Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

06. 02. 2018.

Crkva Lazarica i grad Kruševac

Podignuta je poslednjih godina osme decenije XIV veka od strane kneza Lazara Hrebeljanovića, kao pridvorna crkva u sklopu dvorskog kompleksa novosagrađene prestonice njegove — Kruševca. Sa svojim naizmeničnim smenjivanjem reda žutog tesanika i tri reda crvene opeke, sa kamenim rozetama na crveno-žutim šahovnicama, sa prepletima na prozorima, Lazarica u posmatraču budi najtoplije misli i osećanja

Crkva Lazarica i grad Kruševac

Foto:Wikimedia commons

Crkva Lazarica  kako se u našem narodu od milja naziva zadužbina kneza Lazara Hrebeljanovićasmeštena u samom centru Kruševca, podignuta je od strane ovoga vladara tokom poslednjih nekoliko godina osme decenije XIV stoleća, i posvećena je Svetom prvomučeniku Stefanu. Stoga je njeno službeno ime — Crkva Svetog prvomučenika Stefana.

Pridvorna je to crkva, u smislu da je pripadala dvorskom kompleksu Lazareve novosagrađene prestonice Kruševca, u kojem je stolovao ovaj slavni sin Pribca Hrebeljanovića, logoteta i peharnika cara Stefana Uroša IV Dušana Silnog, i iz kojeg je vladao Moravskom Srbijom. Drugim rečima, služila je kao hram kneževe palate.

Smatra se da sa ovim hramom i manastirom Ravanicom počinje moravski stil srpske srednjevekovne arhitekture: spolja, sagrađena je ona na vizantijski način, ali sa naizmeničnim smenjivanjem reda žutog tesanika i tri reda crvene opeke, sa kamenim rozetama na crveno-žutim šahovnicama, sa ukrasnom kamenom plastikom u obliku prepleta na prozorima.

Ovo remek-delo srpskog srednjevekovnog građevinarstva u posmatraču budi, slobodno se može kazati, najtoplije misli i osećanja, romantični zanos i neizbežnu upitanost o tome šta bi tek bilo da Turaka nije bilo. A pomalo i simbolično stoji adresa ovog istorijskog spomenika: Trg Kosovskih junaka br 1. Simbolično, i — prikladno.

Izvor: Telegraf

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage