Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

15. 08. 2017.  - Autor: Pressonline

Mladen Šarčević: Neophodno je menjati Zakon o udžbenicima

Ove godine smo obezbedili 86.000 besplatnih udžbenika, prošle godine smo sklonili one udžbenike koji bi lažno išli onima koji imaju niska primanja.

Mladen Šarčević: Neophodno je menjati Zakon o udžbenicima

Foto: Filip Krainčević

Zakon o udžbenicima koji je nastao pre godinu i po dana je loš i mi ćemo tražiti da se on menja, pre nego što istekne rok od tri godine trajanja, da bi važnost udžbenika umesto tri, trajala četiri godine, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

On je, prisustvujući otvaranju manifestacije "Duh mladosti" u Novom Sadu, rekao da je cilj da udžbenici budu jeftiniji.

- Ove godine smo obezbedili 86.000 besplatnih udžbenika, prošle godine smo sklonili one udžbenike koji bi lažno išli onima koji imaju niska primanja i dali smo kroz školske biblioteke, a za nekoliko godina ćemo imati dovoljan fundus knjiga da se udžbenici ne moraju kupovati - rekao je Šarčević.

Po njegovim rečima, nakon urađene analize distribucije, saopšteno je da se oko 30 odsto rabata daje posrednicima.

- Mi ćemo ići na formiranje učeničkih kompanija, preduzetništva, zadruga, da oni tu distribuciju rade, što znači da bi roditelji 15 odsto manje plaćali udžbenike - naveo je Šarčević.

Odgovarajući na pitanje novinara, ministar je rekao da će od 1. septembra uniforme biti uvedene u 55 odsto škola, da će ostale škole na tome raditi sukcesivno, te da očekuje da za dve godine u svim osnovnim školama budu uvedene uniforme.

Po njegovim rečima, socijalno ugrožene porodice će imati privilegiju kada je reč o kupovini uniformi.

Elektronski dnevnici, kaže, za početak trebalo bi da budu uvedeni u 200 škola.

- Sledeće nedelje će biti održana konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljeno kako će to izgledati i kako je protekla obuka nastavnog osoblja onih škola u kojima će biti pokrenut elektronski dnevnik - istakao je ministar.

Taj projekat je, prema njegovim rečima, veoma skup.

- Ako Hrvatska na tome radi pet godina i stigla je da uradi 75 posto, uz preko 250 miliona evra iz Evropske unije, onda smo mi počeli bez dodatnih sredstava, sa velikim entuzijazmom i za početak ćemo imati taj projekat u 200 škola - dodao je Šarčević.

Izvor: Telegraf.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage