Press Online :: Vesti dana http://www.pressonline.rs/info/rss.html Najnovije vesti - Politika, Hronika, Srbija, Društvo, Biznis, Beograd, Kolumne, Komentar dana, Press RS sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Vesti dana http://www.pressonline.rs/info/rss.html NOVE MERE U BEOGRADU! Danas zaseda Krizni štab, biće doneto NEKOLIKO ODLUKA koje će promeniti život u prestonici http://www.pressonline.rs/info/drustvo/421317/nove-mere-u-beogradu-danas-zaseda-krizni-stab-bice-doneto-nekoliko-odluka-koje-ce-promeniti-zivot-u-prestonici.html Grad Beograd će, kao i uvek, sprovesti sve mere koje je juče donela Vlada Republike Srbije, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić gostujući u jutarnjem programu TV Hepi. On je dodao da će Krizni štab Grada Beograda danas doneti nove mere, odluku o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, koja će stupiti na snagu u utorak, 17. novembra. ]]> Foto:blic

– Posebnu pažnju posvetićemo javnom prevozu i nošenju maski, jer tu je nemoguće ostvariti distancu, a udruženja taksista dobiće naredbu da ne primaju klijente bez maske i da ih voze samo na zadnjem sedištu. Što se tiče pozorišnih predstava, Sekretarijat za kulturu je još juče dao nalog pozorištima da predstave budu zakazane ranije, kako bi bile završene do 21 sat. Prilagodićemo se svakoj meri i sve ćemo da uradimo da se odvija društveni i privredni život i u ovakvim uslovima – precizirao je zamenik gradonačelnika.

Nismo srećni zbog skraćenja radnog vremena ugostiteljskih objekata, pozorišnih i bioskopskih predstava sa 23 na 21 sat, istakao je on.

– Razumemo ovu odluku kao nužnu i iznuđenu meru. Zadovoljni smo što je Vlada Srbije našla meru između potrebe da se zaštiti zdravlje stanovništva i da ekonomija radi, jer bi zatvaranje ugostiteljskih objekata od 18 sati, kako je predlagano, potpuno zatvorilo ovu granu privrede u kojoj samo u Beogradu radi oko 40.000 ljudi. Nadamo se da će nove mere trajati samo do 1. decembra, kako je i najavljeno – rekao je Vesić.

Goran Vesić i Zoran Radojičić Foto: Tanjug

Goran Vesić i Zoran Radojičić

Vesić je istakao da je do skraćenja radnog vremena ugostitelja došlo jer pojedini klubovi nisu poštovali mere zabrane i organizovali su proslave i koncerte posle 23 sata.

– Ako nisu poštovali zabranu rada posle 23 sata, ti klubovi verovatno neće poštovati ni ograničenje rada do 21 sat. Zato je neophodno da svi državni organi učestvuju u sprovođenju izmena i dopuna Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a ne samo Komunalna milicija i komunalni inspektori Grada Beograda i gradskih opština. Nisu odgovorni ljudi koji dolaze na koncerte, već organizatori koji zarađuju novac na tim koncertima. Oni krše ograničenje radnog vremena, čime čine krivično delo i snose krivičnu odgovornost za namerno širenje zarazne bolesti – rekao je zamenik gradonačelnika.

On je dodao da izmene zakona nisu donete da bi se kažnjavali građani, već upravo bahati ugostitelji koje ne interesuje da li će se neko zaraziti na njihovim koncertima.

Vesić je apelovao na sve građanke i građane Beograda da poštuju sve mere, nose maske i čuvaju sebe i druge.

]]>
Mon, 16 Nov 2020 13:06:04 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/421317/nove-mere-u-beogradu-danas-zaseda-krizni-stab-bice-doneto-nekoliko-odluka-koje-ce-promeniti-zivot-u-prestonici.html
KAKO RADIŠ TAKVA I PLATA Ponovo na "stolu" platni razredi za radnike u javnom sektoru, a ono što donose neće svima IĆI NARUKU http://www.pressonline.rs/info/biznis/421312/kako-radis-takva-i-plata-ponovo-na-stolu-platni-razredi-za-radnike-u-javnom-sektoru-a-ono-sto-donose-nece-svima-ici-naruku.html Platni razredi, odnosno ista plata za isti posao u javnom sekoru ponovo su na dnevnom redu. Do sada se na uvođenju novog načina vrednovanja rada koji se plaća iz budžeta države radilo više puta. Sada je novi ministar prosvete Branko Ružić izjavio da će u prvoj polovini naredne godine platni razredi biti jedna od najvažnijih tema, a optimistične procene su, prema njegovim rečima, da bi oni mogli da se uvedu od januara 2022. godine. ]]> foto:blic

Prethodno je Vlada Srbije nekoliko puta najavljivala i odlagala uvođenje platnih razreda. Prvo je trebalo da počnu sa primenom od 1. januara, pa od jula 2020. godine, a poslednji put je rok pomeren za početak 2021. Izgleda da će i taj datum, po svoj prilici, biti probijen.

 Foto: V. Nikitović / RAS Srbija

A, suština uvođenja platnih razreda jeste da zaposleni u opštoj državi budu jednako plaćeni za isti rad, što znači da vozač u jednom ministarstvu treba da ima jednaku platu kao vozač u drugom ministarstvu, vladi ili agenciji. Platni razred znači i da se plate zaposlenima povećavaju na bazi kvaliteta njihovog rada - u prevodu kako i koliko radiš tolika i plata.

"Onima koji u ovom trenutku imaju potcenjene iznose, plate bile povećavane srazmerno raspoloživim sredstvima, dok se onima u precenjenoj grupi plate ne bi povećavale sve dok ih njihova platna grupa ne dostigne. Važno je da se vidi koje zarade su niske, a koje preterano visoke i da se na osnovu opravdanih kriterijuma i u odnosu na složenost posla, odgovornost i rizike odrede ciljni odnosi u okviru javnog sektora", objašnjava izvor "Blic Biznisa" iz Nemanjine 11.

Branko Ružić, ranije ministar državne uprave i lokalne samouprave, objašnjavao je krajem prošle godine da je potrebno da se analizira fiskalni uticaj uključivanja svih zaposlenih u javnom sektoru u novi sistem plata, odnosno da se spreči da učešće mase zarada opšte države u bruto domaćem proizvodu poraste i da se ne naruši finansijska održivost budžeta.

"To je sve uslovilo potrebu da se od usvajanja zakona pa do njihove primene ostavi odgovarajući vremenski period, čime bi se omogućilo da reforma sistema plata postigne finansijski održivi efekat počev od 1. januara 2021. godine", rekao je Ružić krajem 2019. godine, obrazlažući izmene Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, izmene Zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave i izmene Zakona o zaposlenima u javnim službama.

Branko Ružić Foto: Milan Ilic / RAS Srbija

Branko Ružić

Ministar je objasnio da platni razred znači da se plate zaposlenima povećavaju na bazi kvaliteta njihovog rada, čak i u slučaju da se ne povećava osnovica na osnovu koje se obračunava plata. Prema njegovim rečima, celokupni javni sektor će biti obuhvaćen platnim razredima, sa više od 400.000 zaposlenih.

Fiskalni savet: Napraviti dovoljno širok raspon zarada

Fiskalni savet je u više navrata ukazivao da je uvođenje platnih razreda više puta odlagano od 2013. godine. Prema njihovoj oceni, ako Vlada Srbije želi da zadrži najkvalitetnije ljude u javnom sektoru potrebno je da napravi dovoljno širok raspon zarada.

U dokumentu "Platni razredi i zaposlenost u državnom sektoru Srbije: Od nedovršene reforme do održivog sistema" navodi se da u sistem platnih razreda treba da budu uključeni svi državni sektori, što trenutno nije slučaj. Oko petina zaposlenih, odnosno sektori policije, vojske, funkcioneri, su van sistema platnih razreda, što nije slučaj u drugim evropskim zemljama koje su uredile sistem zarada u javnom sektoru.

Ključni deo reforme sistema zarada, prema mišljenju Fiskalnog saveta, jeste da se osnovica za zarade propiše na nivou bliskom minimalnoj zaradi. Oni ocenjuju da će se samo tako dobiti dovoljno dobri rasponi zarada u okviru kojih će moći da se adekvatno plate najstručnija i najodgovornija radna mesta u zemlji.

Fiskalni savet ne spori da je reforma zarada i zaposlenosti veliki stručni i politički izazov, ali skreće pažnju da je najveći broj evropskih zemalja bio u stanju da na taj izazov uspešno odgovori.

]]>
Mon, 16 Nov 2020 12:33:24 +0100 Biznis http://www.pressonline.rs/info/biznis/421312/kako-radis-takva-i-plata-ponovo-na-stolu-platni-razredi-za-radnike-u-javnom-sektoru-a-ono-sto-donose-nece-svima-ici-naruku.html
DNO DNA! Kamere na Zlatiboru snimile mladića kako KRADE KUTIJU SA PRILOZIMA za lečenje male Minje http://www.pressonline.rs/info/hronika/421311/dno-dna-kamere-na-zlatiboru-snimile-mladica-kako-krade-kutiju-sa-prilozima-za-lecenje-male-minje.html Na Zlatiboru, juče u poslepodnevnim časovima, ukradena je kutija sa dobrovoljnim prilozima za lečenje male, teško obolele Minje Matić, a sigurnosne kamere su snimile ovaj događaj. ]]> Foto:blic

Ako je suditi po video zapisima, lopov je mlađi muškarac za kojim policija još uvek traga.

Krađa se dogodila oko 15.30 blizu zlatiborske pijace, a kutija se nalazila ispred kozmetičkog salona koji ima video nadzor. U kutiji se, prema proceni Dušice Ivanović, Zlatiborke koja je organizovala prikupljanje pomoći za Minju Matić, trinaestomesečnu devojčicu koja boluje od spinalne mišićne atrofije, nalazilo oko 50.000 dinara.

- Na snimku se vidi kako salonu prilazi kratko podšišani muškarac u tamno zelenoj jakni, sivim pocepanim farmerkama i crnim patikama. Na licu je imao zaštitnu masku. Uzeo je kutiju i počeo da beži. Prema svedočenju momka koji prodaje suvenire na pijaci i koja ga je pojurio, pobegao je pored hotela „Dunav“ kroz šumu - priča za „Blic“ Dušica Ivanović.

Kradljivac se, nastavlja ona, zaustavio kod jednog ugostiteljskog objekta, ali i tu je upao u fokus kamere.

- Ovde je snimljen bez maske, u plavoj dukserici. Razbio je kutiju iz nje izvadio već deo novca i sakrio ga u zelenoj jakni koju je skinuo i nosio u ruci. Na dnu kutije je ostavio, ne znam iz kog razloga, manji deo novca, a onda nastavio da beži - kaže Dušica Ivanović.

Policija je, objašnjava ona, utvrdila da se na oba snimka nalazi isti muškarac, i moli sve koji ga prepoznaju da se jave Policijskoj stanici na Zlatiboru na broj telefona 031-841039.

]]>
Mon, 16 Nov 2020 12:28:02 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/421311/dno-dna-kamere-na-zlatiboru-snimile-mladica-kako-krade-kutiju-sa-prilozima-za-lecenje-male-minje.html
Vučić čestitao Dan Kopnene vojske http://www.pressonline.rs/info/politika/421313/vucic-cestitao-dan-kopnene-vojske.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas svim pripadnicima Kopnene vojske 16. novembar, Dan Kopnene vojske, navodeći da je siguran da će oni i u narednom periodu, uz podršku države, profesionalno i kvalitetno ispunjavati svoje zadatke. ]]> Foto:blic

- Svim pripadnicima Kopnene vojske čestitam 16. novembar - Dan vida. Nastavljajući tradiciju Srpske vojske dugu više od jednog veka, uprkos složenim uslovima u kojima radite, zahvaljujući vašoj stručnosti, odgovornosti i profesionalizmu čuvate ugled Vojske Srbije i svakodnevno pokazujete da ste dostojni naslednici kolubarskih junaka - naveo je Vučić u čestitki.

On je dodao da su pripadnici Kopnene vojske, kao pripadnici najbrojnijeg vida Vojske Srbije, pružili punu podršku jačanju mira, bezbednosti i stabilizacije u regionu.

- Vaše jedinice realizuju zadatke koji se postavljaju pred njih i postižu zapažene rezultate u obuci i osposobljavanju pripadnika Kopnene vojske i drugih subjekata odbrane i bezbednosti naše zemlje. Uveren sam da ćete nastaviti započete reforme, dati pun doprinos daljoj reorganizaciji Vojske i biti značajan faktor u savremenoj vojnoj organizaciji, po meri usvojenih, proverenih i potvrdjenih medjunarodnih standarda i kriterijuma - naveo je Vučić.

On je dodao i da je siguran da će pripadnici Kopnene vojske i u narednom periodu, uz modernizaciju i osavremenjivanje jedinica i ustanova svoga vida, nastaviti da profesionalno i kvalitetno ispunjavaju postavljene zadatke, u čemu će, kako je istakao, imati podršku Republike Srbije.

]]>
Mon, 16 Nov 2020 12:44:46 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/421313/vucic-cestitao-dan-kopnene-vojske.html
NAJPLAĆENIJI NERADNIK "RADI" SAMO NA SAJTU Tomislav Nikolić i dalje je "glavni" za saradnju sa Kinom i Rusijom, ali mu je jedan "resor" ISKLIZNUO IZ RUKE http://www.pressonline.rs/info/politika/421314/najplaceniji-neradnik-radi-samo-na-sajtu-tomislav-nikolic-i-dalje-je-glavni-za-saradnju-sa-kinom-i-rusijom-ali-mu-je-jedan-resor-iskliznuo-iz-ruke.html Vlada Srbije imenovala je u petak ministra finansija Sinišu Malog za novog nacionalnog koordinatora za saradnju Srbije u okviru Mehanizma saradnje NR Kine i država Centralne i Istočne Evrope i otvorila pitanje gde je i šta radi Tomislav Nikolić, predsedenik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom?! ]]> Foto:blic

Sudeći po zvaničnom sajtu tog saveta, Nikolić ne radi ništa još od 8. jula, a i tada nije uradio bog zna šta – čestitao je rođendan predsedniku Kine Si Đipingu koji mu se zahvalio na tome.

Od kako je 2017. godine otišao sa funkcije predsednika Srbije, Nikolić se retko kad pojavljuje u javnosti. Odmah po “abdikaciji” bivši lider naprednjaka postao je prvi čovek tada novoformiranog Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, što je deo javnosti protumačio kao svojevrsnu političku otpremninu.

Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija

Da se bavi Rusijom i Kinom nije ništa čudno, s obzirom na to da je oduvek okrenut Istoku, koji je bar u njegovom slučaju uvek ispred Zapada. Ali, do danas je ostala nepoznanica šta tačno Nikolić konkretno radi, i šta to tačno građani Srbije plaćaju? Inače, "Blic" je već pisao da građane Srbije formiranje Nikolićevog saveta sa 30 zaposlenih košta desetine miliona dinara godišnje. Podsećanja radi, samo u 2018. godini Nacionalni savet za koordinaciju odnosa sa Rusijom i Kinom imao je budžet iz državne kase od čak 50 miliona dinara, dok je u drugoj polovini 2017. godine raspolagao sa 38,4 miliona dinara!

S druge strane, prilikom zvaničnih poseta srpske delegacije Moskvi ili Pekingu odnosno ruskih ili kineskih predstavnika Srbiji Nikolić se retko gde mogao videti, pogotovo ne u prvim redovima. Zato se i sada postavlja pitanje njegove uloge naročito od kako je prekjuče Mali imenovan za novog nacionalnog koordinatora za saradnju Srbije sa Kinom i državama centralne i istočne Evrope? Postoji li i dalje potreba za Nacionalnim savetom za odnose sa Rusijom i Kinom kada već postoji nacionalni koordinator sa sličnom ili istom ulogom?

Poslednji put viđen ispred zgrade Predsedništva

U Nacionalnom savetu za koordinaciju odnosa sa Rusijom i Kinom ističu da i dalje nesmetano rade i da na sva pitanja mogu odgovoriti mejlom. Zanimljivo da na zvaničnom sajtu ovog saveta u rubrici “aktuelnosti” poslednja vest stoji još iz 8. jula ove godine pod naslovom “Predsednik NR Kine uputio pismo zahvalnosti Tomislavu Nikoliću”.

Reč je pismu povodom Nikolićeve rođendanske čestitke predesniku Kine Si Đinpingu koji je u odgovoru naveo, između ostalog, da je bivši predsednik Srbije stari i dobri prijatelj kineskog naroda i njegov lični prijatelj.

U javnosti je Nikolić poslednji put spomenut krajem jula kada je viđen kako ulazi u zgradu predsedništva na razgovor sa aktuelnim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Pojedini mediji su tada spekulisali da bi nekadašnji lider “naprednjaka” mogao da se nađe u izvršnoj vlasti što je Nikolić odmah demantovao.

- Bio je to kvalitetan razgovor u kojem mi je Aleksandar izneo neke svoje dileme u vezi sa izazovima koji očekuju Srbiju i na unutrašnjem i na spoljnopolitičkom planu. I ništa više od toga - rekao je eks predsednik.

Životno gnezdo u vili na Dedinju

Nakon predsedničke funkcije, Nikolić je pored političkog našao i životno gnezdo i to ni manje ni više nego u vili na Dedinju, o čemu je “Blic” već pisao. Naime, uredbom Vlade Srbije bivši predsednik ostao je da živi u 800 kvadrata u najelitnijem delu prestonice pošto je zgrada u Ulici Užička 23 određena njemu za boravak.

Foto: N. Raus / RAS Srbija

Tom odlukom je, takođe, predviđeno i da vila prima na smeštaj strane goste u okviru rada Nacionalnog saveta za koordinaciju odnosa sa Rusijom i Kinom. Ostanak Nikolića u vili na Dedinju građane Srbije košta nekoliko hiljada evra mesečno. Ni to mu nije bilo dovoljno pa je prošle godine tražio da mu se od para građana postavi na vili tenda koja košta, ni manje ni više, nego 960.000 dinara!

Najplaćeniji neradnik

Inače, bivši predsednik već godinama nosi titulu najplaćenijeg neradnika u Srbiji. Njegov rad i pre, a naročito tokom predsedničkog mandata, pratile su brojne kontroverze, od toga da je u sukobu sa svojim nekada najbližim saradnikom i naslednikom na funkciji Aleksandrom Vučićem, preko izgradnje nelegalnih objekata poput vikendica na Savi, problematičnog rada fondacije njegove supruge Dragice čiji su donatori i do danas ostali pod velom tajni, do udomljavanja dece, rođaka i prijatelja na državne i lokalne funkcije. zbog netransparentnog skupljanja novca za fondaciju koja nosi ime njegove supruge “Dragice Nikolić” zbog čega su milioni odlazili u privatne džepove, ali i privatnih poslova, pre svega, sa divljom gradnjom minihidroelektrane kod Arilja.

Radomir i Toma Nikolić Foto: Tanja Valić / Tanjug

Radomir i Toma Nikolić

Podsećanja radi, Tomislav Nikolić je od 1. juna 2017. godine u penziji i mesečno prima 95.000 dinara dok volontira kao predsenik Nacionalnog saveta za koordinaciju odnosa sa Rusijom i Kinom.

Konačno i naslednika Tomislava Radomira Nikolića pratile su brojne afere u Kragujevcu gde je donedavno bio gradonačelnik. Naime, mediji su, između ostalog, pisali da je obustavio tender za održavanje higijene vredne 18 miliona dinara, da bi u pregovaračkom postupku posao dao firmi čiji su vlasnici bliski njegovoj porodici.

]]>
Mon, 16 Nov 2020 12:50:03 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/421314/najplaceniji-neradnik-radi-samo-na-sajtu-tomislav-nikolic-i-dalje-je-glavni-za-saradnju-sa-kinom-i-rusijom-ali-mu-je-jedan-resor-iskliznuo-iz-ruke.html
"BLAGI PORAST ZARAŽENIH U ŠKOLAMA" Ružić o CRVENOJ LINIJI za prelazak na onlajn nastavu http://www.pressonline.rs/info/drustvo/421315/blagi-porast-zarazenih-u-skolama-ruzic-o-crvenoj-liniji-za-prelazak-na-onlajn-nastavu.html Ministar prosvete Branko Ružić kaže za RTS da je veoma važno da očuvamo prosvetni sistem. Naglasio je da su se škole pokazale kao najsigurnije mesto, kao i da u pojedinim okruzima koronavirus i nije uopšte ušao u škole. "Tako da nema razloga ni za paniku ni za prelazak na onlajn nastavu", poručuje Ružić i dodaje da se situacija prati. ]]> Foto:blic

Branko Ružić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da su vaspitno obrazovne institucije ponele ogromno breme, pre svega prosvetni radnici, kao i da je važno da obezbediti da proces sticanja znanja što duže funcioniše na ovakav način.

"Imamo blagi porast zaraženih"

"Imamo blagi porast zaražanih, ali kada pogledamo i statistiku i činjenicu da u obdaništima imamo 250.000 dece, u osnovnim školama oko 530.000, u srednjim školama oko 250.000 na fakultetima 250.000. To je nekih milion i 250.000 nečije dece oko kojih svi mi brinemo i ta bojazan je legitimna i opravdana, ali ne treba to politizovati i paničiti", poručuje Ružić.

Naglasio je da su se škole pokazale kao najsigurnije mesto, jer se pokazalo da u njima ne dolazi do procesa transmisije samog virusa, već da virus dolazi spolja.

"Ove mere koje je Vlada juče na sednici donela, koje su restriktivnije, nadamo se da će u narednih 15 dana, do 1. decembra, da smanje taj tonus virusa", rekao je Ružić.

Što se tiče konkretnih brojki koliko je zaraženih učenika, kaže da "Batut" ima detaljne podatke, ali da je u osnovnim školama taj procenat negde oko 0,1 odsto na nivou čitave Srbije.

Ni za paniku, ni razlog za onlajn nastavu

"Imamo situaciju da u nekim okruzima koronavirus uopšte nije ušao u škole. Tako da nema razloga ni za paniku ni za prelazak na onlajn nastavu", ističe ministar.

Naglasio je da od početka postoji mogućnost roditelja koji žele da se opredele da njihova deca nastavu prate onlajn.

"Do sada je taj procenat u startu bio nekih 4 procenta, u septembru 2,7 odsto, sada kada je počeo blagi rast sada je 3, 3 odsto, ali to samo govori da roditelji u velikoj meri imaju poverenje u prosvetni sistem", dodao je Ružić.

Koja je crvena linija

Na pitanje koja je to crvena linija kada će morati da se pređe na onlajn nastavu, Ružić kaže da postoje jasni protokoli i pravilnici koji se preduzimaju.

"Ono što je važno to je da će uvek zdravstveni deo Kriznog štaba biti vlastan da predloži te mere. Za sada tog razloga zaista nema", ističe Ružić.

Naveo je da se prati situacija i da se reaguje čim se pojave slučajevi zaraze.

Ukazao je da se i među nastavnim osobljem beleži blagi rast zaraženih i da će i taj podatak uticati na predlog novih mera.

"Ukoliko dođe do nekog velikog rasta u redovima prosvetnih radnika biće problem organizovati sam proces sticanja znanja", rekao je Ružić.

Na pitanje da li je dovoljno onlajn nastave snimljeno, ministar kaže da je uvek tri nedelje unapred snimljeno.

"Zahvalnost dugujemo našim školskim upravama, sada se prati nastava koji su snimili u školskoj upravi u Valjevu, pa tako na tri nedelje neka druga školaska uprava se menja. Mislim da oni vrlo predano rade svoj posao i pored onoga što rade u svojim školama. Veliki trug, veliki rad i velika predanost tih prosvetnih radnika i moramo im biti zahvalni", poručio je Ružić.

Istakao je da je važno da roditelji budu pažljivi i obazrivi kako bi sprečili da "korona uđe u obrazovni sistem na velika vrata".

"Mislim da su ove mere od juče na neki način i signal i alarm za sve nas odrasle da povedemo računa kako se ponašamo i da li poštujemo mere", smatra Ružić.

Naglasio je da je Zakon koji je donet veoma važan, jer će preventivno delovati na svest ljudi.

"Ja sam siguran da 80, 90 odsto građana poštuje mere, ali zbog one manjine koja pokazuje visok stepen neodgovornosti nažalost dolazimo u situaciju da dolazi do većeg zaražavanja", zaključio je Ružić.

]]>
Mon, 16 Nov 2020 12:59:03 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/421315/blagi-porast-zarazenih-u-skolama-ruzic-o-crvenoj-liniji-za-prelazak-na-onlajn-nastavu.html
Ispred svih KOVID AMBULANTI u Beogradu biće postavljeni ŠATORI http://www.pressonline.rs/info/drustvo/421316/ispred-svih-kovid-ambulanti-u-beogradu-bice-postavljeni-satori.html Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević i zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavili su danas da će sve kovid-ambulante dobiti šatorske čekaonice, kako bi se tokom nadolazećih hladnih dana građanima olakšalo čekanje na preglede i testiranje. Ispred Starog dvora direktorima i predstavnicima beogradskih domova zdravlja i kliničkih centara predstavljen je jedan od dvadeset nabavljenih šatora, koji će biti postavljeni ispred kovid-ambulanti. ]]> Foto:blic

– Grad Beograd se od prvog dana, od prvog zaraženog, aktivno uključio u sistem borbe protiv kovida koju vode predsednik i vlada. Nabavljana je zaštitna oprema za domove zdravlja, kliničko-bolničke centre i zavode sa željom da pomognemo zdravstvenim radnicima u ovoj borbi. U kovid-ambulantama pregleda se dnevno po nekoliko hiljada ljudi i smatrali smo da treba da postoji pristojan prostor gde bi se sačekao pregled u slučaju sumnje na kovid. Do kraja nedelje obezbedićemo i dodatnu opremu, na prvom mestu za trijažne sestre, koje rade na otvorenom prostoru sa pacijentima – istakao je Nikodijević.

Vesić je precizirao da je šatore obezbedio Grad Beograd u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Gradskim štabom za vanredne situacije.

Šatori za kovid ambulante Foto: Beoinfo / Grad Beograd

Šatori za kovid ambulante

– Cilj je bio da se građanima obezbedi prostor koji će biti zagrevan i kako bi mogli da se sklone od loših vremenskih uslova, koji nas zasigurno čekaju u narednom periodu. Saradnja sa Ministarstvom zdravlja i direktorima domova zdravlja se nastavlja jer se svi zajedno borimo da se zaštiti javno zdravlje stanovništva i kako bi što lakše izašli iz epidemije – rekao je Vesić.

Iz šatora-čekaonica pacijenti dalje odlaze na preglede, potom kući ili u trijažne klinike, tako da je na ovaj način zaokružen prihvat, što je od velikog značaja naročito za teže bolesnike. Ona je još jednom apelovala na građane da izbegavaju kontakte i nose zaštitne maske sve dok epidemija ne dobije silazni tok.

]]>
Mon, 16 Nov 2020 13:02:37 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/421316/ispred-svih-kovid-ambulanti-u-beogradu-bice-postavljeni-satori.html
Divljao je 170 km na sat kroz Beograd, dva puta prošao na crveno i to mrtav pijan i pod dejstvom droga i evo kako je SVE KAŽNJEN http://www.pressonline.rs/info/hronika/421318/divljao-je-170-km-na-sat-kroz-beograd-dva-puta-prosao-na-crveno-i-to-mrtav-pijan-i-pod-dejstvom-droga-i-evo-kako-je-sve-kaznjen.html Kada vozač dva puta uzastopno prođe kroz crveno svetlo, to je već dovoljno da bude osuđen za nasilničku vožnju, ali kada uz to načini još niz teških saobraćajnih prekršaja, onda je jedino mogući izreći maksimalne kazne koje predviđa Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima. ]]> Foto:blic

Trista hiljada dinara, 240 sati rada u javnom interesu, 25 kaznenih poena, 12 meseci zabrane upravljanja motornim vozilom i oduzimanje vozačke dozvole - sve ove kazne snosiće mladić star 21 godinu, koji je u četvrtak vozio 167 kilometara na sat u Novom Beogradu, u stanju teške alkoholisanosti (1,33 promila) i pod dejstvom narkotika.

Kada je policija pokušala da ga zaustavi, isključio se sa glavne saobraćajnice i dva puta prošao kroz crveno svetlo.

Foto: M. Ilić / RAS Srbija

Ovakvom kaznom mladiću je trajno oduzeta vozačka dozvola, a novu može da dobije tek kada ponovo položi vozački ispit i to posle isteka godinu dana zaštitne mere zabrane upravljanja motornim vozilom. Novčana kazna izrečena je u ukupnom iznosu za više prekršaja. Zakonski maksimum za jedan prekršaj je 140.000 dinara - objasnile su sudije za prekršaje za "Politiku".

Građani se pitaju da li je u ovakivim slučajevima ipak primerenija kazna zatvora, budući da je ona previđena zakonom alternativno sa radom u javnom interesu, uz novčanu kaznu.

- Kazna zatvora bila bi najverovatnije izrečena da je došlo do saobraćajn nesreće usled nasilničke vožnje, ali srećom do toga nije došlo. Treba razmišljati u tom pravcu da će kazna rada u javnom interesu bolje preventivno delovati na mlade nasilne vozače nego zatvor. Između 30 dana zatvora i 30 dana rada, odnosno 240 sati, bolje je u ovom slučaju izabrati rad, kako ne bi došlo do kriminalne infekcije u zatvoru i kako bi mladi prestupnik osvestio svoju odgovornost za bezbednost saobraćaja . kažu pravnici.

Foto: G. Srdanov / RAS Srbija

Pritom nisu mislili na na infekciju virusom korona, koja je aktuelna, već na opasnost da oni koji su se prvi put ogrešili o zakon - budu u zatvorima izloženi uticaju prevejanih kriminalaca i izađu na slobodu gori nego što su bili.

Preko 200 km na sat i to bez vozačke dozvole!

Pre mesec dana policija je zaustavila dvadesetšestogodišnjeg vozača koji je uspeo da razvije brzinu od 214 kilometara na sat, na delu auto-puta Beograd-Šid gde je ograničenje brzine 80 kilometara na sat, a pritom nije imao položen vozački ispit i bio je pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Osuđen je takođe na kaznu rada u javnom interesu od 240 sati i novčanu kaznu od 240.000 dinara.

Potera policije za motoristom na Santandrejskom putu u Novom Sadu u četvrtak završila se tako što se motor u punoj brzini zakucao u džip zandarmerije, a vozač je završio je u bolnici. Ove godine u Srbiji bilo je više slučajeva nasilničke vožnje, sa gotovo neverovatnim količinama alkohola u krvi. Svako pijanstvo sa više od dva promila alkohola smatra se stanjem potpune alkoholisanosti, a upraljanje vozilom u tom stanju - nasilničkom vožnjom.Podaci Agencije za bezbednost saobraćaja pokazuju da su vozači u takvom stanju pijanstva tokom 2019. godine u našoj zemlji izazvali nesreće u kojima je 11 ljudi poginulo. I manja alkoholisanost je veoma opasna za bezbednost saobraćaja, upozorava Jasmina Milošević, direktorka agencije.

Treba znati da već od 0,8 promilapočinje stadijum visoke alkoholisanosti, a od 1,1 promila primetno su usporene reakcije, narušeni su ravnoteža i kretanje, dolazi do oštećenja vizuelnih funkcija, govor je nerazgovetan i može doći do mučnine i povraćanja. Sa više od 1,6 promila oslabljena su čula i smanjena je svest, otežana je motorika, česti su posrtanje i padanje. Zakon ovakva stanja definiše kao tešku i veoma tešku alkoholisanost, a sledeći stadijum (više od dva promila) je potpuno pijanstvo.

U takvim stanjima smanjena je sposobnost donošenja ispravnih odluka, a povećani su anksioznost i nestrpljenje, pa upravljanje vozilom postaje izuzetno opasno za sve učesnike u saobraćaju koji se nađu na putu.

]]>
Mon, 16 Nov 2020 13:14:50 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/421318/divljao-je-170-km-na-sat-kroz-beograd-dva-puta-prosao-na-crveno-i-to-mrtav-pijan-i-pod-dejstvom-droga-i-evo-kako-je-sve-kaznjen.html
STRAVIČNA NESREĆA U TERMOELEKTRANI U OBRENOVCU Radnik pao sa mosta visine 35 metara na drugi most, hitno prevezen u bolnicu http://www.pressonline.rs/info/hronika/421304/stravicna-nesreca-u-termoelektrani-u-obrenovcu-radnik-pao-sa-mosta-visine-35-metara-na-drugi-most-hitno-prevezen-u-bolnicu.html Radnik M. B. (28) termoelektrane "Nikola Tesla A" u Obrenovcu pao je jutros sa visinskog mosta od 35 metara na drugi most visine 25 metara, nezvanično saznaje "Blic". ]]> Foto;blic

Radnik je, prema našim saznanjima, hitno prevezen na VMA.

Nesreća se dogodila danas oko 10.15 sati u krugu termoelektrane u Obrenovcu.

]]>
Fri, 13 Nov 2020 12:30:47 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/421304/stravicna-nesreca-u-termoelektrani-u-obrenovcu-radnik-pao-sa-mosta-visine-35-metara-na-drugi-most-hitno-prevezen-u-bolnicu.html
ODLUČENO Bivši ministar energetike Antić novi direktor "Koridora Srbije" http://www.pressonline.rs/info/politika/421302/odluceno-bivsi-ministar-energetike-antic-novi-direktor-koridora-srbije.html Bivši ministar energetike i rudarstva i visoki funkcioner SPS-a Aleksandar Antić, novi je direktor JP "Koridori Srbije", saznaje "Blic". ]]> Foto:blic

Ovaj predlog usvojen je na današnjoj sednici Vlade.

Antić će na čelu Koridora zameniti funkionera SNS Zorana Babića.

]]>
Fri, 13 Nov 2020 12:14:43 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/421302/odluceno-bivsi-ministar-energetike-antic-novi-direktor-koridora-srbije.html
"Ovaj virus napada sve, ali OVO MOŽE DA NAS SAČUVA": Dr Mijomir Pelemiš kaže da u jednoj stvari IMAMO SREĆE http://www.pressonline.rs/info/drustvo/421299/ovaj-virus-napada-sve-ali-ovo-moze-da-nas-sacuva-dr-mijomir-pelemis-kaze-da-u-jednoj-stvari-imamo-srece.html Infektolog dr Mijomir Pelemiš gostujući na RTS-u prokomentarisao je najnovije vesti o vakcini, trenutnu epidemiološku sliku Srbije, ali i dao savet kako da se sačuvamo. ]]> Foto:blic

"Virus radi ono što mu mi dozvoljavamo, ako se adekvatno ponašamo, uspećemo da se izborimo, ali ne možemo tek tako da ga pobedimo. Moramo da poštujemo sve ono što se zna, a nije zgoreg naglasiti da se sada mnogo više zna o virusu. Ne zna se sve, ali se mnogo zna i može mnogo da se uradi da se virus uspori, da bi se moglo kontrolisati širenje", poručio je dr Pelemiš u svom gostovanju, dodavši da je najvažnije za sve da poštujemo mere prevencije koje su uvedene još na početku pandemije.

OVAJ VIRUS NAPADA SVE

"Sada znamo kako se bolest ponaša i manifestuje. Ako se pridržavamo mere prevencije, a već smo bezbroj puta pričali da moraju da se nose maske, da se drži fizička distanca, da se peru ruke, da shvatimo da ne možemo da se okupljamo, jer ovo vreme pogoduje virusu, možemo da zaustavimo širenje. Ovaj virus napada sve".

Kako se Evropa polako ponovo zatvara, dr Pelemiš dao je svoj stav i o tome.

JAVITE SE LEKARU ČIM OSETITE SIMPTOME

"Nema najboljeg rešenja. Svaka zemlja pokušava da uradi ono što misli da je najbolje. Mi smo na početku imali zatvaranje, to je sjajno odrađeno, dok se nismo upoznali sa virusom. Sada smo se opustili, mere se ne poštuju, neki ne priznaju da postoji virus. Naša sreća je u ovome što imamo sjajne kliničare koji znaju da leče ovu bolest iako nažalost leka nema, što su naši lekari već upoznali virus. Mi pokušavamo da se izborimo sa manifestacijama ovog virusa, a to opet zavisi od toga kada je bolesnik došao. Ljudi moraju da se jave čim osete simptome, a ne da se čeka danima".

JEDINA NADA JE VAKCINA

"Najveće otkriće u istoriji medicine su vakcine. Kada sam davno počeo da radim, umiralo se od malih boginja, rubeola... Najveće otkriće u medicini su vakcine. Za pobedu protiv virusnih, a i bakterijskih infekcija, vakcine su jedino rešenje. Ne možete da se uzdate u kolektivni imunitet jer za to treba veliki broj zaraženih, a ne znate kakav će ishod bolesti biti".

IMAMO SREĆE, GRIP JOŠ NIJE REGISTROVAN U SRBIJI

"Ovo je bilo veliko iznenađenje za ceo svet i velika nepripremljenost celog sveta. Loša je bila pripremljenost za pandemiju jer ovo nije prva pandemija. Grip ipak ne može da se poredi sa ovim, korona virusi nisu nepoznati, ali ovaj soj virusa nije bio poznat", rekao je doktor, dodajući da virus gripa ove sezone još uvek nije registrovan u Srbiji.

"Izgleda smo imali sreće da su nas neke bolesti poštedele ili ih nismo prepoznali. Nema gripa još uvek, mada ima vremena da se pojavi, zato ljudi treba da se vakcinišu protiv gripa".

"VIRUS POSTOJI, MOŽEMO DA GA ZAUSTAVIMO"

"Znam da je građanima svega dosta, posebno nas koji neprestano pričamo o ovome, ja to razumem, ali ne mogu da ih opravdam, oni koji misle da virus ne postoji. Ne verujem da postoji bilo ko ko nije imao u svom okruženju nekoga ko je imao koronu. Još uvek nemamo lek, ali znamo kako da zaustavimo virus, pokušajmo da što više poštujemo mere, tako ćemo zaustaviti širenje, nećemo mu dati da se širi, smanjićemo zaražavanje i broj umrlih, što je najveća tragedija koja može da se desi, i ostaje nam da čekamo vakcinu".

]]>
Fri, 13 Nov 2020 11:56:42 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/421299/ovaj-virus-napada-sve-ali-ovo-moze-da-nas-sacuva-dr-mijomir-pelemis-kaze-da-u-jednoj-stvari-imamo-srece.html
NATO: Podržavamo nastavak dijaloga Beograda i Prištine http://www.pressonline.rs/info/politika/421301/nato-podrzavamo-nastavak-dijaloga-beograda-i-pristine.html NATO i Kfor su u potpunosti fokusirane na implementaciji mandata UN da sprovedu bezbednost i omoguće bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na KiM u skladu s Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 od 1999. godine. ]]> Foto:blic

To je za Kosovo onlajn rekao neimenovani zvaničnik NATO-a na pitanje da prokomentariše tvit v. d. kosovske predsednice Vjose Osmani.

Predsednica kosovske skupštine i v.d. predsednika Vjosa Osmani zatražila je reakciju EU i NATO-a na poređenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosova sa Nagorno- Karabahom koju je ocenila kao pretnju ratom.

- Očekujem da će Evropska unija i NATO odgovoriti na ovu pretnju ratom, koju je izneo Vučić“ - objavila je Osmani na Tviteru.

Iz NATO naglašavaju da podržavaju dijalog između Beograda i Prištine.

- Mi takođe nastavljamo da podržavamo EU dijalog između Beograda i Prištine kao jedinu moguću političku soluciju za stabilnost na Kosovu, Zapadnog Balkana i šire“ - navodi se u odgovoru iz NATO-a za Kosovo onlajn.

]]>
Fri, 13 Nov 2020 12:08:06 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/421301/nato-podrzavamo-nastavak-dijaloga-beograda-i-pristine.html
"SVAKA KAZNA JE BLAŽA OD VIRUSA" Dr Janković: Predlagali smo da se skrati radno vreme lokala do 18 SATI http://www.pressonline.rs/info/drustvo/421297/svaka-kazna-je-blaza-od-virusa-dr-jankovic-predlagali-smo-da-se-skrati-radno-vreme-lokala-do-18-sati.html Dr Srđa Janković, član Kriznog štaba, izjavio je jutros da je jedan od predloga bio da se radno vreme lokala skrati na 18h. ]]> Foto:blic

- Potencijalno strože mere mogu biti skraćenje radnog vremena lokala za zabavu. Sad lokali rade do 23 sata, a mi smo predlagali da se radno vreme skrati do 18 sati. Ipak podsetimo da je već na snazi mera da se unutar lokala nose maske - rekao je imunolog i član Kriznog štaba dr Srđa Janković.

On je u gostovanju u jutarnjem programu RTS-a dodao i da postoji mogućnost da se uvedu strože mere, ali da ne treba o tome prevashodno da razmišljamo.

Dr Srđa Janković Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija

Dr Srđa Janković

- Mere potencijalno mogu biti pooštrene, ali to je sada u drugom planu. Sada je u prvom planu da se ispoštuju mere koje već imamo. Ako to ne učinimo samo će biti gore - rekao je dr Janković.

On se osvrnuo i na izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i rekao da on u tom zakonu ne vidi ništa sporno jer "svaka kazna je blaža od onoga kako virus može da nas kazni".

- Te izmene su bile neophodne da bi se ispoštovalo sprovođenje zakona. Mislim da tu nije ništa sporno. Meni tu nije ništa sporno ni sa etičke strane - rekao je on.

Potrebno je noći balans sa merama

Na pitanje zašto nemamo još neke drastičnije preventivne mere kada imamo najozbiljniju epidemiološku situaciju, a imali smo zatvaranje cele države kada je stanje bilo mnogo povoljnije, dr Janković odgovara da pokušavaju da nađu balans.

- Ako zaustavimo celokupan život i ekonomiju opet je to pretnja po život i zdravlje ljudi. Potrebno je noći balans sa merama. Mi na početku nismo znali koliko će ovo trajati, mislili smo da ćemo posle prvog talasa imati manje obolelih, sada se svuda traži model da se postigne balans - objasnio je imunolog.

Već danima Beograd je glavno žarište korona virusa i svakodnevno broji više od 1.000 zaraženih, a odjeknula je vest da su u prestonici ispunjeni svi kapaciteti za smeštaj novoobolelih. Međutim, dr Janković kaže da medicinski sistem još nije opterećen.

Srđa Janković Foto: Slobodan Miljević / Tanjug

Srđa Janković

- Ako ne budemo rasteretili sistem usporavanjem epidemije imaćemo scenario kakav je bio u nekim zemljama u prvom talasu. Za sada sistem nije preopterećen zahvaljujući tome što možemo da šaljem pacijente u centre u okolini prestonice - rekao je on.

Član Kriznog štaba je na kraju razgovora još jednom apelovao na građane da se pridržavaju svih propisanih mera, da nose maske i održavaju distancu.

- Naše najjače oruđe je da sprečimo da se bilo ko zarazi, to bi bilo idealno, ali i to nam je i slaba tačka jer tako ne razmišljaju svi - rekao je dr Janković.

]]>
Fri, 13 Nov 2020 11:37:56 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/421297/svaka-kazna-je-blaza-od-virusa-dr-jankovic-predlagali-smo-da-se-skrati-radno-vreme-lokala-do-18-sati.html
Lončar najavio KAD ĆE TAČNO biti uvedene NOVE MERE: Sistem je prebukiran, zabeležen rekordan broj prijema http://www.pressonline.rs/info/drustvo/421298/loncar-najavio-kad-ce-tacno-biti-uvedene-nove-mere-sistem-je-prebukiran-zabelezen-rekordan-broj-prijema.html Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastao se danas sa direktorima kovid bolnica u Srbiji, a nakon sastanka on je potvrdio da je u toku proces donošenja odluka o novim merama u borbi protiv pandemije korona virusa u Srbiji. ]]> Foto:blic

- Saslušaću struku. Sa novim merama ćemo izaći za dan ili dva - rekao je on.

22-Jul-20 tanjug nikola andjic beograd Di019759239 preview Foto: Nikola Anđić / Tanjug

22-Jul-20 tanjug nikola andjic beograd Di019759239 preview

On je upozorio da se i dalje beleži rekordan broj prijema kovid pacijenata.

Klinički centar Srbije prema njegovim rečima traži rešenje da se još neka od klinika pretvori u kovid bolnicu.

- Sistem nije pred pucanjem nego je prebukiran", naglasio je Lončar i dodao da je obezbeđeno još 500 mesta za kovid pacijente u Beogradu, prenosi Mondo.

Sastanak je usledio nakon još jednog teškog dana za Srbiju. Prema poslednjem izveštaju u Srbiji je na korona virus testirano 13.008 građana od kojih je 3.341 pozitivan. Preminulo je 19 obolelih dok se na respiratorima u bolnicama širom zemlje trenutno nalazi 151 pacijent.

"Situacija u Beogradu teška"

Lončar je naglasio da je situacija u Beogradu veoma teška i da u prestonici skoro da više nema slobodne postelje za kovid pacijente.

Skupština Srbije usvojila je sinoć izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji predstavlja pravni okvir za mere i procedure kojim će se, prema rečima nadležnih, bolje držati pod kontrolom epidemija korona virusa i sprečiti veće negativne posledice.

]]>
Fri, 13 Nov 2020 11:42:04 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/421298/loncar-najavio-kad-ce-tacno-biti-uvedene-nove-mere-sistem-je-prebukiran-zabelezen-rekordan-broj-prijema.html
Skupština Srbije usvojila KORONA ZAKON, evo kada stupa na snagu http://www.pressonline.rs/info/politika/421300/skupstina-srbije-usvojila-korona-zakon-evo-kada-stupa-na-snagu.html Poslanici Skupštine Srbije usvojili su večeras izmene i dopune Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, koji predstavlja pravni okvir za mere i procedure u kojem će se, po rečima nadležnih, bolje držati pod kontrolom epidemija korona virusa i sprečiti veće negativne posledice. ]]> Foto:blic

Zakon je usvojen većinom glasova, za je glasalo 189, protiv jedan, dok je uzdržan bio jedan poslanik.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić rekao je da postoje opravdani razlozi za stupanje na snagu u roku kraćem od osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Inače, amandmani nisu podnošeni, pa se za izmenu zakona glasalo u celosti. Kako je kazao Dačić, jedan amandman jeste pristigao i to od strane Zaštitnika građana, ali on nije bio podnet blagovremeno, pre početka rasprave.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da nikome nije cilj da kažnjava građane, već da odredbama želi da zaštiti 95 odsto ljudi koji poštuju mere, ne idu na rođendane, slave slave skromno, ne prave venčanja i svadbe, i ponašaju se u skladu sa merama.

- Pred nama je predlog zakona. Molim vas da ovaj predlog posmatrate kao još jedan od niza mera u borbi protiv korona virusa. Ovim predlogom zakona uobličavamo pravni okvir - rekao je Lončar i dodao da će nastojati da epidemiju držimo pod kontrolom.

Pojačana odgovornost građana u borbi protiv korone

Zakona predviđa uvođenje ličnih mera zaštite i pojačanu odgovornost građana, za čije sprovođenje su nadležni pored sanitarne, komunalna inspekcija i komunalna milicija, kako za fizička, tako i za pravna lica.

Visina kazni za nenošenje maski u zatvorenom prostoru i nepoštovanje fizičke distance, ostaće nepromenjena (5.000 dinara za fizička lica i od 50.000 do 300.000 za pravna lica), ali će njihova primena biti brža i efikasnija.

Osim propisanih nadležnosti komunalnih inspektora i milicajaca, kao i jasnih odredbi o karantinu i kućnoj izolaciji, u izmenama i dopunama Zakona se nalazi i deo o imunizacija stanovništva.

Kada izmene budu usvojene, primena počinje osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Na današnjoj sednici Vlada Srbije utvrdila je Predlog zakona o završnom računu budžeta za 2019. godinu, koji predviđa ukupne prihode i primanja ostvarena po osnovu prodaje nefinansijske imovine budžeta Srbije za 2019. godinu u iznosu od ukupno 1.328 milijardi dinara.

]]>
Fri, 13 Nov 2020 12:04:59 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/421300/skupstina-srbije-usvojila-korona-zakon-evo-kada-stupa-na-snagu.html
SRBIN PAO U ŠPANIJI ZBOG DROGE U naizgled napuštenoj vili napravio plantažu marihuane, policija otkrila TAJNE PROLAZE http://www.pressonline.rs/info/hronika/421305/srbin-pao-u-spaniji-zbog-droge-u-naizgled-napustenoj-vili-napravio-plantazu-marihuane-policija-otkrila-tajne-prolaze.html Srpski državljanin (48) uhapšen je u akciji španske policije u vili u Valjsu koja je služila za uzgajanje marihuane. Kako prenose španski mediji, istraga je počela krajem juna, kada je policija saznala za vilu u kojoj se navodno nalazi plantaža marihuane. ]]> Foto:blic

- Policija je operativnim radom utvrdila da je reč o vili koja je potpuno izolovana od ostalih kuća, u kojoj je delovalo kao da niko ne stanuje, niti su primećivane bilo kakve aktivnosti. Zanimljivo im je bilo da tako osamljenu, naizgled napuštenu kuću čuvaju dva rotvajlera. Kada su policajci prošlog petka, posle dobijanja sudskog naloga za pretres, odlučili da uđu u kuću, psi koji inače spadaju u kategoriju opasnih su ih napali, pa je morala da reaguje i agencija koja se bavi zaštitom životinja - navode lokalni mediji.

Policiju je u samoj vili dočekao jak miris marihuane, a iz prizemlja kuće nije moglo da se one ni u podrum, ni na sprat. Nakon pretresa, otkriveni su tajni prolazi, a do plantaže se dolazilo - kroz ormar!

U vili je pronađeno 1.050 biljaka marihuane u različitim fazama rasta, kao i soba za sušenje biljaka u kojoj se nalazilo 355 grama pupoljaka kanabisa, dok se u pdrumu nalazila veća plantaža sa 1.150 biljaka koje su bile u optimalnom stanju za berbu.

Srbin koji se sumnjiči da je počinio teško delo protiv bezbednosti javnog zdravlja i krađu struje nalazi se u pritvoru.

]]>
Fri, 13 Nov 2020 12:35:53 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/421305/srbin-pao-u-spaniji-zbog-droge-u-naizgled-napustenoj-vili-napravio-plantazu-marihuane-policija-otkrila-tajne-prolaze.html
NOVO ZATVARANJE ZBOG KORONE Od sutra policijski čas u Prištini i još šest opština na KiM http://www.pressonline.rs/info/drustvo/421291/novo-zatvaranje-zbog-korone-od-sutra-policijski-cas-u-pristini-i-jos-sest-opstina-na-kim.html Kosovska vlada odobrila je danas nove mere u borbi protiv širenja korona virusa, kojima se od sutra u Prištini i još šest opština posle 19 časova uvodi policijski čas. ]]> Foto:blic

Novim merama, koje je u sredu predstavio premijer Avdulah Hoti, merama, karantin i dozvoljeni rad ugostiteljskog sektora definišu se u zavisnosti od toga u kojim se zonama nalaze opštine.

Ekonomske aktivnosti biće dozvoljene od 5 do 18, 19 ili 20 časova, u zavisnosti od toga koja je procenjena zona rizika u kojoj se nalazi odredjena opština, prenosi Kosovo onlajn.

Opštine su podeljene u tri različite zone, prema broju zaraženih: crvena zona sa visokim rizikom, žutasa sa srednjim rizikom i zelena zona sa najmanjim rizikom.

U crvenoj zoni se nalaze opštine Priština, Podujevo, Južna Mitrovica, Peć, DJakovica, Gnjilane i Uroševac.

Smatra se da su te opštine pod visokim rizikom od zaraze koronavirusa, jer imaju više od 150 zaraženih na 100.000 stanovnika u roku od nedelju dana.

]]>
Thu, 12 Nov 2020 12:01:47 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/421291/novo-zatvaranje-zbog-korone-od-sutra-policijski-cas-u-pristini-i-jos-sest-opstina-na-kim.html
VUČIĆ NOVIM MERAMA I VAKCINAMA "Uvek sam bio za neku vrstu policijskog časa, ali... Obezbeđeno 1,8 MILIONA DOZA http://www.pressonline.rs/info/politika/421288/vucic-novim-merama-i-vakcinama-uvek-sam-bio-za-neku-vrstu-policijskog-casa-ali-obezbedjeno-18-miliona-doza.html Ljudi u našoj, zemlji, zajedno sa Vladom Srbije, krenuli smo u potragu za vakcinama, da na najbrži i najbezbedniji način nabavimo za nas, i umanjimo katastofalni uticaj koji korona ima na naše živote i ekonomiju, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić. ]]> Foto:blic

Kako je rekao, pokušaćemo do kraja januara da obezbedimo vakcine za one koji su naizloženiji i koji su na udaru infekcije.

Reč je o oko 1,8 miliona doza, koje će po svoj prilci biti od "Fajzera", ali se pregovara i sa kineskim i ruskim partnerima.

- Već pre kraja decembra imaćemo prve vakcine - istakao je on.

Kako je kazao, država će prihvatiti sve mere Kriznog štaba kada je reč o sprečavanju pandemije korona virusa, jer je zdravlje ljudi najvažnije.

- Ali, mi moramo da štitimo i našu ekonomiju, da vodimo računa da će pojedine zapadne zemlje imati veću dostupnost vakcinama nego mi - rekao je on.

S kim se razgovara o vakcinama

Kako je kazao, sa kineskim "Sinofarmom" je potpisano pismo o namerama, ali za sada na tom polju nema ničega konkretnijeg.

- Sa "Kovaksom" smo 18. septembra potpisali, a dinamika isporuke je takva da do kraka decembra dobijemo 110.000 doza, zatim 300.000 u prvom kvartalu, isto u drugom, i još više u trećem... - rekao je Vučić.

Naveo je da je i sa Rusima potpisano pismo o namerama, i istakao da o sve ove vakcine moraju da prođu i domaće kontrole.

O policijskom času

Govoreći o eventualnom uvođenju novih mera, Vučić kaže da Krizni štab svakog trenutka vodi računa.

- Ja sam uvek bio za neku vrstu policijskog časa, i sve rešite za 15 dana. Verujem u njihovo znanje, i njihovu stručnost, i slušaćemo ih. Ne mislim da neki poseban benefit ima od zatvaranja od šest do šest sati - rekao je Vučić.

]]>
Thu, 12 Nov 2020 11:38:50 +0100 Politika http://www.pressonline.rs/info/politika/421288/vucic-novim-merama-i-vakcinama-uvek-sam-bio-za-neku-vrstu-policijskog-casa-ali-obezbedjeno-18-miliona-doza.html
Ovo je GOLA DEVOJKA iz Beogradske arene: Anastasiji rekli da se skine, a njene slike kruže Srbijom http://www.pressonline.rs/info/beograd/421292/ovo-je-gola-devojka-iz-beogradske-arene-anastasiji-rekli-da-se-skine-a-njene-slike-kruze-srbijom.html Ministarstvo odbrane je juče saopštilo da je preduzelo sve mere da bi zaštitilo privatnost pacijenata u privremenoj bolnici Štark arena. ]]> Foto:objektiv.rs

Reč je o devojci oboleloj od kovida, s obostranom upalom pluća, koja je neovlašćeno fotografisana po prijemu u bolnicu, kad je trebalo da uradi EKG.

Skandalozna fotografija polugole pacijentkinje obolele od kovida koja se prethodnih dana delila po društvenim mrežama šokirala je javnost, a nadležni poručuju da će učiniti sve da onoga koji je fotografiju neovlašćeno napravio i podelio otkriju i sankcionišu.

Bez svog znanja je, kako saznajemo, u donjem vešu fotografisana Anastasija M. u trenutku kada se presvlačila u sobi u privremenoj kovid bolnici u Beogradskoj areni, dok se oko nje vide lekovi i stalak za infuziju!

– Fotografiju su napravili po prijemu u Arenu, gde mi je rečeno da se skinem kako bi odradili EKG. Da li je trebalo da gledam okolo ima li kamera ili aparata, a pritom sam pod visokom temperaturom, svaka kost u telu boli i imam upalu oba plućna krila – objašnjava za Kurir Anastasija M, koja je želela da objavimo njenu fotografiju, ali ne i puno prezime. Ističe da su joj ovim sramnim činom ugrožena ljudska prava i život.

– Moraće neko za ovo da odgovara. Očekujem od odgovornih da utvrde da li je ovo napravljeno mobilnim telefonom ili je neko skinuo sa sigurnosnih kamera, i kako je dospelo do javnosti. Ne znam čiji je ovo propust, da li ljudi iz organizacije Arene ili nesavesnih kovid pacijenata, ali svakako da neko mora da snosi odgovornost za ovo što je meni učinjeno. Krivac mora biti otkriven da se sutra ne bi našla još neka devojka, pacijent, na meti ovakvih bolesnih umova – poručila je Anastasija, čiju su roditelji takođe zaraženi kovidom.

Foto: printscreen/društvene mreže

 

– Brinem se za oca, koji se u Zemunskoj bolnici bori za život, brinem i za majku, koja je takođe zaražena, i sada treba da gledam kako moje fotografije kruže društvenim mrežama. Sramota dokle smo kao ljudi došli i čime se pojedinci bave – zaključila je naša sagovornica.

Ministarstvo odbrane je juče saopštilo da je preduzelo sve mere da bi zaštitilo privatnost pacijenata u privremenoj bolnici Štark arena. Ministarstvo je povodom neovlašćenog fotografisanja pacijentkinje i objavljivanja tih slika na društvenim mrežama ukazalo da su time „narušene sve etičke i moralne norme civilizovanog ponašanja“.

– Posebno je neshvatljivo da bilo ko čini ovako nečovečne postupke u situaciji kada država preduzima sve da zaštiti zdravlje građana i spreči širenje epidemije koronavirusa – navodi se u saopštenju i dodaje da je ministarstvo obavestilo druge nadležne organe koji će utvrditi identitet osoba koje su ugrozile privatnost pacijenata.

]]>
Thu, 12 Nov 2020 12:15:56 +0100 Beograd http://www.pressonline.rs/info/beograd/421292/ovo-je-gola-devojka-iz-beogradske-arene-anastasiji-rekli-da-se-skine-a-njene-slike-kruze-srbijom.html
"VIRUS U VAZDUHU OSTAJE DVA SATA" Tanja Jovanović, naš poznati virusolog, kaže da, ipak, postoji i jedna DOBRA VEST http://www.pressonline.rs/info/drustvo/421289/virus-u-vazduhu-ostaje-dva-sata-tanja-jovanovic-nas-poznati-virusolog-kaze-da-ipak-postoji-i-jedna-dobra-vest.html U maju ili junu sledeće godine verovatno više nećemo imati epidemiju kovida 19 već će se beležiti samo sporadični slučajevi. A ovaj treći talas virusa korona, koji je veoma jak, trebalo bi da prođe do kraja decembra, pa bismo u novu 2021. godinu mogli da uđemo s povoljnijom epidemiološkom situacijom. To zavisi od toga koliko će ljudi poštovati mere - kaže prof. dr Tanja Jovanović, virusolog i prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu ]]> Foto:blic

Ona u razgovoru za "Politiku" ističe da je za viruse karakteristična osobina da mutiraju.

- To se posebno odnosi na viruse koji imaju organizaciju genetičkog materijala kao što je ovaj virus korona. Ali on je specifičan i po stopi mutacije koja se dešava u toku njegovog razmnožavanja. On koristi reparativne mehanizme da ispravi greške koje su se eventualno desile u toku razmnožavanja - objašnjava dr Jovanović.

Dodaje i da su dokazali da virus ne mutira mnogo.

- Mi smo u toku realizacije projekta o molekularnoj karakterizaciji genoma kovida 19 dokazali da virus ne mutira mnogo, da nije promenio neke specifične karakteristike. Genetičkim sekvencioniranjem smo dokazali da su se pojavile tačkaste mutacije na određenim karakterističnim mestima, ali ne u okviru "regiona" koji bi omogućio virusu da se specifično veže za ćelijski receptor. Varijabilnost virusa je posledica razmene genskih segmenata između različitih virusa korona - istakla je ona.

Kada je reč o tome što se sad registruje veći broj ljudi sa težom kliničkom slikom dr Jovanović ističe da je to zato što generalno imamo veći broj inficiranih.

Sve više pacijenata sa teškom kliničkom slikom Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Sve više pacijenata sa teškom kliničkom slikom

Ona je objasnila i zašto sada ima dosta pacijenata u bolnicama sa teškom kliničkom slikom za koje se smatra da su ranije bili potpuno zdravi.

- Ishod jedne infekcije ne zavisi samo od virusa, već i od organizma koji virus napadne. Za sada još nije sve ispitano oko kovida 19. Zna se da razne druge bolesti koje osoba ima, kao što je na primer dijabetes ili neke druge metaboličke i kardiovaskularne bolesti, kao i oboljenja pluća, utiču na ishod infekcije. Dešava se i da naizgled zdrave osobe za koje se ne zna da imaju neku bolest razvijaju tešku kliničku sliku. To je zbog toga što imunski odgovor ima značajnu ulogu u imunopatogenezi bolesti - objasnila je za "Politiku" dr Jovanović.

Doktorka je govorila i o tome koliko se infektivnost korona virusa zadržava u vazduhu kada zaražena osoba glasno govori ili kašlje i kija.

- Obično ostaje u aerosolu oko dva sata. Čestice padaju i na površine i koliko će se tu zadržati zavisi od nekih faktora. To je opasno u gradskom prevozu, prodavnicama, tržnim centrima, svuda gde cirkuliše veliki broj ljudi. Zato se i insistira na fizičkoj distanci - rekla je ona.

]]>
Thu, 12 Nov 2020 11:54:21 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/421289/virus-u-vazduhu-ostaje-dva-sata-tanja-jovanovic-nas-poznati-virusolog-kaze-da-ipak-postoji-i-jedna-dobra-vest.html