Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

10. 09. 2012.

Okrugli sto Srpsko usmeno stvaralaštvo u Vukovoj zadužbini

Kao jedan od pratećih programa Vukovog sabora u Triću u Beogradu je danas održan 14. okrugli sto Vukove zadužbine i Instituta za književnost i umetnost.

Učesnike okruglog stola u Domu Vukove zadužbine pozdravio je upravnik ove ustanove Slavko Vejinović koji je istakao da su dve ustanove do sada zajednički organizovale važne skupove o značajnim pitanjima iz oblasti pisma i jezika, književnosti, kulture i odnosa prema trediciji i objavile više vrednih knjiga poput Zbornika "Srem kroz vekove Slojevi kultura Fruške Gore i Srema".

Prema njegovim rečima, današnji skup na kome se predstavlja Biblioteka "Srpsko usmeno stvaralaštvo Projekta Srpsko usmeno stvaralaštvo u interkulturnom kodu", početak je obeležavanja dva značajna jubileja: 50 godina Instituta za književnost i umetnost i 25 godina od osnivanja i rada Vukove zadužbine.

Vejinović je istakao da su Institut i Vukova zadužbina 2008.godine organizovali okrugli sto na temu "Aktuelnost Vukovih poruka", naredne godine tema je bila "Kultura jezika", dok je 2010.godine skup bio posvećen temi "Tvorci srpskog književnog jezika".

Kao i sa prethodnih okruglih stolova i sa ovoga je objavljen zbornik radova sa kojim su dve ustanove obeležile Godinu knjige i jezika.

Prošle godine u dane Vukovog sabora u Domu Vukove zadužbine održan je okrugli sto na temu "Zadužbinarstvo kod Srba danas". U raspravi su učestvovali istaknuti naučnici, kulturni i javni radnici a njihova izlaganja objavljena su u Danici Vukove zadužbine i posebnim zbornicima.

Na današnjem okruglom stolu predstavljene su knjige objavljene u Biblioteci "Srpsko usmeno stvaralaštvo projekta Srpsko usmeno stvaralaštvo u interkulturnom kodu" čiji je osnivač dr Nenad Ljubinković.

Prema njegovim rečima, Biblioteka je pokrenuta sa ciljem da pruži šansu mladim autorima, jedan od takvih je i dr Branko Zlatković čiji doktorski rad "Prvi srpski ustanak u govoru i tvoru" je prva knjiga koja je danas predstavljena na okruglom stolu.

Drugu knjigu iz ove biblioteke, knjigu prof.dr Boška Suvajdžića "Ilarion Ruvarac i narodna književnost" predstavila je dopisni član SANU dr Nada Milošević Đorđević a dr Smiljana Đorđević knjigu "Traganja i odgovori" Ljubinkovića.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage