Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

08. 03. 2018.  - Autor: Večernje novosti

U okolini Kruševca proradilo i peto klizište

Na lokalnom putu u selu Sebečevac kod Kruševca proradilo je klizište, a nešto ranije već su se pokrenula stara klizišta u selima Zdravinje,Velika Kruševica,Mala Reka i Ribare

U okolini Kruševca proradilo i peto klizište

Foto:S.Babović

KRUŠEVAC - NA lokalnom putu u selu Sebečevac kod Kruševca proradilo je klizište, saznaju “Novosti”.Nešto ranije već su se pokrenula stara klizišta u selima Zdravinje,Velika Kruševica,Mala Reka i Ribare. 

I kao da najnovija izlivanja reka, pre svega Južne Morave kod Đunisa nisu dovoljna,došlo je i do pomeranja tla, verovatno, usled prošlogodišnje suše i padavina ove zime.

Procenjuje se da na teritoriji grada ima 92 klizišta i odrona. Otuda je već na prvoj redovnoj sednici Gradskog štaba bilo reči i o klizištima, kao i između ostalog, o predlogu Lokalno-operativnog plana odbrana od poplava za grad Kruševac 2018.godine, predlogu Programa mera i radova na smanjenju rizika od poplava. Javno preduzeće za urbanizam i projektovanje je dobilo obavezu da privede kraju izradu katastra klizišta.


 

Od sinoć od 20 sati,pripadnici Štaba za vanredne situacije i vozila Vatrogasno-spasilačke jedinice povukli su se iz Đunisa. Sada se još uvek kritična područja na Južnoj Moravi naizmenično obilaze.Nivo reke je na koti 487 i oko podneva je registrovan blag porast. I dalje je na snazi vanredna odbrana od poplava na teritoriji Đunisa gde je od oko 600 meštana, reka kao i svake godine pogodila 25 domaćinstava u kojima živi 27 ljudi.


Dušan Todorović,načelnik Odeljenja za poslove odbrane i vanrednih situacija navodi za “Novosti” da je državni put Kruševac-Niš i dalje neprohodan zbog vode, a da dežuraju ambulante i ekipe Elektrodistribucije.


 

Pročitajte još: PRETE POPLAVE: Raste Morava, grad, kiša u grmljavina u Jagodini (FOTO/VIDEO)


U okolini Kruševca prati se i stanje Zapadne Morava kod sela Jasika, gde je izmeren nivo od 168 cm i u blagom je porastu.U Mrzenici prema Ćićevcu, voda se izlila u otocima. Iz jezera Ćelije na oko 25 kilometara od Kruševca ka Brusu, odakle se vodom snabdeva više od 120.000 ljudi,ispušta se oko 30 kubika vode u sekundi, jer je upliv 38 kubika.


Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage