Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

10. 09. 2012.

Matićevi dani u Ćupriji počeli izložbom ULUPUDS-a

Otvaranjem izložbe ULUPUDS-a u Muzeju Horeum Margi, danas je u Ćupriji počela tradicionalna književna manifestacija, 31. Matićevi dani posvećena velikanu srpske književnosti, nadrealisti, esejisti, akedmiku i diplomati Duanu Matiću (1898-1980) rođenom u ovom gradu, koja će trajati do 14. septembra

Otvaranju izložbe osim čelnika Muzeja, kulturnih i javnih radnika Ćuprije, prisustovale su i Ljuljana Ilić-Radovanović, predsednica ULUPUDS-a i akademski slikar Snežana Bekrić iz Beograda. Izložba će biti otvorena do 20. septembra.

Centralni deo manifestacije je 13. septembra, kada će u Narodnoj biblioteci, koja se nalazi u Matićevoj rodnoj kući i nosi njegovo ime, održati okrugli sto na temu "Matićev pogled iskosa (biće negde drugde)", a gosti su književnici i književni kritičari iz Beograda Radomir Andrić, Milica Lilić-Jevtimijević i mr Dušan Stojković, izjavio je Tanjugu direktor biblioteke i član Organizacionog odbora Aleksandar Rančić.

Toga dana biće uručen i "Matićev šal", nagrada mladom pesniku Srbije do 27 godina, za najbolju zbirku pesama objavljenu između dve manifestacije, a ove godine je dobitnik Marija Miladinović iz Ćuprije za zbirku "Soba modrih boja", potsetio je Rančić. Nagrada se sastoji od unikatnog ručno pletenog šala, povelje i novčanog iznosa.

U muzičkom delu programa učestvovaće učenici Škole za muzičke talente iz Ćuprije.

U okviru manifestacije sutra će u Narodnoj biblioteci "Dušan Matić" biti otvorena izložba starih knjiga (od 17. do 19. veka), novina i časopsisa i izložba retkih knjiga Ive Andrića povodom 120 godina rođenja.

Veče humora "Smeh je lek" održaće se 12. septembra u Narodnoj biblioteci a učesvuju Dragan Matejić, Mile Lazarević, Toni S. Stojanović i Vladica Milenković.

Manifestacija će završiti pozorišnom prestavom "Sokin i Bosina" Milice Konstantinović, u režiji Juga Radivojevića, a igraju Ljiljana Blagojević, Sonja Knežević, Kalina Kovačević, Viktor Savić. Predstava će biti održana u prostorijama Muzičke škole "Dušan Skovran".

"Matićevi dani" se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Skupštine opštine Ćuprija.
 

Izvor: Tanjug

Tagovi

Komentari (1)

ostavi komentar
Sasha [neregistrovani]
 [11.09. 2012., 09:34]

Kuca u kojoj se nalazi Biblioteka i spomen soba Dusana Matica je zapravo rodna kuca moje pokojne bake Radmile Nikolic, kci Tome i Julijane Nikolic. Lijepo je da grad Cuprija cuva sjecanje na knjizevnike, ma kojeg politickog opredjeljenja oni bili, medjutim nije potrebno prekrajati cinjenice. Pored toga, ta "soba" je bila ostava pored kuhinje, a nikako rodno mjesto Dusana Matica.

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage