Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

13. 07. 2018.  - Autor: Lazar Jovanovic

"100 miliona za žensko preduzetništvo"

Konkurs za žensko inovativno preduzetništvo objavljen je danas, a za tu namenu država je obezbedila 100 miliona dinara.

Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Poručio je u Kosjeriću ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Popović je obilazeći domaćinstvo i preduzetničku radnju Jasminke Đurović iz Kosjerića, rekao da program ženskog inovativnog preduzetnistva, za koje je Vlada Srbije izdvojila 100 miliona dinara, ima za cilj da što više promoviše kod žena i devojaka otvaranje preduzetničkih radnji. 

"Želim da poručim svim ženama da nisu inovacije samo visoke tehnologije, inovacije su i kada Jasminka ubaci u svoj sok đumbir pa se taj sok bolje prodaje sutra", rekao je Popović. 

Ministar je pojasnio da se na raspisani javni poziv mogu javiti i organizacije, ali i lokalne samouprave u Srbiji. 

"Organizacije mogu da dobiju sredstva do 10 miliona dinara, a lokalne samouprave do 15 miliona dinara", kaže Popović. 

Sva sredstva koja je država obezbedila su bespovratna, napominje ministar Popović. 

Želja ministarstva i države je, kaže, da što više žena ima mogućnost da dobiju obuku i edukaciju, ali i da dobiju grantove kako bi kupovinom neke nove proizvodne opreme ili usluga, mogle da budu konkurentnije na tržištu. 

"Nekom je potrebna oprema, nekome je potrebno samo da se pomogne u prodaji, marketinškoj delatnosti ili pomoć u realizaciji svojih proizvoda kako bi bili uspešniji i na domaćem, a možda i na stranom tržištu", objašnjava ministar. 

Kaže da je u ukupnom procesu podsticanja ženskog inovativnog preduzetništva u Srbiji veoma važno raditi na edukaciji devojčica od 12 i 13 godina, kako je to inače slučaj u Evropskoj uniji, gde se one od tog uzrasta obrazuju u osnovnim veštinama programiranja, u matematici i IT-u, ali takođe i u drugim delatnostima koje su vezane za selo i grad. 

Preduzetnica Jasminka Đurović, koja proizvodi džemove i sokove, rekla je da bi joj mnogo značilo kada bi dobila deo sredstva te da bi taj novac uložila u nabavku rashladne komore i na taj način unapredila svoju proizvodnju. 

"Mnogo bi mi značilo ako bi dobila ta sredstva jer bi sačuvala svoje voće, ne bi ga davala u hladnjaču u bescenje", napominje Đurović. 

Ministar kaže da su porodične firme, poput ove koju vodi Jasminka Đurović, stub evropske ekonomije. 

Popović je podsetio da u Austriji, Nemačkoj, Italiji ili Mađarskoj, 70 do 80 odsto svih kompanija su upravo male porodične firme. 

Ministar Popović sastao se danas i sa predsednikom Opštine Kosjerić Žarkom Đokićem, a danas će otvoriti i manifestaciju "Čobanski dani" u tom mestu.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage