Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

16. 10. 2012.

Nije bilo dogovora Bačevića i Kusturice

Nije bilo dogovora ministra prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milana Bačevića i reditelja Emira Kusturice o obustavljanju istraživanja nalazita nikla na Mokroj Gori, saoptilo je danas Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja

 

U saopštenju se navodi da se istraživanja nalazišta nikla na području Mokre Gore, ni ne izvode.
   
U saopštenju se takođe navodi da prilikom sastanka ministra Bačevića i Kusturice nije postignut ni dogovor da se počne sa istraživanjem voda za koje se pretpostavlja da su bogate magnezijumom i lekovite i da se područje Mokre Gore pretvori u istraživački centar.
   
Reakcija resornog ministarstva je usledila posle izveštavanja pojedinih medija, a  povodom izjava koje je Kusturica davao o korišćenju potencijalnih nalažišta nikla u Srbiji.
   
U saopštenju se navodi i da je ministar Bačević prilikom sastanka sa poznatim režiserom u Predsedništvu Srbije obavestio Kusturicu da kompanija ''Srbija Nikl'' do sada nije podnosila zahtev za istraživanje nikla na Mokroj Gori.
   
Tom razgovoru je prisustvovao i savetnik predsednika Srbije Radoslav Pavlović.
   
Bačević je u razgovoru sa Kusturicom ukazao da će nadležni organi, ukoliko takav zahtev stigne u ministarstvo, postupiti po zakonu, ukoliko za takva istraživanja postoji prostor, ako istražni prostor nije pokriven istraživanjima druge zainteresovane strane i ukoliko poseduju zakonom predviđenu dokumentaciju.
   
Istraživanja podzemnih voda, takođe, nisu sporna, ali treba naglasiti da je prilikom takvih istraživanja moguće i veoma verovatno detektovati nikl, ukoliko ga ima na istražnom prostoru, navedeno je u  saopštenju.
   
"Postavlja se pitanje: kako je prihvatljivo istraživanje jedne sirovine, a neprihvatljivo druge na istom istražnom prostoru", kazali su u Ministarstvu.
   
Ministarstvo se, kako je navedeno, zalaže za razvoj nauke i u narednom periodu će nastaviti praksu dodeljivanja istražnih prava, jer smatra da je to i obaveza Ministarstva.
   
Takođe, Ministarstvo će stimulisati nauku i istraživanja, jer je to potrebno za razvoj dražave, a pre svega je u interesu građana.
   
Nakon održanog Okruglog stola, na kome se raspravljalo o mogućim istražnim radovima na potencijalnim nalazištima nikla, Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, smatra da su naučna i stručna javnost rekle sve što su imale na ovu temu.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage