Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

skandal u kurŠumliji i prokuplju - Direktor filijale Nacionalne sluŽbe za zapoŠljavanje optuŽen za nepotizam

17. 09. 2012.

Bratu subvencije za samozapošljavanje

Menjao spiskove - Iz kurumlijske optine optužuju Ivana Zečevića da je menjao spiskove za dodelu pomoći za samozapoljavanje, a u Prokuplju da je svog rođenog brata Velimira stavio na spisak i dao mu 160.000 dinara koje mu sleduju iz ove subvencije

Ivana Zečevića, direktora prokupačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje iz kuršumlijske opštine, optužuju da je menjao spiskove za dodelu subvencija za samozapošljavanje, a u Prokuplju da je svog rođenog brata Velimira Zečevića, koji je advokat, stavio na spisak i dao mu 160.000 dinara na ime samozapošljavanja.

Zoran Stošić, zamenik predsednika kuršumlijske skupštine, kaže za Press da je problem nastao krajem avgusta, kada je na oglasnoj tabli u holu opštine nalepljen spisak onih koji su dobili novac za samozapošljavanje.

Dodavano i po 20 bodova

- Bili smo neprijatno iznenađeni jer je to bio potpuno drugi spisak od onog koji nam je Ivan Zečević desetak dana pre toga pokazao. Naprasno su se pojavile neke osobe kojima je dodavano po 20 poena, a koje se na prvom spisku uopšte nisu nalazile. Reagovali smo, ali nam je Zečević doslovce rekao da je njegovo diskreciono pravo da dodeljuje bodove - priča Zoran Stošić, koji je i predsednik komisije lokalnog saveta za zapošljavanje.

On pojašnjava da su ranije predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić i on imali uvid u spisak koji je bio konačan i da je potpuno drugačiji od onoga koji je istaknut.

- Na prvom spisku, koji mi nismo pravili, već Nacionalna služba za zapošljavanje, samo 11 kandidata od 52 koji su konkurisali ispunjavalo je sve uslove. Zajedno sa Zečevićem dogovorili smo se da novac dobije još 14 kandidata koji su imali 80 odsto dokumentacije. Radi se o 25 kandidata. Tada je definisan spisak, koji je u startu bio njihov predlog. Obavestili smo ljude koji su dobili subvencije i posle desetak dana osvanuo je drugi spisak sa dvanaest novih osoba. Od njih bilo je osam kandidata za koje je Zečević u prvo vreme tvrdio da uopšte nemaju dokumentaciju - objašnjava Stošić pokazujući oba spiska.

- Mi sada moramo da se izvinjavamo našim građanima koji su zakonski ostvarili pravo na taj novac, koji je 75 odsto i obezbedila naša opština. Nismo tražili da se pitamo, ali ako je već dogovoren spisak, zašto su ga menjali - pita se Stošić.

Tužiće Nacionalnu službu

Direktoru prokupačke NSZZ zamera se i što je rođenom bratu dodelio subvencije.

- Pošto sam nezaposlen, često pratim spiskove na oglasnoj tabli. Neprijatno sam se iznenadio kada sam video da je novac za subvencije dobio brat direktora Zečevića. Meni kao običnom građaninu to smeta. Nisam konkurisao, ali polazim od sebe, kako bi mi bilo da jesam - kaže Zvonimir Ilić iz Prokuplja.

Vukica Todorović iz Kuršumlije jedna je od onih koji su se nalazili na prvom spisku i koja je naknadno izbrisana. Nameravala je da otvori mini-pekaru u kojoj će proizvoditi hleb ispod sača. Ni ona ni suprug ne rade i poslednjih godina su na evidenciji NSZZ kao nezaposleni.

- Kada sam čula da sam dobila subvenciju, bila sam presrećna. Prosto nisam mogla da verujem da ću konačno nešto da radim, jer imamo dvoje dece koja se školuju. Nisam ni stigla da se izradujem, a već su me razočarali jer su me jednog dana obavestili da sam izbrisana. Ceo svet mi se srušio. Bolje da mi niko nije ni rekao da sam prošla prvi put. Sada sam stvarno razočarana i tužiću NSZZ - kaže Todorovićeva.

Novinar Pressa je posetio filijalu NSZZ u Prokuplju, ali direktor Zečević nije bio tu. Kada ga je pozvala sekretarica i obavestila ga ko ga traži, kako nam je prenela, rekao je da nije tu i da ne može da razgovara s nama.

Izvor: PRESS

Tagovi

Komentari (1)

ostavi komentar
Dzeki [neregistrovani]
 [17.09. 2012., 23:15]

I...?!

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage