odsto na 520 dinara, a Impol Seval iz Sevojna je ojačao za 1,1 odsto na 3.100 dinara, i istrgovan je za četvrt miliona dinara. 

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija učestvovali s udelom od 14,53 odsto, pri čemu u kupovini sa 6,86 procenata, a u prodaji sa 22,2 posto. 

Dinarska državna obveznica serije RSO18171, koja dospeva na naplatu u januaru 2023. godine, ostvarila je promet od 979,9 miliona dinara.

]]>
Thu, 17 May 2018 19:30:31 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/409455/promet-na-berzi-uzleteo-na-milijardu-rsd.html
Molba za upravnika zatvora: Prihvatite krave, svinje... http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409454/molba-za-upravnika-zatvora-prihvatite-krave-svinje.html Bojan Radovanović, 37-godisnji stočar iz kuršumlijskog Novog sela, mpraće u zatvor zbog neregistrovane prikolice ]]>

On je osuđen na zatvorsku kaznu 40 dana, zbog vožnje neregistrovane prikolice traktorom, uputio je neobičnu molbu zatvoru u Prokuplju.

On moli upravnika zatvora da prihvati 26 krava, svinje i prasiće i 50 kokošaka.

Radovanović je ponudio da se, tokom izdržavanja kazne, on brine o životinjama. Zatvoru poklanja mleko i jaja i u molbi napominje da će sedam pasa ostaviti u selu, da čuvaju zatvorenu kuću i prazne štale. 

Opširnije u video – prilogu...

]]>
Thu, 17 May 2018 19:24:03 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409454/molba-za-upravnika-zatvora-prihvatite-krave-svinje.html
Zašto je reka u Vladimircima postala crna? http://www.pressonline.rs/info/srbija/409453/zasto-je-reka-u-vladimircima-postala-crna.html Meštani sela Skupljen, kod Vladimiraca, već danima su u strahu jer je njihova rečica Mlakva postala crna. ]]> Foto:Screenshot

Sumnjaju u meštane koji ovde peru cisterne, ispuštaju kanalizaciju, pale gume, ali i na stočnu farmu u okolini, jer su sve njih zaticali da bacaju otpad u reku.

U opštini Vladimirci najavljuju da će poslati inspekciju da utvrdi uzrok zbog kog je reka crna.

Opširnije u video – prilogu…

 

]]>
Thu, 17 May 2018 18:17:45 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/409453/zasto-je-reka-u-vladimircima-postala-crna.html
LE: Metalnom šipkom tukao bivšu ženu na ulici, uhapšen http://www.pressonline.rs/info/hronika/409449/le-metalnom-sipkom-tukao-bivsu-zenu-na-ulici-uhapsen.html Pripadnici MUP-a u Leskovcu uhapsili su M.J. (24) iz Leskovca, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilje u porodici. ]]>

On se sumnjiči da je bivšu vanbračnu suprugu presreo na ulici i metalnom šipkom je udario više puta po telu, nanevši joj telesne povrede.

M. J. je priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Leskovcu, a sudija Osnovnog suda mu je nakon saslušanja odredio pritvor, saopštila je danas PU Leskovac.

]]>
Thu, 17 May 2018 17:09:58 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/409449/le-metalnom-sipkom-tukao-bivsu-zenu-na-ulici-uhapsen.html