Press Online :: Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/rss.html Oružari protestuju, neće privatizaciju http://www.pressonline.rs/info/srbija/408570/oruzari-protestuju-nece-privatizaciju.html Kragujevac -- Radnici fabrike "Zastava oružje" organizovali su na platou "Kod krsta" u centru Kragujevca protest zbog privatizacije te fabrike. ]]> Foto:Thinkstock

Oni su najavili da će se tome suprotstaviti radničkom borbom.

Oni su izrazili nesaglasje sa predlogom zakona o prodaji naoružanja i vojne opreme, koji je pred poslanicima u Skupštini Srbije, jer predviđa privatizaciju 49 odsto kapitala vojnih fabrika u Srbiji. 

Predsednik samostalnog sindikata u fabrici "Zastava oružje" Dragan Ilić rekao je da borba oružara iz Kragujevca da se to zakonsko rešenje ne prihvati dugo traje, međutim Vlada Srbije nije prihvatila njihove sugestije. 

"Našu fabriku treba izuzeti iz privatizacije jer je ona od strateškog značaja. Treba je sačuvati jer je uvek bila državna i u njoj je začet industrijski razvoj Srbije i vojne industrije Jugoslavije", rekao je Ilić. 

On je najavio nastavak borbe za fabriku i rekao: "Mogu da nas polome, ne mogu da nas poraze. Borićemo se". 

Ilić je kazao da su druge fabrike iz oblasti vojne industrije prihvatile predloženo rešenje, ali je dodao da je kragujevačka namenska najstarija, da ove godine navršava 165 godina od osnivanja, a da su druge nastale iz nje četrdesetih i pedesetih godina posle rata. 

"Ne smemo da obrukamo našeg kneza Miloša, on bi se sigurno u grobu prevrtao da zna da se ovo dešava. Ne smemo da obrukamo naše pretke, ali ni buduće generacije, za koje je važno da očuvamo fabriku", rekao je Ilić. 

Ilić je izrazio sumnju prema najavljenom konceptu privatizacije shodno iskustvu prethodnih privatizacija koje su, prema njegovim rečima, upropastile privredu Srbije, kada su mnoge fabrike ugašene i izgubljena radna mesta. 

Potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Dušan Vuković rekao je da sindikat podržava borbu radnika i da je ona "sinonim borbe protiv privatizacije u Srbiji" i protivljenja predstojećoj privatizaciji banja, lečilišta, namenske industrije i daljeg urušavanja domaće privrede. 

Predsednik gradskog ogranka SSSS Jugoslav Ristić rekao je da "mora da se odbrani poslednje što u gradu ima" i da je to odsudna bitka za opstanak Kragujevca kao nekadašnjeg industrijskog centra. 

"Za čiji interes se najavljuje prodaja fabrika namenske industrije, kada vlast govori da one dobro posluju. Ako se vojna industrija proda strancima, da li možemo da budemo slobodna i nezavisna zemlja. Ne smemo da izgubimo ovu bitku", rekao je Ristić.

]]>
Wed, 25 Apr 2018 21:21:08 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/408570/oruzari-protestuju-nece-privatizaciju.html
Nole obnovio vrtić "Vevericu" http://www.pressonline.rs/info/srbija/408561/nole-obnovio-vrtic-vevericu.html Fondacija našeg najboljeg tenisera Novaka Đokovića usmerila donaciju u novosadski vrtić. Sa 4,9 miliona dinara zamenjena stolarija, roditelji pomogli da se okreče prostorije ]]> SVEČANO i veselije nego obično bilo je u utorak u novosadskom vrtiću "Veverica", otvorenom posle obnove koju je finansirala Fondacija "Novak Đoković", u okviru lane ozvaničene saradnje sa Gradom Novim Sadom na projektu "Kulturom do lepšeg vrtića".

]]>
Wed, 25 Apr 2018 17:26:23 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/408561/nole-obnovio-vrtic-vevericu.html
NEBOJŠA IZ ČAČKA SA ZETOM PRAVI ZELENO ZLATO: Sve sam ovo počeo zbog supruge koja boluje od multipla skleroze, nisu joj pomagala ni prepeličija jaja, a onda sam čuo za sok od pšenične trave http://www.pressonline.rs/info/srbija/408558/-nebojsa-iz-cacka-sa-zetom-pravi-zeleno-zlato-sve-sam-ovo-poceo-zbog-supruge-koja-boluje-od-multipla-skleroze-nisu-joj-pomagala-ni-prepelicija-jaja-a-onda-sam-cuo-za-sok-od-psenicne-trave.html Od tog dana svi ga u kući koristimo od najstarijih do najmlađih članova i od tad niko od nas više ne zna ni šta su virisi, kijavica ili grip, veli ovaj Čačanin ]]> ČAČAK - Nebojša Hadžimurtezić iz Čačka počeo je zbog supruge, obolele od multipleskleroze, da proizvodi zeleno zlato - kako još zovu sok od pšenične trave.

FOTO: RTS PRINTSCREEN

“Pokušavali smo da mojoj ženi pomognemo na sve načine. Probali smo razna sredstva, pa čak i jaja od japanskih prepelica međutim njeno stanje se nije poboljšavalo. Onda sam otkrio sok od pšenične trave koji se već posle mesec dana pokazao kao odličan, pa smo zet Ivan i ja rešili da krenemo u njegovu proizvodnju. To je bilo pre pet godina. Od tog dana svi ga u kući koristimo od najstarijih do najmlađih članova i od tad niko od nas više ne zna ni šta su virisi, kijavica ili grip”, priča Nebojša, piše Glas zapadne Srbije.

Sok od pšenične trave u praksi se pokazao kao odličan način za podizanje imuniteta, ali i fenomenalna preventiva brojnih bolesti, a pozitivno utiče, kažu, i na smanjenje tumor markera.

FOTO: RTS PRINTSCREEN

Prilikom proizvodnje bira se samo organska pšenica, a u Čačak ona stiže isključivo sa planine Zlatar. U danu kad je nutritivna vrednost ove žitarice najveća, pristupa se hladnom ceđenju i dobijanju ove delotvorne namirnice.

 

Ivan Radović, proizvođač soka od pšenične trave, za Glas zapadne Srbije ističe u čemu je u poenta.

“U pitanju je sastav pšenične trave koji je toliko dobar da nema osobe kojoj ne može da pomogne, nezavisno da li je bolesna ili zdrava u nekom segmentu života će unaprediti zdravlje. Vitamini, minerali, aminokiseline.. sve se to nalazi u soku pšenične trave, ali ono osnovno jeste 70 posto hlorofila koji u tom nivou može da preporodi svako telo”, naglašava Radović.

FOTO: RTS PRINTSCREEN

Nakon ceđenja sok se u zaleđenom stanju distribuira do korisnika, a proizvođači kažu da ga je najbolje koristiti ujutru, što se kaže, na prazan želudac.

]]>
Wed, 25 Apr 2018 16:50:56 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/408558/-nebojsa-iz-cacka-sa-zetom-pravi-zeleno-zlato-sve-sam-ovo-poceo-zbog-supruge-koja-boluje-od-multipla-skleroze-nisu-joj-pomagala-ni-prepelicija-jaja-a-onda-sam-cuo-za-sok-od-psenicne-trave.html
Preduzeća u Srbiji profitirala 437 mlrd RSD http://www.pressonline.rs/info/srbija/408500/preduzeca-u-srbiji-profitirala-437-mlrd-rsd.html Beograd -- Preduzeća u Srbiji već treću godinu zaredom ostvaruju profit koji je za 2017. iznosio 437,2 milijardi dinara. ]]> Foto:Thinktock

To je više nego dupliran u odnosu na godinu ranije, kada je bio 187,4 milijardi dinara.

Povoljni uslovi poslovanja doprineli su i povećanju broja zaposlenih u gotovo svim sektorima, tako da su privredna društva prošle godine zapošljavala 1.073.557 radnika, što je na godišnjem nivou povećanje za 34.456 radnika. 

Te rezultate predstavila je Ružica Stamenković, registrator Registra finansijskih izveštaja, u okviru "Godišnjeg biltena finansijskih izveštaja za 2017. godinu" i istakla da je više od 60 odsto preduzeća u Srbiji tokom prošle godine poslovalo pozitivno. 

Međutim, Stamenković ukazuje da je rast BDP-a za prošlu godinu iznosio 1,9 odsto, dok je u 2016. bio 2,8 odsto, što znači, kako kaže, da rast privrede ide uzlaznom linijom, ali nešto sporijim tempom od očekivanog. 

Dodaje da je prošle godine inflacija stabilizovana, dok je nacionalna valuta ojačala prema evru za četiri odsto, a prema dolaru za čak 15,4 odsto. 

Govoreći o pojedinim sektorima, Stamenković navodi da je uspešnije poslovanje ostvareno u gotovo svim sektorima, a da su najbolje rezultate ostvarile prerađivačka industrija, trgovna na veliko i malo, sektor informisanja i komunikacija, sektor snabdevanja električnom energijom, gasom i sektor rudarstva. 

Prerađivačka industrija, osim što je ostvarila dobitak dva puta veći nego 2016, beleži i rast broja zaposenih za 20.783 radnika tako da je u tom sektoru bilo i najviše zaposlenih - 340.923 radnika. 

Posle višegodišnjih negativnih rezultata, sektori poslovanja nekretninama, građevinarstva i usluga smeštaja i ishrane u 2017. ostvaruju pozitivne rezultate, dok su sektor finansijskih delatnosti i delatnosti osiguranja zadržali negativno poslovanje, ali sa manjim gubitkom u poređenju sa ranijim. 

Posmatrano po veličini preduzeća, najveći rast beleže velika, zatim mala, a onda srednja preduzeća, dok su mikro privredna društva i dalje nepofitabilna. 

"Zanimljivo je da velika i mala preduzeća imaju približno isti broj zaposlenih, dok velika preduzeha zapošljavaju oko 318.000 ljudi, mala zapošljavaju 300.000 radnika, što znači da mala preduzeća u Srbiji stabilno rastu", navodi Stamenković. 

Kada je reč o regionima, istraživanja su pokazala da najbrži privredni rast ostvaruje južna i istočna Srbija koji je povećan za 26 puta, Vojvodina zapošljava najviše radnika, dok preduzeća u Beogradu ostvaruju najveći profit i on iznosi 197,3 milijardi dinara i veći je u odnosu na godinu pre za čak 95,4 odsto. 

"Svi regioni u Srbiji su prošle godine poslovali pozitivno, a podaci nam pokazuju da se i na jugu zemlje dešavaju bitne promene", kaže Stamenković. 

Ona je ukazala da već treću godinu zaredom i javna preduzeća posluju profitabilno i navela da je na nivou 576 javnih preduzeća ostvaren dobitak u visini od 29 milijardi dinara, koji je dva puta veći od prošlogodišnjeg. 

Takođe, u javnim preduzećima smanjen je broj zaposlenih za 1.979, tako da ona zapošljavaju 118.115 radnika. 

Stamenković ističe da je poželjno da sva privredna društva u Srbiji prezentuju svoje finansijsko poslovanje, zbog realne ocene o tome ko posluje na tržištu, ko posluje preko računa i kako se iskazuju rezultati poslavnja. 

"Ovako imamo dosta prostora za razna proizvoljna tumačenja", ocenila je Stamenković. 

Ona to navodi kao jedan od najveći problema, jer 50.524 pravna lica nisu dostavila svoje finansijske izveštaje Agenciji za privredne registre, a uglavnom je reč o preduzećima koja su, kako kaže, u blokadi, imaju zabranu rasplaganja sredstvima, ili su bez računa ili nisu podnela finansijski izveštaj duže do pet godina. 

Protiv tih lica, podseća Stamenković, vode se i krivične prijave, jer se od 2014. prijave podnose protiv svih lica koja nisu dostavila izveštaj o poslovanju, a ne samo protiv onih koja su ostvarila određeni promet, kao što je bilo do 2014.

]]>
Tue, 24 Apr 2018 19:52:16 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/408500/preduzeca-u-srbiji-profitirala-437-mlrd-rsd.html
U Srbiji niče auto-put u obliku ćiriličnog slova P http://www.pressonline.rs/info/srbija/408443/u-srbiji-nice-auto-put-u-obliku-cirilicnog-slova-p.html Sremski Karlovci -- U Vojvodini će se uskoro graditi brze saobraćajnice u obliku ćiriličnog slova P. ]]> Foto:Thinkstock

To su Ruma - Novi Sad, zatim od Novog Sada do Zrenjanina i od Zrenjanina do Beograda, najavio je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Imre Kern.

"Ovih dana započinjemo važne projekte za izgradnju brzih saobraćajnica (sa po dve trake) za tzv. vovođansko P", rekao je Kern novinarima u Sremskim Karlovcima, gde je započeta rekonstrukcija puta Sremski Karlovci - Banstol. 

Brza saobraćajnica od Zrenjanina do Beograda biće izgrađena do beogradskog naselja Borča. Istakao je da je u poodmakloj fazi i izrada projektne dokumentacije za gradnju autoputa od Novog Sada do Rume, tzv. Fruškogorski koridor. 

Kern je naglasio da će brze saobraćajnice znatno poboljšati putnu infrasturkturu u Vojvodini, što će biti značajno ne samo za saobraćaj već i turizam i privlačenje novih investicija.

]]>
Mon, 23 Apr 2018 19:29:06 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/408443/u-srbiji-nice-auto-put-u-obliku-cirilicnog-slova-p.html
Građevinarstvo najviše doprinelo rastu BDP-a http://www.pressonline.rs/info/srbija/408437/gradjevinarstvo-najvise-doprinelo-rastu-bdp-a.html Beograd -- Građevinarstvo i industrija građevinskih materijala najviše su doprineli rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu 2018. godine. ]]> Foto:Thinkstock

To je saopštilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Procena je da će bruto dodata vrednost (BDV) u građevinarstvu u prvom kvartalu 2018. biti 7,4 odsto veća nego u istom periodu 2017, što bi bio najveći pojedinačni doprinos ostvarenju planiranog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,5 odsto u ovoj godini, precizira se u saopštenju. 

Kako se navodi, rast broja izdatih građevinskih dozvola, broja gradilišta i ubrzana realizacija velikih infrastrukturnih projekata ukazuju na to da će građevinarstvo i ove godine dati važan doprinos ostvarenju planiranog rasta BDP-a. 

Do kraja 2018. godine, BDV građevinarstva biće 5,4 odsto za celu godinu, što je približno 0,1 odsto manje od BDV-a industrije, odnosno za 0,1 odsto više od projektovanog doprinosa poljoprivrede, šumarstva i rudarstva. 

Ministarstvo građevinarstva izdalo je u prvom kvartalu ove godine 47 građevinskih dozvola za projekte iz svoje nadležnosti. Za protekle dve godine, izdalo je ukupno 295 građevinskih dozvola za projekte čija ukupna vrednost radova iznosi 157,6 milijardi dinara, odnosno 1,33 milijarde evra. 

Na početku 2018. nastavljen je i trend povećanja broja aktivnih gradilišta, kojih trenutno ima 25.228, što je gotovo 5.000 više nego na kraju 2017, a dvostruko više nego na kraju 2015. kad je ukupno bilo 12.800 gradilišta. 

Ministarstvo građevinarstva u 2018. direktno učestvuje u realizaciji infrastrukturnih projekata ukupne vrednosti 68,7 milijardi dinara ili 581,9 miliona evra, a dodatni podsticaj rastu daće program izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti i odbrane, napominje se u saopštenju. 

Kako se podseća, u poslednjem kvartalu 2017. zabeleženo je povećanje vrednosti izvedenih radova u građevinarstvu od 47,4 odsto u odnosu na isti period 2016, u tekućim cenama, a prema preliminarnim podacima, ostvareni rezultati u prvom kvartalu 2018. u oblasti građevinarstva značajno su bolji u odnosu na isti period 2017. godine. 

U okviru rada Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast BDP-a, u toku su konsultacije sa Republičkim zavodom za statistiku i drugim nadležnim institucijama kako bi se obezbedili dodatni statistički indikatori koji će omogućiti još preciznije praćenje realizacije poslova u građevinarstvu i saobraćaju, i omogućiti sagledavanje mogućih mera kojima bi se dodatno unapredio rast u ovim oblastima i njihov doprinos povećanju BDP-a, dodaje se u saopštenju.

]]>
Mon, 23 Apr 2018 19:14:26 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/408437/gradjevinarstvo-najvise-doprinelo-rastu-bdp-a.html
Požar u fabrici mesa u Šapcu http://www.pressonline.rs/info/srbija/408436/pozar-u-fabrici-mesa-u-sapcu.html U fabrici mesa "Mačvanka" u Šapcu je izbio požar, a na lice mesta upućena su četiri vozila vatrogasne službe, javio je RTS ]]>
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Kako se navodi, vatrogascima će uskoro u pomoć priteći i vojnici iz Bogatića i Loznice

]]>
Mon, 23 Apr 2018 17:59:03 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/408436/pozar-u-fabrici-mesa-u-sapcu.html
Vučić: Plate do kraja godine između 400 i 500 € http://www.pressonline.rs/info/srbija/408264/vucic-plate-do-kraja-godine-izmedju-400-i-500-.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će prosečne plate do kraja godine biti između 400 i 500 evra. ]]> Foto.Thinkstock

Vučić je, gostujući u dnevniku RTS, rekao i da se u narednom periodu rade veliki infrastrukturni projekti kao što je deonicaČačak- Požega.

"Niko nije sanjao da će se raditi taj put. Govorilo se i da je Tito zabranjivao iz političkih razloga", rekao je on. 

Vučić rekao je da će Srbija sačekati tri i po meseca, kako je rečeno, za statut ZSO, ali se, kako kaže, to neće dogoditi.

]]>
Wed, 18 Apr 2018 20:04:23 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/408264/vucic-plate-do-kraja-godine-izmedju-400-i-500-.html
0 0 0 4 E-mail A-AA+ Otvorena nova fabrika Henkel u Kruševcu, 50 zaposlenih http://www.pressonline.rs/info/srbija/408256/0-0-0-4-e-mail-a-aa-otvorena-nova-fabrika-henkel-u-krusevcu-50-zaposlenih.html Otvaranje nove fabrike kompanije Henkel u Kruševcu je važno jer, osim novih radnih mesta, znači i dovođenje novih tehnologija i znanja, izjavila je u Kruševcu premijerka Ana Brnabić. ]]> Foto:Tanjug

Ona je rekla da očekuje da će kompanija Henkel, nakon otvaranja nove fabrike u Kruševcu, postati jedan od deset najvećih izvoznika iz Srbije, što je jedan od razloga zbog kojih je došla u taj grad.

Ana Brnabić je dodala da je Henkel društveno odgovorna kompanija koja je do sada u lokalnu zajednicu investirala nekoliko stotina hiljada evra.

Ona je rekla da će Vlada Srbije biti na usluzi, ne samo u stvaranju povoljnog ambijenta, već i u zajedničkim naporima da se vidi šta je potrebno da se uradi da Srbija postane još konkurentnija i da otvori još radnih mesta.

Ambasador Nemačke Aksel Ditman izjavio je da je Henkel simbol sve intenzivnijih ekonomskih odnosa Nemačke i Srbije.

On je podsetio da u Srbiji posluje oko 400 nemačkih kompanija sa 44.000 zaposlenih, koje su od 2000. godine investirale dve milijarde evra u Srbiju.

Ditman je dodao da će Nemačka podržati Srbiju u sprovođenju doslednih reformi u oblasti vladavine prava, neophodnih za sigurno i stabilno poslovanje malih i srednjih preduzeća.

henkel, brnabićIzvor: Tanjug/Filip Krainčanić

 

Nova fabrika je vredna 20 miliona evra i u punom kapacitetu će zapošljavati novih 50 radnika.

Henkel u Kruševcu trenutno ima 200 stalno zaposlenih, dok se još oko 500 ljudi angažuje preko agencija.

]]>
Wed, 18 Apr 2018 17:18:23 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/408256/0-0-0-4-e-mail-a-aa-otvorena-nova-fabrika-henkel-u-krusevcu-50-zaposlenih.html
UZBUNA U NIŠKOM VRTIĆU: Dečak (3) sam išetao na ulicu! PRONAĐEN POSLE DRAME http://www.pressonline.rs/info/srbija/408254/uzbuna-u-niskom-vrticu-decak-3-sam-isetao-na-ulicu-pronadjen-posle-drame.html Samo puka sreća spasila je trogodišnjeg mališana koji je išetao iz vrtića “Leptirić” u ulici Južnomoravskih brigade na prometnu saobraćajnicu jer osoblje nije zaključalo kapiju. ]]> Nakon što je primećeno da deteta nema, u predškolskoj ustanovi “Pčelica” nastala je prava uzbuna, svi su krenuli u potragu pa je dečak pronađen desetak minuta nakon nestanka. Medjutim, direktorka ustanove Svetlana Mitić protiv njih pokrenula disciplinski postupak i udaljila ih s posla.

 

 

 

Direktorka objašnjava da je 10. aprila u prepodnevnim časovima došlo do grubog propusta vaspitačice Dragane Mitrović ali i spremačice Vesne Pejčić koje su direktno odgovorne za bezbednost dece.

Oko deset sati vaspitačica je izvela decu u dvorište ne primetivši da je kapija otključana što je dečak iskoristio da izađe iz ustanove. Njegov nestanak je skoro odmah primećen, šefica vrtića me je obavestila da deteta nema pa sam se i ja sa svojom saradnicom Ljiljanom Stamenković odmah uputila ka vrtiću.

 

IlustracijaILUSTRACIJAFOTO: PROFIMEDIA

 

Na sreću, desetak minuta kasnije sam obaveštena da je dete pronađeno – kazala je direktorka “Pčelice”.


Komentarišući okolnosti pod kojima je došlo do ovog događaja ona ističe da je glavni propust načinila spremačica koja je bila dužna da zaključa kapiju.


- Pravilo je da u 8.30 sati, čim deca uđu u vrtić, spremačica zaključa kapiju. To tog dana nije bilo učinjeno iz razloga koje nisam uspela da saznam od odgovorne osobe. Propust spremačice ne opravdava ni vaspitačicu jer je ona morala da drži na oku mališane. Zbog toga su obe suspendovane i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak. Takođe, i ostali službenici ovog vrtića su dali izjave o ovom događaju pa će tokom dalje istrage ovom incidenta biti utvrđeno da li je još neko odgovoran za ovo što se desilo.

 

FOTO: DRAGANA KOCIĆ


Direktorica Mitić kaže i da je o svemu što se desilo obavestila roditelje dečaka.
- Nismo ništa krili, odmah sam pozvala roditelje i insistirala da im vaspitačica Dragana Mitrović objasni šta se desilo tog dana. Najvažnije je da se sve dobro završilo, jer sam svesna posledica koje su mogle da nastupe - zaključila je direktorica “Pčelice”.

Kapiju otvaraju i neodgovorni građani


Direktorica Mitić kaže da su veliki problem i neodgovorni gradjani koji otvaraju kapije njihovih ustanova.


Ljudi koji žive oko vrtića imaju običaj da preskaču ogradu pa i da lome katance da bi pravili prečicu. Zatražićemo od MUP –a pojačane kontrole kako bi se to sprečilo – najavila je Mitić.

]]>
Wed, 18 Apr 2018 16:38:38 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/408254/uzbuna-u-niskom-vrticu-decak-3-sam-isetao-na-ulicu-pronadjen-posle-drame.html
Fondacija „Novak Đoković“ obnovila dečje igralište u Kruševcu http://www.pressonline.rs/info/srbija/408216/fondacija-novak-djokovic-obnovila-decje-igraliste-u-krusevcu.html Donacija je vredna 2,2 miliona dinara. ]]> Foto:Promo

Fondacija Novak Đoković je u prisustvu predstavnika lokalne gradske uprave zvanično otvorila obnovljeno dečje igralište u Pionirskom parku u Kruševcu. Donacijom vrednom više od 2,2 miliona dinara, Fondacija je za potrebe Predškolske ustanove „Nata Veljković“ i vrtića „Neven“, koji pohađa oko 500 dece, omogućila čišćenje, postavljanje podloge, obezbeđivanje sigurnosti i postavljanje dečjeg mobilijara na igralištu. Među novim spravama su, između ostalih, ljuljaška, njihalice, tobogan, klackalica, kao i interaktivni panel, drvena kućica i klupe, a u njima će uživati kako mališani iz ovog vrtića, tako i sva deca iz Kruševca.

]]>
Tue, 17 Apr 2018 22:27:35 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/408216/fondacija-novak-djokovic-obnovila-decje-igraliste-u-krusevcu.html
Ministarka najavila: Evo kad kreće Preljina-Požega http://www.pressonline.rs/info/srbija/408199/ministarka-najavila-evo-kad-krece-preljina-pozega.html Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je da će ove godine biti završena ukupno 103 kilometra auto-puta na Koridoru 11. ]]> Foto:Thinkstock

Radovi na deonici Preljina-Požega počeće u poslednjem kvartalu 2018. ili najkasnije do 1. marta 2019.

Govoreći o strateškim projektima za Čačak i Moravički okrug, posle sastanka sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem, Mihajlovićeva je rekla i da za auto-put Pojate-Preljina odnosno Moravski koridor, u maju treba da budu završene izmene prostornog plana i da u ovom trenutku postoji interesovanje jedne američke i jedne kineske kompanije za taj projekat. 

"Kad govorimo o redovnom održavanju, u prethodne tri godine uloženo je 1,5 milijardi dinara u održavanje puteva samo u Čačku a ukupno 3,5 milijardi dinara u celom Moravičkom okrugu. U 2018. godini još oko 500 miliona biće uloženo u grad i okrug, ne računajući rehabilitacije koje se finansiraju iz kredita međunarodnih finansijskih institucija", rekla je Mihajlovićeva. 

Ona je rekla i da su u toku pripreme za nastavak rekonstrukcije barske pruge i precizirala da će se ove godine raditi projektno-tehnička dokumentacija, a sledeće godine bi mogli početi radovi. Dodala je da je na sastanku dogovoreno i da Infrastruktura železnice Srbije ”pošalje stručne timove kako bi se u narednom periodu povećala bezbednost na železničkim putnim prelazima u Čačku. 

Mihajlovićeva je u okviru posete Čačku uručila i devet rešenja o ozakonjenju građanima i privrednicima i pozvala građane da prikupe svu potrebnu dokumentaciju kako bi ozakonili svoje objekte. 

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da je na sastanku sa potpredsednicom Vlade razgovarano o prostornom planu područja posebne namene za Ovčarsko-kablarsku klisuru, kao i o svim infrastrukturnim projektima koji se realizuju ili čija je realizacija u planu. U okviru posete Čačku Mihajlovićeva je razgovarala i sa načelnikom Moravičkog okruga Slobodanom Jolovićem i čelnicima lokalnih samouprava iz ovog okruga.

]]>
Tue, 17 Apr 2018 18:52:41 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/408199/ministarka-najavila-evo-kad-krece-preljina-pozega.html
Aerodrom "Nikola Tesla" ponovo u fokusu investitora http://www.pressonline.rs/info/srbija/408082/aerodrom-nikola-tesla-ponovo-u-fokusu-investitora.html Beograd -- Na domaćem tržištu akcija je i poslednjeg trgovačkog dana u nedelji zabeležena skromna aktivnost investitora, mada življa nego juče. ]]> Foto:Thinkstock

Indeksi su i danas bili mešoviti, dok na nedeljnom nivou beleže minus.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 7,8 miliona dinara (66,4 hiljade evra). 

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, ojačao je danas za 0,2 odsto na 739,45 poena, ali nedelju, ipak, završava s gubitkom od 0,3 procenta, dok je BELEXlajn pao za još 0,4 posto na 1.551,84 poena, oslabivši ukupno u ovoj sedmici za 0,7 odsto. 

Aerodrom "Nikola Tesla" je bio jedini dobitnik dana s rastom cene od 2,6 posto na 1.642 dinara, a ujedno je bio i najtrgovanija akcija s prometom od 2,8 miliona dinara. 

Gornjomilanovački Metalac se spustio za 1,0 procenat na cenovni nivo od 2.029 dinara, uz realizaciju 1,0 milion dinara, dok je Naftna industrija Srbije po nepromenjenoj ceni od 724 dinara ostvarila promet u iznosu od 0,9 miliona dinara. 

Galenika Fitofarmacija je oslabila za 0,1 procenat na 2.808 dinara, uz trgovanje vredno 0,8 miliona, a akcije Jubmes banke, koje su trgovački dan završile s gubitkom od 3,0 procenta na 6.500 dinara, isprometovane su za 0,3 miliona dinara. 

Gubitnik dana je bio Energoprojekt holding, koji se stropoštao za 6,3 odsto na 703 dinara, uz slabo trgovanje. 

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija učestvovali s udelom od 24,88 odsto, pri čemu u kupovini sa 14,77 procenata, a u prodaji sa 34,99 posto. 

Danas nije bilo trgovanja državnim dužničkim papirima.

]]>
Fri, 13 Apr 2018 17:43:55 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/408082/aerodrom-nikola-tesla-ponovo-u-fokusu-investitora.html
"Za Šumadiju neuporedivo bolja budućnost, došao je Simens" http://www.pressonline.rs/info/srbija/408035/za-sumadiju-neuporedivo-bolja-buducnost-dosao-je-simens.html Kragujevac -- Za ljude u Šumadiji počinje drugačija i neuporedivo bolja budućnost, jer je u srce Šumadije došao Simens - ponos nemačke industrije, poručio je Vučić. ]]> Foto:Tanjug

Predsednik je prisustvovao obeležavanju početka radova na izgradnji Industrijskog kompleksa Majnd park, a novinarima je rekao da je to najvažnija fabrika u poslednjih pet godina u Srbiji, čijem otvaranju je prisustvovao. 

Vučić je kazao da će kompanija Simens proizvoditi vozove i tramvaje, te da će nam biti potrebno mnogo inženjera, stručnjaka, znanja i energije... 

"Vozovi i tramvaji koji danas saobraćaju u Briselu proizvodiće se i u Srbiji, a da bismo to izveli biće nam potrebno mnogo obučenih radnika", poručio je predsednik u Kragujevcu pokazujući maketu voza kakav saobraća Briselom, a porizvodiće se u Kragujevcu u Simensovim pogonima. 

Kako je rekao, jedino o čemu ne sme da govori jeste broj ljudi koji će biti zaposlen, ali je uveren da će taj broj svakako biti veliki. 

Dolaskom jednog od najvećih imena nemačke industrije, ukazao je predsednik, mnogo ljudi će dobiti posao, ali i naučiti šta je težak rad. 

"Nemačka u Srbiji već zapošljava 44.619 radnka, a sa novim investicijama značajno će preći 50.000 radnika. Tako da Nemačka za nas postaje, ne samo najvažniji spoljnotrgovinski partner, već njihove kompanije postaju i najvažniji poslodavac", poručio je predsednik. 

To pokazuje, smatra Vučić, koliko je važno da održavamo odnose sa Nemačkom i drugim zemljama, ali "naravno u meri u kojoj mi to možemo". 

Predsednik Srbije zahvalio je ljudima iz Kragujevca i drugim preduzećima na realizaciji industrijskog parka, a posebno ambasadoru Nemačke u Srbiji Akselu Ditmanu na podršci upućenoj našoj zemlji. 

On je pozvao sve koji žele da dođu i investiraju u Industrijski park Majnd da se jave kako bi se proširili kapaciteti. 

"Plodove rada industrijskog parka neki će videti ove, neki za dve godine, ali sigurno je da će svi imati koristi od njega, a naročito ljudi koji će imati veće prihode", rekao je Vučić. 

Posebno je zadovoljan, kaže, jer će u okviru industrijskog parka biti i dečji vrtić i poliklinika, gde će majke moći da rađaju decu i gde ćemo moći da računamo da ekonomski i privredni, a onda i svaku drugu vrstu oporavka Šumadije", zaključio je srpski predsednik.

]]>
Thu, 12 Apr 2018 18:06:23 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/408035/za-sumadiju-neuporedivo-bolja-buducnost-dosao-je-simens.html
Devetnaest godina od zločina u Grdeličkoj klisuri http://www.pressonline.rs/info/srbija/408018/devetnaest-godina-od-zlocina-u-grdelickoj-klisuri.html Danas se navršava 19 godina od neviđenog zločina u Grdeličkoj klisuri kada su avioni NATO alijanse na železničkom mostu preko Južne Morave pogodili voz pun putnika. Kod spomen-obeležja u pet do dvanaest, u vreme granatiranja voza, održana je komemorativna svečanost na kojoj su brojne delegacije položile vence i cveće. ]]> Na drugi dan Uskrsa, 12. aprila 1999. godine, avioni NATO-a granatirali su međunarodni putnički voz br. 393 pun putnika. Tačan broj poginulih nije utvrđen, drugi i treći vagon potpuno su uništeni. Zna se da je u vozu bilo najmanje 50 putnika.

Pripremio Srđan Conić

Identifikovano je 15 poginulih među kojima šestogodišnji Branimir Stanijanović i jedna trudnica. I posle 19 godina meštani Grdelice ne mogu da zaborave taj strašan zločin.

"Prizor je bio stravičan. Lokomotiva i jedan vagon su stajali gore iza ovog sadašnjeg mosta, dva vagona su gorela, vrisak delovi tela na sve strane", seća se Goran Nikolić iz Grdelice.

Miodgrad Nikolić se seća da je goreo voz i kaže da je bilo strašno, neopisivo i da će da pamti taj događaj dok je živ.

"To nikad ne može da se zaboravi, ni Grdelica ni cela Srbija, nikad to ne možemo da zaboravimo", kaže Vladimir Golubović iz Grdelice.

Kod železničkog mosta u Grdeličkoj klisuri komemorativna svečanost. Na spomen-obeležje koje opominje da se čuvamo neljudskog u sebi, vence i sveće položiće brojne delegacije "Železnice Srbije", Grada Leskovca, porodice, prijatelji.

]]>
Thu, 12 Apr 2018 16:16:29 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/408018/devetnaest-godina-od-zlocina-u-grdelickoj-klisuri.html
Odlična vest za penzionere - posle 65. puna penzija http://www.pressonline.rs/info/srbija/407979/odlicna-vest-za-penzionere---posle-65-puna-penzija.html Beograd -- Novim zakonom o PIO, koji bi trebalo da bude usvojen do jula, kazne za odlazak u penziju pre 65. godine trebalo bi da prestanu da važe, piše Politika. ]]> Foto:Thinkstock

Penali za odlazak u penziju pre 65. rođendana mogli bi biti ukinuti sredinom godine, kada se očekuju izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kaže za taj list Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS). 

„Najavljeno je da će se izmenom postojećeg zakona o PIO, na kome radna grupa radi već duže vreme, prestati s trajnim kažnjavanjem penzionera”, kaže on. 

Umesto trajnog umanjenja penzija od 0,34 odsto mesečno, predlog SSSS-a je da kazne ne važe posle 65. godine i da nakon toga penzioneri nastave da primaju punu starosnu penziju. 

Uprkos činjenici da je Savez samostalnih sindikata Srbije još pre godinu i po Socijalno-ekonomskom savetu podneo inicijativu za ukidanje kaznenih poena za odlazak u penziju pre 65. godine, a tadašnji premijer Aleksandar Vučić i ministar rada Aleksandar Vulin svesrdno podržali ovaj predlog – epilog priče se tek sada nazire. 

Naknadno objašnjenje zašto ni do kraja 2017. godine, kada se očekivalo da će ovaj predlog zakona ugledati svetlost dana, jeste da se čekala poslednja revizija aranžmana s MMF-om. Međutim, i to je prošlo. U Ministarstvu rada su nedavno potvrdili da su „izmene zakona u toku, ali da nisu u potpunosti definisana konkretna rešenja”. 

Potpredsednik Veća Saveza samostalnih siindikata Srbije Duško Vuković kaže za Večernje novosti da su oni kao članovi Socijalno-ekonomskog saveta dobili plan rada Vlade i Ministarstva rada, a samim timi su upoznati i sa propisima koje oni nameravaju u narednom periodu da predlože Skupštini. 

"Radna grupa formirana u vreme prethodnog ministra za rad Aleksandra Vulina se više ne sastaje, a nova još nije formirana. Očekujemo da će se uskoro sastati i da će veoma brzo biti razmatrana i pomenuta izmena zakona. Celu proceduru smo već jednom prešli prošle godine, od inicijative, podrške SES-a, ali i tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsednika Aleksandra Vučića", kazao je Vuković. 

U sindikatu još nema nikakav pozitivan signal iz Vlade, ali pretpostavljaju da će održati reč datu penzionerima. 

"Predlog samostalaca je da se penzioneru, kada napuni 65, a otišao je u penziju sa 62 godine starosti, ukinu penali samo ako je imao 40 godina staža. Nepravedno je da onaj ko je uplaćivao 40 godina doprinose, sada nema punu penziju", kaže Vuković.

]]>
Wed, 11 Apr 2018 21:03:46 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/407979/odlicna-vest-za-penzionere---posle-65-puna-penzija.html
Insajder: JAT , Etihad, Er Srbija... Srpsko-arapska posla http://www.pressonline.rs/info/srbija/407924/insajder-jat--etihad-er-srbija-srpsko-arapska-posla.html Pregovore sa Etihadom o ulasku u strateško partnerstvo sa nacionalnom aviokompanijom JAT praktično je pokrenuo nekadašnji ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, a taj posao je potom preuzeo Siniša Mali koji je te 2013. godine bio potpuno nepoznat široj javnosti ]]> Foto:N1

U tom trenutku Siniša Mali je savetnik prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića. Premijer je bio Ivica Dačić. Okvirni, odnosno glavni ugovor o transakciji, potpisan je zvanično u Hajatu 1. avgusta 2013. godine. Međutim, prema istraživanju Insajdera, ugovor je potpisan dan ranije na za sada nepoznatoj lokaciji.

Kako je otkriveno u prvoj emisiji iz serijala "Srpsko-arapska posla“, nacrt Ugovora je pravnom timu JAT- a dostavljen svega sedam dana pre potpisivanja, iako je utisak u javnosti bio da i rukovodstvo JAT-a učestvuje u pregovorima.

Pravni tim tadašnjeg JAT-a imao je brojne primedbe na nacrt Ugovora i te primedbe je izneo prestavnicima Vlade. U primedbama na nacrt ugovora, do kojih je došao Insajder, pravni tim JAT-a, između ostalog, ocenjuje da su povlastice Vlade takve da bi JAT mogao da funkcioniše i bez partnera.

"Ubeđen sam da bi JAT sa onim što je Er Srbija dobila kao podršku od Vlade Republike Srbije, da bi JAT bez Etihada napravio značajno bolji rezultat. Sve ono što smo mi tražili kao pomoć nacionalnom avio-prevozniku, oni su dobili, i dobili su značajnije više", rekao je za Insajder Velibor Slavuj, tadašnji izvršni direktor JAT-a za saobraćaj.

Slavuj kaže da je advokatska kancelarija "Karanović–Nikolić" koja je u ovom poslu odlukom Vlade Srbije zastupala državu i JAT, članovima borda direktora "predložila da nacrte ni ne čitaju, jer je materijal preobiman, već da samo potpišu“.

Tadašnji vršilac dužnosti direktora Velibor Vukašinović za Insajder kaže da je pravni tim JAT-a, radeći danonoćno, uspeo da delimično ispravi ponuđene nacrte.

Kao potpisnik ugovora, Vukašinović je potvrdio saznanja Insajdera da su ugovori potpisani dan ranije u jednom rezidencijalnom objektu, a da je ceremonija u Hajatu bila samo formalan čin. Nije, međutim, želeo da otkrije gde su potpisani ugovori.

Vukašinović kaže da su predstavnici Etihada već 2. avgusta 2013. godine, samo dan nakon svečanosti u Hajatu, došli da preuzmu menadžment kompanije iako tada nisu bili suvlasnici kompanije već je ugovorom predviđeno da pozajmicu od 40 miliona dolara pretvore u vlasništvo nad 49 odsto kompanije tek krajem godine.

Od trenutka potpisivanja do ulaska Ethada u vlasništvo zajedničke kompanije Er Srbija prošlo je sedam meseci. Međutim, Srbija je dala JAT na upravljanje Etihadovim kadrovima koji su od 1. avgusta 2013. godine do marta 2014, praktično rukovodili kompanijom koja je u vlasništvu države Srbije odnosno svih građana. U tom periodu, između ostalog, urađena je transformacija u Er Srbiju, formiran je novi brend, plaćana obuka pilota i lizing aviona. Sve dugove obavezala se da preuzme država Srbija.

Od niza obećanja o arapskom ulaganju u proizvodnju čipova, vojnog naoružanja, njihovog ulaganja u poljoprivredu, turizam, kulturu, bankarstvo, jedina arapska investicija koja je potpuno realizovana jeste Er Srbija.

Te 2013. godine kada je potpisan ugovor, JAT je bila kompanija koja postoji 86 godina, a Etihad je postojao samo 10 godina. Arapska kompanija dala je pozajmicu od 40 miliona dolara koja je 2014. pretvorena u vlasništvo od 49 odsto kompanije Er Srbija.

Srbija je za ovih pet godina uložila bespovratno u zajedničku kompaniju nekoliko puta više na razne načine - od otplate dugova do investiranja - dok je Etihad zajedničkoj firmi dao kredit od oko 100 miliona dolara. Za razliku od bespovratnog davanja Srbije, Etihadu kredit sa kamatom mora da se vrati.

Činjenica je da Er Srbija jeste napravila određen uspeh, da je broj destinacija na koje nova kompanija leti veći, uveden je direktan let iz Beograda za Njujork, povećan je i broj putnika.

Kompanija u kojoj Srbija ima 51 odsto dok Etihad ima 49 odsto vlasništva jeste poslovala pozitivno, ali prema analizi finansijskih izveštaja koji je uradila redakcija Insajdera, rezultat je samo formalno takav jer se kao prihod računa davanje države Srbije, što nikako nije prihod, odnosno to kompanija nije zaradila nego je dobila bespovratno od Srbije.

Svi najodgovorniji za ovaj posao odbili su, posle nekoliko meseci pokušaja, dopisa i više od 100 poziva, razgovor za Insajder. Bila je to prilika da objasne odluke koje su donosili u ime države, da odgovore na činjenice koje smo utvrdili tokom višemesečnog istraživanja i da argumentima i dokazima možda ubede građane da su donosili ispravne odluke kada je u pitanju Er Srbija.

Prvu epizodu iz serijala "Srpsko-arapska posla“ pogledajte u video prilogu, dok je druga epizoda na programu sledećeg utorka, 17. aprila, na TV N1 od 21 sat.

]]>
Tue, 10 Apr 2018 22:53:58 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/407924/insajder-jat--etihad-er-srbija-srpsko-arapska-posla.html
Insajder: JAT sa Etihadom doveden pred svršen čin http://www.pressonline.rs/info/srbija/407919/insajder-jat-sa-etihadom-doveden-pred-svrsen-cin.html Zvanično JAT je vodio pregovore s Etihadom, ali JAT uopšte nije učestvovao u pregovorima. Nismo imali detalje tih pregovora sve do negde kraja jula, praktično negde pred potpisivanje, kaže za Insajder izvršni direktor za saobraćaj u kompaniji JAT u vreme potpisivanja ugovora o partnerstvu s Etihadom Velibor Slavuj. ]]> Foto:N1

Slavuj ističe da je nacionalna avio kompanija zbog ovakvog načina pregovaranja te 2013. godine “stavljena pred svršen čin“.

Kako otkrivaju novinari Insajdera, nacrte ugovora o strateškom partnerstvu s Etihadom, rukovodstvo JAT-a dobilo je samo sedam dana uoči svečane ceremonije potpisivanja koja je organizovana u Hajatu 1. avgusta 2013. godine.

U tih nekoliko dana pravni tim JAT-a trebalo je da analizira dokumentaciju na više stotina strana.

Vršilac dužnosti generalnog direktora u tom trenutku bio je Velibor Vukašinović koji kaže da je pravni tim JAT danonoćno radio na pokušajima da poboljša nacrte. Upitan da li je zadovoljan ugovorima, on ističe da je JAT učinio sve što je mogao.

“Nisam potpuno zadovoljan, ali odluka da se ulazi u strateško partnerstvo je nešto što nije bila moja stvar, nego je odluka Vlade. Mi smo od ponuđenog uradili najbolje što smo mogli“, kaže Vukašinović.

“JAT bi bio uspešan i bez partnerstva“

Pravni tim JAT-a detaljno je analizirao nacrt osnovnog ugovora i izneo niz primedbi.

Prema analizi do koje je došao Insajder, jedna od primedbi na sadržaj ugovora odnosila se i na pogodnosti koje dobija nova avio kompanija Er Srbija čiji je 51 odsto vlasnik država, dok arapska kompanija Etihad ima 49 odsto.

“Smatramo da bi JAT Ervejz uz finansijsku pomoć predviđenu ovim ugovorom i uz sve pogodnosti koje se nude, kao što su popust na usluge Aerodroma i cene goriva, uspešno poslovao i bez strateškog partnerstva s Etihadom u obliku kako je predviđen predloženim dokumentima“, navodi se u analizi.

Novi serijal Insajdera pod nazivom “Srpsko-arapska posla“ počinje večaras na televiziji N1. Posle višemesečnog istraživanja u tri epizode novog serijala gledaćete sve detalje o formiranju Er Srbije, otkrivamo ko je vodio glavnu reč i kako je došlo do toga da rukovodstvo Etihada, dok je kompanija još u vlasništvu Srbije, pravi troškove koje Srbija treba da preuzme.

Prva emisija iz serijala Srpsko-arapska posla na programu je TV N1 večeras u 21h.

Opšrinije o novom serijalu za Dan uživo TV N1 govorila je novinarka Insajdera Irena Stević koja je istakla da, uprkos brojnim pozivima, po prvi put nijedan zvaničnik nije hteo da govori za Insajder:

Izvor: N1

]]>
Tue, 10 Apr 2018 22:09:23 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/407919/insajder-jat-sa-etihadom-doveden-pred-svrsen-cin.html
Jug Srbije – sve manje ljudi, sve više zmija http://www.pressonline.rs/info/srbija/407914/jug-srbije--sve-manje-ljudi-sve-vise-zmija.html U poslednjih nekoliko godina sve je više zmija na jugu Srbije ]]> Foto:Screenshot

Meštani sela u okolini Vranja i Vladičinog Hana pronalaze ih na svim mogucim mestima. Hvatanjem zmija na tom području bavi se samo jedno udruženje gradjana - „Poskok“ iz Vladičinog Hana.

Leglo zmija u bunaru porodice Veličković u selu Panevlje kod Vranja. Zmije su prezimile izmedju kamenja kojim je ozidan bunar. 

Opširnije u video – prilogu…

 

 

]]>
Tue, 10 Apr 2018 19:16:10 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/407914/jug-srbije--sve-manje-ljudi-sve-vise-zmija.html
Protesti u Nišu: Odakle ćemo leteti i koliko će to koštati http://www.pressonline.rs/info/srbija/407889/protesti-u-nisu-odakle-cemo-leteti-i-koliko-ce-to-kostati.html Stručnjaci kažu da je sigurno da ćemo u narednih nekoliko godina iz Niša nastaviti da letimo kao i do sada. Posle toga - ko zna. ]]> Foto:Vanja Keser

Dok su Nišlije i dalje na ulicama, neizvesno je da li će niški aerodrom, po preporuci vlade, pripasti državi. Stručnjaci kažu da je sigurno da ćemo u narednih nekoliko godina iz Niša nastaviti da letimo kao i do sada. Posle toga - ko zna. 

Kada je Udruženi pokret slobodnih stanara poslao mejl predsedniku Aleksandru Vučiću u kome ga poziva da u Berlin na sastanak sa nemačkom kancelarkom Merkel leti iz Niša, sa aerodroma "Car Konstantin", jer je odatle put jeftiniji, sednica Skupštine Niša, na kojoj je trebalo da se odluči o sudbini ovog aerodroma, već je bila odložena. 

Dan ranije, počele su glasine o odlaganju sednice, a onda je poverenik SNS-a za Niš Zvezdan Milovanović potvrdio da je na sastanku u Beogradu odlučeno da se odlaže. 

U Beogradu je, veruju Nišlije, odlučeno još mnogo toga što je hiljade ljudi i izvelo na ulice. 

Nišlije su najpre u ponedeljak igrale i pevale na uskršnjoj žurki, a onda su dan kasnije izašle na ulice, drugu nedelju zaredom. 

Nišlije protestuju zbog prenosa vlasništva aerodroma na državu i traže da vlasti objave ugovor o koncesiji aerodroma "Nikola Tesla", kao i informaciju o tome da li postoje zainteresovani koncesionari za niški aerodrom. Pozvali su gradonačelnika Niša Darka Bulatovića da podnese ostavku.

Vesnici proleća

Sporan odgovor države o tome da li koncesija &Nikole Tesle& ima veze sa preuzimanjem niškog aerodroma/Getty Images
Sporan odgovor države o tome da li koncesija "Nikole Tesle" ima veze sa preuzimanjem niškog aerodroma/Getty Images

 

Kada je sredinom marta na sednici Skupštine grada Niša usvojen srednjoročni plan razvoja aerodroma, nije bilo pomena o prelasku na državno vlasništvo. 

Onda je, nedelju dana nakon potpisivanja ugovora o koncesiji aerodroma "Nikola Tesla" sa francuskom firmom "Vansi", Gradsko veće Niša, na preporuku Vlade Srbije, donelo odluku da niški aerodrom ustupi državi. 

Istog dana, počeli su protesti u Nišu. 

"Mi stalno dobijamo loše vesti, ali su ljudi ovoga puta bili besni. Gledao sam reakcije na društvenim mrežama i pitao se da li će neko nešto da uradi", kaže Miloš Bošković. 

Bošković, bivši odbornik, napravio je Fejsbuk grupu "Ne damo niški aerodrom" koja je okupila nekoliko hiljada ljudi koji su i izašli na ulice. 

"Glavni cilj je da poslanici glasaju protiv prelaska aerodroma u državno vlasništvo. Postaraćemo se da svi građani znaju ko su odbornici, da nakon glasanja mogu da ih pogledaju u oči i pitaju za šta su glasali", kaže Bošković.

"Iš iz Niš"

Protesti u Nišu počeli su krajem marta kada je Gradsko veće odlučilo da vlasništvo nad aerodromom prenese državi./Vanja Keser, Južne vesti
Protesti u Nišu počeli su krajem marta kada je Gradsko veće odlučilo da vlasništvo nad aerodromom prenese državi./Vanja Keser, Južne vesti

 

Kada je ministarka Zorana Mihajlović posetila Niš i pokušala da ubedi Nišlije da preuzimanje aerodroma nema veze sa koncesijom "Tesle", izviždana je uz transparente "Iš iz Niš". 

Pored Nišlija, mnogi smatraju da koncesija verovatno ima neke veze sa preuzimanjem "Konstantina". 

"Francuski predsednik Emanuel Makron je još u decembru prošle godine, posle posete Vučića Francuskoj, zahvalio na saradnji koja ide jako dobro, naročito u oblasti infrastrukture i aerodroma. To je rekao dvadeset dana pre nego što je komisija izabrala Vansi", kaže za BBC Predrag Vujović, nekadašnji direktor JAT-a. 

Prvi srpski "ekološki ustanak" u Beloj Crkvi 

Opasni otpad: Kako su Belocrkvani izborili da ga se reše 

Za razliku od ministarke Mihajlović, predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je niški aerodrom ipak ograničen na milion putnika i da nakon što dostigne tu cifru, država ima obavezu da se konsultuje sa koncesionarom beogradskog aerodroma. 

"Osim ako nema lični interes, predsednik uopšte ovim ne bi trebalo da se bavi. Očekujem samo da počne da priča o zmijama i pacovima na niškom aerodromu, kao što je bio slučaj u Hercegovačkoj", kaže Vujović. 

Poređenje sa Hercegovačkom i projektom "Beograd na vodi" pravi i nevladina organizacija Nacionalna koalicija za decentralizaciju koja je promenu vlasništva nad niškim aerodromom ocenila kao još jedan korak ka sve dubljoj centralizaciji vlasti.

BBC
BBC

 

Aerodromi "Nikola Tesla" i "Konstantin Veliki": šta znamo do sada 

Država je 22. marta 2018. potpisala ugovor o koncesiji aerodroma Nikola Tesla. 

Ugovor je potpisan na 25 godina sa francuskom kompanijom "Vansi". 

Kompanija "Vansi" bi trebalo da plati 501 milion evra, uz obavezu investicija od 732 miliona. Budžet Srbije bi od te sume trebalo da dobije 417 miliona, mali akcionari 84 i ostatak je taksa na koncesiju koja se kreće od 4.4 do 15 miliona evra. 

Ugovor o koncesiji nije predstavljen javnosti. 

Gradsko veće Niša, na preporuku Vlade Srbije, na sednici 30. marta, odlučilo je da aerodrom "Konstantin Veliki" ustupi Republici Srbiji. 

Iste večeri, nekoliko hiljada Nišlija izašlo je na ulice u znak protesta. 

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da je "glavni krivac" prenosa vlasništva na državu ugovor o zemljištu na kome se nalazi niški aerodrom, potpisan 2010. godine. U ugovoru stoji da je grad Niš dužan da Vojsci Srbije da naknadu za ustupljeno zemljište. Niš taj novac nema. 

Ministarka Zorana Mihajlović posetila je Niš 3. aprila. Izviždana, izjavila je da preuzimanje aerodroma nema veze sa koncesijom aerodroma "Nikola Tesla". 

Istoga dana, predsednik Aleksandar Vučić rekao je da niški aerodrom ograničen na milion putnika i da nakon što dostigne tu cifru, država ima obavezu da se konsultuje sa koncesionarom. 

Organizacija Transparentnost Srbija već duže od godinu dana od Vlade traži uvid u Koncesioni akt i Studiju opravdanosti za koncesiju aerodroma Nikola Tesla. 

Nakon što je Upravni sud naložio Vladi da odgovori na Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, ova organizacija dobila je odgovor Vlade da je sve u vezi sa koncesijom tajna. 

O vlasništvu aerodroma u Nišu trebalo bi da odluči Skupština ovog grada. Ne zna se kada će se održati odložena sednica, planirana za 10. april.

Politika i matematika

&Niko ne spominje kako će se tretira korišćenje aerodroma u okviru priče o Ruskom humanitarnom centru&, kaže Predrag Vujović./Getty Images
"Niko ne spominje kako će se tretira korišćenje aerodroma u okviru priče o Ruskom humanitarnom centru", kaže Predrag Vujović./Getty Images

 

Kada je aerodrom u Nišu otvoren 2004. godine, broj putnika je bio nešto manji od 20.000. Devet godina kasnije, bilo ih je nešto više od 21.000. A onda je 2014, sa "Konstantina" poletelo svega 1.335 ljudi. 

Broj putnika iz 2014. jedan je od argumenata države da Niš ne može sam. Predrag Vujović smatra da je to "čista manipulacija ciframa".

BBC
BBC

 

"Niko ne spominje kako će da tretira korišćenje aerodroma u okviru priče o Ruskom humanitarnom centru. Mislim da se priča namerno okreće prema Francuzima, a pitanje je šta je pozadina. Ne znam da li će se na aerodromu u Nišu uskoro govoriti francuski, ruski ili arapski, ali, 'po niški' sigurno neće", kaže Predrag Vujović. 

Stručnjaci kažu da je teško shvatiti šta se tačno dešava i čije interese država brani. 

Petar Vojinović, glavni urednik portala Tango Siks, kaže da je pitanje zašto država traži povećanje taksi na niškom aerodromu sa tri na šest evra, ako ih uopšte i traži. 

"Trenutno imamo zbunjujuću situaciju sa neproverenim informacijama. Jedno od tumačenja je da neki segment države tim nerazumnim zahtevom počinje proceduru sklapanja ekipe koja sada rukovodi aerodromom", smatra Vojinović. 

Virtuelni rat Beograda i Prištine 

Parking u oblacima 

On, međutim, veruje da politika neće uticati na dalji razvoj aerodroma u Nišu, bar u narednih nekoliko godina. Ugovori sa lou kost kompanijama ne mogu se tek tako menjati. 

"Država bi morala da ispunjava uslove koncesionara, ali poenta je da niko ne može lou kost kompaniji da zabrani da leti. Možete preko aerodroma nekoga da privučete ili oterate. Saznali smo da se ugovori sa lou kosterima do 2021. godine ne mogu menjati", kaže. 

I kompanija "Vansi" obećala je da, pored toga što neće otpuštati radnike, neće povećavati ni takse na aerodromu "Nikola Tesla" - prve tri godine poslovanja, šta će biti kasnije ne zna se.

Bez dugoročnih planova

Ukoliko koncesija nosi ograničenja, ona će dati negativne rezultate u budućnosti./Getty Images
Ukoliko koncesija nosi ograničenja, ona će dati negativne rezultate u budućnosti./Getty Images

 

Predrag Vujović je sumnjičav kada su informacije o ugovoru o koncesiji "Nikole Tesle" u pitanju i pita se da li će država i ovaj aerodrom zaista dobiti milijardu i po evra. 

"Da bi bila milijarda i po, narednih 25 godina, oni treba da imaju čistu dobit od 60 miliona godišnje. Ako je "Nikola Tesla" prošle godine zaradio 27 miliona evra sa pet miliona putnika, to znači da Beogradu treba 13 miliona putnika više", kaže. 

On sumnja da se tako nešto može desiti i za 25 godina. 

Petar Vojinović smatra da dosadašnji razvoj niškog aerodroma pokazuje da niko od onih koji su do sada njime upravljali "nije sedeo skrštenih ruku". 

Pad broja putnika iz 2014. je, objašnjava Vojinović, rezultat nepromišljenog davanja subvencija. 

Ukoliko koncesija nosi neka ograničenja, ona će dati negativne rezultate u budućnosti. 

"Ne možete dugoročno da planirate, ni kao aedrom, ni kao kompanija koja leti sa tog aerodroma. Ceo biznis model se zasniva na rastu. Rast vam omogućava da uzimate kredit, pravite planove. Izvesnost je jako važna", kaže. 

Ako je verovati dosadašnjim izjavama vlasti, za sada je izvesno da Niš neće imati problema dok ne dogura do milion putnika. Dosadašnji rekord je 300 hiljada. 

"Dok god se država meša, nećemo leteti jeftinije. Država hoće da se oslobodi Beograda, a uzima Niš. To nema logike, mora da postoji neki drugi interes", smatra Predrag Vujović.

]]>
Tue, 10 Apr 2018 16:09:50 +0200 Srbija http://www.pressonline.rs/info/srbija/407889/protesti-u-nisu-odakle-cemo-leteti-i-koliko-ce-to-kostati.html