Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

14. 08. 2017.  - Autor: Pressonline

Ozbiljno upozorenje: Za prvih 6 meseci MMR vakcinu primilo tek svako četvrto dete

Epidemiolog Zoran Radovanović upozorava da što je više nevakcinisane dece rizik od epidemije je veći.

Ozbiljno upozorenje: Za prvih 6 meseci MMR vakcinu primilo tek svako četvrto dete

Foto: CIN

U Beogradu je u prvih šest meseci ove godine MMR vakcinu primilo svega 26,46 odsto mališana od 12 do 15 meseci, a epidemiolog Zoran Radovanović kaže da je "situacija zabrinjavajuća i da se mora reagovati".

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje od 20.768 mališana, koji su planirani za vakcinaciju ove godine, zaštitu od malih boginja, rubeola i zauški (MMR) je primilo 5.496 mališana.

Ukoliko bude nastavljeno takvom dinamikom to znači da će do kraja godine biti vakcinisamo oko 50 odsto mališana, što je pad u odnosu na prošlu godinu za oko 15 odsto.

Da bi se sačuvao kolektivni imunitet, podsećaju epidemiolozi, potrebno je da vakcinu primi 95 odsto mališana. Pojedinačno male boginje mogu da se jave, ali ako je dobar obuhvat vakcinacijom bolest ne može da se širi.

Radovanović upozorava da je situacija u kojoj se Beograd, ali i Srbija nalazi, što se tiče vakcinacije MMR vakcinom kao "građenje lomače", što je više nevakcinisane dece rizik od epidemije je veći.

- To je kao građenje lomače, treba samo da padne varnica i da se požar razbukti, odnosno da se epidemija raširi. To ne mora da se desi ni ove jeseni, ni na proleće, može za dve, tri godine, ali sa malim obuhvatom vakcinisane dece raste verovatnoća da dođe do epidemije - rekao je Radovanović.

On je podsetio da nije u pitanju samo jedna bolest, već tri - male boginje, rubeole, zauške, te da je neosnovano sejan strah među roditeljima o navodnoj povezanosti MMR vakcine i autizma.

Većina roditelja, dodaje, danas čeka da dete "malo ojača, da progovori" pa tek onda daju MMR vakcinu, a i pedijatri ih u tome uglavnom podržavaju.

Izvor: Telegraf.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage