Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DevojČica iz Srpskog MiletiĆa menja Škole zbog nasilja

12. 09. 2012.

Neće da vrate učenicu u školu

Maltretiranje - Mirjana P. je u maju napustila Tehničku kolu u Odžacima jer je u odeljenju bila maltretirana, pa se prebacila u gimnaziju. Sad bi ponovo da pohađa Tehničku jer je i u gimnaziji imala problema sa vrnjacima, ali je Nastavničko veće odbilo njen zahtev

Mirjani P. iz Srpskog Miletića Nastavničko veće Tehničke škole u Odžacima nije dozvolilo da se vrati u ovu ustanovu, koju je u maju ove godine napustila zbog vršnjačkog nasilja.

Naime, veće je procenilo da bi se Mirjaninim povratkom ponovo pogoršali odnosi u II 6 odeljenju, u kojem se ona žalila na maltretiranje i ignorisanje.

Sve je počelo kad ju je drug iz odeljenja slikao mobilnim telefonom dok je bila sagnuta i fotografiju na kojoj se video deo devojčicine zadnjice okačio na Fejsbuk.

Povratak zbog posla

Mirjana se pred kraj prošle školske godine ispisala iz prvog razreda Tehničke škole i uz polaganje dodatnih ispita upisala u Gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj" u Odžacima. Završila je prvi razred gimnazije, ali je odlučila da se vrati u Tehničku školu uz sugestiju rođenog brata Dušana Medića, koji kaže da bi Mirjana lakše našla posao kao tehničar zaštite životne sredine nego kao svršeni gimnazijalac.

Inspektor će narediti

Prosvetni inspektor Stojadin Jovanović kaže da će, ukoliko bude zatražen inspekcijski nadzor povodom odbijanja Tehničke škole da primi učenicu, prvim zapisnikom naložiti direktoru da to učini.
- Ako direktor odbije da sprovede nalog, onda ću mu narediti da primi učenicu, a naredba ima snagu imperativa. Nastavničko veće nije nadležno da odlučuje o upisu učenika. Direktor može da bude razrešen ukoliko se ne povinuje naredbi - ističe Jovanović.

- U Tehničkoj školi, koju sam i ja završio pre deset godina, odbijaju da je vrate, iako ona nije izbačena iz škole, nego je morala da je napusti jer je trpela poniženja. Nakon što ju je drug slikao i okačio spornu fotografiju na Fejsbuk, u školi ništa nije učinjeno da se ona zaštiti od vršnjačkog nasilja - rekao je za Press Mirjanin brat Dušan Medić.

Zbog sprečavanja da ponovo pohađa Tehničku školu u Odžacima, Mirjana je krenula u drugi razred Tehničke škole u Apatinu. Međutim, njen brat kaže da Mirjani to ne odgovara, između ostalog i zbog toga što joj je škola u Odžacima udaljena svega 9 kilometara, a u Apatinu 36 kilometara.

Opasnost od novih uvreda

Direktor Tehničke škole u Odžacima Peter Feger rekao je za Press da je Mirjana jako dobra učenica i da je na sve načine pokušavao da njenu majku odvrati da je ne prebacuje u gimnaziju.

- Rekao sam da je to što se dogodilo u odeljenju bila šala i da će sve biti u redu, ali majka je bila uporna da je ispiše. Sad je u molbi za povratak u školu učenica napisala da je „gimnaziju napustila zbog nemogućih međuljudskih odnosa sa par učenica". Tražio sam povodom njene molbe mišljenje Nastavničkog veća jer je nastavnici bolje poznaju nego ja i oni su zaključili da ne bi trebalo da je primimo zbog opasnosti da je drugovi iz odeljenja šikaniraju - kaže Feger.

Opštinski prosvetni inspektor u Odžacima Stojadin Jovanović kazao je za Press da Mirjani niko ne može da uskrati pravo na obrazovanje, a da slučaj vršnjačkog nasilja treba da rešavaju pedagog i odeljenski starešina. Međutim, direktor škole Peter Feger kaže da Mirjana ne može da menja školu kako hoće.

- Škola može da se bira samo pri polasku u prvi razred, kad se ispunjava lista želja. U višim razredima učenik može da menja školu samo uz saglasnost direktora. Ako je učenica u našoj školi već imala problem, zašto bismo je vraćali da pravimo još veću nevolju - kaže direktor Feger. 

Izvor: PRESS

Tagovi

Komentari (3)

ostavi komentar
maka [neregistrovani]
 [13.09. 2012., 07:31]

Na zalost svi idu linijom manjeg otpora, kriv je onaj koji je maltretiran a ne oni koji maltretiraju, taj direktor da je pravi nesretno dete se ne bi ni ispisalo iz njegove skole vec bi bili ovi drugi bili samkcionisani.

Odgovori
Vidi odgovore
S [neregistrovani]
 [13.09. 2012., 04:42]

Inspektor dodmah da naredi da se dete primi u školu, a direktor i profesori da stave jezik za zube i zaštite je svim sredstvima kada se vrati u školu. Čuj njega, ne može da se bira škola. Škola može da se bira, i dete može da završi svaki razred u različitoj školi ako hoće, samo što je to besmisleno i mnogo, mnogo teže nego kada se ide u samo jednu školu. Ja sam lično bio u istoj situaciji, bio u Tehničkoj školi, ispisao se, prešao u Gimnaziju i onda se vratio u Tehničku. Tri godine, tri odeljenja u dve škole.

Odgovori
Vidi odgovore
julka [neregistrovani]
 [12.09. 2012., 22:30]

Ovde su se roditelji poigrali sudbinom deteta. Zašto bi je primili u školu iz koje je dobrovoljno otišla? Nije se snašla ni u toj sledećoj.
Sada opet u prvu..,pa onda u treću...Dokle će se roditelji i nesocijalizovana deca igrati škole? Kakav to primer daje drugoj deci? Može da radi ko šta hoće, osim zaposlenih u školi koji moraju da slušaju naredbe ministarstva i ispunjavaju želje neodlučnih roditelja.

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati