Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

21. 02. 2014.

Uključi se - kakvo civilno društvo želiš?!

Civilno društvo u Srbiji 2018. godine – kreiranje prve Nacionalne strategije za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva“ biće održana 20. i 21. februara 2014. godine u Beogradu sa početkom u 8:30 časova, u Sava centru, Milentija Popovića 9, sala br. 1/0 i Pres centar).

Uključi se - kakvo civilno društvo želiš?!

Konferenciju organizuju Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije, u saradnji sa EU IPA 2011-2013 projektom „EU podrška Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom“ i TACSO kancelarijom u Srbiji – EU programa People 2 People.

O važnosti kreiranja prvog strateškog okvira za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Republici Srbiji govori i podatak da će konferencija okupiti 350 predstavnika institucija, organa državne uprave i jedinica lokalne samouprave, kao i organizacija civilnog društva.

Cilj donošenja strategije je uspostavljanje okvira za razvoj i održivost građanskog društva, unapređenje saradnje institucija vlasti i organizacija civilnog društva, kao i definisanje mera za veće uključivanje zainteresovane javnosti u procese kreiranja i sprovođenja politika, radi daljeg razvoja i demokratizacije našeg društva, promocije i zaštite ljudskih prava i slobode udruživanja.

Nakon svečanog otvaranja konferencije i predstavljanja najboljih primera i naučenih lekcija iz Evropske unije i regiona vezanih za proces kreiranja i primene strateških okvira za razvoj civilnog društva, učesnicima će biti predstavljen  predstojeći koraci u procesu izrade u proces izrade Nacionalne strategije za stvaranje podsticajnog okruženje za razvoj civilnog društva u Republici Srbiji.

Nakon toga uslediće početak radnog dela konferencije i to kroz kroz primenu metodologije Otvorenog prostora (Open Space). Ova metodologija omogućava grupno promišljanje složenih tema, uz princip samoorganizovanja i postizanje rezultata u jako kratkom vremenskom periodu. Metodom Otvorenog prostora kreira se takvo iskustvo tokom trajanja cele konferencije koje daje mogućnost učestvovanja u najzanimljivijem razgovoru, i to sa naglaskom na razgovoru,umesto slušanja prezentacija.

Kroz primenu metodologije Otvorenog prostora Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije želi da pruži mogućnost organizacijama civilnog društva da direktno učestvuju u kreiranju okvira za sadržaj buduće strategije. Kroz široki participativni proces osigurava se da je ova strategija dokument koji se kreira „odozdo“, u skladu sa vizijom razvoja koju ima civilni sektor, uvažavajući sve specifičnosti perspektive, položaja i konteksta u kome deluju OCD u Republici Srbiji.

Svaki od učesnika/ca imaće priliku da se aktivno uključi u razgovor o najvažnijim temama i prioritetnim oblastima prvog strateškog okvira za podsticajno okruženje i razvoj civilnog društva u Republici Srbiji, da odgovara na pitanja kakvo civilno društvo u Srbiji 2018. želi i koje su najvažnije promene koje želi da vidi 2018. godine u odnosu na sadašnji period.

Drugog dana konferencije, na završnoj sesiji, učesnici/ce će, nakon što izglasaju najvažnije oblasti i teme, raditi i na izradi strateških koraka koji su potrebni kako bi se željena vizija ostvarila u okviru svake pojedinačne teme, kao i o konkretnim aktivnostima koje ti koraci uključuju.

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom poziva prijavljene  predstavnike civilnog društva da se aktivno uključe u rad tokom oba dana konferencije i da svojom stručnošću i profesionalnim iskustvom doprinesu izradi radnog teksta ovog strateškog dokumenta koji će odrediti dalji razvoj i budućnost civilnog društva u Srbiji.

Izvor: civilnodrustvo.gov.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati