Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

13. 01. 2017.  - Autor: newsweek.rs

Srbija ne odustaje od zahteva za izručenje Haradinaja: 30 novih svedoka u proširenoj optužnici

“Srbija će nastaviti sa gonjenjim ratnih zločinaca, bez obzira na nacionalnost. Zemlje članice Evropske unije pozivamo da poštuju pravila međunarodnog javnog prava i da ne donose političke odluke. Takođe, Srbija od Francuske traži hitno izručenje Ramuša Haradinaja”, izneo je Marko Đurić zaključke sa sednice vlade

Srbija ne odustaje od zahteva za izručenje Haradinaja: 30 novih svedoka u proširenoj optužnici

Ministarka pravde Nela Kuburović poručila je da Srbija ne odustaje od zahteva za izručenje bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja.

Ona je na konferenciji za štampu održanoj nakon sednice vlade na kojoj su svi ministri informisani o odluci francuskog suda da bivšeg kosovskog premijera pusti da na slobodi čeka odluku na zahtev Srbije za njegovo izručenje. Takođe, ministri su informisani o o potezima koje Srbija povukla kada je reč o zahtevu za izručenje Haradinaja Srbiji.

Kuburović je rekla da Tužilaštvo za ratne zločine ima nove dokaze i 30 novih svedoka.

Na konferenciji za štampu novinarima se obratio i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je poručio danas da Srbija ne prihvata pravdu koja podrazumeva nekažnjeni lov i ubijanje nedužnih civila, srpskih ili bilo koje druge nacionalnosti, poput onih koje su učinili Ramuš Haradinaj i njegova zločinačka grupa.

Upitao je da li je ubijanje nedužnih civila, među kojima i dvonedeljna beba, nedovoljan razlog da Haradinaj bude izručen pravosudnim organima Srbije.ž

Đurić je izneo i zaključke sa sednice vlade.

“Srbija će nastaviti sa gonjenjim ratnih zločinaca, bez obzira na nacionalnost. Zemlje članice Evropske unije pozivamo da poštuju pravila međunarodnog javnog prava i da ne donose političke odluke. Takođe, Srbija od Francuske traži hitno izručenje Ramuša Haradinaja”, rekao je Đurić.

Sud u francuskom gradu Kolmar odlučio je juče da iz pritvora pusti Haradinaja, oduzevši mu pasoš i uz obavezu da se dva puta nedeljno javlja policiji. Srbija je pre tri dana poslala Francuskoj zahtev za izručenje Haradinaja, a juče je prosledila i dopunu zahteva sa pratećom dokumentacijom i novim dokazima.

Ekstradicioni postupak je u toku, a sud u Kolmaru će u narednom periodu zakazati ročište na kojem će biti saslušan Haradinaj povodom srpskog zahteva za izručenje, objasnili su u tom ministarstvu.

Nakon toga sud će dati svoju procenu i mišljenje o ispunjenosti uslova za ekstradicju.

Po pravosnažnosti sudske odluke o izručenju Haradinaja, konačnu odluku da li se usvaja ili ne zahtev Srbije doneće Ministarstvo pravde Francuske.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage