Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

24. 07. 2013.

Levački sabor pod motom "Kalenić - riznica srpstva"

Tradicinalna kulturno privredna manifestacija 44. Sabor narodnog stvaralaštva Šumadije i Pomoravlja "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju", održaće se od 3. i 4. avgusta u porti srednjovekovnog manastira Kalenić kod Rekovca, pod motom "Kalenić - riznica srpstva".

Levački sabor pod motom "Kalenić - riznica srpstva"

Otvoriće ga ministarka zdravstva Slavica Ðukić - Dejanović, izjavio je danas predsednik opštine Rekovac, i predsednik organizacionog odbora Sabora Predrag Ðorđević.

Ceremonija svečanog otvarnja, zakazana je za 3. avgusta u 17 sati, po tradiciji u porti manastira "Kalenić", oko 16 kilometara od Rekovca, a sabor će biti nastavljen idućeg dana smotrom kulturno umetničkih društava Šumadije i Pomoravlja i njihovih gostiju iz cele Srbije, Repblike Srpske, Belorusije, Rusije i Slovenije, na Letnjoj pozornici kraj Kalenicke reke.

Goste, među kojima će biti i prestavnici diplomatskog kora u Srbiji, predstavnici Vlade i crkve, na svečanom otvaranju, pozdraviće predsednik Ðorđević.

Sabor se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Rekovac, a na dan održavanja smotre, u manstirskoj crkvi "Vaznesenje presvete Bogorodice" svetu arhijerejsku liturgiju održaće episkop šumadijski Jovan.

U kulturno umetničkom programu, na svečanom otvaranju, pod nazivom "Kalenić - riznica srpstva", učestvuju glumci Momir Bradić, Andrija Kuzmanseić, Viktor savić, Petar Strugar, Nenad Heraković. . . nastupićje Hor i folklor AKUD "Ivo Lola Ribar", dirigent Ivan Eklemović.

Prateći program manifestacije počinje 1. avgusta 22. likovnom kolonijom i takmičenjem za zlatni glas Sabora. U Porti crkve u Županjevcu, u okviru Sabora, 2. avgusta bice podržano "Veče folklora".

Na dan otvaranja Sabora, 3. avgusta, u Osnovnoj školi u Kaleniću biće upriličena ozložba knjiga "Levač u knjigama" i Stara srspka knjiga 1611.-1867. godine, posvećeni 120. godišnjici rođenja književnika Miloša Crnjanskog.

U Opariću, rodnom mestu rodonačelnika naivnog slkikarstva Srbije Janka Brašića, biće održani "Jankovi dani", susret pesnika, izložbe slika i skulptura, meda i vina, dečija likovna kolonija. . .

Na Letnjoj pozornici kraj Klanićke reke, nastupiće više od 20 KUD i Vokalnih grupa iz Srbije i inostranstva, a organizatori očekuju posetu veću od 10. 000 ljudi.

Biće izabrana najlepša devojka Sabora, devojka sa najdužim pletenicama, muškarac sa najdužim brkovima i najlepša, očuvana muška i zenska narodna nošnja Šumadije.

Do letnje pozornice, o manstirtske poret, KUD, učesnici Sabora, proćiće u svečanom defileju.

"Sabor prođoh Levač, prođoh Šumadiju", pre 44. godinu utemeljio je učitelj toga kraja Brativoje Marković iz Belušića kod Rekovca, gde je sabor održavan prvih pet godina, a na čiji je predlog kasnije, preseljen u portu manastira Kalenić.

Oraganizator Sabora, Skupština opštine Rekovac, u znak secahnja na Markovića, ustanovila je povelju "Brativoje Marković", koja se dodeljuje od 2006. godine pojedincima i institucijama koje su od značaja za kulturni i ekonomski razvoj Rekovca.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage