Press Online :: Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/rss.html ĐURO ĐUROVIĆ BEZ BLAMA! Mala mi je plata od 1.330.000, koliko ja radim! http://www.pressonline.rs/info/srbija/411123/djuro-djurovic-bez-blama-mala-mi-je-plata-od-1330000-koliko-ja-radim.html Direktor i profesor Beogradske poslovne škole (BPŠ) Đuro Đurović, koji je sebi dodelio mesečna primanja u iznosu od neverovatnih 1.300.000 dinara, ili 11.000 evra, ali i zaposlio sina Slobodana na mesto asistenta sa platom od 325.000 dinara, oštro odbacuje sve optužbe na svoj račun, ali i tvrdi da je „malo plaćen za posao koji obavlja“! Prema izveštaju Uprave za trezor za 2016. godinu, Đuroviću je sa računa BPŠ isplaćeno ukupno 16 miliona dinara, što je čak 15 puta više nego što su dobili drugi profesori u školi, dok je Agencija za borbu protiv korupcije u decembru 2017. objavila zvaničnu preporuku da se Đurović razreši sa ove javne funkcije. Razlog je bio upravo taj što je Đurović sa sinom zaključio ugovor o zaposlenju, čime se našao u sukobu interesa, koji nije ni prijavio Agenciji. Međutim, direktor Đurović za Kurir tvrdi da je ovo „prosvetna mafija“ koja vodi rat protiv njega jer se bori protiv kriminala i postiže „istorijske uspehe“ sa školom. ]]> AGENCIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE TRAŽILA DA SE POVUČE S POZICIJE DIREKTORA... ĐUROVIĆ SE PRAVI LUDFOTO: DOKUMENT

- Svi ti navodi su laž! Protiv mene anonimne prijave pišu ološi koje sam isterao iz škole jer su se bavili kriminalnim radnjama. Ja sam krenuo u obračun sa kriminalom koji je bio za vreme prošlog direktora i naravno da to nekima ne odgovara jer sam otpustio 25 ljudi. Tačno je da je Agencija protiv korupcije vodila postupak protiv mene i tražila moje razrešenje, koje je Savet škole jednoglasno odbio. Mog sina Slobodana, koji je doktor nauka i na kog sam veoma ponosan, nisam zaposlio ja, jer asistente ne bira direktor. Na obojicu svojih sinova veoma sam ponosan - kazao nam je Đurović, koji je, međutim, odbio da odgovori na pitanje kolika su mu mesečna primanja. Ipak, na naše insistiranje, otkrio je da je „malo plaćen“.

- Plata mi se kreće u okviru zakonom omogućenih primanja, to nisu podaci od javnog interesa i nisam dužan da vam ih otkrivam. Reći ću da sam malo plaćen za to koliko se borim za ovu školu i koliki posao radim. Postižemo briljantne rezultate - kaže Đurović i dodaje da je pre njegovog mandata 41 srodnik raznih profesora zaposlen u školi.

Prema podacima Uprave za trezor o primanjima profesora na 21 najbogatijoj državnoj visokoškolskoj ustanovi u Srbiji, Đuro Đurović je najplaćeniji profesor među njima. U registru imovine funkcionera vidi se da je Đurović pored nekretnina, od kojih poseduje poljoprivredno zemljište, tri stana i kuću, Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio samo platu od 472.000 dinara mesečno. BPŠ kao državna visokoškolska ustanova iz republičkog budžeta svake godine dobija oko 120 miliona dinara, ali najveći deo novca, oko 600 miliona dinara, samostalno prihoduje. Svaki fakultet ili viša škola ostvaruje sopstvene prihode, koji se u najvećem procentu zasnivaju na školarinama.

]]>
Fri, 20 Jul 2018 11:13:05 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/411123/djuro-djurovic-bez-blama-mala-mi-je-plata-od-1330000-koliko-ja-radim.html
Hit u Srbiji: Vlada nestašica registarskih tablica http://www.pressonline.rs/info/srbija/411517/hit-u-srbiji-vlada-nestasica-registarskih-tablica.html U Novom Sadu, Valjevu, Zrenjaninu, Vršcu, Bačkoj Palanci i još nekim mestima u Srbiji vlada nestašica registarskih tablica,. ]]>
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Građani koji su morali da ih menjaju već desetak dana, a ponegde i duže, ne mogu da voze svoje automobile.

Vozači su izuzetno nezadovoljni i sa pravom se bune, a nadležni u pomenutim policijskim upravama i stanicama kažu da imaju puno neprijatnosti sa građanima koje pokušavaju da ubede da tablice stižu iz Beograda i da oni nemaju ništa sa tim. 

Nezvanično dodaju da tablice u poslednje dve nedelje dobijaju "na kašikicu", a da im razlog za to nije poznat. 

Samohrana majka Jelena B. iz Novog Sada kaže da tablice čeka već 10 dana i da joj je zbog nemogućnosti korišćenja automobila ugrožen posao. 

"Preko jedne lokalne agencije za registraciju vozila predala sam zahtev za izdavanje novih tablica i evo, već 10 dana čekam na njih. Kola su mi preko potrebna jer imam malo dete koje moram da vozim kod bake koja živi nedaleko od Novog Sada da bih mogla da se posvetim poslu koji opet trpi jer ne mogu da koristim kola", objašnjava nezadovoljna Jelena. 

Jedan sugrađanin kaže da je mislio da se u MUP-u prvo šale s njim. 

"Nisam shvatio, kako mislite nemate tablice?! Međutim, ubzo je bilo jasno da se ne šale, i da starno vlada nestašica".

]]>
Wed, 18 Jul 2018 18:15:13 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/411517/hit-u-srbiji-vlada-nestasica-registarskih-tablica.html
Lekari u Kruševcu odstranili tumor od 30 kilograma http://www.pressonline.rs/info/srbija/411427/lekari-u-krusevcu-odstranili-tumor-od-30-kilograma.html Na Ginekološko-akušerskom odeljenju kruševačke Opšte bolnice, šestočlani tim lekara uklonio je tumor jajnika težak čak 30 kilograma. ]]>
Foto:Thinkstockphotos
Foto:Thinkstockphotos

Operacija je trajala 50 minuta, kaže specijalista ginekolog akušer, doktorka Slavica Vukanić i dodaje da je zahvat izveo uigran tim lekara. 

Da je promena na jajniku neobično velika i da će zahvat biti složen, lekari su očekivali, ali ne i to da će tumor biti benigni i težiti cak 30 kilograma, prenosi RTS. 

"Jako smo bili začuđeni, uplašeni, iznenađeni, jer nikada nismo videli tako nešto. To je bila formacija bledoružičaste boje, koja je bila sa izraženom vaskularnom šarom, dosezala do grudne kosti. Napred slobodna, pozadi u priraslicama. Sve smo mi to lepo oslobodili. Postoperativno takođe se gospođa lepo oporavila, peti dan je otišla kući, sedmi dan je došla na kontrolu i sve je bilo onako kao što se samo može poželeti", dodaje Vukanić. 

Da bi tumor dostigao 30 kilograma, procenjuje se da mu je bilo potrebno oko pet godina, a kod malignih promena taj rok je često kraći. 

"Za jajnik je potrebno relativno možda kratko vreme da bi se on razvio, do godinu dana, ili nešto malo više. Dok na primer, malignom obolenju grlića je potreban neki period od pet do sedam godina da bi to neko minimalno oboljenje prešlo u zloćudno", doktor Blagoje Milovanović, načelnik GAO Opšte bolnice "Kruševac".

]]>
Mon, 16 Jul 2018 19:33:42 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/411427/lekari-u-krusevcu-odstranili-tumor-od-30-kilograma.html
"Rad na crno u Srbiji smanjen 20 odsto" http://www.pressonline.rs/info/srbija/411375/rad-na-crno-u-srbiji-smanjen-20-odsto.html U prvih šest meseci ove godine u Srbiji je obavljeno više od 8.000 nadzora poslodavaca nego u istom periodu prošle godine ]]>
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Otkriveno je da je za 20 odsto smanjen broj lica koji rade bez prijave, izjavio je danas u Vranju vršilac dužnosti direktora Inspektorata za rad Stevan Djurović.

Djurović je na radionici u okviru projekta "Reci ne radu na crno" izneo i podatak da je u Srbiji tokom 2017. godine otkriveno više od 22.000 osoba koje su radile na crno, posle čega je njih 94 odsto zasnovalo stalni radni odnos. 

Prema njegovim rečima najviše lica u radu na crno otkriveno je medju onima koji se bave uslugama smeštaja i ishrane, zatim trgovine, gradjevinarstva, proizvodnje tekstila, kože i obuće. U sedam opština Pčinjskog okruga u prvih šest meseci 2018.godine, tokom 529 inspekcijskih nadzora, otkriven je 341 radnik koji je radio na crno, povodom čega su nadležne službe podnele 91 zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

]]>
Fri, 13 Jul 2018 19:12:13 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/411375/rad-na-crno-u-srbiji-smanjen-20-odsto.html
"100 miliona za žensko preduzetništvo" http://www.pressonline.rs/info/srbija/411373/100-miliona-za-zensko-preduzetnistvo.html Konkurs za žensko inovativno preduzetništvo objavljen je danas, a za tu namenu država je obezbedila 100 miliona dinara. ]]>
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Poručio je u Kosjeriću ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Popović je obilazeći domaćinstvo i preduzetničku radnju Jasminke Đurović iz Kosjerića, rekao da program ženskog inovativnog preduzetnistva, za koje je Vlada Srbije izdvojila 100 miliona dinara, ima za cilj da što više promoviše kod žena i devojaka otvaranje preduzetničkih radnji. 

"Želim da poručim svim ženama da nisu inovacije samo visoke tehnologije, inovacije su i kada Jasminka ubaci u svoj sok đumbir pa se taj sok bolje prodaje sutra", rekao je Popović. 

Ministar je pojasnio da se na raspisani javni poziv mogu javiti i organizacije, ali i lokalne samouprave u Srbiji. 

"Organizacije mogu da dobiju sredstva do 10 miliona dinara, a lokalne samouprave do 15 miliona dinara", kaže Popović. 

Sva sredstva koja je država obezbedila su bespovratna, napominje ministar Popović. 

Želja ministarstva i države je, kaže, da što više žena ima mogućnost da dobiju obuku i edukaciju, ali i da dobiju grantove kako bi kupovinom neke nove proizvodne opreme ili usluga, mogle da budu konkurentnije na tržištu. 

"Nekom je potrebna oprema, nekome je potrebno samo da se pomogne u prodaji, marketinškoj delatnosti ili pomoć u realizaciji svojih proizvoda kako bi bili uspešniji i na domaćem, a možda i na stranom tržištu", objašnjava ministar. 

Kaže da je u ukupnom procesu podsticanja ženskog inovativnog preduzetništva u Srbiji veoma važno raditi na edukaciji devojčica od 12 i 13 godina, kako je to inače slučaj u Evropskoj uniji, gde se one od tog uzrasta obrazuju u osnovnim veštinama programiranja, u matematici i IT-u, ali takođe i u drugim delatnostima koje su vezane za selo i grad. 

Preduzetnica Jasminka Đurović, koja proizvodi džemove i sokove, rekla je da bi joj mnogo značilo kada bi dobila deo sredstva te da bi taj novac uložila u nabavku rashladne komore i na taj način unapredila svoju proizvodnju. 

"Mnogo bi mi značilo ako bi dobila ta sredstva jer bi sačuvala svoje voće, ne bi ga davala u hladnjaču u bescenje", napominje Đurović. 

Ministar kaže da su porodične firme, poput ove koju vodi Jasminka Đurović, stub evropske ekonomije. 

Popović je podsetio da u Austriji, Nemačkoj, Italiji ili Mađarskoj, 70 do 80 odsto svih kompanija su upravo male porodične firme. 

Ministar Popović sastao se danas i sa predsednikom Opštine Kosjerić Žarkom Đokićem, a danas će otvoriti i manifestaciju "Čobanski dani" u tom mestu.

]]>
Fri, 13 Jul 2018 19:07:31 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/411373/100-miliona-za-zensko-preduzetnistvo.html
Akcije Sojaproteina skočile 20 odsto, BELEX u "crvenom" http://www.pressonline.rs/info/srbija/411206/akcije-sojaproteina-skocile-20-odsto-belex-u-crvenom.html Beograd -- Bečejski Sojaprotein je bio lider prvog trgovačkog dana u nedelji na domaćem tržištu akcija, kako po prometu, tako i po skoku cene akcije ]]>
 
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je 245,8 miliona dinara (skoro 2,1 milion evra), što se duguje trgovanju državnim dužničkim hartijama.

Oba berzanska indeksa su zaključila trgovanje s gubitkom, pri čemu je BELEX 15 pao za pola procenta na 732,47 poena, a BELEXlajn je oslabio za 0,1 posto na 1.530,81 poen. 

Na tržišti akcija je dominirao Sojaprotein s prometom od gotovo 1,0 milion dinara, a akcije bečejskog preduzeća su se našle i na čelu liste dobitnika dana s rastom od 19,7 procenata na 176 dinara. 

Naftna industrija Srbije je oslabila za 0,4 procenta na 686 dinara i zabeležila trgovanje u iznosu od približno 0,7 miliona dinara, dok se beogradsko preduzeće za promet robe i usluga, Rimex, zadržalo na cenovnom nivou od 1.400 dinara, uz realizaciju vrednu 0,1 milion dinara. 

Akcije Aerodroma "Nikola Tesla" pale su za 1,3 procenta, zaključivši trgovanje na nivou od 1.671 dinar, uz neveliki promet, a gornjomilanovački Metalac je prevodio gubitnike, s padom cene od 3,9 posto na 1.921 dinar, uz zanemarljivo trgovanje. 

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija učestvovali s udelom od 9,0 odsto, i bili su aktivni samo na strani kupovine gde su zabeležili udeo od 18,08 procenata, dok su se od prodaje danas u potpunosti uzdržali. 

Državna obveznica serije RSO17148, denominovana u evrima, s rokom dospeća u januaru 2020. godine, ostvarila je promet u iznosu od 243,33 miliona dinara (2,06 

]]>
Mon, 9 Jul 2018 18:44:42 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/411206/akcije-sojaproteina-skocile-20-odsto-belex-u-crvenom.html
Rajaner "napada" i BG: "Konstantin" nema kapacitet http://www.pressonline.rs/info/srbija/411205/rajaner-napada-i-bg-konstantin-nema-kapacitet.html Beograd -- Predstavnici niskobudžetne aviokompanije Rajaner razgovarali su sa zvaničnicima Vlade Srbije o planovima za proširenje poslovanja u Srbiji ]]>
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Premijerka Srbije Ana Brnabić nedavno je rekla da na sastanku sa predstavnicima Rajanera bilo razgovora o tome kako bi ta kompanija mogla da proširi svoje operacije i o načinu na koji može dalje da se unapredi saradnja, preneo je specijalizovani portal "Exyuaviation".

"Trenutno radimo na tome, ali takođe ćemo da nastavimo da podržavamo našeg nacionalnog avioprevoznika", kazala je Ana Brnabić, navedeno je na portalu. 

To je saopšteno nekoliko nedelja nakon što je srpska ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla da bi na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", od početka koncesije fancuske firme "Vansi erpor" krajem septembra, trebalo da bude više letova niskotarifnih aviokompanija, piše Exyuaviation. 

Aviokompanija Rajaner zepočela je poslovanje u Srbiji 2016. uvođenjem letova na niški aerodrom "Konstantin Veliki", odakle sada ima polaske ka pet destinacija, navedeno je na portalu. 

Direktor komercijale Rajanera Dejvid Obrajan rekao je prošle godine da ta aviokompanija veruje da srpsko tržište ima veliki potencijal. 

Kako navodi Exyuaviation, Vlada Srbije je ranije saopštila da postoji interesovanje pojedinih aviokompanija da uspostave bazu u Nišu. 

"Aerodrom (u Nišu) nema kapacitet da deluje kao baza, ipak to će se promeniti završetkom nekoliko tekućih projekata. Postoji interesovanje aviokompanija za uspostavljanje baze, ali moramo najpre da završimo neke stvari. Nadamo se da će planirane investicije biti završene", saopštila je Vlada Srbije, dodaje se na portalu

]]>
Mon, 9 Jul 2018 18:42:59 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/411205/rajaner-napada-i-bg-konstantin-nema-kapacitet.html
Nedimović: Prvi put evropske pare idu direktno poljoprivredi http://www.pressonline.rs/info/srbija/411155/nedimovic-prvi-put-evropske-pare-idu-direktno-poljoprivredi.html Od novca iz evropskih fondova deset poljoprivrednika dobilo je ugovore za nabavku mehanizacije. ]]>
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Tim povodom ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da posle osam godina priče o IPARD-u Srbija danas ima prve konkretne ugovore

U naredne tri godine srpskim poljoprivrednicima će na raspolaganju biti 400 miliona evra bespovratne pomoći, a kako je Nedimović rekao za RTS, to je prekretnica u poljoprivredi, jer prvi put "evropske pare idu direktno u ruke srpskih poljoprivrednika". 

"Ako je išta u Evropskoj uniji primamljivo, to je zajednička evropska politika i politika finansijskih sredstava i podrške poljoprivrednicima za njihov rad", rekao je Nedimović. 

Prema njegovim rečima, za IPARD je stiglo 504 aplikacija, prvih deset ugovora je uručeno, kao i da će u narednih dva do tri meseca biće svi obrađeni. 

Kako je rekao, očekuje se da će se u narednih tri godine ta sredstva potrošiti. 

"Imali smo tri konkursa u prethodnih nekoliko meseci, još četiri do kraja godine. Novi traktori, mehanizacija, prerađivački kapaciteti, oprema za to. Ja se nadam da će srpska poljoprivreda mnogo bolje izgledati posle ovoga, jer će 400 miliona evra biti uloženo u srpsku poljoprivredu", rekao je Nedimović. 

On je dodao i da će konkurs koji je u toku olakšati posao mladim poljoprovrednicima. 

"Nadam se da ćemo ove godine imati mnogo veći broj prijavljenih. Prošle godine smo imali oko 740 prijavljenih - 667 projekta smo odobrili sa grantom od 10.000 evra. Ove godine smo povećali ta sredstva", rekao je Nedimović. 

U narednom periodu, rekao je ministar, prioritet su voćarstvo, povrtarstvo i stočarstvo. 

"To su tri grane poljoprivrede gde je potrebna fizička snaga - gde su potrebni mladi ljudi, i tu može mnogo da se zaradi", rekao je on i dodao da je preduzetništvo u poljoprivredi neophodno, a kako kaže - mladi su tu nasušno neophodni. 

On je ocenio da velike probleme poljoprivredi i poljoprivrednicima nanose vremenske nepogode i dodajeo da je donet zaključak Vlade o pristupanju dodele pomoći. 

"Prvi program za objekte za - kuće, stambene objekte koji su oštećeni je donet, to je od 120.000 do 600.000 dinara u zavisnosti od stepena oštećenja, držžava će dati podršku. Sad ćemo izaći sa poljoprivrednim zemljištem, objektima javne infrastrukture", rekao je Nedimović. 

Prema njegovim rečima, mali broj poljoprivrednika osigurava svoje zemljište, zasade. 

"Država mora mnogo više da uradi na edukaciji i promovisanju svih mera. Država daje 40 odsto premije osiguranja, a sada će da ide korak dalje. Za ona područja za koja sa RHMZ procenimo da je bilo mnogo štete u poslednjih nekoliko godina, mi ćemo da povećamo tu subvenciju na 70 odsto", rekao je ministar poljoprivrede. 

Govoreći o najavljenoj poseti Liberiji, Nedimović je rekao da je Srbiji jako važno što je ta zemlja dala podršku po pitanju KiM, kao i da je jako bitno da se Srbija vrati na tržište Afrike.

]]>
Fri, 6 Jul 2018 19:55:47 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/411155/nedimovic-prvi-put-evropske-pare-idu-direktno-poljoprivredi.html
Bulevar kneza Aleksandra pre roka, 110 mil RSD, 3 sloja asfalta http://www.pressonline.rs/info/srbija/411154/bulevar-kneza-aleksandra-pre-roka-110-mil-rsd-3-sloja-asfalta.html Rekonstrukcija je koštala 110 miliona dinara, a koštalo bi manje, da se, kako je rekao Vesić, radilo kao ranije. ]]>
Foto: Tanjug/TANJA VALIC
Foto: Tanjug/TANJA VALIC

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i predsednica Opštine Savski venac Irena Vujović obišli su Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića, čija je rekonstrukcija urađena prema najvišim svetskim standardima, a završena je 25 dana pre određenog roka.

Vesić je u izjavi novinarima podsetio da je ta ulica bila u veoma lošem stanju, da su radovi počeli 28. marta, a završetak planiran 28. jula, međutim da je "Beograd put" završio posao ranije.

 

Rekonstrukcija je, kako je rekao, urađena tako što je prvo Institut za puteve uradio projekciju opterećenja ulice u narednih 20 godina, na osnovu čega je postavljena podloga od 50 centimetara krupnog kamena, a zatim 20 centimetara sitnog. 

Takođe, na ulici su urađena tri sloja asfalta, koji je na kraju premazan posebnom smešom koja sprečava da se pojave kolotrazi. 

Rekonstrukcija je koštala 110 miliona dinara, a koštalo bi manje, da se, kako je rekao, radilo kao ranije, ali bi, dodao je, posle dve godine moralo sve opet da se popravlja. 

"Ovako će ova ulica bez problema moći da izdrži saobraćaj u narednih 20 godina", rekao je Vesić. 

Navodeći da je na sličan način urađena ulica Ljutice Bogdana prošle godine, Vesić je najavio da će 10. jula početi uređenje Svetogorske ulice, od Takovske do Kondina ulice, koji će trajati mesec dana, te da će 10. avgusta početi radovi u Takovskoj ulici, od Džordža Vašingtona do Jaše Prodanovića, gde će radovi trajati do 31. avgusta.

Foto: Tanjug/Tanja Valić
Foto: Tanjug/Tanja Valić

 

Najavio je i početak radova 12. jula u Radničkoj ulici, od Maršala Tolbuhina do skretanja za Adu, te da će trajati do 5. avgusta, zatim u ulici Kneginje Zorke 20. jula, gde će radovi trajati do početkaškolske godine. 

Bulevar oslobođenja se završava, odnosno druga strana koja nije urađena prošle godine, kazao je Vesić i dodao da će i tu radovi biti gotovi do početka školske godine, odnosno 31. avgusta. 

"I Višnjička ulica biće puštena u rad 10. jula. To su velike ulice koje radimo tokom leta na teritoriji grada Beograda tako da molim građane za strpljenje, leto je vreme kada se ulice sređuju i mi se trudimo da uradimo što više posla tokom raspusta, kada nema đaka, kada ljudi odlaze na odmore i kada nemamo visoku frekvenciju saobraćaja", naveo je Vesić. 

Vujović je kazala da je rekonstrukcijom Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića još jednom demonstrirana dobra saradnja između Grada Beograda i opštine Savski venac, ali i građana pre svega, jer je ulica urađena na inicijativu građana Savskog venca. 

"Važno je, a to se ne vidi, da su građani čitave ove ulice priključeni na novu kanalizacionu i vodovodnu cev. Višedecenijski problem rastura vode i starih cevi je upravo regulisan i samim tim je unapređen kvalitet života građana iz ove ulice. To je ono što je važno pored toga da je ulica urađena po svetskim standardima", kazala je Vujović

]]>
Fri, 6 Jul 2018 19:51:27 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/411154/bulevar-kneza-aleksandra-pre-roka-110-mil-rsd-3-sloja-asfalta.html
Dačić: Papua Nova Gvineja povukla odluku o priznanju nezavisnosti Kosova http://www.pressonline.rs/info/srbija/411109/dacic-papua-nova-gvineja-povukla-odluku-o-priznanju-nezavisnosti-kosova.html Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Papua Nova Gvineja poništila odluku iz oktobra 2012. godine o priznanju Kosova kao nezavisne države ]]> foto: screenshot

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Papua Nova Gvineja poništila odluku iz oktobra 2012. godine o priznanju Kosova kao nezavisne države.

 

"To je šesta zemlja koja je povukla priznanje. Tih šest zemalja ima površinu od 800.000 kvadratnih kilometara, 25 miliona stanovnika, i ima 6 od 193 glasa u UN", kazao je Dačić na ceremoniji obeležavanja godinu dana vlade.

 

Pročitajte još: Pada još jedno priznavanje KiM

 

On je dodao da se Srbija ne bori protiv Prištine, već protiv onih koji podržavaju Kosovo.

 

"Ne borimo se mi protiv Prištine, već protiv njihovih mentora i zaštitinika", kazao je šef srpske diplomatije.

]]>
Thu, 5 Jul 2018 20:48:18 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/411109/dacic-papua-nova-gvineja-povukla-odluku-o-priznanju-nezavisnosti-kosova.html
Nacionalni stadion u Ostružnici http://www.pressonline.rs/info/srbija/411108/nacionalni-stadion-u-ostruznici.html Projektantska kuća "Fenvik Iribaren" priprema objekat za 60.000 gledalaca 17 kilometara od Beograda ]]> foto: screenshot

SRBIJA će svoj nacionalni fudbalski stadion graditi 17 kilometara od centra Beograda, u Ostružnici. Ovo je i zvanično potvrdio novi ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali, govoreći o daljem finansiranju infrastrukture.

- To nije samo izgradnja stadiona, već ulaganje u sportsku infrastrukturu. Nema razloga da Srbija ne bude domaćin nekog evropskog ili svetskog prvenstva. Tako ćemo zemlju promovisati na lepši način i privući turiste - rekao je Mali.

Novi stadion, koji bi trebalo da ima mesta za 60.000 gledalaca, projektovala je poznata kuća "Fenvik Iribaren arhitekts". Projekat je praktično već gotov, a temelj novog stadiona trebalo bi da bude postavljen do kraja ove godine. 

Pročitajte još: Vanja Milinković-Savić prešao na pozajmicu u SPAL

Inače, još dok je Siniša Mali bio gradonačelnik Beograda, obavljeni su razgovori sa predstavnicima ove projektantske kuće, koja je radila veliki broj stadiona u Evropi i svetu po standardima UEFA. Zanimljivo je da će novi stadion izgledom i kapacitetom veoma podsećati na objekat na kojem igraju fudbaleri španskog Espanjola.

- Ovo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u gradu, koji će umnogome promeniti sportsku sliku Beograda. S obzirom na to da predviđamo izgradnju stadiona za 60.000 gledalaca, što je ozbiljan kapacitet, moći će da se organizuju i finalne utakmice u Ligi šampiona i Ligi Evrope. To upravo i jeste naš cilj, da Beograd dobije moderan stadion na kojem mogu da se organizuju sportski događaji po najvišim kriterijumima UEFA, kako bi u nekom trenutku Beograd bio domaćin finala dva najveća fudbalska takmičenja, kao što je u Skoplju bila organizovana utakmica Superkupa u kojem su igrali najbolji klubovi na svetu, Real Madrid i Mančester junajted - dodao je Mali. 

Pročitajte još: Veljković za “Novosti”: Naše vreme tek dolazi

Pre nekoliko godina je tadašnji premijer a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Vlada izdvojiti 150 miliona evra za izgradnju stadiona. 

KATAR, NORVEŠKA, ALBANIJA...

PROJEKTANTSKU kuću "Fenvik Iribaren arhitekts" osnovali su je 1990. godine Mark Fenvik i Havijer Iribaren i sedište joj je u Madridu. Bavi se projektovanjem poslovnih prostora i sportskih objekata širom sveta, a trenutno su projektanti 21 stadiona (deset u Kataru i na Bliskom istoku, osam u Španiji i po jedan u Norveškoj, Albaniji i Maroku)

]]>
Thu, 5 Jul 2018 20:47:11 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/411108/nacionalni-stadion-u-ostruznici.html
Vlast odbila izveštaj o smrti mladića; Tužilac: Ubistvo http://www.pressonline.rs/info/srbija/411035/vlast-odbila-izvestaj-o-smrti-mladica-tuzilac-ubistvo.html Glavni okružni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Želimir Lepir rekao je za Nezavisne novine da je slučaj “Dragičević” okarakterisan kao ubistvo. ]]> foto: screenshot

Ranije je otac pokojnog Davida Dragičevića naveo da mu je Lepir rekao da će se to dogoditi. Poslanik Dragan Čavić je u Skupštini rekao da je naredba doneta u petak i prosleđena sudu 29. juna, kao i da je sud dao saglasnost i prosledio naredbu MUP Republike Srpske.

Podsetimo, Anketni odbor Narodne skupštine Republike Srpske je u izveštaju na 320 strana naveo da postoji osnov sumnje da je 21-godišnjak ubijen. 

Ipak, poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske nisu usvojili izveštaj, glasalo je samo 27, a suzdržanih je bilo 37 poslanika, prenela je Fena. 

Sednici nisu prisustvovali poslanici Koalicije "Domovina", zbog, kako su naveli, previše politikanstva opozicije i vlasti u ovom slučaju. 

Opozicionari su nakon što je izveštaj odbijen, napustili skupštinsku salu. 

Anketni odbor je većinom glasova, uz uzdržan stav zamenika predsednika Odbora Drage Kalabića (SNSD), ranije usvojio i zaključak kojim se traži da nadređene institucije zbog evidentnih učinjenih propusta u ovom slučaju, povreda procedura i pravila utvrde odgovornost ministra unutrašnjih poslova RS, direktora policije, načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS i direktora Zavoda za sudsku medicinu RS. 

Pročitajte još: 

Misteriozna smrt mladića – Banjaluka na nogama
"Hoće da zataškaju ubistvo moga sina, oni su saučesnici"
"Moj sin je ubijen 23. marta, telo bacili u kanalizaciju"
"Dete mi ubijeno i traže pare za klevetu"
"Zašto ne žele da vide da je David Dragičević ubijen?"

]]>
Wed, 4 Jul 2018 15:07:48 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/411035/vlast-odbila-izvestaj-o-smrti-mladica-tuzilac-ubistvo.html
"U Srbiji 500 zanatskih udruženja, fali im podrška" http://www.pressonline.rs/info/srbija/411034/u-srbiji-500-zanatskih-udruzenja-fali-im-podrska.html Beograd -- U Srbiji 88 odsto opština i gardova ima kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER) ]]> foto: screenshot

Međutim, one se više bave pripremom donatorskih projekata nego brigom za investicije i razvoj, rekao je predsednik Izvršnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Dejan Đokić.

On je na nacionalnoj konferenciji "Šampioni lokalnog razvoja" u Skupštini grada Beograda rekao da je to pokazalo istraživanje NALED-a, kao i da 61 odsto opština nije konsultovalo privredu ili ne zna da li je to učinilo kada su donošene odluke o visini lokalnih taksi. 

"Svi mi koji poslujemo u Srbiji prvi kontakt sa državom ostvarujemo preko opštine i zato su nam potrebne stručne službe koje bi nam pomogle da nađemo radnu snagu ili proširimo poslovanje", rekao je Đokić. 

Istakao je da je NALED dao preporuke kako osnažiti KLER, kao opštinska odelenja za brigu o privredi. 

"KLER treba uključiti u donošenje strateških odluka na loklnom nivou, a država može da im poveri nadležnosti u domenu podsticaja, prostornog planiranja i obrazovanja", rekao je Đokić. 

Istraživanje NALED-a je pokazalo da veliki neiskorišćeni potencijal leži u kulturnom nasleđu i veštinama nezaposlenih žena koje poznajju tradicionalne tehnike za izradu rukotvorina. 

"U Srbiji postoji oko 500 zanatskih udruženja kojima nedostaje sistemska podrška da bi postali centri ekonomske aktivnosti na lokalnom nivou", rekao je Đokić. 

Dodao je da oko 70 odsto tih uduženja nema stalno zaposlene ljude pa se tradicionalnim poslovima bave povremeno i amaterski dok je to drugi najveći prihod poljoprivrednih gazdinstava u zemljama EU. 

U Srbiji je, kako je rekao, polovina žena u seoskim područjima nezaposlena, dok 60 odsto nema pravo na penziju. 

Preporuka NALED-a je, kako je rekao, da lokalne samouprave pomognu tim ženama pre svega obezbeđivanjem besplatnog prostora za rad udruženja. 

"Lokalne samouprave bi trebalo da udruženjima omoguće obuku, pomognu u nabavci opreme i repromaterijala, zaštiti porekla proizvoda i prodaji, otkupom rukotvorina za protokolarne poklone gradonačelnika", rekao je Đokič. 

Dodao je da i država može da pomogne uspostavljanjem nacionalne etno galerije u Beogradu, zatim plasmanom rukotvorina kroz državni protokol ali i pokretanjem zadruga i samozapošljavanjem žena, po modelu inicijative o zapošljavanju 1.000 žena koju je pokrenulo Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost. 

Na konferenciji su podeljena priznanja i sertifikati za "šampione" lokalnog razvoja pa je priuznanje za privlačenje investicija pripalo gradu Nišu, prvo mesto u podršci privredi pripalo je Šapcu, a u efikasnoj upravi Bečeju. Prvo mesto za promociju turizma i kulture zauzeo je Kruševac.

]]>
Wed, 4 Jul 2018 15:06:23 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/411034/u-srbiji-500-zanatskih-udruzenja-fali-im-podrska.html
Kakvi su, zapravo, odnosi Srbije i Vatikana http://www.pressonline.rs/info/srbija/411033/kakvi-su-zapravo-odnosi-srbije-i-vatikana.html Buka oko moguće papine posete ništa novo, kažu stručnjaci. ]]> foto: screenshot

Dok mediji pišu o suprotstavljenim stavovima crkve i Ministartsva spoljnih poslova, nakon posete državnog sekretara Vatikana Srbiji, stručnjaci objašnjavaju da je u pitanju još jedan "politički balon". 

Državni sektretar Vatikana Pjetro Parolin razgovarao je prošle nedelje u Beogradu sa patrijarhom Irinejom i vrhom države nakon čega je patrijarh izjavio da "nije vreme" za papinu posetu. 

Nakon sastanaka sa predsednikom Vučićem, predsednicom vlade Brnabić i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) malo se moglo čuti o temi razgovora, a više o potencijalnoj poseti pape Franje i tome da li bi mu Srbija priredila gostoprimstvo. 

Dok je ministar inostranih poslova Ivica Dačić pozdravio potencijalnu posetu, partijarh Irinej je medijima rekao da o poseti nisu razgovarali, a njoj nije ni vreme.

"Nesretne, jadne geopolitičke igre"

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić pitanje papinog dolaska ostavio je budućim generacijama/Alexander Shcherbak
Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić pitanje papinog dolaska ostavio je budućim generacijama/Alexander Shcherbak

 

Etičar Slobodan Sadžakov za BBC podseća da se javnost u Srbiji svakih par godina bavi potencijalnim dolaskom pape. 

"Pravo pitanje je da li papa ima nameru da dođe. U srpskoj javnosti se to predstavlja kao da je papa toliko gorljivo zainteresovan da dođe u Srbiju, a mi mu ne damo", kaže. 

Sadžakov smatra da su mediji ti koji često od potencijalne posete pape prave ekskluzivnu temu. 

"Imali smo slične priče i 2015. godine, kada se tadašnji predsednik Nikolić uključio u priču i pokušao da dobije političke poene. Poseta pape je daleko, ništa se tu ne dešava". 

Kurs isterivanja đavola sve popularniji 

Orban i Vučić otvaraju sinagogu 

Ove godine, ministar inostranih poslova Ivica Dačić rekao je medijima da smatra da je u interesu Srbije poseta pape, naročito u kontekstu nepriznavanja Kosova. 

"Papa se time u suštini ne meša, niti je to njegov posao. To su nesretne, jadne geopolitičke priče u kojima se naši političari uopšte ne snalaze, gde se hvataju kao davljenik za slamku i puštaju svoje probne balone", smatra Sadžakov. 

On smatra da je najznačajnije pitanje nametanja SPC-a koja ovakvim izjavama šalje poruku da je ona najrelevantnija da odlučuje o tome da li papa može, ili ne može da dođe. 

"SPC se nametnula kao neko od koga poseta zavisi, a pozadina toga su nedefinisini kriterijumi sekularizacije u Srbiji. Jedna crkva ne može, striktno gledano, zabranjivati dolazak bilo kog zvaničnika", kaže Sadžakov.

Srbija i Vatikan

Odnos snaga SPC i Vatikana se ne može porediti, smatra Sadžakov/Stanislav Krasilnikov
Odnos snaga SPC i Vatikana se ne može porediti, smatra Sadžakov/Stanislav Krasilnikov

 

Sadžakov podseća da je glavna odlika odnosa SPC i Vatikana nejednakost snaga. 

"Vatikan je centar jedne velike verske koncesije i veliki izvor moći, a SPC je izvor moći na jako manjem području, samo je jedna od pravoslavnih crkava", kaže.

 

Odnos Srbije i Vatikana u poslednjih nekoliko decenija obeležili su:

  • Optužbe o upletenosti Vatikana u rat na prostoru bivše Jugoslavije i podrška Hrvatskoj
  • Nepriznavanje Kosova
  • Pozivanje na prošlost i zločine u Jasenovcu
  • Kanonizacija Alojzija Stepnica

 

 

Najveća saradnja Srbije i Vatikana ostvarena je učešćem SPC-a u pregovorima o kanonizaciji Stepinca. 

Sadžakov upozorava da čak i bliska saradnja može biti preokrenuta i iskorišćena za dobijanje političkih tenzija i stvaranje tenzije. 

"Već dve godine imamo neku vrstu saradnje i jedan od rezultata, bez obzira na ishod, može da bude nova tenzija i nove razmirice, kao i lov u mutnom političara".

 

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

]]>
Wed, 4 Jul 2018 15:05:25 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/411033/kakvi-su-zapravo-odnosi-srbije-i-vatikana.html
50 godina od studentskih protesta u YU: Koji su naši ideali danas? http://www.pressonline.rs/info/srbija/411019/50-godina-od-studentskih-protesta-u-yu-koji-su-nasi-ideali-danas.html Trećeg juna 1968. u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji počeli su studentski protesti, prvi veći sukob sa tadašnjim komunističkim establišmentom. U Beogradu, Sarajevu, Zagrebu i Ljubljani studenti su tražili više socijalizma, borbu protiv korupcije i bolju državu. Protesti u Jugoslaviji pratili su ideju protesta koji su 1968. održani u Evropi i Americi. “Ideal 68” je dokumentarni film koji sa distance od 50 godina govori o ovim protestima. Promocija dokumentarnog filma autora Marka Subotića i Almira Šećkanovića, biće održana u sredu, 30. maja, u Domu omladine u Beogradu. Početak promocije je u 20:30 sati. ]]> Foto: Screenshot

Godine koje promene svet naizgled dolaze iznenada. Čini nam se da se odjednom odigra neki dogadjaj koji toliko utiče na naše dalje sudbine pa u početku nismo ni svesni poteza koji su povučeni da bi se nešto zbilo. Tako nam je izgledala i ekonomska kriza iz 2008. napad na Njujork 2001., itd. Samo ta dva dogadjaja iako nemaju veze sa Srbijom značajno su uticali na živote gradjana u ovoj zemlji. 

Tako je oduvek. Na primer, i pre 50godina kada se informacije nisu ovako brzo razmenjivale kao danas, znalo se šta se dešava u svetu. Godine 1968. su ljudi u Srbiji i tadašnjoj Jugoslaviji čitali i slušali o dešavanjima u Evropi, Americi, Vijetnamu. Znali su da je ubijen Martin Luter King, bili ogorčeni zbog atentata na Rudija Dučkea u Nemačkoj, divili se ustanku u Parizu, a sve zbog toga što su i oni bili nezadovoljni svetom koji su njihovi roditelji stvorili posle II svetskog rata. 

Te 1968. godine Jugoslavija je bila treća u svetu po broju studenata u odnosu na broj stanovnika. Studentski domovi su bili prenatrpani, učionice takođe, standard nije bio na zavidnom nivou. Gledali su kako se jedan krug “partijskih drugova” bogati, kako se stvaraju klasne razilke u zemlji jednakih, tek kako zbog privredne reforme iz 1965. godine mnogi ostaju bez posla, a dosta njih i odlazi na rad u inostranstvo. I svi su negodovali, ali ćutali. Slušali o protestima u Parizu i patili što na isti način studenti i radnici ne ustaju u Jugoslaviji. 

Ali onda, iznenada, bez da je iko očekivao da će tako početi, jedne večeri 2. juna u Studentskom gradu u Beogradu kreće ono što su kasnije zvali lipanjska (junska) gibanja. Dovoljno je bilo da se, zbog promenjljivog vremena, jedna predstava koja je trebalo da bude održana na otvorenom u Studentskom gradu, premesti u zatvoreni prostor i da neko odluči da prednost na ulasku imaju brigadiri, pa tek onda ostali. Takvu odluku studenti nisu mogli da progutaju jer su na svojoj koži osetili te društvene podele. Počelo je negodovanje, bacanje kamenica, sukob sa redarima intervencija milicije i opaljena je kapisla zbog koje će se narednih 7 dana zatresti državni vrh, partija i ceo sistem u tadašnjoj Jugoslaviji. 

Sukob studenata sa policijom trajao je cele te noći, preneo se i na sutrašnji dan kada su studenti krenuli ka centru Beograda s namerom da dođu do Skupštine Jugoslavije. Tadašnji politički vrh Srbije, Beograda i partije pokušao je da zaustavi studente. Kod podvožnjaka koji više ne postoji, nedaleko od SIV-a okupili su se najviši politički zvaničnici. Danas bi to bilo čudno, ali tada je lično ministar unutrašnjih poslova komandovao policiji, a predsednik skupštine pregovarao sa studentima. Bila je to za sistem neviđena situacija jer su strahovali da studenti žele da ruše režim. Nije ni čudo da su počele da se šire dezinformacije da oni zapravo žele da upadnu u Skupštinu i zauzmu je. Taj strah sistema je možda i doveo do nove intervencije policije, koja, kažu učesnici je bila iznenadna I neočekivana jer su I dalje trajali pregovori studenata I predstavnika vlasti. Zbog toga je i tadašnji visoki funkcioner Miloš Minić dobio batine od policije. 

Akcija polcije nije bila ništa brutalnija u odnosu na one tokom protesta 90-ih. Batine su dobili i studenti i profesori i političari. Niko nije nastradao. Ali je tada, u to vreme, bila neviđena. U tom haosu niko se nije setio da spreči objavljivanje vesti, pa su kontrolisani mediji javili da je policija intervenisala protiv studenata što je izazvalo nezadovoljstvo javnosti. Studenti su se povukli na svoje fakulteta, okupirali ih, dekani su im predali ključeva i nisu želeli odatle da se povuku dok im se ne ispune zahtevi. 

A tražili su bolju državu, jednakost. Želeli su bolje uslove života, posao za sve, besplatno školovanje. Zahtevali su pad crvene buržoazije, kneževa socijalizma. Nisu hteli da menjaju državni vrh. Na svojim protestima su nosilili Titove slike. Nije bilo nacionalizma, Beogradski univerzitet su proglasili Univerzitet Karla Marksa. Bili su levlji od levog. Bili su istinski socijalisti i videli su mešetare koji su socijalizam koristili za svoje dobro.

Marko Subotić
Marko Subotić

 

"A ko behu oni divi
Koji su te napred zvali,
Koji su te ojačali,
Koji su ti krila dali?"
"To bejahu ideali!
Bez njih nema viša leta
Nad oblakom mraka gusta,
Bez njih bi se malaksalo,
Bez njih bi se brzo palo,
Svet bi bio grob bez cveta,
Život prazan - mladost pusta!"

J.J.Zmaj

 

Slična dešavanja počela su i u drugim studentskim centrima. Sarajevo, Zagreb, Ljubljana su ustali i podržali beogradske kolege. Manjeg intenziteta su bili protesti u tim gradovima, ali dovoljno jaki da zabrinu tadašnju vlast. Nisu bili teatralni kao u Beogradu jer nisu imali Dragoljuba Mićunovića koji je kao profesor stao ispred studenata niti glumca Stevu Žigona da svojim govorom pokrene masu. To je bilo vreme kada je zbog ideja koje su studenti isticali bilo čast se naći u Kapetan Mišinom zdanju i govoriti pred njima. Svi koji su nešto značili u javnom životu od Desanke Maksimović, Duška Radovića, Mire Stupice dolazili su na proteste ili poput Branka Ćopića ostavljali novčanu pomoć. Jedna humoreska se prepričavala tih dana. Kada su dobili informaciju da će tenkovima krenuti na studente, glumac Gidra Bojanić, koji je zaradio novac igrajući u vesternima u Italiji, javno je obećao studentima da će im kupiti tenk. 

Unutar fakulteta, raspravljali su o tome kako treba da izgleda država, na koji način da se spreči bogaćenje jednih a siromaštvo drugih. Pokušavali su da privole i radnike da im se pridruže, ali sistem se posle prvobitnog šoka konsolidovao pa je sprečio kontakt radnika i studenata. 

Ideali su ih vodili da 7 dana, 24h brane svoje stavove i ne odustaju. Čekali su promene koje je jedino mogao da donese Tito. A on je bio van Beograda. Sedeo je na Brionima i dobijao informacije, ali nije reagovao. Ćutao je, što je dodatno bunilo studente, ali i tadašnje partijske funkcionere. Ipak, u Beoograd je morao da se vrati zbog dolaska indijskog predsednika, pa je 9. juna uveče održao sastanak sa predsedništvom Jugoslavije. Kažu da je bio ljut, da je govorio da ulica ne može da menja sistem te da će svi biti kažnjeni. Ali onda je veoma lukavo izašao u javnost govorom kojim je praktično podržao studente, rekao da je 90 odsto njih poštena omladina koju je sistem zaboravio jer su mnogi videli korist od kapitalizma. I pogodio je u metu. Ovacijam je pozdravljen njegov govor, zaigralo se kozaračko kolo, studenti su shvatili da su pobedili i njihova revolucija je završena. Ali ne bez konsekvenci. 

Nedugo zatim, mnogi lideri protesta ostali su bez pasoša, među njima i Sonja Liht. Dragoljub Mićunović i još 7 profesora isterano je sa fakulteta, neki političari su smenjeni i odustalo se od privrednih reformi iz 1965. što je, smatra Latinka Perović, bila ogroma greška. 

Revolucija u Jugoslaviji, kao ni ona u Parizu ili Berlinu, kažu istoričari, nije uspela ali je pokrenula promene i modernizovala svet. Najveći pobednik u Jugoslaviji bio je Tito, kome je kasnije te godine u prilog išao i upad trupa Varšavskog pakta u Prag da smiri bunt mladih u svojoj zemlji. 

Ideal s kojim su vođeni protesti 1968. godine za mlađe generacije danas je čudan. Danas se delimo po svakom osnovu, ne slušamo i mrzimo protivnike a tada su ih vodili samo ideali i želja da se stvori bolji svet, dobar za svakoga. Koji su naši ideali danas?

]]>
Wed, 4 Jul 2018 14:39:16 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/411019/50-godina-od-studentskih-protesta-u-yu-koji-su-nasi-ideali-danas.html
BG: Niče širi most, širi se Bulevar, nema kolona u špicu http://www.pressonline.rs/info/srbija/410945/bg-nice-siri-most-siri-se-bulevar-nema-kolona-u-spicu.html Beograd -- Zamenik gradonačelnika Goran Vesić bio je u vanrednoj kontroli radova na izmeštanju korita Topčiderske reke ]]>
Foto: Grad Beograd
Foto: Grad Beograd

Kako je rekao, radovi treba da budu završeni do juna sledeće godine, kada će početi radovi na rekonstrukciji Bulevara patrijarha Pavla.

"Ovo je za nas važan projekat koji pokazuje koliko su svi projekti koje radimo u Beogradu vezani jedni za druge", rekao je Vesić i dodao da će se rekostrukcija tog bulevara raditi iz dva dela - prvi od ulice Pere Velimirovića do Košutnjaka, a drugi od Košutnjaka do Hipodroma. 

On je naveo da će Bulevar patrijarha Pavla, koji sada ima dve saobraćajne trake, nakon rekonstrukcije imati šest traka, kao i biciklističku i pešačku stazu. 

"Tada će ljudi koji žive na Rakovici, na Vidikovcu, na pravi način biti povezani sa Mostom na Adi i moći će konačno da koriste taj most kako je i bilo predviđeno", rekao je Vesić. 

Kada je reč izmeštanju korita Topčiderske reke, trenutno se izvode radovi na izmeštanju starog kolektora, koji po projektu mora da bude pomeren na novu poziciju, kako bi se oslobodila trasa za novo korito Topčiderke. U toku je izrada vezne šahte novog i starog kolektora, kao i postavljanje 136 metara cevi za novi kolektor, koji će ići paralelno sa koritom reke. 

Kako je najavio zamenik gradonačelnika, biće izgrađen i novi, širi most od postojećeg u ulici Pere Velimirovića, dok će Kaljavi potok na ulazu u Topčidersku reku biti zacevljen u dužini od stotinak metara. 

U vanrednoj kontroli radova na izmeštanju korita Topčiderske reke su sa Vesićem, bili i predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić i pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Marković. 

Kocić je rekao da je ovo jedan od kapitalnih projekata koji se realizuje na teritoriji te opštine i istakao da radovi teku predviđenom dinamikom. 

"Danas smo dogovorili da radovi na proširenju Bulevara patrijarha Pavla ne čekaju radove na izmeštanju korita Topčiderske reke nego da će početi i ranije odnosno čim se za to steknu uslovi što je za građane Rakovice jako značajno jer je raskrsnica ulice Pere Velimirovića i bulevara Patrijarha Pavla 'usko grlo' gde se stvaraju kolone pogotovo u špicu", rekao je on. 

Kako je dodao, samim rasterećenjem te raskrsnice Rakovica će veh mnogo dobiti, a naročito rekonstrukcijom Bulevara patrijarha Pavla i povezivanjem sa Mostom na Adi.

Foto: Grad Beograd
Foto: Grad Beograd

 

 

Foto: Grad Beograd
Foto: Grad Beograd

 

 

Foto: Grad Beograd
Foto: Grad Beograd

 

 

Foto: Grad Beograd
]]>
Mon, 2 Jul 2018 18:32:20 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/410945/bg-nice-siri-most-siri-se-bulevar-nema-kolona-u-spicu.html
Etihad Ervejz ostaje u Er Srbiji http://www.pressonline.rs/info/srbija/410944/etihad-ervejz-ostaje-u-er-srbiji.html Beograd -- Etihad Ervejz ostaje u vlasništvu Er Srbije sa udelom od 49 odsto i u potpunosti je posvećen partnerstvu ]]>
Foto: Er Srbija
Foto: Er Srbija

Nacionalni avio-prevoznik Srbije i avio-kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata dogovorili su se o nastavku strateškog partnerstva.

Kompanija iz UAE nastaviće da podržava većinskog vlasnika Er Srbije, Vladu Srbije, navodi ser u zajedničkom saopštenju Er Srbije i Etihada. 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izrazila je zadovoljstvo zbog odluke o nastavku strateškog partnerstva. 

Pet godina od uspostavljanja partnerstva, Er Srbija stoji čvrsto na nogama. Cilj akcionara bio je da se stvore nove mogućnosti za kompaniju i u tome smo uspeli. Uvereni smo da je pred nama vreme sa još boljim rezultatima. Možemo da budemo izuzetno zadovoljni perspektivom naše nacionalne avio-kompanije”, izjavila je Brnabić. 

Odluku o produžetku strateškog partnerstva pozdravio je i Robin Kamark, generalni direktor za strateška partnerstva u Etihad aviejšn grupi. 

“Drago nam je što smo u prethodnom periodu uspeli da pomognemo Er Srbiji da postane ono što je danas. Radujemo se novoj fazi našeg strateškog partnerstva i u svakom trenutku možete da računate da ćemo biti predan i pouzdan partner”, naglasio je Kamark. 

On je zaključio da je uveren i da će vreme pred nama doneti još bolje rezultate za Er Srbiju. 

Aktuelni prelazni generalni direktor Dankan Nejsmit, kao i Deklan Keler, koji obavlja dužnost izvršnog direktora za saobraćaj, ostaće na tim pozicijama do 31. decembra 2018. godine. 

Članovi Nadzornog odbora Er Srbije zahvalili su se Etihad Ervejzu na dosadašnjim rezultatima i naglasili da su uvereni da će njihova podrška omogućiti da i u narednom periodu Er Srbija potvrdi reputaciju koju je stekla, a to je da je dobra kompanija sa odlično obučenim osobljem i velikim brojem destinacija zbog kojih i jeste najbolja kompanija u regionu, navodi se u saopštenju.

]]>
Mon, 2 Jul 2018 18:28:45 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/410944/etihad-ervejz-ostaje-u-er-srbiji.html
Opljačkao biciklistkinju http://www.pressonline.rs/info/srbija/410906/opljackao-biciklistkinju.html Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Staroj Pazovi uhapsili su N. J. (22), zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teška krađa na naročito drzak način. ]]> Foto: Screenshot

On je, kako se sumnja, iznenada prišao biciklistkinji dok se kretala ulicom, iz korpe bicikla uzeo novčanik i pobegao, ali je ubrzo pronađen.

Po nalogu nadležnog tužioca, osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega je, uz krivičnu prijavu sproveden tužilaštvu.

Nakon saslušanja u nadležnom tužilaštvu, njemu je sudskim rešenjem, određen
pritvor do 30 dana.

]]>
Fri, 29 Jun 2018 21:52:54 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/410906/opljackao-biciklistkinju.html
U nedelju Velika nagrada Sremske Mitrovice, izmenjen režim saobraćaja http://www.pressonline.rs/info/srbija/410905/u-nedelju-velika-nagrada-sremske-mitrovice-izmenjen-rezim-saobracaja.html Sremska Mitrovica – Velika nagrada Sremske Mitrovice – Prvenstvo Srbije u super sprint triatlonu održaće se u nedelju, 1. jula na Gradskoj plaži u Sremskoj Mitrovici. ]]> Foto: Screenshot

Sremska Mitrovica – Velika nagrada Sremske Mitrovice – Prvenstvo Srbije u super sprint triatlonu održaće se u nedelju, 1. jula na Gradskoj plaži u Sremskoj Mitrovici.

Tim povodom danas je u Poslovno sportskom centru „Pinki“ održana konferencija za medije. Na konferenciji govorili su Aleksandar Gavrilović, ispred domaćina takmičenja TK „Sava“, generalni sekretar Sportskog saveza grada Nemanja Crnić i Ljudmila Medan koja zajedno sa Gavrilovićem vodi Triatlon kamp „Put od talentovane devojčice do snažne takmičarke“. Konferenciji su prisustvovale i devojčice iz kampa koje će uzeti učešće u prvenstvu.

Prema rečima Gavrilovića takmičenje u Mitrovici okupiće 115 takmičara iz pet zemalja, pa će pored triatlonaca iz Srbije, trčati, plivati i voziti bicikli još i takmičari iz Rumunije, Makedonije, Hrvatske i Crne Gore.

Grad Sremska Mitrovica, Uprava za sport i Sportski savez grada pružili su podršku u organizaciji prvenstva.

Zbog održavanja Velike nagrade Sremske Mitrovice u tratlonu biće izmenjen režim saobraćaja u jednom delu grada.

U vremenskom periodu od 10:30 do 14:00 časova navedenog dana za saobraćaj biće zatvorena ulica Stevana Sremca od raskrsnice sa „Ribolovcem“ do raskrsnice ulice Vojvode Stepe i deo ulice Vodna i Promenada u zoni raskrsnice sa ulicom Stevana Sremca.

Za saobraćaj se zatvaraju raskrsnice ulice Stevana Sremca sa sledećim ulicama: Save Sogića, Jovice Trajkovića, Posavska, Baanova i Vojvode Stepe.

Mole se svi vozači da koriste alternativne pravce, mole se stanari ove ulice da svoja vozila pomere iz te zone ukoliko će im trebati u navedenom terminu i da zbog bezbednosti učesnika ne parkiraju vozila blizu ili na saobraćajnici u ulici Stevana Sremca.

]]>
Fri, 29 Jun 2018 21:50:58 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/410905/u-nedelju-velika-nagrada-sremske-mitrovice-izmenjen-rezim-saobracaja.html
KIŠA NAPRAVILA "MORE": U Futogu čovek pliva centrom grada (VIDEO) http://www.pressonline.rs/info/srbija/410902/kisa-napravila-more-u-futogu-covek-pliva-centrom-grada-video.html Dok su drugi stajali na ulazu radnje i gledali ga, on je zaplivao ulicom ]]> Foto: Screenshot

Da su Srbi poznati kao narod koji ume da se dovija na različite načine i da svakoj situaciji doskoči, pokazuje i video snimljen u Futogu. Današnje nevreme i velika količina kiše koja je pala nisu sprečili ovog čoveka da se snađe.

 

 

Dok su drugi stajali na ulazima u radnje i gledali ga, on je zaplivao ulicom. Legao je na dušek i rešio da plivajući stigne tamo gde je krenuo. Mokar bi bio svakako, pa što se ne bi malo i zabavio. Da li mu je bilo hladno, e, to već ne znamo...

 

PROČITAJTE JOŠ: POTOP NA SEVERU SRBIJE: Novosadske ulice pod vodom; Suboticu pogodilo snažno nevreme (FOTO/VIDEO)

 

Količina padavina koja se sručila na grad na severu napravila je ozbiljne probleme vozačima, ali i prolaznicima. Na putevima su bukvalno bile reke, a automobili su bili potpuno pod vodom.


 

(telegraf.rs)

]]>
Fri, 29 Jun 2018 21:45:16 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/410902/kisa-napravila-more-u-futogu-covek-pliva-centrom-grada-video.html