Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNISEKS BOLNICA U KRALJEVU - Pacijenti razliČitih polova zbog nedostatka prostora leŽe zajedno

21. 09. 2012.

Muškarci i žene u istim sobama

Svi na hirurgiji - Internistička klinika, koja je imala 220 postelja, teko je otećena u zemljotresu, pa su pacijenti sa različitim bolestima ratrkani po hirurkom bloku

Zbog velikih oštećenja Internističke klinike u zemljotresa u novembru 2010, pacijenti su već dve godine raštrkani po Hirurškom bloku ZC „Studenica". Slika bolesničke sobe koju dele muškarci i žene svakodnevna je pojava u kraljevačkoj bolnici, ali potpuno neprihvatljiva za 21. vek.

Zatvaranjem ove klinike izgubljeno je oko 220 postelja, a renoviranje nije ni počelo, jer je potrebno blizu milion evra.

Uz „pomešane" kliničke puteve zbog manjka prostora na Internom odeljenju, dešava se da urologija i psihijatrija budu u istom prostoru, intenzivna nega i neurologija, da je ginekologija zgurana u omanji prostor sa porodiljama, a blizu su i srčani bolesnici. Međutim, ono što nam je upalo u oči prilikom obilska pacijenata je da muškarci i žene zajedno dele nekoliko soba.

- Osoblje je korektno prema nama, obilazi nas i ne mogu ništa loše da kažem za njih. A to što pored mene leži muškarac, uopšte mi ne smeta, čak mi i brže prođe dan, a nekako je i zabavnije - kaže uz osmeh Dušanka Vuković, kojoj je operisan tromb.

Zahvalni osoblju

Pored Dušanke je Veselin Bažalac, koji je neurološki pacijent, a pored njega je i Ivanka Igrutinović, koja je operisala ruku. Kod svih njih je bilo vidljivo zajedničko zadovoljstvo tretmanom, koje nisu krili iako su smešteni u uslovima kakvih nemaju druge bolnice u Srbiji.

- Događalo se da nema slobodnih kreveta, pa se pacijenti smeštaju u neke druge delove zgrade. Od kada radim, a taj period nije mali, nije se dešavalo da u jednoj sobi budu i muški i ženski pacijenti. I još ako tome dodamo da su njihove bolesti krajnje različite, onda mogu da kažem da je stanje jezivo - rekao nam je Milan Tošić, načelnik Internog odeljenja ZC „Studenica".

Direktor ZC „Studenica" u Kraljevu Zvonko Veselinović kaže da su uslovi na ivici humanosti prema pojedinim pacijentima.

- Praktično, ovde je spojeno je i ono što nije spojivo. Urologija sa psihijatrijom, intenzivna nega sa neurologijom. Ima i hodnika sa po četiri službe, ali prava je sreća biti u dvokrevetnoj sobi sa pet postelja - kaže Veselinović.

Dve godine posle zemljotresa, u kraljevačkom zdravstvenom centru ponestaje i razumevanje za, kako kažu, „sveopštu finansijsku situaciju".

- Ovaj regionalni centar mora da bude prioritet, jer je ostao bez 5.000 kvadrata i 220 postelja - kaže direktor ZC „Studenica".

Nedostaje novac

Projekat sanacije Internističke bolnice je urađen, prošao je i reviziju nadležnog ministarstva, međutim 900.000 evra za početak radova nije ni ove godine planirano državnim budžetom. Veselinović kaže da je novoj ministarki zdravlja Slavici Đukić Dejanović poslao nekoliko zvaničnih mejlova, ali da još nije dobio nikakav odgovor kakva će biti sudbina Internističke bolnice.

Internistička bolnica (interno, kožno, neurologija, ATD, dijaliza, psihijatrija, dečji dispanzer) je rekonstruisana i dograđen je savremeno opremljen prostor za negu i lečenje internističkih bolesnika. Ali s obzirom da je ona pravljena još 50-ih godina prošlog veka, zadržala je veći deo stubova koji nisu izdržali zemljotres 5,4 stepena po Rihteru, koji je 3. novembra 2010. pogodio Kraljevo.

Izvor: PRESS

Tagovi

Komentari (1)

ostavi komentar
Jaca [neregistrovani]
 [22.09. 2012., 08:52]

Zar nije moguce staviti paravane izmedju kreveta???To svakao nije preskupa investicija a zene bi se osecale prijatnije i opustevije,Ovako to sve izgleda u najmanju ruku jadno.Ja sam zdravstveni radnik i zato znam da se zene osecaju strasno neprijatno i da taj psihicki presing usporava njihov oporavak.

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage