Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

18. 10. 2012.

Sela i meštani tuže Slobodu zbog požara

Mesne zajednice i metani sela u okolini Čačka saoptili su danas da su podneli krivičnu prijavu protiv odgovornih iz vojne fabrike Sloboda i načelnika sektora za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragie Broćića zbog posledica velikog požara koji je izbio 24. avgusta na obroncima Suvobora i trajao do 28. avgusta.

U krivičnoj prijavi, predstavnici mesne zajednice sela u okolini Čačka, Miokovci i Gornja Gorevnica, privatno preduzeće "Domis" iz Miokovaca i 150 meštana, zatražili su da državne institucije utvrde odgovorna lica za izazivanje požara i neefikasno suzbijanje u prvih 14 sati.

Oni su istakli da je u požaru, koji je bio zahvatio sela Miokovci i Gornja Gorevnica, pričinjena ogromna materijalna šteta, kao i da su bili ugroženi životi ljudi.

Prijavu su podneli protiv generalnog direktora Zorana Stefanovića i radnika "Slobode" koji su od 24. do 25. avgusta izvodili probe municije i eksplozivnih sredstava na poligonu koji se nalazi na brdu iznad sela Miokovci i u blizini preduzeća "Domis", zbog sumnje da su ti radnici izazvali požar.

Načelnika sektora za vanredne situacije MO Dragišu Broćića sumnjiče da nije blagovremeno reagovao i da je time onemogućio efikasno suzbijanje požara.

Radnici "Slobode", navodi se u prijavi, su od 20. do 25. avgusta, na temperaturi većoj od 40 stepeni, izvodili probe municije i eksplozivnih sredstava na poligonu koji se nalazi na brdu iznad sela Miokovci.

"Kada su 24. avgusta oko 18 časova stanovnici Miokovaca uočili prve plamenove na tom mestu odmah su telefonom u više navrata zvali dežurne vatrogasce i portira na poligonu 'Sloboda' i obavestili ih o pojavi vatre, ali odgovorna lica ništa nisu preduzela", navodi se u prijavi.

Uprkos apelima meštana i pojavi vatre, do subote 25. avgusta u jutarnjim časovima ništa nije preduzeto od strane "Slobode" i drugih službi, a iako je vatra poprimila veće razmere i ubrzano počela da se širi, nastavljeno je ispitivanje bojevih sredstava, koje je prekinuto tek nakon dolaska helikoptera koji je gasio požar.

"Organizovano i efikasno gašenje požara otpočelo je tek pošto su stanovnici Miokovaca i lokalna samouprava Čačka alarmirali najviše rukovodioce MUP-a u Beogradu", navodi se u prijavi.

Požar, u kome je izgorelo oko 6.000 hektra borove i četinarske šume koja je u vlasništvu "Srbija šuma" i oko 150 hektara šume u privatnom vlasništvu i u kome je povrđeno više ljudi, lokalizovan je tek 28. avgusta.

Krivičnu prijavu potpisali su predsednik Mesne zajednice Miokovci Miroslav Nedeljković, vlasnik i direktor preduzeća "Domis" Dragan Kuzmanović, 58 meštana sela Gornja Gorevnica, 66 meštana sela Miokovci i 21 radnik "Domisa".

Izvor: Beta

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage