Press Online :: Vesti dana http://www.pressonline.rs/info/rss.html Najnovije vesti - Politika, Hronika, Srbija, Društvo, Biznis, Beograd, Kolumne, Komentar dana, Press RS sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Vesti dana http://www.pressonline.rs/info/rss.html NUDILA ZEMUNCU DA MU GATA I "SKINE" CRNU MAGIJU Žena prvo "tipovala" stan, pa došla sa prijateljima i ukrala 170.000 EVRA http://www.pressonline.rs/info/hronika/419301/nudila-zemuncu-da-mu-gata-i-skine-crnu-magiju-zena-prvo-tipovala-stan-pa-dosla-sa-prijateljima-i-ukrala-170000-evra.html Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su Ć. Đ. (34) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo teška krađa. ]]> Foto:blic

Ona se sumnjiči da je 2018. godine, sa još dve, za sada nepoznate osobe, ušla u stan oštećenog u Zemun polju i iz ormana ukrala 170.000 evra.

Takođe, sumnja se da je Ć. Đ. sa tim osobama nekoliko dana pre izvršenja ovog krivičnog dela, bila u stanu oštećenog kada su mu nudile uslugu gatanja i skidanja crne magije da bi se potom vratile i izvršile krivično delo.

Osumnjičenoj je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će, uz krivičnu prijavu biti privedena Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

]]>
Fri, 6 Dec 2019 14:01:34 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/419301/nudila-zemuncu-da-mu-gata-i-skine-crnu-magiju-zena-prvo-tipovala-stan-pa-dosla-sa-prijateljima-i-ukrala-170000-evra.html
Krim poručuje Srbiji: Ne odugovlačite sa priznavanjem http://www.pressonline.rs/info/politika/419303/krim-porucuje-srbiji-ne-odugovlacite-sa-priznavanjem.html Srbija ne bi trebalo da odugovlači sa priznavanjem Krima kao dela Ruske Federacije, izjavio je šef Komiteta Skupštine Krima za narodnu diplomatiju i međunarodne odnose Jurij Gempelj. ]]> Foto:blic

Prema njegovim rečima, priznavanje Krima kao dela Rusije otvorilo bi nove perspektive u razvoju rusko-srpskih odnosa.

- Srbija ima šansu da uđe u istoriju kao prva evropska zemlja koja je krenula putem pravde i priznala volju Krima. Srbija ne bi trebalo da odugovlači sa tim pitanjem - naglasio je on, prenosi "Sputnjik".

Gempelj, koji boravi u Srbiji u okviru krimske delegacije, rekao je da se do sada susreo sa mnogim predstavnicima srpskih vlasti, i ocenio da je takva saradnja važna kako bi se dodatno učvrstili rusko-srpski odnosi.

Podsetimo, Krim je postao ruski region posle referenduma održanog u martu 2014. godine, na kojem se ogromna većina građana Krima i Sevastopolja izjasnila za ujedinjenje sa Rusijom.

Za ujedinjenje je glasalo 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je "konačno zatvoreno".

Međutim, Ukrajina to poluostrvo smatra svojom privremeno okupiranom teritorijom.

]]>
Fri, 6 Dec 2019 14:16:52 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/419303/krim-porucuje-srbiji-ne-odugovlacite-sa-priznavanjem.html
KUMA PORODICE MARJANOVIĆ IZA REŠETAKA Vera Vukomanović u pritvoru zbog falsifikovanja dokumenata http://www.pressonline.rs/info/hronika/419299/kuma-porodice-marjanovic-iza-resetaka-vera-vukomanovic-u-pritvoru-zbog-falsifikovanja-dokumenata.html Veri Vukomanović (62), kumi pokojne Jelene Marjanović, posle saslušanju u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, određen je pritvor do 30 dana. Njeno puštanje i odbrana sa slobode nisu bili mogući jer se smatra da bi u tom slučaju moga da “izvrši uticaj na svedoke”. ]]> Foto:blic

Policija je uhapsila kumu pevačice, ubijene na nasipu u Borči, zbog postojanja osnova sumnje da je sa još jednim muškarcem izvršila prevaru i falsifikovanje isprava, potvrđeno je "Novostima".

Vera Vukomanović, kuma porodice Marjanović Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Vera Vukomanović, kuma porodice Marjanović

Ona se, koristeći falsifikovano ovlašćenje, navodno izdato od M. V., odrekla u RGZO prava na žalbu.

Time je omogućila saučesniku da se, uz pomoć falsifikovanog kupoprodajnog ugovora, uknjiži kao vlasnik katastarske parcele na Zvezdari.

Za Verinim saučesnikom se još traga.

Inače, gospođi Vukomanović ovo nije prvi put da je dovedena pred lice pravde. Ona je jedan od glavnih svedoka odbrane Zorana Marjanovića, više puta je privođena, a u neprilike je upadala i zbog Zoranove majke.

Kuma porodice Zorana Marjanovića, u martu 2018.godine privedena je na saslušanje i zbog spora za neplaćeni račun za struju.

]]>
Fri, 6 Dec 2019 13:53:23 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/419299/kuma-porodice-marjanovic-iza-resetaka-vera-vukomanovic-u-pritvoru-zbog-falsifikovanja-dokumenata.html
"ZABRINUTI SMO" Ambasador SAD u Srbiji: Bojkot izbora nije ni fer, ni produktivan http://www.pressonline.rs/info/politika/419302/zabrinuti-smo-ambasador-sad-u-srbiji-bojkot-izbora-nije-ni-fer-ni-produktivan.html Sjedinjene amerčke države (SAD) su zabrinute okruženjem u kojem će se odvijati izbori u Srbiji, kaže američki ambasador Entoni Godfri, ocenivši da vlada koja želi da bude smatrana legitimnom, treba da osigura fer izbore. ]]> Foto:blic

U video intervjuu za "Južne vesti" , Godfri je rekao i da bojkot izbora nije ni fer, ni produktivan.

- Moje viđenje je da bojktovanje izbora lišava mnoge glasače mogućnosti da izraze mišljenje. Mislim da to nije fer i da nije produktivno. Više bih voleo da političari imaju priliku da slobodno izraze svoje mišljenje kroz učešće u televizijskim emisijama da bi direktno predstavili glasačima šta su njihovi ciljevi za Srbiju, kako bi glasači mogli da donesu ispravnu odluku - rekao je Godfri.

On je ocenio da je "neprikladno za američkog ambasadora ili stranu ambasadu da bude posrednik u dijalogu oko izbora" jer "uloga međunarodne zajednice nije da nastupa kao politički akter u Srbiji".

- To je uloga samih političara - dodao je on.

Ambasador je međutim rekao da su SAD zabrinute zbog okruženja u kojem će se odvijati izbori i da su taj stav preneli i Vladi Srbije i odgovornima koji imaju mogućnost da promene to okruženje.

- Blisko sarađujemo sa misijom OEBS-a i očekujemo da će Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava poslati posmatračku misiju čim se raspišu izbori. Moje očekivanje je da će oni biti kritički nastrojeni o predizbornom okruženju - rekao je Godfri.

Njegovo viđenje je, kaže, da "ukoliko vlada želi da bude viđena kao legitmna, trebalo bi da osigura da izbori budu fer".

- Što više legitimiteta vlada bude imala, imaće i više autoriteta - dodao je Godfri.

"Situacija u medijima puna izazova"

Kada je reč o situaciji u medijima, američki diplomata ocenjuje da je ona "puna izazova" i da u toj oblasti ima još mnogo posla.

- Mediji u Srbiji se često osećaju pod pritiskom, postoje brojniji primeri autocenzure nego što bi trebalo i mislim da su pretnje novinarima takođe nešto što je smetnja da obavljaju svoj posao - rekao je on, i dodao da to ipak ne znači da je "situacija beznadežna i mračna".

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Upitan da li su SAD spremne da se takmiče sa Rusijom za uticaj na Balaknu i u Srbiji, Entoni Godfri je rekao da radije govori o tome za šta se zalažu njegova vlada i on, nego protiv čega su, prenosi N1.

- Stav SAD je da je najbolji način da postignemo ciljeve tako što ćemo pomoći Srbiji da ona postigne svoj cilj, a to je članstvo u EU. Smatramo da bi sve što mi možemo da učinimo da pomognemo Srbiji da ostvari taj cilj, bilo dobro i za SAD, i zbog toga radimo u tom pravcu - rekao je Godfri.

Ne zameramo Srbiji veze sa Rusijom

Dodao je da SAD ne zameraju Srbiji jake veze sa Rusijom.

- Postoje kulturološke veze, istorijske veze, čak i veze u religijskom smislu koje su važne za Srbiju. Mi to uopšte ne zameramo. I relacije sa Kinom su takođe važne. Ali treba gledati budućnost Srbije i to gde Srbija želi da ide. Po mom mišljenju, i mišljenju mnogih ekonomista sa kojima sam pričao, budućnost Srbije leži u Evropi - rekao je on.

Govoreći o Kosovu, Godfri je rekao da se SAD nadaju sporazumu Beograda i Prištine.

- Mislim da postoji prava šansa za to, i predsednik Tramp takođe misli isto. Imenovao je ambasadora SAD u Berlinu Ričarda Grenela kao specijalnog pregovarača za to. Grenel je veoma fokusiran na to i on pokušava koristeći privatni sektor da načini korak napred - rekao je Godfri.

Grenel i Palmer, različiti i aktivni

Podsećajući da je Metju Palmer specijalni izaslanik državnog sekretara za Zapadni Balkan, Godfri je rekao da u vladi SAD "nema nikoga ko bolje od njega poznaje istoriju, izazove i različita politička stremljenja širom Zapadnog Balkana".

Metju Palmer i Ričard Grenel Foto: Tanjug / AP, Zoran Žestić / RAS Srbija

Metju Palmer i Ričard Grenel

SAD sa ta dva veoma različita, ali veoma aktivna čoveka pokazuju da brinu o ishodima na ovim prostorima", dodao je ambasador i izrazio nadu da će SAD "svojom energijom i doprinoseći poslu koji već obavljaju EU i druge organizacije, moći da donesu više rezultata ljudima u regionu".

Na pitanje da li očekuje potpisivanje sporazuma Beograda i Prištine pre izbora u SAD, ambasador je rekao da se Grenel i Palmer "nadaju da će se postići neka vrsta sporazuma", ali je dodao da "to najviše zavisi od dve strane".

- To nije do nas, to je do ljudi sa ovih prostora. Svaki sporazum koji treba da bude uspešan i dugoročan, mora da potekne iz regiona, da pripada ljudima koji žive ovde i koji će biti njime vođeni - rekao je ambasador SAD u intervjuu za "Južne vesti".

]]>
Fri, 6 Dec 2019 14:12:57 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/419302/zabrinuti-smo-ambasador-sad-u-srbiji-bojkot-izbora-nije-ni-fer-ni-produktivan.html
JEDAN PRESKOČIO BEDEM, DRUGI NAGOVORIO DETE DA GLUMI BOLEST Dva Srbina pobegla iz dva zatvora, potraga za njima traje MESECIMA http://www.pressonline.rs/info/hronika/419300/jedan-preskocio-bedem-drugi-nagovorio-dete-da-glumi-bolest-dva-srbina-pobegla-iz-dva-zatvora-potraga-za-njima-traje-mesecima.html Evropske policije trenutno tragaju za dvojicom Srba, koji su na spektakularan način izveli bekstvo iz zatvora u Nemačkoj i Italiji. ]]> Foto:blic

Srbin Aleksandar Erceg (43) pobegao je iz zatvora u nemačkom gradu Bohum 15. avgusta, gde je izdržavao kaznu zbog teških krađa, naoružanih pljački i nanošenja telesnih povreda. Nemački mediji su o ovom bekstvu pisali kao o filmskom i spektakularnom, jer ne samo da je odlično iskoristio trenutak kada na zatvorskoj osmatračnici nije bilo čuvara, već je uspeo i da ih nasamari.

Aleksandar Erceg Foto: MUP, Polizei Bohum / RAS Srbija

Aleksandar Erceg

Te večeri je bio u teretani i čuvarima koji su nadzirali njega i druge zatvorenike kazao je da ide da se tušira. Međutim, iskoristio je njihovu nepžnju i uzverao se, gotovo kao u filmu, preko zidova, zatim kroz šupljinu na krovu. Odatle je skočio na zatvorski bedem i skočio sa zida visokog pet metara u slobodu.

Prema policijskoj rekonstrukciji, pri doskoku je morao da se povredi i zbog ove teze nadali su se da robijaš nije daleko odbegao. Međutim, ni danas, gotovo tri meseca kasnije, policija nije uspela da ga pronađe.

Da je u toku bekstvo, čuvare kazamata upozorili su prolaznici oko 19.35, koji su prijavili da su videli čoveka kako preskače visoku ogradu i beži u nepoznatom pravcu.

Ostalo je nejasno da li je Ercegu neko pomogao u planiranju ili prilikom samog bekstva, ali budući da je viđen kako se od zatvora udaljava sam, ova teza je malo verovatna.

Bekstvo iz italijanskog zatvora

Iz italijanskog zatvora u gradu Forzinone, 17. novembra pobegao je Srbin Rade Nikolić (38).

Naime, Srbin je od uprave zatvora u Sekondlijanu zatražio posetu porodici, a svoju molbu potkrepio je tvrdnjom da mu je sin bolestan. Iz Uprave zatvora izašli su mu u susret i u pratnji sedam zatvorskih stražara on je otišao u romski kamp u Napulju gde je živeo sa porodicom.

Rade Nikolić Foto: Polozia penitenziaria / Privatna arhiva

Rade Nikolić

U jednom trenutku njegovom sinu je navodno pozlilo, a osumnjičeni je iskoristio gužvu, zatražio da ode u kupatilo i tada umakao kroz prozor, prenosili su italijanski mediji.

Policija je ubrzo shvatila šta se dešava i dala se u potragu za beguncem. Blokirali su ceo kvart, alarmirane su sve raspoložive patrole, ali Nikolića nigde nije bilo.

Pretpostavlja se da je osumnjičeni duže vreme planirao bekstvo iz zatvora i to u saradnji sa porodicom. Sumnja se da dete uopšte nije bilo bolesno, već je simuliralo prehladu kako bi ocu pomoglo da dobije dozvolu da izađe iz zatvora, a potom ostvari svoj plan i pobegne.

Policija je odmah objavila da je reč o izuzetno opasnom muškarcu i zamolila građane da se jave ukoliko imaju bilo kakve informacije o njemu. Da je Nikolić opasan potvrđuje i istorija incidenata koje je pravio u zatvoru, zbog kojih je takođe i premešten u zatvor iz kog je pobegao. Učestvovao je u svađama i obračunima i bio nasilan, zbog čega su mu nakon preseljenja u novi zatvor uskraćeni izlasci.

Pobegao pa pozvao upravnika zatvora da ga obavesti

Nikako ne treba zaboraviti spektakularno bekstvo u zatvoru u Kopru, koje su izveli Srbin Damnjan Mitrović (40) i Bosanac Dragan Milosavljević (41). Njih dvojica su, naime, svoj beg planirali tri meseca, a Mitrović je tu noć do detalja opisao u ekskluzivnoj ispovesti za "Blic".

- Niz čaršav smo se spustili u dvorište. Tu smo našli kontejnere, stavili ih jedan na drugi, a dušek koji smo pronašli prislonili smo uz žicu koja je oštra kao žilet. To smo uradili da se ne bismo posekli. Prvo sam se popeo ja, a onda sam pomoću čaršava podigao i cimera. Popeli smo se na stražarsku kućicu, a sa nje se spustili na ulicu niz te čaršave. Isekao sam ruke na žicu, povredio kuk, a moj drug nogu, jer nismo vešto pali. Bežali smo kroz kanale, zavaravali smo tragove. Nakon kilometara smo se razdvojili i znam da je i cimer pobegao i da je sa svojom porodicom - ispričao je Mitrović.

Dragan Milosavljević i Damnjan Mitrović

Dragan Milosavljević i Damnjan Mitrović

Strahujući da bi neko od zatvorskih stražara mogao da bude u problemu zbog njihovog bega, Mitrović je pozvao direktora zatvora.

- Mislili su da zovem da bi ih "za*ebavao", al sam zvao da mu objasnim kako smo pobegli, da ne pomisli da je kriv neko od stražara. Pričali smo skoro pola sata i čudio se čovek kako smo uspeli da pobegnemo iz jednog od najstrožih zatvora u Sloveniji, a još smo prvi koji smo uspeli - ispričao je on.

]]>
Fri, 6 Dec 2019 13:57:06 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/419300/jedan-preskocio-bedem-drugi-nagovorio-dete-da-glumi-bolest-dva-srbina-pobegla-iz-dva-zatvora-potraga-za-njima-traje-mesecima.html
KAO ZVER JE SILOVAO I UBIO MALU KAJU (3) Mališi Jevtoviću odšteta od 6.000 EVRA zbog incidenta u zatvoru http://www.pressonline.rs/info/hronika/419293/kao-zver-je-silovao-i-ubio-malu-kaju-3-malisi-jevtovicu-odsteta-od-6000-evra-zbog-incidenta-u-zatvoru.html Vest da će Srbija morati da plati odštetu Mališi Jevtoviću, osuđenom na 40 godina zatvora zbog monstruoznog silovanja i ubistva Katarine Janković (3) 2005. godine u Beogradu, uznemirila je rođake pokojne devojčice. ]]> Foto:blic

Naime, Evropski sud za ljudska prava utvrdio je da je Jevtović bio žrtva torture i neočekivanog postupanja zatvorskih čuvara, zbog čega je državu Srbiju proglasio odgovornom i naložio državi da mu, nakon pravosnažnosti ove oduke, na ime nemataerijlne štete isplati 4000 evra, a na ime troškova postupka još 2.355 evra.

Nočuveno

- Ogorčeni smo! Da li se on pitao kakvo pravo je imala naša mala Kaja? Da li je mislio na to? O kakvoj on torturi priča kada je kao zver silovao nesrećno dete? Nečuveno - rekla je za Kurir rođaka po ocu ubijene devojčice.

Katarina Janković Foto: Privatna arhiva

Katarina Janković

Ona kaže da joj je strašna pomisao na to da će tih 6.355 evra Jevtoviću biti isplaćeno iz državnog budžeta i što će za pravo delom i Kajina rodbina, kao i otac, plaćati tu odštetu.

- Čovek koji je bio u stanju da tako zverski ubije dete nije čovek. On je ljudski izrod i ne znam odakle mu uopšte ideja da on priča o torturi i da traži bilo kakva prava. Evropski sud je uzeo u obzir njegova prava kao zatvorenika i doneo takvu odluku, a ja se pitam kako njegova prava mogu da se uvažavaju kada je on drugome oduzeo pravo na život - očajna je rođaka, koja dodaje da joj se sloši čim se seti tog stravičnog dana od pre 14 godina, kada je otkriveno da je Kaja silovana, tučena i mučena pre smrti.

Podsetimo, Katarina Janković (3) umrla je u najgorim mukama 17. jula 2005. Njena majka Ana Filipović i njen ljubavnik Mališa Jevtović doneli su je u bolnicu u besvesnom stanju, već modru i ukočenu. Ustanovljeno je da je devojčica preminula iste večeri, a oni su lekare hladnokrvno slagali da je dete palo s kreveta.

Pokidao joj organe

- Lekari su odmah uočili sumnjive povrede i pozvali policiju. Ispostavilo se da je dete trpelo stravično zlostavljanje. Prema navodima iz obdukcionog nalaza, Katarini su usled seksualnog zlostavljanja bili pocepani jetra i unutrašnji organi i zbog toga je iskrvarila nasmrt - rekao je ranije izvor Kurira.

Sud je utvrdio da je Jevtović zlostavljao dete na skrovitim mestima u Zvezdarskoj šumi. Majka je to znala, i dok se on seksualno iživljavao nad devojčicom, ona je čuvala stražu. Jevtović je osuđen na 40 godina zatvora, a Filipovićeva na 37 godina.

Advokat: Policajci koji su ga tukli treba da mu plate

Advokat Vilijam Paspalovski, koji je zastupao Mališu Jevtovića pred sudom u ponovljenom postupku, kazao je da ne vidi ništa sporno u tome što je Sud u Strazburu presudio u korist njegovog branjenika, kao i da je to sa stanovišta zaštite ljudskih prava bila jedina moguća odluka.

- Po zakonu, čuvari u zatvoru nisu smeli da se iživljavaju nad Jevtovićem. Država je morala da ga zaštiti. On je svoju kaznu dobio i nju će služiti. Svaka druga tortura, posebno od državnih službenika, nedopustiva je. U ovom slučaju država je propustila i da utvrdi poimence koji su to policajci koji su njega tukli i pod čijom naredbom, pa da se onda ovaj račun ispostavi njima, a ne svima nama, odnosno poreskim obveznicima - kazao je Paspalovski.

]]>
Thu, 5 Dec 2019 13:54:55 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/419293/kao-zver-je-silovao-i-ubio-malu-kaju-3-malisi-jevtovicu-odsteta-od-6000-evra-zbog-incidenta-u-zatvoru.html
"BAR JEDNA ZEMLJA DA BUDE SPREMNA ZA PET GODINA" Evropska komisija ohrabruje Zapadni Balkan, ali je Makron ponovio SVOJE "NE" http://www.pressonline.rs/info/politika/419295/bar-jedna-zemlja-da-bude-spremna-za-pet-godina-evropska-komisija-ohrabruje-zapadni-balkan-ali-je-makron-ponovio-svoje-ne.html U danu kada su Ursula fon der Lajen, Žozep Borel i Oliver Varhelji jednoglasno poručili Zapadnom Balkanu da se evropska budućnost regiona ne dovodi u pitanje, Emanuel Makron je ponovio svoje "ne". Šta je rešenje? ]]> Foto;blic

Kada je Francuska u oktobru blokirala otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, predsednik Emanuel Makron verovatno nije očekivao da će njegovo protivljenje nastavku postojeće politike proširenja podići Zapadni Balkan i njegovu budućnost na sam vrh agende Evropske unije, piše "Dojče vele" (DW).

Najpre je, posle oktobarske rasprave lidera Evropske unije o proširenju koja je tada zasenila sve druge teme Saveta EU, novi saziv Evropskog parlamenta usvojio rezoluciju o podršci proširenju na Zapadni Balkan. Zatim je novi predsednik Parlamenta David Sasoli u prvu zvaničnu posetu van EU otputovao u – Skoplje.

Fon der Lajen: Promene mogu i paralelno sa proširenjem

I prve radne dane nove Evropske komisije takođe je obeležio Zapadni Balkan. Na svojoj prvoj konferenciji za novinare nakon stupanja na dužnost predsednice Komisije, Ursula fon der Lajen obratila se regionu.

Ursula fon der Lajen Foto: Patrick Seeger / EPA;

Ursula fon der Lajen

- Strateški je apsolutno važno da što jasnije pokažemo Zapadnom Balkanu da ih želimo na našoj strani i da imamo veliki interes u njihovom približavanju EU - poručila je Fon der Lajenova.

Ona je ocenila da je važno da se EU „drži ideje pristupnih pregovora“, ali i da sasluša pozicije zemalja-članica kada je reč o izmenama tog procesa.

- Kada je reč o pristupnim pregovorima ja bih se založila da promene procesa idu paralelno, odnosno da se zemljama pruži prilika da počnu pristupne pregovore“, rekla je Ursula fon der Lajen.

Borel: Evropa je jedino rešenje

Istog dana, novi šef diplomatije EU Žozep Borel u Evropskom parlamentu je naglasio da se, i pored otvorenih pitanja i debate o metodologiji proširenja, taj proces ne može dovesti u pitanje.

- Moramo da održimo momentum i nastavimo da radimo sa svim zemljama-članicama kako bi svi shvatili da ne možemo da zatvorimo niti da ukinemo EU-perspektivu zemalja Zapadnog Balkan - rekao je Borel.

Taj iskusni diplomata, nekadašnji predsednik Evropskog parlamenta i ministar spoljnih poslova Španije, podsetio je na tragične posledice koje je rat u bivšoj Jugoslaviji ostavio na region Zapadnog Balkana.

- Nasleđe te tragedije stvorilo je podele, siromaštvo i sukobe na etničkim i nacionalnim osnovama, a Evropa je jedina koja može da ponudi rešenje za tu situaciju - rekao je Borel.

Šta ko vidi kao rešenje za Zapadni Balkan?

„Rešenje“ za Zapadni Balkan novi komesar za proširenje Oliver Varhelji vidi u većoj kredibilnosti i bržem dinamizmu procesa.

Oliver Varhelji Foto: Olivier Hoslet / EPA;

Oliver Varhelji

- Na kraju mog petogodišnjeg mandata, trebalo bi da imamo bar jednu zemlju spremnu da uđe u EU - kaže Varhelji.

On je najavio da će Evropska komisija početkom januara izaći s konkretnim predlogom o promeni metodologije pristupanja na osnovu čega će se dalje voditi debata među zemljama-članicama.

- Govorimo o promeni metodologije i niko ne dovodi u pitanje evropsku perspektivu zemlja Zapadnog Balkana. On je nedodirljiva i o tome se neće razgovarati - kaže Varhelji.

Makron: Pristupanje, a možda i strateško partnerstvo…

Gotovo istovremeno, samo s druge strane Lamanša, govoreći na završnoj konferenciji samita NATO u Londonu, predsednik Francuske je tu priču vratio na njen početak – odnosno na blokadu.

Emanuel Makron Foto: Guillaume Horcajuelo / EPA;

Emanuel Makron

- Eksplicitno kažem da želim da dođe do reforme procedura pregovaranja pre bilo kog sledećeg pokretanja pregovora - rekao je Emanuel Makron.

Za francuskog predsednika „rešenje“ za Zapadni Balkan je njegovo čvrsto vezivanje za Evropsku uniju. „To usidravanje za neke možda znači pristupanje EU, ali treba biti jasan: to znači i fazu strateškog partnerstva i jačeg investiranja“, objašnjava Makron.

Srbija otvara novo poglavlje

Nasuprot predsedniku Francuske koji sve čvršće „betonira“ svoju ideju o kočnici za proširenje, a za koju tvrdi da ima podršku „još nekih zemalja-članica“, u Briselu govore o pozitivnim pomeranjima za zemlje na putu evrointegracija i ohrabruju region da nastavi sa evropskim reformama.

Tako je komesar za proširenje Oliver Varhelji za sledeću nedelju najavio otvaranje novog poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Za Crnu Goru Varhelji kaže da je najnaprednija u pristupnim pregovorima i poziva je, kao i Srbiju, na brže reforme u oblasti vladavine prava, medijskih sloboda i izbornih zakona.

I Bosna i Hercegovina je, tokom prvog obraćanja novog komesara za proširenje, pohvaljena zbog nominacije predsedavajućeg Savetu ministar i pozvana na „puno formiranje i funkcionalnost“ svih nivoa izvršnih i zakonodavnih vlasti u zemlji.

- Samo tako zemlja može da krene u rešavanje ključnih pitanja i prioriteta koje je joj je Komisija predstavila - kaže Varhelji.

Takođe, komesar za proširenje kaže da je važno i da se u Prištini što pre formira nova vlast, jer Kosovu predstoji „značajan posao“, uključujući i prioritetne oblasti kao što su ekonomski razvoj, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali i nastavak dijaloga sa Beogradom.

- Kada je reč o Severnoj Makedoniji i Albaniji, Evropska komisija će se zalagati za što brže otvaranje pristupnih pregovora, što očekujemo da se desi pre majskog samita u Zagrebu - najavio je komesar Varhelji.

Samit u Zagrebu – ključan za proširenje

Varhelji, Makron i Borel slažu se u jednom, a to je da se od samita EU-Zapadni Balkan koji je planiran za maj 2020. godine u Zagrebu, očekuje da bude prekretnica za politiku proširenja. Do tada bi trebalo da se definišu i usklade pozicije zemalja-članica i EU-institucija kada je reč o budućnosti proširenja, a samim tim i budućnosti Zapadnog Balkana.

Hrvatska, koja od 1. januara 2020. godine preuzima predsedavanje Savetu EU, kaže da želi da samit u Zagrebu bude odrednica koja će dati pravac odnosno „mapu puta za narednih deset godina politike proširenja“.

U Briselu, uoči nastavka debate o proširenju, upozoravaju da politika proširenja Evropske unije ne može da zavisi od pojedinačnih zemalja-članica, odnosno njihovih domaćih politika. Dodaje se i da će unutrašnja funkcionalnost Unije, kao i njena globalna geopolitička uloga, biti na testu upravo u samom srcu evropskog kontinenta - na Zapadnom Balkanu, zaključuje DW.

]]>
Thu, 5 Dec 2019 14:07:10 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/419295/bar-jedna-zemlja-da-bude-spremna-za-pet-godina-evropska-komisija-ohrabruje-zapadni-balkan-ali-je-makron-ponovio-svoje-ne.html
Osuđen bivši čelnik Čukarice zbog PREVARE FUDBALERA STOJKOVIĆA http://www.pressonline.rs/info/hronika/419291/osudjen-bivsi-celnik-cukarice-zbog-prevare-fudbalera-stojkovica.html Specijalni sud u Beogradu osudio je danas Uroša Jankovića (39) bivšeg zamenika predsednika opštine Čukarica na dve godine zatvora zbog prevare fudbalskog reprezentativca Vladimira Stojkovića, kome je zajedno sa dvojicom saučesnika prodavao tuđe placeve u Makišu. ]]> Foto:blic

Sud smatra da je Janković kriv za prevaru, iako je Stojković, koji ima status oštećenog u ovom postupku, proletos rekao da ga Janković nije prevario, već drugi optuženi koji su već priznali krivinu.

Sudsko veće međutim nije poklonilo veru novom iskazu golmana, već prvom koji nije išao u prilog Jankoviću.

Sud mu je izrekao i novčanu kaznu od dva miliona dinara, a naloženo je i da mu se oduzme protivpravna imovinska korist od 4,5 miliona dinara.

Foto: RAS / RAS Srbija

Ovo je prvostepena presuda, na koju je Jankovićev advokat Momčilo Minić u izjavi za Tanjug najavio da će uložiti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu. Pravo na žalbu ima i tužilaštvo.

Za prevaru golmana u vezi sa spornom prodajom placeva na opštini Čukarica na osnovu priznanja krivice već su osuđeni samozvani advokat Vladimir Đurković i fudbalski menadžer Miroslav Stefanović.

Đurković je dobio 19 meseci zatvora i novčanu kaznu od milion dinara zbog krivičnih dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i prevara u produženom trajanju, a Stefanović godinu dana kućnog zatvora zbog krivičnog dela prevara.

Prema navodima optužnice, okrivljeni se terete da su prevarili Stojkovića za 213.800 evra (26.044.595 dinara) za pet spornih parcela na opštini Čukarica koje su se vodile na lažne prodavce. Postoje i još tri parcele koje nisu sporne i koje je Stojković otkupio od pravih vlasnika preko osumnjičenih, što nije bio nezakonit posao.

Tokom postupka pregledan je snimak iz restorana u kojem su 7. novembra 2016. Janković, Đurković i Stefanović susreli sa Stojkovićem.

Na snimku se vidi da Janković ne uzima koverat od Stojkovića, dok druga dvojica to čine.

Stojković je u nekoliko navrata svedočio pred Specijalnim sudom, a na suđenju u junu ove godine rekao je da ga Janković nije prevario, te da se ne pridružuje krivičnom gonjenju, niti ističe odštetni zahtev prema njemu.

]]>
Thu, 5 Dec 2019 13:48:55 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/419291/osudjen-bivsi-celnik-cukarice-zbog-prevare-fudbalera-stojkovica.html
"Sve je to falsifikovao onaj belosvetski prevarant, lopuža i hohštapler Voker": Vučić o slučaju bivšeg srpskog ministra osuđenog zbog izajve o Račku http://www.pressonline.rs/info/politika/419294/sve-je-to-falsifikovao-onaj-belosvetski-prevarant-lopuza-i-hohstapler-voker-vucic-o-slucaju-bivseg-srpskog-ministra-osudjenog-zbog-izajve-o-racku.html Predsednik Aleksandar Vučić nazvao je danas zastrašujućim to što je bivši ministar u kosovskoj vladi Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zato što je za zločin u Račku rekao je da je izmišljen. ]]> Foto:blic

On je poručio da i on sam ponavlja da je to fabrikovani zločin i upitao "da li će zbog toga sve da nas osude"?

- To je zastrašujuće - rekao je Vučić.

Kako je kazao, "svi članovi Srpske liste ponoviće isto, i ja ponavljam sada - fabrikovani zločin u Račku, gde je sve falsifikovao onaj belosvetski prevarant, lopuža i hohštapler Voker".

Kako kaže, ponavljaće to svaki dan da vidi hoće li sve da nas osude i hoće li probati da izbrišu istinu, samo zato što se to njima (u Prištini) ne sviđa, i primetio da je im je to glavna vest.

Vučić je ukazao da su u Prištini sinoć u svojim medijima proglasili mrtvom Silvanu Arsović, bivšu saradnicu ubijenog Olivera Ivanovića, protiv koje je kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu za umešanost u to ubistvo, a koja je zbog lošeg zdravstvenog stanja primljena na lečenje u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

- Ko zna kakve su to manipulacije i šta su sve pokušali da urade oko ubistava Olivera Ivanovića. Proglasili je mrtvom, još govoreći kako su je naši lekari ubili. To su zastrašujuće stvari - istakao je Vučić.

]]>
Thu, 5 Dec 2019 14:02:31 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/419294/sve-je-to-falsifikovao-onaj-belosvetski-prevarant-lopuza-i-hohstapler-voker-vucic-o-slucaju-bivseg-srpskog-ministra-osudjenog-zbog-izajve-o-racku.html
DANJU ČISTAČICA U BIBLIOTECI, A NOĆU REKETAŠICA Fatalne zelenašice iz Aleksinca prividno vodile normalan život http://www.pressonline.rs/info/hronika/419292/danju-cistacica-u-biblioteci-a-nocu-reketasica-fatalne-zelenasice-iz-aleksinca-prividno-vodile-normalan-zivot.html Sonja S. koja je sa drugaricom Marijom V. i njihovim prijateljem Aleksandrom K. iznuđivala novac od penzionera Staniše K. (68), zbog čega su svo troje uhapšeni, danju je radila kao čistačica u aleksinačkoj biblioteci, a noću je reketirala. ]]> Foto:blic

Sonja, Marija i Aleksandar uhvaćeni su krajem novembra na delu, kada su od Staniše uzeli 1.000 evra u novčanicama koje je policija prethodno obeležila.

Marija V. i Sonja S. Foto: Screenshot / Instagram

Marija V. i Sonja S.

I uhapšena Marija V. preko dana imala je drugi, normalan posao, ona je radila na očitavanju struje.

Čak je, kako je kasnije policajcima ispričao Siniša K, njihova žrtva, dolazila i kod njega svakog meseca kako bi mu očitala struju.

On je dodao da mu je "neverovatno da je skliznula u kriminalne vode i počela da se bavi zelenašenjem".

Sonja S. i Marija V. Foto: Facebook

Sonja S. i Marija V.

Osim što joj je bila partnerka u zločinu, makar prema onome što se može zaključiti sa profila na društvenim mrežama, Marija i Sonja su bile kume. Istetovirane, atraktivne i po svemu sudeći nerazdvojne, fotografisale su se u izazovnim pozama i uživale u komentarima muškaraca, koji im delili "komplimente" poput: "Gospodarica podzemlja", što bi Marija ispravila u "gospodarica pakla". Odlazile su zajedno u restorane, na putovanja, klubove, u crkvu ali i, kako se sumnja, u zelenašenje.

Marija V. Foto: Screenshot / Facebook

Marija V.

Instagram profil jedne od njih obiluje snimcima iz noćnog provoda, na kojima se vidi kako nazdravljaju, pokazuju srednji prst, pevaju i vesele se.

Uz to, Marija se bavila prodavanjem garderobe preko svog Fejsbuk profila, zbog čega niko verovatno nije mogao da pretpostavi da se iza svega, kako se sumnja, krije zelenašenje i iznuda novca od penzionera.

Pretili bombom

Krimi-trojac Sonja, Marija i Aleksandar uhapšeni su krajem novembra zbog sumnje da su mesecima reketirali penzionera iz sela Donji Ljubeš kod Aleksinca. Oni su od nesrećnog čoveka pokušali da iznude 14.000 evra uz pretnju da će ga ubiti i baciti mu bombu na kuću. Osumnjičeni su privedeni na delu, prilikom primopredaje novca.

Kod njega su pronađeni "kašikara", puška i droga, a ispostavilo se da se nalazi na poternici jer se nije javio na izdržavanje zatvorske kazne.

]]>
Thu, 5 Dec 2019 13:51:52 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/419292/danju-cistacica-u-biblioteci-a-nocu-reketasica-fatalne-zelenasice-iz-aleksinca-prividno-vodile-normalan-zivot.html
REKLA DA IDE NA PREGLED I NESTALA Novopazarka se javila porodici sa nepoznatog broja, a onda joj se GUBI SVAKI TRAG http://www.pressonline.rs/info/hronika/419285/rekla-da-ide-na-pregled-i-nestala-novopazarka-se-javila-porodici-sa-nepoznatog-broja-a-onda-joj-se-gubi-svaki-trag.html Novopazarka Muamera Šaćirović nestala je u subotu u Beogradu, nakon što je iz rodnog grada došla na lekarski pregled, potvrđeno je "Blicu" iz MUP-a. ]]> Foto:blic

Kako saznaje Bošnjačka TV, ona je u Beograd došla autobusom. Nakon obavljenog pregleda se javila porodici porukom sa nepoznatog broja mobilnog telefona i od tada joj se gubi svaki trag.

Porodica takođe kaže da njen broj telefona nije više u funkciji i ne može se stupiti u bilo kakav kontakt sa njom.

Prema nezvničnim informacijama do kojih je došao naš portal, Muamera je pobegla od kuće i ostavila je supruga. Policija joj je na tragu, ali zvaničnih potrvrda o ovoj informaciji zasad nema.

Oni su u ponedeljak uveče prijavili nestanak Muamere, inače majke četvoro dece, ali se nikakve informacije o njenoj lokaciji do sada nisu pojavile.

Porodica moli sve koji imaju bilo kakvu informaciju o njoj, da se obrate na broj telefona 066-66-66-003 (Bošnjačka TV) ili to jave najbližoj policijskoj stanici.

]]>
Wed, 4 Dec 2019 14:03:48 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/419285/rekla-da-ide-na-pregled-i-nestala-novopazarka-se-javila-porodici-sa-nepoznatog-broja-a-onda-joj-se-gubi-svaki-trag.html
VUČIĆ U SOČIJU Predsednik Srbije: Nisam optimista za postizanje rešenja između Beograda i Prišine; Putin poručuje: Strateško partnerstvo dve zemlje se potvrđuje svakodnevno http://www.pressonline.rs/info/politika/419287/vucic-u-sociju-predsednik-srbije-nisam-optimista-za-postizanje-resenja-izmedju-beograda-i-prisine-putin-porucuje-stratesko-partnerstvo-dve-zemlje-se-potvrdjuje-svakodnevno.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Sočiju sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. ]]> Foto:Blic

Dvojica predsednika su se sastala u Putinovoj rezidenciji "Bočarov ručej", a kratak razgovor pred kamerama započeli su zahvaljujući jedan drugom na podršci, i govoreći o saradnji na svim poljima.

Vučić je ovom prilikom govorio na rusukom jeziku.

On je na početku razgovora rekao da nije optimista kada je reč o postizanju konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prišine. Takođe, informisao je Putina da je gasovod kroz Srbiju praktično završen, a rekao je i da mu je drago da se ponovo susreće sa ruskim kolegom.

- Svaki susret sa vama ima veliki značaj za Srbiju - kazao je Vučić.

On je Putinu zahvalio na stalnoj podršci koju pruža Srbiji za očuvanje njegon teritorijalnog integriteta i nacionalnih intersa.

- Ali, moram da vam kažem da nisam optimističan po pitanju postizanju konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prišine, ali o toj temi ćemo zajedno razgovarati - rekao je Vučić, koji je naveo i da je ekonomska saradanja Srbije i Rusije sve bolja i da robna razmena kontinuirano raste.

Podsetio je da se u Srbiji sprovode projekti sa RŽD-om, te pohvalio odgovornost i profesionalizam ruskih partnera. Posebno je zahvalio ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu za saradnju.

Vučić je podsetio na Putinovu posetu Beogradu s početka godine koje se, kaže, sa zadovoljstvom sećaju građani Srbije, i pozvao ruskog predsednika da dođe ponovo u Srbiju.

- Očekujemo vas u skrorije vreme da posetite našu zemlju - rekao je Vučić, koji je ruskom predsedniku uručio pismo patrijarha Irineja koje mu je poglavar SPC lično uputio.

Ruski predsednik je srpskoj delegaciji poželeo dobrodošlicu, rekavši da odnosi Srbije i Rusuje napreduju vrlo dobro, i da se strateško partnerstvo dve zemlje potvrđuje svakodnevno, kako u političkim i ekonomskim odnosima, kao i u sferi bezbednosti.

On je govorio o trgovinskoj razmeni, koja je porasla prošle godine za dva odsto, a ove za devet odsto. Kazao je je i da na jačanju i razvoju odnosa Srbije i Rusuje rade i zajedničke komisije, o čemu će više reči biti tokom Vučićeve posete.

Foto: Predsedništvo Srbije / Tanjug

Vladimir Putin je poručio Vučiću da ga očekuje u Rusiji ponovo u maju sledeće godine.

Kako je najavljeno, dvojica predsednika će najpre imati sastanak u četiri oka, a potom će razgovore nastaviti s delegacijama na radnom ručku koji Putin priređuje u čast predsednika Srbije. Po završetku sastanka, Putin i Vučić trebalo bi da se obrate medijima.

Teme razgovora, kako je sam Vučić rekao, biće sva ključna pitanja: od Kosova i Metohije, situacije u regionu Zapadnog Balkana, do toga kako Putin sagledava političku situaciju u Evropi, Evroaziji i celom svetu.

Razgovaraće se i o ekonomiji, deo razgovora biće posvećen saradnji i zajedničkim projektima na modernizaciji srpske železničke mreže, a velika pažnja biće usmerena i na pitanje gasa.

Vucic Putin 05 foto Tanjug Predsednistvo Srbije Foto: Predsedništvo Srbije / Tanjug

Vucic Putin 05 foto Tanjug Predsednistvo Srbije

Kako je Vučić naveo, od Rusije očekuje pomoć u snabdevanju gasom, od kojeg zavisi cela srpska industrija, istakavši da "nas gas postaje ključno pitanje, jer se ne zna šta će se desiti u odnosima između Rusije i Ukrajine po pitanju snabadevanja gasom, a cela zemlja može da bude ugrožena ukoliko se ta pitanja ne reše sa ruskim partnerima".

Dmitrij Peskov Foto: SHAMIL ZHUMATOV / EPA;

Dmitrij Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je poseta Rusiji srpskog predsednika važna i dugoočekivana i ocenio da su odnosi dve zemlje saveznički i zasnovani na partnerskom pristupu.

On je rekao da će Vučić razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom uz učešće najbližih saradnika, prenosi TASS.

Sa Vučićem su u Soči doputovali i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

]]>
Wed, 4 Dec 2019 14:13:36 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/419287/vucic-u-sociju-predsednik-srbije-nisam-optimista-za-postizanje-resenja-izmedju-beograda-i-prisine-putin-porucuje-stratesko-partnerstvo-dve-zemlje-se-potvrdjuje-svakodnevno.html
Grubješić o otvaranju poglavlja: Proces se nastavlja, makar i sporo http://www.pressonline.rs/info/politika/419286/grubjesic-o-otvaranju-poglavlja-proces-se-nastavlja-makar-i-sporo.html Otvaranje jednog poglavlja u pregovorima sa EU predstavlja poruku da ćemo ići sporije nego što želimo, ali je i pokazatelj da proces nije prekinut i da se nastavlja, makar i sporo, izjavila je danas Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku. ]]> Foto:blic

Grubješić je navela da je poglavlje 4, za koje je Srbija dobila saglasnost da se otvori, jedno od poglavlja koje pokriva četiri evropske slobode, u ovom slučaju slobodu kretanja kapitala.

- I poglavlje 2 je bilo spremno za otvaranje, nisu morali da ga preskoče. Njima to ne bi puno značilo, a nama bi dalo dodatni podstrek - rekla je Grubješić za RTS, precizirajući da se to poglavlje odnosi na slobodu kretanja radnika.

Ona je ukazala da je važno što se to poglavlje otvara jer je to poruka da se proces nastavlja.

- To je ipak jako važno, naručito imajući u vidu blokadu koju su doživele Severna Makedonija i Albanija - rekla je ona.

Foto: Tanjug / AP, Shutterstock / RAS Srbija

Grubješić je konstatovala da "niko ne može da bude zadovoljan dinamikom otvaranja poglavlja".

- Ako se od četiri spremna otvori jedno to je opet signal da neke stvari na koje i možete i ne možete da utičete niste uradili. Ono na šta ne možemo previše da utičemo jesu dešavanja u samoj EU i ta debata koja se vodi nakon francuskog predloga o proširenju - tvrdi Grubješićeva.

Unutrašnje reforme su ono na šta možemo da utičemo, kazala je Grubješić i podsetila da je juče novi komesar za poroširenje Oliver Varheji rekao da Srbija treba da se fokusira na vladavinu prava.

Na pitanje da li je "mali Šengen" doprineo otvaranju baš poglavlja 4, Grubješić kaže da se nada da jeste.

- Ovo je prva konkretna, racionalna i realna inicijativa koja može da se ostvari i koja bi donela koristi gradjanima za sada tri zemlje, a nadam se u perspektivi svih šest sa Zapadnog Balkana - dodala je.

Evropska komisija, navela je, dva puta godišnje dostavlja izveštaj o stanju u poglavljima 23 i 24.

- To su poglavlja koja imaju blokirajući karakter, dakle ako se proceni da tu nema dovoljno napretka onda dobijete poruku da možete da otvorite samo još jedno poglavlje - objasnila je Grubješić.

Navela je da vladavina prava obuhvata i nezavisno sudstvo, stvaranje mehanizama da bi sudstvo bilo nezavisno od donosilaca političkih odluka, ali i slobodu izražavanja i medijske slobode.

- Tu svakako iz ovog izveštaja možemo da vidimo šta je dobro uradjeno, u kojim oblastima je ostvaren napredak, a u kojim nije. Kada sve to sagledate rezultat jeste jedno poglavlje - dodala je Grubješić.

]]>
Wed, 4 Dec 2019 14:09:19 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/419286/grubjesic-o-otvaranju-poglavlja-proces-se-nastavlja-makar-i-sporo.html
LIVKIDIRAO GA, PA GA OPLJAČKAO Ubica pogrebnika iz Užica osuđen na 35 GODINA ROBIJE http://www.pressonline.rs/info/hronika/419284/livkidirao-ga-pa-ga-opljackao-ubica-pogrebnika-iz-uzica-osudjen-na-35-godina-robije.html Viši sud u Užicu danas je izrekao zatvorsku kaznu od 35 godina Vladimiru Božoviću (31) jer je, kako je utvrđeno 14. januara prošle godine usmrtio Sava Gačanina (65), pogrebnika iz Užica. ]]> Foto:blic

Sud je našao da je Božović tog dana došao u Gačaninovo preduzeće „Konkordia“, navodno tražeći usluge za sahranu babe svoje žene, a potom pogrebniku ispalio u glavu dva metka iz malokalibarskog pištolja.

Božoviću, koji je tokom suđenja negirao zločin, uz krivično delo teško ubistvo, pripisana je i krađa 7.000 evra koje je Gačanin imao kod sebe.

U istom postupku na devet meseci zatvora osuđen je Božovićev drug Milovan Čekićević i to zbog toga što je Gačaninu, u vreme dok je bio zaposlen kod njega, ukrao 1.000 evra. Sud nije našao dokaze da je su Božović i Čekićević zajedno ubili Gačanina zbog čega nisu prihvaćeni navodi optužnice da su njih dvojica počinili teško ubistvo u saizvršilaštvu.

]]>
Wed, 4 Dec 2019 14:01:50 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/419284/livkidirao-ga-pa-ga-opljackao-ubica-pogrebnika-iz-uzica-osudjen-na-35-godina-robije.html
UŽAS KOD STUDENICE Krdo divljih svinja napalo muškarca, nanele mu TEŠKE POVREDE http://www.pressonline.rs/info/hronika/419276/uzas-kod-studenice-krdo-divljih-svinja-napalo-muskarca-nanele-mu-teske-povrede.html Radovan Božić iz sela Vranjeva nadomak Studenice preživeo je juče ujutru pravi pakao, kada ga je napalo krdo divljih svinja nanevši mu teške telesne povrede. ]]> Foto:blic

Božić je zbrinut u kraljevačkoj bolnici i do sada je imao nekoliko operacija.

- Otac je juče krenuo po drva u planinu nedaleko od kuće, kada ga je napalo krdo svinja i za sada je u teškom stanju. Ima strašne povrede na najmanje šest mesta, otkinuta mu je tetiva na desnoj nozi zbog čega donji deo noge nema funkciju. Još uvek je u šoku i priča nepovezano, a tada je uspeo da nas pozove mobilnim telefonom. Iskreno prava je sreća da je ostao živ - rekao je Ivan, Radovanov sin.

]]>
Tue, 3 Dec 2019 14:03:04 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/419276/uzas-kod-studenice-krdo-divljih-svinja-napalo-muskarca-nanele-mu-teske-povrede.html
Vučić sutra sa Putinom u Sočiju http://www.pressonline.rs/info/politika/419279/vucic-sutra-sa-putinom-u-sociju.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Sočiju, tokom koje će se sastati sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. ]]> Foto:blic

To je saopštila Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

]]>
Tue, 3 Dec 2019 14:19:33 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/419279/vucic-sutra-sa-putinom-u-sociju.html
CRNOGORKA POSLE SVOG DETETA UBILA I TINEJDŽERA Godinama mu ostavljala ljubavne poruke, a kada je pronađen mrtav počelo je da se odmotava KLUPKO LAŽI http://www.pressonline.rs/info/hronika/419275/crnogorka-posle-svog-deteta-ubila-i-tinejdzera-godinama-mu-ostavljala-ljubavne-poruke-a-kada-je-pronadjen-mrtav-pocelo-je-da-se-odmotava-klupko-lazi.html Raziji Dacić iz Rožaja, osumnjičenoj za ubistvo Boža Vujadinovića (18) iz Podgorice, određen je pritvor do 30 dana. Rožajka je tvrdila da se sa Vujadinovićem otimala oko noža i da je mladić, navodno, hteo da se ubije. ]]> Foto:blic

Sa teškim povredama i ozbiljnom ubodnom ranom na grudima, Vujadinović je primljen u Klinički centar Crne Gore. Kardiohirurzi su pokušali da ušiju pocepano srce, ali je mladić, uprkos naporima lekara, preminuo.

Božo Vujadinović Foto: privatna arhiva / Facebook

Božo Vujadinović

Doktori su odmah alarmirali policiju koja je u podgoričkom naselju Stari Aerodrom, nekoliko sati posle krvavog incidenta, locirala i privela Raziju Dacić.

Dacićeva mu je, prema prvim informacijama, zarila nož u srce ne ostavljajući mu šanse da preživi, a branila se da se sa Vujadinovićem otimala oko noža i da je mladić, navodno, hteo da se ubije, a da je ona pokušavala da ga spreči da to ne učini, ali da je on ipak "sam sebi naneo povredu".

Da Razijina priča ne odgovara istini, saznalo se kada su policajci pronašli nož kojim je nanela smrtne povrede mladiću, a koji je Razija, želeći da prikrije tragove, obrisala od krvi. Takođe, njene izjave bile su pune kontradiktornosti zbog čega istražitelji nisu poverovali u njenu priču o spasavanju nesrećnog mladića.

Razija Dacić Foto: privatna arhiva / Facebook

Razija Dacić

Nakon dugog ispitivanja, Dacićeva je konačno priznala da je ubila osamnaestogodišnjaka, ali o motivima zločina nije želela da govori.

U kakvom su odnosu sredovečna žena i tinejdžer, takođe, je ostalo nepoznato, ali je izvesno da su bili prijatelji na Fejsbuku i da mu je ona još 2016. godine ostavljala komentare da je "sladak", ali i pregršt raznih emotikona i "stikera".

Foto: Facebook/screenshot / Facebook

Izazvala požar u kom joj je izgorela ćerka

Kako prenosi crnogorski CDM, Dacićeva je odavno poznata organima gonjenja, a do nedavno je radila kao konobarica.

Prvi put je pravosnažno osuđena 2000. godine i to na osam godina robije, jer je izazvala požar u kom su stradale njena jednomesečna ćerka E. D. i jednogodišnja ćerka njene prijateljice Dž. L. To delo je kvalifikovano kao teško krivično delo protiv opšte sigurnosti u sticaju sa izazivanjem opšte opasnosti.

Veće Vrhovnog suda Crne Gore osudilo je tada Rožajke Enisu Lukač i Raziju Dacić na po osam godina zatvora. U optužnici se navodi da su Enisa i Razija u Rožajama u baraci napravljenoj od lako zapaljivog materijala zapalile sveću i ostavile je na drvenom stolu, a potom naložile šporet i otišle u Rožaje ostavljajući devojčice same.

- Nakon 11 sati odsustvovanja one su se vratile do barake, od koje je ostalo samo zgarište - pisalo je u optužnici.

]]>
Tue, 3 Dec 2019 13:59:31 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/419275/crnogorka-posle-svog-deteta-ubila-i-tinejdzera-godinama-mu-ostavljala-ljubavne-poruke-a-kada-je-pronadjen-mrtav-pocelo-je-da-se-odmotava-klupko-lazi.html
Slovenački mediji: Srbija da prekine da flertuje i izabere između NATO i Rusije http://www.pressonline.rs/info/politika/419278/slovenacki-mediji-srbija-da-prekine-da-flertuje-i-izabere-izmedju-nato-i-rusije.html Srbija će morati da se odluči između NATO i Rusije, piše danas slovenački list "Delo" u komentaru o značaju otkrivanja obaveštajne afere u Srbiji, u koju je uključen ruski agent. ]]> Foto:blic

List ocenjuje da će "špijunski skandal" imati dublje političke posledice u Srbiji i da su odnosi dve zemlje u većem problemu nego što deluje, prenosi STA.

- Uprkos pokušajima relativizovanja skandala, postoji sumnja u iskrenost ruske podrške, koju očekuje veći deo srpske javnosti - tvrdi "Delo" u komentaru pod nazivom "Trgovanje malignim ruskim uticajem".

List dalje navodi da bi u igri moglo da bude nepoverenje Moskve o tome koliko je čvrst stav Srbije o vojnoj neutralnosti i sumnja da su najviši srpski zvaničnici bliži NATO nego što to pokazuju u javnosti.

- Zagovornici takvog scenarija oslanjaju se na napore proruskih poslanika da se ugradi vojna neutralnost u Ustav. To se navodi da je cilj Kremlja u pokušaju da spreči Beograd da potajno flertuje sa NATO - tvrdi "Delo".

Foto: Youtube / youtube

Upozorava i da bi, u slučaju da je "špijunski skandal" organizovan u Beogradu, to moglo da označi početak udaljavanja Srbije od Rusije.

List smatra da ruski predsednik Vladimir Putin ima važnije sfere interesa od Balkana i blokiranja NATO i tvrdi da bi se Rusija odrekla Balkana, bez borbe, u korist američkog sponzorstva, ako SAD i EU omoguće Moskvi da legalizuje "aneksiju Krima i jugoistočne Ukrajine".

" Delo" zaključuje da je malo verovatno da će Srbija zauvek moći da sledi svoju vojnu neutalnost.

- Njena geostrateška pozicija zahteva da se ona ili pridruži Rusiji ili NATO i da prestane da prihvata beskrajno flertovanje s jednima ili drugima - navodi "Delo".

]]>
Tue, 3 Dec 2019 14:14:24 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/419278/slovenacki-mediji-srbija-da-prekine-da-flertuje-i-izabere-izmedju-nato-i-rusije.html
"IZAĐITE NAPOLJE MIŠEVI, ZAPALIĆU VAS" Monstrum pijan tukao ženu, ćerke krišom dodirivao, pa pokušao da PODMETNE POŽAR U KUĆI http://www.pressonline.rs/info/hronika/419277/izadjite-napolje-misevi-zapalicu-vas-monstrum-pijan-tukao-zenu-cerke-krisom-dodirivao-pa-pokusao-da-podmetne-pozar-u-kuci.html Na predlog Drugog osnovnog tužilaštva u Beogradu sud je na šest godina zatvora osudio B. P. iz Kaluđerice i izrekao mu i meru bezbednosti obaveznog lečenja alkoholičara zbog porodičnog nasilja, kao i zbog nedozvoljenih polnih radnji nad maloletnim ćerkama. ]]> Foto:blic

Ova je najviša kazna do sad izrečena za krivično delo nasilje u porodici i zlostavljanje dece, rečeno je danas Tanjugu u tom tužilaštvu.

B. P. je osuđen jer je 1. jula 2011. godine tukao maloletne ćerke nogama i rukama, od kojih je jedna tom prilikom udarila glavom u ormar i zadobila povrede.

Potom je od početka 2012. do 7. maja 2013. godine izvršio polne radnje sa ćerkama kojima je najpre naređivao da idu u različite sobe kako ne bi znale šta se dešava, gde bi ih dodirivao po telu, a zatim više puta ulazio u spavaću sobu kod dece i dodirivao ih po polnom organu.

Nakon izvršenja ovih krivičnih dela B. P. nije bio dostupan državnim organima sve do dana 15. marta ove godine, kada je izvršio krivično delo nasilje u porodici nad bivšom suprugom i prekršio i meru bezbednosti zabrane prilaska i komunikacije sa njom.

Tog dana je pijan došao do kuće čiji su suvlasnici on i bivša supruga i počeo da lupa na vrata, preteći da će da zapali kuću, nakon čega je isključio struju i vodu, i pokucao na prozor, a žena je pokušala da ga otera.

Sledećeg jutra podigla je roletne, a B. P. je i dalje sedeo na pragu kuće i pio.

Počeo je da tečnošću koja se nalazila u flašama vode, poliva prozor i da pali papiriće koje je bacao u tom pravcu, kao i upaljene cigarete. Ustao je i počeo da vuče roletnu od prozora i da udara pesnicama po istoj, govoreći "Izađite napolje, miševi, zapaliću vas!". Ubrzo nakon toga je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

Foto: RAS Srbija

Nakon sprovedene istrage za novo počinjeno krivično delo, tužilaštvo je tražilo da se postupci spoje pred sudom što je i učinjeno i na kraju glavnog pretresa zatražilo da se B. P. osudi na jedinstvenu kaznu od šest godina zatvora za niz pomenutih krivičnih dela, kao i da mu izrekne meru bezbednosti obaveznog lečenja alkoholičara.

Predlog tužilaštva je u potpunosti prihvaćen prvostepenom presudom. Na ovu odluku postoji pravo žalbe.

U Drugom osnovnom tužilaštvu kažu da je ovo samo jedan od predmeta u kojem je tužilaštvo zahtevalo izricanje velike kazne zatvora i pre stupanja na snagu odredbi Krivičnog zakonika koje predviđaju strogo kažnjavanje nasilnika.

Od stupanja na snagu novih odredbi koje se primenjuju od 1. decembra nasilnici mogu da očekuju još strožiju kaznenu politiku koja će se primenjivati kao adekvatan odgovor na počinjeno nasilje, poručuju iz tog tužilaštva.

Od početka ove godine u Drugom osnovnom tužilaštvu zbog sumnje da su izvršili nasilje u porodici pritvor je određen prema 120 okrivljenih.

Od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici (1. jun 2017.) u okviru rada grupa za koordinaciju razamtrano je oko 12.000 prijavljenih slučajeva nasilja.

]]>
Tue, 3 Dec 2019 14:06:06 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/419277/izadjite-napolje-misevi-zapalicu-vas-monstrum-pijan-tukao-zenu-cerke-krisom-dodirivao-pa-pokusao-da-podmetne-pozar-u-kuci.html
PLJAČKA U PADINSKOJ SKELI Maskirani razbojnici iz prodavnice oteli POLA MILIONA DINARA http://www.pressonline.rs/info/hronika/419269/pljacka-u-padinskoj-skeli-maskirani-razbojnici-iz-prodavnice-oteli-pola-miliona-dinara.html Dva maskirana muškarca rano jutros opljačkala su prodavnicu u Padinskoj skeli. ]]> Foto:blic

Kako nezvanično saznaje "Pink" razbojnici su iz prodavnice oteli oko 500.000 dinara.

Na svu sreću povređenih nije bilo, a policija radi na identifikaciji i pronalasku lopova.

]]>
Mon, 2 Dec 2019 13:41:13 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/419269/pljacka-u-padinskoj-skeli-maskirani-razbojnici-iz-prodavnice-oteli-pola-miliona-dinara.html