Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

MUKE MALIŠANA IZ PETROVARADINA

21. 09. 2012.

Glava u torbi zbog zatvorene škole

Nebezbedno - Već godinu dana maliani iz Petrovaradina moraju da idu u udaljenu kolu i da na tom putu pređu celu glavnu ulicu, koja vrvi od lepera

„Mala škola" u Petrovaradinu, koju pohađaju deca nižih razreda osnovne škole, ne radi više od godinu dana, zbog čega se mnogi mališani izlažu riziku u saobraćaju jer moraju da idu do udaljene OŠ „Jovan Dučić".

Ova pomoćna školska zgrada OŠ „Jovan Dučić" u Ulici Franje Malina sa četiri učionice prekinula je svoj rad usled istrošenog i neadekvatnog krova koji prokišnjava. Zbog toga su učenici nižih razreda iz južnog dela Petrovaradina, koji su išli u „Malu školu", primorani da aktivno učestvuju u saobraćaju, čime sebe dovode u opasnost.

Strahuju za bezbednost dece

- Ćerka mi ide u drugi razred i ne samo što mora da se muči sa ogromnom torbom na leđima, već je sprečena da ide u nama blisku školu. „Mala škola" je udaljena od naše kuće svega minut ili dva, dok do velike škole mora da prođe skoro čitav Petrovaradin i to glavnom ulicom koja vrvi od saobraćaja, pa se stalno brinemo za njenu bezbednost - kaže za Press Milena D. iz Petrovaradina i dodaje da, nažalost, suprug i ona nisu uvek u mogućnosti da otprate dete do škole.

Više od 3.000 potpisnika peticije

Završetak akcije prikupljanja potpisa za vraćanje nadležnosti gradskoj opštini Petrovaradin, u organizaciji Udruženja „Centar", održaće se danas u 10 časova na Petrovadinskoj pijaci. Tom prilikom će biti objavljen i ukupan broj potpisa na ovoj peticiji koji, kako saznajemo, premašuje 3.000.

- Ona je vrlo pažljivo i dobro dete, ali je ipak samo dete i uvek me je strah da će slučajno izleteti na ulicu. Nepojmljivo mi je što i dalje Preradovićevom gotovo bez prestanka krstare šleperi, ugrožavajući time i bezbednost naše dece i uništavajući samo mesto - ogorčeno primećuje ona.

I pored brojnih inicijativa žitelja Petrovaradina, ovaj deo Novog Sada ni do danas nije dobio obilaznicu, a kamionski saobraćaj ostaje konstantna pretnja ljudima koji žive i kreću se centralnim ulicama.

Problem i dodatni troškovi

- Ne samo da „Mala škola" još ne radi, već i deca koja još ne znaju valjano da čitaju i pišu postaju aktivni učesnici u saobraćaju. Da ni ne pominjemo kakve to dodatne obaveze i troškove stvara njihovim roditeljima. Svega toga ne bi bilo samo kada bi se krov popravio - kaže žiteljka Petrovaradina i članica Udruženja građana „Centar" Mira Mirković, i upozorava na čitav niz komunalnih problema zbog kojih mališani iz ovog dela grada nisu bezbedni.

- Neophodno je napraviti barem jedan trotoar i podići javnu rasvetu u delu Ulice Račkog, od podvožnjaka do petlje, jer se tuda kreće 100-tinak dece na putu ka školi. Znamo čak i da postoji takav projekat u Zavodu za izgradnju grada, ali čeka na realizaciju već dve i po godine - zaključuje Mirkovićeva, ističući da bi svi ti problemi, uzrokovani nedostatkom novca, mogli biti rešeni kada bi Petrovaradinu bile vraćene stvarne nadležnosti opštine, što i zahteva Statut grada iz 2008. godine. 

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage