Press Online :: Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/rss.html dRUMELODY elektro izvođač objavio novi spot http://www.pressonline.rs/info/srbija/415985/drumelody-elektro-izvodjac-objavio-novi-spot.html dRUMELODY aka Berin Tuzlić sarajevski multimedijalni umetnik nedavno je objavio spot za traku „Golden Vine“ sa novog albuma „Hyperbola“ čija je promocija održana i u Beogradu ovog jula. ]]> Tuzlićev jedinstveni muzički stil na ovom albumu odražava se specifično minimalistički, zadržavajućumisteriznu notu koja istovremeno odiše i svojevrsnom melanholijom.

Traka „Golden Vine“ konačno je, nakon prvenca „Hyperbola“ i letnjeg hita „Antigen“, oslikanaspotom. Ovaj vokalni chill doživljaj odiše blagom usamljenošću koji podseća na nordijski noar, aglavne figure koje ga oslikavaju specijalnom koreografijom je bosansko-hercegovački plesni par kojisavršeno prati priču pokretima.

Tuzlićev autentičan pristup muzici nastao je spajanjem DJ-inga i perkusija, s tim da bubanj kaoinstrument ipak vodi glavnu „reč“ posebno na live nastupima na kojima se Tuzlić posebno proslavio, akoji su posebno upečatljivi.

Svojim live act nastupima dRUMELODY privlači pažnju i van regionalnih granica, pa tako beleži inastupe po klubovima i festivalima u Berlinu, Amsterdamu,Talinu, Dubaiju itd.

Album „Hyperbola“ Berin je svojoj publici predstavio i na USB narukvici, namenjenoj upravo novijimgeneracijama koje su navikle na ekspresni download i streming.

Spot pogledajte OVDE.

]]>
Fri, 14 Dec 2018 22:57:16 +0100 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/415985/drumelody-elektro-izvodjac-objavio-novi-spot.html
DANAS SLAVIMO ĐURĐIC: Svi koji prekrše JEDNO PRAVILO mnogo rizikuju u životu! http://www.pressonline.rs/info/srbija/415234/danas-slavimo-djurdjic-svi-koji-prekrse-jedno-pravilo-mnogo-rizikuju-u-zivotu.html Ovaj praznik posvećen je prenosu moštiju Svetog velikomučenika Georgija iz Nikomidije u palestinsku Lidu, domovinu njegove majke, i to po njegovoj želji koju je pred smrt saopštio jednom slugi ]]> Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici šesnaestog novembra po novom, a trećeg po strarom kalendaru molitveno obeležavaju i proslavljaju hrišćanski praznik Đurcic

Ovaj praznik posvećen je prenosu moštiju Svetog velikomučenika Georgija iz Nikomidije u palestinsku Lidu, domovinu njegove majke, i to po njegovoj želji koju je pred smrt saopštio jednom slugi.

Sveti Georgije propovedao je novozavetnu veru i, prema predanju, čak je i carevu ženu Aleksandru uspeo da preobrati u hrišćanstvo. Oboje su osuđeni na smrt odsecanjem glave, a predanje kaže da je carica preminula pre izvršenja carske naredbe.

Na pravoslavnim ikonama i srednjovekovnim freskama Sveti Đorđe je predstavljen kako na konju, u vojvodskom odelu sa krstastim mačem ubija aždaju koja je simbol paganske vere, dok se na ikonama za praznik Đurđic predstavlja kao pešak u stojećem stavu sa kopljem ili mačem u ruci.

U bogoslužbenom kalendaru samo je Đurđevdan obeležen crvenim slovom, dok Đurđic ne spada u zapovedne praznike iako je od velikog značaja za pravoslavnu crkvu.

Na liturgijama u hramovima pominju se stradanja Svetog Đorđa, čije su mošti po želji samog svetitelja prenesene iz Nikomidije u Lidu Palestinsku, u hram njemu posvećenom.

U vreme cara Konstantina hrišćani su sazidali hram Svetom Đorđu u Lidi Palestinskoj, a prilikom osvećenja hrama, prenete se u i njemu sahranjene mošti sveca.

Na današnji praznik strogo je zabranjeno loviti vukove, jer će lovce u suprotnom zadesiti velika nesreća i maler koji će ih pratiti cele sledeće godine. Isto tako, ne bi trebalo raditi teške poslove ili ručne radove.

]]>
Fri, 16 Nov 2018 10:45:21 +0100 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/415234/danas-slavimo-djurdjic-svi-koji-prekrse-jedno-pravilo-mnogo-rizikuju-u-zivotu.html
PALMA – LAŽOV NAD LAŽOVIMA! http://www.pressonline.rs/info/srbija/415140/palma--lazov-nad-lazovima.html Posle pisanja našeg portala o lopovluku jagodinskog „šerifa“ Dragana Markovića Palme, obratio mu se i novinar (vlasnik?) nedeljnika „Afera“ Gradiša Katić. Pravdajući se ovom novinaru, Palma je izrekao niz neistina. ]]> FOTO:Dragan Marković Palma

  1. Palma tvrdi da Megatrend nije plaćao ni dinar za zakup prostora! Laž! Postoji evidencija plaćanja zakupa, iz koje se vidi da je Megatrend „Visokogradnji“, takođe lopova, Vladana Radovanovića – uredno plaćao zakup od 11 evra po kvadratnom metru!

  2. Prethodnju tvrdnju ovaj lažov sam negira, tvrdeći da je Megatrendu nuđeno da se cena zakupa smanji za 50%. Znači. Laže da nije bilo zakupa!

  3. Palma Katiću šalje i „ugovor“ gde se vidi da se zakup umanjuje za 50%. Međutim, to je aneks ugovora, koji je poslat na potpis 5,5 godina, posle potpisivanja osnovnog ugovora! Dakle, prva neoboriva činjenica je da je Megatrend 5,5 godina bio u obavezi da plaća užasno visoku cenu od 11 evra po kvadratu, da bi, više od pet godina kasnije, Palma i njegov pajtaš lopov Vladan Radovanović, ponudili neverovatno umanjenje cene od 50%! Dakle, priznali su da je cena, više od pet godina, bila enormno visoka!

  4. Palma tvrdi da „nije kriv Mići što nije upisao dovoljan broj studenata, jer se fakultet, u međuvremenu, izblamirao i menjao dva puta ime…“ Ovde Palma potvrđuje da je lažov nad lažovima, pošto su klevete i laži o Megatrendu krenule 2014. godine, dakle više od četiri godine kasnije. Lažov i manipulator Palma je, za upis na prvu godinu studija, obećao 1,200 studenata, a upisano je manje od 100!!! Inače, te godine, Megatrend univerzitet upisao je više od 2,500 studenata, a naredne 2011. godine – čak 5,175 studenata! Lažov Palma je, i dalje, imao pad upisa u Jagodini, jedva osamdesetak studenata! Zašto? Zato što je lagao i studente i njihove roditelje i Megatrend i mnoge druge! Ništa nije ispunio od svojih političkih obećanja. Ustalio se na vlasti i više ga nije bilo briga ni za studente, a ni za Megatrend univerzitet.

Najnovija vest je da se Palma sprema da bude ministar u (eventualno) rekonstruisanoj Vladi premijerke Ane Brnabić. Da podsetimo: ovaj lažov nije podržao izbor Ane Brnabić, inače odlične premijerke, na to mesto! Lažovima nije mesto u Vladi!


]]>
Mon, 12 Nov 2018 22:16:18 +0100 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/415140/palma--lazov-nad-lazovima.html
PALMA I OTIMA PARE A I LAŽE http://www.pressonline.rs/info/srbija/415050/palma-i-otima-pare-a-i-laze.html Dragan Marković Palma, ne samo da je oteo novac zaposlenima Megatrend univerziteta, već sada i bezočno laže! ]]> FOTO: Dragan Marković Palma

Posle objavljenog teksta na našem portalu o jednoj od njegovih prevara, pozvali su ga i novinari da čuju i njegov komentar. Tako je novinaru jednog nedeljnog tabloida, doslovno rekao: „Ispunili smo sva dana obećanja studentima Megatrend univerziteta“, laž broj 1, pošto nije ispunjeno ni jedno obećanje. Dalje: „Ponudili smo Megatrendu da smanjimo zakup za 50%“, laž broj 2, vidi se iz univerzitetske finansijske dokumentacije, gde jasno stoji da je zakup, po kvadratnom metru, bio 11 evra i više. Zatim: „Hteli smo da damo Megatrendu nedovršenu zgradu srednje škole, da je koriste“, laž broj 3, pošto jeste Palma nudio, ali da Megatrend uloži 1,5 miliona evra u završetak zgrade, gde bi izvođač radova bio njegov pajtaš, već pominjani Vladan Radovanović, vlasnik građevinske firme „Visokogradnja“, osvedočeni hohštapler i prevarant! Na kraju i najveća laž: „Oni (Megatrend univerzitet) nisu plaćali struju i komunalije“. E, Palma, lažovčino, pa „ako koza laže, rog ne“. Postoji verodostojna, uredna dokumentacija, da je sve redovno plaćano.

E, grčki počasni konzulu, u laži su kratke noge!


]]>
Wed, 7 Nov 2018 23:27:54 +0100 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/415050/palma-i-otima-pare-a-i-laze.html
PALMA OTEO 10 MILIONA ZAPOSLENIMA MEGATRENDA! http://www.pressonline.rs/info/srbija/415020/palma-oteo-10-miliona-zaposlenima-megatrenda.html Dragan Marković Palma, godinama jagodinski neprikosnoveni „šerif“, pored ostalih nelegalnih radnji, koje vešto prikriva licemernim ulagivanjem građanima Jagodine, već godinama „reketira“ Megatrend univerzitet, a preko centra za studiranje ovog univerziteta u Jagodini. ]]>

Foto: Dragan Marković Palma

Sve je počelo 2010. godine, kada je Palma, u proleće 2010. godine, počeo da ubeđuje profesora Miću Jovanovića, rektora pomenutog univerziteta, da otvori pet fakulteta u Jagodini. Profesor Jovanović je to odbijao, pravdajući se da je tržište malo za taj broj fakulteta, da u Jagodini, već godinama, uspešno radi Učiteljski fakultet, kao i da nema odgovarajućih prostornih uslova za rad pet fakulteta. Međutim, Palma je insistirao, obzirom da su se približavali izbori, a bilo mu je važno da, makar i preko tuđih leđa, pokupi poene kod birača. Zvao je profesora svaki dan, vršio pritisak, obećavao pomoć, stipendije studentima, ubeđivao profesora Jovanovića da će, prva generacija, imati 1200 studenata! I, na kraju, profesor je popustio i krenule su pripreme za upis Megatrendovih studenata u Jagodini.

I tako je, 3. oktobra 2010. godine, Dragan Marković Palma, u prisustvu velikog broja zvanica, predstavnika Vlade Republike Srbije, diplomatskog kora, građana Jagodine i mnogih drugih – svečano otvorio akademsku godinu u Jagodini. U svom govoru (postoje snimci TV Palma plus i TV Metropolis), rekao je: „Očekujemo da, već iduće godine, ovde imamo oko 1,200 studenata, da Jagodina postane univerzitetski centar pomoravlja i Srbije… Daćemo i stotinu stipendija najboljim studentima… Dovršićemo i zgradu, predviđenu za srednju školu i daćemo je studentima Megatrenda, našoj deci… Takođe, svi studenti Megatrenda imaće besplatne ulaznice za naš akva-park, zoološki vrt i muzej voštanih figura… Svašta je Palma obećavao, na platou ispred prostora, koji je dat Megatrendu za organizaciju studija. Prostor je bio u novogradnji, na periferiji Jagodine, kada se sa autoputa iz pravca Beograda ulazi u Jagodinu. Ni prisutni, a ni tek upisani studenti, njih stotinak, nisu mogli da uđu u pomenuti prostor, pošto je bio mali, ispresecan nosećim stubovima, neadekvatan. Međutim, Palma je ubedio rukovodstvo Megatrend univerziteta da je to dobar prostor, da je privremen i da će, od naredne školske godine, studenti biti u perfektnom prostoru, koji će, do tada, biti završen.

Glavni deo ove priče o lopovima, počinje upravo sa početkom školske godine u Jagodini. Naime, Palma nije hteo da priča o ceni zakupa pomenutog prostora, pre nego što je školska godina počela. „Dogovorićemo se lako, sa mojim prijateljem, vlasnikom“, govorio je Dragan Marković Palma. A, vlasnik, sa kojim je Palma, očigledno imao dogovor, dao je, bez mogućnosti pregovora, cenu od 11 evra po kvadratu!!! Cena zakupa je, dakle, na periferiji Jagodine, bila veća, nego u centru Beograda u to vreme!!! Palma je rekao profesoru Jovanoviću: „Prihvati to sada, pa ćemo to kompenzovati“. Naravno, nije kompenzovao, pošto su se on i Vlada Radovanović, vlasnik prostora – očigledno „talili“: pola-pola! Takođe, Palma nije ispunio ni jedno, od javno datih obećanja, kao ni jedan dogovor sa Univerzitetom. Megatrend je prestao da plaća zakupninu, tražeći da se ista usaglasi sa nivoom zakupa poslovnog prostora u Jagodini. Posle više pokušaja, do sastanka nikada nije došlo, pošto je Palma stalno bio zauzet! I Vlada Radovanović, zvani „koka-kola“, tužio je Megatrend univerzitet. Sudski spor trajao je više od četiri godine! Megatrend je uspevao da dobije na prvom i drugom stepenu, ali ne i na Apelacionom sudu. Palma je i tu, izgleda, umešao prste. Iako je, više puta, bio pozivan kao svedok – nikada se nije pojavio na sudu!

Presuda Megatrendu je postala izvršna i sa naduvanim kamatama, iznosi 10 miliona dinara! Rezultat toga je da zaposlenima na ovom univerzitetu kasne plate. Megatrend se povlači iz Jagodine.

Lopovi su, opet, pobedili!

 

Piše: Maša Radivojević.


]]>
Tue, 6 Nov 2018 15:42:09 +0100 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/415020/palma-oteo-10-miliona-zaposlenima-megatrenda.html
HLADNIJE IZ SATA U SAT Danas naoblačenje s kišom i padom temperature http://www.pressonline.rs/info/srbija/413840/hladnije-iz-sata-u-sat-danas-naoblacenje-s-kisom-i-padom-temperature.html U Srbiji se danas ujutru na severu, pre podne u centralnim, a posle podne i u ostalim krajevima očekuje naoblačenje s kišom, jakim i olujnim vetrom i padom temperature. ]]> Foto:Blic

Najniža temperatura od 10 do 16, najviša od 16 na severu do 28 stepeni Celzijusa na istoku i jugoistoku zemlje.

I u Beogradu se očekuje naoblačenje s kišom, jakim i olujnim vetrom i padom temperature. Vetar jak, kratkotrajno i olujni, severozapadni.

Uveče i u toku noći razvedravanje i slabljenje vetra. Najniža temperatura 15, najviša 18 stepeni Celzijusa.

]]>
Mon, 24 Sep 2018 13:47:11 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/413840/hladnije-iz-sata-u-sat-danas-naoblacenje-s-kisom-i-padom-temperature.html
KAO U SRED LETA! Sutra čak 31. stepen, i narednih dana temperature iznad proseka http://www.pressonline.rs/info/srbija/413539/kao-u-sred-leta-sutra-cak-31-stepen-i-narednih-dana-temperature-iznad-proseka.html Vreme u Srbiji danas biće pretežno sunčano i toplo. ]]> Foto:Blic

Toplo i sutra

U Srbiji će sutra tokom dana biti pretežno sunčano i toplo, uz slab do umeren istočni i jugoistočni vetar, navode u RHMZ.

Najniža temepratura od 12 do 18 stepeni, u centralnim i južnim krajevima svežije, od osam do 10, a najviša od 27 do 31 stepena.

I u Beogradu će biti pretežno sunčano i toplo. Vetar slab i umeren, jugoistočni. Najniža temperatura oko 18 stepeni, a najviša oko 30.

I narednih dana očekuje se pretežno sunčano i toplo, s maksimalnom temperaturom iznad proseka za ovo doba godine, od 28 do 30 stepeni.

Samo za vikend biće malo svežije, a u subotu uz promenljivu oblačnost, ponegde kratkotrajna kiša ili pljusak.

]]>
Wed, 12 Sep 2018 13:57:28 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/413539/kao-u-sred-leta-sutra-cak-31-stepen-i-narednih-dana-temperature-iznad-proseka.html
NIŠLIJKA NAPRAVILA URNEBESNO SLAVLJE Obukla je venčanicu i proslavila RAZVOD BRAKA, pa na kraju žurke RASPLAKALA SVE GOSTE http://www.pressonline.rs/info/srbija/413457/nislijka-napravila-urnebesno-slavlje-obukla-je-vencanicu-i-proslavila-razvod-braka-pa-na-kraju-zurke-rasplakala-sve-goste.html Slavljem pod nazivom "Trauma" Biljana Rupar iz Niša proslavila je noćas razvod braka, 35. rođendan i to što će za šest meseci postati majka. ]]> Foto:Blic

Specijalno za tu priliku poznata niška kafana je bila dekorisana u crnoj i zlatnoj boji. Stolnjaci su bili crni, sa crnim svećnjacima i crnim salvetama na kojima je zlatnom bojom pisalo "Trauma".  Gosti su za slavlje dobili pozivnice u crnoj boji sa naslikanom lobanjom.

Slavljenica je bila u modernoj beloj venčanici, a umesto bidermajera od cveća imala je bidermajer od kinder jaja. Svi gosti, osim deveruša, bili su obučeni u crno, a crne boje bili su i pokloni i cveće koje je dobijala.

Do svečane sale, Rupar je došla crvenim tepihom, ali sa posutim uvelim ružama.

Foto: Jugmedia.rs / screenshot

Arhitekta po struci i vlasnica uspešnog kozmetičkog salona Rupar je izjavila da voli slavlja i da za svoje rođendane uvek okuplja dosta ljudi, tako da je i razvod braka želela da proslavi na taj način.

- Prijateljica mi je pre pet, šest meseci poslala sliku gospođe iz Jagodine koja je proslavila razvod braka. Rekla sam, ukoliko se nekada budem razvodila biće tako, samo mnogo bolje. Tada nisam planirala razvod, ali pošto se tako izdešavalo, rešila sam da ga proslavim - istakla je Rupar za JuGmediju.

Odlučila je da obuče belu venčanicu za proslavu razvoda pošto je za svadbeno veselje imala tri venčanice – bež, plavu i crnu.

Sa suprugom se, kazala je, razvela sporazumno i ostala u odličnim odnosima.

- Razvod nije dobar, ali je moja poruka svima onima kojima se dogodi da ne treba očajavaju i ne budu kukavice. Nikada se ne zna zašto je to dobro - kazala je Rupar.

Foto: Jugmedia.rs / screenshot

Ona je izjavila da je sa bivšim suprugom četiri godine pokušavala da dobije dete, ali to nije uspela i pored lečenja.

- Mesec i po dana nakon razvoda ostala sam u drugom stanju. Rešila sam da zadržim bebu i da budem samohrana majka. Sada sam u trećem mesecu trudnoće, čekam dečaka i zvaće se Gvozden - rekla je Rupar.

Kako je istakla Rupar, svi koji je poznaju nisu ni malo iznenađeni time što slavi razvod jer znaju da je uvek bila neobična i ekscentrična, ali će verovatno „pasti u nesvest“ kada pred kraj slavlja, preko video bima, budu saznali da je u drugom stanju.

Majka slavljenice Biljana Rupar kazala je da i nije bila za to da njena ćerka proslavi razvod braka, ali nije želela da joj se suprotstavi.

Foto: Jugmedia.rs / screenshot

- Oduvek smo je vaspitavali da donosi odluke sama, jer se radi o njenom životu. Tako je bilo i kada je odlučila da još kao student arhitekture otvori kozmetički salon, tako je bilo i kad se udavala, a i sada - kazala je Biljana Rupar.

Slavlje u poznatoj niškoj kafani trajalo je do duboko u noć, a goste su zabavljali poznati muzičari. Nešto pre ponoći, deveruše su dugu venčanicu koju je slavljenica nosila isekle makazama i skratile je do dužine mini suknje. Slavljenica je potom bacila bidermajer preko glave, a da ga uhvate bile su pozvane sve gošće koje priželjkuju razvod.

Kada je porukom na plafonu poručila svojim gostima da je u drugom stanju, rasplakala je celu kafanu.

]]>
Mon, 10 Sep 2018 10:23:11 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/413457/nislijka-napravila-urnebesno-slavlje-obukla-je-vencanicu-i-proslavila-razvod-braka-pa-na-kraju-zurke-rasplakala-sve-goste.html
Srbija: Na 100 stanovnika - 122 mobilna telefona http://www.pressonline.rs/info/srbija/413253/srbija-na-100-stanovnika---122-mobilna-telefona.html Beograd - Ukupni prihodi u tržišta telekomunikacija u Srbiji prošle godine iznosili su 191,2 milijarde dinara, što je za oko jedan procenat više u odnosu na godinu ranije ]]>
Foto: Thinkstock

Kada su poštanske usluge u pitanju, trend smanjenja njihovog obima koji je bio prisutan u Srbiji četiri godine zaredom promenjen je u 2017. godini rastom broja poštanskih usluga za 4 odsto. Iako je univerzalna poštanska usluga, sa više od 90,4 procenta, najdominantija u ukupnom obimu obavljenih poštanskih usluga, ona ostvaruje manji prihod od komercijalnih usluga. Konkretno, prihod od univerzalne poštanske usluge je porastao za 3,4 odsto dok prihod od komercijalnih usluga kontinuirano raste te trenutna stopa rasta iznosi preko 11 odsto.

 

Najveći udeo u ukupnim prihodima ostvaren je, kao i prethodnih godina, od pružanja usluge mobilne telefonije, i on čini 58,5 procenata ukupnih prihoda (111,85 milijardi dinara). 

Kako se navodi u saopštenju RATEL-a, u bruto domaćem proizvodu Srbije prihodi od elektronskih komunikacija su u 2017. godini imali udeo od 4,3 odsto. 

Porasle su, navodi se, i ukupne investicije u sektoru elektronskih komunikacija. U 2017. godini su iznosile 32,8 milijardi dinara, što je za 1,6 procenat više nego prethodne godine. 

Najveće investicije bile su u mobilnu telefoniju (13,5 milijardi dinara) i u fiksnu mrežu (osam milijardi dinara) što čini 65,58 procenata ukupnih investicija u 2017. godini. 

Iako se beleži manji pad, broj korisnika mobilne mreže i dalje prevazilazi ukupan broj stanovnika. Na 100 stanovnika, umesto 128 koliko ih je bilo u 2016, sada dolazi 122 korisnika mobilne telefonije. 

Istraživanja pokazuju da se u 2017. razgovaralo više nego ranije ali i manje slalo poruka putem mobilnog telefona. U proseku je svaki korisnik preko mobilnog telefona u proseku dnevno razgovarao oko 4 minuta i 58 sekundi dnevno i poslao 2,2 poruke. 

Za razliku od mobilne telefonije, fiksna telefonija beleži pad broja pretplatnika, tako da sada imamo u proseku jednog pretplatnika na jedno domaćinstvo. 

Nastavljen je trend rasta broja pretplatnika fiksnog širokopojasnog pristupa Internetu, za 2 odsto više u odnosu na 2016. godinu pa tako na 100 domaćinstava sada dolazi 60 Internet pretplatnika. 

Najviše je bio korišćen za čitanje onlajn novina i časopisa, traženja informacija o robi i uslugama, kao i za učešće na društvenim mrežama kao što su Fejsbuk i Tviter. 

Sve veća upotreba mobilnih telefona u svrhe širokopojasnog pristupa Internetu rezultovala je i konstantnim porastom broja korisnika usluge mobilnog Interneta. 

Obim saobraćaja se udvostručio u odnosu na prethodnu godinu, pa u 2017. godini iznosio je oko 97 miliona GB na godišnjem nivou. 

"Povećao se i broj pretplatnika usluge distribucije medijskih sadržaja za 2,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, najviše zahvaljujući porastu pretplatnika usluga kablovsko distributivnih sistema (KDS). U prošloj godini, na 100 domaćinstava smo imali 68 pretplatnika distribucije medijskih sadržaja", kažu u RATEL-u. 

Tokom 2017. godine, procenat prigovora korisnika na kvalitet elektronskih komunikacionih usluga je u proseku bio manji od 6 procenata za sve vrste usluga. "Najveći procenat prigovora bio je na kvalitet usluge širokopojasnog pristupa Internetu zbog čega je RATEL omogućio merenje kvaliteta te usluge putem aplikacije RATEL NetTest". 

Ova funkcionalnost, dodaju, omogućava svim korisnicima komparativnu analizu operatora Internet usluga u zavisnosti od lokacije ili tipa pristupa Internetu.

]]>
Mon, 3 Sep 2018 13:09:16 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/413253/srbija-na-100-stanovnika---122-mobilna-telefona.html
Posle 30 godina - srpsko žito putuje u Afriku? http://www.pressonline.rs/info/srbija/413219/posle-30-godina---srpsko-zito-putuje-u-afriku.html Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović razgovarao je sa ambasadorom Egipta Amrom Alguvejlijom o obnovi izvoza srpske pšenice u tu afričku zemlju. ]]>
Foto: Thinkstock

To bi značilo obnavljanje izvoza te žitarice u Egipat posle skoro 30 godina.

Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, Nedimović i Alguvejli su razgovarali i o unapređenju razmene poljoprivrednih proizvoda. 

Ocenjeno je i da će dalja saradnja doprineti unapređenju odnosa dveju tradicionalno prijateljskih država.

]]>
Fri, 31 Aug 2018 20:25:23 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/413219/posle-30-godina---srpsko-zito-putuje-u-afriku.html
Srbija nema more, ali ima meduze: Skriveni raj nadomak Šapca http://www.pressonline.rs/info/srbija/413204/srbija-nema-more-ali-ima-meduze-skriveni-raj-nadomak-sapca.html Zelena oaza u blizini Šapca privlači sve one koji ne vole gužvu, već divlje plaže, čistu vodu i smiraj. Kupači kažu da ima sitnih meduza i krupnih riba, ali i da su bezopasni... ]]> foto: youtube/screenshot

Kada se asfalt u gradu ugreje mnogi potraže osveženje na Tabakovačkim jezerima, koja su nastala nakon eksploatacije šljunka i obiluju izuzetno kvalitetnom vodom. 

U zelenoj oazi skrivenoj od prolaznika na površini od 24 hektara prostiru se tri jezera. Netaknuta priroda, podvodni izvori čiste vode ovde dovode kupače iz Šapca i Sremske Mitrovice. To je pravi raj za oči, dušu i ljubitelje mirne vode.

foto: youtube/screenshot
foto: youtube/screenshot

 

Neki tvrde da se dubina kreće do osam metara, drugi da u nekim delovima dostiže i 15, pa se tu snalaze bolji plivači. Bez obzira na to, kupanje na ovim jezerima posetioci smatraju bezbednim. A tako se osećaju i meduze, koje se u slatkoj vodi pojavljuju samo ako je ona izuzetno kvalitetna i čista. 

Meduze ne uznemiravaju kupače, jer su one samo dokaz koliko je voda čista. Nema ih u plićaku gde su deca i gde ima malo mulja. Čim se malo udaljite tu je njihov dom. 

Inače, početkom dvehiljaditih propao je pokušaj da se Tabanovačka šljunkara privatizuje. Danas pripada svima onima koji ovde rado dolaze.

]]>
Fri, 31 Aug 2018 17:34:39 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/413204/srbija-nema-more-ali-ima-meduze-skriveni-raj-nadomak-sapca.html
NBS primila 572 pritužbe na rad osiguravajućih kuća http://www.pressonline.rs/info/srbija/413158/nbs-primila-572-prituzbe-na-rad-osiguravajucih-kuca.html Beograd -- Od 1. januara do 30. juna ove godine, sektor za zaštitu korisnika finansijskih usluga Narodne banke Srbije primio je 572 pritužbe na rad društava za osiguranje. ]]>
Foto: Thinkstock

To je 10,85 odsto više u odnosu na isti period lane.

Od tog broja, piše portal Kamatica, 468 pritužbi je bilo neosnovano, 31 je osnovana pritužba, tri su bile obustavljene, dok je u toku još 70 postupaka. 

Građani su se najviše žalili na auto-odgovornost 35,3 odsto, osiguranje od posledica nesrećnog slučaja 25,5 procenata, a zatim i na životno osiguranje, kao i na doborovoljno zdravstveno i putno osiguranje. 

Broj pritužbi na osiguravajuće kuće je naglo porastao nakon usvajanja Zakona o osiguranju, pre tri godine, sa 122 u 2014. godini na 572 pritužbe u ovoj godini.

]]>
Thu, 30 Aug 2018 19:51:02 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/413158/nbs-primila-572-prituzbe-na-rad-osiguravajucih-kuca.html
Dečija igrališta uskoro samo po evropskim standardima http://www.pressonline.rs/info/srbija/413130/decija-igralista-uskoro-samo-po-evropskim-standardima.html Pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta stupio je na snagu 25. avgusta, a njime se uvode standardi za izgled i bezbednost svakog dečijeg igrališta kako bi se povećala bezbednost dece. ]]> Foto: Thinkstock

Podloga na igralištima moraće da bude mekana, od prirodnih materijala poput peska, trave, šljunka do gume, dok će sprave biti drvene i "kreativne" kako bi razvijale motoriku dece. 

Nakon stupanja na snagu 25. avgusta pravilnik ima odloženu primenu tri meseca, te će njegova primena biti obavezna od 23. novembra. Pomoćnik ministra privrede i šef sektora za kvalitet i bezbednost proizvoda Aleksandar Starčević za Tanjug kaže da je period od tri meseca, period usaglašavanja, koji pre svega služi da bi se imenovali organi koji će vršiti kontrolu stanja na igralištima. 

Sva igrališta biće unificirana i uređena po evropskim standardima, kaže on, a promene u izgledu igrališta vrše se kako više ne bi bilo nebezbednih igrališta. 

"Pravilnik je definisao da će biti potrebno tri godine da se sva igrališta dovedu u ispravno stanje, to znači da će nova da se izrađuju u skladu sa standardima, a stara će za te tri godine morati da se prilagode", rekao je Starčević. 

Nakon isteka propisane tri godine, igrališta koja se ne budu dovela u ispravno stanje biće zabranjena za korišćenje, a lokalne samouprave biće u obavezi da vode evidenciju i da obaveštavaju ministarstvo o tome kako će i kada izvršiti prilagođavanje postojećih igrališta kako bi što manji broj igrališta bio zatvoren. 

Kada je u pitanju nadležnost za kontrolu stanja na igralištima, Starčević kaže da je u najvećoj meri za to zadužena tržišna inspekcija, ali i komunalna koja će raditi u saradnji sa lokalnim samoupravama i po njihovim nalozima.

Foto: Thinkstock

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Podloga mora da bude takva da dete prilikom pada ne doživi ozbiljniju povredu, da se svede mogućnost povrede na minimum, jer ih je nemoguće eliminisati. To može biti pesak, trava, guma, šljunak, uz naravno redovno održavanje", kaže on. 

Ističe da je pravilnikom prvi put definisano ko je odgovoran za sve što se desi na igralištu. Odgovornost je, kaže on, na vlasniku, što je u najvećem broju slučajeva lokalna samouprava koja će i finansirati prilagođavanje igrališta evropskim standardima. 

U situaciju da neko želi da donacijom izgradi igralište vlasnik parcele na kojoj se gradi je obavezan da i takvo igralište prilagodi pravilniku, a kada dođe do oštećenja sprava i drugih elemenata u okviru igrališta troškove popravke snosiće osiguravajuće kuće. 

"Lokalne samouprave i ostali vlasnici moraju da osiguraju sve na igralištu i oni će eventualna oštećenja da naplaćuju od osiguravajućih kuća, a policija i tužilaštvo će da nalaze izgrednike. Sprave koja nisu ispravne treba da se uklone ili poprave, a kazne za kršenje pravila definisane su nadzorima tržišne i komunalne inspekcije", obajšnjava Starčević. 

On je dodao i da su u procesu izrade i pripreme pravilnika vezanih za dečije igraonice, kao i za sportska igrališta, terene i luna parkove. U izradi pravilnika, kaže, Srbija se služi iskustvima susednih zemalja, kao i zemalja članica EU.

]]>
Thu, 30 Aug 2018 12:40:52 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/413130/decija-igralista-uskoro-samo-po-evropskim-standardima.html
Vučić: Preporodiće se ceo kraj, saopštićemo u četvrtak http://www.pressonline.rs/info/srbija/413099/vucic-preporodice-se-ceo-kraj-saopsticemo-u-cetvrtak.html Majdanpek -- Vlada Srbije saopštiće sutra koji ponuđač će biti izabran za privatizaciju RTB Bora - Rusi ili Kinezi. ]]> Foto: Tanjug/Rade Prelić

To je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da su obe ponude - odlične.

On je to rekao u Majdanpeku, gde boravi kao predsednik stranke, u susret lokalnim izborima u Majdanpeku. 

Vučić je rekao da zna da su ponude ispravne i da su, kako je rekao, odlične. 

"A to će značiti nove investicije za Bor i ovaj kraj. Poverenici RTB-a će dobiti veliki novac, ali je investicioni novac ogroman i preporodiće ceo ovaj kraj", rekao je Vučić i podsetio da u RTB Boru radi 1.150 zaposlenih. 

Konačno će, kazao je, nešto što nam je problem, nešto što duguje milijardu evra, da donosi prihod celom borskom okrugu i svima nama.

]]>
Wed, 29 Aug 2018 18:59:16 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/413099/vucic-preporodice-se-ceo-kraj-saopsticemo-u-cetvrtak.html
Dinar zaustavio pad, zadržava vrednost http://www.pressonline.rs/info/srbija/413095/dinar-zaustavio-pad-zadrzava-vrednost.html Beograd-Dinar će u četvrtak zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na danas i zvanični srednji kurs biće 118,3977 dinara za jedan evro. ]]> Foto: Thinkstock

Evro je danas bio 118,4261 dinar, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

U odnosu na evro, dinar će biti jači za 0,7 odsto nego pre godinu dana, za 0,3 odsto slabiji nego pre mesec dana, a za 0,1 odsto biće jači nego na početku godine. 

Ove godine dinar je bio najslabiji 5. januara, kada je jedan evro koštao 119,0027 dinara, a najjači 2. marta, kada je evro koštao 118,0084 dinara. 

Da bi ublažila dnevne promene kursa, NBS je ove godine na Međubankarskom deviznom tržištu prodala 180 miliona evra, a kupila milijardu i 780 miliona evra


]]>
Wed, 29 Aug 2018 18:34:32 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/413095/dinar-zaustavio-pad-zadrzava-vrednost.html
Alarmantno: Višak 4.500 prosvetara http://www.pressonline.rs/info/srbija/413092/alarmantno-visak-4500-prosvetara.html Beograd -- Pred početak nove školske godine 4.580 prosvetna radnika postalo je tehnološki višak. ]]> Foto: Thinkstock

Od toga je 400 radnika zaposlenih u prosveti ostalo je bez ijednog časa i bez angažovanja.

To su poslednji podaci današnjeg preseka stanja koje je radila posebna Radna grupa Ministarstva prosvete. 

Sa druge strane u školama, bar na papiru, ima 30.598 slobodnih radnih mesta, gde bi tehnološki viškovi mogli da se zaposle. 

Predsednik Radne grupe za praćenje angažovanja zaposlenih Miloš Blagojević kaže da na mestima koja su prikazana kao slobodna radna mesta uglavnom rade ljudi koji su zaposleni na određeno, ali zbog zabrane zapošljavanja nisu mogli da dobiju stalni posao i rešenja na neodređeno. 

"Tehnološki viškovi imaju prednost u odnosu na njih. Svima u ugovoru stoji da im se prekida ugovor o angažovanju ukoliko dođe do preuzimanja sa liste tehnoloških viškova", pojasnio je Blagojević za Tanjug. 

On je naglasio da je Ministarstvo prosvete poslalo školama stručno uputstvo da moraju prvo da zaposle tehnološke viškove. 

Kako kaže iskustva iz prethodnih godina su pokazala da se najveći broj prosvetnih radnika, koji su ostali delimično ili potpuno bez norme, rasporedi po školama u poslednjoj nedelji pred početak školske godine. 

"U ponedeljak i utorak su tehnološki viškovi predavali zahteve u školama. Direktori škola danas i sutra primaju tehnološkle viškove. Novi presek stanja imaćemo u petak", naglasio je Blagojević. 

Dobrivoje Marjanović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže da je tokom leta oko 2.000 prosvetnih radnika postalo tehnološki višak, jer je 11. jula na listi bilo njih 2.500. 

On očekuje da se u narednih nekoliko dana, pre početka školske godine, zbrine jedan deo njih. 

Marjanocvić kaže da tamo gde direktori budu krili radna mesta reagovaće prosvetna inspekcija u skladu sa zakonom.

]]>
Wed, 29 Aug 2018 18:16:30 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/413092/alarmantno-visak-4500-prosvetara.html
Ko želi da pokrene biznis dobija i do 400.000 RSD http://www.pressonline.rs/info/srbija/413091/ko-zeli-da-pokrene-biznis-dobija-i-do-400000-rsd.html Novi Sad -- Grad Novi Sad raspisao je Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje na teritoriji Grada u 2018.godini. ]]> Foto: Thinkstock

U pitanju je jednokratna pomoć osobama koje su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), a žele da pokrenu svoj biznis.

"Ovo je poslednji konkurs Nacionalne službe za ovu godinu, sve prethodne smo već realizovali” rekao je Tanjugu, Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu Grada Novog Sada. 

Subvencije za samozapošljavanje dodeljuju se nezaposlenima sa evidencije NSZ u Novom Sadu radi osnivanja nekog oblika preuzetništva, a dodeljuju se jednokratno u iznosu od 150.000 do 400.000 dinara u zavisnosti od delatnosti i visine troškova koji se ulažu u biznis. 

"Verujemo da će interesovanje biti veliko", ističe Radojević i poziva sugradjane da što pre podnesu svoje ideje za posao. 

Ko dobije ova sredstva, u obavezi je da delatnost za koju je dobio novac, obavlja najmanje 12 meseci. 

Postoji mogućnost i da se nekoliko nezaposlenih lica udruže i da svako od njih ima pravo da aplicira za dobijanje jednokratne pomoći za samozapošljavanje. 

Uslovi za podnošenje zahteva za dodelu subvencija su da lice ima biznis plan i da je prijavljeno na evidenciji NSZ najmanje mesec dana pre podnošenja zahteva.

]]>
Wed, 29 Aug 2018 18:09:25 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/413091/ko-zeli-da-pokrene-biznis-dobija-i-do-400000-rsd.html
KG dobija Data centar - 5x veći od onog u BG http://www.pressonline.rs/info/srbija/413030/kg-dobija-data-centar---5x-veci-od-onog-u-bg.html Beograd -- U Kragujevcu je planirana izgradnja državnog Data centra koji će biti pet puta veći od postojećeg u Beogradu, koji je vlada proglasila strateškim projektom. ]]> Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ambasador Kif je rekao da donacijom od 2,1 milion evra za projekta Digitalna transformacija Srbije, kao i ostalim donacijama koje su već realizovane za unapređenje eUprave u ukupnoj vrednosti od 5,2 miliona evra, britanska vlada postaje najveći međunarodni donator u toj oblasti u Srbiji. "Naša podrška je usmerena na jačanje kapaciteta Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, razvoj infrastrukture i novih elektronskih usluga za gradjane i privredu", rekao je Kif i istakao da je Velika Britanija spremna da dalje podrži Srbiju u njenim reformskim prioritetima u cilju stvaranja efikasnije i transparentnije javne uprave.

 

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović, koji je ugostio britanskog ambasadora Denisa Kifa, rekao je da je prošle nedelje raspisan javni poziv za Data centar konsultanta za strategiju i koncept izgradnje mnogo većeg Data centra u Kragujevcu. 

Trenutno su u državnom Data centru u Beogradu smešteni podaci skoro 30 državnih institucija, a Jovanović kaže da je procena da će digitalizacija ići u tom smeru da će biti potreban ogroman kapacitet za smeštaj podataka državne uprave i lokalne samouprave. 

Jovanović je sa ambasadorom Kifom predstavio projekat "Digitalna transformacija Srbije", koji zajednički finansiraju Vlada Srbije sa 3,2 miliona evra i Fond za dobru upravu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva sa 2,1 milion evra preko UNDP-a. 

Sredstva iz Fonda za dobru upravu, kaže Jovanović, namenjena su za pripremu strategije razvoja elektronske uprave u Srbiji, kao i infarstrukture i novih portala koji će omogućiti lakšu komunikaciju lokalnih samouprava i Republike. 

Najavio je i pokretanje profesionalnog kontakt-centra do kraja ove godine, koji će omogućiti da svi državni službenici budu informisani o korišćenju savremenih sistema e-Uprave. 

Jovanović je govorio o dosadašnjim projektima sa Fondom za dobru upravu, među kojima je i servis "Bebo, dobrodošla na svet", i istakao da koncept digitalizacije zahvata sve oblasti našeg života, a kao primer naveo je reformu prosvete - uvođenje informatike kao obaveznog predmeta u škole, pet puta veći broj odeljenja za IT i za 20 odsto povećanje kvota na fakultetima za IT. 

Kaže i da će od ove školske godine u skoro 2.000 odeljenja biti pokrenuta eksperimentalna, potpuno digitalizovana nastava, bez "papirnih" udžbenika. 

Kao prve rezultate projekta "Digitalna transformacija u Srbiji", Jovanović je naveo već sprovedena dva kruga prekvalifikacije za 800 polaznika za IT, a od septembra će početi treći krug za još 500 polaznika. 

Rezultati se, navodi, ogledaju i u pomoći domaćim kompanijama stranih stručnjaka za razvoj inovativnih proizvoda i rast IT start-apova, za šta je obezbeđeno 53.000 dolara.


]]>
Tue, 28 Aug 2018 18:44:32 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/413030/kg-dobija-data-centar---5x-veci-od-onog-u-bg.html
Koliko je teško da Kuršumlijci postanu Belecrkveni http://www.pressonline.rs/info/srbija/413016/koliko-je-tesko-da-kursumlijci-postanu-belecrkveni.html Promena imena naseljenog mesta zahteva i izmene Zakona o teritorijalnoj organizaciji. ]]> Foto:omislav Mijajlović

Stanovnici Kuršumlije ubuduće bi mogli da postanu Belecrkvani. 

To će se dogoditi ukoliko prihvate nedavnu inicijativu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, kojom predlaže vraćanje starog naziva ovoj opštini na jugu Srbije. 

Inicijativu je zasad prihvatila opština, preneli su mediji, a kako za BBC na srpskom kaže Miljan Radosavljević, načelnik opštine, do sada ništa konkretno nije urađeno. 

Kuršumlija je ime Bele Crkve dobila po sjajnim kupolama prvih zadužbina Stefana Nemanje - manastirima Svetog Nikole i Presvete Bogorodice. Današnji naziv nosi iz vremena Turaka koji su te kupole skinuli i od njih pravili kuršume. 

Otud i Kuršumlija.

Kakva je procedura

Zrenjanin bi mogao treći put u svojoj istoriji da postane Petrovgrad/Lea Kockar
Zrenjanin bi mogao treći put u svojoj istoriji da postane Petrovgrad/Lea Kockar

 

Da bi neko mesto promenilo ime, sa tim treba da se usaglasi stanovništvo na referendumu, te potom, da inicijativu prihvati Narodna skupština, kažu nam u resornom Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. 

Međutim, sledi prepreka - ministarstvo kaže da Zakon o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije treba uskoro da bude promenjen i dopunjen. 

"Ministarstvo je poslalo poziv jedinicama lokalne samouprave da se izjasne da li imaju predloge za promenu naziva naseljenih mesta, što bi se uzelo u obzir prilikom izmena i dopuna Zakona o teritorijalnoj organizaciji", kažu za BBC. 

Kako dodaju, promena naziva mesta je trošak za građane, jer podrazumeva promenu ličnih dokumenata. 

Inicijativu za promenu imena može da pokrene skupština lokalne samouprave, građani, mesna zajednica i drugi zainteresovani organi zajednice. Potom sledi raspisivanje referenduma. 

"Nakon sprovedenog referenduma bi lokalna skupština utvrdila svoje mišljenje, što bi u predstavljalo legitimnu inicijativu za utvrđivanje predloga za izmenu Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije", kažu u nadležnom ministarstvu. 

Krajnju odluku donosi Narodna skupština, dodaju.Kuršumlija, prema Radosavljevićevim rečima, nije pokrenula proceduru. 

"Za sada nismo ništa uradili. Počeli smo da ispitujemo javno mnjenje, i kako sada stvari stoje - većina stanovništva je protiv promene naziva", kaže Radosavljević. 

Osim kuršumlijske inicijative, ove godine su i Zrenjaninci su razmišljali da ponovo postanu Petrovgrađani

Time bi grad treći put u istoriji dobio to ime. Nosio ga je od 1935. do 1941, kao i u periodu od 1944. do 1946. 

Hoće li kineska fabrika guma, vredna oko milijarde dolara, koja ovih dana puni stranice medija i za koju je prošle nedelje potpisan ugovor, biti izgrađena u Zrenjaninu ili Petrovgradu, zasad je nepoznato. 

Zbog zauzetosti oko pripreme prijema kineske delegacije, u zrenjaninskoj lokalnoj samoupravi nisu mogli da odgovore na putanja BBC-ja u vezi sa novim-starim imenom grada. 

Inače, sadašnji naziv grad je dobio 1946, po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu. Osim pomenuta dva imena, sve do 1935, zvao se Veliki Bečkerek. 

Promena imena Zrenjanina, kao i Kuršumlije, podrazumeva i promenu naziva jedinice lokalne samouprave. 

"Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave nije upućen nijedan takav predlog sačinjen u skladu sa propisima koji regulišu ovu oblast", kažu u tom ministarstvu.

 

Političke promene

Ulice u Beogradu na tablama imaju i po nekoliko naziva/BBC
Ulice u Beogradu na tablama imaju i po nekoliko naziva/BBC

Promene imena naseljenih mesta u Srbiji nisu nikakva novost. U poslednjih 25 godina, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 41 naseljeno mesto promenilo je naziv. 

U poslednje četiri godine izmena nije bilo, kažu za BBC na srpskom uZavodu. 

Prema ovoj statistici, česte su promene u samo jednom slovu, a svega nekoliko mesta "pretrpelo" je "ozbiljnije izmene". 

Među njima su preimenovanja sela Despotovac u Vojnik, Zlokuće u Aleksandrovac, Partizani u Darosava, Smrdić u Izvor, Orešković u Tomislavci... 

Promene naziva mesta, ulica i trgova često imaju političku konotaciju. Takva situacija je, čini se, češća kada je o ulicama reč, svedoče table na ulicama prestonice. 

I političke promene naziva gradova poznate su na ovim područjima, ali i globalno. 

Možete li da nabrojite sve gradove u bivšim jugoslovenskim republikama koje su u svom imenu imale i ime predsednika? 

Svaka od republika i pokrajina imala je njegov grad, a Titovo Užice (Užice), Titograd (Podgorica), Titova Korenica (Korenica), Titovo Velenje (Velenje), Titova Mitrovica (Kosovska Mitrovica), Titov Drvar (Drvar), Titov Veles (Veles) i Titov Vrbas (Vrbas), nosili su te nazive i više od decenije nakon njegove smrti. 

I nije to bio slučaj samo u Jugoslaviji. 

Jedna od najpoznatijih promena događala se oko imena Sankt Peterburga u Rusiji. Grad je ovaj naziv dobio kada je osnovan. Potom je postao Petrograd, pa Lenjingrad, da bi mu prvobitno ime bilo vraćeno po raspadu Sovjetskog Saveza 1991. godine. 

Registar adresa 

Srbija će ove godine dobiti adresni registar. Tako će svaka ulica, u svakom mestu, dobiti naziv, a svaka kuća broj. 

Međutim, to će značiti i dodatne troškove za one koji će zbog promena morati da menjaju dokumentaciju. 

I promena imena grada donela bi takve troškove, pa je možda ovo idealna prilika da svi koji žele da menjaju ime grada, urade to o istom trošku.

]]>
Tue, 28 Aug 2018 15:32:52 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/413016/koliko-je-tesko-da-kursumlijci-postanu-belecrkveni.html
Kanađani dopunili ponudu za RTB Bor, čeka se komisija http://www.pressonline.rs/info/srbija/412941/kanadjani-dopunili-ponudu-za-rtb-bor-ceka-se-komisija.html Beograd -- Kanadska kompanija Dajmond filds dopunila je dokumentaciju za učešće na tenderu za izbor strateškog partnera za RTB Bor, saznaje agecija Beta. ]]> Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Rok za dostavljanje ponuda za RTB Bor istekao je 20. avgusta a tenderska komisija je saopštila da ponude dostavile tri kompanije, iz Kine, Rusije i Kanade. 

Po pisanju medija to su kineski Zijin, ruski Ju gold i kanadski Dajmond filds. 

Utvrđeno je da kanadska firma nije dostavila potpunu dokumentaciju i do danas joj je dat rok da je dopuni. 

Komisija sada treba da saopšti da li sve tri ponude ispunjavaju uslove tendera i potom će biti otvorena dokumentacija sa finansijskim delom ponude. 

Tenderom je predviđeno da strateški partner RTB-a za udeo u vlasništvu te kompanije mora da investira najmanje 350 miliona dolara. 

Nije definisan vlasnički udeo RTB-a koji država iznosi na prodaju, pa će pobednik na tenderu biti onaj ko ponudi najviše para za najmanji vlasnički udeo u firmi. 

Podnosilac ponuda može biti domaća ili strana kompanija koja se najmanje 10 godina bavi eksploatacijom ili proizvodnjom bakra ili ostalih plemenitih metala.

]]>
Mon, 27 Aug 2018 16:49:05 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/412941/kanadjani-dopunili-ponudu-za-rtb-bor-ceka-se-komisija.html