Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

22. 09. 2012.

Obeležen jubilej Resavske pećine

Resavska pećina, jedan od najlepih i najvrednijih darova prirode u Srbiji, obeležila je danas jubilej, 40 godina od otvaranja za turiste i 50 godina od njenog otkrića.

 

Stara preko sto miliona godina, pećina koju je do sada posetilo više od 2.000.000 turista, osim turističkog, ima i izuzetan speleološki i privredni značaj ovog dela Srbije.

Svečanosti ispred ulaza u pećinu i u samoj pećini, gde je urganizovan obilazak, koktel i muzicki koncert, prisustovali su i državni sekretari Ministarstva finansija i privrede Goran Petković i Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srđan Beliji.

"Resavska pećina kao spomenik prirodnog nasleđa ima veliki zanačaj i meni je izuzetno zadovoljstvo, što mogu da prisustvujem jednom ovako retkom jubileju, našeg turizma", rekao je Petković.

Uz podsećanje da je "preko dva miliona ljudi imalo priliku da se upozna sa čarima i lepotom pećine", Petković je napomenuo da je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja u prethodnom mandatu, pomagalo uređenju Resavske pećione, a Ministarstvo finansija i privrede u sadašnjem mandatu će to nastaviti.

"Nadam se da ćemo u narednom periodu doprineti širenju ovog objekta, kako bi se priroda ispred pećine očuvala a posetioci komforno i bezbedno osećali", rekao je Petković.

Beliji je istakao da će Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja nastaviti izgardnju i usvaršavanje sistema zaštite prirode i prirdonih dobara koji je utemeljen u prethodnim godinama.

"Ekonomske teškoće neće nas odvratiti od ciljeva očuvanja prorodnih vrednosti koje su najbolje sabrane i zastupljene na nasim zaštićenim područjima i dobrima od nacionalnog interesa kakvo je i Resavska pećina", rekao je Beliji i najavio širenje mreže zaštićenih područja.

Osim istaknutog geo predznaka, Resavsku pećinu, kao izuzetan speleološki spomenik prirode krasi i čudesno lepi predeo Divljakovačkog polja koji treba sačuvati i skladno urediti, zaključio je on.

Predsednik opštine Despotovac Mališa Alempijević je istakao da je Resavska pećina prirodni dragulj Despotovca i Srbije, i "zajedno sa srednjovekovnim manastirom Manasijom, poslednjih 40 godina prestavlja zanačajan turistički i privredni razvoj Gornje Resave".

"Njenim aktiviranjem zaustavljeno je iseljavanje stanovništva sa ovog prostora, mnogi su ovde našli zapošlenje, obezbedili prihod sebi i svojoj porodici", rekao je Alempijević.

Na svečanosti, direktor JP Raesavska pećina Gordana Milošević, urucila je plakete i zahvaljnice svima koji su doprineli razvoju pećine od njenog otvaranja do sada.

 

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage