Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

LOŠI REZULTATI NE RUŠE UPRAVNIKE ŠKOLA

13. 09. 2012.

Direktori ostaju u foteljama

Sigurni - Direktori novosadskih osnovnih kola ostaće na svojim mestima, iako neki od njih ne rade dovoljno kako bi učenicima obezbedili to komfornije i bolje uslove za rad

Nijedan direktor novosadskih osnovnih škola neće biti smenjen sa funkcije, rekao je član Gradskog veća za obrazovanje Radomir Dabetić.

Iako neki od njih ne rade dovoljno kako bi učenicima obezbedili što komfornije i bolje uslove za rad, Dabetić kaže da u narednom periodu neće biti promene prvih ljudi škola.

Bez smenjivanja

- Nije u planu nikakva smena direktora u ovoj školskoj godini. Njih pre isteka mandata može da smeni Školski odbor i, u tačno propisanim uslovima, ministar prosvete, a njihov rad direktora kontroliše i ocenjuju školski odbor, Prosvetna inspekcija i Ministarstvo prosvete - navodi Dabetić, i dodaje da grad svake godine organizuje seminare o pisanju projekata.

Besplatne sportske sekcije

Član Gradskog veća za obrazovanje najavio je oživljavanje sportskih sekcija u školama, za šta postoje konkretni dogovori. Za koji mesec, prema njegovim rečima, đaci mogu očekivati da počnu besplatne sportske sekcije po školama, što je dugo bio problem u osnovnim školama, jer su direktori fiskulturne sale izdavali privatnim školama sporta. Roditelji najviše negoduju što više nema besplatnih sekcija u školi, ali nikada ništa konkretno nisu uradili u vezi s tim pitanjem, iako učestvuju u radu školskih saveta.

- Na taj način im pomažemo da konkurišu za novac iz drugih resursa, a ne samo da sede i čekaju da im grad uplati pare za tekuće održavanje, promenu prozora, uređenje fiskulturnih sala i učionica - ističe sagovornik Pressa.

Popularne škole ove školske godine upisale su daleko veći broj prvaka nego inače, dok druge škole imaju mnogo manje đaka. Dabetić tvrdi da za to odgovornost ne snose sami direktori već da roditelji biraju školu zbog blizine posla ili učiteljice s kojom su bliski.

I roditelji odgovorni

- Postoje škole u koje je upisano više učenika nego što je prvobitno bilo planirano, kao što postoje i škole u koje je upisano nešto manje učenika nego sto je planirano. Roditelji ne biraju školu samo po njenom ugledu, već i po mnogim drugim kriterijumima, kao što su mesto zaposlenja, prijateljica učiteljica ili deca iz istog vrtića. Nisu uvek direktori krivi što je u njihovu školu upisano manje dece, mada ima i takvih slučajeva. Oni koji se trude ostvare skoro sve što je za školu potrebno. Oni koji se ne trude ostvare manje jer grad i njih malo pogura, ali ne može da uradi sve poslove umesto njih - naglašava Dabetić.

Kao opravdanje za to što su neke škole opremljene i uređene, a druge i dalje izgledaju kao pre četrdeset godina, kada su izgrađene, Dabetić navodi da postoje objektivne razlike među školama i objektivni razlozi zašto se negde nešto može uraditi, a u drugoj školi to isto ne može da se uradi. Tih razloga je mnogo, a neki od najčešćih su veličina placa na kojem se škola nalazi, spratnost škole, imovinski odnosi na parceli i izgrađenost okolne infrastrukture. U ovakvim slučajevima direktori su, kao i Gradska uprava, veoma ograničeni u svom delovanju. 

Izvor: Press Vojvodina

Tagovi

Komentari (1)

ostavi komentar
jovan [neregistrovani]
 [14.09. 2012., 00:19]

Pa svi su DSSovci, kao i svuda u Srbiji

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage