Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

02. 01. 2018.

Nije imao klavir a postao je SVETSKI POZNATI PIJANISTA

Novopazarac Adem Mehmedović jedan je od najboljih mladih pijanista u Srbiji, osvajač brojnih međunarodnih priznanja i najmlađi saradnik u nastavi Akademije umetnosti u Novom Sadu u istoriji. Kad je počinjao, učeći na pozajmljenom klaviru, niko nije ni sanjao da će biti vrhunski i svetski poznati pijanista, do čega je stigao zahvaljujući talentu, odricanju i satima vežbanja.

Nije imao klavir a postao je SVETSKI POZNATI PIJANISTA

Foto:blic.rs

Ovaj mladić muziku je zavoleo u osnovnoj školi, a kako kaže, ljubav se prvo rodila prema rokenrolu, pa se kasnije preko džeza prelila na klasiku. Zato je upisao Muzičku školu "Stevan Mokranjac", odsek klavir.

- Bio sam gotovo samouk, nisam imao klavir, pijanisti od malih nogu treniraju skale i rade tehničke vežbe, a ja sam to sve morao da nadoknadim. Ipak, zahvalan sam profesoru Džefrisu Pučiću koji je primetio moj talenat, naučio me osnovama sviranja, ali i uopšte o klasičnoj muzici - priča Adem za "Blic".

Kako roditelji nisu mogli da mu kupe klavir, pozajmila mu ga je škola. Adem je za njim provodio sate, spremajući ispit za srednju muzičku školu u Kragujevcu. Ispit je jedva prošao, ali je njegovu darovitost ubrzo primetila profesorica Violeta Vasiljević pod čijim mentorstvom je počeo da osvaja i prva priznanja na domaćim takmičenjima.

- U trećoj godini srednje škole sam, na poziv vrhunskog ruskog pijaniste Jurija Kota, učestvovao na međunarodnoj smotri mladih pijanista u Ukrajini gde sam osvojio drugo mesto. Tada me je primetio i profesor sa Akademije umetnosti u Novom Sadu Milan Miladinović pa sam posle treće godine odmah upisao Muzičku akademiju - kaže Mehmedović.

Na toj visokoškolskoj ustanovi završio je osnovne i master studije, a ove godine je izabran i za saradnika u nastavi. Sa samo 22 godine najmlađi je saradnik u nastavi u istoriji Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Profesori su se ljutili što fizikališem da bih preživeo, jer sam mogao da povredim prste

Iako se niska priznanja nastavila i tokom studiranja, taj period nije bilo nimalo lak.

- Kako bih obezbedio novac za školovanje i nastupe na takmičenjima, morao sam da konobarišem i radim teške fizičke poslove. Istovarao sam kamione, cepao i slagao drva zbog čega su se profesori ljutili jer sam mogao da povredim prste - priča on.

Adem kaže i da talentovanoj deci, pogotovo u umetnosti, nedostaje sistemska podrška države. Kaže da nikada nije imao stipendiju, iako se obraćao raznim institucijama.

- Jedinu pravu podršku imao sam od roditelja koji su se puno žrtvovali za mene. Sami se borimo, a na takmičenjima ne predstavljam samo sebe, već i Srbiju i Novi Pazar - kaže on.

Nedavno je u konkurenciji majstora klavira iz celog sveta u Istanbulu bio među 10 najboljih, iako je bio ubedljivo najmlađi.

- Dobio sam izuzetne kritike i to će mi puno značiti u nastavku karijere. Voleo bih da upišem postdiplomske studije na Mocarteumu u Salcburgu - nada se Adem.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage