Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

17. 09. 2012.

Staklaru u Paraćinu napustilo 480 radnika

Iz Srpske fabrike stakla u Paraćinu dobrovoljno je, uz socijalni program od 300 evra po godini staža, otilo 480 radnika i njima je fabrika isplatila oko 5,4 miliona evra

 

Staklara sada ima 1.167 radnika. Ranije je novi bugarski vlasnik najavljivao da bi u fabrici trebalo da ostane oko 800 radnika.
Predstavnik vlasnika Nihad Ćoragić rekao je da će svi koji žele da rade, uz prekvalifikaciju, moći da ostanu, ali da im radno mesto ne može biti zagarantovano.
 
"Posao nikome nije zagarantovan, uključujući i mene. Svi se borimo da posao zadržimo i da zaradimo platu. Nova tehnologija otprilike opravdava ovaj broj radnika, ako uspešno završe program prekvalifikacije", kazao je Ćoragić.
Vlasnik je predvideo da bi na novoj opremi, koja će da se uvede, trebalo da radi od 800 do 850 ljudi.
 
"Treba uraditi kvalitetnu prekvalifikaciju, jer nova tehnologija ne trpi improvizacije. Sve je kompjuterizovano i tačno se znaju procedure. Zato će svi proći edukaciju na raznim nivoima", kazao je Ćoragić.
On je dodao da će Staklara možda honorarno angažovati neke radnike koji su otišli iz fabrike, za pojedine specifične programe, poput ručne izrade kristalnog stakla.
 
Ćoragić je najavio i zapošljavanje 50 mladih inženjera i dodao da će u roku od deset dana početi stručni deo selekcije.
On je naglasio i da je novi vlasnik ispunio obaveze prema državi i radnicima, kao i da će sve ostale obaveze iz ugovora do kraja biti ispunjene.
"Zarade se isplaćuju redovno, a deblokirani su svi računi kompanije, tako da će od danas moći normalno da se posluje. U utorak će biti održana Skupština akcionara gde se opraštamo sa Srbijagasom, kao bivšim vlasnikom, i postavljamo naše organe", najavio je Ćoragić.
 
Iako je država bila u obavezi da učestvuje sa 140 evra na ime socijalnog programa za svakog radnika, novi vlasnik je isplaćivao svih 300 evra po godini staža.
 
Ćoragić kaže da će vlasnik ta dugovanja kasnije rešiti sa državom i da je sada bilo najvažnije da se smanji broj radnika zbog smanjenja troškova fabrike.
"Prosečan minus fabrike je bio oko 1,2 miliona dinara mesečno", kazao je Ćoragić.
 
On je najavio i da će vlasnik, iako je po ugovoru u obavezi da investira 22 miliona evra, u Staklaru uložiti 103 miliona evra.

Izvor: Beta

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage